مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی به ریاست آیت الله هاشمی رفسنجانی ( دوره سوم – جلسه 48 )
مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی
دورهً سوم- اجلاسیه اول
1367-1368
صورت مشروح مذاکرات جلسهً علنی روز یکشنبه پانزدهم آبانماه 1367
فهرست مندرجات:
1-اعلام رسمیت جلسه وتلاوت آیاتی از کلام الله مجید
2- بیانات قبل ازدستورآقایان: علی اکبر همتائی ، عبدالکریم احمد نژاد ، نورالله عابدی و محمد قمی .
3- تذکرات نمایندگان مردم در مجلس به مسؤولان اجرائی کشور به وسیله آقای رئیس .
4- تصویب لایحه دو فوریتی راجع به حذف ردیف 503097 بودجه سال 1367 کل کشور وایجاد ردیف 503122 .
5- تصویب طرح قانونی تخلیه واحدهای آموزشی وزارت آموزش و پرورش ومراکز آموزشی دیگر که در اختیار سایر دستگاهها ، ارگانها ، سازمانها و نهادها است و تحویل آن به وزارت آموزش و پرورش .
6- تصویب لایحه اصلاح قانون راجع به تفویض وظایف واختیارات وزیر صنایع و معادن سابق در جلسات شوراها ،هیاتها و مجامع مختلف به وزاری صنایع ، صنایع سنگین ،معادن و فلزات .
7- تصویب طرح لغو لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقائی و سهراب بهادری قشقائی .
8- تصویب لایحه اصلاح ماده (1) قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب سال 1345.
9- پایان جلسه وتاریخ تشکیل جلسهً آینده.
جلسه ساعت هشت و پانزده دقیقه به ریاست آقای هاشمی رفسنجانی تشکیل شد
1-اعلام رسمیت جلسه وتلاوت آیاتی از کلام الله مجید
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم.با حضور 181 نفر جلسه رسمی است.دستور جلسه را قرائت کنید .
منشی-بسم الله الرحمن الرحیم.دستور جلسه چهل وهشتم روز یکشنبه پانزدهم آبانماه سال 1367 هجری شمسی مطابق با بیست و پنجم ربیع الاول1409 هجری قمری.
1- لایجه راجع به حذف ردیف 503097 بودجه سال 1367 کل کشور وایجاد ردیف 503122 .
2- دنباله رسیدگی به گزارش شور دوم کمیسیون آموزش و پرورش درخصوص تخلیه واحدهای آموزشی وزارت آموزش و پرورش ومراکز آموزشی دیگر که در اختیار سایر دستگاهها ، ارگانها و سازمانها و نهادهاست و تحویل آن به وزارت آموزش و پرورش .
3- گزارش شور دوم کمیسیون صنایع ومعادن در خصوص لایحه اصلاح قانون راجع به تفویض وظایف و اختیارت وزیر صنایع و معادن سابق در جلسات شوراها و هیات ها و مجامع مختلف به وزراء صنایع ، صنایع سنگین و معادن و فلزات .
4- گزارش شور دوم کمیسیون امور قضائی و حقوقی در خصوص طرح لغو لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقائی و سهراب بهادری قشقائی .
5- گزارش شور دوم کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در خصوص لایحه اصلاح ماده 1 قانون استرداد حقوق گمرکی مواداولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب 1345.
6- گزارش شور اول کمیسیون امور اقتصادی و دارائی در خصوص رد طرح پرداخت 50% کل حق بیمه کارمندان دولت .
رئیس- تلاوت کلام الله مجید
( صدق الله العلی العضیم- احضار صلوات فرستادند)
(( ازآیه 59 تا 67 سوره الکهف ))
2- بیانات قبل از دستور آقایان : علی اکبر همتائی ، عبدالکریم احمدنژاد ، نوالله عابدی و محمد قمی .
رئیس – سخنرانان قبل از دستور را دعوت کنید .
منشی- آقای همتائی نماینده نیریز واستهبان ، آقای احمدنژاد نماینده سنندج وآقای قمی نماینده ورامین .
علی اکبر همتائی – بسم الله الرحمن الرحیم . با درود به پیشگاه حضرت بقیه الله که اشتیاق ظهورش انگیزه انقلاب ما است و به محضر نایب به حق و راستینش امام روح الله که به یمن رهبری داهیانه اش از برکت جمهوری السامی برخورداریم و سلام به روان پرفتوح انبیاء عظام و شهدای به خون خفته که مجد و عظمت و اسلام از فنا شدن آنان در راه خدا حاصل شده است .و همچنین سلام به داشن آموزان انقلابی که ضرورت تحقق اهداف مکتبی را از معلمان متعهد آموخته و در راه انقلاب اسلامی جان باختند و مرگ براستکبار جهانی و در راس آن آمریکای جهانخوار شیطان بزرگ زمان ما و عوامل و مزدورانش در داخل و خارج . 13 آبان ماه برای ملت بزرگ ما سالروز خاطره ها است . سالروز تبعید حضرت امام و سالروز جانبازی جگر گشوان دانش آموز در یکی از فرازهای ویژه انقلاب و سالروز تسخیر لانه جاسوسی آمریکا یعنی انقلاب دوم . و تشکر از مجلس محترم که این روز را به عنوان روز ملی مبارزه با استکبار به سرکردگی آمریکای جهانخوار نامید .
و اما مطلبی که می خواهم به عرض شما نمایندگان ملت و دولت خدمتگزار برسانم فرازی از نامه مولای متقیان امام علی بن ابیطالب (ع) است به یکی از استاندارانش :
امام علیه السلام خط مشی سیاسی اقتصادی و اجتماعی خود را در این قسمت از نامه بیان فرموده است . درست در زمانی که استاندار غافل از وضع زندگی رنج کشیده ها و محرومین و پابرهنه ها به مهمانی حاضر میشود ، امام می فرماید که گمان نداشتم تو بروی به مهمانی گروهی که پابرهنه ها و نیازمندانشان را برانند وتوانگرشان را بخوانند .
لذا امام علیه السلام با بیانی صریح و قاطی می فرماید : ای عثمان بن حنیف آگاه باش که هر پیروی کننده ای را پیشوائی است که از او پیروی کرده و به نور دانش او روشنی می جوید . از او تبعیت کرده واز نور علم و دانش اوخط گرفته و راه می یابد .
حال روی سخنم با آنهائی که امامشان هوای نفسشان است ، نیست به آنهائی که امامشان اجتهاد شخصی شان است ، نیست . ولی تو ، توکه امامت و پیشوایت علی (ع) است این را بدان که رهبر تو از دنیای خودبه دو جامعه کهنه و از خوارکش به دو قرص نان اکتفا کرده است .
و تو فارغ از زندگی محرومین و پابرهنه ها به ضیافت رفته و سر سفره ای نشسته ای که جائی برای نیازمندان و مستضعفین نیست حال آگاه باش که هر چند تونمی توانی مانند علی زندگی کنی اما حق این است که پیرو پیشوای خود بوده و رهبر را یاری کنی . .
علی را یاری کن با ورع ،راستی ورع یعنی چه ؟ ورع در حقیقت کف تنفس و نگاهداری آن است از حدود عقل و شرع . ورع یعنی شدت تقوی وکمال پرهیزگاری که حتی جرات خیانت در امانت نداشته باشی . گوئی اینکه تمام حقیقت ورع اجتناب از خیانت در امانت است . دقت کنیم که سخنان مولا فقط برای عثمان بن حنیف نیست . حال آیا این نظام جمهوری اسلامی و این انقلاب امانتی بزرگ نیست که به دست ما سپرده شده است ؟ پس هر کس در هر جا و مقامی که باشد اگر کوچکترین مسامحه و سهل انگاری را در انجام تکالیفی که به او سپرده شده است انجام دهد خیانت نکرده است ؟ آیا این سخنان مولای متقیان و بیانات حضرت امام که می فرماید : (خدا نیاورد روزی را که سیاست ما و سیاست مسوولین ما پشت کردن به دفاع از محرومین و روی آوردن به حمایت از سرمایه دارها گردد. و اغنیاو ثروتمندان از اعتبار بیشتری برخوردار شوند) یک واقعیت را بیان نمیکند ؟
آیا هنوز فرموده های گهربار حضرت امام در موارد مختلف اعم از اسلام آمریکائی که برخاسته از همین تفکر و تکاثر و تبذیر و ثروت اندوزی و جاه طلبی می باشد و همچنین ارائه طریق برای بازسازی این کشور صاحب الزمانی کافی نیست ؟
آیا هنوز ماهیت اسلام آمریکائی برای عده ای روشن نشده ؟ مگر اسلام آمریکائی که حضرت امام بزرگوار روحی فدا تا کنون به کرات در مقابل اسلام ناب محمدی (ص) مطرح می کنند با اسلام اموی و یوسفیانی که در مقابل امیرمؤمنان ( ع) و امام مجتبی (ع) و امام حسین (ع) بود ،چه تفاوتی دارد ؟ مگر اسلام آمریکائی نوع مدرن تر همان اسلامی بنی العباسی نیست که در مقابل امام موسی بن جعفر (ع) و امام علی بن موسی الرضا قد علم کردند ؟ آیا این صحیح است که اسلام اموی ، ابو سفیانی یا بنی العباسی فقط در مورد شخص معاویه ، یزید، هارون و مامون و متوکل صادق باشد ؟که امروز هم اسلام آمریکائی را فقط در شخص فهد، مبارک ، شاه حسن و شاه حسین و عرفات خلاصه کنیم ؟ نه اینطور نیست .همه کسانی که بعد از قبول قطعنامه و به خاطر اینکه بازار ارز پائین آمد سکته کردند ،آنهائی که تکیه شان به دالار است ، اسلامشان اسلام آمریکائی است . همان کسانی که گلوی خسته این ملت را در مشت می فشارند و برای تکاثر و تبذیر و اسراف و خروج ارز از کشور به همه نیرنگ های شیطانی دست می زنند ، اسلامشان اسلام آمریکائی است . زالو صفتانی که به جان این ملت محروم افتاده اند ،کسانی که زرق و برق خانه هایشان هویدا ،طاق ورواق معیشتشان بلند . ادعایشان زیاد و عملشان کم است . همان هائی که برزخم های عمیق این مردم ستمدیده نمک می پاشند . آنهاو همه طرفدارانشان منادیان اسلام بوسفیانی ، معاویه ای ، بنی العباسی و یا در یک کلمه اسلام آمریکائی هستند .همان فردی که در نظام حمهوری اسلامی در یکی از شهرها مهریه دخترش را 6666 سکه بهار آزادی درست به اندازه آیات کلام الله مجید قرار میدهد ( درحالیکه عده ای بیچاره و مستضعف حتی برای تامین زندگی روزمره خود دچار مضیقه و مشکلات عدیده اند .) اسلامش آمریکائی خالص است او همان مدیر کارخانه ایست که 150 تن آرد اختلاس میکند و در بازار آزاد می فروشد و وقتی که به جرم دزدی نان مردم دستگیرش می کنند تلفن می زنند که ایشان فرد متدینی هستند آزادش کنید !این فرد متدین و همان هائی که تلفن زدند ومیزنند اسلامشان اسلام آمریکائی است و حتی کسانی که از فتاوی اخیر حضرت امام در رنج و ناراحتی به سر می برند هم شامل همین مقوله اند . اینها مقدس ماب ها وهمان مرفهین و متمکنین بی درد هستند .
حضرت امام می فرماید : مجدداً به همه مردم ومسؤولین عرض می کنم که حساب این گونه افراد را از حساب مجاهدان راه خدا جدا سازید و نگذارید این مدعیان بی هنر امروز و قاهدین کوته نظر دیروز به صحنه برگردند . من در میان شما باشم یا نباشم به همه شما وصیت و سفارش می کنم که نگذارید انقلاب به دست نا اهلان و نامحرمان بیفتد .
و اما در مورد بازسازی : آیا روشن تر از این میشود بیان کرد که جناب آقای هاشمی رفسنجانی رئیس محترم مجلس هم فرمدند که در این پیام حدمد 25نقطه برای راهنمائی در موارد مختلف امور کشور وجود دارد و بقدر مطالب آن واضح و روشن است که نیاز به توضیح و تبیین ندارد .
و هرکس ریگی در کفش نداشته باشد خیلی روشن اهداف حضرت امام را درک میکند و میتواد به آنها عمل نماید پس با توجه به رهنمودهای حضرت امام که مهمترین عامل در کسب خودکفائی و بازسازی را تمرکز و هدایت و توسعه مراکز علمی و تحقیقاتی وهدایت امکانات و تشویق کامل همه جانبه مخترعین و مکتشفین و نیروهای متعهد و متخصص که شهامت مبارزه با جهل را دارند میداند ، آیا بازسازی فرهنگی در ردیف اولویتها قرار نمی گیرد ؟
لذا پیشنهاد میشود در مقدمه برای تبدیل وضع موجود به مطلوب براساس ارزشهای اسلامی ، مقدم برهمه ؟ مسئله تحقیقات و تربیت نیروهای متخصص و تهذیب یافته ایست که اداره کشور به دست آنها سپرده شود و بنابراین یکی از راههای آن اینست که معلمان ، این سایه های انبیاء را از این وضع ناگوار زندگی رهانیده تا با خاطری آسوده به شغل مقدس معلمی که تزکیه و تعلیم است پرداخته و بقول معروف هشتشان در گرو نه نباشد . ودر رابطه با تجارت خارجی به جای این که همان افراد خاص متمکن ومرفه دیروز را دوباره به تجارت دعوت کنیم بیائیم این طلسم انحصاری تجارت داخلی و خارجی را شکسته ومردم را وادار صحنه تجارت کنیم . حال سؤال اینجاست که مردم پابرهنه ای که آه ندارند یا ناله سودا کنند چگونه می توانند تجارت کنند آنهم تجارت خارجی ! من فکر میکنم قانون اساسی راه حل اساسی را ارائه کرده و آن تشکیل تعاونیها با کمک و نظارت دولت برای مردم محروم و پابرهنه است تا استعدادها و خلاقیت هایشان شکوفا و انشاءالله کارها اصلاح شود.
و در آخر پیشنهاد میکنم که دولت اولاًاصل 49 قانون اساسی راهر چه سریعتر به صورت فعال به مرحله اجرا وضوابط و قلمرو و شرایط سه بخش خصوصی ،تعاونی و دولتی را در اصل 44 قانون اساسی و تعیین وبرای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه نماید .
واما در مورد حوزه انتخابیه خودم : مشکلات عدیده ای گریبانگیر مردم شهید پرور استهبان و نی ریز است که اهم آن عبارتند از نداشتن خدمات درمانی ، راه ، برق ، آب آشامیدنی ، در بیشتر روستاها کمبود سوخت و قطعات یدکی وسائط
کشاورزی در منطقه و همچنین ایجاد فضاهای آموزشی وتامین پزشک متخصص از اولویتهای هر دو شهرستان می باشد .
در خاتمه ا زناحیه مردم شهید پرور حوزه انتخابیه خودم به محضر مبارک حضرت امام امت روحی فداه عرض می کنم :
یا خمینی ای امام عزیز که جان همه مافدای یک لحظه عمر تو باد از همین جای مقدس اعلام می کنم که با هر که اعلان صلح کنی ما با او صلحیم و با هرکس اعلان جنگ کنی ما با او می جنگیم و هرکس تو را دوست داشته باشد ما او را دوست داریم و هرکس با تو دشمن باشد ما با او دشمنیم . والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته ( احسنت ،احسنت )
منشی – آقای احمد نژاد بفرمائید .
عبدالکریم احمد نژاد – سلام علیکم . اعوذبالله من الشیطان الرجیم .
بسم الله الرحمن الرحیم .الصلوه و اسلام علی خاتم النبین وعلی آله واصحابه اجمعین . خداوند منان را سپاس میداریم که مارا از آخرین فرستاده اش حضرت محمد مصطفی (ص) قرارداد ودستوراتش را در کاملترین کتاب آسمانی اش قرآن کریم به ما ابلاغ فرمود.
شکر به درگاه با عظمتش که زندگی ما را درزمانی قرار دادکه از وجود و راهنمایی رهبری آگاه و بینا ،با شجاعت و با شهامت ، بهره میبریم منت به آستان مقدسش که در کنار امام امتی فداکار و یارانی صدیق و دلسوز و با درایت و محیط برامور مسلمین قرار داد تا با عمل و ابتکار خود عموم مسلمانان را به وحدت فرا خوانند .
هفته وحدت را در سراسر ایران اسلامی با شکوه بیش از بیش جشن گرفتیم و امید است این روزها مبداءخیرو برکت برای عموم مسلمین جهان باشد واین حرکت سازنده که درایران پایه گذاری شده در سراسر جهان تعمیم یابد. امسال به لطف خداوند منان سهم مردم مسلمان ومتعهد کردستان و آذربایجان از این هفته پربرکت به علت تشریف فرمایی حضرت حجه الاسلام والمسلمین جناب آقای خامنه ای ریاست محترم جمهوری سنگین تر و رنگین تر از سالهای قبل بود و مردم این منطقه این موهبت را گرامی داشتند .
