سؤال خبرنگار : آقای هاشمی شما امروز شاهد مرحله پایانی مانور ذوالفقار 4 بوده اید بفرمایید باتوجه به این که الان کشور درحالت نه جنگ نه صلح به سرمی برد ارزیابی شما از این اجرای این مانور چه بوده است ؟
جواب حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی : آنچه که برای من مهم بود دراین مانور ، آمادگی امکانات نیروی دریایی بود ، که شناورهایشان را خیلی خوب حفظ کرده بودند وعملیاتی نگه داشتند . ابزارهایشان را آماده نگه داشتند مخصوصا" بعد ازجنگ ازاین فرصت خوبی که دستشان آمده خوب استفاده کرده بودند ونمونه هایی که از ناوها وناوچه ها وناوهای تدارکاتی جنگی وهلیکوپترها ، دیروز مادیدیم درمانوربرایم جالب بود و هماهنگی هم که با نیروی زمینی ونیروی هوایی داشتند برای عملیات آبی ، خاکی ، در یکی از ادله ای که آمدم برای دیدن این هماهنگی بود . البته این فاز سوم بود من فاز اول و دوم را ندیده بودم فاز بعدی راهم گویا فردا باید انجام بدهند . امیدوارم که این سیرتکاملی آمادگی نیروهای ما همین طور ادامه داشته باشد .
سؤال خبرنگار : این نوع برگزاری این نوع مانورها و به طور کلی آموزش نیروهای مسلح را تا چه حد درجهت تقویت بنیه دفاعی نیروها مؤثر می دانید ؟
جواب حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی : مانور یک کاری است که بین آموزش و جنگ . وقتی که پرسنل یا سرباز آموزش دید ، باید یک جائی این را پیاده کند . اگر میدان جنگ باشد می رود جنگ . تازه اگر جنگ هم بخواهد برود قبلا" باید مانور را انجام بدهدکاریست که باید باشد ، خیلی مؤثر است ، مانور درحقیقت شکل مجسم آموزشهای نظامی است . که اگر این را بگیریم از نظامیها آمادگیشان خیلی می آید پایین .
سؤال خبرنگار : آقای هاشمی سؤال دیگر من راجب اظهارات شماست در نماز جمعه روز قدس . اظهاراتی که شما آن روز کردید در قبال پاسخ گویی مبارزان فلسطینی به تجاوزات اسرائیل و حمایت همه جانبه
آمریکا از این رژیم بود و این موجب برداشتهای متفاوتی بین به هر حال کشورهای دیگرشده است از جمله آمریکا،انگلستان ،اسرائیل وهرکدام اینها را،اظهارات شمارابه نحوی تعبیر کردند.آیامی توانداین اظهارات شماموضع جمهوری اسلامی قلمداد بشود.یااصلا"به طورکلی اظهار نظر جمهوری اسلامی باشد؟
جواب حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی : چیزهای زیادی هست .یک سؤال است .سؤلات دیگری هم حتما"هست ،وچیزی که برای من جالب بود دراین اظهارنظر و عکس العمل هایی که دیدم ،غربیهابه خصوص آمریکا و انگلیس و فرانسه داشتند این بود که شتابزدگی که اینها داشتند و وحشتی که اینها کردند. از اظهارات من ، ونیازی که اینهاداشتند به یک سوژه هایی که جبران بکنند اشتباهاتی که در قضیه سلمان رشدی کرده بودند وشکستی که در جریان آیات شیطانی خورده بودند.اینها احتیاج به یک سوژه تبلیغاتی داشتند.حرفهای من را چنین زمینه ای در آن دیدند. منتها باز یک اشتباه تازه ای را من خیال می کنم اینها مرتکب شده اند آن اینکه یک نقطه ضعفی از خودشان بروز دادند.
