مصاحبه آیت ا... هاشمی رفسنجانی درباره انتخابات شوراها مصاحبه کنندگان : خبرنگاران واحد مرکزی خبر، شبکه خبر، ایرنا، ایسنا
کارسازی حضور مردم
در انتخابات
شوراها، مظهر حضور
مردم
جایگاه شوراها در
قانون اساسی
È امروز روز رأیگیری برای انتخابات دوّمین دوره شوراهای اسلامی است و شما هم اوّل صبح شرکت کردید. بفرمایید حضور مردم در انتخابات و مشارکت آنها را در تصمیمگیریهای شوراها چقدر مؤثر میدانید؟
É بسماللهالرحمنالرحیم، حضور مردم در همهی انتخابات کارساز است. هر وقت حضور مردم کم شود، نشان از بیتفاوتی آنها و اختلاف نظر با مسؤولان است. بنابراین حضور مردم بسیار مؤثّر است.
È آقای هاشمی رفسنجانی! نقش شوراها و جایگاه آن در قانون اساسی آمده است. مشارکت مردم در انتخابات شوراها را چگونه ارزیابی میکنید؟
É جایگاه شوراها در قانون که بسیار مهم است. کار درستی است. شوراها مظهر حضور مردم هستند، به خصوص در مسایل شهری، محلی و روستایی که دست مردم با واسطه نمایندگانشان در کار است و بیشتر کار میکنند. میفهمند چگونه برخورد کنند. اگر کمی باشد، میدانند با رأی آنها پیش آمده است. اگر خوبی باشد، میفهمند رأی آنهاست. به نظر آنان میرسد که کار آنان مهم است.
È نظر شما درباره عملکرد شوراها چیست؟ ملاک و معیار شما برای انتخاب فرد اصلح چیست؟
وجوه مثبت و منفی عملکرد
شوراها در دوره اوّل
تأثیر حضور مردم در
انتخابات
لزوم همراهی کشور توسط
مردم با حضور در انتخابات
هرکسی، مسؤول مستقیم
رأی خویش
ویژگیهای شوراهای کارآمد
Éدر مورد عملکرد فکر میکنم باید به عنوان یک برنامه در حال گذر به آن نگاه کنیم. بهطور کلّی در دوره اوّل در اکثر جاها موفق نبودند. در بعضی جاها موفق بودند و در بعضی جاها به رأی مردم ضربه زدند. ولی مردم میفهمند که دوره اوّل بود و این مسایل طبیعی است. ملاک من هم شناخت شخصی است. بالاخره در طول این چند سال اکثر اینها را شناختم. میتوانم زود انتخاب کنم. ذهنم آماده است.
Èحضور مردم در این دوره چه آثاری در داخل و خارج دارد؟
Éکاملا مؤثر است. البته اگر حضور مردم ضعیف باشد، در داخل و خارج ضرر میکنیم.
Èبا توجه به اینکه قرار است این خبر در ساعات اوّلیه پخش شود، چه پیامی برای مردم جهت شرکت در انتخابات دارید؟
Éدر طول این هفته بارها نظرم را اعلام کردم و باز هم تأکید میکنم که اگر مردم دلخوری دارند، دلخوری خود را بر سر انتخابات خالی نکنند. رأی خودشان را بدهند. ممکن است کسانی را قبول نداشته باشند یا کمتر قبول داشته باشند. به کسی که قبول دارند، رأی بدهند. معتقدم کسی نیست که نخواهد مسؤولیت رأی خود را بپذیرد. اگر کسی را قبول ندارد، تشریفاتی رأی ندهد. واقعآ باید قبول داشته باشد که شخص مورد نظر صلاحیت دارد. باید جوابگوی رأی خود باشد.
Èشورای کارآمد چه ویژگیهایی دارد؟
Éاوّلا شوراها ملی و در سطح عمومی کشور نیست. ثانیآ شورایی کارآمد است که نیازهای منطقه انتخابی خود را تشخیص دهد و راهکارهای برطرف کردن آنها را فراهم کند. امکانات شهر را بشناسد. مردم را در جریان بگذارد تا بیتفاوت نباشند. کارهای زیادی است و نمیتوان در این وقت
مسؤولیت شوراها در
قانون اساسی
لزوم توجه احزاب و گروهها
به منافع ملّی در انتخابات
وظیفه منتخبین در
قبال آرای مردمی
کوتاه به همهی آن موارد اشاره کرد. البته مسؤولیت شوراها در قانون مشخص شده است.
Èبا توجّه به سابقه کار اجرایی شما در دولت، چه راهکارهای عملی را پیشنهاد میکنید که مشکلات دوره قبل پیش نیاید و شورا بیشتر مقبولیت داشته باشد؟
Éتصور میکنم کسانی که انتخاب میشوند، باید تعصبهای باندی و گروهی خود را کنار بگذارند و مسایل سیاسی کلّی کشور را در شهر خود دخالت ندهند و مسایل مردم را در اولویت قرار دهند. راهکارها روشن است. وقتی کسی مسؤول شهری میشود، نیازها روشن است. بالاخره کسانی که در شهر خود انتخاب میشوند، در شهر بودند و صاحبنظر هستند. راهکار سخت نیست. شرایط روحی و فطری انسانها مهم است. اگر ضرر کردیم در این رابطه بود.
Èخیلی ممنون.
Éموفق باشید.