انشاء الله وجود و بیانات و فرامین حضرت امام که به حق شایسته ترین فرد برای زعامت مسلمین و محور وحدت جامعه اسلامی است سرمشق مسلمانان قرار گیرد . وظیفه هر مسلمانی است که نقش برجسته حضرتشان را در بیداری توده های مستضعف جهان اسلام یادآوری نموده و تاسف و انزجار شدید خود را از منازعات و مناقشات بین مسلمانان اعلام دارد . بدیهی است که این منازعات و مناقشان ناشی از توطئه ها و تحریکات استعمار و استکبار و ایادی آنهاست . زیرا بخوبی میدانند تفرقه یکی از عوامل نامبارک ونامیمون جوامع دیروز و امروز و فردای مسلمانان است . پیامبر گرامی ما در زمان حیات پربرکتشان ، تحقق ارزشهای والای الهی و جایگزینی آن با ضد ارزشهای دوران جاهلیت آینده ای پر از صفا و صمیمیت و عدالت را برمبنای یکتا پرستی پیش روی مسلمانان ترسیم فرمودند که متاسفانه پس از رحلت ایشان در اثر تفرقه این امت یکپارچه قطعه قطعه شد .
با مطالعه سیر تاریخ پس از جنگ جهانی دوم یعنی از زمانیکه دنیا میرفت تا به دو قطب نا مقدس قدرت تقسیم گردد استکبار شرق و غرب هماهنگ و متحد در ایجاد شکاف بین مسلمین خصوصاً در خاورمیانه منتهای سعی خود را مبذول و سرمایه گذاری سرشاری نمودند ومسائلی آفریدند مانندمساله فلسطین – ایجاد غذه سرطانی اسرائیل – فتنه لبنان و فتنه های دیگر که همه و همه به خاطر وحشت از وحدت مسلمین بوده است مگر رمز پیروزی انقلاب ایران غیر از رهبری و وحدت مردم جیز دیگری میتوانست باشد ؟ مگر در تمام فرمایشات و پیامها و فرامین امام به وحدت دعوت نشده ایم ؟ پس چرا این روزها در گوشه وکنار و در محافل و در زمانها ومکانهای مختلف عده ای با سؤالها و جوابهای خود شوراها و افرادی را که حضرت امام به کرات اعتقاد خود را در تعهد و دلسوزی و صداقت آنان اعلام فرموده اند را زیر سؤال میبرند؟ مگر این افراد از پیشتازان انقلاب نبوده اند؟ مگر اینان به پیشواز خطرها نرفته و سپر بلای مردم در قبل و بعد از انقلاب نبوده اند ؟ این افراد با توجه به شعارها در محافل مردمی بحق در دل امت جا دارند و از گنجینه های انقلاب و یاران امامند و یادگار بربالای دار رفته های زمان طاغوت و شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی ، بهشتی ها ، رجایی ها و با هنرها هستند . و تمام پارامترهای یک مسوول نظام را دارند : متقی اند ، جهاد گرند ، محرومیتها کشیده اند ، زندانها رفته اند ، اسارتها دیده اند ،سیلی ها خورده اند و از همه مهمتر آماج طعنها و تهمتها بوده آن را تحمل نموده اند . البته با حضور حضرت امام در میان امت مسلمان ایران اختلاف نمی تواند معنی داشته باشد اگر انتقاد سازنده ای هست مطرح شود ،اگر راهنمایی ومشورت و همفکری لازم است انجام پذیرد و به مصداق آیه شریفه (( )) همه موظف به اجرای فرامین امامیم و ایشان واضح و قاطع و روشن وظائف مسؤولین ومردم را اعلام فرموده اند . در قسمتی از پیام 11/7/67 خود از جمله به رسیدگی به خانواده معظم شهداء وبه استفاده از نیروی عظیم مردمی در بازسازی و توسعه حضور مردم در کشاورزی و صنعت و بازسازی شهرهای تخریب شده و شکستن طلسم انحصار در تجارت داخل و خارج و بسط آن به توده های مردم جامع تاکید فرموده اند ،پس جای درنگ و جای بحث نیست .
واما در مورد حوزه انتخابیه ام :
پس از پذیرفتن قطعنامه 598 مردم کرد رافت و محبت جمهوری اسلامی و ددمنشی و درنده خویی رژیم بعث عراق را در مورد برادران مسلمان خود دیدند و علاقه آنها به نظام مقدس جمهوری اسلامی بیش از پیش نمایان گردید و این علاقه را در استقبال بی نظیر و پرشور خود از حضرت حجه الاسلام و المسلمین جناب آقای خامنه ای ریاست جمهوری و جناب آقای موسوی نخست وزیر محترم نشان دادند و با حضور یکپارچه خود اعلام نمودند اگر تعداد هواداران و معتقدین به نظام مقدس جمهوری اسلامی در این قسمت از خاک ایران بیشتر از سایر نقاط نباشد کمتر نیست . وبنده برخود لازم میدانم مراتب تقدیر و تشکر خود را ا زهمه اقشار و طبقات مردم کردستان به ویژه مردم سنندج ومریوان در این رابطه اعلام دارم .
واز سایر مسوولین محترم خصوصاُ حضرت حجه السلام والمسلمین جناب آقای هاشمی رفسنجانی درخواست می نمایم که از کردستان بازدید فرموده تا از نزدیک صفا و صمیمت و خلوص مردم و همچنین مشکلات وکمبودها ونارسائیهای منطقه را ملاحظه فرمایند . و در زمان بازسازی عنایت و توجه بیشتر مسؤولین محترم را درموارد زیر تقاضا مینمایم :
1- مشکل بیکاری جوانان منطقه را نسبت به آینده خودنگران نموده امید است با ایجاد کارخانه ها و کارگاهها و سایر امکانات کارزا این مشکل حل گردد.
2- ضعف مدیریت و تند خویی بعضی از مسؤولین دستگاههای اجرائی سبب نگرانی مردم خصوصاً کارمندان گشته که با توجه به فرمایشات ریاست جمهوری و نخست وزیر محترم انشاء الله رفتاری اتخاذ شود که رفع نگرانی شده و از وجود افراد متعهد ومتخصص بومی برای مسؤولیتها بیشتر استفاده گردد.
3- بااعتقاد به اصل گزینش توجه مسؤولین محترم گزینش در کردستان را به بیانات ریاست محترم جمهوری در شورای اداری استان معطوف میدارد که امید است درامر گزینش دقت بیشتری مبذول و با توجه به شرایط منطقه و آداب و رسوم مردم با ملایمت اقدام گردد.
4- چون ساکنان روستاهای اطراف سنندج ،دیواندره وکامیاران را عموماً کشاورزان و دامداران خبره و پرکار تشکیل میدهند وخاک منطقه حاصلخیزاست در صورتیکه موزد حمایت مسؤولین امر قرار گرفته و به موقع سوخت وکود شیمیائی و ماشین آلات کشاورزی و قطعات یدکی در اختیارشان قرار گیرد میتوانند با ازدیاد محصولات کشاورزی و دامی خدمات ارزنده ای را به مردم ایران ارائه نمایند .
5- با توجه به اصل پانزدهم قانون اساسی تقاضادارد استفاده از زبان کردی و تدریس ادبیات آن در مدارس مورد توجه و عنایت مسؤولین قرار بگیرد .
6- از وزارت کشور درخواست میشود درمورد تغییر دیواندره از مرکز بخش به شهرستان با توجه به موقعیت طبیعی و جمعیت و تعداد روستاهای آن اقدام لازم معمول فرماید . والسلام علیکن و رحمه الله و برکاته . (احسنت )
رئیس – شما سه دقیقه از وقتتان را به چه کسی دادید؟
احمد نژاد – به آقای عابدی .
منشی – آقای عابدی بفرمائید .
نورالله عابدی –بسم الله الرحمن الرحیم . من امروز برخلاف برخلاف میل باطنی خودم ، خدمت مسؤولین اجرائی کشور مخصوصاً جناب آقای نخست وزیر،وزارت مسکن و شهرسازی و بنیاد مسکن مطلبی را می خواهم عرض کنم در فروردین ماه سال 67 زلزله نسبتاً شدیدی در شهرستان بهبهان به وقوع بپیوست که منجر
به زخمی شدن تعداد کثیری و ویرانی بیش از 600 خانه در روستای بهبهان شد . براثر زمین لرزه در روستائی بنام روستای گرا گازهای سمی متصاعد شد که همچنان ادامه دارد .این امر باعث گردید یکی از پزشکان متعهد منطقه ویکی از معلمین دلسوز از بین بروند . والان اهالی روستاهای اطراف این منطقه بی نهایت در حالت اضطراب بسر میبرند تلفات زیادی در رابطه با دامهایشان ایجاد شده ومتاسفانه بازسازی مناطق زلزله زده به هیچ وجه انجام نشده .درگیری شدید، اختلاف شدید بین نخست وزیری و بنیاد مسکن وجود دارد . چندین بار به جناب آقای نخست وزیر ، به آقای بشارتی ( که من از تلاشهای جناب آقای بشارتی تشکر میکنم ) گفته شد. به وزیر محترم مسکن و شهرسازی تذکر داده شده کهمردم را نگذارید در زمستان در چادر بسر ببرند . اعتبار آن مشخص شده . وام داریم به مردم میدهیم ، بنیاد مسکن اگر قرار می خواهد برود خانه های مردم را بسازد باید زودتر اقدام بکند . متاسفانه تا الان که من خدمت عزیزان هستم اعلام میکنم در رابطه با این مصیبت دیدگان هیچگونه اقدامی صورت نگرفته . و بعضی از اینها حتی در چادر سوختند براثر عدم رسیدگی . من نمیدانم مشکلات مردم را چرا میگذارند ما بیائیم از این تریبون باز عنوان بکنیم؟ من از جناب آقای نخست وزیر تقاضای عاجزانه دارم حداقل بازرسینی را بفرستند به منطقه و ببینند که مردم در چه وضعیت بدی به سر می برند . اگر می خواهند ، به مردم اعلام بکنیم که مردم ! مسؤولین اجرائی نمی خواهند برای شما خانه سازی کنند . ما خودمان آنجا دست بکار میشویم واقدام می کنیم . به مردم وقتی بگوئیم آقا! نمی کنند ، خود مردم میروند انجام میدهند . ولی شما از یک طرف می گوئید ما می خواهیم رسیدگی کنیم . از طرف دیگر مردم را در بلاتکلیفی نگه می دارید . ژئوفیزیک آنجا رفته و و ضعیت را مشخص کرده ،اعلان شدهآنجا گازهای سمی کشنده وجود دارد . و حتی نوع اسید که اگر 20 دقیقه انسان در آن منطقه بماند تلف میشود ،ولی مردم آنجا هنوز دارند زندگی می کنند ،اطراف آنجا دارند زندگی می کنندو هیچکس نیست که رسیدگی کند ، من از جناب آقای نخست وزیر باز تقاضای عاجزانه دارم ، فصل رسیدگی به این عزیزان که در روستاها به سر می برند مساوی است با مهاجرت اینهابه شهر .و این چیزی است که شما مدعی هستید ، مسؤولین مدعی هستند ،باید جلو مهاجرت روستائیان را به شهر بگیرند . من باز تقاضا می کنم که به این وضعیت رسیدگی بشود و خاتمه داده بشود به این وضعیت تاسف آور و اسف انگیز . من چند بار به مسؤولین گفتم ، به وزیر مسکن گفتم ،با بنیاد مسکن تلفنی وحضوری صحبت کرده ام ، متاسفانه بنیاد مسکن برخلاف آنچه صورت جلسه کردند به تعهدات خودشان عمل نکردند ( رئیس – وقتتان تمام است ) مایه تاسف است ،من از نماینده حضرت امام در بنیاد مسکن تقاضا می کنم به این مساله رسیدگی جدی بشود ، روستاهای دهستان، کشان ،پیرآباد ،روستای گرا و روستاهای دیگر ،مردمش دارند زیر چادرها بسر می برند . و این وضعیت ،وضعیت مناسب و زیبندهای برا ی جمهوری اسلامی نیست .
خوزستان هشت سال در جنگ بسر برد، مقاومت کرد و مقاومت خواهد کرد ، و مردم ما باز هم مقاومت می کنند ،ولی حاضر نیستند تبعیض های ناروا را تحمل کنند . خوزستان به قول امام و فرمایش امام ،دین خودش را به اسلام ادا کرده . برمسؤولین واجب است ، فرض است که به این ندای مردم مظلوم پاسخ مثبت بدهند والسلام علیکم ورحمه الله .
رئیس- سخنران بعدی را دعوت کنید.
منشی – آقای قمی بفرمائید .
محمد قمی – بسم الله الرحمن الرحیم . خوشا به حال آنان که با شهادت رفتند ، خوشا به حال آنانی که در این قافله نورجان و سرباختند وخوشا به حال آنهایی که این گوهرها را دردامان خود پروراندند . با گرامیداشت خاطره تبعید امام بزرگوارمان ،ضمن قدردانی از کلیه دانش آموزان که در شکوفائی و پیروزی و تحکیم نظام جمهوری اسلامی نقش اساسی و تعیین کننده داشتند و با تشکر از ادقام ایثارگرانه دانشجوسان مسلمان پیرو خط امام در اشغال لانه جاسوسی و طلب مغفرت و علو درجات برای دانشجویان و دانش آموزان و فرهنگیان و اقشار مختلف مردم که در طول هشت سال دفاع مقدس شربت شهادت نوشیدند ، برای تجلیل از این خاطره ها و تداوم اهداف مقدس آنها مطالبی ارائه می گردد .
مادر سیره هیچ رسولی الهی نمی یابیم که برای پیشبرد اهداف خود ، چشم امید به همکاری با ملاءو مترفین دو خته باشند و یا بخواهند روش تبلیغی خود را برهماهنگی با دشمنان خدا استوار نمایند.مگر می توان دست فرعون را به دوستی اش فشرد و آنگاه به مبارزه با تفرعن ادامه داد ویا لبخند مهرآمیز در برابر قارون برلب داشت وآنگاه از حاکمیت بیشتر اسلام مستضعفین واسلام پابرهنگان سخن گفت . کدامیک از پیامبران علیرغم تمام مشکلات و مصائبی که با آن مواجه بوده چنین شیوه ای برگزیده اند ؟ آنچه مسلم است اینکه انقلاب اسلامی از سال 42 تاکنون در طول 25 سال مبارزه صریح و آشتی ناپذیر با آمریکای جنایتکار توانسته در صحنه های مختلف، رسوایی و فضاحت را برای استکبار به ارمغان آورد .
ملت مسلمان ایران در این مبارزه خداپسندانه خود از وجود رهبری قاطع و آگاه برخوردار بوده که حتی در شدیدترین لحظات نیز فریاد اورا می شنویم که ، ما مظلومین همیشه تاریخ محرومان وپابرهنگانیم . ما غیر از خدا کسی را نداریم . واگر هزار بار قطعه قطعه شویم دست از مبارزه با ظالم برنمی داریم .
( من اینجا نکته ای را ذکر بکنم. چون بعضی از مطالبی را که من نقل می کنم مستقیماً از اسناد لانه جاسوسی است برای اینکه عین عبارت گفته گفته بشود بعضی از اسامی مخصوصاً نام مبارک حضرت امام را به یک شکل خاصی که بعضی از اسامی مخصوصاً نام مبارک حضرت امام را به یک شکل خاصی که اینها اشاره کردندعین سند را من می خواهم بخوانم ) بی جهت نیست که در اسناد لانه جاسوسی به نقل از نماینده آمریکا می خوانیم : (( فکر اعزام فرستاده ویژه ای به سوی خمینی در قبال سرسختی بی گذشت اوهیچ معنایی ندارد ودر حقیقت اوضاع را احتمالاً بدتر خواهد کرد)) و همین امر بود که افکار برنامه ریزان سیاست آمریکا را به طرف جناحهای در داخل کشور ، که خود از آنان به عنوان صاحبان افکار معقولانه تر ، واقع بین تر و معتدل نام می برد ، جلب نمود تا بتواند با ایجاد شکاف به اهداف شوم خود دست یابد .
رئیس قرارگاه (( سیا)) در تهران می گوید :نظر خود را تا زمانیکه ارتش دوران نقاهت خودرا طی میکند اعلام میدارم . و اینهم مرحله ای است که برای طی آن از دست ما تقریباً هیچ کاری ساخته نیست .کاری که از دست ما برمی آید و من هم اکنون درگیر آن هستم اینست که سران بالفوه ، یک ائتلاف مشکل از لیبرالهای سیاسی و چهره های مذهبی میانه رو وسران ارتشی متمایل به غرب را شناسائی کرده وآماده حمایت از آنها بشویم . در این کار هدف ما همانطور که خمینی نسبت می دهد ایجاد شکاف در نهضت اسلامی و تضعیف آن خواهد بود تا صاحبان افکار معقولانه تری بتوانند عرض وجودکنند . هدف از اقدام سیاسی ما در ایران روی کار آمدن دولتی است که نسبت به منافع آمریکا نظرموافق داشته باشد .
استکبار جهانی برای پیشبرد این هدف خود به صاحبان افکار متمایل به غرب و آمریکا تکیه می کند و روشنفکرمآبان (( Alienate )) شده را عناصری مطلوب یافته و با تکیه براینکه در سال 1357 بیش از 60 هزار دانشجوی ایرانی در آمریکا به تحصیل اشتغال داشته اند ادامه می دهد این دانشجویان میتوانند منبع مهمی در جهت موردنظر بشمار آیند.
در سند 29 از کتاب 15 اسناد لانه جاسوسی می خوانیم :
بهترین شیوه برای دست یابی به نتیجه ای که برای ما قابل قبول باشد کوشش در جهت برقراری حداقل احترام دوجانبه در روابط دیپلماتیک است . اگر نمی توانیم به تمام معناهماهنگ باشیم حداقل احترام کسب کنیم . تنها فرصتی که میانه روها دارند اینست که خمینی و دیگران را متقاعد کنند روابط با آمریکا برای ما به لحاظ نیاز به مواد غذایی و تجهیزات نظامی ارزش داشته و لازم است و سپس قادر باشند نشان دهند که آمریکا مایل است اینکارها را برپایه دیپلماتیک مناسب وخوب انجام دهد . بدیهی است که با اشتغال سفارت آمریکا و افتضاح ملی گراها تفکرات ضد استکباری ملت ما شدت گرفته و قبح ارتباط با آمریکا صد چندان گردید. لکن بعد از این وقایع نه میانه روها ساکت شدند و نه آمریکا دست از دشمنی با اصالت انقلاب اسلامی کشید.
