س - نتایج برگزاری کنگره جهانی امام رضا(ع) و بازتاب جهانی آن چه بوده است؟
ج - به طور کلی معتقدم که زندگی ائمه ما و تاریخ ائمه ما که در حقیقت تاریخ شیعه از همان جا باید شروع شود، خیلی ناشناخته است. یکی از وظایف ما در جمهوری اسلامی این است که این تاریخ را بهتر بشناسیم و بهتر بهدنیا معرفی کنیم و البته بهدلیل آن که امام رضا(ع) در کشور ما هستند یک نوع تقدم طبیعی در احساسات ملت ما در این مورد وجود دارد و کار بزرگی که باید شروع میشد با همت کسانی که این کنگره را راه انداختهاند و با هدایت آقای واعظ طبسی شروع شد و البته این قدم اول است و هنوز زود است که درباره نتایج این کنگره قضاوت کرد.
س - درباره بازدید از چند طرح عمرانی در اطراف مشهد چه نظری دارید؟
ج - به طور کلی در استان خراسان در مجموع گزارشهایی که شنیدم و نیز اطلاعاتی که از گذشته داشتم، برداشت خیلی خوبی دارم و باید این استان را جزء استانهای موفق بهحساب بیاوریم؛ برای مثال: آستان قدس رضوی کارهای خوبی در جهت خانهسازی، توسعه کشاورزی و نیز در جهت توسعه اطراف خود آستان قدس رضوی و فلکه حرم مطهر و همچنین دانشگاه رضوی که ساخته شده است، انجام داده که مایه امید است.
از جمله همین طرح نسبتاً کوچک قالی بافی که دیدم، در نوع خود یک تحول است به ویژه از نظر شرایط زیستی و بهداشتی که در آنجا صورت گرفته است که اگر این کار مورد توجه سایر کارگاهها قرار بگیرد میتواند در صنعت قالی بافی و در حمایت از کارگران خیلی مهم باشد.
در همان جا از روستایی بازدید کردیم که در زمان رژیم شاه از شدت فقر، مردم مهاجرت کرده بودند، لیکن آستان قدسرضوی دوباره آنجا را آباد کرده است و جمعیت زیادی در آنجا جمع شدهاند. گاز و برق هم در آنجا آمده است و تحولی در کشاورزی آن بهوجود آمده است.
سد طرق که در بیست کیلومتری مشهد واقع شده است و نکته جالب در مورد این سد آن است که به طور کلی کارشناسان، مهندسین و تکنیسینهای خودمان کار میکنند و برای اولین بار ما شاهد هستیم که سدی با مهندسی که از خود ماست و مجری و مشاور آن خود ما هستیم دارد اجرا میشود که این چیز امیدوارکنندهای است و معنی آن این است که اگر بتوانیم این سد را بخوبی بسازیم؛ هرگونه سد دیگری را هم با پیچیدگیهای بیشتر میتوانیم بسازیم و بعضیها که یک مقدار روحیهشان خوب نیست خیال میکردند که ما بهاین زودی نمیتوانیم تکنیک سدسازی را داشته باشیم.
س - پیرامون بازدید از نیروگاه طوس در نزدیکی مشهد
ج - این نویدی است برای مردم خراسان، چرا که این نیروگاه در نهایت ششصد مگاوات برق تولید میکند که این رقم بالایی است.
اگر یادتان باشد در آخر روزهای زمان شاه و بلکه اوایل انقلاب هم کمتر از دویست مگاوات برق در اینجا وجود داشته که چنانچه با راهاندازی این نیروگاه 600 مگاوات برق وارد مدار بشود؛ میتواند تحولی در زندگی مردم خراسان باشد. ما در بازدیدی که از آنجا داشتیم چه مهندسین و چه کارگران داشتند با نشاط و با روح زحمت میکشیدند که انشاءاللّه موفق شوند.
س - نظر شما در مورد شایعاتی که اخیراً رادیوهای بیگانه در مورد مینگذاری کانال سوئز و دخالت دادن ایران در این جریان پراکنده نمودهاند، چیست؟
ج - من شخصاً هنوز نتوانستم قانع بشوم که این سروصدا برای چیست؟ خوب! از نظر خودمان که تردیدی نداریم که ما اصولاً اهل ماجراجویی نیستیم و این کارها را مضر میدانیم. اسلام هم بهما اجازه نمیدهد که اینجوری مزاحم مردم بشویم، اما در مورد این که ریشه این هیاهو چیست؟ واقعاً ابهامی وجود دارد. اگر هدف کسانی که این سروصداها را راه انداختهاند؛ این باشد که یک بحران درست کنند، چرا منطقه کانال سوئز را انتخاب کردهاند؟ و این که این کار را نسبت میدهند به یک جریان مبهمی مثل جهاد اسلامی، ما واقعاً بعید میدانیم که یک حرکت مخفی بتواند آن قدر قدرت داشته باشد که در آن منطقه با آن وسعت مواد انفجاری بر سر راه کشتیها بگذارد، چرا که ما بخاطر وضعی که در دریای خودمان داریم و بهخاطر وضعی که در حال جنگ داریم، میدانیم که مینگذاری در دریا از کارهای سطح بالا و پیچیده است آن هم به آن صورت که در آنجا میگویند.
این است که نمیدانیم آنها چه نظری دارند و واقعاً چه چیز را تعقیب میکنند. آیا میخواهند القاء ناامنی در منطقه بکنند تا دخالتهای بیشتری بکنند. آیا میخواهند برای کشورهای انقلابی مثل: ایران، لیبی، و سوریه، بدنامی درست کنند تا از ارتجاع حمایت نمایند. آیا میخواهند برای خودشان در مصر و در عربستان و در سومالی و یمن شمالی توجیهی بتراشند یا این که میخواهند برای ما مزاحمتی در کانال سوئز درست کنند؛ زیرا، اینها در خلیجفارس دیدند زورشان به ما نرسید، حالا میخواهند آنجا اسباب زحمتی درست بکنند. البته همه اینها محتمل است و اصلاً ممکن است همه اینها هیاهوی تبلیغاتی جهانی باشد تا جمهوری اسلامی را منشاء ناامنی معرفی کنند و بحران را بهما نسبت دهند و شاید اهداف دیگری باشد. به هرحال چون منشاء و خصوصیات آن را نمیدانیم، نمیتوانیم قضاوتی بکنیم. اجمالاً در مییابیم که یک تهاجم تبلیغاتی ناجوانمردانهای را پایهگذاری کردهاند و متأسفانه ابزار تبلیغات هم دست آنها است و ما هم ابزار افشاگریمان کم است. در عین حال چون واقعیتها پیش ماست؛ امیدواریم که این هیاهوها پا نگیرد.