جلسات
  • صفحه اصلی
  • جلسات
  • مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی به ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی ( دوره سوم – جلسه 129 )

مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی به ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی ( دوره سوم – جلسه 129 )

  • سه شنبه ۲۴ مرداد ۱۳۶۸

بسمه تعالی
مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی
دوره’ سوم – اجلاسیه دوم
68 3 1 –9 6 3 1
صورت مشروح مذاکرات جلسه’علنی روز سه شنبه بیست و چهارم مرداد ماه8 6 3 1
فهرست مندرجات:
1-اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیا تی از کلام الله مجید .
2-بیا نات قبل از دستور آقایان : عین الله علاءو سید حسین قاضی زاده هاشمی،
3- تذکرات نمایندگان مجلس به مسئولان اجرائی کشور به وسیله آقای رئیس.
4- بحث پیرامون طرح تشکیل وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران و تصویب چند ماه آن .
5- تسلیت به مقام معظم رهبری و آقای سید هادی خامنه ای بمناسبت فوت والده’ ایشان و 
بیا نات آقای هاشمی رفسنجا نی در آخرین روز حضورشان در مجلس و اعلام استعفایشان از مقام ریاست مجلس .
6- بیا نا ت آقای مهدی کروبی به مناسبت ا نتخاب آقای هاشمی رفسنجا نی به ریاست جمهوری ایران .
7-پایان جلسه و تاریخ تشکیل و دستور جلسه آینده.
جلسه ساعت هفت و پنجاه دقیقه به ریاست آقای هاشمی رفسنجا نی تشکیل شد
1- اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیا تی از کلام الله مجید رئیس – بسم الله الرحمن الرحیم . با حضور 182 نفر جلسه رسمی ا ست . دستور جلسه را اعلام کنید. منشی- بسم الله ا لرحمن الرحیم. دستور جلسه یکصدوبیست ونهم روز سه شنبه 24 مرداد ما ه 8 6 3 1 هجری شمسی مطا بق با دوازدهم محرم 1410 هجری قمری .
1- گزارش شور دوم کمیسیون امور دفاعی در خصوص طرح تشکیل وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران .
2- گزارش شور اول کمیسیون امور قضایی و حقوقی در خصوص طرح الزام تخلیه
سا ختما نهای وزارت فرهنگ و آموزش عالی و دانشگا هها که در اختیار سایر وزارتخا نه ها و ارگا نها میباشد. رئیس- تلاوت کلام الله مجید .
3- بیا نات قبل از دستور آقایان : عین الله علاء و سید حسین قاضی زاده هاشمی رئیس – سخنرا نان قبل از دستور را دعوت کنید. منشی- بسم الله الرحمن الرحیم . ناطق قبل از دستور آقای علاء از حوزه’ ا نتخا بیه’ علی آباد کتول ، آقای قاضی زاده ها شمی از حوزه’ ا نتخا بیه’ فریمان ، سرخس و احمد آباد. عین الله علاء – بسم الله الرحمن الرحیم . رحلت جا نگداز حضرت امام ا مت رضوالله تعا لی علیه بنیا نگداز جمهوری اسلامی ایران و شهادت سرور آزادگان جهان امام حسین علیه السلام و شهادت چهارمین ا ختر تا بناک آسمان امامت و ولایت امام سجا د علیه السلام این مربیان ایثار و شهامت و شهادت و معلمان عظیم قرآن ، عرفان و برهان را به پیشگاه ولی عصر ( عج ) و همه مسلین جهان و امت شهید پرور ایران و شما نمایندگان محترم تسلیت عرض میکنم . اما بعد ، مطالبم را در دو توصیه و پیشنهاد کوتاه یکی به شما نمایندگان محترم در را بطه با برنامه ریزی برنامه کلان پنجباله توسعه ا قتصادی – اجتماعی و فرهنگی و دیگری به مقا م محترم ریاست جمهوری ارائه مینمایم.
الف-بنده معتقدم که در برنامه کلان پنجساله ا قتصادی باید اولویت و محوریت با کشاورزی باشد بدلایل زیر :
1-قا نون ا سا سی جمهوری اسلامی ایران در بندهای 1و9 اصل 43 روی آن تا’کید کرده است. 2-کشاورزی مورد عنایت خاص حضرت اما م رضوان الله تعا لی علیه بوده و در فرازی از
بیا نات خود فرموده ا ست :
(( با توجه به با ز سازی مراکز صنعتی نبا ید کو چکترین خللی به ضرورت رسیدن به امر خود کفائی کشاورزی آورد . بلکه اولویت و مقام این امر باید محفوظ بما ند و مسو’ولین بیشتر از گذشته خود را مکلف به اجرای آن سازد و در امر ا حیاء اراضی و مهار آبها و ایجا د سد ها و تشویق کشاورزان و دامداران و استفاده هر  چه بیشتر از نعمت های بیکران الهی در طبیعت تلاش نماید که مطمئنا" خود کفائی در کشاورزی مقدمه ای ا ست برای ا ستقلال و خودکفائی در زمینه های دیگر .))
سا بقه کشورهای پیشرفته صنعتی مو’ید این مطلب است . چون آنها از کشاورزی شروع کردند و اختراعات صنعتی شان نیز در خدمت کشاورزی بوده ا ست .
   3-ا همیت استراتژیک بخش کشاورزی در تا’مین مواد غذا ئی برای کشورهای جهان سوم در ارتباط با کشورهای استکباری بر کسی پوشیده نیست و بدون تا’مین غذائی که در را’س عوامل وا بستگی قرار دارد ، استقلال جوامع در معرض خطر جدی وا بستگی خوا هد بود . 
4-آمریکا بعد از سال 1973 به وضوح اعلام کرد که درست ا ست که سلاح نفت در دست کشورهای صادر کننده نفت قرار دارد ولی سلاح مواد غذا ئی در دست ماست . امروز سلاح مواد غذا ئی نه تنها یک سلاح سیا سی ا ست که بعنوان یک عامل فشار سیا سی در دست ابر قدرتها میباشد بلکه وسیله ایست برای مجبور کردن کشورهای جهان سوم به باز پرداخت اصل و فرع دیون خود.
5-کشور ایران کشوریست کشاورزی با امکا نا ت فراوان و عوامل تولید یعنی طبیعت ، سرمایه و کار در آن به حد وفور وجود دارد. شرط ا ساسی به کا رگیری و استفاده بجا از این عوامل است . رسیدگی به امور روستا و ا حیاء کشاورزی نزدیکترین راه رسیدن به خود کفا ئی ا ست و لذا باید همه فلشها اعم از صنعت ، آموزش و سرمایه گذاریها متوجه این بخش گردد . در یک کلام حتی راه صنعتی شدن کشور از روستا و کشاورزی میگذرد .
6-زمینهای قا بل کشت ما 51 میلیون هکتار ا ست که 5/18 میلیون هکتار آن تحت کشت بوده، و اکنون 5/11 میلیون هکتار زیر کشت است و از این مقدار حدود 50% آن به صورت دیم و بدون آب کشت میشود، 120 میلیارد متر مکعب آب در دسترس داریم که 50 میلیارد متر مکعب آن را استحصال نمی کنیم . و از 70 میلیارد مورد ا ستفاده 50 میلیارد مورد ا ستفاده 50 میلیارد آن بعلل غیر فنی بودن هدایت و ا ستفاده از آن ، به هدر میرود. تنها 20 میلیارد از آن 120 میلیارد متر مکعب آب مورد ا ستفاده است.
7- سرمایه لازم اعم از ریالی و ارزی برای امور کشاورزی به مرا تب کمتر از سرمایه مورد لوزم صنعت ا ست ، و لذا وا بستگی آن کمتر خواهد بود .
8- موفقیت در امر کشاورزی مرهون رسانیدن نها دهای کشاورزی به کشاورزان بموقع و با قیمت مناسب و ارزان ا ست همراه با تحقیقات و هدایت و آموزش کشاورزان تا بدین طریق بتوان ا فزایش سطح زیر کشت را تضمین نمود. زیرا اینکار هم به نفع کشاورزان ا ست و هم به نفع جامعه و مبارزه ای ا ست با تورم . به نفع کشاورزان ا ست چون افزایش در آمد آنها را بدنبال دارد که عا ملی ا ست مشوق برای ادامه کار کشاورزی ما نعی ا ست برای مهاجرت به شهرها. به نفع ا فراد جامعه ا ست. زیرا مواد غذا ئی که جزو ضروری ترین مایحتاج آنها ا ست با قیمتی منا سب به دست آنها میرسد . و کمکی به قشر محروم و دارندگان درآمدهای ثا بت
ا ست .
ب- ضمن عرض تبریک به برادر دا نشمند و مدیر و مد برمان جناب آقای هاشمی رفسنجا نی توصیه هایی به ایشان دارم اگر چه ایشان نیازی به توصیه ندارد لکن در اجرای ادای دین مینمایم .
1- مدیریت یکی از جهار عامل تولید و شاید مهمترین آنها می باشد و عامل هما هنگ کننده منا بع مادی و ا نسا نی برای رسیدن به هدفهای از پیش تعین شده با حدا قل هزینه و بالاترین بهره وری ا ست.
2-    وظیفه شما در این برهه ازتاریخ حساس و سرنوشت ساز ا ست و اولین گام در اجرای وظایف خطیرتان معرفی وزرا ئی ا ست که با ید همراه آنان به کارهای بزرگ دست یازد . پس در ا نتخاب آنها دقت فرما ئید و ضمن در نظر گرفتن تعهد، مسا’له تخصص ، توان و تجزیه را نیز در نظر بگیرید ، زیرا به مصداق موفقیت شما تا حدود زیادی در گرو نصب افراد در جای خود ا ست. در غیر اینصورت ممکن ا ست ا فراد در ا نجام امور محوله با حسن نیت کارها را خراب کنند .
3- اگر در میان کا بینه شما وزرا ئی از کا بینه فعلی وجود دارد به نحوی با بد نه آن یعنی کارکنان تشکلهای مذهبی وزارتخا نه مربوطه تماس حاصل کنید و نظر آنان را جویا شوید. زیرا آنان عوامل اصلی و بازوهای کاری شما محسوب میشوند و در صورت ناراضی بودن از مدیریت فعلی و احساس بی علاقگی و بی تفاوتی نمودن، مسلما" در اجرای برنامه ها توفیقی بدست نخوا هد آورد.
4- اصلاح اداری و رسیدن به وضع زندگی کارمندان که شا ید مستضعف ترین و صبور ترین قشر جامعه ا ند و در طول جنگ تحمیلی ضمن شرکت فعال در جنگ، قدرت خرید خود را به میزان قابل توجهی از دست داده ا ند یکی از ا نتظارات به حقی ا ست که از دولت پر توان جنا بعا لی خواهیم داشت و مطمئنا" رضایت و نشاط و تحرک این قشر زحمتکش و کم توقع تضمین کننده اجرای دقیق برنامه های شما خوا هد بود .
5- به مسئله مدیریت در کشور بها دهید . زیرا مدیر ا ثر بخش همچون اکسیری ا ست که 
میتوا ند مس سایر عوامل تولید را به طلای ناب بهره وری و بازدهی بسیار بالا مبدل سازد . مشکل بزرگ کشور ما مدیریت ا ست . زیرا بعد از هر ا نقلابی بحران مدیریت بخصوص در سطوح میا نی و پائین اتفاق میا فتد . مدیران کار آزموده ای که با ارزشهای نظا م فاسد گذشته خو کرده بودند با پیروزی ا نقلاب اسلامی فرار کردند و عده ای نیز از کارها اخراج گردیدند و آنها ئی هم که نتوا نستند خود را با ارزشهای اسلامی تطبیق دهند دست از کار کشیدندو ا فراد متعهد نیز سابقه و تجربه مدیریت نداشتند . اکنون ضرورت ایجاد میکند که برنامه آموزش مدیریت و تحقیقات در صدر برنامه ها ی شما جای گیرد تا بتوا ند کشور را از نا بسا ما نیهای حاصل از سوء مدیریتها بسامان رسا ند .
6-از آنجا ئیکه سرمایه گذاری در امر تولید نیاز به جو آرام و آینده ای روشن و تضمین کافی دارد لذا بجاست که ترتیبی اتخاذ گردد که از اظهار نظرهای غیر ضروری و غیر مسئوول که سبب آشفتگی اوضاع ا قتصادی و مبهم کردن آینده میگردد جدا" جلوگیری شود .تنها از ا ین رهگذر ا ست که میتوان بکارهای عظیم تولیدی و مشارکت همه جا نبه’ مردم و ا فزایش در آمد عمومی و ثروت ملی که مایه’ ارتقاء سطح زندگی و بهبود وضع معیشتی محرومین و مستضعفین ا ست امید داشت .
7-دولت در وا قع شریک فعال بخش خصوصی ا ست و باید محیط پرنشاط و نیروبخشی را فرا هم آورد که همه ا فراد بتوا نند از توان بالقوه و قا بلیتهای خود حداکثر استفاده را ببرند و بصورت اعضاء مولد جامعه در آیند ، بقول یکی از ا قتصاددا نان ژاپن پروفسور تاکافوسا : ((اگر ژاپن در توسعه و ترمیم اقتصا د خود موفق شد در وا قع مهمترین عامل آ نرا باید در کوشش ا فرادی جستجو نمود که در صنایع مختلف نقش داشتند نه در سیاستهای دولت))
8- بخاطر داشته باشیم که دولت هنگا می موفق خواهد بود که بتوا ند با برنامه ریزی و کنترول دقیق خود و بکارگیری کلیه امکا نا ت بخشهای دولتی و خصوصی و با استفاده از مکا نیزم های تعدیل در آمد فشار مشکلات معیشتی اکثریت ا فراد جامعه را که تحمل کننده’ واقعی بار
ا نقلاب اسلامی می باشند، تخفیف دهد. در پایان از مردم شهید پرور و خوب حوزه’
ا نتخا بیه ام شهرستان علی آباد کتول تشکر میکنم زیرا هما نگونه که در جنگ تحمیلی بر خورد فعالانه داشتند و در استان مازندران از لحاظ نسبی اولین و از نظر قدرمطلق دومین شهر اعزام کننده’ نیرو به جبهه بودند ، امروز نیز مجدا نه در امر تولید و کشاورزی مشغولند و نقش خود را در رسیدن به خود کفا ئی و استقلال ا قتصادی مسئوولانه ایفاء مینما یند. از مسئولین بنیاد امور جا نبازان عزیز شهرستان علی آباد کتول که رقم قابل توجهی ا ست نسبت به تا’سیس شعبه’ بنیاد در آن شهرستان ا قدام عا جل بعمل آورند تا مشکلات رفت و آمد این برادران سرفراز به شهرهای دیگر مرتفع گردد.  والسلام علیکم و رحمه الله .
. منشی- آقای قاضی زاده هاشمی .

 

 

 

 

 

 

سید حسین قاضی زاده – بسم الله الرحمن الرحیم .  سخنان را با فرموده’ روح و جسم اما م حسین (ع) یعنی اما م خمینی رضوان الله تعا لی علیه آغاز میکنیم که فرمود :
(( سیدالشهدا حرف روز ا ست و حرف روز را سیدالشهدا آورده و به ما داده ا ست.))
امر به معروف و نهی از منکر دو عنصر ا صلی نهضت اما م حسین (ع) می باشد و تشکیل حکومت اسلامی از هد فهای اولیه اما م حسین (ع) بود ، زیرا حکومت اسلامی مقدمه و ا هروم نیرومندی برای اجرای کارهای نیک و جلوگیری از فسا د و هر گونه ا نحراف و ظلم و ستم و بهترین زمینه برای تحقق نهی از منکر در جامعه می باشد و ا نسان مسلمان در مسیر نهی از منکر باید شهادت را وسیله’ نا بودی ستم و برقراری عدل اسلامی قرار دهد .
در آستا نه 8 شهریور، روز شهادت رجا ئی شهید ، اولین رئیس جمهور مکتبی اسلامی ایران و
با هنر شهید، دومین نخست وزیر مکتبی جمهوری اسلامی ایران ، با تشکر از مردم همیشه در صحنه و قهرمان ایران اسلامی که در اولین ا نتخا با ت عمومی کشور پس از رحلت اما م ، با شرکت گسترده’ میلیونی خویش در همه پرسی اصلاح قانون اساسی و انتخابات پنجمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران ، بار دیگر جمهوری اسلامی ایران را بیمه و استکبار جها نی را در اجرای توطئه های اخیر خویش خلع سلاح نمودند، ا حراز مقا م ریاست جمهوری اسلامی ایران برای همکار عزیزمان حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای هاشمی رفسنجا نی را به این فرزند برومند اسلام و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و ملت ا نقلابی ایران تبریک گفته و موفقیت ایشان را از خداوند متعال مسئلت مینمائیم.
مردم ما همچنان را بطه’ جمهوری اسلامی ایران با آمریکا را را بطه گرگ و میش میدانند و
همچنا نکه رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران دیروز فرمودند (( ما برای سا ختن کشورمان به آمریکا محتاج نیستیم . ملت برای سازندگی زنده و قوی ا ست و هرگز دست ذلت بسوی آمریکا دراز نخوا هیم کرد. ))
نمایندگان محترم مطلعند که پس از رحلت اما م امت ، وسائل ارتباط جمعی غربی جنگ روا نی گستردهای در جهت شیطنت تقسیم بندی مسئوولین انقلابی جمهوری اسلامی ایران به ا فراطی ها و مصلحت گرا ها، براه ا ندا ختند که در اینجا فقط به سه مورد آن که تا دیشب و دیروز منتشر شده ا ست اشاره میکنم و البته لازم ا ست صدا و سیما در برنامه تفسیر رادیوهای بیگا نه جمعه آینده مفصل مردم را از شیطنت اخیر غربی ها آگاه سازد :
نمایندگان محترم مستحضرند که جناب حجت الاسلام آقای محمد علی ا نصاری در مراسم روز عاشورا و در کنا ر مرقد مطهر اما م خمینی رضوان الله تعا لی علیه ، بار دیگر اعلام کردند که اما م خمینی دشمن شماره 1 جمهوری اسلامی ایران را، آمریکا معرفی نموده ا ند ، بلافاصله، دیروز در بخش ا نگلیسی رادیو ژا پن با شیطنت خاصی جناب حجت الاسلام آقای محمد علی ا نصاری و جناب حجت الاسلام آقای محتشمی وزیر محترم کشور را ا فراطی و در مقابل ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران نشان مید هند.
همچنین دیروز خبر گزاری آلمان در کویت می گوید، در صورتیکه رئیس جمهوری اسلامی ایران موفق شد جناب حجت ا لاسلام آقای سید علی اکبر محتشمی وزیر محترم کشور را از کا بینه کنار گزارد ، گروگا نهای غربی در لبنان آزاد خوا هند شد ،
سوم اینکه دیروز خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران از لندن گزارش داده ا ست که نشریات
ا نگلیسی طی هفته گذشته با طرح ماجرای گروگا نهای غربی در لبنان و نقش ایران ، حمایت شدید خود را متوجه وزیر کشور ا نقلابی جمهوری اسلامی ایران کرده ا ند.
غربی ها هنوز با همان مواضع قبل از ا نقلاب اسلامی به ایران می نگرند . روند منحوس ا نگلیسی و آمریکا و روسیه تزاری در تاریخ صد ساله’ گذشته قبل از ا نقلاب اسلامی چنین بوده است که به هنگام تشکیل کا بینه و مجلس قا نونگذاری فرمایشی رژیم شاه معدوم، در ا نتخاب وزرا، مداخله میکردند: اما م ا ست رهبر کبیر ا نفلاب اسلامی بارها فرموده ا ندکه قبل از ا نقلاب از خارج برای ما وزیر و وکیل تعین میکردند. غربی ها در ماجرای گروگا نهای غربی در لبنان به استیصال کشیده شده و علیرغم رشد ا نسجا م و وحدت مسو’ولین ما  پس از رحلت ا ما م خمینی رضوان ا لله تعالی علیه ، امروز در جریان ا نتخاب کا بینه جدید، برای ایجا د ا ختلاف بزعم خویش جنگ
روا نی براه ا نداختند ، غافل از اینکه مسئولین جمهوری اسلامی ایران تحت تا’ثیر این شیطنت ها قرار نمیگیرند . در آستا نه هفته دولت جمهوری اسلامی ایران گو ئی قربا نیان تاریخ اسلام اگر به حکومت هم برسند، همچنان باید مظلوم باشند. در هر حکومتی بیشترین گشتگان را باید در میان مخالفان آن بیا بیم ، اما جمهوری اسلامی حکومتی ا ست که بیشترین قربا نی در درون خود او قرار دارد. این حکومت و دولت از همان آغاز حکومت قربا نیان و دولت شهیدان بوده ا ست .
دولت مکتبی و اسلامی شهریور سا ل 0 6 3 1 شهید رجا ئی ، به حق و به راستی دولت 17 شهریور بود، کا بینه 17 شهریور یعنی کا بینه ای که بنا دارد شعارهای شهدای 17 شهریور را پیاده کند، شعار استقلال ، آزادی ، جمهوری اسلامی را، شعا ر مرگ بر آمریکا را ، شعار عدل و    قسط اسلامی را و شعار مستضعفین را . وظیفه کا بینه 17 شهریور، عینیت دادن به این آرما نهاست! آرمان عدالت ، عدالت علوی ، عدالتی که پوستین بیت المال را از زیر پای غارتگران بیرون کشید و ثروت ملت را از کا بین زنان باز پس گرفت.
همینجا به مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران عرض میکنم که قوه قضائیه ضا من اجرای عدالت در جامعه’ ما بوده و ضامن اجرای قوا نین کشور توسط قوه مجریه میباشد و بدیهی ا ست کسا نی برای ا نتصاب در را’س قوه’ قضائیه ، در اولویت قرار میگیرند که سوا بق کار موفق در
دستگا ههای قضا ئی ، بالاخص شورایعالی قضا ئی داشته با شند و باید هشیار باشیم ، ا فرادی که بارها توسط امام ا مت تا’کید شد ند بشکلی منزوی نشوند.
در آستا نه’ معرفی کا بینه جدید، کا بینه ای که در راه ا ست ، مواردی را متذکر میشوم.
مردم آنچنان بصحنه آمده ا ند که ضرورت دارد نگاه دولت و مجلس به سوی مردم و برای حل مشکلات آنها با شد.
مردم ا نتظار دارند، کا بینه ای که معرفی و از مجلس را’ی اعتماد میگیرد در خصوص مهار تورم و گرا نی ، تا’مین مسکن ، توزیع عادلانه ، پیگیری و نظارت در قیمت گزاری ، ریشه کن ساختن احتکار ، تعدیل ثروت ، استرداد ثروتهای نا مشروع ، تحد ید شرعی مالکیتها ، برنا مه ارائه بدهد.
ساختار قا نونمندی در کشور ما تجارتی ا ست ، که با ید تولیدی با شد، مثلا اجرای یک پروژه تولیدی هزاران مشکل دارد ، در حالیکه برای مشارکت در امر صادرات و واردات که تجارتی ا ست همه چیز آماده ا ست . برای کا هش قیمت کالاها دولت با ید ارز صادراتی دهها میلیارد تومان سود باد آورده را به کنترول در آورد . وجود ا بزارهای مالی و سرمایه ای در دست بخش خصوصی نبض ا قتصاد کشور کشور را این بخش در دست گرفته و در موارد زیادی راه را بر ا نجام پاره ای اصلاحات ا قتصادی – ا جتماعی می بندد. از عوامل مهم در ا فزایش بی رویه’ نرخ تورم ، داغ بودن بازار احتکار و گران فروشی ، بحران مسکن و بالارفتن میزان اجاره بها و ودیعه، سوءاستفاده مالی بخش خصوصی در سیستم ا قتصادی ا ست و باین ترتیب عمدتا" هر سیستم پولی خارج از کنترل دولت ضربه زننده می باشد.
جمهوری اسلامی ایران تا کنون وابستگی سیا سی قبل از ا نقلاب را قطع کرده ا ست .وابستگی فرهنگی مان را نیز قطع کرده ایم . دولت و مجلس با ید  تلاش کنندوابستگی ا قتصادی را هم قطع نما ئیم. باین ترتیب دولت جدید نباید   دروازه های کشور را به روی سرمایه داری وا بسته باز نماید.
حاکمیت مسائل روا نی – سیاسی بر مسائل اقتصادی کشور سد راه برنامه ریزی برای حل مشکلات ا قتصادی ا ست. یکی از برنامه ها ئی که فراموش شده ایجا د یک نوع تعادل ثروت در جامعه
ا ست. البته دولت تا کنون به طبقات پائین جامعه توجه داشته ، اما در نظارت و کنترول طبقات ثروتمند کمتر موفق بوده ا ست ، نظام مالیا تی در گسترش عدالت اجتماعی و تحکیم بنیه
ا قتصادی کشور با ید اولین نقش را داشته با شد و تحویل در ساختار اداری ، تضمین کننده سیاست های اجرا ئی دولت ا ست که انتظا ر میرود ، دولت جناب آقای هاشمی رفسنجا نی با کمک مجلس محترم ، پرونده’ بوروکرا سی را برای همیشه در این کشور ببند د. و موارد مهم دیگر که نمایندگان محترم اعلام خواهند نمود.
شهید رجا ئی برای معرفی کا بینه 17 شهریور، چهره های مو’من به ا نقلاب چهره های برجسته و شکنجه دیده ، فقیه و عالم ، زندان دیده و تبعید رفته،
متخصص ، کار آمد و کاردان ، قاطع و محکم ، جوان ، مکتبی و در خط امام را ا نتخاب کرد.
فراموش نکنیم که پس از ا نقلاب هنوز آثار تورم کا بلهای دژخیمان رژیم شا ه معدوم در بدن شهید رجا ئی وجود داشت که فرنگ رفته ها و برخی از کسا نی که در آمریکا تحصیل کرده بودند گفتند که او خشک سر ا ست .
یقین دارم اکثریت قاطع کسا نی که قبل از ا نقلاب در آمریکا آموزش و تحصیل کرده ا ند و پرورش یا فته ا ند عمدتا" تفکرشان ، حداکثر آمیزه ای از تفکر ا سلامی و آمریکا ئی ا ست و در کا بینه جد ید موفق نخوا هند شد.
ما مرحله ’ حاکمیت لیبرالیسم فرهنگی در دانشگا هها را پشت سر گذاشتیم و در وزارت آموزش و پرورش تجربه کردیم که تحصیلکرده های آمریکا ئی موفق نمی شوند و حزب ا للهی بودن وزرای آموزش عا لی و آموزش و پرورش شرط لازم برای ا نتخاب آنهاست.
در پا یان ا نتظا ر میرود کا بینه دولت جد ید که توسط ریا ست محترم جمهوری اسلامی ایران معرفی و از مجلس شورای ا سلامی رای اعتماد می گیرد، کا بینه ای با شد مکتبی و در خط امام
ا مت دارای درک بالای سیا سی ، ا جتماعی مدیر و مدبر ، برنامه دار و برنامه ریز و در جستجوی راه حلهای ا سلامی ایرا نی و ا ین که از غرب و شرق تقلید کور کورا نه ندا شته با شند و ا ین
شا خص مهم که عشق و سوز بکار داشته با شند. ان شاءا لله ( احسنت)
3-تذکرات نمایندگان مجلس به مسئوولان اجرا ئی کشور به وسیله آقای رئیس
رئیس- بسم ا لله الرحمن الرحیم . من یک توضیحی بدهم قبل از اینکه کار جلسه را شروع بکنیم من امروز به عنوان آخرین جلسه مجلس شورای ا سلامی که خودم اداره می کنم در جلسه حضور دارم که در آخر وقت امروز ان شاءا لله به عنوان خدا حا فظی با آقایان صحبت خواهم کرد.
نکته ای که قا بل تذکر ا ست و چون ممکن ا ست شبهه ای در ذهن بعضی ها در خارج از جلسه با شد که سمت من الان چیست ؟ من هنوز سمتم رئیس مجلس ا ست . من هنوز سمت اصلی رئیس جمهور را ندارم . چون دوران ریا ست جمهوری حضرت آیت ا لله خامنه ای هنوز تمام نشده . اگر ایشان استعفاءدادند و محول کردندبه من از هر لحظه ای که ایشان استعفاء دادند محول به من می شود که البته برای مراسم تحلیف و معرفی کا بینه و برای کارهای رسمی از این قبیل که داریم این مقدمه با ید آما ده با شد . پس ا ین جلسه را من فعلا" به عنوان رئیس و نماینده مجلس اداره می کنم و آخر جلسه از سمت ریا ست مجلس استعفاء میدهم که آقایان بتوا نند در جلسه فردا وضع هیا’ت رئیسه و ریا ست مجلس را تععین کنند که برای مراسم بعد و کارهای بعدی مجلس آمادگی پیدا بشود ان شاءا لله صحبتها را در آخر جلسه خوا هیم کرد .
تذکرات نمایندگان مجلس به مسئوولان اجرائی کشور .
آقای اکرمی نماینده سمنان به شهردار تهران در مورد نظارت و رسیدگی بر وضعیت جا به جایی مسافر در ترمینا ل تهران و جمع آوری دست فروشهای اطراف ترمینا ل .
آقای سید عبدالرسول موسوی نماینده ا هواز به وزارت جهاد، وزارت کشور وزارت بهداشت و وزارت نفت در مورد تسریع در مورد حل مشکلات آب شرب روستا های مسیر اهوازما هشهر.
آقای موحدی ساوجی نماینده ساوه به وزیر کشور در مورد راه ا ندازی شماره گذاری خودروها در ساوه و راه اندازی دو باب کلانتری در ساوه ، به وزیر راه و ترا بری در مورد ا صلاح و ترمیم راه اصلی تهران ساوه و راه ساوه همدان ، تسریع در در مورد عملیا ت رام سازی نویران – قارلون، تسریع در مورد عملیا ت راه سازی ساوه بوئین زهرا .
آقای صالح آبادی نماینده مشهد به وزیر بهداشت در مورد تا’مین داروی مورد نیاز شهرستان مشهد و بخش کلات.
آقای رهبری املشی نماینده رودسر به هیا’ت دولت و صندوق تا’مین خسارات کشاورزان در مورد رسیدگی به وضع کشاورزان چایکار منطقه ، به وزیر پست و تلگراف و تلفن در مورد تقویت مخا برا ت شهر رحیم آباد تذکر داده ا ند.
4- بحث پیرامون طرح تشکیل وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی  ایران
و تصویب چند ماده’ آن
رئیس-دستور را شروع کنید.
منشی- اولین دستور گزارش شور دوم کمیسیون امور د فاعی در خصوص طرح تشکیل وزارت دفاع و پشتیبا نی جمهوری اسلامی ایران.  مخبر کمیسیون دفاع .
میر اشرف الدین عبدا لله پور حسینی ( مخبر کمیسیون دفاع ) – بسم ا لله الرحمن الرحیم . گزارش از کمیسیون امور دفاعی به مجلس شورای اسلامی . طرح ا نحلال وزارتین دفاع و سپا ه و تشکیل وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران طی جلسات مکرر با حضور مسئوولان ذ یر بط مورد رسیدگی قرار گرفت و سرا نجام در جلسه مورخه 29/4/68 کمیسیون امور دفاعی با ا نجا م اصلاحا تی در متن و عنوان به شرح زیر به تصویب رسید. اینک گزارش شور دوم آن تقدیم می گردد . رئیس کمیسیون امور دفاعی – رسول منتجب نیا . یک توضیح اجمالی بنده حقیر در را بطه با نحوه بررسی پیشنهادها خوا هیم شد.
در بررسی شور اول این طرح نمایندگان محترم ا ستحضار دارند که صحبتهای بسیار مفصلی شد و دست آخر این مطلب از طرف کمیسیون اعلام شد که دلیل مخالفت ما با شور اول وجود ا بهاما تی در طرح بود که می بایست این ا بهامات برای شور دوم مرتفع بشود . ا بها ما ت را آن وقت شمرده و گفته بودیم که نیازی به تکرار آنها نیست . فقط می خوا هم عرض بکنم این که ماده واحده پیشنهادی به شکل 19 تا ماده در آمده فقط ریشه و فلسفه اش همین بود که آن ماده وا حده سو’الات بسیار زیادی را بر می ا نگیخت ، ا بهامات بسیار زیادی را به دنبال داشت که اگر ما      می آمدیم و دو تا وزارتخا نه را یکی می کردیم و یک وزیری معرفی می کردیم این وزیر باید سالیان سال فقط دستش به لوایح بود و همیشه دنبال مجلس بود تا لوایح مورد نیازش را به مجلس بیاورد و به تصویب برسا ند بعد ا ز چند سال وارد کار اصلی خودش می شد. برای این که یک زمان طولانی را اتلاف نکنیم و از دست ندهیم آمدیم ا بها مات و اشکالات کلی را در شور دوم تا آنجایی که توان داشتیم ازبین بردیم و روال کار به این ترتیب بود که ا بتدا ئا" کمیسیون دفاع این تصمیم را گرفت که برای روشن کردن ا بهامات و یا فتن پاسخهای مناسب کمیته ای را تشکیل بدهد و این کمیته کار کارشنا سا نه روی این طرح بکند و ا بها ما ت را و جوا بها و رفع ا بها م ها را مشخص بکند.
    ترکیبی که برای کمیته پیش بینی شد این بود که چند نفر از اعضای کمیسیون ( در حدود 4-5 نفر)  شرکت داشتند، 5 نفر از وزارت دفاع و 5 نفر از وزارت دفاع و 5 نفر از وزارت سپاه که از وزارتین تشریف می آوردند ، وزیر محترم بود ، معاونین طرح و برنامه و پارلما نی وزارتین بودند به علاوه دو نفر کارشناس از هر وزارتخا نه البته بعضا" بنا به مسا یلی که در کمیته میخواست مورد بحث قرار بگیرد علاوه بر آن ترکیب کسان جدید هم دعوت میشد ند و از نظرات آنها استفاده میشد. ما جلسات متعدد و مکرری را با حضور اعضای کمیته داشتیم و کار کمیته به این نحو بود که متنی را آماده میکرد پیش نویس برای تصویب در کمیسیون و جلسا ت بسیار زیادی را با حضور این ترکیبی که عرض کردم خدمتتان ما برگزار کردیم. نهایتا" چون به تعطیلات مجلس برخورد و ما فرصت زیادی نداشتیم و یک نظر ا ین بود که قبل از تعطیلات مجلس ما گزارش را آماده کنیم و بیاوریم در صحن مجلس تا تکلیف ا ین دو وزارتخا نه برای ا نتخاب کا بینه روشن بشود. نهایتا" نظرات کمیته در کمیسیون تصویب می شد. کمیسیون صبح و بعدازظهر چندین روز متوالی تشکیل جلسه دا د متا’سفا نه علیرغم فشاری که کمیسیون متحمل شد برای اینکه گزارش را قبل از تعطیلات تقدیم مجلس بکند به دلیل کثرت موضوعات و تعدد مسایل ما موفق نشدیم قبل از تعطیلات این گزارش را خدمت عزیزان تقدیم بکنیم و چند روز بعد از شروع تعطیلات
توا نستیم گزارش را تنظیم و تقدیم مجلس بکنیم.
من با یک توضیح عرایضم را به عنوان مقدمه گزارش تمام می کنم و بعد در موضوعاتی که پیش خوا هد آمد نظرات کمیسیون را عرض خواهم کرد

