مصاحبه
  • صفحه اصلی
  • مصاحبه
  • مصاحبه آیت الله هاشمی رفسنجانی با روزنامه عربی زبان الوفاق

مصاحبه آیت الله هاشمی رفسنجانی با روزنامه عربی زبان الوفاق

  • عربستان,تهران - مجمع تشخیص مصلحت نظام
  • سه شنبه ۲ تیر ۱۳۹۴
اسناد ویکیلیکس از عربستان/ ضررهای حاکمان عربستان از افشای اسناد/ روابط ایران و عراق و دورنمای آن/ عربستان و حمله به یمن در اوج مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب/ ناراحتی عربستان و اسرائیل از توافق احتمالی ایران و غرب در مسائل هسته‌ای/ دلایل بیهوده ایران‌هراسی عربستان و کشورهای عربی منطقه/ روابط ایران و مصر از گذشته تا امروز و آینده/ خطرات گسترش جنگ‌های مذهبی در کشورهای اسلامی/ چشم‌انداز روابط ایران و عربستان/ روابط آیت‌الله خامنه‌ای و آیت‌الله هاشمی رفسنجانی/ توصیف هاشمی رفسنجانی از خامنه‌ای

 

س- اخیراً ویکیلیکس مدارکی را درمورد وزارت خارجه عربستان منتشر کرد (1)  و این یک سری مسائل را نشان داد، این چقدر بر وجهه عربستان تأثیر دارد؟

ج- این جریان مضری است. آمریکا که این کار علیه‌اش شد، ضربه خورد، آن کسی که این کار را کرده، الان خودش مرکزی شده برای اینکه هر جا می‌خواهند از او استفاده کنند. چنین ماجرایی را برایشان راه می‌اندازد. در عربستان بیشتر از همه، چون عربستان کشور بسته‌ای بود و هنوز هم روابط خارجی، مذاکرات و مکاتبات خارجی‌اش بسته است. درباره این اسناد هم کسی نمی‌داند داخل عربستان است یا نه و یا خیلی کم می‌دانند. این‌ها که باز شد، زمینه‌ای پیدا شده تا کسانی که می‌خواهند دروغ بگویند، از این اسناد جعل می‌کنند و هر چه می‌خواهند، می‌گویند و هر جا خواستند ضربه بزنند، سندی منتشر می‌کنند که تا تکذیب شود و مردم باور نکنند، فتنه‌ای پیدا می‌شود که می‌بینید. برای عربستان سنگین تمام می‌شود و آثار منفی‌اش هم به این آسانی تمام نمی‌شود. کارهای مثبت‌شان را کسی تبلیغ نمی‌کند، فقط موارد منفی را تبلیغ می‌کنند.

س- الان حمایت ایران از عراق در چه حدی است؟

ج- عراق را مثل خودمان مهم می‌دانیم، مثل کشور خودمان است. اولاً کشور واقعاً مهمی است، هم از لحاظ نقطه جغرافیایی، هم از لحاظ منابع طبیعی و هم از لحاظ مردمش جای مهمی است، این مردمی که از هزاران سال پیش منشاء تمدن بوده‌اند، قانون حمورابی از آنجا آمده و عراقی‌ها هم مردم خوبی هستند.

در زمان صدام به دلیل قدرت دیکتاتوری، یک مجموعه واحد بودند، ولی بعد از صدام آن مجموعه 3 بخش یا حتی بیشتر یعنی 4 بخش متضاد شد وگاهی هم در حال جنگ که کم‌کم دارد خودنمایی می‌کند که وضعشان نگران‌کننده است.