و مخصوصاً پس از پذیرش قطعنامه تمام توان تبلیغاتی خود را براین امر استوار کرد که عصر حرکتهای انقلابی نظام اسلامی ومبارزه با استکبار جهانی پایان پذیرفته واصول حاکم برسیاست انقلاب اسلامی دچار شکست شده ، یا جنگ با تمامی کفر و الحاد پایان پذیرفته ، یا سیاست حاکم برنظام اسلامی سیاست احساس و عواطف بوده . وبا تکرار این اراجیف و استفاده از امپریالیسم خبری خود سعی نمود با اعتبار بخشیدن به دیدگاهها وتفکرات غرب گرایانه زمینه
برای ابراز عقاید مجدد خط میانه روها وبه اصطلاح خودشان همان صاحبان افکار معقولانه آماده سازد و برقبح رابطه با آمریکا خط بطلان بکشد . امت شهید پرور ایران به خوبی آگاه است که این اولین بار نیست که چنین خوابهایی برای او دیده اند .
چنانچه در سند شماره 11 کتاب 28 از اسناد لانه جاسوسی می خوانیم ( اظهارات یکی از صاحبان این تفکر که متاسفانه در کسوت مقدس روحانیت نیز بوده ، آمده است ):
آمریکا نباید احساسات ضد آمریکایی گسترده کنونی را به عنوان احساسات اصیل ایرانی تلقی کند. وقتی مردم دوباره برسرعقل آیند میخواهند روابط ایران و آمریکا ادانه یابد . آنها واربابانشان غافلند که اما از سال 1342 تاکنون پرچمدار مبازره با استکبار وآمریکا در جهان اسلام و مستضعفین بوده و هست و همچنانکه سنت انبیاء مبارزه با ملاء و مترف بوده ، سنت امام نیز به حکم (( )) سنت مبارزه با استکبار جهانی بوده (( ))
ولذاست در سال 42 رئیس جمهور آمریکا را منفورترین فرد نزد ملت ایران ودر سال 58 هرگونه مذاکره با آمریکا را به دنبال اشغال لانه جاسوسی ممنوع می کندواین حرکت را انقلابی بزرگترازانقلاب اول می داند.ودرکشتار بیرحمانه ضیوف الرخمان در مکه معظمه در سال 1366 بعد از این مطالب که:اگرما از مساًله قدس بگذریم،اگر ما از مساًله صدام بگذریم،اگر از تمام کسانی که به ما بدی کرده اند بگذریم،از مساًله حجاز نمی توانیم بگذریم.حکومت سعودی مطمئن باشد که آمریکا لکه ننگی بردامنش نهاده که تا قیام قیامت به آب زمزم وکوثر هم پاکنمیشود.ما همه این جنایتهارابه پای آمریکا گذاشته ودرفرصت مناسب به حساب آنان خواهیم رسید.
ودرسال67 با صلابت می فرماید:ما با اینها هیچ مصالحای نداریم، مردم ما دیگربه هیچ وجه حاضر نیستند به خواری وذلت تن دهند ومرگ سرخ را به زندگی ننگین تر جیح می دهند.به گفته قرآن کریم هرگز دست از مقابله وستیز باشما برنمی دارند مگر اینکه شمارااز دینتان بر گردانند،ما چه بخواهیم وچه نخواهیم صهیونیستها وآمریکا وشوروی در تعقیبمان خواهند بود تا هویت دینی وشرافت مکتبی مان را لکه دار نمایند.
نکته مهمی که همه ما باید به آن توجه کنیم وآنرا اصل واساس سیاست خارجی خود بدانیم اینست که دشمنان ما تا کی وکجا مارا تحمل می کنند وتاچه مرزی استقلال وآزادی ماراقبول دارند.به یقین آنها مرزی عدول از همه خوبیها وارزشهای معنوی وایمانی نمی شناسند.والسلام علیکم ورحمه الله وبرکاته .(احسنت- احسنت)
3- تذکرات نمایندگان مردم درمجلس به مسوًولان اجرائی کشور له وسیله آقای رئیس
رئیس- تذکرات نمایندگان مجلس به مسوًولان اجرائی کشور:
آقای موحدی ساوجی نماینده ساوه به وزیر کشور درمورد رسیدگی به علت تعطیل صندوقهای قرض الحسنه به ثبت رسیده،به رئیس جمهورونخست وزیردرموردتسریع درمعرفی وزیربازرگانی به مجلس.
آقای فضائلی،خسروی ونیک فر،نمایندگان سمیرم،آباده واقلید به وزارت نفت درخصوص گازرسانی سمیرم-آباده،اقلید.
آقای فضائلی نمایندهً سمیرم به وزارت بهداشت،درمان وآموزش وپزشکی درمورد عملیات ساختمان سمیرم.به وزارت نیرودرمورد احداث سد های آبشار شهید وحسین آباد سمیرم به وزارت راه وترابری درمورد تکمیل راه اصفهان- بهبهان به وزارت دادگستری درموردرسیدگی به وضع دادگاه سمیرم.
پنج نفر از نمایندگان آقایان:محمودیان،تاجگردون،رحمتی،توحیدی وفضائلی نمایندگان بویراحمد،گچساران،شهرضا،بروجن،سمیرم به وزارت راه درمورد تکمیل راه اصفهان – سمیرم وبهبهان،بوشهر.
آقای حسن بیگی نماینده دامغان به صدا وسیمادرمورد نصب دکل انبان کوه،به وزارت کشاورزی درمورد افزایش وتوزیع به موقع کود کشاورزان.
آقای موسوی نمایدهً ممسنی به وزارت نیرودرمورد مستقل کردن اداره آب ممسنی.
آقای قریشی نماینده خمین به وزارت کشاورزی درمورد رفع کمبود کود شیمیایی در خمین.
آقای شافعی نماینده مرند به وزارت آموزش وپرورش درخصوص رسیدگی به وضع آموزش وپرورش وامور تربیتی مرند وجلفا،بررسی علت تغییر محل دبیرستان شهید سیدزاده،به وزارت بهداشت،درمان وآموزش پزشکی درخصوص تاًمین پزشک،سردخانه وآمبولانس بیمارستان رازی،رسیدگی به خدمات درمانی جلفا، هادی شهروزنوز.
آقای سیدزاده نماینده باختران به وزارت اموراقتصادی ودارائی درموردرفعکمبود های اداره کل امور اقتصادی ودارائی باختران جهت وصول به موقع درآمد مالیاتی.
آقای احمد طه نمایندهً بوکان به وزارت کشوردرمورد شهرستان شدن بوکان به وزارت نفت درمورد تاًمین سوخت زمستانی وکشاورزی،به وزارت نیرو درخصوص احداث سد به رودخانه سیمینه رودوبه وزارت راه تاًمین ماشینآلات مورد نیاز منطقه.
حدود سی نفر ازنمایندگان به وزارت کشوردرخصوص رسیدگی به مسائل زابل درزمینهً مشکلات ایجاد شده برای نمایندهً شهر وصیادان توسط فرماندار.
4- تصویب لایحه دوفوریتی راجع به حذف ردیف503097 بودجه سال 1367 کل کشوروایجادردیف503122
رئیس- دستورراشروع کنید.
منشی- لایحه راجع به حذف ردیف503097 بودجه1367 کل کشوروایجادردیف503022 که دوفوریت آن در جلسه به تصویب رسیده مطرح است. مخالف نداریم.
رئیس- کسی به عنوان مخالف ثبت نام نکرده اول دولت که تقاضای دو فوریت داشته(نمایندهً دولت) توضیحشان را بدهند،آقای دکتر نجفی بفرمائید.
دکتر نجفی (وزیرآموزش وپرورش)بسم الله الرحمن الرحیم.ما هر ساله برای وارد کردن کاغذ برای چاپ کتابهای درسی سال بعد،مبلغی ازبودجه سال بعدمان استفاده می کردیم وکاغذراوارد می کردیم وچاپ می کردیم تاسال بعد به موقع توزیع بشود.پارسال صد میلیون تومان بر همین روال ازبودجه سال 67 قرض گرفته شد.درتیرماه پارسال این مبلغ اختصاص داده شد،کاغذ وارد شد وکتابهای درسی چاپ وامسال هم توزیع می شود منتهی به علت تیراژ زیاد کتابها که 104 میلیون نسخه است ومشکلات ومسائل مربوط به چاپ وتوزیع وغیر ذلک،متاًسفانه دربعضی از نقاط کشور هنوز هم بعضی از کتابها به دست دانش آموزان نرسیده.با تغییر قانون محاسبات،مادهً67 قانون محاسبات قبلی عوض شد.آن ماده اجازه می داد که دستگاهها از بودجه سال بعد خودشان قرض بگیرند برای انجام بعضی فعالیتها که مربوط به سال بعدشان است.این ماده امسال درمادهً77 محاسبات به شکل دیگری آمده به این شکل که اگر دستگاهی بخواهد برای فعالیتهای سال بعد مبالغی را خرج بکند باید در بودجه همان سال این مبلغ درنظر گرفته شده باشد.بنابراین مادربودجه سال67 باید100مایلیون تومان درنظر می گرفتیم برای اینکه این صدمیلیون تومان را کاغذ وارد کنیم برای سال 68 به استناد مادهً77 قانون محاسبت جدید. درنوشتن بودجه دریک مورد100میلیون تومان برای اداره مدارس نمونه کشور درنظر گرفته شده ویک صدمیلیون تومان هم اشتباهاّ برای کاری مشابه همین کار ماوقتی که خواستیم اقدام به وارد کردن کاغذ بکنیم برای کتابهای درسی سال بعد،مواجه شدیم به اینکه آن صدمیلیون تومان مربوط به کتابهای درسی که باید دربودجه امسال در نظر گرفته نشده.به قانون بودجه مراجعه کردیم دیدیم که دوتا 100 میلیون تومان مشابه است یکی برای اداره مدارس نمونه،یکی هم تقریباّ برای همین منظور.بنابراین با صحبتی که با برادران وزارت برنامه وبودجه ووزارت اقتصادودارائی کردیم راه حل رااین یافتیم که یکی ازاین صدمیلیون تومان را،ردیفش را حذف کنیم ویک ردیف جدیدی درقانون بودجه پیش بینی کنیم.همان 100میلیون تومان،وازاین ردیف جدید استفاده کنیم برای وارد کردن کاغذ برای کتابهای درسی سال بعد.به این ترتیب اولا بودجه وزارت آموزش وپرورش تغییری نخواهد کرد یعنی یک ردیف حذف می شود،ردیفی که الان برایش مصرفی نداریم.ویک ردیف با همان مبلغ اضافه می شود،ردیفیی مه برایش مصرف داریم واز ضروریات کارآموزش وپرورش است.ودر نتیجه سقف بودجه کل کشور هم تغییر نخواهد کرد. فوریتش را هم من درآن جلسه خدمت خواهران وبرادران عرض کردم.مادر سال گذشته درتیر ماه این پول را گرفتیم واقدام کردیم برای وارد کردن کاغذ.
متاًسفانه امسال به موقع نتوانستیم کتاب ها را برسانیم.امسال که مادرواقع ازهمان اوایل متوجه این اشکال شدیم وشروع کردیم به بحث بابرادران در وزارت برنامه وبودجه ووزارت امور اقتصادی وبالا خره تهیه این لایحه وتصویبش دردولت وتقدیمش به مجلس،الان درآبان ماه هستیم وبنابراین دراولین فرصت ممکن این پول باید برای وارد کردن کاغذ دراختیار ما قرار بگیرد.البته در کناراین اقدام که جنبه های ریالی کاررا حل خواهد کرد ما ازنظر تخصیص ارز لازم برای وارد کردن کاغذ هم اقدام کرده ایم که ان شاءالله به مجرد اینکه قانون به ما ابلاغ بشود مساًله ارزی آن هم حل شده که هرچه زودتر کاغذ ان شاءالله وارد بشود،سال آینده بتوانیم باسرعت بیشتری کتابهای درسی را برسانیم به دانش آموزان.
رئیس – خیلی خوب،درمجلس کسی به عنوان مخالف تا به حال ثبت نام نکرده.حالا اگر آقایان می خواهند مخالفت کنند می توانند.(اظهاری نشد)ماالان نصاب راًی گیری نداریم،آقایانی که درراهرو هستند بفرمائید سریعاّ وارد تالار بشوند که بتوانیم راًی بگیریم.آقایان شورای نگهبان هم منتظرند،آقایان نشسته اند کاری ندارند.فعلا دستور بعدی را شروع کنید تا هشت نفر که الان کم هستند بیایند.
5- تصویب طرح قانونی تخلیه واحد های آموزشی وزارت آموزش وپرورش ومراکز آموزشی دیگر که دراختیار سایر دستگاهها،ارگانها ،سازمانها ونهاد ها است وتحویل آن به وزارت آموزش وپرورش
منشی- دستور بعد دنباله رسیدگی به گزارش شوردوم کمیسیون آموزش وپرورش درخصوص طرح قانونی تخلیه واحدهای آموزشی وزارت آموزش وپرورش ومراکز آموزشی دیگر که دراختیار سایر دستگاهها،ارگانها،سازمانها ونهادها است وتحویل آن به وزارت آموزش وپرورش.
رئیس- این دردستور جلسه قبل بود.داشتیم بحث می کردیم وپیشنهاد ها را بررسی کردیم.
منشی – پیشنهاد هایی که رسیده…
رئیس – از کمیسیونها که دیگر کسی پیشنهاد نداشت؟
نجفقلی حبیبی- کمیسیون آموزش عالی دراین زمینه پیشنهاد داشته است.
رئیس- چاپ شده؟
حبیبی-اینجا چاپ نشده.ما به کمیسیون ارجاع دادیم ولی نه جواب مارادادند،نه مارا به کمیسیون دعوت کردند.
رئیس- یعنی کمیسیون آموزش عالی گزارش دارد؟
حبیبی- بله،ما کتباّ به کمیسیون آموزش وپرورش گزارش داده ایم.
موحدی ساوجی- گزارش باید چاپ شود یاآقایان گزارش را خارج ازوقت داده اند که دیگر لزومی ندارد چاپ شود.یا اینکه کمیسیون آموزش وپرورش یا اداره قوانین تخلف کرده که چاپ نکرده است.
رئیس – حال آقای قمی بگویند که علت اینکه به گزارش کمیسیون آموزش عالی توجه نشده چی بوده ؟
قمی(نایب رئیس کمیسیون آموزش وپرورش)- پیشنهاد کمیسیون آموزش عالی توسط برادرمان آقای دکتر راه چمنی درکمیسیون مطرح شد از ایشان دعوت شد،آمدند صصحبت کردندوکلیاتش راًی نیاورد به دلیل اینکه گفتند مکانهایی ازوزارت آموزش عالی که دراختیار سایر دسگاهها وارگانها است،باید کار فنی وکار شناسی رویش بشود که ببینیم به چه صورتی است.وهمانطور که دررابطه با مدارس ما آمار داشتیم،ارقام داشتیم که چه مدارسی دراختیار چه نهاد وارگان هایی است واز آنها دعوت شده بود،به این دلیل گفتیم این مساًله با این طرح قابل جمع نیستندوبهتر است که طرح جدا گانه ای برادران وزارت آموزش عالی تقدیم مجلس کنند وراجع به آن راًی گیری بشود.
رئیس- پس اگر پیشنهادی درکمیسیون مطرح شد وراًی نیاورد،خوب طرف قانع نشده شما باید گزارش می دادید.پیشنهاد آنها قابل طرح است.ما فعلا اشکال دیگری داریم آقای حبیبی! وآن اینکه به موضوع مربوط نیست.آنچه که الان دراین طرح است استرداد اموال آموزش وپرورش است.آنچه که آقای دکتر حبیبی می گویند اضافه بکنیم استرداد اموال آموزش عالی هم هست که این موضوع مستقلی است ودراین طرح نمی گنجد ما موارد دیگری شبیه این داشتیم که یک بار شورای نگهبان مصوبه مارابر گرداند به خاطر اینکه گفتند مربوط به موضوع نیست(ودرمورد انتخابات بود)این قابل طرح نسیت.الان پیشنهاددیگری اگر هست مطرح کنید.
منشی- آقایان:موحدی ساوجی وکاظمی دینان پیشنهاد کرده اند که خانه های پیش هنگی حذف بشود.
رئیس- آقای موحدی می خواهید مطرح بکنید؟ حالا دیگر با تصویب آن پیشنهاد که شورای تاًمین رسیدگی می کند دیگر این را مطرح نکنید.
موحدی ساوجی- حاج آقاً من درآن جلسه این پیشنهاد را پس گرفتم.
رئیس- خیلی خوب،آقای کاظمی دینان هم پس گرفتند؟ ( کاظمی دینان بله) خیلی خوب،دیگر پیشنهاد ندارند؟
منشی- آقای خیر خواه پیشنهاددادند.
رئیس- آقای خیرخواه بفرمائید.
