Èجناب آقای هاشمی رفسنجانی، جناب عالی از شخصیتهای برجسته نظام هستید و از بدو پیروزی انقلاب همواره در فراز و نشیبها و مقاطع بحرانی در مدیریت ارشد نظام برای تصمیمگیری شرکت داشتید. در حال حاضر وضعیت نظام را چگونه ارزیابی میکنید؟ این وضعیت نسبت به گذشته چه تفاوتهایی داشته است؟
Éبسماللّه الرحمن الرحیم، فکر میکنم در مقطع مطلوبی هستیم و به سرعت در همه بخشها در حال جلو رفتن هستیم و نگرانی ما برای آینده این است که سرعت مطلوبی را که ملت ما توقع دارند، در توسعه کشور و پیشرفت امور نباشد که انتظار داریم با اجرای سیاستهای چشمانداز و برنامه چهارم که الان دولت به مجلس داده، آینده بهتری داشته باشیم.
Èبا توجه به ایام 22 بهمن و ضرورت راهپیمایی این روز، اکثریت گروهها و نهادها امردم را به حضور در این مراسم دعوت میکنند، شما به عنوان یکی از مدیران چه ضرورتی را برای حضور مردم در این راهپیمایی میبینید؟ آیا حضور مردم در مواقع مختلف، از جمله راهپیماییها و انتخابات تأثیری در روابط دیپلماتیک ایران با سایر کشورها داشته است؟
Éهمه میدانند که با مردم پیروز شدیم و مبارزات ما به نتیجه رسید. تا الان هم انقلاب با حضور مردم محفوظ مانده است. پشتیبانی مردم مهمترین سرمایه کشور است. دشمنان ما هم روی این حساب میکنند. اگر حریصان استعماری ببینند بین مردم و نظام فاصله افتاده، حتمآ توطئه میکنند، فشار میآورند و طمع آنها گُل میکند. یکی از مواردی که میتواند حضور مردم را نشان دهد، مراسم 22 بهمن است که هر سال خوب بود و انتظار داریم امسال بهتر از سالهای قبل باشد.
Èبا توجه به توطئههایی که دشمنان میکنند، نگاه شما به انتخابات امسال چگونه است؟
Éتا دیروز تبلیغات دشمنان بحران سازی بود که به اختلافات دامن بزنند. به نظر میرسد آن مرحله خوبی طی شد و همه آماده انتخابات شدند. از دیروز شروع کردند که مردم را سرد کنند تا در انتخابات شرکت نکنند. باید هوشیارانه برخورد کرد و مسایل را به مردم گفت. چون وقتی مردم بفهمند نوک تیز توطئه دشمن به کدام طرف است، وظیفه خود را انجام میدهند. فکر میکنم یکی از مهمترین چیزهایی که باید اتفاق بیفتد، این است که حضور مردم در پای صندوقهای رأی خوب، چشمگیر و مطلوب باشد.
Èبا توجه به اینکه از مدتی دیگر تبلیغات شروع میشود، توصیه اکیدتان به گروهها و احزاب سیاسی چیست؟
Éفکر میکنم اگر اخلاق اسلامی، انسانی و سیاسی را مراعات کنند و به جای اینکه به همدیگر بتازند و نفی کنند، برنامه هایشان را برای مردم توضیح بدهند، مردم این قدر آگاه هستند که برنامههای درست را از نادرست تشخیص دهند. در آن صورت خودشان موفق ترند و آثار منفی تبلیغات را که معمولا داریم و شخصیت شکنی و کینه توزی است، نخواهیم داشت.
Èشاهد اختلافات دو جناح درباره تأیید و رد صلاحیتها بودیم. تا کی باید شاهد این برخوردها باشیم؟ آیا راهکارهای قانونی برای این کار نداریم؟ آیا این مسئله حل شده است؟
Éتقریبآ در هر انتخاباتی از این مقوله رنج بردیم و این بار بیشتر بود. اتفاقاتی که افتاد، برای بنده هم تلخ بود. البته بحران با دخالت رهبری رفع شد و مشکلی پیش نیامد، اما تلخی آن هنوز هست. فکر میکنم با تجربهای که پس از 23 انتخابات به دست آوردیم، باید راهکارهای محکمی پیدا کنیم که از این اتفاقات کمتر بیفتد. البته در همه دنیا انتخابات آزاد از این مسایل دارد. ولی انتظار نداریم یک ملت اخلاقی و اسلامی دچار این مسایل شود.
Èبا توجه به ملاقات دیروز آقای خاتمی و کروبی با مقام معظم رهبری، فکر میکنید چقدر نظر مقام معظم رهبری در مورد ردّ صلاحیتها مراعات شده است؟
Éاندازهای در دستم نیست. فکر میکنم رهبری توانستند با نشان دادن محور و دخالتی که کردند، نظرات را به هم نزدیک کنند، ولی هنوز گله هایی وجود دارد.
Èآیا مجمع تشخیص مصلحت نظام در این زمینه اعلام نظر خواهد کرد و تصمیمی خواهد گرفت؟
Éخودم به عنوان شخص در این مسایل کار کردم که مشکلات کم شود. مجمع تکلیفی نداشت. چون از قبل مصوبّهای داشتیم که اگر صلاحیتها میخواهد رد شود، از چهار مسیر مشخص شده باشد که مبنای خوبی است.
Èشورای نگهبان مراجع دیگر را برای تعیین صلاحیتها لازم میداند. نظر حضرتعالی چیست؟
Éشورای نگهبان قانون دیگری دارد که راهش را باز میکند. در مواردی است که باید صلاحیتها را احراز کند. میتواند پس از کسب نظر چهار مرجع بگوید من احراز نکردم. قانونی است. ولی بحثهایی هم دارد.
Èجناب آقای هاشمی نظر شما درباره آن سوی خبرها چیست؟
Éتا به حال ندیدم.
Èخیلی ممنون
Éموفق باشید.