استدعا دارم که عزیزان به ا ین نکته توجه بفرما یند از آنجایی که گزارش شور دوم با گزارش شور اول از نظر حجم تغییر بسیار زیادی کرده و ما چندین ما ده را به طرح اولیه اضافه کردیم در متن نها یی که میخواست زیر چا پ برود از آنجایی که پیشنهادها هم در کمیسیون زیاد مطرح شده بود و بعضی از این پیشنهادها را’ی نیاورده بود و می بایست که برای چاپ کردن ما این پیشنهادها را تنظیم می کردیم متا’سفا نه چون به ایام تعطیلات خورده بود و بعضی از برادرها تشریف نداشتند ما نتوا نستیم متنی را که آخر سر برای چاپ  میدهیم خالی از هر گونه اشکا ل بوده با شد. در متنی که خدمت عزیزان هست و الان روی آن متن بحث خوا هد شد چند مورد هست که این اشتباه را گا هی در چا پ و هم گرد آوری و تنظیم خوا هیم داشت که بنده ا بتدا ئا" یک پوزش کلی بطلبم به دلیل وجود پارهای از این مشکلات در چا پ و در گردآوری نها یی . ا نشاءا لله که عذر ما را خواهید پذیرفت و ما در
موا قعی که اشتباه ، اشتبا ه چا پی بوده با شد و مصوبه کمیسیون چیز دیگری بوده با شد عرض خوا هم کرد همان طور پیشنها دهایی که در کمیسیون مطرح شده و را’ی نیاورده آنها را هم تقدیم حضورتان خوا هیم کرد برای ا ینکه من خیلی وقت مجلس را در ا بتدا نگیرم گزارش را به همین جا ختم میکنم در پیشنها دها وارد بحث خوا هیم شد والسلام علیکم و رحمته ا لله.
رئیس- آقای حسینی ما ده اول را بخوا نید .
عبدا لله پور حسینی ( مخبر کمیسیون دفاع ) – نمایندگان محترم عنایت داشته با شند دلیل عدم چاپ این بوده که ماده اول تبدیل به 19 تا ماده شده بود و نمایندگان که پیشنها د داشتند روی شور اول با آنچه که الان آمده چون خیلی تفاوت داشته پیشنها دها در کمیسیون مطرح شده و را’ی نیاورده اینجا مطرح خوا هیم کرد.
موحدی ساوجی- پیشنها دها را چا پ کرده ا ند ( پور حسینی – خیر ) این خلاف آئین نامه ا ست
پور حسینی- آقای موحدی ما پیشنها دی که قبل از ورود در شور دوم به دست ما رسیده با شد نداشتیم که چاپ بشود یعنی اگر قا نونا" می فرمائید ما قبل از ورود در شور دوم اعلام کردیم در تا بلو کسی پسشنهادی نیاورد که ما چا پ بکنیم همه پیشنها دها بعد از ورود در شور دوم بود و ما طبق آئین نامه موظف به چاپ آنها نبودیم و این اشکا ل آئین نامه ای نداشته ا ست.
رئیس- جوا بتان قا نع کننده ا ست . پیشنها دهایی که در کمیسیون مطرح شده قا نونی بوده و اینجا هم قا بل طرح ا ست . ماده اول را بخوا نید .
                                          ( به شرح زیر قرا ئت شد )
ماده’1- به موجب این قا نون وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران از ادغام وزارتین دفاع و سپاه پاسداران تشکیل میشود. یکی از اشتبا ها تی که در چا پ اتفاق ا فتاده در همین ما ده یک هست برادران عزیز نمایندگان محترم عنایت داشته با شند مصوبه کمیسیون برای عنوان وزارت (( وزارت دفاع و پشتیبا نی پا سداری )) بود. اینجا عنوان وزارت (( وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران )) آمده . لذا اصل چیزی که در کمیسیون تصویب شده این ا ست (( به موجب ا ین قا نون وزارت دفاع و پاسداری از ادغام وزارتین دفاع و سپاه پاسداران تشکیل میشود)) ا ین نظری که اینجا نوشته شده پیشنها د برادر عزیزمان آقای منتخب نیا هست که حالا می توا نند مطرح بفرمایند.
رئیس- آقای منتجب نیا پیشنها دتان را بفرما ئید.
رسول منتجب نیا – در کمیسیون دفاع طرح تشکیل وزارت دفاع و پاسداری به تصویب رسید ولی در هما نجا من پیشنها د داشتم که همان عنوان اول با شد (( تشکیل وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران )) به دلیل اینکه مسا’له دفاع را مطرح کردن هم یک بعد حقوقی و بین المللی دارد و لازم ا ست که در اینجا ذکر بشود علاوه بر این در قا نون ا سا سی هم وزارت دفاع آمده و احتمال ا ین ا ست که اگر دفاع حذف بشود شورای محترم نگهبان شبهه بکنند و رد بکنند اینرا و لذا دفاع را لازم ا هست که ذکر بکنیم ، پشتیبا نی هم که یکی از وظایف مهم همین وزارتخا نه ا ست. پشتیبا نی نیروهای مسلح هم گفته شده که نیروهای نظامی را عمدتا" پشتیبا نی می کند  نیروهای انتظامی را هم در بخشی از امور پشتیبا نی می کند که در مواد ذکر میشود. مثل خریدهای خارجی و امور تسلیحاتی و امثال ذالک . بنا بر این به نظر حقیر وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح بهتر است از وزارت دفاع وپا سداری که مصوب کمیسیون ا ست .
منشی- اولین مخالف آقای یوسف پور – بسم ا لله الرحمن الرحیم . ا ین لفظ دفاع و پا سداری که
ا شتبا ها" حذف شده بنده خودم پیشنهاد داده ام و اکثریت اعضای کمیسیون و تصویب شد به ا ین خاطر ا ست که به هر صورت ما الان وزارت جدیدی که داریم تشکیل میدهیم از ادغام دو
وزارتخا نه دفاع و سپاه ا ست و سپاه پاسدارا نی که واقعا" حفظ مملکت و ا نقلاب ما وا بسته به این ارگان تا کنون بوده حیف است که ما از کلمه زیبای پاسداری که وا قعا" یک عنوان بسیار خوبی هم هست در این وزارتخا نه استفاده نکنیم والا استدلالی که جناب آقای منتجب نیا فرمودند که یکی از وظایف پشتیبا نی هست خوب یکی از وظایفش ساختن شخصیت هم هست . مگر ما همه برادران را باید در عنوان بیاوریم . کل عنوا نی که این وزارتخا نه دارد وظیفه دفاع و پاسداری
ا ست که عنوان نیروهای مسلح ا ست ولی چون این وزارتخا نه وا بسته به نیروهای مسلح ا ست و قطعا" پشتیبا نی کننده نیروهای مسلح ا ست با ید از عنوان نیروهایی که آنها را پشتیبا نی می کند
د عنوان خودش الفاظی داشته با شد . بنا بر این من شدیدا" موا فق هستم که همان لفظ تصویب شده کمیسیون(( دفاع و پا سداری )) با شد که از نظر روا نی و تبلیغا تی هم ان شاءا لله برادران بسیجی و سپا هی ما ا سمی از آنها هم دراین وزارتخا نه با شد ، والسلام.
منشی- آقای ها شمی موافق.
ها شمی رفسنجا نی – بسم ا لله الرحمن الرحیم. به نظر می رسد این اسمی که اینجا ا شتبا ه چا پ شده و پیشنها د آقای منتجب نیا بوده منا سب با شد برای وزارتخا نه .
وجود کلمه دفاع که چیز خوبی ا ست گر چه الان در قا نون ا سا سی ما دیگر کلمه (( وزیردفاع)) نداریم، گیر قا نون ا سا سی نیست و اما به هر حال وزارت دفاع یک کلمه بین المللی ا ست که همه جا وجود دارد معمولا" هم آنها یی که وزیر جنگ داشتند عوض کرد ند ، وزیر وزیر دفاع
کرد ند . و بهترین اسمی که می توا نند در دنیا مطرح بشود که با ید وجود داشته با شد کلمه
(( دفاع )) ا ست پس روی حذف ا ین بحث نکنیم چون یک پیشنها د دیگری هم بوده که اصلا" هر دو کلمه را بر داریم مثلا" بگوئیم (( وزارت نیروی مسلح )) که نه دفاع نه سپا ه با شد هیچکدام نبا شد . کلمه دفاع را آدم خیا ل می کند ولودرقا نون ا سا سی هم نیست اما بود نش در اسم این وزارتخا نه خوب ا ست و مصطلح ترین کلمه موجود ا ست .
و اما پشتیبا نی هم وا قعا" وظیفه وزارتخا نه ا ست یعنی هیچ چیز مهمتر از مسا’له پشتیبا نی در وزارتخا نه وجود ندارد . اصلا" وزارتخا نه مسئوولیتش پشتیبا نی ا ست و منا سب ا ست که این کلمه بیاید برای اینکه رسالت وزارتخا نه معلوم بشود. آنکه در کمیسیون بوده برای تا’مین نظرات برادران سپاه بوده که پاسداری گذاشته بودند اینهم به نظر من لزومی ندارد چون سپاه پا سداران دیگر الان یک نیروی دفاعی ا ست یعنی تحقیقا" در آینده سپاه پا سداران نیروی ا منیتی نخوا هد بود، نیروی ا نتظامی نخوا هد بود. یک نیروی دفاعی ا ست همان ما هیت ارتش را دارد حالا اینکه چگونه با ارتش با ید همکاری بکنند این مسا’له ای ا ست که در آینده مشخص خوا هد شد و به هر حال نظام فکری برای ا ین کار می کند. بنا برا ین ما هیت ارتش و سپا ه الان یکی ا ست . سپاه نباید نگران با شد از این که نیا مدن ا سم او اینجا چیزی از او کم کرده ، بلکه با ید موا فق با شد چون دفاع و ما هیت دفاعی را منطبق کرده با سپا ه . چیزهایی را هم که بعدا" می آوریم اینجور معلوم میشود یعنی ما هیت سپا ه را کا ملا" در دفاع ما هیت دفاعی در نظر گرفته . بنا برا ین برای برادران سپا ه هم نبا ید مشکلی پیش بیا ید به هر حال به نظر میرسد ا ین ا سم برای ا ین
وزارتخا نه منا سب با شد که همین با شد.
هادی غفاری – در تما م د نیا ارتش نقش د فاع را بر عهده دارد ، سپا ه چرا ؟
رئیس – میشود، سپا ه و ارتش یکی هستند ، نیروی د فاعی ا ند . چون دو تا وزارتخا نه هستند ما الان مشکل داریم ، بعد پیشنها د شما هم مطرح میشود. فعلا"این پیشنها د مطرح ا ست ، شما دو نفر نمایندگان د فاع و سپا ه مخا لفید یا