اگر انشاءالله عقلانیت زعمای عراق ادامه پیدا کند و سعی کنند این اختلافات سطحی را - چه مذهبی، چه قومی و چه هر چیز دیگر- کنار بگذارند و وحدتی روی تمامیت ارضی و وحدت ملی‌شان ایجاد کنند، عراق کاملاً می‌تواند کشور نیرومندی در منطقه باشد. ارتباط ایران با عراق هم جدید نیست، در رژیم قبل هم ایرانی‌های زیادی در آنجا و عراقی‌های زیادی در اینجا بودند. از زمان جنگ هنوز عده زیادی عراقی در ایران هستند و دارند مثل مردم ایران کار می‌کنند، مرزمان هم تقریباً رفت وآمدش آسان است. اعتاب مقدسی که در آنجا هستند، آن قدر برای مردم ما جاذبه دارند که شما می‌بینید در اربعین یا عاشورا چه خبر می‌شود! مردم اصلاً عشقشان آنجاست. اگر روزی مرز ما با آنها لغو روادید شود، همیشه نصف مردم ایران در عراق و نصف مردم عراق هم در ایران هستند.

کمک‌های ما جدی است و به هیچ چیز هم محدود نیست، هر چیزی که عراقی‌ها نیاز داشته باشند و ما امکانش را داشته باشیم، به آنها می‌دهیم. البته روابطمان هم با دولت عراق همیشه خوب بوده است.

آقای طالبانی یک بار جمله‌ای گفته بودند که غربی‌ها اظهار نگرانی کرده بودند که از اینکه شما دارید ایرانی‌ها را می‌آورید و این خطر است. چرا این‌گونه رفتار می‌کنید؟ او گفته بود: مگر ایرانی‌ها از عراق چه می‌خواهند؟ الان که همه مسئولین عراق از مریدهای ایران هستند، ایران چه احتیاجی دارد که برای ما خطر باشد؟ بهتر از ما دیگر دوست پیدا نمی‌کند، هیچ خطری از ایران احساس نمی‌کنیم. ایران ما را نجات داده و به اینجا رسانده و کمک کرده است.

این حرف، کاملاً حکیمانه و درست است. ما در عراق هیچ طمعی نداریم و از عراق هیچ خطری در شرایط فعلی برای خودمان حس نمی‌کنیم و حفظ عراق و امنیت عراق را امنیت خودمان می‌دانیم.

س- به نظر شما با توجه به همزمانی جنگ عربستان علیه یمن با مذاکرات هسته‌ای در لوزان، این امر چه ارتباطی با آغاز این جنگ دارد؟

ج- نمی‌دانم! با گروه جدیدی که در عربستان آمده‌اند، فقط سلمان را در یک مهمانی که در ریاض بود، دیده بودم. چون ما را دعوت کرده بود، یک بار با هم نشستیم و خیلی حرف زدیم. همین قدر می‌شناسم و با بقیه آشنایی ندارم. وقتی به عربستان می‌رفتم، همه نزدیکان ملک عبدالله و هر مسئولی که داشتند، می‌آمدند. درست نمی‌دانم چرا این اشتباه را کردند؟ گفتم که اشتباه است، البته ظاهراً برای این است که فکر می‌کنند این حوثی‌ها شیعه هستند. البته حوثی‌ها که شیعه اثنی عشری نیستند و عمده آنها زیدی چهار امامی هستند. ولی به هر حال به یک معنا شیعه هستند و جزو مجموعه شیعه حساب می‌شوند. احتمالاً آنها با این شرایطی که ایران با لبنان، عراق و سوریه درست کرده، احساس نگرانی می‌کنند.

گفتم در یمن اشتباه بزرگی کردند. بحرین نمونه خوبی است. آنجا بااینکه یک کشور عربی عضو شورای همکاری است، ولی لشکرکشی کردند و آمدند علیه شیعه وارد شدند. در یمن هم نگران هستند. به خصوص که یمنی‌ها ادعای ارضی هم در عربستان دارند. واقعاً اشتباه کردند. دلایلشان را درست نمی‌دانم. شاید تحریک شدند، اگر منصور هادی می‌توانست بماند، می‌ماند. حالا فرض کنید که عربستان کمکشان کند، وقتی مردم نخواهند،‌ مگر می‌تواند بماند؟

س- آیا این جنگ با مذاکرات هسته‌ای ارتباطی داشت؟ چون گفته می‌شود که عربستان می‌ترسد ایران به توافقی برسد، می‌گویند که دو کشور عربستان و اسرائیل از نتیجه این توافق می‌ترسند؟

ج- اگر هم می‌ترسند، راهش همان است که باید از راه صداقت بیایند. البته عربستان و احتمالاً دیگر کشورهای منطقه اشتباه می‌کنند، چون ما که ترس نداریم، ما که بمب هسته‌ای را تحریم کردیم، چرا از ما بترسند؟ از اسرائیل باید بترسند.

