مصاحبه آیت الله هاشمی رفسنجانی در پایان بازدید از چند شهرک صنعتی در اطراف تهران
س: جناب آقای رئیسجمهور، حضرتعالی چند شهرک صنعتی را در اطراف تهران، که برای انتقال صنایع آلوده کننده احداث شده است، بازدید کردید. بفرمائید روند کار را چگونه میبینید و سیاستهای دولت در این رابطه در آینده چه هست؟
ج: بسم الله الرحمن الرحیم
ما در هیئت دولت یک بحثی داشتیم که نظمی بدهیم هم به شهر تهران و هم صنایع و دامداریها و چیزهایی که در تهران و اطراف تهران هستند و بالطبع نمیتوانند باقی بمانند، بگونهای برخورد بکنیم که آنها هم برایشان مشکلی پیش نیاید. بنا شد کمیتهای مشخص شود، آن کمیته را تعیین کردهایم که وزاری مربوطه هستند، شهردار تهران هست. برنامهریزی میکنند برای انتقال این صنایع و یکی از کارهایش این است که شهر تهران آماده بشود. من امروز خودم بازدید کردم از چند شهرک که یکی مربوط به گاوداریها است، یکی هم مربوط به صنایع سنگین است. اینها هم مشکلاتی دارند، آب هست، برق است، راه است، مصالح ساختمانی است که باید تامین بشود تا بسازند. ما با وزرایی که هر یکی مسئولیتی دارند آمدیم. حرف صاحبان صنایع را هم شنیدیم، شهردار هم هستند. شهرداری هم متقبل شده است که کارهایی که مربوط به شهرداری است، انجام بدهد. همه با واقعیتهای این شهرکها از نزدیک آشنا بشوند، بعد در آن کمیته زمانبدی بکنیم برای انتقال اینها و نیازهای اینها. یک کارهایی انجام بدهیم که هم تهران از این مشکلات نجات پیدا بکند و هم صاحبان صنایع اینجا مشکل پیدا نکنند. خوشبختانه همه کارها در مسیر خودش است ولی همه در نیمه راه است. آنچه من امروز فهمیدم این است که یک کسی باید دائمآ مواظب باشد که من خودم حالا هستم.
س: جناب آقای رئیس جمهور، در پایان بازدید فشرده و طولانیتان از اولین نمایشگاه بزرگ صنایع سنگین، بفرمائید که برپایی این نمایشگاه را چگونه دیدید و با توجه به اولویتهایی که دولت در برنامه پنج ساله به این صفت داده است روند کار و تولید را در این صنعت چگونه ارزیابی میکنید؟
ج: بسم الله الرحمن الرحیم. من خیلی کم دیدم از این نمایشگاه، چون نمونهها خیل زیاد است و وقت ما کم. در این مقدار وقتی را که صرف کردیم چیزهای جالبی را دیدیم. هنوز عشق داشتیم که به بقیه جاها برسیم، دیگر کارهای بعدیمان نگذاشت، باید برویم به کارهای بعدیمان برسیم. من از طراحی مهندسی و طراحی مونتاژ و بخشی از ریختهگریها و قطعهسازیهای خودرو و یک کمی هم در فضای باز با ماشین گشتیم که یک دیدی زدیم از منظره نمایشگاه و یک مقداری هم از ایران خودرو. مجموعآ نکات جالبی به نظر من آمد در این بازدید. یکی اینکه صنعتگرها خیلی با ذوق و شوق کار میکنند. حس ابتکار حسابی رونق گرفته است و با هر هر کسی ما صحبت کردیم، دیدیم که طراحان و افراد با ذوق صنعتی دنبال این هستند که نوآوری داشته باشند و نکته دومی که برایم جالب بود شهرستانها بود که دیدیم همه، خیلی از شهرستانها، انواع صنعتها را دارند برای خودشان جذب میکنند و نکته دیگری که جالب بود، اکثر راضی بودند از کارشان که معمولا" در اینگونه بازدیدهایی که مسئول کشور میآید، خب این میتواند خیلی جالب و معنیدار باشد. صنعتشان رونق دارد، مشتری دارند، از سود معقول که میبرند راضی هستند، آنها که مصرف کننده قطعات هستند که الان یک ابتکاری که صنایع سنگین زده و بعضی جاهای دیگر هم هست، قطعهسازی را خوب دارند رواج میدهند، برای من این جالب بود. بدترین کار ما این بود که وارد کننده عمده قطعه بودیم و هنوز هم هستیم که من فکر میکنم که اگر این روحیهای که من امروز در نمایشگاه دیدم، ادامه پیدا بکند و رشد بکند ما این وابستگیمان کم خواهد شد بعلاوه با کپی سازی و طراحی و مونتاژ، بسیاری از کارها را میتوانیم که یکجا ما نمیتوانیم انجام بدهیم، از ظرفیتهای موجود استفاده بکنیم. سرمایهگذاری کمی را خواهد برد. نوعآ از داشتن مواد اولیه راضی بودند، این چیز جالبی برای من بود. کمتر صنعتگری را دیدم که بگوید ما مواد نداریم. یک شکایتی دیده میشد از بعضی جاها که در مواردی میتوانند رقابت کنند با واردات که این برای من قابل توجه بود، باید بررسی کنیم. البته ما هم میخواهیم منافع مصرف کننده را در نظر بگیریم و هم تولید کننده را. اگر صنعتگرها و فروشندهها، کانالها، انصاف را رعایت بکنند و مردم را، مصرف کنندهها را، حالشان را بکنند، آنوقت ما بطور منطقی میتوانیم از آنها حمایت بکنیم آنجاهایی که نمیشود رقابت کرد با منافع خارجی، میتوانیم با تفرقههایی تقویت کنیم صنایع داخلی را، ولی این شرطش این است که اتحادیهها یا به هر حال مسئولانشان بنشینند یک انصافی را داشته