موا فق ؟ آقای لاریجا نی شما با این ا سم موا فقید؟
لاریجا نی ( معاون وزارت سپا ه )- خیر موافق نیستم .
رئیس- آقای لاریجا نی با این ا سم موا فق نیستند.
تیمسار ملکزاده ( معاونت پارلما نی وزارت دفاع) – من موا فقم .
رئیس – پس هر دو مختصر بیا ئید نظرتان را بگوئید تا خیلی معطل نشویم.
لاریجا نی( معاونت وزارت سپا ه ) – بسم ا لله الرحمن الرحیم. بحثهای مفصلی در مورد ا سم این وزارتخا نه در کمیسیون مطرح شد و چند پیشنها د هم آمد یکی از پیشنها دها هم ا ین بود که وزارت نیروی مسلح بشود که ا ین پیشنها د هم الان وجود دارد بعد از ا ین پیشنها د اگر این را’ی نیاورد آن مطرح میشود.
اما علت اینکه وزارت دفاع به نظر من منا سب نیست ا ین ا ست که ا ین ا سم با مسما یی نیست چون وظیفه ا ین وزارتخا نه د فاع نیست وظیفه نیروهای مسلح د فاع ا ست و ا ین وزارتخا نه پشتیبا ن نیروهای مسلح ا ست . در کشورهای دیگر وزارت جنگ و یا ا ین چیزها می گویند به علت اینکه وزارتخا نه د فاع یا وزارت جنگ در کشورهای دیگر وظیفه د فاع را هم به عهده دارد یعنی فرما ندهی نیروهای مسلح به عهده وزیر د فاع ا ست به همین دلیل وزارت د فاع ا سم با مسما یی ا ست در کشورهای دیگر.
اما در کشور ما که وزارت نیروهای مسلح هیچ نقشی مستقیما" در امر د فاع ندارد بلکه ا ین وظیفه وظیفه خود نیروهای مسلح ا ست و این فقط پشیبا نی نیروهای مسلح را می کند به نظر من ا سم با مسما یی نیست ضمن اینکه روی هم رفته امر خیلی جزئی ا ست یعنی ا سم وزارتخا نه ا ست ولی اجازه ند هید ا ین امر جزئی یک تو همی را در ذهن بچه های سپا ه به وجود بیاورد . که حالا پس ما در وزارت د فاع ادغا م شدیم. حرف جزئی ا ست و من قبول دارم که مسا’له مهمی نیست ولی اشکا ل عمده اش این ا ست که در کشورهای دیگر به خاطر اینکه وزارت د فاع فرما ندهی نیروهای مسلح را دارد. مطلبی را که جنا ب آقای هاشمی گفتند درست ا ست وزارت د فاع مطلوب ا ست اما چون اینجا فرما ندهی ندارد ا سم با مسما یی به نظر من نیست . آن پیشنهاد بعدی که وزارت نیروهای مسلح ا ست به نظر من منطقی تر ا ست .
عبا سی- آقای ها شمی در کشورهای دیگر به عهده رئیس جمهوری ا ست نه وزارت د فاع.
رئیس- آخر د فاع معنا یش ا ین نیست که میخوا هد د فاع بکند یعنی وزارتی که برای درست شده نمیخوا هد د فاع بکند یعنی وزارتی که برای د فاع درست شده نمیخوا هند بگویند ا ین برود د فاع کند. سرتیب ملک زاده( معاونت پارلما نی وزارت د فاع ) – بسم ا لله الرحمن الرحیم . ا نصا فا" اگر بخوا هیم منا سب ترین نا م را ا نتخا ب کنیم همین ا ست که اینجا نوشته شده ولی خوب آن اشکالی هم که برادر محترممان جنا ب آقای لاریجا نی فرمودند با توجه به سا بقه ذهنی که برادران سپا ه دارند شاید مطرح با شد که من نگرا نی شان را به ا ین ترتیب توضیح خوا هم داد که در ماده یک توضیح داده شده که ا ین وزارتخا نه ازادغام وزارتین د فاع و سپا ه پا سداران تشکیل میشود. یعنی هر دو تا وزارتخا نه در هم ادغام میشود و وزارتخا نه جدیدی به وجود می آید . می فرما یند که کار ا ین وزارتخا نه د فاع نیست ولی وا قعا" ا ین وزارتخا نه موجبا ت د فاع را برای نیروهای مسلحج فرا هم میکند و همینطور که جا نشین محترم فرما ندهی معظم کل قوا فرمودند و بنده دیگر لازم نیست که تکرار کنم جنبه وزارت د فاع یک نا م بین المللی هست و دنباله اش دقیقا" وظایف ا ین وزارتخا نه را مشخص میکند . جناب یوسف پور فرمود ند پشتیبا نی پس با ید تما م وظایفش را احصاء کنیم به عرض مبارکشان میرسا نم که ا ین پشتیبا نی اعم ا ست از
پشتیبا نی های تسلیحا تی ، ما لی ، پرسنلی و تما م چیزها ئی که در متن ا ین قا نون آمده. لذا ما ا ین نام را نام منا سبی میدا نیم والسلام .
رئیس- 190 نفر حضور دارند نمایندگا نی که با پیشنها د آقای منتجب نیا که ا سم وزارت بشود
(( وزارت د فاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری ا سلامی )) موا فقند قیام بفرما ید ( اکثر برخاستند ) تصویب شد.
با اکثریت قوی حالا برای ماده را’ی می گیریم .
نمایندگا نی که با اصل ماده موا فق هستند هما نجور که قرا’ت شد قیام بفرما یند ( اکثر برخاستند) تصویب شد. ماده دو را بخوا نید .
                                  (  به شرح زیر خوانده شود )
ماده2- تعاریف.
در این قا نون عبارت اختصاری زیر جا یگزین عناوین کا مل آن میشود :
نیروهای مسلح به جای نیروهای نظامی و ا نتظا می .
فرما ندهی کل به جای فر ما ند هی کل نیروهای مسلح.
ستاد کل ، به جای ستاد فرما ند هی کل نیروهای مسلح .
وزارت به جای وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران .
وزیر به جای وزیر دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران.
تبصره’یک- نیروهای نظامی به نیروهای سه گا نه ارتش و سپا ه پا سداران ا نقلاب اسلامی و ستادهای مربوطه و سازما نهای وا بسطه به آنها اطلاق می گردد.
تبصره’2- نیروهای ا نتظامی به شهربا نی و ژا ندارمری جمهوری اسلامی ایران ، کمیته ا نقلاب اسلامی و سازمان پلیس قضا ئی گفته می شود.
رئیس- ماده’2- پیشنهادی ندارد با حضور 189 نفر به را’ی میگذاریم موا فقان قیام بفرمایند
( اکثر برخاستند ) تصویب شد ماده’ 3 قرا ئت شود.
                       ( به شرح زیر خوا نده شد )
ماده’3- وزارت بخشی از دولت ا ست که مسئوولیت پشتیبا نی نیروهای مسلح را در قا لب قوا نین و تدا بیر فرما ندهی کل به عهده دارد .
منشی- آقای هرا تی پیشنها د کرده ا ند که(( قا لب قوا نین و تدا بیر فرما ند هی کل )) حذف شود.
رئیس- من فقط از آقایان خوا هش می کنم بحث ا ین لایحه را یک قدری مختصر بکنند که ما تمام بکنیم چون برای کا بینه ما با ید تعیین تکلیف بکنیم
منشی- آقای هراتی.
حسین هراتی- بسم ا لله الرحمن الرحیم. در سرتا سر این طرح عزیزان اگر عنایت کنند یک دو
گا نگی خا صی به چشم میخورد . یعنی وزارت یک تعریف مشخص و روشنی دارد یک نهادی
ا ست در درون دولت با ضوا بط و قوا نین دولت با ید حرکت کند ، و در چها ر چوب خط مشی سیا ست دولت گا م بردارد . مال اگر بخوا هیم در سرتا سر ا ین لایحه که حالا من در قسمتهای مختلفش پیشنها د حذف داده ام بودجه را مثلا" گفته کسب نظر فرما ندهی کل ، تصویب آئین نامه را گفته فرما ندهی کل ، ا نتخاب وزیر را گفته تا’یید فرما ند هی کل یعنی اگر به ا ین شکل با شد عملا" ما وزارت د فاع نخوا هیم داشت برای اینکه مسا’له شکل دیگری پیدا می کند نه به آن شکل امکان سو’ال هست نه امکان تغییر در بودجه اش هست و مسا یل دیگر.
من تصور می کنم که از ا ین طریق خوا سته ا ند که یک وزارتخا نه ای تا’سیس بشود که هیچکس نتوا ند بگوید بالای چشمت ا بروست . تا کوچکترین حرفی بزنند آقا فرما ند هی کل ا ین بودجه را تصویب کرده ا ند فرما ند هی کل وزیر را تعیین کرده ا ند . فرما ند هی کل ا ین آئین نامه را تصویب کرده ا ند و ا ین عنوان وزارتخا نه دیگر وا قعا"به آن اطلاق نمی شود.
شما در همین جا عنا یت بفرمائید می گوید (( وزارت بخشی از دولت ا ست که مسو’ولیت
پشتیبا نی نیروهای مسلح را در قا لب قوا نین و تدا بیر فرهنگی کل بر عهده دارد )) اگر قوا نین هست و قوا نین با ید اجرا بشود بسیار خوب در چهار چوب قا نونی که در درون خط مشی
سیا ستهای هیا’ت دولت هست ا ین وزیر با ید کارش را ا نجام بدهد، ولی اگر مفهوم ا ین ا ست که حالا تدا بیر فرما ندهی کل بشود، اگر بین ا ینها تضاد پیش آمد یعنی در مواردی قا نون بود ، فرما ندهی کل نظر دیگری داشت یعنی میخوا هد بیا ید فرما ندهی کل، قوا نین را نقض بکند و نقض قوا نین در وا قع حذف آن چیزها یی ا ست که در مجلس طرح شده و در هیا’ت دولت ساری و جاری ا ست . لذ ا من فکر میکنم از همین ا بتدا برای اینکه ا ین یک وزارتخا نه مشخصی با شد ، در یک چهار چوب قوا نین مشخصی با شد ما ا ین حرکت را بکنیم که اینرا به عنوا ن یک وزارتخا نه ای در چهار چوب سا یر وزارتخا نه ها در هیا’ت دولت بشنا سیم که تنها وظیفه اش پشتیبا نی نیروهای مسلح ا ست و مسا ئل دیگر را قا طی ا ین قضیه نکنیم . والا یک وزارتخا نه ای در می آید که عملا" ما در ارتباط با آن وزارتخا نه و کارها و برنامه ریزیهایش وا قعا" مسلوب الاختیار خوا هیم شد و الاسلام.
منشی- آقای اکرمی مخا لف ، آقای موحدی ساوجی موا فق . آقای اکرمی بفرمائید.
سید رضا اکرمی- بسم ا لله الرحمن الرحیم. جنا ب آقای هرا تی دو تا اشکا ل را مطرح کردند ، یکی مسا’له سو’ال از وزیر را مطرح کردند که اگر در قا نون با شد تدا بیر فرما ندهی کل قوا و در قا لب قوا نین، بنا بر این دیگر نمیشود از وزیر سو’ا لی کرد . ببینید آقای هرا تی ! قا نون ا سا سی که ما دو هفته’ قبل به آن را’ی دادیم در آنجا مشخص کرده ا ست در اصل 110 یکی از وظایف و اختیارات فرما ندهی کل قوا ا ین ا ست. اصل 110 جدید ا ین ا ست :
(( وظایف و ا ختیارات رهبر تعیین سیا ستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران پس از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظا م.
2- نظارت بر حسن اجرای سیا ستهای کلی نظا م.
3- فرمان همه پرسی .
4-  فرما ند هی کل نیروهای مسلح . ))
وقتی در قا نون ا سا سی فرما ندهی کل نیروهای مسلح به عهده’ فرما نده’ کل قوا گذشت شده، ما معنا ندارد که بگوئیم تدا بیر و خط مش ها و نقطه نظرها ی او در ا نجا م پشتیبا نی نیروهای مسلح لحاظ نشود . ا ین حتما" با ید در قا نون آورده بشود که قبل از شروع به هر کاری و اقدام به   هرکاری ا ین مسا’له لحاظ بشود. نکته’ دومی که فرمودید نمیشود از او سو’ال کرد، چرا بالاخره ما از وزیرسو’ال می کنیم  که آقا، ما قا نو نی را در مجلس تصویب کرده ایم ، گفته ایم با ید از نیروهای مسلح پشتیبا نی  بکند در قا لب قوا نین و تدا بیر فرما ندهی کل . شما آیا آنچه را که در قا لب قوا نین و تد بیر فرما ند هی کل بوده به صورت مکتوب آیا ا ین را اعمال کردی ، اجراء کردی بر خلاف ا ین قوا نین و تدا بیر فرما ند هی کل قوا ا ست ؟ سو’ال از وزیر برای ایرادگیری تنها نیست. گا هی ممکن ا ست جنبه’ توضیح داشته با شد، جنبه’روشن شدن مطلب داشته با شد . خوب او هم می آید اینجا در قبا ل مجلس مسو’ول ا ست ، از مجلس را’ی گرفته با ید بیا ید توضیح بدهد . توضیح دادن که گیری ندارد و سو’ال علت عمده اش برای توضیح دادن ا ست ، نه اینکه به زیر سو’ال بردن همه اش حا لت استیضا حی با ایراد و اشکا ل دا شته با شد .
نکته دوم اینکه اصولا" آنچه که در دنیا وجود دارد با آنچه که درقا نون ا سا سی ما آمده اینها با همدیگر تفا وت دارد . ما برای اینکه خدای نا کرده نیروهای مسلح علیه نظا م و مردم کاری نکنند
بلکه در خد مت مردم و نظا م با شند آمدیم ولی فقیه را در را’س آن قرار داده ایم که از هر گونه خطا و لغزش و ا شتبا هی مصون و محفوظ با شد و از آن طرف هم پشتیبا نی لازم دارد از نظر امکا نات و لجستیکی و تشکیلات، خوب آن هم با ید به صورت قا نون از مجلس بگذرد، ردیف بودجه دارد. برای اینکه جمع بین هر دو بشود ا ین در ما ده’ 3 آمده: (( برا بر قوا نین و تدا بیر فرما ندهی کل قوا)) در موارد بعدی هم که ا شاره کردند خط مشی ها چه از جا نب فرما ند هی کل قوا و چه از جا نب فرما ند هی کل قوا و چه از جا نب ستاد کل که آنهم در متن قا نون
ا سا سی وجود دارد حتما"با ید ا ینها لحاظ بشود که فرما ندهی کل قوا بتوا ند بر اسا س آنچه که در قا نون هست ا عما ل قدرت بکند ، ا نجا م وظیفه بکند. حضور فعال و همه جا نبه داشته با شد
وزیر هم کار خودش را ا نجا م میدهد و در قبا ل مجلس مسو’ول ا ست . به نظر میرسد که بودن
ا ین مواردی که در این طرح و لایحه وجود دارد چه از ا ستا د کل و چه فرما ندهی کل حتما" لازم ا ست تا به قول معروف فرع مطا بق ا صل با شد که قا نون ا سا سی هست. و السلام .
منشی- آقای موحدی ساوجی موا فق .
موحدی ساوجی- بسم ا لله الرحمن الرحیم. تا کنون با توجه به اینکه در را بطه با وزارت دفاع گذشته یا وزارت سپا ه پا سداران که در وا قع پشتیبا نی نیروهای مسلح را دو تا وزارتخا نه بر عهده دا شت ، و با اینکه چیزی در قا نون به ا ین صورت ذکر نشده بود اما در عین حال معلوم بود که مسئو’ولیت ا ینها پشتیبا نی از نیروهای مسلح ا ست. وزارت دفاع از ارتش و وزارت سپا ه از سپا ه پا سداران .
در اینجا آنچه را که ذکر کرده ا ند به نظر ما ا گر کل ماده هم … یعنی در ا ین جمله ای که پیشنهاد حذف داده ا ند ا ین جمله حذف بشود هیچ ضرری به هیچ جا نخوا هد زد .
ما ده’3- به ا ین صورت در می آید که: وزارت بخشی از دولت ا ست که مسو’ولیت پشتیبا نی نیروهای مسلح را بر عهده دارد. خوب، مسو’ولیت پشتیبا نی نیروهای مسلح قهرا" با توجه به
ا ختیارات و مقررات و قوا نین مملکتی و بودجه ها و ا عتبارات و امکا نا تی ا ست که به ا ین وزارت خوا هند داد . شما در اینجا قوا نین و تدا بیر فرما ند هی کل را بیاورید فرقی نمی کند. در گذشته’ بیش از 10 سالی که از پیروزی ا نقلاب می گذرد مگر مقا م ولی فقیه به عنوان فرما نده کل قوا نبوده؟ مگر تدا بیرشان در مواردی که لازم می دا نستند در هر زمینه ای با لاخره تصمیم گیری و فرما ند هی کل در ا ختیار مقام رهبری بوده . و ا لان هم هست و اگر چنا نچه مقا م ولایت فقیه در مواردی که خودش صلاح بدا ند دستورا تی بدهد او از با ب حکم ولی فقیه و فرمان ولی فقیه نا فذ خوا هد بود . نیازی به قا نون و قا نونمندی و مجلس ندارد ، اینجا هم لازم نیست ذکر بشود، بعد هم اینکه ما در اینجا بخوا هیم ا ین را ذکر بکنیم به نظر ما شا ید یک الزامی میخوا هد برای ولی فقیه ا یجاد بکند. یعنی شما میخوا هید بگوئید که وزارت نیروهای مسلح در
قا لب قوا نین و تدا بیر فرما ند هی کل ! خوب فرما ند هی کل ممکن ا ست در مواردی نظر بدهند یا اصلا فرما ندهی را به یک فرد دیگری محول کنند و جا نشین برای خودشان بگذارند، در موردی اصلا تدبیر خا صی نداشته با شد بگوید مجلس هر چه را نظر داد همان با شد ، برنامه’ 5 ساله ، یا کوتاه مدت سالیا نه و امثا ل ذالک … و لی اینکه شما اینجا ذکر می کنید (( تدا بیر فرما ندهی کل)) آنوقیت برای مقا م ولی فقیه یک الزام خا صی را ایجا د می کند که به نظر من با قا نون
ا سا سی وفق نمی دهد و ولایت فقیه دستش باز ا ست . در هر مورد اگر حکمی ، فرما نی ، دستوری داشته با شد میتوا ند حکمش را صا در بکند و حتما" هم مطاع و لازم الاجراء ا ست.
بنا برا ین در اینجا آمدن ا ین جمله به نظر من موردی ندارد و علی ای حال وزارت نیروهای مسلح مسو’ولیت پشتیبا نی را با توجه به قوا نین ، ا مکا نا ت ، بودجه، اعتبارات در همان حدود در ا ین محدوده مسو’ولیت خواهد داشت .
منشی- نما ینه دولت .
لاریجا نی ( معاون وزارت سپا ه )- در زمینه’ا ین بحثها ئی که در موا د مختلف ا ین لایحه به چشم میخورد که تدا بیر فرهنگی ذکر شده بحثهای زیادی در کمیسیون شد و به اینجا ا نجا مید . ببینید نکته در ا ین ا ست که فرما ند هی کل نیروهای مسلح در قا نون ا سا سی با رهبری ا ست .
ا ین فرما ند هی به چه معنا است؟ آیا فرما ند هی صوری ا ست یا فرما ندهی وا قعی ا ست ؟ اگر فرما ند هی وا قعی ا ست ( که هست) ارکان فعالیتش با ید دست خودش با شد . یکی از ارکان لجستیک و ا ین اموری ا ست که در وزارتخا نه دست او ا ست. درست ا ست که در سیستم وزارت ا نجا م میشود ولی با ید با تدا بیر فرما ند هی منطبق با شد وگرنه ما فرما ند هی را از یک بعدی فلج کرده ایم و بعد از بحثهای مختلف به ا ین نتیجه رسیدیم که ا ین قیود را بگذرا نیم . اما ایرادهائی که مطرح شد یکی مسا’له تداخل بود به نظر من اصلا تداخلی وجود ندارد . ببینید ما اینجا می گوئیم تدا یر فرما ندهی ، مثلا اینگونه موارد ا ست . فزض کنید که وزیر میخواهد یک سلاح ها ئی را بخرد. ا ین سلا حها را چه کسی با ید تا’یید کند؟ الگوی تسلیحا تی را چه کسی با ید مشخص کند؟ فرما ند هی ! حتی امروز هم ا ین کارها دارد ا نجا م میشود یعنی در بودجه’
امسال پیش بینی شد که مثلا ا ین مقدار پول را به نیروی مسلح می دهند که ا ین جنسها را با نظر ستاد فرما ند هی کل قوا بنویسید . ا ین موارد را ما گفته ایم تدا بیر فرما ند هی! وا قعا" همین امروز که ا ین عبا رت در قا نون نیا مده اینگونه تدا بیر فرما ند هی وجود دارد ، غیر از ا ین با شد اصلا آنوقت اشکال دارد که چگونه فرما ند هی که میخوا هد دستور عملیا تی را بد هد. دستور لجستیکیش را یک کسی دیگر بد هد. این اشکا ل را شما چگونه رفع می کنید ؟ اما ما ا ین اشکا ل را اینجا اینگونه رفع کردیم که یک سری از امور که فرما ند هی را فلج می کند آجا ها را فرما ند هی دستور می دهد وا نجا م می دهد و خود مجلس هم وجود داشته . یکی از مطالبی را که آقایان فرمود ندو گفتند که احتیا ج به ذکر نیست . بلی ما می دا نیم که همه’ قوای جمهوری اسلامی تبعیت از رهبری دارند . و وزیر نیروهای مسلح به تبع ا ین کار را خوا هد کرد . ولی قید ا ین ،
ا ین قا نون را از یک اشکا ل منطقی رها ئی می دهد که ا ین مشکل را ما می فهمید یم و رفع کردیم. اینکه فرمودند الزامی برای فرما ند هی هست، به نظر من الزا می نیست یعنی تدا بیر را هر وقت فرما ند هی خودش لازم دا نست می دهد . ما که نمی گوئیم حتما" شما تد بیر داشته با شید ! ایشان در یک زمینه ها ئی که تدا بیری دارند میفرمایند ووزیر هم در آن چهارچوب کار می کند. به نظر من اگر ا ین حذف بشود هم آن تعارض منطقی به وجود می آید که چگونه یکی ازارکان با خود بد نه’ فرما ند هی چفت بشود و بتوا ند کار بکنند .
نکته’ دیگر ا ین ا ست که وا قعا" ا ین تدا بیر تدا خلی ندارد، امروز هم وجود
دارد. از این وظا یف در قا لب دستورات فرما ند هی با ید ا نجام بشود. الگوی تسلیحا تی چه با شد ، زمان اینکه مثلایک جنسی میخوا هد بخرند ا ین پا دگان با ید زمینش ، محلش را از نظر موفقعیت جغرا فیا ئی فرما ند هی بگوید بخرید، و گرنه خوب ا ین وزیری میشود که خودش میرود پادگان میسازد به درد فرما ندهی هم نمیخورد . اینگونه ارتباطات به وسیله’ فرما ند هی ا نجا م میشود.
منشی- مخبر کمیسیون آقای حسینی بفرما ئید.
عبدا لله پور حسینی ( مخبر کمیسیون دفا ع ) – بسم ا لله الرحمن الرحیم . ا ین مورد یکی از مواردی بود که درباره’ آن کمیسیون بسیار صحبت شد و موردی نبود که مورد بی توجهی قرار بگیرد و یا به آن توجه کا فی نشده با شد .
در کمیسیون حادتر از ا ین مطرح بود، یعنی مطرح بود که بنا به دلائلی که عزیزا نمان شمردند و یا آقا ی لاریجا نی و بقیه’ آقایان فرمودند ، بنا به همین دلایل ما بیا ئیم وظا یف وزارت را برا بر
مصو با ت فر ما ند هی کل بکنیم . یعنی وزیر اگر میخوا هد خر ید بکند  .داخل ،خارج ویا
سا خت و تو لید مهمات  میخواهد بکند. هر کا ر دیگر ی که می کند چون به فر ماندهی ربط
پیدا می کند و میخواهد فر ماندهی را پشتیبا نی بکند و جنگ و دفا ع را پشتیبا نی بکند پیشتیبا نی بکند و جنگ و د فاع را پشتیبا نی بکند پیشنها دشده بود که ما ((مصوبه)) را بیا وریم که بعد از
صحبتها ئی فراوان و به اسناد همان استد لا لاتی که برادرهای پیشنا د دهنده داشتند ما کلمه’مصوبه
راتخفیف دادیم به کلمه ((تدبیر )) که نظر هر دو طرف در آن تا’مین میشود . اگر وزیری بخواهد خلاف تدبیر فرما ندهی رفتار بکند که اصلادیگر نه مورد نظر مجلس و نه دولت خواهد بود .
ما وزیری میخوا هیم که در راستای همان تدایبر عمل بکند و اگر میخواهد موا فق تدا بیر عمل بکند بالا تر از این را هم دیگر ازاو نمیخواهیم که برای هر کاری برود مصوبه’فر ما ند هی را
بگیرد . یعنی د ست وزیر باز هست که وظایفش را ا نجا م بد هد ، نه آنقدر که بخوا هد خلاف
تد بیر فرما ند هی عمل بکند و نه اینقدر دستش بسته ا ست که برا بر مصوبات و تصمیم گیریهای جزء به جزء فرما ند هی کار بکند. لذا میتوا ند ا ختیاراتش را در کما ل قدرت و قوت داشته با شد و عمل بکند ، منتها دیگر پذیرفته نیست که وزیری بیا ید بر خلاف تدا بیر عمل کند . لذا کمیسیون امور دفا عی با شدت وحدت با ا ین پیشنها د مخا لف هست که اگر ا ین پیشنها د را’ی بیاورد آنوقت ما با یستی که خیلی از وظایف وزارت را یا حذف بکنیم یا عبارتهای بسیار دست و پاگیری آنجا ما اضا فه بکنیم . اجازه بدهید که ا ین عبارت (( تدا بیر فرما ند هی )) اینجا بما ند تا خبیا ل همه’ ما را حت بشود که وزیر کسی خوا هد بود که قا نونا" با یستی تدا بیر فرما ند هی را رعا یت بکند نه مصوبه. مصوبه با تد بیر فرق می کند، تدا بیر را با ید حتما" مراعا ت بکند لذا ما با ا ین پیشنها د به شدت مخا لف هستیم .
رئیس- بسیا ر خوب ، پیشنها د آقای هرا تی را مطرح کنید.
منشی- آقای هرا تی پیشنها د کرده ا ند که در ما ده’ 3 عبا رت (( در قا لب قوا نین و تدا بیر
فرما ند هی کل )) حذف بشود که جمله به ا ین ترتیب میشود: (( وزارت بخشی از دولت ا ست که مسو’ولیت پشتیبا نی نیروهای مسلح را بر عهده دارد))
رئیس- 180 نفر حضور دارند، نما یندگی که با ا ین پیشنها د موا فقند قیا م بفرما یند ( عده کمی بر خا ستند ) تصویب نشد. خوب حا لا ا صل ما ده’ را را’ی میگیریم.
ما ده’ 3- وزارت بخشی از دولت ا ست که مسو’ولیت پشتیبا نی نیروهای مسلح را در قا لب
قوا نین و تدا بیر فرما ند هی کل بر عهده دارد .
چون بعضی از آقایان کارت نزده اند عددی که تا بلو نشان می دهد کمتر از وا قعی ا ست ، 180 نفر حضور دارند نمایندگی که موا فق ماده’ 3 هستند قیا م بفرما یند ( اکثر برخا ستند ) تصویب شد. حا لا که ا ین مضمون تصویب شد من یک تذکری بدهم که بعدا" وقت گیری نبا شد . به طور کلی وا قعا" نیروهای مسلح خا رج از تد بیر فرما ند هی نمیتوا ند عمل بکند، یعنی از ا ین به بعد هم روشن با شد که ما دوبا ره ا ین قبیل معطلی بر اینطور چیزها پیدا نکنیم . ما عموما" نیروهای مسلح را با ید در چهار چوب فرما ند هی کل قوا عمل بکنیم ، مخصوصا" در قا نون ا سا سی
ا ختیاراتی که برای فرما ند هی هست دیگر ما هم نیاوریم ا ین چیزها خود به خود خوا هد بود .
بنا برا ین نگرا نی آقایان ندا شته با شند از اینکه وزارت نمی شود ا نجا م بشود. ماده بعدی را
بخوا نید.                                          ( به شرح زیر خوا نده شد )
                                                     فصل دوم – وظایف
ماده’4 – وظایف وزارت به شرح زیر می با شد .
الف – بررسی، تنظیم و تحصیل بودجه و اعتبارا ت نیروهای نظامی و وزارت و سازما نهای
وا بسته به آنها را با هما هنگی ستا د کل نظارت بر ا نجا م هزینه ها و بررسی و تا’یید بیلان
حسا ب بودجه آنها .
تبصره- دولت و مجلس شورای اسلامی سقف اعتبارات نیروهای نظامی و وزارت و سازما نهای
وا بسته به آنها را پس از کسب نظر فرما ندهی کل تصویب می نما ید .
ب- سا خت و تولید ا قلام مورد نیاز نیروهای مسلح و ا نجام تحقیقات صنعتی لازم و ا فزایش
ا مکا نا ت تکنولژی صنا یع مربوطه برا بر تدا بیر و خط مشی فرما ند هی کل .
ج- نو سازی، بازسازی و تعمیرات ا سا سی وسایل و تجهیزات خارج از مقدورات نیروهای مسلح برا بر دستورالعمل ا بلاغی ستا د کل .
د- پشتیبا نی فنی، آموزش و تعمیراتی سازمان های خدمات کامپیوتری نیروهای مسلح .
تبصره- نحوه و چگونگی پشتیبا نی برا بر آئین نامه ای ا ست که توسط وزارت تهیه و به تصویب فرما ندهی کل می رسد .
ه- هدایت و هما هنگ نمودن امور تحقیقات صنعتی نیروهای مسلح و سازمان های وا بسته به وزارت برا بر مصوبات و خط مشی فرما ند هی کل و بهره گیری صنعت نظا می از امکا نا ت مراکز پژوهشی و تحقیقا تی و صنعتی کشور .
تبصره- مراکز مذکور مکلفند همکاری های لازم را در زمینه بهره گیری صنعت نظا می از امکا نات آنها بعمل آورند. مواردو چگونگی آن بر حسب آئین نامه ای خوا هد بود که توسط وزارت تهیه و بتصویب هیا’ت وزیران خوا هد رسید.
و- آموزش و تربیت کادر متخصص و مورد نیاز وزارت و سازمان های وا بسته و سازما ندهی عناصر سازما نی تا بعه وا بسته .
ز- کسب آگا هی از پیشرفت های حاصله در صنایع نظا می و شنا خت سیستم های تسلیحا تی پیشرفته در جهان.
ح- ا نجام کلیه’خریدهای خارجی مورد نیاز نیروهای نظا می ووزارت و سازمان های وا بسته به آنها بر ا سا س تدا بیر فرما ند هی کل و سیا ست کلی و خط مشی دولت جمهوری اسلامی ایران .
تبصره- کلیه خریدهای خارجی ا قلام دفاعی مورد نیاز نیروهای ا نتظا می و سایر وزارتخا نه ها ، نهادها و سازمان های کشور نیز صرفا" از طریق ا ین وزارت ا نجام خوا هد گرفت.
ط- تهیه’ تا’مین و خرید داخلی ا قلام مشترک مورد نیاز نیروهای نظا می به تشخیص ستا د کل به اسثناء سوخت و مواد فا سد شدنی و همچنین ا نجام کلیه خریدهای داخلی مورد نیاز وزارت.
تبصره’1- وزارت می توا ند تا’مین بخشی از ا قلام مشترک داخلی را با حفظ مسو’ولیت و تعیین خط مشی به نیروهای نظا می تفویض نما ید . موارد و چگونگی آن توسط دستورالعملی خوا هد بود که توسط وزارت با هما هنگی ستا د کل تهیه و بتصویب فرما ند هی کل می رسد.
تبصره’2- خریدهای داخلی ا قلام غیر مشترک ( خاص ) مورد نیاز هر نیرو بر ا سا س دستورالعمل ستا د کل توسط همان نیرو و همچنین کلیه خرید های داخلی مورد نیاز سازمان های وا بسته به وزارت از طریق سازمان های مزبور صورت خوا هد گرفت.
ی- تهیه و تنظیم لوایح مورد نیاز نیروهای نظا می ووزارت و سازمان های وا بسته به آنها بر
ا سا س تدا بیر کلی فرما ند هی کل ، پیگیری جهت سیر مراحل قا نونی ، ا بلاغ قوا نین و مصوبات هیا’ت وزیران از طریق ستا د کل به نیروهای نظا می و نظارت بر ا جرای قوا نین و مقررات .
ک- دفاع از حقوق نیروهای نظا می ووزارت و سازمان های وا بسته به آنها در مراجع قضائی.
ل- اداره ا مور ا ملاک نیروهای نظا می ووزارت و سازمان های وا بسته به آنها از نظر حقوقی و
قا نونی.
م- تهیه و تا’مین زمین مورد نیاز و ا حداث سا ختمان و تا’سیسات سا ختما نی نیروهای نظا می ووزارت برا بر دستورالعمل و خط مشی فرما ند هی کل در چارچوب
ضوا بط و سیا ستهای وزارت مسکن و شهرسازی و برنامه و بودجه .
 تبصره- وزارت می توا نداحداث ساختما ها و تا’سیسات نیروهای نظامی ویا برخی از آنها را
برا بر مصوبات فرما ند هی کل ، با حفظ مسو’ولیت و نظارت به نیروهای نظا می محول نما ید.
ن- تهیه و تا’مین نقشه های نظا می و مرزی کشور و خدمات جغرا فیا ئی مورد نیاز نیروهای مسلح .
تبصره- سایر دستگاهها که در تهیه خدمات نقشه برداری و جغرا فیا ئی غیر نظا می فعالیت دارند ، با یستی اینگونه امور را با وزارت هما هنگ نما یند.
س- تا’مین خدمات درما نی پرسنل نیروهای مسلح ووزارت و سازمان های وا بسته به آنها اعم از کادر ثا بت ، پیما نی ، وظیفه و اعضای ویژه بسیج، بازنشستگان، وظیفه بگیران ، مستمری بگیران و عائله تحت تکفل آنها.
ع- تا’مین نیازهای درما نب پرسنل و اداره امور بیمارستان ها و درما نگا ههای وزارت و
سازمان های وا بسته .
ف- ا نجا م امور بیمه و بازنشستگی ، وظیفه و مستمری پرسنل نیروهای نظا می ووزارت و
سازمان های وا بسته به آنها.
ص- تا’مین خدمات تعاونی ا فراد مذکور در بند ((س)) بالا وعا ئلهتحت تکلف آنان .
ق_تا’مین و حفاظت فیز یکی اما کن و تا’سیسا ت وزارت و سازمان های وا بسته .
ر_آموزش و آ مادسازی پرسنل کادر ثا بت وزارت و سازمان های وا بسته در رسته های رزمی جهت پذیرش مسو’ولیت های محوله در جنگ با همکاری نیروهای مسلح .
منشی _تعدادی از نما یندگان پیشنهاد حذف تبصره’بند (الف) را داده ا ند .
آقایان : جها نگیری ،بهزادیان ، مو سوی لاری ، آقائی ، هراتی … و تعدادی دیگر ، آقای
جها نگیری بفرمائید .
اسحاق جها نگیری _ بسم ا لله الرحمن الرحیم .من خوا هش می کنم که نما یدگان محترم عنایت
بکنند هما نطور که جناب آقای ها شمی فرمودند نیروهای مسلح باید با تدا بیر فرما ندهی عمل بکنند و اگر تدبیر فرما ندهی نبا شد برای نیروهای مسلح عمل و کار مشکل است . ولی مسا’له ای
که اینجا منظور شده در وا قع ریز شدن کار فرما ندهی در مسائل نیروها و سازمان های
وا بسته اش که حتی کار نظا می ندارند . ما اگر در اینجا آورده بودیم که سیا ستهای مالی بنیه’ دفاعی را فرما ند هی مشخص بکند، به طور مشخص معلوم بود که سیاستها ئی که طبق اصل 110 به عهده’ فرما ند هی گذاشته شده اینها اعلام می شد و مجلس و دولت هم موظف بود که بر اساس آن سیاستها عمل بکند. اینجا گفته شده که (( سقف اعتبارات نیروهای نظا می ، وزارت و سازما نها را با کسب نظارت و فرما ندهی دولت و مجلس تصویب بکند.)) دو تا مسا’له ما اینجا داریم .
یکی اینکه ریز شدن فرما ند هی در سقف اعتبارات نیروها ا ست. یعنی اینکه فرما ند هی کل بگوید سقف نیروی زمینی باید اینقدر باشد ، سقف نیروی دریائی اینقدر باشد، سقف نیروی هوائی اینقدر باشد ، در ارتش اینقدر باشد ، در ارتش اینقدر باشد، در سپاه اینقدر باشد. سازما نهای
وا بسته هر کدام سقف اعتباراتش اینجوری باشد ، وزارت این باشد… نمایندگان محترم در این دو دوره’ مجلس و در این دوره به طور مشخص شا هد بودندکه در ایام بررسی بودجه یکی از مهمترین بخشهائی که وقت مجلس ، وقت کمیسیون برنامه و بودجه به طور جدی روی آن گرفته می شد بحث در بودجه’ نیروهای مسلح و حتی در بودجه های جاری شان بود یعنی شاید مهمترین بخش اصلا بودجه’ جاری بود که ما به طور مشخص ساعتها می نشستیم بحث می کردیم که این بودجه را بالا ببریم ، پائین بیاوریم . ا ما بحث در بودجه’ بنیه’ دفاعی نوعا" در این دو دوره خصوصا" زما نی که جناب آقای هاشمی به عنوان جا نشین فرما ند هی کل مشخص شده ا ند همیشه کمیسیون برنا مه و بودجه و مجلس تلاش می کردند که نظر فرما ند هی را در ارتباط با بودجه’ بنیه’ دفاعی تا’مین بکنند. کسب نظر در اینجا اگر به معنی ا ین باشد که مجلس و دولت نظر فرما ند هی کل را بپرسد بعد هر جور خواست عمل بکند، اینکه بسیار حرف بی ربطی ا ست .
اگر قرار شد نظر فرما ند هی کل قوا پرسیده بشودهم دولت هم مجلس موظف ا ست که وقتی
فرما ند هی کل نظری به عنوان نظر نهائی خودشان در ارتباط با نیروهای مسلح اعلام کرده ا ند اَن نظر رعایت بشود. اینکه کسب نظر بشود و بعد هم هر جور مجلس خواست را’ی بدهد و دولت هر جور خواست عمل بکند به اعتقاد من معنا ندارد . لذا با توجه به اینکه دخالت فرما ند هی کل در جزئیات به این معنا به مصلحت کشور نباشد و از طرفی ما برای فرما ند هی کل ا هرمها ئی در نظر گرفته ایم که اگر یک وقت احساس شد بودجه ای می اَورد ، طبق شورای تشخیص مصلحت و مصالح دیگری که وجود دارد یقینا" حل خواهند کرد و نخوا هندگذا شت برای مملکت مشکل به وجود بیاورد .
به هر حال من فکر می کنم که حذف ا ین تبصره هم به مصلحت نیروهای مسلح باشد و هم به مصلحت دولت و مجلس که بتوا ند با خاطر جمعتری نسبت به این مسائل تصمیم گیری بکنند.
منشی- آقای چیت چیان مخا لف ، آقای هراتی موا فق.
حمید چیت چیان- بسم ا لله الرحمن الرحیم. پیشنهادی که قبلا توسط آقای هراتی داده شد تقریبا" همین مضمون را داشت و تقریبا" کلی تر از این هم بود و مجلس به این پشنهاد را’ی نداد و جای این بود که دیگر برا دران از این پیشنهادشان صرفنظر می کردند . چون که جزئی از همان پیشنهاد قبلی ا ست که مجلس نپذیرفت. ملاحظه بفرما ئید ، وزارت دفاع وپشتیبا نی نیروهای مسلح خودش عهده دار مسا’له دفاع نیست . مسو’ولیت دفاع از ا نقلاب و نظا م به عهده’ وزارت نیست، بلکه این مسو’ولیت به عهده ’رهبری ، فرما ندهی کل قوا هست و ارزشی که وزارت دفاع دارد ارزش پشتیبا نی ا ست. یعنی اصل نیروهای مسلح ا ست و تدبیر فرما ندهی کل برای دفاع از نظام و ا نقلاب و وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح موظف ا ست که ا بزار مورد نیاز فرما ندهی کل برای نیاز فرما ندهی کل برای ا نجام تدا بیرش را فراهم بکند. فرما ند هی کل اینکه آما دگی نیروهای مسلح را برای دفاع از نظام ا یجاد بکند ا حتیاج به لجستیک دارد ، احتیاج به تجهیزات دارد، ا حتیاج به تسلیحات دارد ، احتیاج به بودجه دارد و در حقیقت بودجه اصلی ترین ا بزار بعد از مسا’له نیروهای ا نسا نی برای فرما ند هی کل ا ست. اگر بودجه متنا سب با نیاز دفاع از مملکت نباشد تجهیزات، تسلیحات، امکا نا ت لازم فرا هم نخوا هد شد و بنا برا ین تدبیر فرما ند هی کل و رهبری برای دفاع از ا نقلاب قا بل ا جراء نخوا هد بود . این یک مسا’له .
مسا’له’ دیگر این است که هما نجور که آقای اکرمی در مخا لفت با پیشنهاد آقای هراتی اشاره کردند و همچنین آقای هاشمی فرمودند، فرما ند هی نیروهای مسلح به عهده’ رهبری است ، مسو’ولیت به عهده’ او است . اگر مجلس بخوا هد منطقی عمل بکند با ید به این صورت ا قدام بکند که مجاری و کا نالهای قا نونی لازم برای اجرای تدا بیر فرما ند هی را در قا نون پیش بینی بکند. درست است که همچنا نکه در قا نون ا سا سی پیش بینی شده که تدا بیر رهبری ماورای
قا نون هست ، بالاتر از قا نون هست ، اما چرا مجلس این تسهیلات را برای ا جرای نظارت رهبری در قا نون پیش بینی نکند و رهبری ناچار بشود برای ا نجام تد بیرش از راههای غیر
قا نو نی (نه ضدقا نونی) ا قدام بکند. کمک مجلس ا ین هست که کا نالهای لازم و مجاری قا نونی لازم برای اجرای دستورات رهبری و فرما ندهی کل قوا را در قا نون پیش بینی بکند و فراهم بیاورد . مطلبی که در اینجا پیشنها د شده این است که در مورد بودجه با یستی کسب نظر از
فرما نده کل بشود، این به نظر من حدا قل مسا’له ای است که با یستی دولت و مجلس موظف به
ا نجام أن بشوند، اگر بدون نظر فرما ند هی کل ا قدام بشود و بودجه ای که برای نیروهای مسلح گذاشته میشود تکا فوی نیاز دفاع از مملکت را نکند، ما خدای نا کرده ممکن است دراَینده مواجه بشویم با هجمه های دیگر دشمن و دوباره سال های سال در جنگ با شیم و خسارتهای مضاعف از طریق جنگ به ما بخورد، بنا بر این عقل سلیم این را حکم می کند که با یستی نیروهای مسلح ما دائما" أمادگی لازم برای دفاع از ا نقلاب و نظام را در بهترین وجه داشته باشند و ا بتدائی ترین و مسلم ترین وسیله و ا بزار این هم مسا’له بودجه ا ست . اگر ما این پیشنها د را قبول بکنیم و این تبصره از اینجا حذف بشود و هیچوقت فرما نده کل به خاطر اینکه در قا نون پیش بینی نشده نمیتوا ند تدابیرش را معطل بگذاردواز اختیارات ولایت فقیبه استفاده خوا هد کرد و تد بیرش را
ا نجام خوا هد داد. چرا ما ا ین را در چارچوب قا نون نیاوریم و تسهیلات قا نونی لازم را برای
ا نجام تد بیر فرما ند هی فرا هم نکنیم ؟ بنا برا ین من با پیشنها د جناب آقای جها نگیری مخا لف هستم و مجلس هم با اینگونه پیشنهادات مخا لفت کرد . بهتر ا ست که اینها در متن قا نون لحاظ بشود و به صورت قا نونی کسب نظر بشود و ان شاء الله با نظر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