البته عربستانی‌ها قبل از ما موشک‌های با برد سه هزار کیلومتر را از چین و جاهای دیگر خریدند. سلاح‌های بسیار پیشرفته، هواپیما و موشک‌ها و رادارهای پیشرفته و همه چیز دارند. پایگاه نظامی هم دارند، عربستان می‌داند که ایران تهدید نیست. اگر واقعاً به فکر قطع کردن روابطمان با عربستان بودیم، از آن 400 تا 500 نفری که در آن فاجعه مکه شهید دادیم، به آسانی نمی‌گذشتیم، ولی برای اینکه روابط دو کشور عادی باشد، آن‌گونه رفتار کردیم.

س- در مصر انقلابی اتفاق افتاد و دومین رئیس جمهور هم بعد از انقلابشان آمد. چرا روابط این دو کشور بزرگ منطقه این‌گونه است؟ الان ایران و ترکیه در خیلی از مسائل با هم اختلاف دارند، ولی روابط خوبی دارند. چرا ایران و مصر به یک روابط متوازن نمی‌رسند و روابط آنها محقق نمی‌شود؟

ج- باید این سؤال را بیشتر از مصری‌ها پرسید، چون ما خواستار توسعه هستیم. ما مردم مصر را عمدتاً محبّ اهل بیت می‌دانیم؛ یعنی واقعاً اکثراً عاشق اهل بیت هستند و مشکلی با مردم مصر نداریم. همسایه هم نیستید که اختلاف مرزی داشته باشیم.

آن‌ها در مجموعه یک سپهر جدا هستند. اولاً آمریکایی‌ها در آنجا خیلی متنفذ هستند و ارتش مصر را عمدتاً آن‌ها تأمین می‌کنند و آنها هم این ارتباط را نمی‌خواهند. ثانیاً الان با عربستان سعودی و بعضی جاهای دیگر باید همکاری کند. ثالثاً اشکالاتی مثلاً از حضور ما در سوریه و لبنان دارند و اخیراً عراق هم اضافه شده است. ما در افغانستان هم این مشکلات را داشتیم. آن‌ها از طالبان حمایت می‌کردند و ما موافق نبودیم. خودم با ملک عبدالله زیاد حرف زدم که دارید اشتباه می‌کنید. در پاکستان هم به نوعی از این مسائل است. در بحرین به حضور نظامی معترضیم و مجموعه اینها، به اضافه آن نگرانی‌های بی‌ربطی که دارند، باعث این حالات شده است. ما از همکاری با عربستان نگرانی نداریم. می‌توانیم با حکام جدیدشان کار کنیم و رفت و آمد داشته باشیم.

س- به نظر شما منطقه در خطر جنگ مذهبی است؟ به خصوص که برخی گروهای مخالف ایران خیلی این مسئله را ترویج می‌دهند. این مسئله چه تأثیری بر روابط ایران و کشورهای اسلامی گذاشته است؟

ج- الان از این جهت بدترین زمان است؛ یعنی تهاجمی علیه شیعیان در سراسر این کشورها به راه افتاده که داریم می‌بینیم؛ یعنی شیعه را مخالف اصلی در نظر می‌گیرند و به انواع راه‌ها دارند شیعه را در کشورشان تضعیف می‌کند. در صورتی که شیعه اصلاً برای آنها نه خطری است، نه مشکلی. اصلاً در سیاست و ایدئولوژی شیعه، این نیست که بخواهد با مسلمانان دیگر درگیر باشد. اشتباهی است که اینها می‌کنند. واقعاً می‌توانند روی بهترین دوست خود یعنی ایران حساب کنند. ولی در حال حاضر من احساس خطر می‌کنم. این اختلافاتی که دارد بیشتر می‌شود و گاهی به کشتار می‌رسد، ممکن است تعمیق پیدا کند.

