مصاحبه آقای هاشمی با صداوسیما پیرامون وضع جبههها و تصمیمگیری درباره بودجه جنگ

س - مسائل مطرح شده در جلسه شورای عالی دفاع چه بوده است؟
ج - چند مسأله در جلسه امروز مطرح بود، از جمله به وضع جبههها رسیدگی شد و در مورد توزیع بودجه جنگی که در قانون به عهده شورای عالی دفاع گذاشته شده است، تصمیماتی اتخاذ شد. ولی بیشتر بحث راجع به وضع جدیدی بود که در خلیج فارس پیش آمده است؛ در رابطه با زدن کشتیهای نفتکش توسط عراق بود که از نظر ما یک تحول در روند جنگ محسوب میشود و مرحله کاملاً جدیدی است که در این مورد نیز پس از بررسی تصمیماتی اتخاذ گردید.
س - در مورد راههای مقابله با حملات عراق چه نظری دارید؟
ج - ما روی این مسأله خیلی بحث کردیم. اسناد و مدارکی که وجود داشت مورد رسیدگی قرار گرفت و نظراتی در همه جوانب ابراز شد. در کل از نظر شورای عالی دفاع مسأله این طور به نظر رسید که این مسائل جدید یک توطئه رسمی است که با همکاری عراق و حامیانش که آمریکا و فرانسه و ارتجاع منطقه میباشند طرح ریزی شده است و هدف آن اعمال فشار بر جمهوری اسلامی و جلوگیری از صدور نفت و ایجاد مشکلات اقتصادی برای ماست که این توطئه از زمانی که فرانسویها، هواپیماهای سوپراتاندارد و موشکهای پیشرفته اگزوسه را به عراق دادند، آغاز شد و از همان آغاز همه این نیروها شریک بودند، هم آمریکائیها و هم ارتجاع منطقه که پول خرید این تسلیحات را میپردازند و به نظر میرسد که رضایت شوروی را هم جلب کرده باشند.
در این مرحله هم، کیفیت عمل نشان میدهد که یک هماهنگی وجود دارد. به دنبال جلساتی که در بغداد داشتند، مسافرتهایی که به کشورهای حساسی در این رابطه انجام دادند، به ژاپن، یونان و هلند رفتند که اینها دلیل خاصی دارد و شیوه عمل هم خیلی چیزها را نشان میدهد، حمله به کشتیهای نفتکشی که از جزیره خارک عبور کردند، مانند کشتی عربستان سعودی و اخیراً هم حملاتی به کشتیهای کویتی شد. از برخوردی که عربستان کرد نیز خیلی چیزها میتوان فهمید. وزیر نفت عربستان به جای اینکه به این عمل عراق اعتراض کند با چشم رضایت برخورد کرد و گفت خلبانان عراقی از ارتفاع زیاد نمیتوانند تشخیص بدهند که چه هدفی را میزنند و نتیجه گرفت که تقصیر شرکتهای کشتیرانی است که کشتیهایشان را به جزیره خارک فرستادهاند و به این ترتیب عراق را بنحوی تبرئه کرد و تقصیر را متوجه کسانی دانست که کشتیهایشان را به خارک میفرستند و راه حل را نیز همان دانست که ما گفتیم، هدف توطئه است، یعنی نیامدن کشتیها به خلیج فارس. بنابراین میبینیم که کاملاً واضح است که این اظهارات وزیر نفت عربستان اتفاقی نبوده بلکه کاملاً حساب شده انجام گرفته است. تا اینجا در کنار این توطئه میبینیم که لویدز و شرکتهای بیمه، نرخ بیمه را بالا میبرند که این کار نیز کاملاً حساب شده است.
س - سکوت قدرتهای بزرگ و مراکز خبری آنها برای چیست؟
ج - در شرایطی که دنیا به خاطر مسأله خلیج فارس در آستانه یک بحران قرار گرفته است؛ آمریکا، شوروی، فرانسه و انگلیس سکوت اختیار کردهاند. مراکز خبری که به خاطر مسأله کوچکی هیاهو براه میاندازند، ساکت شدهاند. همه اینها نشان دهنده این است که یک توطئه همه جانبه طرح شده و به مرحله اجرا در آمده است که هدف آن تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی ایران است. خوشبختانه ما از پیش سیاست خود را اعلام کردهایم و در جلسه امروز هم، مجدداً مواضع خود را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که این سیاست، سیاست صحیحی است، که در یک جمله خلاصه میشود یا خلیج فارس برای همه امنیت خواهد داشت و یا برای هیچکس. البته این سیاست در عمل یک سیاست چند مرحلهایی است، اگر آنها در رابطه با ناامن کردن خارک به طور وسیعی اقدام کرده بودند، تهدید قبلی ما اجرا میشد که گفته بودیم اصلاً مدخل خلیج فارس را میبندیم ولی اکنون آنها به شکل موذیانهای شروع کردهاند. ما هم سیاستمان این است طوری برخورد کنیم که سایر کشورهایی که میخواهند نفت صادر کنند، در همان حدی که ما از صدور نفت محروم میشویم، آنها هم محروم شوند.