          

 

 تد بیر فرما ند هی کل ا بزار مورد نیاز برای دفاع از ا نقلاب فرا هم بشود
.منشی- آقای هراتی موا فق.
حسین هراتی- بسم الله الرحمن الرحیم. من یکبار دیگر متن تبصره را میخوا نم وتوجه عزیزان را جلب می کنم. (( دولت و مجلس شورای اسلامی سقف اعتبارات نیروهای نظا می ووزارت و
سازما نهای وا بسته به آنها را پس از کسب نظر فرما ند هی کل تصویب مینما ید.)) اولین سو’ال این است این نظر ، نظر ارشادی است یا نظر مولوی است؟ اگرشما نظرتان نظر مولوی است،
بفرما یند طبق دستور، بفرما یند طبق دستور فرما نده کل قوا . ا ین بودجه ، بودجه نیروهای نظا می میاید در آنجا .بحثی سر آن نیست . اما وقتی آمدید به این شکل گنگ مطرحش کردید، دو حالت دارد، یعنی اگر ما بخوا هیم این را یک نظری از طرف فرما نده کل قوا بدا نیم در کمیسیون نبا ید بحث بکنیم با توجه به اینکه همه ما مشروعیت مان را منبعث از ولی فقیه میدا نیم. یعنی در کمیسیون برنامه و بودجه هیچ بحثی راجع به بودجه نیروهای نظا می نشود. در صحن مجلس شورای اسلامی هم هیچ بحثی راجع به نیروهای نشود. برای اینکه شما میگوئید نظر فرما ندهی کل قوا این بوده . حالا ممکن است بگویند نه آقا این نظر ، نظر مولوی نیست، نظر ارشادی است حالا در کمیسیون برنامه و بودجه و صحن مجلس بحث بشود سقف این کا هش پیدا میکند. این وا قعا" شایسته مقام رهبری است که در یک مسا’له ای یک چنین نظری بدهد . بعد در کمیسیون و صحن مجلس شورای اسلامی آن نظر چیز دیگری تصویب بشود؟ کدامیک از آن مورد نظر شما ا ست؟ نکته بعدی که وجود دارد بودجه یک روند مشخصی دارد یعنی میاید در هیا’ت دولت بحث میشود. در کمیسیون بحث میشود، در مجلس بحث میشود. آیا شما نظرتان این ا ست که در این
را بطه هیچ بحثی نشود؟ خوب ما شا هد بودیم وقتی بحث ا نحلال خفیف مجلس بود خود مقام معظم رهبری نظرشان ا ین نبود . ا ین یک نوع ا نحلال خفیف مجلس ا ست که شما به هیچوجه درارتباط با بودجه های نظا می و سازما نهای وا بسته اش که با آن شکل خا صی آورده که این شرکتی ا ست که خارج از همه ضوا بط و مقررات تشکیل میشود. حتی صد در صد اگر شرکتهای زیان ده با شد . شما حق هیچگونه اعتراضی ندارید . کدام را شما میخوا هید بگوئید ؟ وا قعش من فکر می کنم اگر به این شکل بشود شما بخشی ا ز ا ختیارات مجلس را که بحث در بودجه و دیدن جامع نگری بودجه و یک کاسه کردن بودجه و نقطه نظرهای ارشادی و پیشنهادا تی که دارید. همه در ارتباط با وزارت دفاع و پشتیبا نی قطعا" مسکوت میما ند . یعنی شما پیرامون یک بخش عظیمی از بودجه مملکت هیچگونه اظهارنظری نخوا هید کرد برای اینکه اینجا کسب نظرا ست و قطعا" نظرتان هم اگر ارشادی با شد بخوا هد اینجا آن نظر شکسته بشود که به هیچوجه شایسته مقام رهبری نیست . بخواهد نظر عینا" تصویب بشود، یعنی هیچ جا بحثی را بطه صورت
نگیرد. ووا قعا" ما هم تصور نمیکنیم که مقام معظم رهبری یک چنین نظری داشته با شند راجع   بودجه وزارت دفاع و نیروهای مسلح دارند، هیچ بحثی در آن نشود. یعنی کل نظرهای کارشنا سی هیا’ت دولت ، کمیسیون مربوطه اش کمیسیون برنامه و بودجه ، صحن مجلس همه هباء منثورا" و صرفا" یک نظری که در این را بطه مطرح بشود . در عین حال من باز هم عوض می کنم مشروعیت همه ما منبعث از ولی فقیه ا ست ولی من تصور نمیکنیم که در ا ین را بطه نظر مقام معظم رهبری ا ین با شد که به ا ین شکل هیچ بحثی راجع به بودجه نیروهای نظا می نشود. ولی تصویبش مفهومش همین ا ست که یعنی ا صلا در یک بخش عظیمی از کار بودجه مملکت و برنامه ریزی مملکت، مجلس هیچگونه اختیاری نداشته باشد. والسلام.
رئیس- دولت.
مسعود روغنی زنجا نی ( وزیر برنامه و بودجه ) – بسم الله الرحمن الرحیم. من یک نقطه نظر کلی بگویم وقتی ا ین لایحه را در شور دوم مطالعه میکردم ، ا حساس کردم که دولت با قیما نده نیروهای مسلح ا ست . یعنی تمام تم طرا حی یک جوری است که اول کلا نیازهای نیرهای مسلح
بر اساس تشخیص درونی این مجوعه . من بحث ولایت فقیه و صلاحیت و ا ینها را نمیکنم فقط
به عنوان یک نگرش متد در را بطه با شور دوم که مطرح شده دارم میگو یم . توجه بفرما ید که
دولت مسو’ول درآمد ها ،هزینه ها ،سیا ستهای اقتصادی ، اجتماعی و سیا سی و به نحوی وزیری
که در دولت هست در ارتباط با نیروهای مسلح است بودجه که مطرح میشود از طرف نیرو های
مسلح این وزیر هم در رابطه با بودجه در این وسط ارتباطش با دولت قطع است ، هما نجور که
توضیح دادم به عنوان یک ا هرم بسیار قوی ،مستقیم میا ید به مجلس ، در مجلس هم حرف
نمیزند، نکته ای نمیتوا ند بگوید آن وقت هر چه هم گفتند باید دولت در بودجه کل کشور بگذارد. خوب با قیما نده آن را که با ید سیا ستگذاری کنیم. دیگر نیروهای مسلح مسو’ول ا ستقراض کشور نیستند ، نیروهای مسلح مسو’ول بیکاری کشور نیستند نیروهای مسلح مسو’ول بحران های
ا جتما عی نیستند، و این طرز تفکر و تجربه و نگرش تجزیه نسبت به مسائل خطرناک ا ست، کاملادید نظا می گری نسبت به این لایحه حاکم ا ست در حالیکه شما مگر ا سترا تژ ی دفاعی را بدون سیا ست خارجی میتوا نید تنظیم کنید؟ مگر ا سترا تژ ی صنعتی مان را میتوا نیم بدون
ا ستراتژ ی دفاعی و بالعکس تنظیم کنیم؟ تجربه جنگ هم نشان داد به راحتی اگر بخش استراتژ ی صنعتی و استقرار صنایع و نوع خط تولید خوب تنظیم بشود، به راحتی هم میتوا ند در خدمت نیروهای مسلح قرار بگیرد و بالعکس . اصلا یک جوری تنظیم شده ، الان از همین تبصره اش نشان میدهد . دولت در عین حال که مکلف به پاسخی به کلان بودجه و ا قتصا د و سیا ست و همه اینها هست، در عین حال هیچگونه بحثی نباید بکند. من نمونه مثال ده ساله را بزنم که خود من به نحوی هفت ، هشت سال در را بطه با بودجه نیروهای مسلح هستم. برای برادران و خواهران توضیح بدهم . این کلان که بسته میشود که سما حرف نزنید، برای تا’مینش نیروهای مسلح با خود دولت مکاتبه میکند. وزیر دفاع یا وزیر بعدی که به عنوان جدیدی میخوا هد بیا ید. این اگر کسری بیاورد . مرجع مکاتبا تش دولت ا ست، برنامه و بودجه ا ست، بعد هم به برنا مه و بودجه و دولت میگوید اصلا حرف نزن ، کسری من را تا’مین کن، خوب ما چه جوری ، با چه منطقی بگوئیم این
( X  ) ایکس ریال و ( y ) وای ریا لی که شما بردید قا بل قبول یا قا بل رد ا ست ؟ با چه منطقی بگوئیم آقا اصلا قا بل تا’مین نیست ، بگویندبه شما ربطی ندارد، منطق کلان ما را هم در این مجموعه رد میکند. خوا هش می کنم به این مسا’له توجه بکنید. فردا دیگر شما وقتی می خوا هد بقیه مسائل کشور را از لحاظ بودجه ای تنظیم کنید ، راه میخوا هید بکشید ، آب لوله کشی
می خوا هید صنعت می خوا هید مستقر کنید ، اگر نرسید هم نرسید . اول نیروهای مسلح ا ست . آیا دید کلان کشور ما این ا ست که اول نیروی مسلح ؟ اول استراتژی توسعه کشور که در دل آن هم استراتژی ما هست . نیروهای مسلح با دید تعجبی که استراتژی دفاعی را تنظیم نمی کند که بعد بگوید حتما" این طرز ا سلحه ها را باید برای من بخرید. میگوید سیا ست خارجی شما چیست ؟
بنیه ا قتصادی شما چیست ؟ برا دران که به نحوی با تنظیم نوع استراتژی و اینها سروکار دارند دقیقا"طرح سو’الات را برای تنظیم استرا تژی دفاعی میدا نند .اول از اقتصا د کشور میپرسند ،اول از
سیاستهای کشور می پرسند .یکی از برادران میگوید که اگر وقتی گفتند اینجا پاداگان ، با ید پادگان درست کرد . مگر این جوری است است ؟ آیا آثار استقرار یک پادگان با ید پادگان درست کرد . مگر این جوری است؟ آیا آثار استقرار یک پادگان روی جمعیت، روی صنعت، روی حمل و نقل ، ارتباطات و سایر چیزها ئی که میتوا ند در یک منطقه به وجود بیاورد ، بگوئیم چون گفته حالا هر چه میخوا هد باشد، هر بحران منطقه ای هم میخوا هد به وجود بیاورد، این جوری نیست ارتباط و تا’ثیر متقا بل اینها را ما با ید با هم ببینیم و مطمئنا" این حذف دولت ا ست. مگر دولت نسبت به نیروهای مسلح بیگا نه ا ست ؟ مگر نمیخوا هدپشتیبا نی بکند؟ به چه عنوان دولت این صلاحیت و ا نگیزه را ندارد که از نیروی مسلح دفاع کند؟ ولی دولت چون جامع نگر ا ست بهتر میتوا ند قضاوت بکند . هم دولت حذف میشود، هم مجلس حذف میشود و کسی هم نیست نظارت کاری نسبت به این مجموعه بکند. در طول این ده سال برادران و خوا هران در جریان بودند ، همین که ما به دلیل جنگ یک مقدار قوا نین را باز گذاشته بودیم با ید هم دست هایشان را باز میگذاشتم که قدرت خرید و ما نور بیشتر داشته باشند بالاخره یک سری مسا ئل ما لی را هم ممکن ا ست به وجود آورده باشد . این جوری نیست و من خوا هشم این ا ست که به این نکته توجه بفرما یند.
رئیس- کمیسیون صحبت کنند.
سیدرضا اکرمی- آقای زنجا نی اصل 110را نگاه نکرده اند که بند اولش تعیین سیاستهای کل نظا م است .
رئیس _ بسیا ر خوب ، سیاستهای کلی نظام منا فا تی ندارد با اینکه سیاستها را تعیین بکنند ، دولت بر اساس آن بودجه اش را مینویسد (اکرمی _ رهبر جامع نگری می کند .)نه آقای اکرمی اینجانوشته سقف را...حرف  آقای هراتی 
 
قابل توجه بود دیگر ، گفته سقف را بپرسید ، این مو لوی است ، یا ارشادی ؟ وا قا" اگر ارشادی است . خوب این ا ها نت است به رهبری که یک چیزی را ارشاد بکند ، مجلس قبول نکند . اگر هم مولوی است معنا یش این است که مجلس و دولت اصلا درباره بودجه بحث نکنند . این حرف را که حالا شما وسط بحث میگوئید جوا بش این است ، این حرف را که حالا شما وسط بحث میگوئید جوا بش این ا ست، این حرف روشن ا ست . تدا بیر کلی را رهبری یا فرما نده کل قوا میدهد، دولت موظف ا ست در آن جهارچوبه بودجه اش را تنظیم کند. ما نگوئیم سقف را تععین بکنند ، مثلا" بگوئید این مقدار ارز بگذارید ، این مقدار ریال بگذارید مجلس هم بحث نکند . آقای حسینی توضیح بدهند .
عبدالله پورحسینی ( مخبر کمیسیون دفاع ) – بسم الله الرحمن الرحیم. دلیل وجود این تبصره در
ا نتهای بند (( الف )) ماده’4 این بود که پیشنهادی در کمیسیون مطرح شد که ما در بند (( الف )) آوردیم بررسی تنظیم و تحصیل بودجه و اعتبارات برای وزارت باشد . منتها با هما هنگی
فرما ندهی کل باشد. نظر برادران این بود که در شا’ن وزارت و دولت نیست که سیستم دفاعی و استراتژی های دفاعی را تععین بکنند و متنا سب با ا ین تراتژی دفاعی را هم با یستی هر کسی میخواهد تصویب بکند . با کسب نظر فرما ندهی بوده باشد . پیشنهاد ا ین بود که ما بنویسیم وزارت در امر تنظیم و بررسی و تحصیل بودجه با ستاد فرما ندهی کل همکاری بکند، یعنی ستا د تنظیم و تحصیل بودجه بکند . گفتیم نه اینجوری دست مجلس و دولت ووزارت کاملا بسته میشود این در شا’ن مجلس ا ست که بررسی وتنظیم و تحصیل بودجه را ما بدهیم به وزارت که بتوانیم با اَن ارتباط داشته باشیم . سو’ال کنیم، بپرسیم بالا ببریم ، پائین بیاوریم جا به جائی بکنیم یک مطب زمین میما ند که برادران فرمود ند بنده در جواب فرمایشات برادران میخوا هم عرض بکنم که عنایت بفرمائید در تبصره ما نگفتیم که بودجه و اعتبارات نیروهای مسلح را فرما ندهی هر چه گفت همان را مجلس بدون اینکه دست به اَن بزند تصویب بکند . فقط کلمه سقف ا  عتبارات را اَوردیم نه خود بودجه و ا عتبارات را . ا ین سقف ا عتبارات ده معنی دارد: یکی اینکه دولت و مجلس نمیتوا ند خارج از استراتژی دفاعی که رهبری تعیین کرده ا ند بودجه برای نیروهای مسلح تصویب بکنند . یعنی اینکه دست دولت و مجلس باز است که در داخل این سقف جا به جا ئی کنند و اگر بودجه ای ا ضافه داده شده از اَن کم بکنند، اگر بیجا و بیهوده صرف شده جلو اَن را بگیرند ، سو’ال بکنند  فقط بحث سقف ا عتبارات ا ست نه خود بودجه و اعتباراتی که ما وارد ریزش بشویم و در هر مورد بگوئیم هر چه که فرما ند هی گفتند . ما میگوئیم سقف را با نظر
فرما ند هی قا نون ا سا سی گفته همه تدا بیر بر عهده مقا م رهبری که همان فرما نده کل باشند. حالا اگر چنین ا ست ما چرا در را بطه با بخش دفاعی یک چنین چیزی می نویسیم . اگر تدا بیر رهبر معظم برای همه شو’ونا ت کامل اجرا و مجری است ، ما چرا برای دفاع فقط می نویسیم که مجلس ودولت، سقف اعتبارات بودجه دفاعی را بعد از کسب نظر فرما ندهی اینجا قید بکنند . دلیلش ا ین بوده که ر همان ماده 110 قا نون ا سا ی ما گفتیم فرما ند هی نیروهای مسلح مستقیما" و مستقلا بر عهده رهبری . دیگر نگفتیم استراتژی صنعتی کشور یعنی کار صنایع هم با رهبری یک سری تدا بیر کلی ا ست برای همه کشور که حرفی نیست و همه هم مطیع رهبری هستند . منتها در اصل 110 گفته شده که فرما ند هی نیروهای مسلح بر عهده رهبری ا ست . شما وقتیکه میخوا هید بودجه صنعت را ببندید ، از وزیرش سو’ال نمی کند از شورای اگر بوده باشد سو’ال نمکند که
این بودجه متناسب با شما هست یا نیست ؟ حالا که مقام رهبری فرما ند هی نیروهای مسلح را مستقلابر عهده دارد ، شما نمیروید از او سو’ال بکنید که ا ین بودجه برای شما کافی ا ست یا نه ؟ در طول این هشت ، نه سال بعد از ا نقلاب مگر مجلس بدون این تبصره این کار را نمیکرد که قبل از تصویب برود از رهبری کسب نظر بکند؟ ما که خلاف ا ین تا به حال رفتار نکرده ایم چه ما نعی ا ست که این را بگنجا نیم ؟ همین بودجه سال 68 را مگر برادران عزیز کمیسیون برنامه و بودجه برای سقف اعتبارات نرفتند پیش جا نشین محترم فرما نده’ کل قوا و از ایشان کسب نظر بکنند؟ لذا این روالی بود که در مجلس بودو قا نو نی کردنش هم تسهیلات ا یجاد میکند الی الابد که ما
قا نو نا" هم تشکیلات بودجه گذاری کشور را ملزم می کنیم که این نظرات را لحاظ بکنند کما اینکه بقیه نظرات را لحاظی کنند. عرض اَخر بنده این ا ست که فرما یشات برادر عزیزمان اَقای زنجا نی ، احتما لابدون دقت نظر در این معنا بود که فرمودند که ما چرا بیا ئیم سیا ست ا قتصادی کشور را بدهیم دست نیروهای مسلح که یک تشکیلات داخلی نیروهای مسلح سیا ست ا قتصادی صنعتی و بقیه مملکت را درست بکنند؟ و ایشان توجه نداشتند که ما نگفتیم نیروهای مسلح گفتیم فرما ند هی نیروهای مسلح ، یعنی مقام رهبری . مگر بالای حرف رهبری هم حرفی ا ست ؟ ایشان احتمالا توضیحا تی که فرمودند بدون دقت نظر در این معنا بود والا قا بل تفسیر و توجیه نیست که خدای نا کرده رهبری فقط مصلحت بودجه دفاعی را ببیند ، مصلحت بودجه ا قتصادی را ببیند که این دور از شا’ن رهبری ا ست و خارج از استنباطا ت ما ا ست . ان شا؛الله که این توضیح ایشان هم همینطور استنباط بوده و معنا داشته ، لذا ما با حذف تبصره مخالف هستیم کما اینکه اگر هم حذف تبصره را’ی اَورده ما چنین استنباط نخواهیم کرد که دولت و مجلس بدون دریافت نظر رهبری میخواهند بودجه را ببند ند. قطعا" نظر رهبری را خوا هند پرسید چه قا نو ن تصریح داشته باشد ، چه نداشته با شد.
     مجید ا نصاری- ا خطار قا نون ا سا سی دارم.
رئیس- اخطار قا نون ا سا سی آقای ا نصاری، بفرما ئید.
مجید ا نصاری- بسم الله الرحمن الرحیم ، اصل پنجاه و دوم قا نون ا سا سی تصویب بودجه سالانه کل کشور را به مجلس شورای اسلامی واگذار کرده و در اصل هشتاد و پنجم سمت نمایندگی را قائم به شخص و غیر قا بل واگذاری به غیر دا نسته . بنا برا ین با توجه به این اصل هشتا دو پنجم سمت نما یندگی را قائم به شخص و غیر قا بل واگذاری به غیر دا نسته . بنا برا ین با توجه به ا ین اصل تصویب بودجه کل کشور از لحاظ سقف و از لحاظ ریز آن به عهده مجلس و نما یندگان مجلس ا ست و اصل 80 واگذاری این حق را چه تمام و چه بخشی از آن را به جای دیگری خلاف این دو اصل قا نون ا سا سی ا ست و قا بل طرح نیست.
رئیس- نه این اخطار که ظاهرا" وارد نباشد ، چون اینجا دارد(( کسب نظر)) . کسب نظر معنایش این نیست که اجبارا" مجلس باید آن نظر را مراعات کند. منتها خوب همان اشکال آقای هراتی دنبالش میاید . یعنی اگر کسب نظر دستوری باشد، مجلس نمیتواند مخالفت با دستور رهبری بکند. آن اشکال از یک جای دیگر میاید والا عبارت (( کسب نظر )) ا ست و کسب نظر هم معنایش این نیست که اختیار مجلس را سلب می کند. اشکال از آن جهت ممکن ا ست پیش بیا ید.
عباس عباسی- مخالفت می کند با نظر رهبری .
رئیس- میگویم گیرش همین ا ست که این اشکال پیش میا ید دیگر والا اخطار قا نون اسا سی را پیش نمی آورد. مجلس میتوا ند را’ی خودش را بدهد.
منتها مخالفت با نظر رهبری هم کار دشواری ا ست ، درست هم نیست .
190 نفر در جلسه حضور دارند نما یندگا نی که با حذف تبصره که پیشنها د آقای جها نگیری و جمعی از نما یندگان بود موا فق هستند قیام بفرمایند ( اکثر برخاستند ) حذف تصویب شد . پیشنهاد بعدی را مطرح کنید . البته معنای این ، این نیست که دولت کسب نظر نمیکند. در قا نون نیامده ، طبعا" مثل اینکه برای هر جا ئی که میخوا هند بودجه بنویسند آنها از متصدی آن نظر
میخوا هند.
منشی- آقای موحدی ساوجی پیشنهاد کرده ا ند که در بند (( ب )) عبارت (( برا بر تدا بیر و خط مشی فرما ند هی کل )) حذف بشود.
 