س- اگر شما بخواهید چشم‌اندازی از آینده روابط با عربستان بگویید، آن را چگونه توصیف می‌کنید؟

ج- پنج، شش سال پیش در زمان دولت گذشته در آخرین سفری که برای زیارت به عربستان رفته بودم، از من خواسته شده بود در این سفر مسائل اختلافی با عربستان را حل کنیم ما بعد از یک مراسم شام که مهمان آقای ملک عبدالله بودیم، در یک جلسه طولانی تا نیمه شب خیلی دیر وقت نشستیم و ایشان هم با مشاورین نزدیکش بودند. وزیر خارجه، مقرن و خیلی‌های دیگر هم بودند. بحث کردیم و به راه‌حلی رسیدیم. راه‌حل ما این شد که بیاییم شش، هفت کمیسیون مشترک تأسیس کنیم.

اولین و مهمترین آن برای امور مذهبی و به اصطلاح علمایی بود؛ یعنی علمای دو طرف یک کمیسیون داشته باشتد و اختلافاتی را که ظاهراً شیعه و سنی دارند، بررسی و برایش راه‌حل انتخاب کنند. مسئولان دو کشور هم پشت این نظریات بمانند تا مشکلات را کاهش بدهیم.

کمیسیون دوم، مربوط به روابط دو جانبه و همکاری کمیسیون اجرایی بود. همچنین یک کمیسیون برای لبنان، یک کمیسیون برای سوریه و یک کمیسیون برای عراق و یک کمیسیون برای افغانستان و یک کمیسیون برای بقیه کشورها داشته باشیم که این کمیسیون‌های مشترک دائماً با هم کار و جمع‌بندی کنند و نظرات را به هم نزدیک کنند و مقامات عالی کشور هم اینها را زیرنظر داشته باشند؛ یعنی ارتباطشان با مقامات عالی باشد.

تصمیم خوبی بود که گرفتیم. هر دو گفتیم این راه نجات منطقه از اختلافات است. ولی من که آمدم، اینجا کسانی که می‌بایست این کارها را اجرا می‌کردند، نخواستند انجام شود. آقای سعود فیصل هم به دنبال من آمد که پیگیری کند و پیگیری‌هایی هم شد. جلسه سفر اولشان خوب بود، ولی بعد، هم در آنجا یک مقدار مشکلات پیدا شد و هم ما یک مقدار مشکلات پیدا کردیم و عملاً به هم خورد.

من این را می‌دانم که اگر الان در عربستان اراده‌ای به وجود بیاید و اگر کار مشترک را شروع کنیم، می‌توانیم در همه دنیای اسلام اختلاف بین شیعه و سنی را کم کنیم. چون سوریه یک کشور مستقل است. نه ما و نه عربستان حق نداریم برویم و سرنوشت آنها را رقم بزنیم. ما باید مواظب باشیم که آنجا اختلافات شیعه و سنی و این مسائل نباشد. خودشان و مردم خودشان مسائل خود را حل کنند و به حل مشکلات کمک کنیم. عراق و لبنان هم این‌گونه هستند. جاهای دیگر هم این‌گونه است. بنای ما بر این شد. من فکر می‌کنم همین الان بعد از گذشت پنج، شش سال می‌توانیم این موضوع را دوباره احیا کنیم. البته باید متناسب با اوضاع امروز منطقه رفتار کنیم.

س- حضرت عالی روابط خوب و عمیقی با رهبر انقلاب دارید، اگر برایتان امکان دارد، این روابط را توصیف کنید؟

ج- بله ما از جوانی با هم دوست بودیم. من 5 سال از آقای خامنه‌ای بزرگترم. اولین ملاقات ما در درس خارج آیت‌الله داماد بود که با هم آشنا شدیم، ایشان از من کوچکتر بود، بعد هم رفاقت‌ها عمیق و در دوران مبارزه خیلی عمیق‌تر شد و بعد از انقلاب زیادتر شد. در همه کارها باهم کار می‌کردیم. در جنگ و در هر جا که شما فکر می‌کنید تا امروز همین ارتباط ما هست.

