شناسنامه انقلاب
حجتالاسلام محمد تقوی (مدیر گروه معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گناباد)
تقوی در مراسم بزرگداشت رحلت آیتالله هاشمی رفسنجانی در مسجد جامع «مند» گناباد به عنوان سخنران حضور پیدا کرد و در این مراسم از ویژگیها و شخصیت بارز آیتالله هاشمی رفسنجانی سخن گفت. او از شاگردان امام خمینی (ره) و از روحانیان برجسته گناباد و یکی از استادان حوزه و دانشگاه است.
برای شنیدن خاطرات بیشتر از یار دیرین انقلاب، ویژگیهای آیتالله، نقش او در به ثمر رسیدن دانشگاه آزاد اسلامی و حیات علمی، جهادی و سیاسیاش از زبان این شاگرد امام راحل به سراغ او رفتیم تا گفتوگویی درباره شخصیت آیتالله هاشمی رفسنجانی داشته باشیم.
گفتوگوی خبرنگار خبرگزاری آنا با حجتالاسلام تقوی را پی میگیریم:
* از ویژگیهای آیتالله هاشمی رفسنجانی و نزدیکی که او با امام خمینی (ره) داشت، برایمان بگوید.
- آیتالله هاشمی رفسنجانی شاگرد، همسایه و عاشق امام خمینی (ره) بود و حتی زمانیکه کلاسهای درس امام (ره) تعطیل میشد ایشان در محضر امام میماند و از سجایای امام (ره) درس میآموخت و این نزدیکی تا جایی بود که هر کس مطلبی را نمیتوانست در محضر امام بیان کند، پیش از انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، مرحوم هاشمی رفسنجانی آن را بیان میکرد و امام (ره) هم بعد از ترور نافرجام آیتالله هاشمی رفسنجانی از عبارت «هاشمی رفسنجانی عزیز» استفاده کردند و بعد فرمودند: «هاشمی رفسنجانی زنده است، چون نهضت زنده است.»
* واحد گناباد سال ۸۹ همایش ملی بهلول شگفتی روزگار را برگزار کرد و شما به عنوان دبیر شورای سیاستگذاری این همایش در دیدار با آیتالله هاشمی رفسنجانی گزارشی از برگزاری این همایش ارائه کردید، در این جلسه چه گذشت؟
- من مطالبی را که مرحوم علامه بهلول برایم تعریف کرده بود و سایر موارد مربوط به همایش را تهیه و تنظیم کرده بودم پس از اینکه به دیدار آیتالله رفتم، از رها شدن بهلول از زندان در افغانستان و اینکه به واسطه شرایط آن روز مجبور شد به مصر برود و در رادیو دولتی مصر در دورهای که عبدالناصر رئیسجمهور مصر بود، برنامهها و سخنانی را علیه رژیم شاه به زبان فارسی و عربی علیه رژیم اسرائیل اجرا میکرد و اینکه مقرری که بهلول میگرفت قسمتی از آن را برای امرار معاش خود برمیداشت و باقی آن را به کودکان آواره فلسطینی اختصاص میداد.
در این دیدار از شنا کردن بهلول در عرض رود نیل که غواصان مصری قادر به انجام آن نبودند هم برای آیتالله هاشمی رفسنجانی مطالبی نقل کردم، ایشان هم پس از شنیدان این خاطراتی که بنده از بهلول بیان کردم، گفتند که من اطلاعات زیادی را در باره بهلول شنیدهام اما مطالبی را که شما گفتید برایم جالب بود و تازگی داشت و تاکنون نشنیده بودم و خواستند که این مطالب را برایشان مکتوب آماده کنم.
* آیتالله هاشمی رفسنجانی سال ۱۳۷۱ و در زمانیکه رئیسجمهور بود به شهرستان گناباد آمد، خاطرهای از آن سفر دارید؟
- بله، اولین نفری که هنگام ورود به استقبال ایشان رفت و با یکدیگر مصافحه کردیم من بودم. آیتالله هاشمی رفسنجانی سپس در محل سخنرانی حاضر شد و یادم هست که استقبال خوبی هم از سوی مردم شهرستان صورت گرفت. ایشان اطلاعات بسیار خوبی از منطقه و شهرستان و قنات گناباد داشتند. البته آیتالله هاشمی رفسنجانی به همراه مقام معظم رهبری پیش از انقلاب هم بهواسطه مبارزاتی که علیه رژیم ستمشاهی داشتند به گناباد آمده بود.