رئیس- آقای موحدی ! این همان حرف قبلی ا ست دیگر.
علی موحدی ساوجی- بسم الله الرحمن الرحیم. هما نطوریکه در تبصره بند (( الف )) مطا لبی بود که در وا قع با ید گفت که تدا خل بین مراجع تصمیم گیری در مملکت بود در بند (( ب )) موردی که به نظر میرسد این ا ست. بحثی نیست که مسا ئل نیروهای مسلح مربوط به فرما نده کل ا ست. در را بطه با جنگ و صلح و تصمیم گیری و اینها . ا ما این قا نون که ما الان می نویسیم ، قا نون پشتیبا نی ا ست، پشتیبا نی یک امر اجرا ئی ا ست ( نمیدا نم آقای هاشمی هم توجه میکند یا نه ؟ ) ما با ید مسا ئل فرما ند هی و مسا ئل نظا می و دفاعی را از مسا ئل پشتیبا نی ، بودجه ، اعتبارات، امور اجرا ئی جدا کنیم . وزیر نیروهای مسلح یکی از اعضای هیا’ت دولت و اصلا ا ین وزیر با را’ی مجلس ا نتخا ب میشود، ووظایفش را هم مجلس تعیین می کند. و به نظر ما ربط وپیونددادن مسا’له

 

 

 

 

 فرما ندهی را به خود نیروهای مسلح ربط بیجا ئی ا ست . در اینجا مسا’له خط
مشی ا ست. که ذکر میشود منظور خط مشی دفا عی یا خط مشی کلی و سیا ستهای کلی مملکتی
ا ست. حتی سیا ستهای دفاعی در بودن سیا ستهای کلی مملکت نیست. ما بالاخره در کشورمان برنامه های دراز مدت داریم. برنامه های کوتاه مدت داریم. و امر دفاع هم در درون این برنا مه ها
ا ست بنا براین اگر ما در اینجا بخوا هیم بگو ئیم که ساخت و تولید ا قلام مورد نیاز نیروهای مسلح و ا نجام تحقیقات صنعتی لازم و ا فزایش ا مکا نا ت تکنولژی صنایع مربوطه برا بر تدا بیر و خط مشی فرما ند هی کل ، پس مجلس کجا میرود و اصولا برنامه ها و سیا ستها ئی را که مجلس تصویب می کند آیا این تبعیت از آن سیا ستها می کند یا نه ؟ شما اصلا نا می از این مسا’له
نبرده اید.
به نظر من با حفظ حرمت مقام فرما ندی کل و مقام ولایت فقیه که ما هم ملتزمیم ا ما در عین حال اینجا داریم مسائل را با هم خلط می کنیم . به نظر من این جمله با ید خذف شود و اگر حذف شد
این وظیفه ای که در بند ((ب))آمده بر عهده وزارت دفاع و پشتیبا نی خواهد ما ند و این وظیفه هم بالا خره از طریق مجلس و از هر طریقی که این وظیفه را به آن داده اید باید عمل بکند . این است که من خوا هش می کنم این جمله را آقا یان را’ی بد هند که حذف بشود .(در ا ین مو قع آقای کروبی اداره جلسه را به عهده گر فتند )
منشی _آقای اکر می مخالف .
سید رضا اکرمی _ بسم الله ا لر حمن ا لرحیم . اولا دتر ماده’3  این عبارت بود ،مجلس به این عبارت را’ی داد ماده’ 3 را می خوا نم نما یند گان عنایت کنند .((وزارت بخشی از دو لت است که مسو’ولیت پشتیبا نی نیروهای مسلح را در قا لب قوا نین و تدا بیر فرما ند هی کل بر عهده دارد .))
پس کلی قضیه در ماده’ 3 آمده پیشنهاد حذف داده شد و حذفش را’ی نیاورد .به نظر من این پیشنهاد دیگر تکرار همان ا ست و قابل طرح نیست . این یک نکته .
نکته دوم اینکه من خدمت نمایندگان محترم عرض بکنم شما فرما ند هی کل نیروهای مسلح را آیا جزئی از وظایف مقا م رهبری میدا نید یا نه اصلا میگوئید رهبر یعنی فرما نده نیروهای مسلح والسلام ؟ رهبر برای ا نقلاب ا ست ، برای نظام ا ست، برای کل کشور ا ست . وهمه سیا ستها وهمه خط مشی ها و مشروعیت نظام و ا نقلاب و و کشور و همه چیز وا بسته به او ا ست و او رهبر همه اینها ا ست . وقتی رهبر اینها شد در خود اصل 110 قا نون ا سا سی آمده ا ند برای او مجمع تشخیص مصلحت گذا شته ا ند که بیا ید سیا ستگذاری بکند برای کل برنامه های مملکت. خوب قهرا" یکی از آن مسا ئل مربوط به نیروهای مسلح ا ست. این هم نکته دوم.
نکته سوم اینکه اگر شما فرما ند هی کل قوا را به عهده رهبر میگذارید، آیا لوازم کار که یکی از آن مسا’له صنعت ا ست، مسا’له ا قلام دفاعی ا ست، آیا باید نظر رهبر و خط مشی رهبر و تد بیر رهبر در ساخت ا قلام دفاعی لحاظ بشود یا نه؟ شما میگوئید آقا شما فرما نده کل قوا ئی . خوب حالا بودجه اش را که آمدید، آن تبصره را حذف کردید گفتید آقا کسب نظر از او نشود، اینجا هم می گوئید ساخت و تولید ا قلام مورد نیاز نیروهای مسلح و ا نجا م تحقیقات صنعتی لازم و
ا فزایش امکا نا ت تکنولوژی صنایع مربوطه این هم که دیگر خط مشی و تد بیر فرما ند هی کل قوا نباشد. پس چه میما ند برای فرما نده کل قوا ؟ پس چه ضرورتی دارد که شما بگوئید آقا یکی از مسو’ولیتهای رهبری فرما ند هی کل قوا ا ست؟ اصلا برادران و خواهران ! فرما نده کل قوا ئی که قا نون ا سا سی آن را می بیند ، باید برای دفاع از مملکت عمده ترین وقتش را صرف بکند . ما در زمان صلح بیشتر باید به دفاع بیندیشیم تا زمان جنگ ، زیرا اگر در زمان صلح نیروهای دفاعی مملکت آماده ، آموزش دیده، مجهز، مهیا باشند. اصلا جنگی رخ نمیدهد. من تعجب می کنم از آقای موحدی که صدها بار خوا نده ا ند . مسو’ولیت را هم به عهده رهبری گذاشته ا ند آن وقت میگوئیم آقا این (( من قوه )) ای که می خوا هد تشکیل و تعیین بشودو سا خته بشود اصلا نظر مقام رهبری و فرما ند هی کل قوا لحاظ نشود. این کم لطفی ا ست . ا تفا قا" ما بگذاریم فرما ندهی کل قوا قوا نین ریزش بیشتر تصریح به ذکر بشود که فرما ند هی کل قوا وقت بگذارد ، بخوا هد، سو’ال بکند، تحقیق بکند، تا بنیه دفا عی مملکت آنچنان نیرومند باشد که ان شاءالله لحاظ بشود.
( نایب رئیس  - وقتتان تمام ا ست ) این هیچ گیری ندارد باید این مسا’له باشد که وا قعا" ما
بتوا نیم بگوئیم یک نیروی مسلحی داریم که پشتیبا نی او از هر جهت و فرما ند هی آن از هر جهت قدرتمند و نیرومند ا ست وسلام.
منشی- آقای کامل خیر خواه موا فق.
کامل خیر خواه  - بسم الله الرحمن الرحیم. من اول به مخالفت برادرمان آقای اکرمی پاسخ بدهم و بعد عرضم را تقدیم بدارم . نکته اولی که ایشان داشتند این بود که گفتند اصل این مسا’له در ماده’ 3 آمده ا ست و بنا برا ین ما موا فق باشیم . اگر راستی معتقد ند که این مفهوم در ماده’ 3 آمده است. بنا برا ین حذفش در اینجا لازم ا ست زیرا که وجودش در اینجا اضا فی ا ست . پس
بنا براین ایشان هم با یستی با پیشنها د حذف موا فق باشند به علت اینکه تکرار ا ست. نکته دومی که ایشان داشتند . این بود که گفتند شما مقام معظم رهبری را در این مسا’له آیا ذی مدخل میدا نید یا نمیدا نید؟ ( به این مفهوم ) و مقام معظم رهبری می توا نند در اینجا تصمیم بگیرند و نظر بدهند یا نمی توا نند ؟ شکی نیست که مقام معظم ولایت رهبری می توا نند در هر موردی نظر بدهندو نظر ایشان هم مفروض ا ست، واجب الاطاعه ا ست. ا ما بحث در این ا ست که آیا مقام معظم رهبری در اینجا وارد می شوند وشما به عنوان مثلا یک مسا’له قا نونی یک چنین مسا’له ای را
می خوا هید فرضا"برای ایشان لازم بدا نید؟ ا ین قطعا" خلاف مقصود ا ست و مقام معظم رهبری در اینجور مسا ئل طبعا"ونوعا" وارد نمی شوند و آن استدلال سومشان هم همین بود که اگر مقام معظم رهبری وارد شد ما ناچاریم که نظر ایشان را بگیریم چون مقام ولایت ، مقام رهبری در نظام ما یک مقام مقدس است و مبسوط الید وهرجا موضع بگیرد و اظهار نظر بکند بر همه’ ا مت اسلامی وا جب می شود اطاعت از آن . این را همه قبول دارند و یک حرف به اصطلاح نا گفته ای نیست. ا ما من تکرار می کنم چنا نکه درگذشته مجلس ومردم ما دیدند مقام معظم رهبری در
مسا ئل جزئی وارد نمی شده و اگر هم سو’ال می شد مقام معظم رهبری مسا ئل جزئی را به همان مراکز مربوطه و مسو’ولین مربوطه ارجاع می دادند . اگر جا ئی فرض بشود که مقام معظم رهبری وارد مرحله شده و اظهار نظر کرده آنجا را ، هم مجلس و هم همه’ مردم ما قبول دارند که اطاعت از نظر مقام معظم رهبری وا جب ا ست . بنا براین هیچ نیازی به آوردن در اینجا و بحث و گفتگوی زیاد هم نداریم الحمدلله بعد هم یکسری آیات را آقای اکرمی خوا ند ند که البته خوب بود آیات قتال وجهاد و همه’ اینها را ردیف می کردند ا ما ارتباطی در حقیقت به اصل بحث نداشته . ومن نهایتا" عرض بکنم که ببینید مقام معظم رهبری فرموده ا ند مجلس سیا ستگذار باید باشد . در مسا ئل ا قتصادی ، در مسا ئل فرهنگی، در مسا ئل نظا می، سیا ستگذاری برعهده’ مجلس ا ست و این حق مسلم مجلس را که با یستی نظارت بکند ، همه’ مسا ئل را یکجا ببیند وبا وحدت نظر در همه’ امور بخوا هد تصمیم بگیرد ا ین حق را اگر شما بگیرید مطمئنا" اگر یک بخشی از مملکت را که مسا’له دفاع ا ست ، مسا’له رسیدگی به نیازهای نظا می ا ست به آن
رسیده اید ا ما بخشهای دیگر مملکت را مطمئنا" نا دیده خواهید گرفت و من خلاصه بگویم که پیشنها د آقای موحدی اگر چه در گذشته را’ی نیاورد ا ما اگر هم بر حسب ادعای مخالف این نظر و این پیشنها د با آن پیشنها د قبلی یکی ا ست چون ا ضا فی و تکراری ا ست با پیشنها د ایشان
موا فقت بفرما یند و را’ی بدهند والسلام.
نایب رئیس- دولت بفرمایند . باز هم یادآوری می کنیم لازم نیست آقایان از حداکثر وقت استفاده بکنند . این مطالب را می شود کوتاه هم گفت .
لاریجا نی( معاون وزارت سپاه )  -  بسم الله ا لرحمن الرحیم. در مورد سا خت و تولید اقلام مورد نیاز نیروهای مسلح اگر قید تدا بیر رهبری و فرما نده’ کل قوا برداشته بشود یک اشکال اصولی به وجود می آید. یعنی این صنایع دفاع و صنایع سپاه آیا با ید چیزها یی که مورد نیاز فرما نده’ کل هست بسازند یا هر چه دلشان خواست بسازند؟ یعنی آیا باید الگوی تسلیحا تی که در اینجا
می خوا هد اعمال بشود نظر فرما ند هی با شد یا نه ؟ اینها یک چیزهای جا ا فتاده در نظا ما ت عالم ا ست یعنی فرما ند هی کل با ید بگوید چه نوع سلاحی من می خوا هم تا سازمان صنا یع نظامی اش برود آن سلاح را بسازد . اگر این را ما برداریم آنوقت این اشکال را شما چگونه پاسخ
می دهید که صنا یع نظا می خودش یک تولیداتی داشته باشد که مورد نیاز فرما نده’ کل نیست، در

 

 

 

 


چهارچوب الگوی تسلیحا تی فرما نده کل واقع نمی شود . وا قعا" تعجب می کنم آقای زنجا نی می گفتند این جامع نگری را بر می دارد  . آخر این فرما نده’ کل که تما م مصوبا ت شورای امنیت ملی تک تک با ید به تصویب رهبری برسد این رهبر و این فرما نده’ کل در جریان همه’ مسا ئل
ا قتصادی وا قع می شود. چون یکی از وظایف شورای امنیت ملی ا نطبا ق مسا ئل ا قتصادی کشور با تدا بیر دفاعی ا ست . یعنی سه تا وظیفه دارد : تدوین سیا ستهای دفاعی، ا نطبا ق فعالیتهای ا قتصادی، فرهنگی، اجتماعی با تدا بیر کشور . تمام این مصوبا ت تک به تک به تصویب فرما ند هی کل برسد. در نتیجه فرما نده’ کل جامع ترین فردی ا ست که می توا ند در مسا ئل کلی کشور نظر بدهد . سازمان برنا مه نیست ولی فرما ند هی کل هست به خاطر اینکه در را’س تمام مصوبا ت شورای امنیت ملی را تصویب می کند . حالا ا ین فرما نده’ کل الگوی تسلیحا تی نیروهای مسلح را خودش تصمیم می گیردما بگوئیم خیر سازمان صنایع نظا می که زیر پوشش دولت ا ست الگوی تسلیحا تی که باید فرما نده’ کل مشخص کند ا نجا م ندهد. به نظر من ا ین موارد خیلی بحث شده در کمیسیون اینها جز’ موارد ضروری ا ست که باید با فرما ند هی هماهنگ بشود و گرنه خیلی چیز عجیب و غریبی می شود یعنی یک تعارض، یک شکاف عمده بین سیستم فرما ند هی ووزارت به وجود می آید که در هر مورد کلی وقت برای هما هنگی می گیرد. همین امروز من از آقای زنجا نی تقا ضا می کنم ا ین مسا ئل را بفرمایند امروز ستاد فرما نده’ کل چه نقشی دارد؟ مگر اینطور نیست که اینگونه هما هنگی ها را ا نجا م می دهد؟ مگر امروز ستاد
فرما نده’ کل نمی آید الگوی تسلیحا تی را مشخص می کند ؟ خوب ما همین را می گوئیم . ما
می گوئیم صنایع نظا می باید الگوی تسلیحا تی را که فرما نده’ کل مشخص می کند ا نجام بدهد، در آن چهارچوب کار بکنند. این قیدها را اگر برداریم وا قعا" یک لایحه ای می شود که نمی شود از آن دفاع کرد. اینجا بحث روحیه’ نظا می در لایحه گذاشتن ، این حرفها به نظر من شعار ا ست . اینجا بحث روحیه’ نظا می ا ست ، تمام این لایحه روحیه اش بر این ا ست که یک ا ختیاراتی که جزء ارکان فرما ند هی ا ست گرفته ا ند داده ا ند به وزارت که زیر پوشش دولت ا ست . ا ما ما کوشش کردیم یک پلی بین این دو تا سیستم ا یجا د بکنیم . فرما ند هی که فرما نده’ نیروهای مسلح ا ست و دولت که پشتیبان ا ست یک هما هنگی در امور داشته با شند این هما هنگی را هم اگر شما خط بزنید دیگر معلوم نیست چه می شود ؟ یعنی پاسخش دیگر وجود ندارد. متشکر.
نایب رئیس- کمیسیون بفرمائید.
میر اشرف الدین عبدالله پور حسینی( مخبر کمیسیون دفاع )  - بسم الله الرحمن الرحیم. در عرض قبلی بنده که در حذف تبصره’بند (الف) ماده’چهار بود مطالبی بود که ا حساس می شود که مورد کم توجهی دارد قرار می گیردمن مجبورم مجددا" این نکته را خدمت نمایندگان محترم یاد آور بشوم. ببینید عزیزان نیروهای مسلح یک فرما ند هی دارد که به آنها ما’موریت می دهد که چکار بکنند یک وزارت دارد که اینها را پشتیبا نی می کند . اگر این وزارت بیاید پشتیبا نی ای بکند که بدرد فرما ند هی نخورد آنوقت این چه وزارتی ا ست ؟ و آن چه فرما ند هی ا ست . برادرا نی که اظهار می فرما یند که اینجا عبارت تدا بیر وخط مشی فرما ند هی کل حذف بشود بنده از خدمتشان سو’ال دارم . این پیشنهاد حذف را به این جهت داده ا ند که چون در ماده’ 3 آمده تکراری ا ست و ما می خوا هیم از تکرار جلوگیری بکنیم یا اینکه می فرما یند که این عبا رت در اینجا لازم نیست و نمی خوا هد که وزارت در بند ( ب ) ما ده’ 4 با فرما ند هی هما هنگ بشود و برا سا س تدا بیر او عمل بکند. اگر نظر دوم ا ست که آقایان می فرما یند که تد بیر و خط مشی فرما ند هی در امر سا خت و تولید ا قلام مورد نیاز نیروهای مسلح اصلا لازم نیست یک همچین تد بیری لحاظ بشود آنوقت بنده می خوا هم عرض بکنم که شما بودجه’ نظا می که برای نیروهای مسلح قا ئل هستید منهای حقوقی که برای پرسنل داده می شود اغلب صرف همین صنایع می شود. شما می خوا هید این صنا یع را در چه جهتی مسیر بد هید؟ در آن مسیری که باب میل فرما ند هی ا ست و می خوا هد که نیروهای مسلحش را در همان جهت سوق بد هد یا در جهت سوای این آخر این که پذیرفته نیست وزارت بیا ید سازمان صنا یع دفاع ، شرکت های صنا یعی بیا یند روالی را ا نتخا ب بکنند که با ب میل فرما ند هی نیست. او بگوید من می خوا هم نیروی هوائی ام را تقویت بکنم ، صنایع دفاع بگوید نه، من می خوا هم نیروی زمینی را تقویت بکنم . او بگوید من می خوا هم نیروی دریا یی را تقویت بکنم ، این بگوید نه من دلم می خوا هد نیروی هوا ئی را تقویت بکنم. آخر اینکه نمی شود وزارت پشتیبان فرما ند هی کل و پشتیبان نیروهای مسلح با شد. اگر یک همچین چیزی در ذهن ما هست که لازم نیست وزارت بر ا سا س تدا بیر فرما نده’ کل حرکت بکند این وزارت را باید جمعش بکنیم چون دست و پاگیر خوا هد بود نه تنها مشکلی را حل نمی کند بلکه مشکل زا می شود . این وزارت را ما می خوا هیم برای اینکه فرما ند هی کل دستش باز باشد و بتوا ند پشتیبا نی خوبی بشود، نه اینکه می خوا هیم پشتیبا نی اش را هم خط بکشیم و دیواری بکشیم که نتوا ند دیگر پشتیبا نی بشود . استدعا داریم ا ین قبیل پیشنها دات دیگرتکرار نشود نمی توا ند وزارت خارج از تد بیر فرما ند هی عمل بکند . اگر قا ئل هستیم به یک همچنین وضعیتی آنوقت باید درب وزارت را بست . وزارت می شود یک ما نعی سر راه نیروهای مسلح و پشتیبا نی نیروهای مسلح ، ا ما اگر نظر این ا ست که چون در ماده’ 3 آمده که وزیر بایستی وظایفش را در تدا بیر فرما ند هی در آن چهار چوبه ا نجام بدهد دیگر در اینجا ذکر نکنیم . بنده عرض می کنم که در ا ین چندین بندی که برای وظائف وزارتخا نه نو شته شده در همه جا ما این عبارت تدا بیر فرما ند هی را نیاورده ایم چون ضرورت نبوده یکبار در ماده’ 3 احصاء کرده بودیم و ذکر کرده بودیم ا ما در آن بندهایی که ا همییت خا صی دارد ما مجددا" مجبور بودیم یاد آوری بشویم که یکوقت فردا وزیر نیاید ، صنا یع دفاعی نیاید پول هنگفتی را صرف یک پروژه ای بکنند که اصلا مورد نیاز نیروهای مسلح نبوده . بله استنباط می شود که ماده’3 کا فی ا ست ا ما چرا استنبا طا ت را ما لحاظ بکنیم. تصریح در قا نون بکنیم . بگوئیم که صنا یع باید در مسیر تدا بیر فرما ند هی باشد. اینقدر دیگر ما خدای نکرده روشن فکر بازی در نیاوریم که دست چه ها و که ها بسته می شود. ما با ا ین نظام اسلامی مان با آینده اش با دفاعش با جا ن مردم با نوا میس مردم سروکار داریم و بازی می کنیم. ما باید تدا بیر را لحاظ بکنیم وا ین بینش که تدا بیر لازم نیست خوا هش می کنم که از پیشنها دات حذف بشود . من عرض کردم آقای خیرخواه اگر نظر این ا ست که الزا می نیست چون صنایع هشتاد درصد بودجه’ دفاع را می بندد الزامی ا ست که بیا ید ولی اگر بحث ، بحث دیگری ا ست که من جوا بش را عرض کردم. لذا ما با حذف این عبارت در این تبصره ودر تبصره های دیگر مخالفیم.
نایب رئیس- رقم 184 نفر پیشنها د آقای موحدی قرا’ت می شود وبه را’ی گذاشته می شود.
منشی- پیشنها د ا ین ا ست که در پایان بند ( ب ) عبارت (( برا بر تدا بیر و خط مشی فرما ندهی کل )) حذف بشود یعنی به ا ین ترتیب می شود . (( سا خت و تولید ا قلام مورد نیاز نیروهای مسلح و ا نجام تحقیقات صنعتی لازم و ا فزایش امکا نا ت تکنولژی صنا یع مربوطه))
نایب رئیس- موا فقین با ا ین پیشنها د قیام بفرمایند . ( عده کمی برخا ستند ) تصویب نشد.
مننشی- در بند (د) پیشنها د از آقای بهزادیان هست پیشنهاد کرده ا ند که کلمه’ (( آموزشی و خدمات کامپیوتری )) حذف بشود. آقای بهزادیان نیستند.در تبصره’بند (د) آقای موحدی ساوجی پیشنهاد دارند که ا صلا کل تبصره حذف بشود البته پیشنهادهای دیگری هم باز در ا ین تبصره هست که قسمتهایی از تبصره را گفته ا ند حذف بشود . آقای موحدی ساوجی پیشنهاد حذف کل تبصره را دارند.
علی موحدی ساوجی  - بسم الله الرحمن الرحیم . در اینجا من خواهش می کنم که نما یندگان محترم مجلس توجه کنند ما آیا می خوا هیم که وظائف مجلس را محدود کنیم یا اینکار را
نمی خوا هیم بکنیم؟ مسا’له آئین نا مه های ا جرائی این را کی تهیه و تصویب بکند . طبق قا نون
ا ست اینجا مواردی در ا ین بند (د) ذکر شده: پشتیبا نی فنی ، آموزشی و تعمیراتی سازما نهای خدما ت کا مپیوتری نبروهای مسلح. ا ین بند( ‌د ) خودش جزئی از ا ین قا نون ا ست .
می خوا هید بگوئید که آئین نامه’ ا جرا ئی قا نون را یا وزیر یا کل هیا’ت وزیران باید تصویب بکنند و تصویب آن به مرجع دیگری واگذار نشده . در اینجا آمده ا ست که (( نحوه و چگونگی پشتیبا نی برا بر آئین نامه ای ا ست که توسط وزارت تهیه و به تصویب فرما ند هی کل می رسد )) خوب ما در اینجا چیزی را که قا نون ا سا سی صریحا" از وظائف هیا’ت وزیران می دا ند می آئیم

می گوئیم که تصویبش با فرما ند هی کل با شد . پیشنها د حذف چنین تبصره یا اینجور
پیشنهادها یی نه به معنای محدود کردن ا ختیارات رهبری یا ولی فقیه و یا فرما نده’ کل قواست نه خدای نکرده آن کسا نی که می آیند از اینجور مسا ئل حما یت می کنند و دفاع می کنند اینها طرفدارند . مسا’له حمایت و طرفداری یا محدود کردن وظائف رهبری نیست. مسا’له این ا ست که آئین نامه های ا جرای قوا نین را قا نون ا سا سی را همه’ مملکت به آن را’ی داده ا ند و از جمله مقام رهبری هم به اصطلاح ا ین قا نون ا سا سی را تا’کید فرموده ا ند و را’ی هم داده ا ند
می گوید که باید آئین نامه’ اجرائی به تصویب وزیر و یا وزراء برسد و اینجا عرض می شود که دادن یک وظیفه ا ی که مربوط به هیا’ت وزیران ا ست به مقام فرما ند هی کل به نظر من خلاف
قا نون ا سا سی ا ست و با یستی که در ا ین قا نون ما ا ین را تصویب نکنیم.
منشی ( بیات )  - تذکر ایشان تذکر قا نو ن ا سا سی . و به نظر می رسد تذکر واردی هم هست چون در آئین نامه دو جا هست که تصویب …
نایب رئیس- باید ا صلاح بشود.
منشی( بیات )  - تصویب آئین نامه به عهده’ یا هیا’ت وزیران یا وزیر مربوطه ا ست.
موحدی ساوجی- تصویب هیا’ت وزیران خوا هد بود.
نایب رئیس- چون لازم ا ست باید ا صلاحش کنیم نمی شود حذفش کنیم
منشی( الویری )- خوب می خوا هید بکنیم هیا’ت وزیران شما هم موا فقید ؟ اشکال ایشان صحیح ا ست.
یکی از نمایندگان- هما هنگی بین نیروهای مسلح ا ست .
نایب رئیس- خوب ما چکار کنیم ؟ اشکال قا نون ا سا سی دارد شورای نگهبان هم بر می گردا ند و ا ین درست نیست آقایان را’ی نمی دهند بعد هم بحث بیخود می کنیم مسلم شورای نگهبان هم بر می گردا ند اگر کلمه (( دستور العمل )) بگذاریم حل می شود . در وا قع عنوان آئین نامه وویژگی های آئین نامه را ندارد دستورالعمل قرار می دهیم . پس ا صلاح کنید.
منشی( الویری )  - پس کلمه’ (( آئین نامه )) در اینجا (( دستور العمل )) می شود.
موحدی ساوجی  آقا چکارش کردید؟
نایب رئیس- جای آئین نامه دستورالعمل گذاشتیم . ببینید آئین نامه وا قعا" نیست گر چه آئین نامه هم مسا’له دا خلی یک تشکیلات ا ست ولی پائین تر ا ست، کمتر ا ست.
موحدی ساوجی- آئین نامه ا ست.
نایب رئیس- حالا ببینید می خوا هید برای کلمه را’ی بگیریم.
منشی( الویری)- آقای کروبی حتی اگر این ا صلاح هم بشود من پیشنهاد حذف تبصره را دارم.
نایب رئیس- خیلی خوب ما به این صورت ا صلاحش کردیم که اشکال قا نون ا سا سی نداشته باشد باز پیشنها د حذف تبصره را دارند و بحث می شود .
عبا سی- معلوم ا ست آئین نامه اجرا ئی ا ست دستورالعمل چی؟
نایب رئیس- آقای الویری هم حالا می گویند من پیشنها د حذف تبصره را دارم.
منشی ( الویری ) -  اجازه می دهید من توضیح بدهم ؟
نایب رئیس- حالا این عبارت را اجازه بدهید اصلاحش کنیم بعدا" اگر پیشنها د حذفش را’ی آورد که هیچ آقای موحدی ! ما لفظ (( آئین نامه )) را برمی داریم .و (( دستورالعمل )) می گذاریم پیشنهاد حذف شما هم به قوت خودش باقی ا ست اگر مجلس را’ی داد ما بحثی نداریم . ما برای اینکه اشکال قا نون ا سا سی ندا شته باشد آن قسمت را بر می داریم ، آقای الویری هم پیشنها د دارد، جنا بعالی هم دارید صحبت هم بشود را’ی گیری بکنیم برای حذفش .
عباس عباسی- اول حذف را را’ی بگیرید بعد (( دستورالعمل )) را بگذارید پیشنهاد حذف مقدم است .
نایب رئیس- دستور العمل را می گذاریم برای اینکه از آن قضیه نجات بیا بیم، آن را’ی گیری کار صحیحی نیست به نظر ما وقتی که لفظ (( آئین نامه )) دارد اصلا درست نیست را’ی گیری کنیم . وقتی متوجه هستیم که یک چیزی خلاف قا نون ا ساسی ا ست مجلسی که قا نونگذاری می کند و همه آدم های وارد و مطلع و آگاه و صا حبنظرند بیا ئیم را’ی گیری کنیم چیزی را که مطمئنیم صحیح نیست ، این درست نیست،
منشی( الویری )  - اجازه می دهید برای حذفش صحبت بکنم ؟
نایب رئیس- بفرمائید.
مرتضی الویری- بسم الله الرحمن الرحیم. آقای موحدی ساوجی که در متن گذشته به اصطلاح پیشنهاد حذف دادند بر این مبنا بود که اینجا کلمه’ آئین نامه باشد و ایرا د قا نون ا سا سی مطرح کردند که خوب ا نصا فا" وارد بود ولی با این ا صلاحی که صورت گرفته من باز پیشنها د حذف می دهم به این دلیل که ا ین را یک عبارت غیر لازم و غیر ضروری می بینیم.
ببینید عین این تبصره را شما تقریبا" توی تمام بندها می توا نید تکرار بکنید. ببینید من می خوا نم در بند (ج ) داریم (( نو سازی ، باز سازی و تعمیرات ا سا سی )) خوب باز این را هم با ید را هم با ید بگوئیم که نحوه و چگونگی این کار طبق دستورالعملی خوا هد بود که اینگونه عمل می شود.
در بند ( و ) داریم (( آموزش وتربیت کادر متخصص و مورد نیاز وزارت )) پس باز بگوئیم دستورالعمل این کار به این ترتیب ا نجام می شود .
در بند (ز) داریم (( کسب آگاهی از پیشرفت های حاصله در صنایع نظا می )) باز بگوئیم به اصلاح دستورالعمل آن اینطوری ... یعنی یک جمله’ لغوی ا ست مثل اینکه در آخر همه این عبارتها یک کلمه ای بنویسیم که جزو بدیهیا ت ا ست و من فکر می کنم که ضرورتی نداشته باشد طبیعی ا ست که وقتی که یک وزارتخا نه ای مسو’ولیت ها یی را به عهده می گیرد این وزارتخا نه با یستی دستورالعملش را با یک مکا نیزمی تنظیم و تصویب بکند . وقتی در داخلش باشد اگر یک خرده عام تر با شد و کلمه’ آئین نامه بشود و به آن اطلاق بشود که طبق قا نون اسا سی روال خاصی دارد و با ید به تصویب هیا’ت وزیران برسد. بنا براین به طور کلی این تبصره ، تبصره ای
ا ست که هیچ ضرورتی ندارد در اینجا باشد . از این با بت من پیشنها د حذفش را می دهم .
منشی- آقای چیت چیان به عنوان اولین مخالف و آقای عبا سی هم به عنوان موا فق .
حمید چیت چیان- بسم الله الرحمن الرحیم. خوا هش می کنم که برادر ها و خوا هران محترم توجه به عرض من بفرمائید . توجه بفرمائید که این مطلبی ا ست که دائما" در تما م بندها ذکر شده و همین بحث در تمام بندها ادامه پیدا خوا هد کرد . من خوا هش می کنم از ریا ست محترم جلسه که این مسا’له را همین جا روشن بکنند برای تمام بندهای دیگر ا ین ماده . ملاحظه بفرمائید در خصوص همین بند عرض می کنم بعد عمومیتش خوا هم داد راجع به بندهای دیگر اینجا گفته شده که پشتیبا نی فنی ، آموزشی وتعمیرا تی سازما نهای خدمات کا مپیوتری نیروهای مسلح به عهده’ وزارت دفاع وپشتیبا نی نیروهای مسلح ا ست. بعد در ذیل ا ین ذکر کرده ا ند که دستورالعمل این را وزارتخا نه تهیه بکند و به تصویب فرما ند هی کل برسد .چرا ؟ من جهتش را خدمت شما عرض می کنم . گا هی اوقات بعضی عبارات هست که خیلی بزگتر از مفهوم واقعی خودش جلوه می کند وقتی که گفته می شود کا مپیوتر ا نگار یک چیز بسیار پیچیده و خیلی دست نیا فتنی ا ست که نیروهای مسلح خودشان توان آن را ندارند که تعمیرات این را ا نجا م بدهند. برادران من الان کامپیوترها در تمام نیروهای مسلح در رده های مختلف شان به عنوان یک ا بزار کار ا بتدا ئی به کار گرفته شده. هما نجور که نیروهای مسلح ما شین دارند، خودرودارند، عرض بکنم که سیستم برق در ساختما نشان دارند همینطور هم کامپیوتر دارند و کامپیوتر را الان در کارهایشان به کار گرفته ا ند . اطلاعاتی را به کامپیوتر می دهند و کارهای روزمره ای را که دارند آن استخراج می کنند واستفاده می کنند. حالا اگر این کامپیوترخراب شد آیا این چگونه با یستی تعمیر بشود ، برای هر تعمیر جزئی هم اینها موظف باشند ببرند در آن مرکز تعمیرات بزرگی که در وزارتخا نه هست یا نه، تعمیرات کوچکتری هم داشته باشند که کارهای جزئی تر را خودشان ا نجام بدهند؟ ملاحظه بفرما ئید اینکه گفته شده که تصویبش با فرما نده’کل باشد جهتش این ا ست که این کامپیوتر ا بزار کار نیروهای مسلح ا ست. اگر دستورالعمل مناسب نباشد فرما ند هی به خاطر اینکه ا بزار کار دستش در اختیار دیگران خواهد بود نمی توا ند کار روزمره’ خودش را ا نجام بدهد . طببیعی هست که این مسا’له که یک مسا’له داخلی نیروهای مسلح ا ست با یستی تقسیم بندی بشود. یک رده ای از تعمیرات در اختیار خود