اکنون من وجمعی که ایشان در مجمع منصوب کرده‌اند، سیاست‌های کلی نظام را که در قانون اساسی از وظایف رهبری است، آماده می‌کنیم و به ایشان می‌دهیم و ایشان هم اگر تأیید کردند، ابلاغ می‌کنند. عمده کار ما این است و نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نیز با ماست که با واگذاری ایشان، باید نظارت کنیم که اجرا شود. درباره دیگر مسائل معمولی هم در ملاقات‌هایی که داریم، بحث می‌کنیم.

س- رابطه عاطفی و دوستی‌تان را در یک جمله توصیف کنید؟

ج- خیلی صمیمی هستیم، من و ایشان، همدیگر را خیلی دوست داریم، یک منظره کوچک آن در بیمارستان بود. وقتی ایشان جراحی کرده بودند، عیادت من با ایشان در آنجا بسیار صمیمی بود و همان منظره‌ای شد که دیدید.

من معتقدم که در حال حاضر آیت‌الله خامنه‌ای در ایران جایگزینی به این آسانی ندارد. ایشان الان محور اساسی هم برای حیات انقلاب و هم امنیت کشور هستند و ایشان مرکز مدیریت کشور است و ما هم باید به ایشان کمک کنیم.

س- خیلی ممنون.

ج- موفق باشید.

 

*************************************************************************8

- پایگاه اینترنتی ویکی لیکس، همزمان با سومین سال پناهنده شدن جولیان آسانژ به سفارت اکوآدور در لندن، نیم میلیون سند سری وزارت امور خارجه عربستان سعودی را منتشر کرد.

به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، این اسناد یادداشت‌های سری، تلگرام‌ها و دیگر سندهایی را شامل می‌شود که از سفارتخانه‌های عربستان در سراسر دنیا گردآوری شده است. در میان این اسناد همچنین گزارش‌های فوق سری وزارت کشور و سرویس اطلاعات عمومی پادشاهی عربستان به چشم می‌خورند.

این در حالی است که پلیس شهری لندن با کمک نیروها و کامیون‌هایی که خارج از ساختمان سفارت اکوآدور مستقر کرده، ساعت به ساعت آسانژ را زیر نظر دارد. به گفته اسکاتلند یارد، برای عملیات پاییدن آسانژ، تاکنون بیش از هفده میلیون دلار هزینه شده است. این رقم در ابتدای فوریه سال جاری ده میلیون پوند اعلام شد؛ یعنی مالیات دهندگان در انگلیس باید برای ادامه بازداشت بنیانگذار ویکی لیکس، هر چهار ماه یک میلیون پوند بپردازند.

رئیس جمهور اکوآدور در گفتگویی ویدئویی اعلام کرد: «آسانژ می‌تواند بقیه عمرش را در سفارت ما در لندن بگذراند.»

وی افزود اگر دولت انگلیس به آسانژ مصونیت بدهد این مشکل به سادگی حل وفصل می‌شود.

کوره آ در ادامه گفت: «اگر یک پناهنده اروپایی در یکی از سفارت خانه‌های اروپا در کیتو (پایتخت اکوآدور) پناه گرفته بود و ما قرار بود سه سال او را نگهداریم و اجازه خروج به وی ندهیم آنها ما را دیکتاتور و فاشیست خطاب می‌کردند.»

آسانژ در سال 2012، پس از آنکه با حکم تبعید از انگلیس به سوئد روبرو شد در سفارت اکوآدر در لندن پناه گرفت. مقام‌های سوئد وی را به اتهام آزار جنسی تحت پیگرد قرار داده‌اند.

مقام‌های سوئدی در سال 2014 پذیرفتند برای بازجویی از آسانژ به لندن بروند اما آسانژ در هفدهم ژوئن مدعی شد قاضی سوئدی بازجویی را لغو کرده است.

آسانژ از بازگشت به سوئد امتناع می‌کند چرا که به گفته وی، او می‌ترسد به آمریکا تبعیدش کنند جایی که اریک هلدر دادستان پیشین گفته: «پرونده بازرسی جنایی ضد آسانژ» هنوز بسته نشده است.