حرفهای که من زدم ، البته من تحلیل خودم بوده یک نظریه ای را ابراز داشتم ، نظریه ای تحلیلی است . و یک موضع سیاسی حتی از طرف خود من نیست . این موضع من هم تازگی ندارد .یعنی من از سالهاست حتی در مصاحبه با غربیها و روزنامه نگاران غربی گفته ام که ، این فشارهاودیدگاههایی که نسبت به نهضت های مردمی واسلامی می شود اینها یک طرفه نمی تواند باشد . حتما" عکس العملهای مشابه دارد. من روی این اظهار نظرم پابرجا هستم نظریه من را ممکن است بعضی از مسئوولان دیگر هم قبول داشته باشند و ممکن است نداشته باشند اما موضع جمهوری اسلامی همان موضع اعلام شده است .یعنی ما به شدت تروریسم را در هر شکلش محکوم می کنیم تروریسم را مزاحم زندگی مردم می دانیم ولی حاضر نیستیم که تروریسم را یک طرفه محکوم بکنیم این طور که آمریکائیها یا انگلیسها می خواهند . آنها می خواهند تروریسم دولتی که مثلا" اسرائیل انجام می دهند یا فلان جا انجام میدهند و یا خود آمریکائیها انجام می دهند این مباح باشد اما عکس العمل مردم مباح نباشد . همین چند روز پیش مشاور عرفات را در سیدنی ترور کردند . این مگر تروریسم نیست . معلوم هم هست ایادی اسرائیل بودند آنجا این کار را کرده اند .
یا هر روز در خیابانهای فلسطین اشغالی دارد ترور واقع می شود . می گویند ترور فقط این است که آدم مخفی یک کاری را بکند . این که مردم را ازهوا به رگبار گلوله آدم ببند یا سربازها در خیابان به مردم گلوله بزنند یا افرادی را مثلا" در لبنان بگیرند ببرند اسرائیل زندانی بکنند یا میشل عون را آمریکائیها بیایند به طوری که من شنیدم گفتند هفت صد میلیون دلار به او اسلحه داده اند که در هر روز شهرهای لبنان را می کوبد ،مردم را آواره کرده اند . خانه یک فلسطینی را بر روی سرش منفجر بکنند . اینها را هم ترور می دانیم ، اینها که جنگ نیست ، اینها که دفاع نیست . اینها برترین نوع ترور است و در مقابل این طبعا" کسانی که مظلوم واقع می شوند از خودشان دفاع می کنند. من همیشه گفته ام : اگر آمریکائیها یا دیگران می خواهند تروریسم نباشد باید ریشه تروریسم را آنها خشک کنند ، ریشه تروریسم هم خودشان هستند . ونباید به اسرائیل اجازه بدهند که این کارها انجام بشود اگر این کارها انجام بشود خود به خود دنبال آن همه آن چیزها می شود . البته شاید لحن من در لحن خطابی به گونه ای بود که آنها از آن توصیه فهمیدند . شاید هم لحن توصیه گونه بوده ولی من نظر تحلیلی دارم باید این تحلیل جدی گرفته بشود . منتها ما یک چیز فهمیدیم و آن این است که غربیها نقطه ضعفشان کجاست . اینها یکی از اشتباهاتشان این بود که نشان دادند که خیلی دراین مورد ضعیف هستند . یکدفعه بادسپاچگی به تحلیلهای دیگری ، یک چیزهای دیگر هم آمدند اضافه کردند مثلا" اینها آمدند گفتند که فلانی گفته که شهروندهای عادی به تعبیر خودشان بیگناه را هم ببرند و بکشند . من نمی دانم شاید از تعبیرات من چنین چیزی هم استفاده می شود . اگر معنایش این باشد که منجر شود به اینکه شهروندهای عادی را بکشند . بله من نظرم این است تحلیل اینکه چنین چیزی اتفاق خواهد افتاد . اما اگر معنایش این باشد که من توصیه کنم که این کار را بکنند ، نه من واقعا" توصیه نمی کنم من این را نقطه ضعف می دانم اگر شهروندهای عادی را بکشند . همین تبلیغاتی راکه الان راه انداخته اند ، تبلیغات می کنند ، موضع حق یک نهضت مظلوم را از دستش می گیرند . امّاواقعیت این است . اینها به عنوان یک واقع بینی باید بپذیرند که این گونه جنایات منجر می شود به آدم کشی وهواپیما ربائی به کشتن افراد بی گناه وقتی که بمبی گذاشتند ، هدف ممکن است یک هدف نظامی باشد ولی کسانی که اطرافش هستند همیشه نظامی نیستند . هواپیمائی را که بردند ممکن است هدفشان یک سوژه داخل هواپیما باشد ولی مسافرهای دیگر هم صدمه ببینند . اینها اتفاق خواهد افتاد . بنابراین اگر موضع ، سؤال شما این است که موضع جمهوری اسلامی این است که این تحلیل را قبول دارد من نمی دانم همه مسئولان قبول دارند . اگر منظورتان این است که موضع سیاسی نظام این هست نه موضع سیاسی نظام وخود من منجمله این نیست که توصیه بکنیم به این گونه کارها ولی پیش بینی می کنیم که این گونه کارها دراین شرایط شدت پیدا بکند .