کامل خیرخواه- بسم الله الرحمن الرحیم.دراینجه یک ماده واحده است می خوانم،نمایندگان محترم عنایت بفرمایند:کلیه دستگاهها،سازمانها،نهادها، مقامات دولتی واشخاص متفرقه که زمین وفضاهای آموزشی،ساختمان های اداری،خانه های سازمانی،خانه های پیشهنگی سابق…(تا می رسد به اینجا که) ومجموعه های ورزشی متعلق به آموزش وپرورش را دراختیاردارندموظفند ظرف مدت سه ماه از تصویب این قانون اماکن مذکوررا تخلیه وتحویل وزارت آموزش وپرورش نمایند.دراینجا بنده پیشنهادم این است که یک سری از ساختمان های لازم غیر وزارت آموزش وپرورش هم دراختیار این وزارتخانه هست که لازم است وزارت آموزش وپرورش آنهارا تخلیه بکند ازجمله ساختمانی است که ظاهراّ مربوط بوده به سازمان جوانان،وشورای انقلاب آن زمان،این ساختمان رادراختیار دانشگاه قرار داده بود برای امر آموزش ومخصوصاّ پذریرش بیماران وآموزش دانشجویان(به بیمارستان سینا)ودرقبال این ساختمان،به آموزش وپرورش هم هتل پارک راداده بود.باتوجه به اینکه بارها به وزارت آموزش وپرورش تذکر داده شد که این ساختمان را تخلیه بکند ودردور دوم هم چند بار برادران وزارت آموزش وپرورش را به کمیسیون بهداری احضار کردندوبا نخست وزیر ورئیس جمهور صحبت شد به هر حال این ساختمان مربوط به این بیمارستان بوده ودر امر فضای آموزشی با توسعه ای که وزارت بهداشت پیدا کرده،نیاز به این ساختمان است متاًسفانه این ساختمان را همچنان در اختیاردارد وبه عنوان محل اداری هم هست یعنی یک جایگاه آموزشی نیست که دراختیار خودش نگه دارد ولذا بنده پیشنهاد کردم که وزارت آموزش وپرورش هم ساختمان های اداری وغیر آموزشی رادراختیاروزارتخانه های مربوطه قرار بدهد.پیشنهاد من این است: وهمچنین وزارت آموزش وپرورش موظف است هر ساختمانی که از دستگاههای دیگر دولتی به عنوان محل اداری دراختیار دارد تخلیه وتحویل نماید.
منشی- مخالف،آقای روحانی نیا.موافق،آقای دکتر شیبانی.
رمضان روحانی نیا –بسم الله الرحمن الرحیم،من عرض می کنم که درست است بسیاری ازادارات ما دچار کمبود فضای لازم هستند،اما همه عزیزانی که از نزدیک وضع آموزش وپرورش شهرستانهایشان را دیده اند تقریباّ به جراًت می توان گفت که کمتر اداره ای به اندازهً آموزش وپرورش امروز دچار فقر فضای آموزشی هست.بنایراین وقتی که اهمیت مساًله آموزش وپرورش بر همه محرزاست ونیاز مبرم آموزش وپرورش هم از اکثر وحتی همه اداراتتقریباّدر بعضی از موارد محرز است این منطقی به نظر نمیاید که ما بیائیم یک چنین آموزش وپرورشی بااین نیاز وکمبود دوباره این مکانهاداازآن بگیریم.
مساًله دوم این است که این کار فرضاّ اگر بخواهد به صورت قانون دربیاید باید به صورت یک کار کارشناسی قبلا روی آن کار بشود.یعنی تحقیقاّ باید دنبال قضیه رفت،دید واقعاّچند تا ازاین مکانها هست که دراختیار آموزش وپرورش هست.ازکجا ها گرفته شده است،به چه حساب وترتیبی بوده است وبر سرنوشت آینده آنها چطور میتوان قانونگذاری کرد؟ به صرف اینکه یک مورد آن هم یک ساختمانی،آقای خیرخواه خودشان هم تردید داشتند.فرمودند ظاهراّاین طور بوده است (دکتر شیبانی- خیرخواه تردید درآن نیست) ((این ظاهراّ این طوربوده است)) نشانه این است که قاطعیتی روی مساًله نیست.یک ساختمانی متعلق به جوانان بوده وما پیگیری کردیم وبعد اوواگذار نکرده است.خوب،مسوولین اجرایی به فرموده ایشان نخست وزیر،وزراءکه همه جا رفتیم گفتیم بازاین مساًله انجام نگرفته است.لابد یک استدلالها واضطراراتی داشته اند که این درخواستهای شما به نتیجه نرسیده است.بنابراین من به پیشنهاد جناب آقای خیرخواه به این
شکل مخالف هستم وکار یک کارناپخته ای است.احتیاج بکار شناسی داردوتقریباّ این یک نوع حق کشی میشود که ما بی حساب وکتاب همین جوری یک دردسر جدیدی برای آموزش وپرورش درست بکنیم.والسلام علیکم ورحمه الله.
رئیس- بعضی ازآقایان تذکر میدهند که این هم مثل آن پیشنهاد قبلی مربوط نیست.(عده ای از نمایندگان- فرق دارد.) البته یک مقدار فرق دارد یعنی به هرحال ساختمانهایی است که به یک نحوی مربوط به آموزش وپرورش است حالا یا دستش است یا…این فرق دارد اما موضوع طرح این است که ساختمان به آموزش وپرورش بدهیم نه از آن بگیریم( شیبانی- گفته ایم دیگران بدهند،این هم مال دیگران است گرفته بشود.) البته با یک مقدار تفاوت. من نمیخواهم بگویم . موافق صحبت کند.
منشی- آقای دکتر شیبانی موافق هستند بفرمائید.
دکتر شیبانی- بسم الله الرحمن الرحیم.من سابقه امررابرای استحضار نمایندگان محترم که درتهران تشریف نداشتند عرض کنم.این ساختمان مال اعانه ملی بوده،یعنی بخت آزمائی زمان شاه.بعد از پیروزی انقلاب شورای انقلاب این را که ضبط کرده بودند قرار شد دراختیار بیمارستان سینا بگذارند. بیمارستان سینا در مرکز شهر تهران قرار گرفته،مرکز اورژانس است وتصادفی ها را سریعاّبه بیمارستان سینا میرسانند وزمان شاه به دلیل اینکه این ساختمان یک مقدار قدیمی بود سقف یکی از اطاقها پائین آمد وتعدادی بیمار آنجا مرحوم شدندواین یک کار ضروری بود.شورای انقلاب هم با توجه به اینکه مرحوم شهید دکتر باهنر هم جزوشورای انقلاب بود معهذااین را تصویب کردند که به بیمارستان سینا بدهند.درمقابلش پارک هتل که دراختیار دانشگاه تهران بود آن را به آموزش وپرورش بدهند.الان پارک هتل را آموزش وپرورش گرفته وبه دلیل اینکه به درد خوابگاه بیشتر میخورده آن ساختمان اداری اش را آنجا منتقل نکردواینجا را هم ضبط کرده است.علت اینکه این پیشنهاد داده شده برای این است که آقای نخست وزیر دستور دادند در یک کمیسیون هم که تشکیل شد آن موقعی که مجروحین هم زیاد بودند یک مقداری مجروحین هم همین جا بردند.این جنب بیمارستان سینا است،ارتباطش هم خیلیآسان با بیمارستان سینا برقرار میشود. تعداد زیادی تخت بیمارستانی میشود اضافه کرد.شما توجه بکنید که این شهرستانی ها،این تعداد افزایش یافته دانشجوی پزشکی احتیاج به بیمارستان دارد.یعنی اگر بیمارستانی نداشته باشد،تخت بیمارستانی نداشته باشد.نمیتواند آموزش ببیند واین یک چیز ضروری است برای اینکه پزشکهایی که تربیت میشوند آموزش ببینند بتوانند خدمت بدهند.مورد تاًیید همه هم بوده.ادعای آموزش وپرورش این است که من مکان اداری ندارم.پیشنهاد بنده این است که خوب،این را میتوانند آقای نخست وزیر دستور بدهند الان بانک صادرات آن برج سپهر ش آماده شده.یک مرکزی در خیابان جمهوری دارد نزدیک خیابان حافظ.بلا فاصله این مرکزرا به آن برج سپهر منتقل کنند،آموزش وپرورش هم از آنجا به اینجا منتقل بشود.یعنی هیچ اشکالی هم برای آموزش وپرورش ایجاد نشود.البته ما قبول می کنیم آموزش وپرورش ساختمان اداری هم کم دارد.ولیکن نکته ای را هم دراین ضمن تذکر میدهم. چندین مدرسه بسیار خوب آموزش وپرورش دارد که آنها را هم اداری کرده است. درضمن به آنها هم تذکر میدهم که آنها را دوباره به صورت مدرسه بر گردانند.اما اگر این مساًله انجام بشود یعنی چیزی است که عملا وقانوناّ هم قابل اجرا است. یعنی میشود علیه آنها اجرا ئیه صادر کرد.ولی این صحیح نیست.خواهش ما ازوزیر محترم آموزش وپرورش که آن موقع هم نامه نوشتند که اینجا به دانشگاه برگردداین است که سر همان نامه قبلی خودشان باشند واین محل را برگردانند.
رئیس- الان نصاب برای راًی گیری داریم.اول آن لایحه قبلی راراًی می گیریم بعد راجع به این ادامه میدهیم.آن متن خوانده بشود.لایحه دوقوریتی را آقای دکتر نجفی توضیح دادند.کسی در مجلس مخالف نبود،دیگر موافق هم صحبت نمیکند.متن را می خوانند،اول برای کلیاتش راًی میگیریم بعد برای خود کتن.
( به شرح زیر خوانده شد)
ماده واحده- مبلق یک میلیارد ریال اعتبار منظور درستون جاری اعتبارات ردیف متفرقه به شماره503097 حذف وبا همین مبلغ ردیف جداگانه ای به شماره503122 تحت عنوان اعتبار موضوع مادهً77 قانون محاسبات عمومی کشور جهت خرید کاغذ برای چاپ وتهیه کتب پنج پایه ابتدایی سال تحصیلی68-69 که دراختیار وزارت آموزش وپرورش،سازمانپژوهش وبرنامه ریزی آموزشی قرار میگیرد ایجاد میگردد.
رئیس- اول برای کلیاتش راًی میگیریم.نمایندگانی که بااصل این لایحه موافق هستند قیام کنند(اکثربرخاستند)با اکثریت قوی تصویب شد. حالا اگرپیشنهادی دارند مطرح کنید والا ما برای متن ماده واحده راًی میگیریم.
عده ای ازنمایندگان-پیشنهاد نمیخواهد.
رئیس- خیلی خوب./180 نفر درمجلس حضوردارند همین متنی که آقای منتخب نیا قرائت کردند به رای گذاشته میشود . نمایندگان موافق قیام کنند ( اکثر برخاستند ) با اکثریت قوی تصویب شد . متشکر از آقایان شورای نگهبان . همانطور که متوجه بودید یک چند دقیقه ای مجلس معطل رای گیری شد ما اسم این آقایانی را که آقای دوزدوزانی تهیه کرده اند میخوانیم. این آقایان باعث شدند که چند دقیقه مجلس معطل شد و به اعتبار مجلس صدمه خورد .
آقای نوربخش – آقای راه چمنی – آقای رئیسی – آقای حسن بیگی – آقای کبیری .
د رمورد دستور قبلی موافق و مخالف صحبت کردند ،حالا کمیسیون و دولت توضیح بدهند .
دکتر نجفی (وزیر آموزش و پرورش ) – بسم الله الرحمن الرحیم . در مورد خود اصل طرح معلوم نیست با این اصلاحاتی که برایش گذاشته شده چیزی گیر آموزش و پرورش بیاید . حالا این پیشنهاد این است که یک چیزی هم بگیرند .
مساله این محل خاص واقعاً مساله ای است که سالها در موردش بحث شده ،الان هم در کمیسیون فرهنگی دولت مورد بحث قرار گرفته و نکته این است که اولاُ ساختمان به آن شکلی که در سال 62 مطرح بودمورد نیاز دانشگاهها نیست .در سال 62 مشکلی که ما داشتیم این بود که برای گسترش ظرفیت پذیرش دانشجویان در رشته پزشکی دانشگاهها به اندازه کافی تخت بیمارستانی نداشتند . بعد از آن تصمیمی که در مورد ادغام دانشکده های پزشکی در وزارت بهداشت و درمان وآموزش پزشکی گرفته شد مشکل تخت بیمارستانی حل شد . یعنی اینکه تمام بیمارستانهای کشور که تحت اختیار وزارت بهداشت و درمان هستند میتوان از تختهای آن برای آموزش استفاده کرد و ظرفیت رشته های پزشکی هم بسیار افزایش پیدا کرد بطوریکه همین امسال بحثی که وزیر محترم بهداشت و درمان داشتند این بودکه ما به دلایل دیگری نه به دلیل تخت بیمارستانی امکان گسترش ظرفیت را نداریم و الا آن مساله به آن معنایی که آن موقع مطرح بود الان منتفی است . چون آنجا مساله از بعد آموزشی مطرح بود واینکه دانشگاه تهران ، دانشکده پزشکی اش تخت آموزشی به اندازه کافی ندارد آن الان منتفی است ودر کنارش مساله این است که به هر حال ساختمان اصلی وزارت آموزش و پرورش آنجا است . تمام تشکیلات مربوط به وزارتخانه با حدود هزار و خرده ای کارمند الان در همان ساختمان هستند و بحث شده که اگر ساختمان دیگری در تهران قابل حصول باشد که وزارتخانه به آنجا منتقل بشود این ساختمان را نهایتاً در اختیار دانشکده پزشکی قرار بدهند ولی ساختمان دیگری متاسفانه وجود ندارد . آن ساختمانی هم که آقای دکتر شیبانی اشاره فرمودند بانک با آن مخالف بود و خودش رفته از آن استفاده می کند . لذا اصلاًعملی نیست که وزارتخانه را ما در شرایط حاضر تعطیل بکنیم در عین حال د رکمیسیون فرهنگی دولت هم بنا شده باز هم بحث بشود .مساله یک ساختمان خاص هست. آن هتل پارک هم که اشاره فرمودند الان برای مراکز تربیت معلم ما داریم استفاده میکنیم برای تربیت معلم برای سراسر کشور .
رئیس – طبعاً کمیسیون هم مخالف است چون این برخلاف نظر کمیسیون است . توضیح بدهید .
دکتر شیبانی – دلایل منطقی بیاورند .
رئیس – آقای شیبانی میگویند دلایل منطقی بیاورید .
محمد قمی ( نایب رئیس کمیسیوت آموزش و پرورش ) – عرض کنم حضورتان در خصوص طرحی که ما برای آموزش و پرورش ارائه کردیم ، هدفمان تقویت و حمایت از آموزش و پرورش بود. با این روندی که پیش میرود فکر میکنم آموزشو پرورش بدهکار هم بشود . یعنی باید این واحدهایی را هم که دارد در اختیار دیگر ارگانها ونهادها بگذارد . الان در حال حاضر 684 واحد آموزشی و خانه سازمانی از وزارت آموزش و پرورش در اختیار نهادها و دستگاههای اجرایی است و هدف این بود همانطوریکه در گذشته گفته شد که تعدادی از این
واحدهای آموزشی تحلیه بشود که گشایشی در امر آموزش و پرورش فراهم بشود . با توضیحاتی که برادرها دادند و درخواست داشتند حتی برای یک واحد یا دو واحدی که آموزش و پرورش در اختیار دارد بعضی مسایل مطرح میشود که حتی بحث دستگاه قضایی و اقدام قانونی وحقوقی مطرح میشود در حالیکه من نمیدانم برادرهایی که آن مساله را مطرح کردند این همه واحد آموزشی در اختیار دیگران بود چطور یک بار در مجلس نگفتند که حالا بیاید آموزش و پرورش طرح دعوا بکند واین واحدهای آموزشی را پس بگیرد . حالا یکی دو واحد که آنجا هست و حالا در این شرایط حساس نسبت به این قضیه حساسیت نشان میدهند و دلشان می خواهد که یکی دو واحد آموزش پرورش از دست و اختیارش خارج بشود و در اختیار دیگران قرار بگیرد و برادرمان آقای دکتر شیبانی هم که این مساله را میفرمایند ما توقع داشتیم که در یکی دوسال قبل برای مدارس غیر انتفاعی برای یکی دوتا مدرسه که میخواست اشغال بشود و ایشان چند روز اینجحا تحصن کردند و نامه نگاری کردند کردند حالا حداقل یک روز هم ، یا یک مدت هم به آموزش و پرورش اجازه میدادند که آن یک واحد ، آن هم که در باز در اختیار آموزش و پرورش است . در اختیار تعلیم تربیت کشور است اینطور برخورد نمیکردند . علی ایحال هدف ما این است که در کل برادران و خواهرانی که در مجلس حضور دارند برای گشایش کارآموزش و پرورش انشاء الله به این ماده واحده رای بدهند که گشایشی در کار آموزش و پرورش بیاید . والسلام .
دکتر شیبانی – من ده دقیقه وقت دارم جواب بدهم .
رئیس – شما آن موقعی که ده دقیقه دارید دو دقیقه صحبت می کنید حالا که وقت ندارید چه میگوئید.
دکتر شیبانی – اجازه بدهید این مطلب را جواب بدهم .
رئیس – این بی نظمی آقایان باعث میشود که ما ازاین به بعد دستمانرا یک قدری ببندیم در مورد مرخصی دادن که آقایان به حوزه های انتخابیه شان سر میزنند طبعاً ما کمتر مرخصی خواهیم داد که اینجا مشکل نصاب نداشته باشیم . به هرحال آنها توبیخ شان را میشوند ، ولی ما مشکل رای گیری پیدا می کنیم .
منشی – دو پیشنهاد چاپی داریم . آقای بهزادیان و آقای هراتی دو پیشنهاد دارند که نمیخواهند مطرح کنند.
رئیس – آقای هراتی پیشنهادتان را مطرح می کنید ؟
هراتی – تامین شده است .