ویکی لیکس در سال 2010 میلادی با انتشار اسناد سری مربوط به جنگ‌های آمریکا در عراق و افغانستان و نیز دویست و پنجاه هزار تلگرام وزارت خارجه این کشور به شهرت رسید.

گزارش‌ها حاکیست دولت آمریکا چندین اتهام جنایی ضد وی مطرح کرده که از آن جمله می‌توان به جاسوسی، توطئه چینی برای جاسوسی و حک کردن اسناد دولتی اشاره کرد.

مهم‌ترین محورهای اسناد تازه منتشر شده ویکی لیکس به شرح زیر است:

1. ویکی لیکس تاکید کرد رژیم آل سعود در عربستان به خطری برای کشورهای همسایه و خود عربستان تبدیل شده است.

2. اسناد مربوط به عربستان پرده از نظام دیکتاتوری و سری بر می‌دارد که نه تنها رسیدن تعداد سرهای بریده شده در این کشور از ابتدای امسال به صد مورد را جشن می‌گیرد، بلکه به خطری برای همسایگان و خودش تبدیل شده است.»

ویکی لیکس خاطرنشان کرد: با اینکه عربستان در پرونده حقوق بشر با انتقاداتی روبروست، اما همچنان از جمله متحدان نزدیک آمریکا محسوب می‌شود. عربستان از جمله کشورهای دارای بیشترین ذخایر نفتی در جهان و نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت در جهان است و تأثیر زیادی در عرصه بین‌المللی دارد.

4. بعضی از شخصیت‌های عراقی با عربستان علیه کشورشان هماهنگی می‌کردند.

5. مهم‌ترین اسناد ویکی لیکس درباره عراق به بررسی امکان اعطای پناهندگی به وکیل صدام، حمایت از شخصیت‌های عراقی عامل تشویق خشونت‌ها، تلاش ریاض برای ارتباط با طرف‌های سنی در عراق و حمایت سازمان اطلاعات عربستان از جنبش اسلامی در کردستان عراق می‌پردازد.

6. سفیر عربستان در صنعا از همکاری بعضی کارشناسان نظامی با القاعده برای عملیات در استان ابین یمن خبر داده است.

7. یکی از این اسناد، گزارش سفیر عربستان در قاهره از عملکرد شبکه الجزیره و نفوذ اخوان المسلمین در این شبکه است.

8. تلاش عربستان برای راضی کردن آمریکا به فروش سلاح به بحرین از جمله دیگر اسناد منتشر شده در پایگاه ویکی لیکس است.

9. طبق اسناد ویکیلیس عربستان از شیوه پرداخت رشوه برای تقویت نفوذ خود در منطقه استفاده می‌کند.

10. هک کردن پایگاه اینترنتی سونی در سال گذشته از دیگر اسناد ویکیلیکس است در حالیکه این اقدام به حدی برای مدیران عالی این شرکت گران تمام شد که مدیرعامل وقت این شرکت از مسئولیتش استعفاکرد.

11. یکی از اسناد وزارت امور خارجه عربستان سعودی که در پایگاه ویکی لیکس منتشر شد به سفر خیرت الشاطر معاون رئیس اخوان المسلمین مصر به قطر برای آماده شدن به منظور شرکت در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 اشاره می‌کند که خیرت الشاطر در سفر به قطر برای جلب حمایت دوحه و یوسف القرضاوی تلاش کرد.

12. بر اساس اسناد منتشر شده در ویکی لیکس، الیاس المر و پطرس حرب دو نماینده مجلس لبنان از جریان چهاردهم مارس خواستار حمایت مستقیم سیاسی و مالی عربستان از خود شدند تا یک گروه مستقل تشکیل دهند.

13. سمیر جعجع رئیس حزب القوات اللبنانیه (فالانژها) از عربستان سعودی به بهانه مقابله با حزب الله لبنان پول دریافت می‌کند.

بر اساس این سند، سفیر عربستان در بیروت بر لزوم دادن پول به سمیر جعجع با توجه به اینکه نقش بازدارندگی در برابر حزب الله در لبنان ایفا می‌کند، تاکید کرده است.