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


      نیروهای مسلح باشد و یک رده اش در اختیار مرکز پشتیبا نی مراکز کامپیوتری مثل خود خودروها را تا یک رده می بینید که خود نیروهای مسلح تا’مین می کنند یک رده’ بعدش را می فرستند در مراکز بزرگتر وزارتخا نه تعمیر میشود. بنا براین اگر غیر از این باشد یعنی دستورالعملی یا
آئین نامه ای تهیه بشود که دسترسی به کامپیوتر، تعمیر آن وآموزش پرسنل لازم را از دسترس
فرما ند هی خارج بکند ومشکلاتی ایجاد بکند در حقیقت فرما ند هی از به کار بردن این ا بزار
ا بتدا ئی باز خوا هد ما ند وکارش گیر می کند یک جهت آن این ا ست.
در مورد سایر بندها هم این مسا’له را عرض بکنم . آقای الویری فرمودند که پس بایستی در آن بندهای دیگر هم ا شاره بشود همینطر هم هست ، اشاره هم شده، مثلادر بند (ب) اشاره شده، در بند ( ج ) ا شاره شده که برا بر دستورالعمل ا بلاغی ستا د کل و همینطور در سایر بندها جهت آن چیست؟ جهت آن این ا ست این مسا’له کلی هست برای تمام بندها و خوا هش می کنم که برادران و خوا هران دقت بفرما یند ، جهتش این ا ست که ا ستفاده کننده و بکار برنده’ این تجهیزات این تسلیحا ت ، این صنایع فرما ند هی کل ووزارت پشتیبا نی کننده ا ست .
بنا براین پشتیبا نی کننده بایستی در جهتی عمل بکند وبه صورتی عمل بکند که مورد نیاز به کار گیرنده هست یعنی فرما ند هی بنا براین روشن ا ست که ا ین مسا’له با یستی در بندها ذکر بشود ووقت شریف مجلس هم به این مسا’له گرفته نشود که در تمام بندها، یک یک بندها که تعدادشان زیاد هست مرتب مشابه این مسا’له بیا یدکه آقا این بند را ، این قسمت را از بند حذف بکنید یا اصلاح بکنید . من خوا هش می کنم که برادران و خوا هرا نی هم که در این را بطه پیشنها د ها یی دارند به این مسا’له توجه بفرمایند وان شاءالله از پیشنهاد هایشان صرفنظر بفرمایند .
منشی- آقای عبا سی به عنوان موا فق بفرمائید.
عباس عبا سی- بسم الله الرحمن الرحیم. دلایل مخالفت را من یادداشت کردم تا آنجا یی که یادم هست چهارتا ست.
اینکه در تمام این بندها ادامه خواهد یا فت ، یعنی سایر بندها هم همین خوا هد بود . در هر بندی راجع به تا’مین خدمات درما نی یا دستورالعمل، را جع به تعاونی فروش تعاونی که ا جناس نیروهای مسلح تا’مین بکند وکالاهای مورد نیاز طبق دستورالعمل فرما ند هی کل . آنوقت شما ببینیدیک تعاونی می خواهند برای تهیه’ لبا سهای غیر فرم یا برای مواد غذائی تا’سیس بکنند. حالا ممکن ا ست حتی در پادگا نهای مختلف که طبع قضیه هم همین خوا هد بود ، این باید حالا دستور فرما ند هی کل باشد؟ وبعد مقام والای فرما ند هی کل اصلا به امضاء اینگونه چیزها
می آید؟
دلیل دومشان را فرمودند که بعضی از موضوعات یا کلمات بیش از آنچه هست جلوه می کند و
ایشان شرح دادند که کامپیوتر از نظر ظا هر ولفظ و کلمه یک چیز بسیار بزرگی ا ست . این توضیحات خود ایشان ا ست ا ما در حالی که یک چیز عادی ا ست مثل وسائط نقلیه. آخر ا نصاف هست که برای تا’مین وسا ئل ایاب و ذهاب یک پادگان ، یک پاسگاه ، یک مرکز، یک پایگاه دستورالعمل فرما نده’ کل باشد ؟ فرما نده کل باید کار بکند و این کارها را ا نجام بدهد یا وزارتی که تا’سیس شده ؟ اینها مربوط به وزارت است نه فرما ند هی کل .فرما نده’ کل مسو’ول صلح و جنگ ا ست که جزء وظائف رهبری است. فرما ند ه’ کل مسو’ول نصب و عزل فرما ند هان
عالیرتبه’ نیروهای مسلح خوا هد بود . فرما نده’ کل مسو’ل خط مشی سیا سی ، عقیدتی ، نظا می ، دفاعی کل نیروهای مسلح خوا هد بود و آنها را به عهده خوا هد داشت نه بیا ید نمی دا نم دستورالعمل اینکه فلان کامپیوتر راه بیفتد یا راه نیفتد . اصلا ا ین چه ارتباطی با مقام معظم
فرما ند هی کل دارد ؟ فرما نده’ کل یعنی ولی ا مر ، یعنی ولی فقیه ، آخر اینها چیزی نیست که مربوط باشد به مقام معظم فرما ند هی کل، حتی نگفته ا ند جا نشین فرما نده که لاقل یک رده 
پا ئین تر ا ست از نظر مسو’ولیت نگفته ا ند وزیر ، فرما ند هی کل گفته ا ند یعنی ولی فقیه .
موضوع سوم که ایشان فرمودند خودشان می گویند از امور داخلی نیروهای مسلح است. آخر احداث یک سا ختمان ، ا حداث یک پادگان یا ا نتقال یک پادگان به جای دیگری که جزء امور داخلی ا ست این با ید طبق دستورالعمل فرما ند هی کل با شد؟ می گویند باز مثل همان تا’مین وسایط نقلیه ا ست، کجا تا’مین وسایط مربوط به فرما ند هی کل است؟ حتی نوع سلاح مربوط به فرما ند هی کل نیست که آن باید حتما" بنویسد امضاء بکند ، آن هر موقع صلاح دید دخا لت
می کند ، یا امر می کند یا نهی می کند ، این را نخرید این را بخرید . ا ما این دیگر چیزی نیست که ما به عهده اش بگذاریم . آن وقت ایشان دارند که بله در بندهای دیگر هم هست ، منجمله در بندی هست از نظر ستا د کل یا به عهده’ ستا د کل ، ستاد کل غیر از فرما ند هی کل است. ستا د کل مسو’ول هما هنگی تا’مین و پشتیبا نی لجستیگی ا ست، این درست ا ست . به آن قسمتها واگذار بشود از آنجا ها اجراء ویا توقف خوا سته شود درست ا ست، ا ما نه از نظر مقام معظم
فرما ند هی فلان کامپیوتر را می خوا هیم از اینجا به آنجا ببریم ، می خوا هیم خدمات کامپیوتری را توسعه بدهیم ، می خوا هیم نمی دا نم آموزشی فنی کامپیوتری را بیشتر بکنم ، تعدا د پرسنل مورد نیاز خدما ت کامپیوتری صد نفر ا ست و اکنون ما ده نفرداریم می خوا هیم نود نفرش را تا’مین بکنیم . این را باید از مقام معظم فرما ند هی کل بخوا هیم یا به عهده’ وزیر ا ست ؟ به عهده’ فرما نده’ آن بخش ا ست ، آن قسمت ا ست؟ به عهده’ بودجه’ سالانه ای ا ست که با ید تصویب بشود. بنا برا ین اصلا ا ین تبصره اضا فه ا ست ونه تنها تکریم مقام معظم رهبری و
فرما ند هی کل نیست، این مسو’ول کردن مقام معظم رهبری و فرما ند هی کل به مسا ئل جزئی است ومن به این جهت موا فقم .
نایب رئیس- دولت . ما با یادآوری می کنیم ، پیشنهاد های فراوا نی داریم. تقریبا" بند بند اینها پیشنهاد دارد، اگر اینقدر آقایان بخوا هند ادامه بدهند طول می کشد ، ما حالا وظیفه مان ا ست عرض کنیم ، حالا هر جور صلاح می دا نید. لاریجا نی ( معاون وزارت سپاه )  بسم الله الرحمن الرحیم. من اجما لا" عرض کنم که روی بند بند این ، ساعتها کار شده. این طوری نیست که مثلا بعضی از اشکالات دیده نشده با شد یعنی در همین مورد من الان توضیح میدهم وبعد می گویم که اشکالاتی که مطرح شده چگونه در حلش کوشش شده که در این تبصره بیا ید . هر کدام از این نیروهای مسلح یعنی نیروهای سه گا نه سپاه وارتش، سیستمهای کامپیوتری دارند. برای تعمیراتشان احتیاج دارند که قطعا تی از خارج بیاورند برای اینکه اینها یک کاسه بشود در یک قسمتی که الان مثلا همین سازمان ایزایران ا ست، در این قسمت متمرکز شده ، ا ما این ایزایران باید سرویس بدهد به نیروهای مسلح به این شش تا نیرو ، حالا سیستم اینکه چگونه سرویس بدهد را یا آئین نامه اش را کجا تصویب کند، منطقی تر ا ست. یعنی دستورالعملی که چگونه ایز ایران می خوا هد سرویس بد هد به واحدهای کامپیوتری که در نیروهای مسلح ا ست . ا ین را هیا’ت دولت بیشتر اشراف داردیا فرمت ند هی کل یا منطقا" جایگا هش ا ین است که فرما ندهی کل که نیروهای مسلح زیر نظرش ا ست به ایزایران می خوا هد خدمات بدهد ، بگوید تصویب کن دستورلعملش را که چگونه این خدمات را بدهد . را هی غیر از این وجود ندارد یعنی این واحدهای خارج از وزارت
ا ست که زیر نظر فرما ند هی کل ا ست وبه نظر من اگر اینها حذف بشود باز دوباره اشکالاتی بوجود می آید یعنی اشکالاتی که در کمیسیون هم بحث شده ، این مشکلی نیست که بین چند تا وزارتخا نه یا چند تا سازمان دولتی وجودداشته باشد که هیا’ت دولت بخوا هد آئین نامه اش را
بنو یسد بین چند واحد نظا می ا ست که فرما ند هی کل بوسیله’ ستادش اشراف دارد . امروز هم این خدمات را باز ستاد رویش نظارت دارد. ا ین طور نیست که امروز ما یک چیزهای خلق
الساعه ای داریم به وجود می آوریم ، این طورنیست ، شیوه و سنت فعلی هم همینطور ا ست دستورالعمل بکارگیری وا ستفاده از خدمات ایزایران در نیروهای مسلح را همین ستاد مشخص
می کند . یک شبه ای در ذهن آقای زنجا نی بود که این سازما نها ، مقصود این ا ست که هر نیرویی یک سازمان متمرکزی با هویت حقوقی مشخص باشد ، مقصود از سازما نها ، سازما نهای با هویت حقوقی جداجدا نیست ، این سازمان کلمه ای مثل واحدها می ما ند که به نظر من ا ین شبهه هم لازم نیست . ا ما نکا تی که فرمودند که این اشکال باید در هر بندی بیا ید ، این طور نیست . مثلا خیلی از این بندها وظایفی ا ست که فقط به عهده’ وزارت ا ست و ربطی به نیروها ندارد ولی آنجا ئی ها که مربوط به نیروها میشود مسلما" را بطه اش را باید مشخص کرد. تمام مشکل ما این بود که لایحه ای که می نویسیم یک لایحه ای نبا شد که اینقدر اجمال داشته باشد که از فردا که وزیر می آید در ا ین دستگا ه ندا ند این وظیفه را از چه کا نا لی می خوا هد ا نجام بدهد همه’ زحمت این بود که کا نا لها یی که می بایستی با خودش هما هنگ کند مشخص بشود ، بله در این بنا کوشش شده که این کا نا لها مشخص بشود ، این ضعف این لایحه نیست، برای اینکه این کا نا لمشخص بشود کلی زحمت کشیده

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 شد، شقوق مختلف وضع شده ، این روش را روش منطقی دیدند واین تکرار مکررات نیست. در بعضی بندها ، وظیفه را’سا" به وزارت داده شده بدون هما هنگی چون کار اصلی وزارت بوده .
نایب رئیس- کمیسیون .
عبدالله پورحسینی ( مخبر کمیسیون )  - بسم الله الرحمن الرحیم. قبل از آنکه بنده مطلبی را عرض بکنم در این را بطه یک یا دآوری بکنم در را بطه با توضیح قبلی ام که ظا هرا" جناب آقای موحدی پیشنهادی داده بودند در بند ( ب ) که حذف بشود عبارتی وجناب آقای خیرخواه هم به عنوان موا فق پیشنهاد آقای موحدی صحبت فرموده بودند . عرایضی که بنده داشتم در رد نظرات این دو بزرگوار، در قسمتی از عرایض عبارتی بکار برده شد توسط بنده به نام روشنفکر بازی که بنده خدا را شاهد می گیرم که قلبا" ناظر بر این دو بزرگوار یا کسا نی دیگر از نمایندگان محترم مجلس نبود توضیحم را شامل نظری دا نستم که خارج از این جو مجلس بود، علی ایحال چون برادر بزرگوار آقای خیر خواه یادآوری فرمودند که چنین استنباطی شده بنده از محضر ایشان صمیما نه پوزش می خوا هم ، معذرت می خوا هم وعرض می کنم که آن تعبیر به هیچ وجه در شا’ن این بزرگواران نبود و جای خاص خودش را دارد که عندالزوم ا نشاءالله خارج از مجلس صحبت می شود. وا ما در را بطه’ با ا ین پیشنهادی که داده شده در را بطه’ با نحوه’ پشتیبا نی از خدمات کامپیوتری دستورالعملی نوشته بشود. دلیل این کار چه بوده وآیا حذف بشود ایجاد اشکال می کندیا نه؟ توضیح عرض می کنم نظری را برادرمان جناب آقای عبا سی فرمودند که این قبیل موارد ریز وجزئی در شا’ن فرما ند هی نیست که بیا ید واردش بشود ودا نه دا نه تصمیم بگیرد که این کار بشود یا نشود ؟ عرض کمیسیون این هست که اگر فرما ند هی کل برای فرما ندهی نیروهای مسلح ستادی نمی داشتند ودرحدهمان اصل یکصد وده تومان ا سا سی که ایشان احصاء فرمودند و بیان فرمودند می خوا ستند نیروهای مسلح را اداره بفرما یند ، این مطلب ایشان کاملا بجا و منا سب بود، منتها توجه داشته با شیم به این معنا که فرما ندهی معظم کل قوا برای اداره و فرما ندهی نیروهای مسلح ستادی دارند وآن ستا د فرما ندهی کل ا ست که نیروهای مسلح را
فرما ندهی می کند و مشکلاتشان را حل می کند ، لذا اینجا ما بایست از آن شا’ن کلی و اجمالی چند پله نزول بکنیم ووارد فرما ندهی نیروهای مسلح بشویم وبا این بینش ا ست که ما یک همچنین شئونا تی را برای فرما ندهی کل نوشتیم. ا ما چرا اسم ستاد فرما ندهی کل را نبردیم و فرما ندهی کل آوردیم ؟ چون تصویب راستا د نمی کند ، تصویب را فرما ندهی می کند، این امورات در ستاد هما هنگ می شود دستورالعمل ها تنظیم می شود و با امضا ی فرما ندهی کل یا جا نشینی محترم ایشان هست که قا بل اجرا خوا هد بود. لذا از شئونات فرما ندهی خارج نبوده که ما نوشتیم . نظری را برادر بزرگوارمان آقای الویری که اگر بنا باشد که ما در این بندیک همچون چیزی را لحاظ بکنیم ، بایست در بندهای دیگر هم عینا" تکرار بشود . عرض بنده و کمیسیون این هست که در بندها یی که لازم بوده برای نوشتن آئین نامه ، برای نوشتن دستورالعمل ، حسب مورد ما ذکرکرده ایم . اینکه آیا چنین چیزی اسا سا" لازم هست یا نه؟ توضیحی که آقای لاریجا نی فرمودند، توضیح بسیار مناسب و کافی بود . ایشان فرمودند جا یی لازم هست وزارت با نیروهای مسلح کاری را ا نجام بد هند ، اینجا چون نیروهای مسلح تحت امر وزارت نیست ، تحت ا مر
فرما ند هی کل هستند ، یک دستورالعملی می خوا هد از طرف فرما ند هی کل به نیروهای مسلح داده بشود که نیروهای مسلح بر ا ساس همان دستورالعمل ا بلاغی فرما ند هی کل با وزارت یک ارتباطاتی داشته باشند یا نه؟ پس یک همچون لزومی هست ، فلسفه’ این کار در اینجاست که ارتباطی است بین نیروهای مسلح ووزلرت ، ا ما از طرف دیگر هم اگر این ارتباط گا هی کاملا" مشخص ا ست ما شاید ذکر نکرده باشیم دستورالعمل را . در ا ین بند بخصوص لازم بو د که نحوه’ پشتیبا نی را بگویم دستورالعملی مشخص بکند. چون توضیحا تی که برادر عزیزمان آقای
چیت چیان هم فرمودند ا ین نحوه’ پشتیبا نی بر می گردد به میزان پشتیبا نی ، تا چه حد نیروی مسلحی که از خدمات کامپیوتری بهره مند ا ست ، خودش برود دنبال پشتیبا نی فنی و آموزشی و تعمیرات وغیر هم واز چه حد به بالا را بفرستد برای وزارت ؟ امر طرفینی ا ست ، گا هی شاید یک نیروی مسلح از یک خدمات کامپیوتری استفاده می کند، سر موضوعات بسیار جزئی که خودش می توا ند آن مشکلات را حل بکند ، بفرستد به وزارت بگوید که آقا ا ین مال شما ست بایستی تعمیر کنید به من برگردا نید جا ئی هم بالعکس از ا ین طرف شاید وزارت بگوید همه کار مال من ا ست یا هیچ کار مال من نیست ،جا ئی لازم است که این دستور ا لعمل را مشخص بکند که نه نیرو ها با ر بیشتری را بردوش وزارت از بگذار ند و نه وزارت از باری که بر دوشش هست شا نه خالی کند و احساس بی مسو’ولیتی واظهار بی مسو’ولیتی بکند . لذا این دستورالعمل الزا می ا ست که جا ئی تعیین بکند و چه جا ئی بهتر از وزارت فرما ند هی کل با آن توضیحی که عرض کردم ستاد دارد فرما ند هی کل برای فرما ند هی نیروهای مسلح.
نایب رئیس- رقم صدو هشتاد و پنج نفر، پیشنهاد که حذف تبصره است قرا ئت می شود.
منشی- پیشنها د ا ین هست که تبصره بند ( د ) حذف بشود تبصره این است (( نحوه و چگونگی پشتیبا نی برا بر دستورالعملی ا ست که توسط وزارت تهیه وبه تصویب فرما ندهی کل می رسد)). نایب رئیس- موا فقین با ا ین پیشنها د بفرمایند( عده کمی برخا ستند ) تصویب نشد جلسه برای تنفس تعطیل می شود سر وقت تشریف بیاورید .
( جلسه ساعت 40/ 10 به عنوان تنفس تعطیل و مجددا" ساعت 25/ 11 به ریا ست آقای کروبی تشکیل شد).
نایب رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . جلسه برای ادامه’ مذاکرات رسمی ا ست.
منشی- در ماده’ 4 بند ( د ) آقای بهزادیان پیشنهاد دارند که کلمه’ (( آموزشی و خدمات کامپیوتری)) حذف بشود.
نایب رئیس  - حاج آقا هاشمی خوا هش می کنم تشریف بیاورید و جلسه را اداره بفرما ئید ( در این موقع آقای هاشمی اداره جلسه را به عهده گرفتند).
منشی- آقای بهزادیان بفرما ئید.
محمد رضا بهزادیان  - بسم الله الرحمن الرحیم. من یادم ا ست به منا سبتی که یکی دیگر از لوایحی که در مجلس مطرح شده بود، خوا هش کردم با توجه به بعضی ارتباطا تی که آن هم مثل این پیدا می کرد به کمیسیون داخله منا سب بود که هیا’ت محترم رئیسه ، آن لایحه را وهمچنین این لایحه تشکیل این وزارت را به کمیسیون داخله هم ارجاع می دادند ، الان من دلیلم را در این بند ( د ) که عرض کنم مشخص می شود . ببینید اینجا آمده (( پشتیبا نی فنی و آموزشی )). مسا’له آموزش در نیروهای نظا می با نیروهای ا نتظا می فرق می کند . شما نیروی نظا میتان اصلا فلسفه’ وجودیش این ا ست که در مرزها در مقا بل دشمنان بایستد و از تمامیت ارضی کشور دفاع کند و بنا براین چون نیروی نظا می در مقا بل دشمن می ایستد طبیعی اش این ا ست که برخورد
خشن تری نسبت به نیروی ا نتظا می دارد که نیروی ا نتظا می وظیفه اش حفظ ا منیت وکسب اطلاعات و در نهایت مبارزه با اغتشا شهای موضعی است که در کشور ایجاد می شود و نیروی
ا نتظا می همیشه مقا بلش مردم کشورند ، نیروی نظا می مقا بلش دشمنان کشور ا ست ، بنا برا ین  اَموزشی را که شما به یک جوان دیپلم می دهید برای اینکه پرسنل شهر با نی ، ژا ندارمری و یا کمیته باشد خیلی فرق می کند با اَن اَموزشی را که می خوا هید به یک سپا هی و یا ارتشی بدهید که در مقا بل دشمن بایستید . وقتی شما کلیتا" می اَ ئید می فرما ئید که پشتیبا نی اَموزشی در نیروهای مسلح. خوب این فراگیر ا ست طبیعی اش این ا ست که هیچ موقع دانشکده های افسری شهربا نی وژا ندرمری ما دروسش مطا بق دروس دا نشکده ا فسری نظام و ارتش ما نبوده ومتن دروس هم فرق می کرد . شما وقتی می اَئید نیروهای مسلح را در اختیار وزارت دفاع قرار می دهید ، در وزارت دفاعی که خلاصه غالبیت با نیروی ارتش و سپاه ا ست طبیعی اش این ا ست که اَموزش نیروهای ا نتظا می هم تحت الشعاع اَن قرار می گیرد در یک دوره’ ده دوازده ساله ، پانزده ساله’ اَینده که این اَموزشها ا نجام گردید شما یک نیروی ا نتظا می خشن دارید که با مردمتان برخورد خشن دارند. لذا ست که بنده اصلا تقا ضای حذف کلی ا ین بند را دارم در مسا’له بحث خدمات کامپوتری ا ست که اینجا باز اَمده گفته (( سازما نهای خدمات کامپیوتری )) . ببینید
سازما نهای خدمات کامپیوتری یعنی اینکه وزارت دفاع وپشتیبا نی نیروهای مسلح اجازه بدهد
( یکی از برادران در دفا عشان می گفتند ) که در سازما نهای مختلف و کارخا نجات مختلف به قول خود شما ، اطلاعا ت را به کامپوتر بدهند که راحت هم بگیرند . کامپیوتر خاصی ا ست که نشود از اَن بهره برداری کرد ، اطلاعات امنیتی را از اَن

 