* نقش آیتالله هاشمی رفسنجانی در به ثمر رسیدن نهال دانشگاه آزاد اسلامی را چطور ارزیابی میکنید؟
- پس از تالیف کتاب «امیرکبیر قهرمان مبارزه با استعمار» از سوی آیتالله هاشمی رفسنجانی، ایشان گفت که من فکر مبارزه با استعمار را در ذهنم داشتم و از امیرکبیر نیاموخته بودم که باید علیه استعمار مبارزه کرد، زمانی که با شخصیت امیرکبیر آشنا شدم، متوجه شدم او همان کسی است که من و او همفکر هستیم. برای همین آیتالله هاشمی رفسنجانی به نگارش شخصیت امیرکبیر پرداخت و او را به عنوان یک شخصیت ضداستعمار برای مردم معرفی کرد.
امیرکبیر برای اینکه تفکر و آموزههای ضد استعماری را در کشور ایجاد کند و جوانان هویت ایرانی و اسلامی را سرلوحه خودشان قرار دهند، دارالفنون را راهاندازی کرد و در راستای این دو تفکر مشابه، میبینیم که آیتالله هاشمی رفسنجانی هم پیشنهاد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی را در حضور امام (ره) مطرح میکند و امام راحل هم درباره این پیشنهاد فرمودند پیشنهاد خوبی است.
اکنون آنچنان این دانشگاه گسترش یافته که فعالیتش از مرزهای ایران هم فراتر رفته و به عنوان بزرگترین دانشگاههای حضوری جهان، مایه مباهات و سربلندی نظام است. دانشگاه آزاد اسلامی برکات علمی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بیشماری را بههمراه داشته و همه اینها از دستاوردهای بزرگ انقلاب است که از سوی هاشمی رفسنجانی شکل گرفت.
* درباره حیات علمی، جهادی و سیاسی آیتالله هاشمی رفسنجانی بفرمایید.
- شخصیتهای مهم و مطرح دنیا دارای حیات علمی، جهادی یا سیاسی هستند و آیتالله هاشمی رفسنجانی همه این موارد را با هم داشت. در مورد حیات علمی این بزرگ مرد باید بگویم او با اعتقاد کامل خود، پدر و خانواده و برخی از بستگان همچون اخوان مرعشی که همه اعتقاد کامل به علم داشتند از رفسنجان به قم رفت و به سرعت به درجه اجتهاد رسید و در محضر استادانی همچون امام راحل (ره)، آیتالله بروجردی، آیتالله گلپایگانی و علامه طباطبایی علمآموزی کرد.
او در دوران زندان هم با زبانهای خارجی از جمله فرانسه آشنا شد و در مجموع آثار و کتابهایی که تالیف کرد و تفسیر راهنمایی که بزودی منتشر خواهد شد، دلیل بر مجاهدت علمی این دانشمند بزرگ است.
آیت الله هاشمی رفسنجانی از روز اول نهضت و قبل از پیروزی انقلاب پشت سر امام راحل (ره) ادامه راه داد و عقیده داشت که باید در حال جهاد بود و پس از پیروزی انقلاب هم گفت: «شاه خاکریز اول ما بود.»
رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام از جان و مالش برای انقلاب گذاشت و هزینه کرد. چه شکنجهها و تبعیدها که قبل از پیروزی انقلاب متحمل شد و پس از انقلاب هم دو بار ترور شد.
در مورد حیات سیاسی ایشان هم میتوان گفت که آیتالله هاشمی رفسنجانی شناسنامه انقلاب بود و از ابتدای پیروزی انقلاب در همه صحنهها حضور داشت.
آقای غفوری نقل میکرد؛ در جلسهای از آیتالله هاشمی رفسنجانی پرسیدم مهمترین مسئله برای شما چیست؟ که ایشان پاسخ داد: برای من دو مسئله مهم است یک انقلاب و دیگری رهبری.
منبع: خبرگزاری آنا