14. پایگاه ویکی لیکس گزارشی درباره تلگرامی منتشر کرد که در آن به زیر نظر گرفتن فعالیت‌های هشام قندیل نخست وزیر اسبق مصر در دوران حکومت محمد مرسی رئیس جمهور مخلوع مصر اشاره شده است.

15. بر اساس یکی از این اسناد، سفیر عربستان در صنعا از همکاری بعضی کارشناسان نظامی با القاعده برای عملیات در استان ابین یمن خبر داده است.

16. بر اساس یکی از اسناد ویکی لیکس، محمد بن نواف بن عبدالعزیز آل سعود سفیر عربستان در لندن گزارش‌هایی را درباره فعالیت مخالفان بحرینی مقیم لندن برای وزارت امور خارجه این کشور ارسال می‌کند.

17. به نوشته ویکیلیکس، سیاست رسانه‌ای عربستان بر دو محور استوار است: بی‌طرف کردن رسانه‌ها و مهار کردن آنها. بی‌طرف کردن به این معنا است که برخی رسانه‌های عربی را مجاب می‌کند هیچ انتقادی متوجه عربستان نکنند؛ اما مهار کردن رسانه‌ها به این معنا است که آنها فقط از عربستان ستایش کنند و حتی هر طرفی را که به خود جرأت دهد و از عربستان انتقاد کند، مورد حمله قرار دهند.

18. بر اساس یکی از اسناد سری وزارت امور خارجه عربستان سعودی که در پایگاه اینترنتی ویکی لیکس منتشر شد، عربستان از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس خواسته است تا در صورتی که اتحادیه اروپا واردات نفت خام از ایران را تحریم کند، این کشورها کاهش صادرات ایران را جبران کنند.

19. یکی از اسنادی که اخیراً از سوی ویکیلیکس منتشر شده، به تلاش چند ساله مقامات این کشور برای توقف پخش العالم از ماهواره‌های مختلف اشاره دارد.

20. اسناد فاش شده در پایگاه اینترنتی ویکی لیکس از مکاتبات سری وزارت امور خارجه عربستان نشان می‌دهد این کشور تلاش گسترده‌ای برای جلوگیری از تشکیل دادگاه بین‌المللی درباره عراق انجام داده است تا از محاکمه هشت نفر از مفتی‌های وهابی به اتهام تشویق به خشونت در عراق جلوگیری کند.

21. بر اساس اسناد ویکی‌لیکس آمریکا برای بن لادن گواهی فوت صادر نکرده است. سرکنسول آمریکا در عربستان سعودی، درخواست پسر اسامه بن لادن مبنی بر صدور گواهی فوت برای رهبر شبکه تروریستی القاعده را 4 ماه پس از مرگ وی دریافت کرده بود.

22. بر اساس یکی از اسناد فاش شده در ویکی لیکس، رژیم آل سعود نخستین طرفی بود که جنگجویان عرب و خارجی را که در زندان‌های عربستان زندانی بودند به سوریه اعزام کرده است.

23. از جمله اسناد فاش شده مجوز وزارت کشور عربستان به اتباع این کشور برای ازدواج با دختران نوجوان سوری است که خانواده خود را در درگیریها در این کشور از دست داده‌اند.

24. در سند دیگری آمده است قطر 250 میلیون دلار به حمید الاحمر (از بازرگانان یمنی) برای ایجاد نا آرامی و خرابکاری در این کشور پول داده است.

25. در پیام دیگری مربوط به 2012 میلادی که از سفارت عربستان سعودی به ابوظبی ارسال شده، آمده است امارات عربی متحده فشارهای زیادی را به دولت جدید مصر وارد کرده است که از محاکمه حسنی مبارک رییس جمهور مخلوع مصر خودداری کند.

26. در یک سند نیز که تاریخ چهارم اوت 2008 و عبارت طبقه بندی شده و بسیار فوری بر روی آن نوشته شده است وزارت خارجه عربستان سعودی به سفارت این کشور در واشگتن هشدار داده است دهها دانشجوی عربستانی و تبعه دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس به عنوان بخشی از برنامه درسی خود از سفارت اسراییل در آمریکا دیدن کرده‌اند.