سیاست ما این خواهد بود ولی پیش از اینکه این سیاست اجرا شود، من از طرف شورای عالی دفاع به دنیا و مخصوصاً به مصرف کنندههای نفت اعلام میکنم که این عراق و همکاران عراق و ارتجاع منطقه است که به این ماجراجوئی دست زدهاند. کسانی که سلاحهای پیشرفته در اختیار عراق گذاشتهاند. آنها هستند که این بحران را بوجود میآورند، ما در درجه اول مایلیم که خلیج فارس امن بماند و وضع انرژی و سوخت در دنیا عادی باشد و بحران بوجود نیاید، ولی اگر چنین وضعی پیش آید، ما دنبالهرو خواهیم بود؛ زیرا سیاست ما یک سیاست دفاعی است. هر مقدار که آنها پیش روند، ما هم به همان اندازه پیش خواهیم رفت و در این مسأله قاطعیم و مطمئناً این طور نخواهد بود که در خلیج فارس صدور نفت از جزیره خارک مشکل شود، ولی از سایر کشورها آسان باشد.
س - احتمال دخالت نظامی آمریکا را تا چه حد درست میدانید؟
ج - این احتمال وجود دارد و ما از اول جنگ همیشه این احتمال را در برنامههای خود گنجاندهایم که در مقطعی که دشمنان ما احساس ضعف کنند و ببینند که روند جنگ به سود جمهوری اسلامی پیش میرود، نوعی تلاش برای منطقهای کردن و بینالمللی کردن جنگ را آغاز کنند.
س - صدام همیشه این را میخواهد و ماجراجویی اخیر هم شاید به همین دلیل باشد.
ج - آنها در درجه اول تلاش میکنند که جنگ، منطقهای شود و در درجه دوم برای بینالمللی کردن جنگ تلاش خواهند کرد و ما هم در هر دو مرحله، سیاستمان این است که از گسترش جنگ به کشورهای دیگر جلوگیری کنیم، چنانکه تا به حال کردهایم.
ولی این احتمال را همیشه میدهیم که آمریکائیها ممکن است به این دیوانگی دست بزنند، چون در تاریخ آنها، چنین دیوانگیهایی بسیار سابقه دارد و ما برای آن مرحله هم آمادهایم و من فکر میکنم جنگ برای جمهوری اسلامی موقعی شیرین خواهد بود که دشمنان اصلی با آن رودررو شوند. گوشهای از این مسأله در لبنان آزمایش شده و من فکر میکنم برای آمریکا بسیار مشکل باشد که خود را به جنگی در هزارها کیلومتر دورتر، آن هم با کشور نیرومندی مانند ایران آلوده کند و البته برای آمریکا اداره جنگ در مرزهای ما بسیار گران تمام خواهد شد و برای ما شیرین است، البته مشکلاتی هم خواهد داشت که ما حاضریم تحمل کنیم.
س - اظهارات اخیر صدام در ارتباط با شوروی و انتقاد ظاهری او از آمریکا را چگونه ارزیابی میکنید؟
ج - این اظهارات تبلیغاتی و منافقانه است. اکنون کاملاً واضح است که هم آمریکا از صدام حمایت میکند و هم شوروی، مگر ممکن است که عربستان سعودی و کویت و اردن و سودان و مصر که نوکران آمریکا در منطقهاند، اینطور از عراق حمایت کنند و در عین حال صدام از آمریکا ناراضی باشد؟
مگر همین دیروز صدام اعتراف نکرد که ما از اطلاعات آواکسها استفاده کردهایم، مگر سعودیها بدون اجازه آمریکا میتوانند این اطلاعات را در اختیار عراق بگذارند.
س - در مورد استفاده مجدد عراق از بمبهای شیمیایی و تکذیب آن توسط نماینده عراق در سازمان ملل و موضعگیری ایران در مقابل استفاده مجدد عراق از آن نظرتان چیست؟
ج - انکار این مسأله که عراق از این سلاحها در جنگ استفاده نکرده را دیگر کسی نمیپذیرد و این مسأله آنقدر روشن است که »بی.بی.سی« هم مجبور شد فیلم مجروح شدن خبرنگارانش را نشان دهد. در مورد استفاده از این سلاحها در آینده نیز باید گفت که کاملاً ممکن است؛ زیرا صدام از هیچ جنایتی روی گردان نیست. مخصوصاً در این مرحله چون تنبیه نشد و چون سازمان ملل و کشورهای جهان موضع جدی در برابر او نگرفتند، جریتر شده است. ما نیز متقابلاً، هم برای حفاظت و دفاع فکرهایی کردهایم و هم برای عکسالعمل مناسب، و فکر میکنم که سودی از این راه نصیب عراق نخواهد شد.