مقالات
  • صفحه اصلی
  • مقالات
  • شهروند نمونه تهران --- یادداشت دکتر قادر باستانی در روزنامه اصلاعات

شهروند نمونه تهران --- یادداشت دکتر قادر باستانی در روزنامه اصلاعات

  • شنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۶

آیین رسمی اجرای مصوبه شورای اسلامی شهر و نامگذاری بزرگراه نیایش به آیت‌الله‌هاشمی رفسنجانی، دیروز برگزار شد. آیت‌الله‌هاشمی یک شهروند مسئولیت‏ شناس و نمونه برای تهران بود و این کلان شهر زیبا، همواره قدردان آن عالم مجاهد و سیاستمدار نامی خواهد بود.آیت‌الله‌هاشمی رفسنجانی بیش از۵۰ سال از عمر شریف خود را در تهران سپری کرد. در دهه چهل شمسی، دژخیمان ساواک، به خاطر فعالیت‌های ضد رژیم آن انقلابی نستوه در شهر مقدس قم، عرصه را برای او و خانواده اش تنگ کردند.
آیت‌الله‌هاشمی، همسر و سه فرزند خردسال خود را برداشت و به تهران هجرت کرد. او به همراه آیت‏ الله خامنه‏ ‏ای، خانه‏ ای دو طبقه در خیابان ایران اجاره کرد و به زندگی نیمه مخفی و انقلابی ادامه داد. سال بعد در خیابان دربند محله شمیران خانه‏ ای گرفت و سال دیگر، خانه‌ای در محله قلهک ساخت و در نهایت خانه ‏ای در خیابان دزاشیب شمیران بنا کرد و ساکن همیشگی شهر تهران شد. این شهروند نمونه تهران، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در اولین انتخابات مجلس شورای اسلامی به نمایندگی مردم شریف پایتخت انتخاب شد.
آیت‌الله‌هاشمی، در بحبوحه مواضع افراطی در زمینه کم توجهی به تهران نشینان و پرداختن صرف به مناطق روستایی، در کنار حمایت از رسیدگی به مناطق محروم و آبادی روستاها، به دفاع از آبادانی و توسعه شهر تهران پرداخت و در این زمینه با جدیت تمام موانع و مخالفت‌ها را تا حد ممکن رفع کرد. او مجمع نمایندگان شهر تهران را پایه‌گذاری کرد و خود رئیس آن شد. این مجمع نقش مهمی در احیای توسعه شهری در پایتخت داشت و رسیدگی و برنامه‌ریزی برای اجرای پروژه‌های مهم و حیاتی برای تهران را وارد مرحله تازه‌ای کرد. طرح بزرگ و حیاتی فاضلاب تهران، با پیگیری و ممارست مداوم او، پایتخت را از نابودی نجات داد.
آیت‌الله‌هاشمی، در خلال سال‌های جنگ، موضوع احداث مترو برای تهران را با جدیت پیگیری کرد و این پروژه را که در اوایل انقلاب تعطیل شده بود، با وجود مخالفت‌های قوی، دوباره احیا کرد. او که ریاست مجلس شورای اسلامی را عهده دار بود، شخصاً در جلسه کابینه دولت شرکت کرد و به بحث با نخست‏وزیر و وزیران پرداخت و در نهایت با مصوبه ضرورت احداث مترو تهران از این جلسه بیرون آمد.
آیت‌الله‌هاشمی خطبه‌ای در نماز جمعه خواند که به خطبه مترو معروف شد. او در این خطبه مفصل بر لزوم احداث سامانه ریلی شهری در همه کلانشهرهای کشور تاکید کرد و سنگ بنا و شالوده احداث مترو در شهرهای تبریز، مشهد، اصفهان، اهواز، شیراز و کرج را به درستی بنا نهاد. دولت سازندگی، کمر همت را برای آبادانی و سرزندگی شهر تهران بسته بود و آیت‌الله‌هاشمی در کسوت رئیس‏جمهوری، دستور داد استاندار موفق اصفهان به تهران بیاید و شهرداری را متحول کند. کابینه‌هاشمی، یگانه کابینه‌ای بود که شهردار تهران در کنار وزیران، عضوی از هیات دولت بود. هشت سال طلایی برای شهر تهران در دوران سازندگی، چهره این کلان شهر را به شدت دچار تغییر کرد و تحسین همگان را برانگیخت و بستری برای موفقیت ‏های بعدی فراهم ساخت.
آیت‌الله‌هاشمی تا پایان عمر شریف خود‏، همواره به ارتقای امور شهری اهتمام می‌ورزید و از هیچ گونه کمکی دریغ نمی‌کرد. ۲۰ سال حضور موثر و موفقیت‌آمیز فرزند آیت‌الله در شرکت مترو و حمایت بی بدیل او هیچگاه از یاد و خاطر مردم مومن و قدردان تهران پاک نمی‌شود. حضور میلیونی مردم تهران در مراسم تشییع پیکر آن یار صادق و صابر امام راحل، نمادی از قدرشناسی تهرانی‌های شریف داشت و اقدام نمایندگان شورای چهارم اسلامی شهر در نامگذاری بزرگراه نیایش به عنوان یک مسیر بزرگ و مهم، به نام آیت‌الله‌هاشمی رفسنجانی و اهتمام شهردار تهران در بزرگداشت این نامگذاری، گویای قدردانی از زحمات بی شائبه آن شهروند نمونه و مسئولیت شناس تهران بود. یادش گرامی و روح پرفتوحش قرین شادی لایزال باد.‏