برداشت و برداشت کرد از بیرون و هما نجور که اطلاع هم دارید، قبل از ا نقلاب شرکت ایزایران شده بوده ، میلیونها دلار هم خرج کردند، تدارکات وسیعی هم برایش دید ند ، سیستمهای خاصی هم برایش دادند به چه خاطر ؟ به خاطر این که این کامپیوتر کامپیوتری ا ست که از آن به سادگی اطلاعات را دیگران ؟ نمی توا نند بگیرند واطلاعات امنیتی در آن محفوظ می ما ند وضمنا" آنجا هم پیش بینی شده بوده که این شرکت ایزایران زیر نظر وزیر دفاع آن موقع وحالا وزیر جدیدی که تشکیل می دهیم باشد ، یک شرکت کامپیوتری باشد، به همه’ نیروهای مسلح هم خدما تی که شما می خواهید بدهد ، نه اینکه ما بیائیم ویک سازما نهای مختلف کامپیوتری ا یجا د کنیم . وا قعا" این جوری نیست در نیروهای مسلح ما که هر شرکتی از این شرکتهای وزارت دفاع آینده’ ما بیا ید یک شبکه کامپیوتری خاص خودش داشته باشد ، علاوه بر اینکه آن هما هنگی که در کشور با ید ایجاد بشود ، ما یک شورای عا لی
ا نفورماتیک واینها هم دارید که آنها بجای خودش باقی در مسا ئل خدمات ماشینی و کامپیوتری ، علاوه بر آن ما این مشکل را هم خواهیم داشت که اینها پس فردا با سیستمهای مختلف کامپیوتری رجوع خوا هند کرد که براحتی دشمن می توا ند از آنها سوء استفاده کند وبرداشت اطلاعات داشته باشد . من به این دو دلیل خدمت آقای الویری هم عرض می کنم کلا درخوا ست حذف بند ( د ) را داشتم هم به خاطر آن مسا’له’ آموزشی اش وهم به خاطر این خدمات کامپیوتری که اینجا ذکر شده .
رئیس- آقای حسینی مخبر کمیسیون می گویند آن پائینش نوشته که این مخصوص نیروهای مسلح ا ست، یعنی همان کامپیوتری که شما می گوئید که نظا می یک نوع خاصش ا ست. یعنی خدمات کامپیوتری نیروهای مسلح ا ست، نه غیر نیروهای مسلح.
بهزادیان  - پخش بین نیروها نشود.
رئیس- نه پخش که نمی شود آن ایز ایران هم مال وزارت دفاع ا ست دیگر. مخالف و موا فق صحبت کنند .
بیات- مخالف آقای اکرمی . موا فق ؟ ( اظهاری نشد )
رئیس- اگر موا فق نیست پس مخالف هم صحبت نکند. تیمسار ملکزاد، بفرما ئید توضیح بدهید.
سرتیب ملکزاده ( معاون وزارت دفاع )  - بسم الله الرحمن الرحیم. اولا راجع به ایراد آموزشی که گرفتند ، من فقط توضیح عرض کنم خدمتتان ، تمام بند ( د ) بر می گردد به خدمات کاهپیوتری یعنی اگر نوشته پشتیبا نی فنی ، منظور پشتیبا نی خدمات کامپیوتری است . پشتیبا نی آموزشی ، پشتیبا نی خدمات کامپیوتری است . یعنی آن شبهه ای که حضرت عا لی داشتید که آموزش مثلا دانشکده های ارتش تفاوت دارد با آموزشهای دا نشکده های نیروهای ا نتظا می اصلا اینجا محل بحث نیست. تمام عبارت بر می گردد به خدمات کاهپیوتری نیروهای مسلح و همینطور که فرمودند الان در وزارت دفاع و ارتش سازما نهای مختلف کامپیوتری هست ، مثل ایزایران ، در خود ارتش هست، سیستم حقوقی ارتش کامپیوتر ایز است ، سپاه هم کامپیوتر دارد ، اینجا که واژه’ سازما نها به کار رفته وآن شبیه را ایجاد کرده وا قعا" این نیت نبوده که اینها الزاما" همه شان به صورت سازمان اداره بشوند . برای اینکه شبیه تان بر طرف بشود می شود مثلا بجای سازمان واحدهای کامپیوتری ، یگا نهای کامپیو تری ومن توضیح عرض می کنم اینجا، منظور این نیست که سازمان جدیدی تا’سیس بشود ، ایجاد بشود یا آنهایی که مو جود هست مثلا اگر به صورت سازمان نیست الزاما" به صورت سازمان اداره بشود . این عبارتی هم هست که در قا نون ارتش هم وجود دارد والان دارد اجراء می شود .
موحدی ساوجی  - اصلاح عبارتی بشود (( واحدهای خدمات کامپیوتری ))
تیمسار ملکزاده ( معاون وزارت دفاع )  - مخالفتی نداریم .
رئیس- شما هم مخالفتی ندارید ؟ خیلی خوب . بجای (( سازما نها )) (( واحدها )) می نویسند تا’سیسات پس بنویسیم آقای موحدی .
موحدی ساوجی- (( تا’سیسات )) عوامی است .
تیمسار ملکزاده  - اصلا خود (( سازما نها )) هم حذف بشود . عبارت بشود (( پشتیبا نی فنی ، آموزشی و تعمیرات خدمات کامپیوتری )).
رئیس- عیب ندارد ، می خواهید سازما نها را بر می داریم موا فقند برداریم و هیچ جیز نگذاریم جایش . چون یگا نها و واحدها و اینها معنای خا صی دارد در ارتش . دیگر پیشنهاد نداریم در این ماده ؟ ( منشی  - چرا ) از همان پیشنهادهای عوامی که آقای موحدی دارند؟
منشی- پیشنها د بعدی در همین ماده در بند ( ه ) است که آقای فدا ئی پیشنهاد کرده ا ند کلمه’
(( برا بر مصوبات )) حذف بشود .
رئیس- آقای فدائی صحبت کنند .
غلامرضا فدا ئی  - بسم الله الرحمن الرحیم. بنده به اختصار خدمت حضار محترم عرض میکنم . البته اول نظر من این بود که خط مشی مقدم بر مصوبات باشد ، بعد رفتم با مخبر محترم کمیسیون صحبت کردم نظرم این شد که (( مصوبات )) باید حذف بشود . علتش هم ا ین است که
فرما ند هی کلکه مقام رهبری باشد ، معمولا همان خط مشی را تعیین می کنند یا با عباراتی نظیر تدا بیر وا ین حرفها در بندهای دیگر مطرح شده. چیزی به عنوان مصوب یا مصوبات شاید برای مقام رهبری به هر حال نباشد. اگر از طریق ستا د هم باشد که حتما" باید قید مثلا ستاد بشود . شما عنایت بفرما ئید که در ماده’ 3 هم وقتی که مخبر محترم کمیسیون صحبت کرد، ایشان فرمودند که ما قبلا در آن عبارت تدا بیر فرما ندهی کل مصوبات داشتیم که تبدیلش کردیم به تدا بیر. همچنین در همین بند در قسمت ( ه ) هم اگر ملاحظه بفرمائید در آنجا هم هست که (( ا نجام کلیه’ خریدهای خارجی مورد نیاز نیروهای نظا می ووزارت وسازما نهای وا بسته’ به آنها بر اساس
تدا بیر فرما ندهی کل وسیا ست کلی )). بنا براین ملاحظه می فرما ئید که در سایر قسمتها هم اصلا بحث مصوبات نیامده وبحث تدا بیر وخط مشی و سیا ستگذاری مطرح شده. عنوان کردن مصوبات در اینجا به نظر من زائد ا ست و نباید باشد واگر احیا نا" آئین نامه ای هم که در تبصره’ بند قبلی تصویب شد که آئین نامه را اگر به تصویب مقام رهبری یا فرما نده کل می رسا نند ، این دیگر معنای مصوب و مصوبات ندارد. بنا برا ین اگر این حذف بشود نه تنها ضرری نمی زند بلکه شاید بهتر هم باشد و مقام رهبری هم همان اشاراتی که بکنند وخط مشی را تعیین کنند وتدا بیر لازم را ا تخا ذ بکنند کفایت می کند ودیگر نیازی به تصویب یا مصوبه یا چیز دیگری در ا ین
را بطه نخوا هد بود .
 منشی- مخالف آقای موحدی موا فق دارد ؟ ( اظهاری نشد ) موا فق ندارد . پیشنهاد بعد از آقای موحدی ساوجی ا ست که گفته ا ند بند ( ط ) تبصره’ یک حذف بشود.
موحدی ساوجی-  بسم الله ا لرحمن الرحیم. بند ( ط ) در وا قع یکی از مسو’ولیتهایی را که بر عهده’ این وزارت می گذارد ، تهیه، تا’مین وخرید ا قلام مشترک مورد نیاز نیروهای نظا می به تشخیص ستا د کل به استثناء سوخت و مواد فا سد شدنی و همچنین ا نجام کلیه خریدهای داخلی مورد نیاز وزارت ا ست. در تبصره’ یک آمده ا ست که وزارت می توا ند تا’مین بخشی از ا قلام مشترک دا خلی را با حفظ مسو’ولیت و تعیین خط مشی به نیروهای نظا می تفویض نما ید موارد چگونگی آن توسط دستورالعملی خوا هد بود که توسط وزارت با هما هنگی ستا د کل تهیه و به
تصویب فرما ند هی کل می رسد.ما معتقدیم که همان طور که در بند ( ط ) مسو’ولیت تهیه و تا’مین خرید ا قلام مورد نیاز نیروهای نظا می را بر عهده’ همین وزارت نیروهای مسلح
گذشته ا ند و ما اگر بیا ئیم در تبصره یک این اجازه را بدهیم ،فتح ا لباب می شود برای ایجا د
ناهما هنگی و پیدایش زمینه های تکرار و دوباره کا ری و امثال ذلک . وقتی ما می گوئیم وزارت می توا ند تا’مین بخشی از اقلام مشترک داخلی را با حفظ مسو’ولیت و تعیین خط مشی به
نیروهای نظا می به وزارت فشار می آورد می گویند شما که می توا نید به ما اجازه را بدهید ، تفویض اختیار کنید پس تفویض اختیار کنید . اینجا به نظر ما موجب می شود که در تهیه و تا’مین یا ساخت چیز های که مورد نیاز هست چه بسا سرمایه گذاریهای غیر ضروری و بیش ازر حد و تکراری ا نجام بگیرد . پس تبصره یک را ما برداریم و وزارت مسو’ول این کا ر است ،یا مستقیما"خودش اقلام مشترک را تهیه می کند یا می خرد یا تا’مین می کند یا فرض کنید که به نیروها می دهد یا به بخش تعاونی مثلا می گوید که مقداری از آن را تهیه بکند.با لاخره وزارتخا نه در تا’مین و تهیه’این اقلام اختیار کامل دارد ،مسو’ولیتش هم با آن است ، ما اگر بیا ئیم اجازه بدهیم که مثلا به نیروها واگذار کند، نیرو ها مسلما" در اینجا ممکن ا ست فشار بیاورند از طریق فرما ند هی کل ، جا های دیگر فلان و وزارت خا نه در وا قع ایجا هیچ کاره باشد و به جای هماهنگی دو مرتبه نا هما هنگی که در گذشته بوده تکرار بشود . وا لسلام . منشی _ اولین مخالف آقای اکرامی ، موا فق ؟ ( اظهاری شد )موا فق ندارد .
رئیس _ پیشنهاد بعدی را بفرمائید .

 

 

 

 

 

 

 

 


منشی- چند تا پیشنهاد آقای شرعی دارند که نیستند.
رئیس- خیلی خوب ، ایشان هم که نیستند .
منشی- آقای سوری پیشنهاد داده ا ند عبارت (( نیروهای نظا می )) بعد از عبارت (( تا’مین خدمات تعاونی ا فرا د )) در بند (( ص )) ا ضا فه بشود. آقای سوری بفرمائید.
سوری لکی  - من فقط یک پیشنها د داشتم که راجع به شخص وزیر بود . پیشنها د دیگری ندارم. منشی- پیشنهاد دیگری هم در ماده’ 4 نیست.
رئیس- خیلی خوب ، پس ماده’4 را را’ی میگیریم . یک بار هم خوا نده ا یم دیگر لازم نیست بخوا نیم دوباره چون ماده’ طولانی ا ست خیلی طول میکشد . در این ماده چه اصلاحی شده؟
منشی _((سازمان هائی))حذف شده ((آئیننامه )) هم شده ((دستور المعل )) .
رئیس _ خیلی خوب ، کلمه ((سازمان )) را از تبصره بند (د ) حذف کردیم و یک جا ئی هم کلمه (( آئین نامه )) شده (( دستورالعمل ))
عباسی- من پیشنهاد حذف دارم.
رئیس- خیلی خوب بگوئید .
عباس عباسی  -  تبصره این ا ست : خریدهای داخلی ا قلام غیر مشترک ( خاص ) مورد نیاز هر نیرو بر ا ساس دستورالعمل ستا د کل توسط همان نیرو و همچنین کلیه خرید های داخلی مورد نیاز سازما نهای وا بسطه به وزارت از طریق سازما نهای مزبور صورت خوا هد گرفت .
یکی از ا هداف اصلی و اسا سی این طرح جمع و جور کردن این دستگاه های مختلف و موتنوع منجمله اصلا دو وزارتی بودن هست و اینکه هم صرفه جوئی باشد در نیروی ا نسا نی و هم هزینه در را بطه با خریدهای خارجی بلی ، به همان صورت شده ودرست ا ست. اینجا خریدهای داخلی حتی کلیه خریدهای داخلی ا ین کلمه را دارد . این واگذار میشود به سازما نهای مربوطه دریا ئی جدا، بعد نیروی دریا ئی سپاه جدا ، نیروی هوائی سپاه جدا، نیروی زمینی سپاه جدا وهم چنین سازمان های مربوطه . این نقض غرض و خلاف محتوا و روح این طرح ا ست. باز همان تشتت سازمان ها ، باز بالا بودن هزینه ، باز بالا بردن قیمت ها توسط سازمان های رسمی و دولتی ا ست. فردا یک نیرو میرود چیزی را که مورد نیاز خودش ا ست از داخل کشور تهیه بکند، قیمتی مثلا میگویند این قدر نیروی دیگر میرود همان کالا را با قیمت بالاتری می خرد واین ا فزا یش 
قیمت هاو بالا بردن نرخ  ها ست توسط دولت در واقع ، توسط یک وزارتخا نه ای که نیرو های فراوا نی هم در اختیار دارد .بعد دلال ها و واسطه ها که در ا ین را بطه پیدا خواهند شد و بعد حسا برسی ها و اینکه مسو’ول نهایتا" چه کسی خوا هد بود ؟ وقتی واگذار شد  به هر سازمان و به هر نیرو ممکن است حتی وزیر دفاع بگوید که خوب طبق قا نون واگذار شد ه خودشان هم خریده اند حالا از طریق منا قصه بوده خریده ا ند ترک مناقصه بوده خریده ا ند و بخوصوص که این قا نون موضوع ترک مناقصه که متا’سفا نه در بسیاری از موارد ی که هیچ نیازی هم به آن نیست عمل میشود تحت عنوان  ضرورت و فوری و فوتی و ا فت های فراوان و خسارت ها ئی بالاخره در
بر دارد . بنا برا ین ، این تبصره مخا لف روح ا ین طرح است و من پیشنها د حذ فش را دا د ام . منشی _موا فق ؟ ( اظها ری نشد )موا فق ندارد .
رئیس _ موا فقی اگر نیست  بحث نمی کنیم . پیشنهاد بعدی را مطرح کنید .
منشی _ آقای مو’ذن زاده پیشنهاد حذف بند ((ک))را داده ا ند . بفر مائید .
مصطفی مو’ذن زاده _ در این بند ((ک))آمده :دفاع از حقوق نیروهای نظا می و وزارت و
سازمان های وا بسته به آنها در مراجع قضائی .
این یک مشکل ، برادران ایجاد میکند ، دلیلش هم این است که مثلا سازمان صنایع دفاع را شما نگاه کنید یک سازما نی هست با شخصیت حقوقی مستقل .در همه جای دنیا خوب ممکن است قرارداد ببندد،در قراردادش مسا’له ایجاد بشود .ما نباید بیائیم دولت را طرف قرارداد بکنیم با قضیه . اصلا مشکلات بعدی پید امی کند . هر قراردادی بخوا هد ببندد باید بیاورد مجلس تصویب کند .در حالی که مثلا سازمان صنایع دفاع علی الدوام با کشورهای خارج قرارداد می بندد ودعوای حقوقی را خودش با شخصیت مستقل باید با آن برخورد کند وخودش برود آنجا ودفاع بکند از حقوق خودش ، نه اینکه وزارتخا نه ودولت ایران را مواجه بکنم با قضیه ومقا بل قضیه ومقا بل قضیه قرار بدهیم. این یک مشکل حقوقی در کل برای نظام ا یجا د خوا هد کرد وبرای خود آن وزارتخا نه ای که تشکیل می شود مشکل حقوقی ا یجا د میکند ، مشکلش هم این خوا هد بود که یک شرکت دولتی رفته یک قرار داد بسته ( فرض کنید سازمان صنا یع دفاع ) رفته قرار داد بسته بعد در قراردادش مسا’له ایجاد شده، مشکل ایجاد شده، یک مرجع قضا ئی با ید به این رسیدگی بکند. ممکن است خارج از ایران هم باشد، در ایران نباشد ، حالا طرف دعوا چه کسی است ؟ این شرکت است نه وزارتخا نه. اینجا ما میآئیم وزارتخا نه و دولت را طرف دعوای قضیه قرارمید هیم .
از این مسائل هم پیش آمده و وجود هم  دا شته و اخیرا"هم ا تفاقا"یک دعوائی داشته ساز مان صنایع دفاع با آمریکائی ها . آنجا در دادگاه ها وقتی که اختلاف مطرح میشود آنها میگویند که ما هم با وزارت دفاع ایران مسا’له داریم ،دادگاه میگوید وزارت دفاع ربطی به قضیه سازمان دفاع ندارد . سازمان صنایع دفاع یک شخصیت حقوقی مستقل هست خود شما با هم قضاوت بکنید دعوایتان را بکنید وزارت دفاع بحث جدائی دارد و دولت ایران هست اگر برخوردی با آن دارید آن یک شکل دیگری پیدا می کند . بنا براین من پیشنها دم اینجا ا ین ا ست که ا ین سازما نهای
وا بسطه اینجا حذف بشو ند . چون هم مشکل دعوا ها وهم قراردادها را ایجاد میکند. ا ین کلمه
(( سازمان های وا بسته )) حذف بشود. نیروهای نظا می ووزارت در مراجع قضا ئی . ا ین
(( سازمان های وا بسته )) به دلیل ایجاد مشکلات حذف بشود.
منشی- مخا لف اَقای فدا ئی، موا فق اَقای چیت چییان .
غلامرضا فدا ئی  - بسم الله الرحمن الرحیم . البته تا قبل از تصویب ا ین اساسنامه فرمایش أقای مو’من زاده درست است منتها با تصویب بند های قبلی که ا نجام کلیه خرید ها ی خارجی یا داخلی را به عهده وزارت گذاشته طیبعی ا ست که دفاع حقوقی هم به عهده وزارت با ید با شد .
اگر قرار باشد این را حذف کنند به این معنا خواهد بود که خرید ها توسط خود وزارت ا نجام بشود چه مربوط به خود وزارت باشد چه سازمان های وا بسته ،از این طرف دفاع در محا فل قضائی و مراکز قضائی به عهده کسی دیگر با شد . به نظر میرسد که تنا قض به وجود بیاید .
شما عنایت بفرمائید در بند ((ح))که تصو یب شده گفته ا نجام کلیه خرید های خارجی مورد نیاز نیرو های نظامی و وزارت و سازمان های وا بسته به اَ نها براساس تدا بیر فرما ندهی کل و
سیاست فعلی و خط مشی جمهوری اسلا می ا ینجا در بند ((ح)) این مسا’له را گفته ، در بند های دیگر هم همین طور ،در بند  ((ط))گفته که ((تهیه،تا’مین و خرید داخلی ا قلام مشترک مورد نیاز نیروهای نظامی ))و همین طور در بندهای دیگر ،بنا براین وقتی که در بند های قبلی تصویب شده که کلیه خریدها به عهده وزارت باشد طبیعی ا ست که اگر مشکلاتی باشد از نظر حقوقی و از نظر قضائی طبیعی ا ست که خود وزارتخا نه باید دفاع بکند . بنا برا ین وجود این بند ، بند ((ک))که دفاع از حقوق نیرو های نظامی و وزارت و سازمان های وا بسته به اَ نها در مراجع قضائی هست لازم ا ست که باشد که بهرحال هما هنگی داشته باشد با بند های دیگر .
رئیس _موافق صحبت کند .
حمید چیت چیان _ بسم الله ا الرحمن الرحیم. عزیزان من اطلاع دارند که نو عا´مو’سسات یک بخش حقوقی یا معاونت حقوقی دارند که در مواردی که اَن مو’سسه با کسانی اختلافی داشته باشند، با سازما نی ، مرجعی ، شخصی اختلافی داشته باشند ا ین بخش حقوقی از حقوق اَن مو’سسه دفاع می کند . در ارتباط با نیروهای مسلح ، چه ارتش و چه سپاه که تشکیلات بسیار عظیمی هستند در شهرستان های مختلف رده های گوناگون دارند، دارای لشکرها ، سپاه ها ،
تیپ ها ، ورده های گوناگون هستند طبعا" ا ین رده ها با مراجع دیگر با ادارات دیگر با اشخاص ممکن ا ست اختلاف های حقوقی داشته باشند . بنا برا ین لازم ا ست که هر کدام از اینها مجاز باشند که از حقوق خودشان دفاع بکنند . اگر بنا باشد که تمام مسا ئل حقوقی و دفاع از حقوق همه ا ین رده ها را محول بکنیم ویک اداره منحصرا" در وزارت دفاع و پشتیبا نی نیروهای مسلح طبعا" ا ین تشکیلات کوچک قادر نخوا هد بود که از حقوق همه رده ها در تمام محاکم در نقاط مختلف کشور دفاع بکنند . بنده ا ین را که عرض می کنم به عنوان کسی که در رده های گوناگون سپاه از پایگاه و ناحیه و منطقه و در ستا د مرکز مسو’ولیت داشته ام در طول 7- 8 سال مسو’ولیتم ا ین را کاملا تجربه کرده ام ومیدا نم که چون در

