س - آقای هاشمی، بفرمایید که در جلسه امشب شورای عالی دفاع چه مسائلی مورد بحث و بررسی قرار گرفت؟
ج - بسمالله الرحمن الرحیم. در این جلسه از نتیجه عملیات مرحله اول والفجر و حمله مجدد موشکی عراقیها به چاه نفتی در خلیج فارس گزارشی دادند و چیزهای دیگری که در گوشه و کنار جبهه داشتیم و وضع دفاعی کل کشور را بررسی کردیم.
س - نتایج حاصل از عملیات اخیر از نظر وسعت مناطق آزاد شده، ضایعات و تلفاتی که به دشمن وارد شده و احیاناً تعداد اسرا چه بوده است؟
ج - نتایج مطلوبی بوده. یک منطقه حساس استراتژیکی در مرز که قسمت عمدهاش در خاک خود ماست و آنجا، تپههای سوقالجیشی مهم هست، هم چاههای نفتی که متعلق به ماست و کمی هم از خاک عراق که آن هم در همان مرتفعات است و یک سفره مشترک نفتی و پاسگاه »جبال الحمرین« ورود »دوی رج«. از لحاظ کلی آنجا مهم است، عراقیها حتماً قصد ماندن همیشگی در آنجا را داشتند و در آینده مطمئناً اگر یک روزی برخلاف میل ما، کار به مذاکره هم کشیده میشد، عراقیها به این آسانی حاضر نبودند آنجا را تحویل بدهند، ما آنجا را گرفتیم. البته این برنامهای بود که از پیش هم روی آن حساب میکردیم. ما میل نداشتیم که این طور جاها را با توسل به زور و دادن شهید و کشتن نیروهای عراقی بگیریم. میخواستیم آنها خودشان بروند که نرفتند.
منطقه نسبتاً وسیع است، یعنی یک صد و پنجاه کیلومتری است در خاک خود ما، یک سی کیلومتری است در خاک عراق که همه منطقه هم حساس است، آنجا آزاد شده و نیروهای دشمن خیلی منهدم شدند، مخصوصاً با این پاتکهایی که عراقیها کردند. اصلاً نقطه جالب این جنگها در آن گونه منطقهها همین است؛ یعنی در حمله اول ممکن است خیلی نیروی دشمن منهدم نشود، چون ما در حال هجوم هستیم، طبعاً ما باید قربانی بدهیم، برای این که خط را بشکنیم و جلو برویم. وقتی به نقطه مطلوبمان رسیدیم، آن وقت دشمن است که برای پس گرفتن پاتک میکند، و آن موقع ما در مواضع خودمان مستقریم و برای دفاع آمادهایم، تلفات بیشتر دشمن شروع میشود و در این پاتکها نیروهای فراوانی از دشمن از بین رفته. نقطه جالب هم این است که نیروهای عراقی الان دیگر جرأت نزدیک شدن به ما را ندارند، اولاً آتش از راه دور معمولاً میریزند این طرف و این طوری که گزارش میدادند، میگفتند واحدهایی که دستور میگیرند به ما حمله بکنند، پشت سرشان آتش است تا اگر برگشتند، خودشان آنها را از بین ببرند؛ یعنی با این شکل میآیند و طبعاً اینها ایمانی ندارند و خیلی سریع متلاشی و یا متواری میشوند. ما نتایج بسیاری را در این پاتکهای دیروز و امروز دشمن به دست آوردیم؛ البته همان طور که قبلاً گفتیم، تا گرفتن حقوقمان، خود را در هیچ حدی متوقف نمیخواهیم بکنیم.
س - علیرغم دفع بیش از هجده ضد حمله عراق توسط رزمندگان اسلام، عراق ادعا کرده که پیشروی ایران را سد کرده است. در مورد این ادعا چه نظری دارید؟
ج - خوب! عراق که نمیداند ما تا کجا میخواستیم برویم که خیال کند، سد کرده؛ معلوم است دروغ است. ما هدف نظامیمان را غیر از فرماندههایمان به هیچ کس نگفتیم، افراد خیلی کمی هستند که میدانند. تا آنجایی که میخواستیم برویم، رفتیم و آنجایی هم که بعد میخواهیم برویم، میرویم. بعداً معلوم میشود که سد کرده یا نه.
س - حمله موشکی عراق به حوزه نفتی نوروز و اخیراً به حوزه نفتی اردشیر، موجب آلودگی و نشت نفت در خلیج فارس شده که مضیقههایی برای شیخ نشینان خلیج فارس ایجاد کرده است. هدف عراق از این نوع تخریبها در منطقه چیست؟
ج - من حالا همه اهداف عراق را نمیدانم، از حرکتهایشان میتوانیم یک چیزهایی را بفهمیم. اینها شاید میخواستند در آنجا یک سر و صدای بینالمللی به وجود بیاورند، هیاهویی در سطح جهان راه بیندازند که مثلاً جنگ به منطقه خطرناکی رسیده، منطقه حیاتی آلوده شده، فشار سیاسی به ما وارد کنند تا ما مجبور بشویم آتش بس را بپذیریم و از حرفهایشان هم پیدا بود که آتش بس در آن منطقه را نمیخواهند، آتش بس در همه جبههها را میخواهند. همچنین بهانهای به دست کشورهای جنوب خلیج فارس بدهند که آنها هم به ما فشار بیاورند. شاید فکر میکردند این آلودگی به ما بیشتر صدمه میزند، چون ما به اندازه همه آن کشورها ساحل داریم، ولی خوشبختانه جریان باد یا جریان طبیعی آب، جوری بوده که غیر از خسارت رفتن نفت به ما خسارت دیگری وارد نشده، خطر کمتر متوجه ماست.