سؤال خبرنگار : ببخشید راجع به اظهار نظر وزارت امور خارجه آمریکا که گفته ایران منزوی تر خواهد شد این را یک تحلیلی بدهید که اصلا" ما منزوی بودیم که حالا منزوی تر بشویم این سؤال رامی خواستم بکنم آقای هاشمی وزارت امور خارجه آمریکا درمورد همین اظهارات گفته که با این اظهارات ایران منزوی تر خواهد شد . تحلیل شما از این مسأله چه هست ؟
جواب حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی : تعبیری که آنها از انزوا دارند ممکن است حقشان باشد چنین تفسیری بکنند . خب ما با انقلابمان یک سری چیزها را تعقیب می کنیم که از دید استکبار غرب آنها نامطلوب است . طبع آنها با ما سازگار نیست به همین دلیل ما هم بایکوت هستیم . ولی خب آنها چیزهای خاصی را دارند تعقیب می کنند . تعبیر آنها این بود که ایران از بخش جهان متمدن عقب می ماند . بیشتر عقب می ماند . که اینها تمدن را در این کارهائی می دانند که اسرائیل یا میشل عون و امثال اینها دارند می کنند اگر کسی این کارها را محکوم کرد متمدن نیست و آنهائی که موافق هستند الان چهار میلیون فلسطینی در اردوگاهها و آوارگاه باشند ، اسرائیل بیاید اردوگاه مهاجرین فلسطینی که حالا سی ، چهل ، سال است از خانه هایشان دورند در لبنان دارند با آن فلاکت زندگی می کنند بمباران بکند ، اینها تمدن است . بهتر این است که ما عقب باشیم . جلو نباشیم . اصلا" جزو این قافله تمدن . اگر احقاق حق مظلوم این ضد تمدن است ما واقعا" عقب هستیم . ولی اگر به آن تفسیری که آنها کرده بودند بله اگر کسی دعوت بکند مردم را به ترور وکارهای غیر اخلاقی خیر این با افکار عمومی جهان سازگار نیست ولی من عامل این کار را غربیها می دانم که ریشه ترور را در منطقه سیاستهای تجاوزگر اسرائیل که به حمایت غربیها دارد انجام می شود می دانم . منتها خوب حالا همه چیز دست آنهاست دیگر هر چه خواستند .
سؤال خبرنگار : به عنوان آخرین سؤال شما امروز از قسمتهای مختلفی در بندر عباس هم بازدید کردید از جمله قسمتهای صنایع ، مربوط به نیروی دریائی در سپاه ، نظرتان راجع به این بازدید چه بود ؟
جواب حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی : من این دو تا چیز را دیدم که سفرم این قسمتش برای همینها بود . یکی تعمیر ناو سبلان که آمریکائیها زده بودند ناو را تقریبا" نیمه مخروبه کرده بودند . من شنیده بودم که اینجا در تعمیر ناو ، بازسازی ناو خیلی کارهای جالبی شده است ورفتم آن روز دیدم انصافا" جالب بود یعنی اینها آن قسمتهائی از ناو که خراب شده و دارند می سازند از نو مثل ناوسازی است . بلکه دشوارتر . من صمیمانه از مهندسان و تکنسینها و کارگرانی که این کار بزرگ را دارند انجام می دهند تشکر می کنم وتحت تأثیر کارهایشان قرار گرفته ام و فکر می کنم با تعمیر این ناو قدرت کشتی سازی برای تشکیلات بندر عباس می تواند داشته باشد . چیز دیگری که دیده ام مراسم آب اندازی زیر دریائی است که سپاه ساخته است . من این را در کارگاه دیده بودم اما مشکل بود برایم که مطمئن بشوم که این واقعا" زیر دریائی است که زیر دریا کار خواهد کرد آمدم اینجا از نزدیک دیدم . خیلی برایم جالب بود . البته من نتوانستم طولانی بمانم جزئیات را ببینم به همراه زیر دریائی من زیر آب بروم آنجا ببینم چه خبر است . اما همین مراسمی که انجام شد و آن مراحل اولیه کار انجام شد برایم جالب بود . فکر می کنم که گام مؤثری برداشتند در صنایع دریائی ما ، که انشاءالله کارشان به نتایج خوبی برسد .