سپاه در حوزه فرما ندهی بخش حقوقی نبود در بسیاری از جا ها وا قعا" سپاه مورد ظلم وا قع میشدو ما نمیتوا نستسیم در محاکم یا در مراجع دیگر از حقوق سپاه دفاع بکنیم. ملاحظه بفرمائید ا ین علاوه بر اینکه یک مشکلی هم ایجاد
می کند . فرضا"در یک شهرستان دورا فتاده سپاه با یک مرجع دیگر ، با یک اداره دیگر راجع به ملکی یا مسا’له دیگری مشکل حقوقی دارد. در همان شهر محکمه هم هست وهما نجا سپاه یا ارتش می توا ند از حقوق خودش دفاع بکند و مسا’له در آنجا فیصله پیدا بکند . ا ما این بندی که در اینجا آمده ( بند (( ک ))  ) حکم بکند که پایگاه به ناحیه بگوید. ناحیه به منطقه وسپاه بگوید، ناحیه به منطقه وسپاه بگوید ، سپاه به ستاد مرکز سپاه بگوید وآ نها به وزارت گزارش بکنند از مرکز یک نفر یا دو نفر یا یک هیا’تی یک هیا’ت حقوقی بلند پایه بروند دریک پایگاه دوردستی برای رسیدگی کردن و دفاع کردن. اولا اینکه آیا فرصت وظرفیت چنین کار وسیع را داشته باشند محل سو’ال ا ست معلوم نیست که همچو تشکیلاتی داشته باشند . ا ما علاوه بر ا ین اگر هم ا ین کار را بتوانند بکنند هزینه ها مضاعف خوا هد شد کارهای بوروکراتیک پیچیده خواهد شد ووا قعا" دفاع از حقوق نیروهای مسلح را ما دچار دست ا نداز ها ومشکلات متعددی خواهیم کرد. علاوه بر این برادر عزیزمان آقای مو’ذن زاده توضیح دادند که بعضی از تشکیلات های وا بسته به نیروهای مسلح مثل شرکت ها یا کارخا نجات مختلف که شخصیت حقوقی مستقلی دارند لازم نیست که اینها از آنها یک وزارتخا نه بیاید دفاع بکند ، خودشان شخصیت حقوقی مستقل دارند وقادر هستند و بهتر ا ست و سریع تر هم به نتیجه خوا هند رسید که خودشان عهده دار دفاع از حقوق خودشان باشند. بنا براین من خوا هش میکنم برادران فرما یند که تمام مو’سسات کشور دارای یک همچو بخش های حقوقی یا معاونت های حقوقی هستند وما نیروی مسلح را نباید از این بخش ها محروم بکنیم.
کریم شا فعی- اخطار آئین نامه ای دارم.
منشی- آقای شا فعی اخطار آئیننامه دارند بفرما ئید.
کریم شا فعی- بسم الله الرحمن الرحیم. من بخاطر اینکه وقت گرفته نشودآن قسمتی که مد نظرم هست میخوا نم پس اول ماده’ 116 را نخوا هم خوا ند . (( در موقعی که فوریت طرح یا لایحه تقاضا میشود باید در همان جلسه در باب لزوم و عدم لزوم فوریت پس از توضیح پیشنهاد کنندگان و اظهارات یک مخالف ویک موا فق هریک در حدود 5 دقیقه را’ی گرفته میشود الی آخر )) . بعضی از دوستان حدود 20 نفر یک طرح دو فوریتی دادیم به آقای منتجب نیا تقریبا" اوایل وقت متا’سفا نه ( رئیس خیلی خوب الان تازه امضاء کرده ا ند ورسا ند ه ا ند به ما ا ین دیگر اخطار ندارد) صبح داده ا ند حاج آقا! ( رئیس- حالا تازه دست ما رسیده ) من البته ایرادی بشما عرض نمی کنم .
رئیس- آن طرح که جناب عا لی داده بودید بار ما لی دارد ما فرستادیم پیش آن گروه متخصصمان که نظر بدهند . چون شما نوشته بودید وام ها را مهلتش را اضا فه کنند اضا فه کردن مهلت برای با نک ها مسا’له دارد. همان طور که نمیشد اضا فه کنند . فرستا دیم برای متخصصین مان الان بر می گردد مطرح می کنیم. یعنی توجه داشتیم به این مسا’له .
منشی- دولت و کمیسیون صحبت کنند.
رئیس- دولت و کمیسیون صحبت کنند ما کار داریم زود تمام کنید این بحث را.
سرتیپ ملکزاده ( معاون وزارت دفاع )  - بسم الله الرحمن الرحیم . ما با حذف بند (( ک )) مخالف هستیم واین بند از ا همییت بالائی برخوردار هست. دفاع از حقوق در مراجع قضا ئی به دو قسمت تقسیم میشود یا ا ین مراجع قضائی در داخل کشور هستند یا در خارج از کشور .من توضیح عرض کنم تمام املاک وتا’سسات نیروهای مسلح متعلق به دولت هست که وزارتخا نه به نما یندگی از طرف دولت تصدی آنها را به عهده دارد . به عنوان مثال الان اگر پادگان لویزان در اختیار نیروهای زمینی ارتش نیست ، این ملک دولت ا ست و وزارتخا نه ا ست که به نما یند گی از دولت تصدی ا ین ملک را به عهده دارد . یعنی تمام امور مربوط به املاک نیروهای مسلح و سازمان های وا بسته شان با یستی در داخل ا ین وزارتخا نه متمرکز با شد که وزارتخا نه به نمایندگی از طرف دولت اینجا مسو’ولیت هایش را انجام بدهد . این مربوط به مراجع قضائی داخلی. و اما در مورد مراجع قضائی خارج از کشور موضوع از اهمییت بیشتری باید برخوردار باشد. اگر شما به هر یک از سازمان های وا بسته به ا ین وزارتخا نه اجازه بدهید که خودش مراجعه کند به مراجع قضا ئی بین ا لمللی و اقامه دعوا کند ملا حظه بفرمائید که چه نوع 
هما هنگی ها ئی به وجود میا ید . در دا خل وزارتخا نه ما یک قسمت یک معا ونت مخصوص این کار داریم ، معا ونت حقوقی وزارت دفاع .حتی به لحاظ ا همیت موضوع و تخصصی بودن از
معاونت پارما نی هم جدا شد که این معاونت فقط دعاوی نیرو های نظامی و وزارتخا نه و
سازمان های وا بسته اش را در داخل کشور و خارج کشور ، خارج کشور را هم با هما هنگی دفتر خد مات حقوقی بین ا لمللی ا نجام میدهد . یعنی کسی که از اینجا میرود بخارج از کشور برای دفاع حقوق نیرو های نظامی با یستی از یک خط مشی واحد پیروی کند و بدا ند چکار میکند و نا هما هنگی به وجود نیاید این  است که اگر شما بند((ک))را حذف کنید کلا یا سازمان های 
وا بسته اش را حذف کنید مطمئنا"اشکال اصو.لی خوا هد داشت و سازمان های وابسته هم من یک توضیح مختصری عرض کنم اینها جزو وزارتخانه هستند ، وا بسته به وزارتخانه هستند ، ابزار کار وزارتخانه هستند ولی چون ما هیت صنعتی و تجاری دارند در آن مواردی که ایجاب میکند بر خلاف اصل بخصوص در زمینه های ما لی ، معا ملاتی و استخدامی گفته اند از قواعد قانون تجارت بر خوردار باشد .لذا حذف بند ((ک))مطمئنا"اشکالات عمده ای به وجود خواهد آورد .
رئیس _پیشنهاد را مطرح کنید .
منشی _ پیشنهاد این است که بند ((ک))حذف بشود . بند ((ک))به  این ترتیب بوده:
((دفاع از نیروهای نظامی و وزارت و سازمان های وا بسته به آنها در مراجع قضائی .))
رئیس- 199 نفر حضور دارند موا فقان با این پیشنها د حذف قیام بفرمایند( 2-3 نفر ا یستادند ) تصویب نشد.
آقایان اگر قبول کنند که ما تمام کنیم ماده را را’ی بگیریم عبور کنیم. پیشنهادها را که دارید
می بینید یا موا فق ندارد ...
هراتی  - در وا قع این شور اول ا ست.
رئیس- ما می ترسیم یک طوری بشود که ما نتوا نیم در تعیین کا بینه وزیر دفاع مان را تعیین کنیم. ا ین کار بدی میشود ، ا ین طور که دارد پیش میرود ما به شکل برخورد می کنیم.
موحدی ساوجی  - اخطا ر آئین نامه ای دارم.
رئیس- اخطار آئین نامه ای ! ما دیگر چیزی در دستورمان نیست ، بفرمائید.
موحدی ساوجی- بسم الله الرحمن الرحیم. طبق قا نون ا سا سی و ماده’ 100 آئیننا مه وزیر  صنایع سنگین را ا ستیضاح در جلسه قبل تقدیم شده طبق آئیننا مه باید در آن جلسه یا ا ین جلسه استیضاح در جلسه قبل تقدیم شده طبق آئیننامه باید در آن جلسه استیضاح نما یندگان اعلام بشود. متا’سفا نه در جلسه قبل که نشد در این جلسه هم دارد وقت تمام میشود می ترسیم عین همان جلسه آن آخرهایش دیگر قضیه استیضاح را همین طور مسکوت و متروک بگذارند .
رئیس- خوب تا الان به دست من که دارم جلسه را اداره می کنم هیچ استیضا حی نرسیده. درجلسه قبل که یک ماه پیش بوده ومن هم نبوده ام شما داده اید مدیر جلسه تشخیص داده که استیضاح تان مدلل نیست یعنی مطا بق آئیننامه نیست.
مهدی کروبی- ما بحث کردیم گفتیم مدلل نیست.
رئیس- من هم آن جور از رادیو شنیدم که ایشان فرمودندمدلل نیست اگر مدلل نیست خوب مدللش کنید بدهید.
موحدی ساوجی- کاملا مدلل ا ست.
رئیس- خیلی خوب ، بیاورید بدهید به من ببینیم اگر مدلل ا ست مطرح می کنیم. دست من که نرسیده. این که احتیاج به اخطار نبود می آمدید به من می فرمودید خوب من می گفتم . حالا واقعا" دست من برسد بینیم اگر مدلل بود. مطرح می کنیم.
موحدی ساوجی- ما دیدیم مسا’له دارد مسکوت می ما ند.
5- تسلیت به مقام معظم رهبری و آقای سید هادی خا منه ای بمنا سبت فوت والده’ ایشان و
 بیا نات آقای هاشمی رفسنجا نی در آخرین روز حضورشان در مجلس واعلام استعفایشان از مقام ریاست مجلس
رئیس- مسکوت ما ند ، بخاطر همان بوده که گفته ا ند مدلل نیست و
چیز جدیدی هم نیا مده تا  حالا.
خوب اگر پیشنهاد آقایان دارند ما دیگر بحث را قطع کنیم من چند کلمه ای میخوا هم به عنوان خدا حا فظی با نما ینده ها صحبت کنیم.
منشی- پیشنهاد داریم.
رئیس- اگر پیشنهاد داریم که خیلی خو ب با قی می ما ند برای جلسه بعد چون آقایان پیشنهادهایشان را میخوا هند مطرح کنند.
بسم الله الرحمن الرحیم. من قبلا وظیفه ام بود در اول جلسه تسلیت عرض کنم خدمت همکار عزیزمان برادر بزرگوار آقای سید هادی خا منه ای بخا طر فوت والده بزرگوارشان که البته ما قبلا در رسا نه ها گفته بودیم ولی از طریق مجلس ا ین تسلیت عرض نشده بود که من از طرف همه نما یندگان وهم خودم خدمت ایشان مخصوصا" محضر رهبر بزرگوارمان وبیت مکرم شان تسلیت عرض میکنم وبرایشان سلامتی از خداوند میخوا هیم.
این جلسه آخرین جلسه ای ا ست که ما خدمت نمایندگان بزرگوار هستیم ودیگر آخرین لحظا تی ا ست که با هم داریم کار می کنیم در جلسه . من عمیقا" متا’سفم از اینکه این محیط خوب مجلس را ترک می کنم و همین طور که جای دیگری هم تعبیر کردم ا حساس یک نفر تبعیدی را دارم ، فکر میکنم از جا ئی که ما’نوس هستم با آنجا و علاقمندم بدون احساس مثبت از آنجا میروم ولی بخاطر ا نجام وظیفه . خوب وضع ا ین طوری پیش آمد که ما در مشاورت ها با خود شما وهم با شخصیت های دیگر کشور وقبلا خدمت حضرت ا مام ا مت رضوان الله تعا لی علیه وهم رهبری معظم مان به این نتیجه رسیدیم که تکلیف مان ا ست وظیفه مان ا ست که از اینجا برویم . مردم هم را’ی دادند از شما هم من صمیما نه تشکر می کنم که در ا نتخا با ت وبرنا مه از من حما یت فرمودید ومیدا نم که شما هم حدا قل یک ا کثریتی از نما یندگان مجلس خو شحال نیستید از رفتن من به این دلیل بیشتر من متا’ سفم که از محیط شما بیرون میروم . ولی بهرحال این طوری تقدیر بوده و ما میرویم .یک نکته ای که من با ید عرض کنم این است که من خودم را و بسیاری از
چیز هائی که ا ندو خته کردم در دوران بعد از انقلاب در وجود خودم از مجلس میدانم و اگر ا ین امتیاز را برادر شهید مان آقای رجائی قبلا نگرفته بودند که خودشان را فرزند من هم چنین استحقاقی دارم که فرزند مجلس باشم ولی خوب این افتخار را ایشان کسب کردند جلوتر
فرمودند . بهر حال من شا گردی از مجلس میتوا نم باشم و خودم میدانم که چه مقدار از محیط مجلس و نما یندگان مجلس در ا ین دوره ها استفاده کردم و بهره بردم و امید وارم که خداوند توفیق حق شنا سی را به من عطا بفرما ید که تا آخر عمرم این حق شنا سی را داشته باشم برای
مجلس از لحاظ شخصی ولی از لحاظ عمومی که وظیفه همه ماست ، وظیفه همه مسلما نا نی که نسبت به مجلس صمیمی و وفادار باشند . مجلس انصافا"در نظام ما نقش بسیار با ارزشی دارد و من با این همه وجود م این نقش را درک میکنم . در قا نون ا سا سی گذشته موقعیت بسیا ر بالائی داشت، در قا نو ن ا سا سی اصلاح شده هم یک مقدار تقویت شد آن موقعیت ها یعنی چیزها بود که قبلا مجلس ندا شت وحالا ا ضا فه شد که آقایان خودشان مطلع هستند . منجمله استیضاح رئیس جمهور که در گذشته به ا ین صورت نبود. مسو’ولیت رئیس جمهور در مقا بل مجلس اینجا صریح شده و اینکه مصوبا ت هیا’ت دولت به رئیس مجلس داده میشود که ا ین هم باز اعتبار جدیدی به مجلس داده شده و اینها هم حق است یعنی واقعا" مجلس باید جای معتبری باشد برای اینکه در مجلس برگزید گا نی جمع میشوند بخاطر تعدد افراد و زیاد بود نشان احتمال اشتباه در مجلس کمتر از جا ها ی دیگر است . وقتی که 270 نفراشان بر گزیده از طرف مردم با مقدماتی که دارد در یک جا جمع میشو ند و در یک محیط آ زادی بحث می کنند و تر یبو ن بازی با و مردم کا ملا نا ظر بر مجلس هستند چنین نهادی تحقیقا"نمیتواند خیا نت بکند و نمیتواند زیاد اشتبا ه بکند و مصوبات مجلس ، نظرات اکثریت مجلس چیز قا بل اعتمادی ا ست برای ا نسان وبحمدالله نما ینده ها هم پخته شده ا ند الان همیشه از دوره های قبل تعدادی به ا ندازه’ کا فی میما نند . مجلس یک مجلس پخته ، سیا سی و کارشنا سی هست، میتوا ند تحقیقا" یکی ازمراکز اعتماد مردم به نظام باشد و به همین دلیل هم حضرت امام در گذشته ما یادمان ا ست که مسا ئل بسار مهم را به مجلس ارجا ع میدادند ودر مقا بل مصوبا ت مجلس همیشه ایشان ا حترام قا ئل بودند. هیچوقت ما یل نبودند که به مصوبا ت مجلس بی ا عتنا ئی بشود و نصا یحی که به ما می کرد ند عمدتا" در جهات اخلاقی وسیا سی ومرا عات آداب شرعی وحدود شرعی ، اینها بود که خوب اینها مسا ئل فردی عمدتا" میشود تا مسا ئل جمعی یک فردوتنی که به عنوان یک نما ینده حرف میزند یک فرد داردحرف میزند . ا مام بیشتر نصا یحشان متوجه ا فراد بود من حیث الفرد ، نه من حیث الجمع . مجموعه ای بنظر میرسد که مجموعه آسیب نا پذیر وقا بل ا حترامی ا ست واز جهت دیگر مجلس تبلور دموکرا سی وآزادی ا نقلاب ا ست. اگر این مجلس با این تریبون باز و این آزادی نما ینده ها نبود ا تهام نا جوا نمردا نه دیکتا توری و خفقا نی که همه بوق های استکباری علیه ما به کار میبرد ند ممکن بود جا بیفتد . خوب دارید می بینید که تمام رذل ها و خبیییث های دنیا تلاششان این ا ست به یک نحوی ا ین نظا می که آزاد ترین نظا م دنیا ست و
وا قعا" پشتیبا نی مردم از نظا م ، حضور مردم در صحنه هیچکس نمیتوا ند منکر بشود. دشمنان قسم خورده ما وقتی که می آیند ایران و مردم را اینجور در صف های ا نتخا بات و در مراسم و در تظا هرات و در آراء و اینها می بینینند هر قدر هم کوردل باشند اعتراف می کنند با همه رذالتشان
وا قعا" نظام آزادی ا ست. آزادی را شما بیشتر از همه با همه وجودتان لمس می کنید با یک تریبونی که با همه دنیا ارتباط دارد بدون اینکه هیچکس بدا ند شما چه می خوا هید بگوئید .
 
این تر یبون در اختیارتان ا ست ، در هر لحظه تریبون باز میشود و شما حرف میزنید . پیش از دستور ، ضمن دستور و بحث ها اظهار نظر اینجا ،را’ی دادن اینجا ، هر کس دیده اینجا نتوا تسته
چیزی بگوید . ما با دا شتن یک چنین مجلس آزادی و نما یندگان آزاد منشی قدرت پیدا کردیم که تبلیغات نا جوا نمردا نه را که علیه ما میشود در این جهت بشکنیم و تبلور آزادی ، دمو کرا سی ، تبلور حاکمیت مردم ا نصا فا" اینجا هست و این چیزی نیست که دشمنان ما بتوا نند منکر بشوند . ما حتما" با ید این آزادی را که در متن زند گیمان حفظ میکنیم تبلورش را هم حفظ بکنیم ، در آینده موا ظب باشیم که دشمنان ما حتما" عصبانی هستند از اینکه یک چنین سندی ما در اختیار جهان اسلام گذاشتیم و نشان دادیم که میشود در دنیا یک محیط آزادی باشد که ا نسا نهای صالح بتوا نند هر حرفی دارند بزنند. این را ثا بت کردیم که میشود وثا بت شد که وا قعا"این نوع آزادی بنفع مردم ا ست وهیچوقت ما ضرر نمی کنیم از اینکه در یک نقطه تریبونی وجود داشته باشد که
ا فکار بتوا ند آنجا آزادا نه مطرح بشود . این سند بسیار خوبی ا ست هم برای دوستان، هم برای دشمنان که ما ثا بت کنیم یک چنین مجلسی بنفع دنیا ست . امروز هیچکس در هیچ کشوری ، در هیچ مملکتی نمیتوا ند ادعا بکند که مجلسش از اینجا آزادتر ا ست و اینگونه مستقیم و با خیال راحت نما ینده ها میتوا نند با مردمشان حرف بزنند وبا هرکسی که طرف هستند میتوا نند طرف بشوند. گرچه من معتقدم که مجلس از همه’ حقوقش هنوز تا بحال بخا طر ملاحظا ت جنگ وشرائط ا نقلاب ا ستفاده نکرده ، با اینکه من خودم رئیس مجلس بودم وشاید من بایستی مدا فع این حقوق باشم هیچوقت تشویق نمی کردم نما ینده ها را که زیا د از حقوقشان ا ستفاده بکنند بخاطر مشکلاتی که برای دولت می دیدم . من میدا نستم که دولت در زمان جنگ چقدر مشکل دارد برای اداره کشور ولهذا سعی می کردم اینجا با اینکه رئیس مجلس بودم دفاع بکنم همیشه از دولت ولی در زما نی که من خودم در بین شما نیستم و میروم در یک سنگر دیگری من از شما تقاضا میکنم مخصوصا" حالا که دیگر جنگ هم نیست از آن حقوقی که دارید وا قعا"استفاده بکنید یعنی مثلا حق تفحص را خیلی جدی بگیرند . ا ین بنفع دولت ا ست بنفع مملکت ا ست. بنفع مردم ا ست. جدی بگیرید بدا نید من هیچوقت گله نخوا هم کرد که بگویم من یک وقتی با شما بودم حالا شما آمده اید مدعی من شده ا ید من چنین حرفی نخوا هم زد . تشویق میکنم والان از شما خوا هش میکنم این را جدی بگیرید هر جا گزارش فسادی ، گزارش خلافی دیدید از ا ین حق ا ستفاده بکنید از اصل 90 بخوبی ا ستفاده بکنید. اصل 90 را هر چه میتوا نید فعال بکنید ا ین کمک به ما ست، کمک به دستگاه ا جرا ئی ا ست وا نتقاد را کا ملا جدی بگیرید . البته آن نصیحت ها ئی که حضرت ا ما م فرمودند آنها جدی ا ست وا قعا" در ا نتقا د حدود شرعی وآداب شرعی را قطعا" باید مراعات بکنیم . اینرا در نظر بگیریم که از تریبون یک کلمه ای که ما می گوئیم این دیگر رفته وهمه فهمیده ا ند بر گشتنش کار آسا نی نیست. اگر آبروی بی گنا هی را ما بردیم ، اگر به حیثیت یک کسی در خا نه اش ، در اداره اش ، در جامعه آسیب رسا ندیم دیگر
برگردا ندنش بسیار دشوار ا ست. لذا آن چیزها در نصایح امام حتمی ا ست باید مراعات بشود. بنده هم به عنوان یک نماینده همیشه مراعات می کردم ، شما هم مراعات می کردید خیلی هایتان و خواهش میکنم بعد هم مرا عات کنید. ا ما از حقوق قا نو نی که  قا نون اسا سی به شما داده حتما" ا ستفاده بکنیدو بنده هم به عنوان رئیس قوه’

 


مجریه خا ضع خوا هم بود در مقا بل نظرا تی که حق مجلس ا ست که باید ادا بکند که ادا خوا هیدکرد . من خیال میکنم که بهترین پشتوا نه دستگاه
اجرا ئی بخوا هد خدمت بکند، یک وقت ا فراد آنجا می خوا هند حکومت بکنند خوب ا ین چیزی نیست که ما دنبا لش باشیم ، نباید باشیم، ممکن است آدم یک مقتضیا ت نفسا نی داشته باشد دلش بخوا هد مطلق باشد در امورش .حکام اسلامی نباید اینجور با شند . اگر وا قعا"
بخوا هند خدمت بکنند با ید استقبال بکنند از ا نتقادات مجلس . البته ا نتقادات مجلس هم شرطش هما نست که من عرض کردم به اضا فه اینکه مسا ئل با ندی و گرروهی و رفا قت ها و
دشمنی های خاصی که در دسته بندیها که خوب دسته بندیها خودش یک حقی ا ست که باید باشد ا فکار که نمی توا ند همه قالبی باشد وجود دارد آنجور نبا شدوا قعا" در قالب خیرخوا هی برای همه با شد که ان شاءالله آنطوری خوا هد بود. البته به همان ا ندازه که ما موظفیم اعتبار مجلس را حفظ بکنیم شما ها بیشتر از ما موظفید . اعتبار مجلس، اعتبار نما یندگان به این ا ست که
نما ینده ها در محدوده’ حق خودشان حرکت کنند و از حق خودشان هم کوتاه نیآیند ، آداب وحدود شرعی را هم مرراعات بکنند . اگر یک چنین مجلسی باشد هیچکس نمیتوا ند فردا به این مجلس بگوید بالای چشمت ا بروست . مجلس خودش از درون خودش اگر اشکال برای خودش بوجود نیآورد مردم آن مجلس  را دوست میدارند، رهبری این مجلس را دوست خوا هند داشت ودولت ودستگاه قضا ئی هم این مجلس را دوست خوا هند داشت که البته شرط ا سا سی اش در وجود خود شما ست. مسا’له ای که من باز نصیحت میکنم به عنوان یک دوست با تجربه شما ها این ا ست که در مجلس سعی کنید یک پارچگی را حفظ بکنید. مجلس یک پارچه در مقا بل سا یر قوا وجود داشته باشد. نمیتوا نم بگویم که اختلاف نظر نداشته باشید این حق ا ست واگر نباشد اختلاف نظر اصلا مسا ئل پخته نمیشود. باید باشد اختلاف نظر . به هر حال شما ا نتخا با ت
خوا هید کرد رئیسی خوا هید داشت ، هیا’ت رئیسه ای خوا هید داشت . وقتی که رئیس معین کردید دیگر همه پشت سر رئیستان بایستید که بتوا ند با مجلس کار بکند .اگر رئیس مجلس ، هیا’ت رئیسه ا حساس ضعف بکنند در داخل مجلس به ضرر مجلس تمام میشود و این حا لتی که ما در درون گذشته داشتیم این حا لت محفوظ بما ند ا نشا ءالله وشما با هم متحد باشید، با هم باشید ما هم در کنار شما خوا هیم بود که برسیم به مسا ئل کشور.  البته من مسا ئلی دارم درباره کارهایم ، برنا مه هایم ا هدا فم وکارها ئی که دنبال خوا هم کرد اینها را در بحث های بعدی عرض میکنم چون ما یک صحبتی اینجا داریم در مراسم تحلیف ویک صحبتی داریم در مراسم تعیین کا بینه، معرفی کا بینه و هر یکی فصل جداگا نه ایست که بحث های محتوا ئی خودمان را آنجا ا نجام میدهیم . چیزی که حتما"من لازم ا ست خدمت آقایان عرض بکنم به هر حال در دوران مدیریت مجلس گا هی ممکن ا ست لغزشها ئی از ما صادر شده با شد یا مثلا خطاب تندی کرده باشیم. بی ادبی شده باشد نسبت به بعضی از دوستان وبرادرا نمان ویا حق کسی در وقتش ویا چیزهای دیگری ضا یع شده باشد که ا ینها معمولا عمدی نبوده از طرف من. ممکن ا ست
ا تفاق ا فتاده با شد ا نتظار ما این ا ست که وقتی از مجلس می رویم ، پشت سرمان دیگر گنا هی را نگذاریم و برویم حتما" عفوبین ما و شما باشد هر چیزی که با هم داشتیم ا نشاءالله ازا ین به بعد حالا که جدا میشویم همدیگر را عفو کنیم . اگر بوده البته ما سعی می کردیم که نبا شد چیزی با رفا قت رفتار می کردیم تا بحال . ا نشاءالله که با گناهی و مسو’ولیت حق النا سی از بین شما ما نرویم به جای دیگری .( یکی از نما یندگان- شما هم ما را ببخشید) ما که غیر از محبت وصمیمیت از دوستا نمان چیزی ندیدیم و من اینجا در آخرین کلامم از مقام ریا ست مجلس استعفا میدهم در آئین نامه پذیرش ا ستعفا ی رئیس نیست یعنی صرف استعفا کا فی ا ست . بعد از این جلسه که  ختم شد ازریا ست مجلس ا ستعفا مید هم که شما آماده بشوید برای ا نتخا بات جلسه فردا ا نشا ءالله که رئیسی داشته باشید که بهتر از من وجی تر ازمن و با نشاط بیشتر جلسه ومجلس را ا نششا ء الله اداره بکند.
موحدی ساوجی- ا ین استعفا از سمت نمایندگی نیست.
رئیس( هاشمی رفسنجا نی )  - نه این استعفا از سمت ریا ست. استعفا از نما یندگی یک مسا’له داردو آن اینکه در آئین نامه ما هست که  استعفا را باید نما ینده ها بپذیرند . این در آئین نا مه است البته مواردی بود که قبلا ما داشتیم که شورای نگهبان نظر دادند صرف اینکه یک کسی سمتی قبول بکند آن استعفا ست ولی بعدا" در آئین نامه نوشتم که باید نماینده ها بپذیرند.
چون چنین چیزی وجود دارد آقایان باید  با اسستعفای من  از نما یندگی هم موا فقت کنید.
موحدی ساوجی- زمان ریاست جمهوری تان که برسد دیگر استعفا لازم نیست.
رئیس- حالا روشن نیست اینکه شما میفرما ئید به هرحال من فعلا از ریا ست مجلس ا ستعفا میدهم تا تکلیف آن یکی را تعیین کنیم. جناب آقای کرروبی مثل اینکه صحبتی می خوا هند بفرمایند .
6- بیا نا ت آقای مهدی کرروبی به مناسبت ا نتخاب آقای هاشمی رفسنجا نی به ریا ست جمهوری ا سلامی ا یران
مهدی کروبی- بسم الله الرحمن الرحیم ، من خودم اصرار داشتم که بعضی دوستان وبرادران دیگر صحبت بفرما یند ولی امر فرمودند که من عرا یضی عرض کنم.
ا نقلاب بعد از پیروزی اش این ده سال  مسا ئل ومشکلات وبرخوردهای فراوان وحوادث گوناگونی دا شت. گر چه هر ا نقلابی بعدش دشواریها وحوادثی دارد ولی میشود گفت تحقیقا" هیچ ا نقلابی مثل ا نقلاب ما اینقدر مشکلات و دشواریها بعدش ندا شته . بخصوص دشواریعای ریشه ای، علتش هم همان ویژگیها و آن خصوصیایتش ا ست. ا نقلاب، ا نقلاب اسلامی ا ست، مستقل است، یک پدیده جدیدی ا ست ، یک شعار جدیدی دارد لذا مشکلات فراوا نی هم داشت. این ده سال با آن رهبری بی نظیر رهبر کبیر ا نقلاب حضرت امام به این مشکلات فا ئق آمد وهر یک از مشکلات را وا قعا" پیا مبرگونه ومعجززه آسا امام  حل کرد. هشت سال جنگ، محا صره
ا قتصادی ، جنگ ا فزارهای دا خلی ، دهها گروه مسلح به جان جمهوری اسلامی نوپا ا فتادند ومسا ئل ومشکلات دیگری وترورها وخیلی حوادث ، در خلال ا ین برخوردها وحوادث و تبعاتی که ا نقلاب اسلامی داشت و دشمنی وکینه توزی ها ئی که علیه ا نقلاب میشد چهره ها ئی در کنار امام بودند وپشت سر امام بودند واز یاران رده’اول امام بودند برای فا ئق شدن بر مشکلات وخدمت به ا نقلاب گر چه نقش ا سا سی را توده های مردم داشتند در همه مشکلاتی که عرض کردیم . توده های مو’من حضورشان در صحنه ها همه مشکلات را حل کرد ومسو’ولین ونظام را یاری کردند. اما چهرهای ممتاز نقش بسیار اصولی داشتند ونقش بسیار مهمی را ایفا کردند . برای همه ما روشن وآشکا ر ا ست که یکی از آن چهره های ممتاز که از آغاز ا نقلاب واز آغاز حرکت امام فعال حضور داشتند وبعداز پیروزی ا نقلاب هم با توجه به همان حوادث ومشکلات حضور فعال داشتند ونقش خودشان را به بهترین وجه ایفا کردند برادر بزرگوارمان جناب حجت السلام والمسلمین آقای هاشمی رفسنجا نی هستند. این بر کسی پوشیده نیست هم بر دوستان ما وهم بر کینه توزها ودشمنان ما .ما می بینیم بعد از پیروزی ا نقلاب اسلامی آقای هاشمی که بارها
سخت ترین شکنجه ها را دید حتی تا کام شها دت ومرگ رفتند می بینیم که بعد از پیروزی
ا نقلاب باز برنامه ریزی میشود برای ترور ایشان که الحمدالله دشمن موا فق نشد.
پست هائی که داشتند آقای هاشمی وکارهائی که ا نجام دادند یکی از مسو’ولیت های سنگین ومهمشان مجلس بود . بیش از9 سال ا ست که آقای هاشمی مسو’ولیت مجلس را دارد وریا ست مجلس را دارد. در این 9 سال باز هم میدا نیم که ما چه قضا یا ئی ، چه حوادثی ، چه پستی وبلندیها ئی ، چه نشیب وفرازهائی داشتیم. هم در کل جا معه وهم در خود مجلس .با فت وخصوصیا تی که مجلس دور اول داشت ، بالاخره با فتی که مجلس دور دوم داشت وحوادثی که در دوره ودر همین دوره هست آقای هاشمی ا نصا فا" وحقا"توا نستند به بهترین وجه مجلس را اداره کنند ، مجلس را هدایت کنند و این مسو’ولیت سنگینی که ریا ست مجلس باید داشته باشد حالا غیر از مسو’ولیت های دیگرشان الحمدالله ا ین وظیفه وا ین مسو’ولیت را به بهترین وجه
ا یفا کردند و مورد رضا یت همه دوستان بود وامامی که بیش از همه حوادث را زیر نظر داشت، قضا یا را زیرنظر داشت ، مصا حبه ها را گوش میداد، رادیو، رادیوهای خارج به هرجهت روی هم رفته بسیار بسیار از عملکرد آقای ها شمی در همه کارها یشان بخصوص در هدایت مجلس ودر اداره مجلس راضی وخوشحال بودند وبارها حضرت امام خوشحا لی ورضا یتشان را بیان فرموده بودند .بنا برا ین ما متا’سفیم از این جهت هما نطور که فرمودند أقای هاشمی که به پست دیگری ا نتقال می یا بند . اگر چه مسو’ولیتی سنگین وهمه ما هم طبق وظیفه اسلامیمان

 

 

 

در این جهت کار کردیم ووظیفه مان هم بود ا ما از اینکه یک چنین شخصیتی وچهره ای از مجلس میروند ما خودمان را مغبول میدا نیم. ولی در عین حال امیدواریم که ارتباط اَقای ها شمی با مجلس گر چه به اَن صورتی که رئیس ما هستند وجود ندارد ا ما باز با اَن ویژگیها ئی که اَقای هاشمی از مجلس می شنا سد وخصوصیا تی که مجلس با او دارد وهما نطور که فرمودند ا نسی که ایشان با مجلس دارد ، ا نسی که نماینده ها وصمیمیتی که نماینده ها با ایشان داشتند. ما ا نتظار داریم ا ین صمیمیت واین ا نس باز هم محفوظ بما ند. و بخصوص اَقای هاشمی از این جهت ا متیازی دارد که حدود ده سال در مجلس بود ند، بخوبی مجلس را می شنا سند. هما نطور که خودشان هم اشاره فرمودند وا قف به مجلس هستند ا ین سرما یه عظیم اَنکه امام فرمودبعد از مقام رهبری مهمترین نهاد مجلس ا ست ، اَنکه فرمود حاصل الله اکبرها ست ، اَنکه ا مام فرمود عصاره ملت مجلس ا ست این مجلس را بخوبی وا قف هستند ومی شنا سند وطبیعی ا ست که همه جا مدا فع مجلس خوا هند بود ومجلس هم وظیفه قا نو نی اش را مسلم وقاطعا نه عمل می کند ، به هر جهت ما تشکر وسپاسگزاری می کنیم از طرف همه نمایندگان از جناب اَقای هاشمی که برای
همه مان برادر بزرگواری و یا پدری بئدند که  همه به او علاقه وعشق می ورزیدند.
ولازم میدا نیم از طرف هیا’ت رئیسه هم به خصوص تشکروسپاسگزاری کنیم از جناب اَقای هاشمی که  گذشته از اداره  امور کل مجلس ، مسا’له هیا’ت رئیسه ومسا ئلی که هیا’ت رئیسه داشت واینها . از اینجهت هم از طرف هیا’ت رئیسه از ایشان تشکر می کنیم والسلام علیکم ورحمته الله . ( تکبیر نمایندگان ) .
منشی- نامه ای با امضای جمع کثیری از  نمایندگان به  محضر مبارک  رهبر معظم ا  نقلاب اسلامی نوشته شده وتسلیت عرض کرده ا ند به محضر ایشان وهمچنین نامه ای با ا مضای عده زیادی از نمایندگان به حضور  همکار محترممان جناب حجت الاسلام اَقای سیدهادی خا منه ای عرض تسلیت شده.
رئیس- بسیار خوب امروز دیگر ا سا می غا ئبین واینها را نخوا نیم.
منشی- برادرلن ضمنا" منفرق نشوید چون عکس دسته جمعی می خوا هیم بگیریم . ا نشا الله اینجا تشریف داشته با شسند .
7- پایان جلسه وتاریخ تشکیل ودستور جلسه اَینده
 رئیس- جلسه بعد فردا ساعت 30/ 7 صبح خواهد بود دستور هم بقیه همین بحث ا ست که الان مطرح شده ا ست. جلسه ختم میشود .
           ( ساعت 40/ 12 جلسه پایان یافت )
                رئیس شورای ا سلامی-  اکبر هاشمی رفسنجا نی