منتها ما این را نمیخواهیم، ما همه تلاشمان را کردیم که چاه را ترمیم بکنیم، چند تا شهید هم روز اول دادیم که دیدیم نمیشود. الان هم صادقانه مایلیم و حاضریم که هر چه زودتر این چاه ترمیم بشود. به محض اینکه منطقه امن بشود، ما خودمان به سرعت اقدام میکنیم و چاه را ترمیم میکنیم، اما عراقیها از حرکت دیشبشان معلوم شد که برنامه عمیقتری داشتند، یعنی یک کار تصادفی نبوده. اینها وقتی که دیدند این منطقه دوباره برایشان خطرناک شد، فکر کردند از آن اهرم در آنجا استفاده بکنند و لذا باز حمله کردند که گویا یک چاه را هم زدند، منتها نیروهای ما به سرعت توانستند آن چاه را خاموش کنند، خوشبختانه آنها به هدفشان نرسیدند و یک ناوچه از دست دادند و به یک سکو آسیب زدند که ما فوری ترمیم کردیم.
پیداست که آنها میخواهند فشاری روی هم پیمانان خود بیاورند تا آنها را وادار کنند در راه فشار آوردن به ما فعالتر بشوند، یا فکر میکنند که از طریق آنها مثلاً هیاهوی بینالمللی ایجاد کنند، اما ما حرفمان را زدیم، دنیا هم حرف ما را فهمیده، ما در آنجا هیچ گونه هدفی در آلوده شدن آبها نداریم، بلکه منافع ما ایجاب میکند که جلوی آلوده شدن را بگیریم و آمادگی هم داریم و پیداست که عراق، یک کار ضد انسانی زشتی را مرتکب میشود و فکر میکنم این جزو اشتباهات آنها باشد، مگر اینکه حالا پشت این، یک چیزهای دیگری باشد که ما منتظریم بیشتر اهدافشان کشف بشود.
س - در کنار سکوت نسبی مقامات عراقی در مورد عملیات اخیر که صحبت از پیروزی نمیکنند ولی یک تهدیدی وجود دارد که آنها ادعا کردند اگر ایران به عملیاتش ادامه بدهد، به حملات هوایی علیه شهرهای ایران دست خواهند زد، این گونه تهدیدها را چگونه ارزیابی میکنید؟
ج - خوب! اینها که چیز تازهای نیست. عراقیها هر وقت توانستند، به شهرهای ما حمله کردند چه با موشک، چه با هواپیما و چه از نیروهای نفوذی مثلاً منافقین و اینها برای تخریب استفاده کردند. ما همیشه این آمادگی را داریم، مردم ما هم این آمادگی را دارند، مردم که شعار »جنگ، جنگ تا پیروزی« را میدهند، خودشان میفهمند که بالاخره در دوران جنگ، چنین حوادثی هم ممکن است اتفاق بیفتد. البته برای ما هم اگر بخواهیم مقابله به مثل بکنیم خیلی آسان است، چون منطقه شرق عراق تقریباً سراسرش در تیررس توپهای ماست و عراق باید یا موشک بزند یا هواپیما که هر دو، هم گران است و هم خطر دارد، ما خیلی آسانتر میتوانیم مناطق عراقیها را بزنیم، کارخانههایشان را بزنیم، شهرهایشان را بزنیم، ما این کار را نمیکنیم، بنا نداریم این کار را بکنیم، مگر اینکه کار به جایی برسد که دیگر شرایط جدیدی به وجود بیاید، فعلاً این کار را نمیکنیم، آمادگی هم داریم. البته متأسف میشویم اگر آنها چنین وحشیگریرا تکرار بکنند، ولی ملت ما بدانند که هیچ بعدی ندارد، عراقیها این کارها را بکنند همان طور که کردند، منتها مقدورات آنها هم در همان حدی است که قبلاً کردند، یعنی حالا آنها یک چیز اضافه عظیمی را نخواهند داشت. تا جنگ است از این چیزها هم هست.
س - عملیات والفجر چگونه و تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و در کنار این عملیات، جمهوری اسلامی ایران چه اهدافی را دنبال خواهد کرد؟
ج - این را من نمیتوانم بگویم که چگونه، زیرا جزو اسرار ماست و تا کی و تا کجا هم باز چیزی نیست که ما تعیین بکنیم. ما اهدافی را تعیین کردیم، یکی بیرون رفتن دشمن از خاک ماست، دوم گرفتن خسارات جنگ و سوم تنبیه و کیفر متجاوز؛ البته برگشتن عراقیهای آواره و اینها هم هست که آنها را هم مطرح کردیم. اگر عراقیها تسلیم نشوند و واقعاً به طور جدی نخواهند تسلیم حق بشوند، از لحاظ زمانی من آن طرف عملیات را نمیتوانم پیش بینی بکنم، نمیدانم تا کی طول میکشد، از لحاظ مکانی هم باز محدودیتی ما نداریم؛ یعنی ما باید آن قدر ادامه بدهیم تا به حقمان برسیم. ما هر عملیاتی که میکنیم، مایلیم دشمن و حامیانش ما را جدی بگیرند و بیایند وارد صحبت بشوند و خواستههای ما را تأمین بکنند تا جلوی خونریزی و تخریب و جنگ گرفته بشود و هم منطقه راحت بشود. طبعاً ممکن است این بار هم چنین مهلتهایی یا چنین فرصتهایی را به آنها بدهیم، من نمیدانم، این بسته به سیاست جنگی است که معمولاً ما بعد از هر عملیاتی در شورای عالی دفاع مینشینیم و رسیدگی میکنیم، ابعاد سیاسی، نظامی و انسانی، همه را بررسی میکنیم و تصمیم میگیریم. به هر حال حد ما گرفتن حقمان است. موفق باشید.
والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته