خاطرات
  • صفحه اصلی
  • خاطرات
  • خاطرات روزانه آیت الله هاشمی رفسنجانی / سال ۱۳۷۶ / کتاب «سردار سازندگی»

خاطرات روزانه آیت الله هاشمی رفسنجانی / سال ۱۳۷۶ / کتاب «سردار سازندگی»

  • پنجشنبه ۲۸ اسفند ۱۳۷۶

 

پنج‌شنبه ۲۸ اسفند ۱۳۷۶// ۲۰ ذیقعده ۱۴۱۸// ۱۹ مارس ۱۹۹۸

 

در منزل ماندم. بولتن‌های زیادی از دفتر آمد؛ مرور می‌کردم. بیشتر وقت به مطالعه تاریخ معاصر، تاریخ کلیساهای جهان و اطلس تاریخ جهان‌اسلام، به‌خصوص جزیرة‌العرب گذشت. بیشتر برای تطبیق مشاهدات تاریخی و جغرافیایی سفر عربستان با نوشته‌های تاریخ و جغرافیا.

آقای [کمال] خرازی، وزیر امورخارجه، تلفنی گزارش سفر به عربستان سعودی و قطر را داد و گفت، همه‌جا ذکر خیر تو بوده و سفر و گفت‌وگوهای تو، فضای مناسبی را برای توسعه همکاری‌ها پیش‌آورده و با استفاده از همین فضا، قرار شده آقای سعودالفیصل، وزیر امورخارجه عربستان، بعد از حج برای امضای متن توافق‌نامه پیشنهادی در موارد همکاری کمیسیون مشترک، به ایران بیاید. این پیشنهاد را من از عربستان آوردم و به دولت دادم. نیز مشکل دعای‌کمیل هم حل شده است؛ قبلاً مقامات مدینه ابلاغ کرده بودند که امسال به صورت جمعی در کنار بقیع خوانده نشود. من به آن‌ها گفتم، مانع نشوند و اکنون جواب داده‌اند. گویا دستور صریح شخص امیرعبدالله، [ولیعهد عربستان سعودی] بوده و نیز قرار شده که آقای حذیفی، پیشنماز مسجد مدینه که در زمان سفر من، به شیعه اهانت‌کرده بود، در ایام حج از اقامه نمازجماعت منع شود.

شب هم آقای [محمدرضا] نوری [شاهرودی، سفیر ایران در عربستان سعودی] از ریاض تلفنی صحبت‌کرد و همین مطالب را با توضیحات بیشتری داد؛ با این تفاوت که آقای نوری اینها را نتایج ادامه مذاکرات خودش می‌داند و آقای خرازی، به مذاکرات خودش مستند می‌کنند، ولی هر دو آن را نتیجه سفر عنوان می‌کنند.

عصر محسن آمد. گاو صندوق بزرگتری آورد. صندوق فعلی‌ام، برای اسناد و مخصوصاً دفترچه‌های خاطرات سالیانه کافی نیست؛ صندوق جدید هم زیادی بزرگ است و حمل و نقل آن مشکل است. درباره اوضاع سیاسی، اقتصادی و مشکلات ناشی ازاختلاف‌ها و ارزان‌شدن قیمت نفت و راهکارهای احتمالی موردمطالعه دولت که دیروز آقای دکتر [محمدعلی] نجفی، [رئیس سازمان برنامه و بودجه] در ملاقاتش گفت، صحبت‌کردیم؛ از قبیل ۱- کوپنی‌کردن بنزین و گران‌کردن قیمت بنزین آزاد در سطح قیمت‌های بین‌المللی؛ فکر می‌کنند، از این رهگذر حدود 500 میلیارد تومان به‌دست می‌آید ۲- استقراض از بانک مرکزی که احتیاج به تصویب مجلس دارد ۳- استقراض ارز از خارج ۴- مذاکره مصالحه با آمریکا برای گرفتن طلب ایران که گویا آقای بهزاد نبوی هم آماده به‌عهده گرفتن مذاکرات است.

بعید است که رهبری با این موافقت کنند. گفت، آمریکایی‌ها گفته‌اند در صورتی با این مذاکره موافقت می‌کنند که همه مسائل در دستور مذاکره باشد. آقای نجفی هم بعید می‌داندکه رهبری بپذیرند. گله‌داشت‌که وقتی خدمت ایشان‌گفته، برای حل‌مشکل اشتغال، ناچاریم سرمایه‌ای جذب‌کنیم، مواجه با برخورد سرد ایشان شده و با تعجب گفته‌اند: «سرمایه خارجی»؟!