رئیس – دیگر پیشنهادی نداریم .آقای الویری در مرخص هستند ، اینجا احساس کرده اند که نیاز به نفر داریم آمده اند کمک والا ایشان منظم اند . تا آقایان می آیند دستور بعدی را مطرح کنید.
6- تصویب لایحه اصلاح قانون راجع به تفویض وظایف و اختیارات وزیر صنایع و معادن سابق در جلسات شوراها ، هیاتها و مجامع مختلف به وزرای صنایع ، صنایع سنگین ، معادن و فلزات.
منشی – گزارش شور دوم کمیسیون صنایع و معادن در خصوص لایحه اصلاح قانون راجع به تفویض و اختیارات وزیر صنایع و معادن سابق در جلسات شوراها ، هیاتها و مجامع مختلف به وزرای صنایع ، صنایع سنگین ، معادن و فلزات .
رئیس – مخبر کمیسیون تشریف بیاورند .
سید محمدرضا واقفی ( رئیس کمیسیون صنایع و معادن ) – بسم الله الرحمن الرحیم .گزارش از کمیسیون صنایع و معادن به مجلس شورای اسلامی .
لایحه اصلاح قانون تفویض وظایف و اختیارات وزیر صنایع و معادن سابق در جلسات ، شوراها ، هیاتها و مجامع مختلف به وزراء صنایع ، صنایع سنگین ، معادن و فلزات به شماره ترتیب چاپ 106 که برای شور دوم به کمیسیون صنمایع و معادن به عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود در جلسه مورخ 12/7/67 با حضور نمایندگان دولت مورد رسیدگی قرار گرفت و مصوبه شور اول عیناً به تصویب رسید . اینک گزارش شور دوم آن را به مجلس شورای اسلامی تقدیم میدارد.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن – واقفی
گزارش کمیسیون فرعی امور اداری و استخدامی تا تاریخ تقدیم گزارش و اصل نگردیده است .
ماده واحده – از تاریخ تصویب این قانون وزیر صنایع یا نماینده وی علاوه عضویت در مجامع و شوراهای مذکور در قوانین قبلی عضو مجمع عمومی شرکت سهامی بازرگانی دولتی ایران و شورای هماهنگی ترابری کشورخواهد بود .
با توجه به اینکه شور دوم این لایحه خدمت مجلس شورای محترم تقدیم میشود و برادرها در شور توضیحات کافی را از طرف کمیسیون شنیدندو و رای به تصویب آن دادند من فکر میکنم که زیادی مصدع اوقات شریفشان نشوم . فقط چند تذکر میدهیم و بعد اگر سؤالی بود خدمتتان پاسخ خواهم داد .
وزارت صنایع با توجه به اینکه بخش عمده ای از واحدهای تولیدی کوچک و بزرگ کشور را چه در بخش خصوصی چه در بخش تعاونی و چه در بخش واحدهایی که تحت پوشش دولت طبق قانون اداره میشوند ، تحت سرپرستی و پوشش دارد در خصوص بازرگانی و کارهای تجاری اینها ذی نظرو ذینفع است . و لذا پیشنهاد شده که در این مجمع عمومی شرکت سهامی بازرگانی که قبلاً وزیر مربوطه ، یعنی وزیر معادن و فلزات شرکت میگرد این وزیر هم شرکت بکند. در خصوص شورای هماهنگی ترابری کشور باز توجه به اینکه یک بخش عمده ای از نقل و انتقالات تولیدات واحدهای تولیدی برمیگردد به واحدهائی که تحت پوشش این وزارتخانه هستند و از عمده ترین استفاده کننده از ترابری کشور به خصوص ترابری جاده ای هست و بعضاً هم این ترابری با مسایل و مشکلاتی در بخصوص واحده های تولیدی مواجه میشود که نیاز هست نظر وزارت صنایع منعکس بشود پیشنهاد شده که طبق آن چیزی که قبلاً صنایع و معادن شرکت میکرده وزیر صنایع یا نماینده او در این شورا هم شرکت کند . در کمیسیون مطرح شد با توجه به نظرات نمایندگان محترم دولت ، شور دوم هم عیناً نظیر شوردوم هم عیناً نظیر شور اول به تصویب رسید. خواهشم این است که برادرها اگر بحثی دارند بفرمایند که در خدمتشان پاسخگو باشیم .
رئیس – پیشنهادی دارد؟
منشی – پیشنهادی نرسیده فقط کمیسیون مسکن و شهرسازی و راه و ترابری یک پیشنهادی دارند.
رئیس – آن رابعداً مطرح می کنیم . اول رای بگیریم نسبت به طرح قبلی ، پیشنهادآقای خیرخواه را به رای میگذاریم . آقای خیرخواه خودتان پیشنهادتان را مشخص کنید .
کامل خیرخواه – پیشنهاد بنده این است که بعد از جمله (( تحویل وزارت آموزش و پرورش نمایند)) (( و همچنین وزارت آموزش و پرورش موظف است هر ساختمانی که از دستگاههای دیگر دولتی به عنوان محل اداری ( نه آموزشی ) در اختیار دارد تخلیه و تحویل نماید.)) با توجه به اینکه الحمدالله جنگ هم تمام شد ساختمانهائی که در اختیار جنگ بود آنها هم در اختیار آموزش و پرورش قرار خواهد گرفت انشاء الله نمایندگان رای خواهند داد .
رئیس – 181 نفر در جلسه حاضرند . نمایندگانی که موافق پیشنهاد آقای کامل خیرخواه هستند قیام بفرمایند. ( دو سه نفر برخاستند ) دو سه نفری موافق دارد تصویب نشد ، پیشنهاد دیگری نداریم . ماده واحده اصلاح شده را بخوانید .
( به شرح زیر خوانده شد)
ماده واحده – کلیه دستگاهها ، سازمانها ، نهادها ، مقامات دولتی و اشخاص متفرقه که زمین و فضاهای آموزشی ، ساختمانهای اداری ، خانه های سازمانی ، خانه های پیشاهنگی سابق ، کانونهای پرورش فکری کودکان و نوجوانان ، اردوگاهها و مجموعه های ورزشی متعلق به ”موزش وپرورش را در اختیار دارند موظفند ظرف مدت سه ماه از تصویب این قانون اماکن مذکور را تخلیه و تحویل وزارت آموزش و پرورش نمایند . در غیر این صورت برحسب درخواست آموزش و پرورش دادسرای عمومی محل موظف است خارج از نوبت و فوریت رسیدگی و اماکن مورد نظر را تخلیه و تحویل نماید . تخلف از این قانون در حکم تصرف غیر قانونی در اموال دولتی است .
تبصره 1- اماکنی که براساس تبصره ماده 7 قانون تشکیل وزارت جهاد سازندگی مصوب 8/9/62 مجلس شورای اسلامی به تصرف و ماتلکیت جهادسازندگی درآمده از این قانون مستثنی می باشد .
تبصره 2-دراستانها و شهرستانها بنابر تشخیص شورای تامین استان یا شهرستان که مدیر کل و یا رئیس آموزش و پرورش در آن شرکت مینماید تا رفع نیاز همچنان در اختیار سپاه باقی میماند .
رئیس – 183 نفر حاضرند . نمایندگانی که موافق بااین ماده واحده و
دوتبصره هستند قیام بفرمایند ( اکثر برخاستند )با اکثریت قوی تصویب شد .
حالا پیش از آنکه ادامه بحث بدهیم باز مسؤول حضور وغیاب این اسامی را داده اند که اینها در رای گیری باعث تاخیر شده اند .
آقای جهانگیری – آقای رضا زهی – آقای خناشو ( دونوبت ) آقای نیکروز ( دونوبت ) آقای پرتو.
موحدی ساوجی – آقای هاشمی ! در تبصره 2 خوب است که یک کلمه ساختمان ذکر بشود چون معلوم نیست که چه چیزی در دست سپاه باقی میماند ؟
رئیس – در ماده همان که بوده روشن است . حالا ما رای گرفتیم و تذکر هم دادیم . دیگر نمی شود .
قربانعلی صالح آبادی – آقای هاشمی ! برای تبصره ها جدا رای بگیرید .
رئیس – خیر ، از آقای شیبانی بپرسید که ایشان میدانند که نباید جدا رای بگیریم .
منشی – در لایحه دوم ،فقط یک پیشنهاد را کمیسیون مسکن و شهرسازی و راه و ترابری داده اند که اگر می خواهند مطرح کنند .
شهرکی – اصلاح عبارتی را قبول دارند .
رئیس – بگوئید اصلاح عبارتی چیست ؟ این اصلاح لفظی است که کمیسیون مسکن گفته اند ودر خود کمیسیون مربوط هم این اصلاح را قبول دارد. عبارت را اصلاح می کنیم . بخوانید .
منشی – ماده واحده با این اصلاح به این شکل درمیاید .
ماده واحده – از تاریخ تصویب این قانون وزیر صنایع یا نماینده وی علاوه بر عضویت در مجامع و شوراهای مذکور در قوانین قبلی عضو مجمع عمومی شرکت سهامی بازرگانی دولتی ایران و شورای عالی هماهنگی ترابری کشور نیز خواهد بود .
رئیس – 180 نفر حضور دارند .نمایندگانی که موافق ماده واحده قرائت شده هستند قیام بفرمایند . (اکثربرخاستند ) تصویب شد .
7- تصویب طرح لغو لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقائی و سهراب بهادری قشقائی
رئیس – دستور بعدی را مطرح کنید .
منشی – گزارش شور دوم کمیسیون امور قضائی وحقوقی در خصوص سرح لغو لایحه قانونی راجع به به املاک وراث اسماعیل قشقائی و سهراب بهادری قشقایی.
رئیس – مخبر کمیسیون توضیح بدهند . آقایان توجه داشته باشند که شور دوم است زود رای گیری خواهیم داشت .
سید محمد اصغری ( مخبر کمیسیون ) – بسم الله الرحمن الرحیم .
گزارش از کمیسیون امور قضائی و حقوقی به مجلس شورای السلامی .
طرح لغو لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقایی و سهراب بهادری قشقایی به شماره ترتیب چاپ 108 که جهت رسیدگی شور دوم به عنوان کمیسیون اصلی به این کمیسیون ارجاع شده بود در جلسه مورخ 24/7/67 با حضور پیشنهاد دهندگان مطرح و پس از بحث و بررسی با اصلاحاتی به شرح شورای اسلامی میگردد.
رئیس کمیسیون امور قضائی و حقوقی – عباسعلی عمید زنجانی طرح لغو لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقایی وسهراب بهادری قشقایی .
ماده واحده – از تاریخ تصویب این قانون لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقایی و سهراب بهادری قشقایی مصوب 10/11/1358 شورای انقلاب کان لم یکن تلقی و نلغی اعلام میشود .به استثنای منازل مسکونی و باغاتی که حداکثر برای هر خانواده بیش از هزار متر نباشد.
این طرحی که پیشنهاد شده بود به اینصورت که مصوبات سال 58 شورای انقلاب را لغو میکرد ، نسخ مکرد . لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقائی و سهراب بهادری قشقائی مصوب 10/11/58 شورای انقلاب بود که زمانی که املاک اینهابه کلی قبل از انقلاب توسط رژیم قبلی مصادره شده بود این لایحه بعدی شورای انقلاب اگر خاطر نمایندگان محترم باشد آن مصادره بکلی ملغی و کان لم یکن محسوب کرده که این بحث بود که تبعیضی نسبت به این خانواده بوده که بعضی هایشان هم حتی به اعدام محوم شدند ، این تبعیض است . طرحی آمده بود که لایحه شورای انقلاب را کان لم یکن محسوب میداشت . و این در شور اول تصویب شد . در شور دوم در کمیسیون فقط و فقط پیشنهادی از سوی جناب آقای شیبانی ارائه شده بود که امتیازاتی را که به اینها داده شد ، لغو میکرد . یعنی امتیازاتی که در سال 58 تصویب شده بود این را قبول داشت لغو بکند به استثناء اموالی که … یعنی اینطور آمده بود کان لم یکن محسوب بشودبه استثناءاینکه اموالی که اینها علیه جمهوری اسلامی ایران به کار میبرند یا پیشنهاد این بود که اموالی را از ایشان بگیرند که مشمول اصل 49 قانون اساسی است . روی این پیشنهاد در کمیسیون مفصلاً بحث شد و این پیشنهاد بطور کلی رد شد. بحث مفصل بود حالا اگر ایشان بخواهد پیشنهاد را مطرح بکند میتوانیم ما صحبت کنیم ، موافق و مخالف پیشنهاد صحبت کرد ، پیشنهاد جناب اقای شیبانی هر دو قسمتش رای نیاورد . پیشنهادی در کمیسیون مطرح شد که ناظر به تبصره 2 این لایحه است . نمایندگان محترم اگر این تبصره را توجه بفرمایند تبصره 2 این لایحه ای که شورای انقلاب تصویب کرده بود عبارت از این است ، (( مستغلات و املاک شهری وهمچنین باغاتی که در عرصه و اعیان آنها نتعلق به وراث است در ملکیت وراث باقی خواهد ماند )) . این تبصره 2 اجازه داده بود که کلیه املاک شهری قشقائی ها اعم از باغات ومنازل مسکونی در اختیار وراث باشد به اضافه اراضی مزروعی که در اختیارشان قرار میگیرد . تبصره 2 این را می گفت . جناب آقای شیبانی پیشنهاد داده بودند که اموالی که مشمول اصل 49 هست از آنها گرفته بشود . پیشنهاد ایشان هم رای نیاورد . یک پیشنهادی در کمیسیون آمد براین مبنا که وراث قشقائی ها بتوانند کلاً در اراضی شهری یک منزل مسکونی داشته باشند ، و در بین باغاتشان هم که از قبل داشتند فقط یک باغ هزارمتری میتوانند داشته باشند . یعنی نه باغ یک زمین هزار متری ویک منزل مسکونی . البته در کمیسیون بعضی از برادران از جمله جناب آقای بیات با همین پیشنهاد هم موافق نبودند مع الوصف بحث شد ، و رای گیری شد واین پیشنهاد رای آورد که هر خانواده ای که از این قشقائی ها هست بتواند یک منزل مسکونی را در هر کجای ایران یک منزل مسکونی ویک زمین هزار متری حالا برای ایجاد باغ یا به هر صورتی که دادگاه یا قانون اجازه بدهد ، داشته باشند . این پیشنهاد رای آورد. کلاً اینکه قرائت شد همین پیشنهاد بود . والسلام .
جلالی – پیشنهاد حذف دارم .
منشی – آقای جلالی بفرمائید .
خداکرم جلالی – بسم الله الرحمن الرحیم ، همانطور که نمایندگان محترم مستحضرند در زمان ریاست بنی صدر ملعون در شورای انقلاب این امتیازات فوق العاده را به خوانین قشقائی دادند ….
دکتر شیبانی – اینطور نیست ، شما که نمیدانید نگوئید .
جلالی – حالا شما در مخالفت صحبت کنید .
رئیس – متن مصوبه اینجا خدمت آقایان هست ،بفرمائید .
خداکرم جلالی – آنچه که در اینجا مطرح است در شور اول که نمایندگان مجلس که ما تشکر هم میکنیم رای دادند ،این است آن امتیازاتی که شورای انقلاب به خوانین قشقائی داده اند با آن همه ستم ها و فسادهائی که در آن منطقه اینها داشتند و جای بحث آن فسادها و ظلم ها نیست ومردم عزیز آن منطقه ، پاسدارانی را که اینها به شهادت رساندند تعدادشان زیاد است و درگیری که کلاً با نظام داشتند حالا ما بحثی نداریم . آنچه که مطرح است در این ماده واحده ما گفتیم آن امتیازاتی که شورای انقلاب به اینها داده لغو بشود. کمیسیون قضائی گفته است که (( به استثناء منازل مسکونی و باغاتی که حداکثر برای هر خانواده بیش از هزار متر نباشد )) اینجا برای ما سوال است . چون در قانون قبل تصویب شده است که ((دولت موژکلف است مستغلات و اراضی و باغات شهری ورثه اسماعیل قشقائی را با اطلاع دادستان از طریق مزایده به فروش رسانیده و وجوه حاصله را پس از کسر هزینه های متعلقه و سایر بدهیهای آنان به دولت پرداخت نماید.)) یعنی در آن زمان براساس مزایده این املاک شهری و باغات به فروش رفته و قیمتش هم به آنها پرداخت شده . الان زمینی و باغی اینها ندارند و منزل مسکونی ندارند . کمیسیونی را از کجات بیاورند و به هر کدام از ورثه قشقائی یک خانه ویم باغ هزا رمتری بدهند ؟ یعنی اگر بیست سال دیگر اینها آمدند و ادعا کردندو ورثه های سهراب قشقائی و اسماعیل قشقائی
دویست خانوار را تشکیل دادند ، این دویست منزل مسکونی و دویست باغ را از کجا بیاورند بدهند ؟ واقعاً آیا بروند از مردم بگیرند بدهند ،از دولت بگیرند به اینها بدهند ؟ از کجا بگیرند به اینها بدهند ؟ من با مخبر محترم کمیسیون امور قضائی هم صحبت کردم ایشان هم فرمودند که ما موافق حذف این قضیه هستیم و آنچه که مورد نظر ما هست این است که اینها بتوانند در این کشور منزل مسکونی داشته باشند یا زمین داشته باشند .ما هم با آن نظر کمیسیون قضائی موافقیم منتها با این پیشنهادشان که در اینجا آوردند و تصویب کردند مخالفیم و امیدواریم که نمایندگان محترم به این مساله توجه کنند یعنی اگر این باشد آن امتیازات به قوت خودش باقی است ، یعنی پای خوانین را دوباره باز کردن در آن مناطق و اینکه واقعاً منزل مسکونی و باغی را که اصلاً آنها ندارند و پولش را گرفته اند وآقای شیبانی هم میگفت که یک پولی هم علاوه برآنها ما به آنها داده ایم و رقم بالائی هم هست ، خوب این را از کجا دولت و ملت مظلوم بیاورند و بدهند به این خوانین ؟ والسلام .
منشی – آقای موحدی ساوجی ، مخالف هستند ، بفرمائید .
موحدی ساوجی – بسم الله الرحمن الرحیم ، در ذیل ماده واحده که میگوید ! (( به استثناء منازل مسکونی و باغاتی که حداکثر برای هر خانواده بیش از هزار متر نباشد )) اینجا توجه میفرمایند این قشقایی ها در شیراز یک سری املاک و دارائی هائی داشتند که در زمان شاه اینها را مصادره کردند که مسلماًمیدانیم که رژیم شاه و ساواک در آن زمان با اینکه اینها از خوانین بودند، خودشان افراد مقتدر و زورگو چه بسا در منطقه اما در عین حال چون باج به شاه نمیداند لذا رژیم شاه و ساواک هم بالاخره با اینها گاهی از در قهر بیرون میامد . بعد از انقلاب شورای انقلاب در سال 58 نظر داده طبق یک ماده واحده و چهار تبصره که در این کادر پشت همین طرح آمده من خواهش میکنیم که نمایندگان توجه بکنند به هیچوجه به آن معنا نیست که اراضی مزروعی که در زمان رژیم شاه به عنوان اصلاحات ارضی از این خوانین گرفتند به زراعین صاحب نسق دادند ، معنی آن این نیست که برگردانند ، زیرا همان مصوبه شورای انقلاب هم نگفته است که اراضی مزروعی را که از خوانین گرفته شده ، به زارعین داده شده ، دو مرتبه به خوانین برگردد . بحث این است که به طور کلی از همه دارائیها واموال رژیم شاه این خانواده را محروم کرده بود وهمه اموالشان را مصادره کرده و الان در نظام جمهوری اسلامی ایران بعد از اینکه شورای انقلاب آمده این مصوبه را گذرانده ، گفته است که تصمیات و مصوبات رژیم شاه درباره خانواده قشقائی کان لم بکن و ملغی است . حالا بعداز گذشت نه سال از این مصوبه مجلس شورای اسلامی زیبنده نیست که بدون مطالعه همه اطراف قضیه ، چون ما آنچه را که میخواهیم تصویب بکنیم حق را باید در نظر بگیریم . مساله اینکه این خانواده بعد از انقلاب هم عناصری در آنها بودند خیانت کردند، در واقع در منطقه علیه انقلاب حرکاتی داشتند و بعضاً به مجازات هم رسیدند، بحثی نیست . بنده میگویم که شما این افراد خانواده قشقایی را که میگوئید الان اینها ضد انقلابند ، خان هستند ، آنهائی که اعدامی هستند ، خوب اعدام بکنید ، آنهائی که اموالشان واقعاً باید مصادره بشود طبق اصل 49 قانون اساسی اموالشان را مصادره بکنید بحثی که نیست . ولی اینکه شما میائید میگوئید کلاً اینها باید از همه دارائی ها یعنی خانه ای داردنمیدانم که یک تکه زمینی دارد یا یک تکه باغی دارد ، حتی آنچه که در این ماده واحده هم آمده به نظر ما با قانون اساسی ما وفق نمیدهد .کسانی که این طرح را امضاء کرده اند باید مشخص میکردند که بگویند آقا این افراد، خانواده که ما داریم میگوئیم دختر و پسر و و صغیر کبیر و بیگناه و گهنکار و اموالی که باید مصادره بشود واموالی که نباید مصادره بشود شما دارید همه را یک کاسه میگوئید که برگردد به زمان شاه . این غلط است. آقایان خیال نکنند که مجلس شورای اسلامی اگر چنانچه به این شیوه رای نداد یا به پیشنهاد حذفی که آقای جلالی داده اند ، رای نداد،این مجلس طرفداری از خوانین قشقائی کرده . نه ، ما باید ضمن اینکه با هر گونه خان بازی و قلدری و زورگوئی مبارزه کنیم اما در عین حال اگر یک خان بسیار زورگو هم چنانچه خواستند به حقوق او تجاوز کنند ، به ناموس او تجاوز بکنند به آن حقی که قانون اساسی به او داده بخواهند تجاوز کنند ما باید از آن دفاع بکنیم ، مساله این است که جلوگیری از ظلم ها و ستم ها و مظالم و زورگوئیها اما از آن طرف دفاع از حق . این است که من به هیچوجه زیبنده مجلس شورای اسلامی نمیدانم یک قانونی را ما این جوری تصویب کنیم و نمیدانیم محتوایش چه میشود ؟ بگوئیم مصوبه شورای انقلاب ملغی و آنچه زمان شاه تصمیم گرفتند در برابر قشقائی ها، آن قانون معتبر ، آن قانون اسلامی و انقلابی . این بسیار ناشایسته است و السلام علیکم و رحمه الله .
منشی – آقای عمید موافق هستند ، بفرمائید .
رئیس – حالا پیش از اینکه موافق صحبت کند ، یک اخطار قانون اساسی است به نظر میرسد که این شبهه را باید فکری بکنیم که شورای نگهبان برنگرداند . در قانون سابق شورای انقلاب اجازه داده که از اراضی موات به اینها بدهند که بتوانند احیاء بکنند . خوب اگر داده باشند و احیاء کرده باشند طبق قانون . ما که همه این فامیل را نمیدانیم. ( یکی از نمایندگان – تا حالا نداده اند ) مطمئن هستید ؟
دکتر شیبانی – نیست اینطور .
رئیس – حالا ببینید مثلاً شورای نگهبان اگر این سوال را بکند که …اگر شورای نکهبان بگوید که طبق قانون دولت اسلامی به اینها زمین داده واحیاء کرده باشند والان ملکشان است … میگویند لغو این معنایش لغو آن است . شما از این تاریخ میخواهید لغو کنید ؟ پس باید بگوئیم از این تاریخ . اگر آثاری مترقب شده باشد در آن زمان زمین به اینها داده اند و اینها هم احیاء کرده باشند ،حالا هم زارع باشد یا خانه ساخته باشد ، یا دامداری کرده باشد . الان که ما نمیتوانیم آن آثار سال گذشته را لغو بکنیم .
دکتر شیبانی – الان یکی از آنها در زنجان باغ دارد . آقای بیات می دانند .
بیات – والله من نمیدانم .
رئیس – من می خواهم بگویم اگر این جور باشد … یعنی ما در این قانون تصریح نکنیم که شامل آنها نمیشود .شورای نگهبان یقیناً این را رد خواهد کرد . این اخطار قانون اساسی است آقایانی که طرح را تهیه کرده اند فکری برای این بکنند .آقای عمید صحبت کنند .
عمید زنجانی – بسم الله الرحمن الرحیم . برادران وخواهران نماینده توجه دارند که در زمان رژیم ستمشاهی به دلیل درگیری برخی از خوانین قشقائی یا نظام ستمشاهی ،این خوانین از کلیه حقوق فردی وحقوق پیش بینی شده در قانون اساسی دوران مشروطیت محروم شده بودن دو حتی حق اقامت وداشتن ملک در آن محل را نداشتند … ( یکی از نمایندگان – ایشان مخالف صحبت میکنند یا موافق ؟ ) من موافق صحبت می کنم . اما به دلیل اینکه می بینم آقایان مطلب در دستشان نیست میخواهم توضیح بدهم که….
رئیس – ایشان موافقند دارندزمینه را توضیح میدهند .
عمید زنجانی – توضیح میدهم که برادران همینطور روی هوا نظرندهند. به دلیل محروم شدنشان حتی از حق اقامت وکار در آن محل اینها مظلوم نمائی کرده بودند ودر بعد از پیروزی انقلاب متوسل به شورای انقلاب شده بودند وشورای انقلاب ضمن لغو آن محرومیت ها سه امتیاز به اینها داده بود،عنایت بفرمائید شورای انقلاب با لغو آن ماده واحده دوران ستمشاهی سه امتیاز به اینها داده بود : امتیاز اول این بود که اینها میتوانند حق اقامت در آن محل داشته باشند و میتوانند دارای زمین باشند . حق سکونت ، کار روی زمین . امتیاز دوم این بودکه حداکثر مساحت اراضی واگذاری به هر کدام از ورثه برای امور زراعی ، باغداری ، فعالیتهای دامداری متناسب با طرح ارائه شده و امکانات فنی و شرایط محلی با تائید وزارت کشاورزی و عمران روستائی به آنها داده شده بود . امتیاز سومی که براساس ماده واحده مصوبه شورای انقلاب به خوانین قشقائی داده شده بود، این بود که مستغلات و املاک شهری و همچنین باغاتی که عرصه واعیان آنها متعلق به وراث این دونفر نامبرده در متن ماده واحده بوده ، در ملکیت آنها ابقاء شده .این سه امتیاز خواه و ناخواه با این ماده واحده که در طرح آمده هر سه امتییاز لغو میشد . ما آمدیم در عین لغو کردن امتیازاتی که در مصوبه شورای انقلاب بود یک چیزی ملحق کردیم برای اینکه احیانآً اگر در میان این خوانین و وارثشان … ( یکی از نمایندگان – ایشان مخالف حذف است . ) اجازه بفرمائید .
رئیس – ایشان خودش در کمیسیون هم پیشنهاددیگری غیر از این داشته میخواهد از آن پیشنهاد خودش دفاع کند . بفرمائید .
عمید زنجانی – من موافق حذف و پیشنهاد تکمیلی هستم .
رئیس – بله ، ایشان میگویند این را قبول ندارند یک پیشنهاد دیگری برای این دارند . بفرمائید .
عمید زنجانی – عنایت بفرمائید . بنابراین وقتی این ماده واحده کلیه
امتیازات را لغو میکند یعنی امتیازاتی که شورای انقلاب داده لغو میکند در اینجا کمیسیون طرفین را خواست ومسائل طرفین را ببررسی کرد . در اینجا احتمال این وجود دارد که هنوز حقی و جچیزی در اختیار ورثه اینها باشد که خود این ورثه جزو مستضعفین باشند. افرادی که نه شرورند ونه در منطقه ممکن است ایحاد مزاحمت بکنند ، افرادی هستند خودشان مثل بقیه مستضعف هستند و در آن محل .ماآمدیم پیشنهاد دادیم ، پیشنهاد این است دقیقاً یک استثنائی به این …
حسینی شاهرودی – ایشان دارند در حمایت صحبت می کنند .
رئیس – ایشان خوب مخالف با این است .
حسینی شاهرودی – پیشنهاد خودشان را باید بعدآً مطرح کنند .
رئیس- خیلی خوب ایشان موافق حذف هستند .
عمید زنجانی – حذف این ذیل و یک پیشنهاد تکمیلی …
رئیس – حالا آقایان که حق ندارید اعتراض این جوری بکنید . بنویسید بدهید .
عمید زنجانی – حالا اگر فرصتی ندارید که گوش بدهید ، من استدلالها را رها میکنم و خود پیشنهاد را عرض میکنم .
پیشنهاد این است که به قدر مستثنیات دین برای اینها حقی قائل بشویم . برای اینکه احتمال اینکه حقی برای اینها درآنجا باشد برای ورثه مستضعف وجود دارد ودر ضمن در قانون دیگری پیش بینی شده که اینها میتوانند از طرف قصائی اگر حقی هم دارند احقاق حق کنند . شکایت کنند و به حقشان برسند . پیشنهاد این است که درحد مستقنیات دین که در قانون مشخص شده و شرعاً هم همین طور است هر کسی که از او به عنوان بدهکار اموالش گرفته میشود باید به اندازه مستثینات دین برایش ابقاء بشود اینجا در ذیل ماده واحده در ضمن لغو امتیازاتی که شواری انقلاب داده قید بشود که(( به اندازه مستثنیات دین در اختیار اینهاباشد .)) والا مساله داشتن منزل مسکونی یا حداکثر باغ به میزان 1000متر وجهی ندارد ، نه وجه شرعی دارد ، نه وجه عرفی دارد . اما اگر (( مستثنیات دین )) باشد وجه شرعی دارد . والسلام علیکم و رحمه الله .
صالح آبادی – ایشان که اصلاً موافق حذف نبودند .
رئیس – ایشان که حسابی موافق حذف بودند ، ایشان می گویند اینکه نوشته اند هزار متر یا … این وجه شرعی ندارد . شما بیائید به جای این یک چیز دیگری بنویسید . ایشان به عنوان موافق حذف صحبت کرد ، و درست هم موافقت کرد .
آقای اصغری مخبر کمیسیون صحبت کنند .
محمد اصغری ( مخبر کمیسیون قضائی ) – توضیحی من میدهم برای صحبتی که آقای موحدی ساوجی فرمودند .اولاً بحث و پیشنهادات طوری بود که اصل طرح از دست میرفت ، این یک مطلب .
مطلب دوم این بود که شورای محترم نگهبان رد نکند . مطلب سوم اینکه بنده هم با برخی از اعضاء کمیسیون صحبت کردم ، همینطور که جناب آقای عمید هم فرمودند موافق حذف هستند به استثناء همین (( منزل مسکونی )) که فکر کنم همان مصداقی از (( مستثنیات دین )) باشد . یعنی تا (( منزل مسکونی )) باشد بقیه آن (( هزار متر )) حذف بشود .
رئیس – این پیشنهاد آقای جلالی ،پیشنهاد حذف است .اگر حذف نشد جائی برای پیشنهاد آقای عمید نمیماند. اگر حذف شد ، آقای عمید میتوانند پیشنهادشان را مطرح کنند .
رهبری املشی – اینکه آقای اصغری گفتند پیشنهاد دو قسمت دارد .منزل مسکونی را جداکنیم .
رئیس – خوب ما فعلاً پیشنهاد آقای جلالی را ، اگر بخواهند مطرح کنند باید رای بگیریم . ایشان میل خوشان است . آقای جلالی که پیشنهاد داده اند این جمله حذف بشود اگر بخواهند در پیشنهادشان تغییری بدهند ما می پذیریم .آقای جلالی پیشنهادشان را بگویند .
بیات – از کلمه به استثناء تا آخر حذف بشود .
خداکرم جلالی – از (( به استثناء منازل مسکونی و باغاتی که حداکثر برای هر خانواده بیش از هزار متر نباشد )) حذف بشود .
رئیس – آقای جلالی میگویند این جمله حذف بشود در سطر ما قبل آخر (( به استثناء منازل مسکونی و باغاتی که حداکثر برای هر خانواده بیش از هزار متر نباشد .)) ایشان میگویند این جمله از این ماده واحده حذف بشود /182 نفر در جلسه حضور دارند ، نمایندگانی که با حذف این جمله موافق هستند ، قیام بفرمایند (اکثر برخاستند ) دونفر از آقایان که شمردند 93 نفر ایستاده اند ( عده ای از نمایندگان – رای نیاورد ) 183 نفر حضور دارند 92 نفر هم اگر بود رای آورده بود بنابراین تصویب شد .حالا آقای عمید میتوانند پیشنهاد خودشان را مطرح کنند .
عمید زنجانی – بسم الله الرحمن الرحیم . با توجه به حذف این قسمت ذیل ماده واحده من پیشنهاد میکنم به خاطر احتمالی که پس از بررسی زیاد وجود دارد که ورثه مستضعف این خوانین مذکور ، نامبرده در متن طرح حق و حقوقی داشته باشند بعد از آن که اموال اینهاگرفته شده طبق جهات وموازین شرعی باید به میزان مستثنیات دین برای آنها کنار گذاشته بشود . برخی از نمایندگان محترم اظهار نگرانی میکردند که اینها ممکن است بعدها بیایند ادعا داشته باشند آن که در این ماده واحده به عنوان مستثنی ذکر میشود عبارت از آن اموالی است که در ملکیت اینها در گذشته بوده و پولش را نگرفته اند . اما اگر احیانآً املاکی بوده پولش را گرفته اند در آن مورد اصل این ماده واحده ساکت است . مورد بحث آن املاکی است که احتمالاً در آینده ادعا روی آن داشته باشند که گفته میشود طبق این ماده واحده تمامی املاک برگردانده میشود جز مستثنیات دین که براساس موازین شرعی در چنین مواردی حاکم هست . بنابراین من چون قبلاً هم راجع به این پیشنهاد توضیح دادم پیشنهادم را خلاصه میکنم که در ذیل ماده واحده آورده بشود ، به استثناء موارد مستثنیات دین که در قانون مشخص شده که این مستثنیات دین چیست ؟ و اینها نسبت به این مستثنیات دین حق دارند که برخوردار باشند ونسبت به آنها تملک داشته باشند ومستثنیات دین را اگر آقایان توجه داشته باشند خواهران وبرادران نماینده میدانند که مستثنیات دین چیزی نیست که برای خاطر داشتن آن کسی بتواند قدرت وقوت بیشتری برای شرارت یا انجام کارهائی در آن منطقه مبادرت بکند .مستثنیات دین در حدی است که یک شخص مستضعفی میتواند با داشتن آن زندگی حداقلی را داشته باشند . نه مفسده سیاسی دارد ، نه مفسده اقتصادی دارد ونه اینها را جسور میکند در آنجا و مفروض هم این است که این ورثه خودشان از قشر مستضعف هستند و مزاحمتی هم ندارند . والسلام علیکم .
منشی – مخالف آقای موسوی تبریزی .
یکی از نمایندگان – این عبارت نقض دارد .
رئیس – آقای عمید عبارتتان را بخوانید .
عمید زنجانی – عبارت را من داده بودم و متاسفانه نمیدانم چه شده ؟ در دست هیات رئیسه بوده . حالا من یکبار دیگر عبارت را قرائت میکنم : (( از تاریخ تصویب این قانون لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقائی و سهراب بهادری قشقائی مصوب 10/11/1358 شورای انقلاب کان لم یکن تبقی و ملغی اعلام میشود به استثناء موارد مستثنیات دین که در قانون مشخص شده است. ))
رئیس – حالا اجازه بدهید اصلاً در عبارت ماده واحده نقصی هست . من تعجب می کنم در کمیسیون قضائی چرا توجه نشده می گوید : (( از تاریخ توصیب آن ، قانون شورای انقلاب کان لم یکن تلقی میشود .)) این قبول اما در فاصله آن تاریخ تا این تاریخ اگر اینها حقوقی کسب کرده باشند روی زمین شما که درباره آن حرفی نزده اید .
عمید زنجانی – آن هم باید بیاید.
رئیس – از این تاریخ یعنی از این به بعد مثلاً زمین نمی توانند به آنها بدهند اما اگر زمین داده باشند شما اینجا حکمی برایش تعیین نکرده اید .
عمید زنجانی – قانون نمی تواند این کار را بکند . قانون از حالا تصویب میشود شامل گذشته که نمیشود.
رئیس – خیلی خوب پس این استثنائی که می خواهید بکنید …
عمید زنجانی – استثناء از حالا به بعد است .
رئیس – پس استثناء مال از این به بعد است ؟
عمید زنجانی – بلی ، از این به بعد است .
رئیس – و اگر اینها پیش از این زمینی گرفته باشند براساس آن قانون بیشتر از هزارمتر هم باشد دستشان میماند طبق این قانون ؟
عمید زنجانی – خواه ناخواه همینجوری خواهد بود .
رئیس – خیلی خوب ، مخالف صحبت بود .
منشی – آقای موسوی تبریزی بفرمائید .
سید حسن موسوی تبریزی – بسم الله الرحمن الرحیم . آقایان توجه کنند .جناب آقای عمید به مستثنیات دین اشاره کردند ، من تعجب میکنم که مسایل شرعی در جای خودش مطرح نمیشود . مستثنیات دین ازنظر فقه ما،در جایی مطرح میشود که شخصی مفروض دیگران باشد ، طلبکارهای زیادی داشته باشدو نتواند طلب همه را بدهد . یا نخواهد بدهد . آنجا اموالی که این آقای بدهکار داردهمه را به دستور حاکم میفروشند جز مستثنیات دین که منزل و مرکب و وسایل منزل و وسایلی که مورد لزوم در معاشش هست و درآمدی که برای امر معاش خودشان باید از آن وسایل داشته باشند . اینها را استثناءمی کنند . در صورتیکه دیگران حق داشته باشند این چیزی است که از حق دیگران نسبت به ایناقا بدهکار کاسته میشود . یعنی این حکم شرعی به نفع بدهکار است در اینجا اصلاً مساله برعکس است ، این افرادی که در اینجا اگر مالک باشند از دو قسمت خارج نیست یااز تاریخ تصویب شورای انقلاب به اینطرف این آقایان آنجا مالک شده اند ، احیاء کرده اند ، کار کرده ان ،فعالیت کرده اند ،این هم خلاف شرع و هم خلاف قانون اساسی است که ما بگوئیم که از آنها گرفته بشود در حالیکه طبق قانون شرع و قانون جمهوری اسلامی رفته اند احیاء کرده اند و حق پیدا کرده اند بگیریم جز مستثنیات دین به چه عنوان شرعی ؟ اصلاُ اینجا مستثنیات دین آوردن غلط است . هم ازنظر فقهی و هم از نظر شرعی ، درست نیست . از کمیسیون قضائی بعید است که واقعاً یک چنین پیشنهادی بدهند و اگر می خواهی بگوئیم آن املاکی که از قدیم ، بازور گرفته بودند وداشتند از آنها مستثنیات دین را مستثنی بکنیم ما بقی اش را به دیگران بدهیم، اینهم غلط است . تمام اموالی که با زور اگر به غیر حق گرفته بودند قبل از آن وقتی که ساوک از آنها بگیرد به ناحق مالک بودند حتی مستثنیات دین را هم به ایشان نمیشود داد. ما باید همه را بگیریم اگر فقیر شدند دولت جمهوری اسلامی برای ادامه زندگی شان کمک کند ، بروند احیاء کنند . مستثنیات دین اینجا جایش نیست فرق نمی کند در رابطه با املاکی که به ناحق مالک شده اند نمیشود مستثنیات دین را اینجا آورد . اگر بحق مالک شده اند باز هم جایش نیست. من با این پیشنهاد جناب آقای عمید مخالفم و شرعاً هم درست نیست و شبهه خلاف قانون اساسی در اینجا هست و خلاف شرع هم هست . البته خودم پیشنهاد دیگری دارم که اگر لازم باشد بعدآً عرض میکنم والسلام .
منشی – موافق آقای خیرخواه .
کامل خیرخواه – بسم الله الرحمن الرحیم . من تعجبم از جناب آقای موسوی است که زمانی در مسند قضا بودند و قضای اسلامی را بکار می بستند . اولاً اینجا من این تذکر را بدهم که اگر این پیشنهاد حذف رای نمی آورد کار خیلی مشکل تر بود و شاید جمعی از آنها مدعی حقوق اضافی هم میشدند واما اصل مطلب ، مستثنیات دین مسلم مورد قبول همه فقهای شیعه هست . و این که عرض کردم (( عجب )) از این جهت که وقتی ما مالک مشخص و معینی داریم و می آید یقه بدهکار را می گیرد و مطالبه حق خودش را می کند شرعاً به آن بدهکار این حق داده میشود که از یکسری املاک همچنان در دست خودش نگهداری بکند و به بدهکار ندهد . همانطوری که جناب موسوی اشاره کردند خانه مسکونی شمشیر ،مرکب و امثال اینها … خوب این در جایی که مالک مشخص است و می آید مطالبه حق خودش می کند اما بدهکار نمی تواند دین را ادا بکند شرعاً می گوئیم که این مستثنیات در اختیار این بدهکار باید باشد در آنجایی که مالک مشخص نیست واین املاک وحقوق در واقع در دست حکومت اسلامی است آیا حکومت اسلامی در برابر همه مردم در حداقل معیشت و زندگی مسؤولیت ندارد ؟کسی که فرضاً بدهکار شده اگر بگوئیم تملکش و املاکش همه غیر شرعی بوده خوب آنجا بحثی نیست که مال خودش نیست ، اما اگر واقعاً خلاف کرده و بایستی مصادره بشود . و این اموال مربوط به همه حکومت است ، حکومت در برابر مردم این مسوولیت را هم دارد که حداقل معیشت را بایستی برای مردم در نظر بگیرد با این بیان بنده تصور می کنم که نمایندگان محترم کاملاً روشن شده اند که پیشنهاد جناب آقای عمید زنجانی یک پیشنهاد معقول و منطقی است که مستثنیات دین حتمآً در اختیار آن مالکی که فرضاً تخلف هم کرده وما الان در این بحث مورد نظر داریم این قانون را مطرح می کنیم که قانون شورای انقلاب کان لم یکن باشد بگونه ای هم قانون وضع نکنیم که حق این بیچاره ها که در بینشان مسلم مستضعف و محروم و آدمهای غیر شرور هم هستند حق آنها را انشاء الله ضایع نکنیم و السلام .
منشی – مخبر کمیسیون توضیح بدهند
سید محمد اصغری(مخبر کمیسیون امور قضائی وحقوقی)- بنظرم منظورجناب آقای عمید از مسثتنیات اصلاحی دین که در بحث مفسل یعنی همان ور شکسته یا مفسل یا محجور می آید نیست.منظور اموالی درحدود مسثتنیات دین است یعنی اینجا بحث مفلی وورشکستگی واینجا نیست که بگئیم انقدر مدیون است ولی این مستثنیات را از او نگیریم مسًله مشخص است مورد،مورد تفلیس واینها نیست مسًله این است که اموال ایشان که گرفته شده بودوبه تبعیض دوباره به او پس داده اند اموال درحدود مستثنیات دین به او بدهیم،مثل خانهً مسکونی یا هر چیزی که تحت عنوان مستثنیات دین قرار می گیرد.علیهذا بنظر بنده پیشنهاد،پیشنهاد خوبی است واز هر یک از نمایندگان محترم هم اگر بپرسیم که موکلی ازحوزهً انتخابیه اش آمده می گوید حق من یک خانه مسکونی هست یا نه؟با اینکه اموالش هم مصادره شده فکر نمی کنم که خیلی مخالف یک خانه مسکونی با شند علیهذا مستثنیات دین مصداق بارزش یک منزل مسکونی هست.حالا میشود مثلا بگوئیم حدودش را هم دادگاه مشخص می کند،متراژش را دادگاه مشخص میکند ولی بنده جوابم این است که منظوراز((مستثنیات دین)) معنای اصطلاحی آن نیست، این جور بنویسیم : (( به استثنای اموال یا مواردی درحدود مستثنیات دین)) والسلام.
رئیس- خوب پیشنهاد آقای عمید زنجانی را مشخص کنید وبخوانید تاراًی بگیریم.
منشی- به پیشنهاد آقای عمید زنجانی این عبارت اضافه میشود: ((به استثنای موارد مستثنیات دین که در قوانین مشخص شده است))
رئیس- 182 نفر حاضرند،نمایندگانی که با این پیشنهاد آقای عمید زنجانی موافقند،قیام بفرمایند(اکثر برخاستند) تصویب شد.پیشنهاد دیگری نداریم؟(منشی- خیر) مادهً واحده را بخوانید.
( به شرح زیر خوانده شد)
مادهً واحده – از تاریخ تصویب این قانون لایحه قانونی راجع به املاک وراث اسماعیل قشقائی وسهراب بهادری قشقایی مصوب 10/11/1358 شورای انقلاب کان لم یکن تلقی وملغی اعلام میشود.به استثنای موارد مستثنیات دین که در قوانین مشخص شده است.
رئیس-182 نفرحضوردارند نمایندگانی که بااین ماده واحده که قرائت شد موافقت دارند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند) تصویب شد یکربع ساعت تنفس داده میشود.
(جلسه در ساعت 25/10 به عنوان تنفس تعطیل ومجدداّدر ساعت10/11 به ریاست هاشمی رفسنجانی تشکیل شد)
رئیس – بسم الله الرحمن الرحیم.جلسه برای ادامهً مذاکرات رسمی است،دستور بعدی را شروع کنید.
8- تصویب لایحه اصلاح مادهً (1) قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه
مصنوعات ما شینی کارخانجات داخلی مصوب سال1345 .
منشی- دستور بعد گزارش شوردوم کمیسیون امور اقتصادی ودارائی درخصوص لایحهً اصلاح مادهً(1) قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی است،مخبر کمیسیون امور اقتصادی ودارائی توضیح بفرمایند.
محمد باقر نوبخت حقیقی(نایب رئیس کمیسیون امور اقتصادی ودارائی)-بسم الله الرحمن الرحیم.گزارش از کمیسیون امور اقتصادی ودارائی به مجلس شورای اسلامی.(شماره ترتیب چاپ180) لایحهً اصلاح مادهً یک قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب 1345 به شماره چاپ109 وثبت 26 درجلسه روز یکشنبه مورخ 26/7/67 کمیسیون امور اقتصادی ودارائی به عنوان کمی سیون اصلی نمایندهً دولت،مسوًلین وکار شنا سان مربوط مورد بحث وبررسی لازم قرار گرفت ومصوبهً شوراول عیناّ به اتفاق آراء به تصویب رسید.اینک گزارش آن جهت شوردوم تقدیم مجلس شورای اسلامی گردد
برای استحضار مجلس عرض می کنم همانطور که مسبوق هستید مادهً1 قانون استرداد حقوق گمرکی مواداولیه مصنوعات ماشینی که درسال 1345 به تصویب رسیده اداره کل گمرک را ملزم ومکلف می کند که وقتی کالا های ساخته شده از کارخانجات داخلی میخواهد صادر بشودآن حقوق گمرکی وسود.
بازرگانی را که در ابتدای ورود مواد اولیه گرفته بود به اینها پس بدهد که بااین کار،کارخانجات داخلی تشویق بشوند که مواد اولیه ای را که وارد کرده اند بصورت مصنوعات وبصورت کالا های ساخته شده بکنند منتها یک ضعف ویک نقصی دراین قانون بودوآن ضعف این بود که مبنای پرداخت حقوق گمرکی وسود بازرگانی راازمان تاریخ صدور کالا اعلام کرده بود.ما درموقع ورود مواد اولیه یک حقوق گمرکی ویک سود بازرگانی می گیریم که مبلغش خیلی کم هست ولی وقتی که این مادهً اولیه در کارخانجات داخلی بصورت کالا درآمد می خواهد خارج بشود سود بازرگانی وحقوق گمرکی اش زیاد هست یعنی دولت چیزی کمی می گیردوموقع صدور کالا باید مقدار زیادی را بدهد.واین مشکلات اعتباری وبودجه ای تولید می کند آن اصلاحی که منظور نظر دولت بودودرکمیسیون امور اقتصادی ودارائی ودردیگر کمیسیونهای فرعی عیناّ تصویب کردندوپیشنهاد دولت را پذیرفتند این بود که ما ماًخذ پرداخت را حداکثر همان مبلغ دریافتی بگیریم یعنی آن مبلغی را که از که ازکارخانه داردرموقع ورود مواد اولیه گرفتیم وقتی که بصورت کالا می خواهد خارج بشود همان مقداررا حداکثر به او بدهیم وتشویقش هم بکنیم،دیگربیشتر نپردازیم که نه اعتبارش را داریم نه امکانات به ما این اجازه را می دهد.این موضوع در شور اول تصویب شده بود،در شوردوم هم مجدداّتصویب شد که انتظار امعان نظر وتصویب مجلس محترم دراین رابطه هست ضمن اینکه دوتا پیشنهاد هست که آنهم متعابقاّبیان خواهد شد
علی پناهنده- جناب آقای نوبخت لطفاّدرمورد تبصره اش همیک مقدار توضیح بدهید.
نوبخت- خواهش می کنم خودآن مادهً واحده راهم خدمتتان می خوانم ازتاریخ تصویب این قانون عبارت((حد اکثر به میزان حقوق گمرکی وسودبازرگانی پرداختی)) بعد از عبارت)) به ماًخذ حقوق گمرکی وسود بازرگانی تاریخ صدور کالا به خارج در مادهً(1) قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیهً مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب1345 اضافه میشود.پس این عبارت را بگوئیم که حداکثر به میزان آنچه که از کارخانجات گرفتیم بهمان میزان بدهیم نه به آن میزانی که تاریخ روز هست.
تبصره هم می گوید که :((حکم این مادهً واحده شامل آن دسته از کالا های موضوع قانون استرداد حقوق گمرکی مواداولیه مصنوعات ماشین کارحانجات داخلی که به خارج صادرولی وجوه مربوط مسترد نگردیده نیز میباشد)) چون یک مقدار از کالا ها هست که خارج شده به لحاذ اینکه دراینجا ابهام وجود داشت چیزی به آنها پرداخت نکرده اند.گفتیم حق آنها هم ضایع نشود چون مشمول این قانون میشوند چون مشمول این قانون هستند بنابراین آن حقوقی که به گردن دولت دارند تاًدیه بشود.این هم راجع به آن تبصره بوده.در خدمتتان هستم اگر باز سوًالی بود جواب میدهم.
رئیس – خیلی خوب. آقای الویری یک پیشنهاد اصلاح لفظی دارند که بنظر من قابل توجه است آقای نوبخت خودتان هم به پیشنهاد ایشان توجه بفرمائید.
مرتضی الویری- بسم الله الرحمن الرحیم. نمایندگان محترم توجه بکنند ما معمولا اگر یک مادهً واحده ای را یا یک تبصره ای را یا یک قانونی را که بطور کلی اصلاح می کردیم آن عبارتهای اصلاح شده را جدا جدا ذکر نمی کردیم بلکه می آمدیم خود اصلاح شدهً آن مادهً واحده را بعنوان مصوبه جدید ذکر می کردیم مثلا ببینید اینجا ما بایستی عبارت را به این ترتیب بنویسیم:
((مادهً واحده- مادهً 1 قانوان استرداد گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی بشرح زیر اصلاح میشود.)) بعد عین عبارت اصلاح شده را بطور تمام و کمال ذکر بکنیم.بنابراین اگر براین شیوه بخواهیم نگارش بکنیم به این ترتیب میشود(همان مادهً یکی که در متن بود.) به این صورت میشود:
مادهً1-اداره کل گمرک مکلف است درصورتی که کالاهای ساخته شده درکاحانه های داخلی به خارج از کشور صادر شود حقوق گمرکی وسود بازرگانی اقلام مشروحهً ذیل براساس مادهً3این قانون به نسبت موادوقطعاتی که خارج وارد کرده است،درساخت کالا یا بسته بندی آنها مصرف شده است به ترتیبی که درآئین نامه مربوط تعیین خواهد شد به ماَخذ حقوق گمرکی وسود بازرگانی تاریخ صدور کالا به خارج…
تااینجا عین همان متنی است که درگذشته بوده حالا قانونگذار می خواهد یک عبارتی را دراینجا اضافه بکند پس خود این متن باید باشد همان عبارتی را که داریم اضافه می کنیم در این متن بگنجانیم . بنابراین میشود (( تاریخ صدور کالا به خارج )) عین همان عبارتی که در کمیسیون تصویب شده میشود .
نوبخت – آقای الویری ! (( به میزان صدور )) را بگذاریم (( حداکثر)) .
الویری – بلی . حداکثر به میزان حقوق گمرکی و سود بازرگانی پرداختی و بقیه هم همینطور . یعنی ما عبارت اصلاح شده ماده واحده را بطور کامل باید بیاوریم و سیاق قانونگذاری در این دو دوره هم بهمین ترتیب بوده . بنابراین فی الواقع یک اصلاح شکلی است و محتوا را هیچ تغییری نمیدهد.
موحدی ساوجی – من پیشنهاد حذف عبارت (( حداکثر )) را دارم .
رئیس- شما پیشنهادی دارید ؟ ( موحدی ساوجی – بلی ) خوب اگر آقایان موافق باشند این عبارت را آنجوری که آقایان الویری گفتند خودشان تنظیم می کنند برای آن رای میگیریم آقای الویری شما عبارت را آنطوری که فکر می کنید تنظیم کنید .
الویری – عبارت را من تنظیم کردم فقط آقای موحدی ساوجی پیشنهاد حذف کلمه ((حداکثر)) را دارند که این قابل طرح شدن هم هست .
رئیس – خوب آقای موحدی مطرح کنید .
منشی – آقای موحدی بفرمائید .
موحدی ساوجی – بسم الله الرحمن الرحیم . ما ضمن اینکه استقبال می کنیم ازاین لایحه دولت که در جهت تشویق صادرات و افزایش صادرات غیر نفتی کشور هست در اینجا کلمه ((حداکثر )) را ما لازم نمی بینیم برای اینکه آن کالاهایی که درخود همین ماده واحده آمده لیست این کالاها صدورش به خارج مانعی ندارد . وقتی صدور این کالاها بخارج مانعی ندارد ما باید معافیتها را هم مشخص کنیم که به یک میزان باشد و آن میزان معافیت هم اینجا (( به میزان حقوق گمرکی و سود بازرگانی پرداختی )) موقعی که فرض کنید این کارخانه مواد اولیه بوده قطعات بوده، هر چه بوده ، وارد کشور کرده و بعد از این بابت حقوق گمرکی پرداخت کرده حالا که می خواهد صادر کند به خارج به همان میزان مورد عفو قرار بگیرد و به اصطلاح از این دیگر حقوق گمرکی گرفته نشود اینکه ما بگوئیم حداکثر ممکن است یک حداقل بگذارند که مثلاً یک درصد باشد حداثر صد در صد به همان میزان باشد ، این غلط است . ماباید در کشورمان یک سیاست مشخص داشته باشیم که آقا به همه تولید کننده ها (( اعم از دولتی ،تعاونی ، خصوصی )) دولت در اینجا میتواند مشخص کند کدام صادر بشود کدام کالا صادر نشود ولی وقتی دارد صادر میشود دیگر معنی ندارد بگوئیم که حداقل یا حداکثر در اختیاز دستگاه اجرایی باشد و در اینجا یک سیاستگذاریهای تبعیض آمیزی ممکن است بکنند که به ضرر مملکت و انقلاب و اقتصاد مملکت باشد . بنابراین کلمه (( حداکثر )) حذف بشود . والسلام .
منشی – آقای رضوی مخالف هستند ،توضیح میفرمایند .
سید محمد رضوی – بسم الله الرحمن الرحیم . برادر عزیزمان آقای موحدی ساوجی فکر کنم که عنایت کامل نداشتند که این پیشنهاد را دادند . ببینید در لایحه پیشنهادی آمده (( به ماخذ حقوق گمرکی وسود بازرگانی تاریخ صدور کالا)) وقتیکه مواد اولیه را سازنده وارد کرده یک مبلغی را بابت حقوق گمرکی و سود بازرگانی پرداخت کرده این حقوق گمرکی وسود بازرگانی هرساله متغیر است ممکن است که دو سال بعد این مواد اولیه به کالا تبدیل بشود تا صادر بشود و بعد این حقوق گمرکی وسود بازرگانی افزایش پیدا بکند یعنی اگر وارد کننده بابت این مجموعه کالای وارداتی یکهزار تومان بابت حقوق گمرکی وسود بازرگانی پرداخت کرده و دوسال دیگر بشود یکهزار و دویست تومان ،آنوقت دولت بایستی آن یکهزار تومانی که او پرداخته دویست تومان هم بگذارد رویش به صاحب کالا بپردازد و این اصلاً بارمالی دارد وبایستی ردیف بودجه برایش تعیین بشود و لذا پیشنهاد حداکثر بسیار معقول است یعنی حداکثر وجهی که به صاحب کالا پرداخت میشود وجهی است که از او دریافت شده . بسیار حرف معقولی است و حذف کلمه ((حداکثر)) برای دولت بارمالی داردو در شرایطی که سود بازرگانی و حقوق گمرکی افزایش پیدا میکند میبایستی دولت بیشتر از مبلغ دریافتی به صاحب کالا پرداخت بکند به این دلیل کن با پیشنهاد جناب اقای موحدی مخالفم .
رئیس – موافق صحبت کنند .
منشی – آقای پناهنده موافق هستند ،بفرمائید .
علی پناهنده – بسم الله الرحمن الرحیم . درست به همان استدلالی که جناب آقای رضوی میفرمایند اگر کلمه (( حداکثر )) حذف بشود ،درست نیست به همان استدلال من عرض می کنم باید (( حداکثر )) حذف بشود ! بدلیل اینکه عبارت این است : (( به میزان حقوق گمرکی و سود بازرگانی پرداختی )) وقتی (( حداکثر )) حذف بشود این میشود .(( به میزان حقوق گمرکی و سود بازرگانی پرداختی )) یعنی هر چه پول داده پس بگیرد این کجا برای دولت بار دارد ؟ حالا هر مقدار پول داده و لو فرض بفرمائید یکسال پیش از این پول داده همان پول را پس می گیرد . دیناری دولت نباید از این بابت بدهد و این حداکثر که باشد آن طرفش ضرر دارد یعنی ممکن است ((حداقل )) بار برای دولت داشته باشد ، کمتر بگیرند از این طرف یعنی وقتی (( حداکثر)) گذاشتیم آنطرف گذاشتیم قضیه (( حداقل )) است . بفرمایش آقای موحدی ساوجی یعنی ممکن است یک درصد بگیرند . یک درصد که بگیرند یعنی چه ؟ از جیب چه کسی رفته ؟ از جیب دولت رفته حالا چیزی دولت نمی گیرد از این صادر کننده کالا دیگر چیزی هم به آن نمیدهد وقتی ما گفتیم (( به میزان حقوق گمرکی و سود بازرگانی )) یک سیاست یکنواخت است که هم دولت تکلیف خودش را میداند چیست هم صادر کننده کالا یعنی ما در این ممکلت از تنوع در تصمیم گیری بسیار لطمه خورده ایم مخصوصاً در امر صادرات و واردات که هر روز یک قانونی وضع می کنند صادرکنندگان و تاجرها اصلاً نمیدانند که چه کار باید بکنند آیا برایشان سوددارد ، ضرر دارد ؟ این حذف کلمه (( حداکثر)) . دوتا خاصیت دارد : یکی اینکه یک سیاست یکنواخت است برای صادراتی که ما نمی خواهیم از آنها سود بازرگانی بگیریم دوم اینکه مقدارش مشخص است . عیناً همان پولی است که داده مثل یک گروئی است . این پول را از او میگیرند که دومرتبه وقتی که برگشت همان پول را به او پس بدهند و (( حداکثر )) که باشد آنطرف قضیه (( حداقل )) ممکن است لطمه به دولت بخورد یعنی یک چیزی دولت از جیبش بگذارد . بنابراین با همان استدلالی که جناب آقای رضوی میفرمایند (( حداکثر )) حذف نشود با همان استدلال بنده عرض میکنم حذف بشود .والسلام علیکم و رحمه الله .
رئیس – کمیسیون توضیح بدهند.
محمد باقر نوبخت حقیقی ( نایب رئیس کمیسیون امور اقتصادی و دارائی )- بسم الله الرحمن الرحیم . ضمن تشکر از نظر برادرمان آقای موحدی ساوجی به برادرمان آقای پناهنه باید عرض بکنم هر سال سود بازرگانی یک درصد و یم نرخ خاص تعیین می کنند حالا آن سالی که ما می خواهیم این را خارجش بکنیم در این فاصله چند تا سود بازرگانی با ضرایب مختلف دارد ما کدامشان را ملاک عمل قرار بدهیم که همان دریافتی شان را به اینها بدهیم ؟پس آن حداکثری را باید بگیریم که بتواند این نظر را تحصیل بکند ، این مقصود را برای ما حاصل بکند . بنابراین گذاشتن این قید (( حداکثر )) در اینجا جلو این را می گیرد که ما در بعضی از موارد حتی اگر لازم شد که کمتر بدهیم منعی نباشد .
مجدداً نکته دیگری را هم اشاره می کنم : اساس وجودی این سود بازرگانی و حقوق گمرکی اگر اهداف مختلفی را داشته باشد یکی این است که یک منبع درآمدی برای دولت بشود که بتواند هزینه های جاری را هم از آن تامین بکند . اصل براین است که دولت فقط بگیرد . دولت اگر می گوید که حداکثر به میزانی که دریافت کرده ام به همان میزان پرداخت بکنم اگر یک وقتی شرطی ایجاد بشود که کمتر از آن ماخذ زمان صدور کالا باشد دولت مناسب میداند که همان مقدار کمتر را به او بدهد چون برای دولت یک منبع درآمدی ایجادمیشود .پس ما با گذاشتن این حداکثر میخواهیم این نظر را تامین بکنیم که به صادر کنندگان بیشتر از آنچه که دریافت کرده ایم ندهیم . و اگر یک وقت ماخذ صدور کالا مقدار کمتر از آن چجیزی بود گرچه تا بحال اینجوری نبود ولی اگر یکوقت در آینده اینجور باشد که ماخذ صدور کالا ، مبلغ کمتری را برای دولت ایجاد بکند دولت همین کمتر را بدهد و لزومی نداشته باشد که همان مقداری را که دریافت کرده پرداخت بکند . این برای وقتی هست که دولت را می گویند تو باید بیشتر بدهی که دولت میخواهد ((حداکثر)) به آن میزانی را که دریافت کرده پرداخت بکند . بنابراین قراردادن این کلمه ((حداکثر)) در اینجا حتی برای آینده هم مفید هست .
رئیس – ددولت توضیح بدهند .
غفورپاکنهاد( معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی ) – بسم الله الرحمن الرحیم . با توجه به توضیحات برادرمان آقای نوبخت . من اشاراتی را خدمت نمایندگان محترم ضروری میدانم . به عنوان مثال : اگر موتور جاروی برقی را برای تولید جاروی برقی در نظر بگیریم ،وارد کننده در سال 63 آن را وارد کرده است که طبق تعرفه گمرکی 06/85 آن سال حقوق گمرکی سی درصد و سودبازرگانی هفتاد درصد است .
درسال 64 ( همین حقوق گمرکی وسود بازرگانی ) سی درصد حقوق گمرکی اش فرقی نکرده ولی سود بازرگانی آن 170 درصد شده است ، در سال 65نیز به همین صورت حقوق گمرکی سی درصد است ولی سود بازرگانی 220 درصد است ، در نتیجه سود بازرگانی 150% افزایش پیدا کرده است .
مطلبی که درارتباط با ضرورت قید ((حداکثر )) هست به این دلیل است :
اولاً در این قانون استرداد حقوق گمرکی مواداولیه مصنوعات ماشینی پیش بینی آئین نامه اجرائی است که در آن آئین نامه اجرائی باید مشخص شود من وارد کننده این موتور جاروی برقی در سال 63-64-65 که سود بازرگانی متفاوتی داده ام به ماخذ کدام سال است ؟ دولت که مکلف به استرداد مبلغ حقوق گمرکی و سودبازرگانی شده به ماخذ کدام سال است ؟در نتیحه باید حداکثر به میزان دریافتی مشخص بشود که در آئین نامه اجرائی این قانون بتوان پیش بینی کرد وبه میزانی که حداکثر دریافت کرده به آن مسترد بکند ، نه 150% اضافه سود بازرگانی را که عرض کردم به او بدهد.
از طرف دیگر بتواند تشخیص بدهد که این حداکثر دریافتی حقوق گمرکی و سود بازرگانی در سال 64 که این جاروی برقی را صادرکرده ودر اینجا 170% است به چه صورت است؟ اگر در سال 65 است که 220درصد سود بازرگانی شده ولی در سال 63 سود بازرگانی 70 درصد و حقوق گمرکی 30درصد است . در هر صورت در آئین نامه اجرائی این قانون ، باید مشخصاً قید بشود که (( حداکثر تا میزان دریافتی )) از واردکننده بشود به او مسترد کرد، مثلاً ببینید!در سال 67 فرض بفرمائید من وارد کننده جاروی برقی را صادر میکنم ، آیا موتور آن در سال 64 وارد شده است ؟ در سال 65 وارد شده است ؟ یا درسال 63 ؟ این معلوم نیست .
من که در سه سال متناوب به طور کلی موتور جاروبرقی وارد کرده ام ولی صادرات من در سال 67 است ،یعنی من وارد کننده مشخص نمی کنم که این جاروی برقی که درست کرده ام و الان می خواهم صادر بکنم ، موتورش جزء واردات سال 64 من است یا 65 یا 66؟ در نتیجه (( به میزان حداکثر)) باید قید بشود که گمرک ایران بتواند به نسبت دریافتی از او به او برگرداند ومثالی که عرض کردم 150% اضافه بر مبلغی که دریافت کرده به او مسترد نکند .
رئیس - خیلی خوب ، 183 نفر در جلسه حاضرند پیشنهاد آقای موحدی ساوجی این است که این کلمه (( حداکثر )) از سطر اول ماده واحده حذف بشود . نمایندگانی که با حذف این کلمه موافق هستند قیام بفرمایند . ( عده کمی برخاستند ) تصویب نشد . پیشنهاد دیگر نداریم؟
منشی – خیر ، پیشنهاد دیگری نداریم .
رئیس – ماده واحده را با این عبارتی که الان خوانده میشود با هماهنگی آقای الویری و دولت و کمیسیون تنظیم کرده اند که شکل قانون نویسی معمول داشته باشد . آقای الویری بخوانید.
منشی – اضافه بر آن مطلبی که گفتم این اداره کل گمرک هم چون وجود خارجی ندارد و تبدیل شده به گمرک ایران بنابراین این هم یک اصلاح عبارتی دیگر است . یعنی برآن مبنائی که قبلاً تنظیم کردند چون فقط یک عبارت اضافه کرده بودند ، دیگر به این مساله توجه نکردند . نیازی نبود ولی وقتی که الان اصلاح شده این ماده 1 خوانده می شود چون اداره کل گمرک وجود خارجی ندارد و این مربوط به سال 45 بوده بنابراین ،این هم میشود (( گمرک ایران )) که فقط اصلاح عبارتی است من می خوانم .
ماده واحده – ماده 1 قانون استرداد حقوق گمرکی مواد اولیه مصنوعات ماشینی کارخانجات داخلی مصوب سال 1345 به شرح زیر اصلاح می گردد .
ماده 1- گمرک ایران مکلف است در صورتی که کالاهای ساخته شده در کارخانه های داخلی به خارج از کشور صادر شود حقوق گمرکی و سودبازرگانی اقلام مشروح ذیل را براساس ماده 3 این قانون به نسبت مواد وقطعاتی که از خارج وارد شده و در ساختکالا یا بسته بندی آنها مصرف شده است ، به ترتیبی که در آئین نامه مربوطه تعیین خواهد شد ،به ماخذ حقوق گمرکی و سود بازرگانی تاریخ صدور کالا به خارج حداکثر به میزان حقوق گمرکی و سود
بازرگانی پرداختی از محل درآمدگمرک ایران بابت حقوق گمرکی و سود بازرگانی به صادر کننده پرداخت نماید .
تبصره – حکم این قانون شامل آن دسته از کالاهای موضوع قانون استرداد حقوق گمرکی مواداولیه مصنوعات کارخانجات داخلی که به خارج صادر ولی وجوه مربوط مسترد نگردیده نیز می باشد .
رئیس – 186 نفر در جلسه حاضرند نمایندگانی که با این ماده واحده و تبصره آن که قرائت شد موافق هستند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند ) با اکثریت قوی تصویب شد . دستور بعدی را مطرح کنید .
منشی – ما لوایح دیگری هم در دستور هفتگی داریم چون فکر کردیم امروز بیشتر از این نمی رسیم اول وقت در دستور جلسه قرائت نکردیم .
رئیس – آقای الویری می گویند دستور دیگری داریم اما فکر کردیم که امروز بیشتر از این نمی رسیم و در دستور جلسه قرائت نکردند لذا امروز دیگر مطلبی نداریم . اسامی غائبین و متخلفان را بخوانید .
منشی – بسم الله الرحمن الرحیم . دو نفر غائب داریم آقای خدانظر قاسمی و آقای فریدون قاسمی ، دو نفر هم از آغاز جلسه تاخیر داشتند ک اقای نادر کاووسی (45 دقیقه ) و آقای محمد اکبرزاده (50 دقیقه ) و آقای سید عباس هدایتی که رور پنجشنبه غایب خوانده شدند ایشان ماموریت جبهه داشتند که اعلام شد .
9- پایان جلسه و تاریخ تشکیل و دستور جلسه آینده .
رئیس – جلسه بعدمان روز سه شنبه ساعت 8 صبح و دستور جلسه هم بقایای امروز و دستور هفتگی که به ترتیب اعلام شد . جلسه ختم می شود .
( جلسه ساعت 40/11 پایان یافت )
رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی رفسنجانی