مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی
صورت مشروح مذاکرات جلسه علنی روز سه شنبه دوم دیماه 1359
فهرست مندرجات:
1- اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید.
2- بیانات قبل از دستور آقایان سید محمد کاظم دانش، شکرالله زینلی و سید ابوالفضل موسوی تبریزی.
3- تذکرات آقای رئیس در مورد وفات حضرت آیت الله انگجی ، زلزله ، و اظهار خوشحالی و حمایت از ابتکار حضرت آیت الله منتظری امام جمعه قم.
4- تصویب شور اول لایحه الحاق یک تبصره به لایحه قانونی نحوه واگذاری ساختمانهای احداث شده در شهرستان طبس.
5- طرح سؤال آقای آیت از آقای نخست وزیر راجع به عدم انتخاب بعضی از وزراء و ارجاع آن به کمیسیون.
6- رد طرح دو فوریتی مربوط به تشکیل کمیسیون عالی رسیدگی به امور جنگ زدگان.
7- اعلام وصول شش فقره لایحه از طرف دولت وارجاع به کمیسیونهای مربوط.
8- قرائت اسامی غائبین جلسه گذشته.
9- پایان جلسه و برنامه و تاریخ تشکیل جلسه بعد.
جلسه ساعت هشت و سی دقیقه به ریاست آقای هاشمی رفسنجانی تشکیل شد.
1- اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید.
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم، با حضور 188 نفر جلسه رسمی است. دستور جلسه را قرائت کنید.
منشی(الویری)- بسم الله الرحمن الرحیم، دستور جلسه هشتاد و هشتم روز سه شنبه دوم دیماه سال هزار و سیصد و پنجاه ونه مطابق با پانزدهم صفر هزار و چهارصد و یک .
1- تلاوت کلام الله مجید.
2- نطقهای قبل از دستور.
3- طرح قانونی تشکیل کمیسیونی به منظور رسیدگی به امور جنگ زدگان.
4- طرح قانونی انتزاع بنیاد شهید از سازمان بهزیستی کشور.
5- لایحه تفویض اختیارات کمیته اجرائی مربوط به کالاهای متروکه متشکله در بنادر گمرکات خوزستان به استانداری خوزستان.
6- سؤال آقای دکتر سید حسین آیت از آقای نخست وزیر در خصوص تأخیر در معرفی بقیه اعضاء کابینه.
7- گزارش شور اول کمیسیونهای مسکن و شهرسازی وبرنامه و بودجه در خصوص لایحه الحاق یک تبصره به لایحه قانونی واگذاری ساختمانهای احداث شده در شهرستان زلزله زده طبس و توابع.
8- قرائت اسامی غائبین و دیرآمدگان جلسه قبل.
9- اعلام ختم جلسه و تاریخ و برنامه جلسه بعد.
شجونی- بعضی از نمایندگان تشریف می آورند و لیست را امضاء میکنند و از مجلس بیرون میروند. اگر ممکن است این آقایان را استثنائاً اسمشان را ببرید.
رئیس- از این تاریخ به بعد کنترل میشود. تلاوت کلام الله مجید را شروع کنید.
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم، بسم الله الرحمن الرحیم، الحسب الذین کفروا ان یتخذوا عبادی من دونی اولیاء، انا اعتدناجهنم للکافرین نزلا. قل ننبئکم بالاخسرین اعمالا. الذین ضل سعیهم فی الحیوه الدنیا و هم یحسبون انهم یحسنون صنعاً. اولئک الذین کفروا بآیات ربهم و لقائه فحبطت اعمالهم فالنقیم لهم یوم القیامه و زناً. ذلک جزاؤهم جهنم بما کفروا واتخذوا آیاتی ورسلی هزواً. ان الذین آمنوا و عملوالصالحات کانت لهم جنات الفردوس نزلا. خالدین فیها یبغون عنها حولا. قل لوکان البحر مدداً لکلمات ربی لنفدالبحر قبل ان تنفد کلمات ربی ولو جئنا بمثله مدداً. قل انما انا بشر مثلکم یوحی الی انما الهکم اله واحد فمن کان یرجوا لقاء ربه فلیعمل عملا صالحاً ولا یشرک بعباده ربه احداً. (صدق الله العلی العظیم. حضار صلوات فرستادند). «از آیه 102 الی آیه 110 سوره الکهف».
معین فر – جناب آقای رئیس بنده یک تذکر قانونی دارم.
رئیس- چه ماده قانونی است؟
معین فر- مادة 86 قانون اساسی است.
رئیس- آقای معین فر بفرمائید.
معین فر- بسم الله الرحمن الرحیم، اصل هشتادو ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چنین میگوید: نمایندگان مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی در اظهار نظر و رأی خود کاملا آزاد هستند. و نمیتوان آنها را به سبب نظراتی که در مجلس اظهار کرده اند یا آرائی که در مقام ایفای وظایف نمایندگی خود داده اند تعقیب یا توقیف کرد. اخیراً شنیده میشود، نه تنها تعقیب و توقیف که بحث دیگری است. اهانتهائی در محوطه مجلس نسبت به بعضی از آقایان نمایندگان محترم انجام میشود.
رئیس- از طرف چه کسی؟
معین فر- اجازه بفمرائید. وقتی بنده عرایضم را تمام کردم توضیحاتم را خدمتتان میدهم.
رئیس- شما تذکر قانونی دارید سخنرانی که نمیخواهید بکنید. بفرمائید از طرف چه کسی اهانت شده؟
استکی- باید مشخص باشد.
سید محمد خامنه ای- تذکرات آئین نامه ای مربوط به امور داخلی مجلس است.
رئیس- آقای معین فر تذکر شما اگر مربوط به مدیریت مجلس میشود همان را بفرمائید.
معین فر- همان را میخواهم عرض کنم.
رئیس- اگر مربوط به مدیریت مجلس است. بیرون از جلسه علنی بفمرمائید. اگر نسبت به اداره این جلسه مطلبی دارید حالا بفرمائید.
معین فر- اخیراً شنیده میشود که توهینهائی000
رئیس- میگویم از طرف جه کسی؟ این را که فرمودید بگوئید از طرف چه کسی؟
معین فر- الان خدمتتان عرض میکنم.
رئیس- همین حالا بگوئید. سؤال من را جواب بدهید.
معین فر- امروز صبح که بنده میآمدم به رأی العین دیدم تعدادی از آقایانیکه لباس پاسداری برتن داشتند،
رئیس- بیرون مجلس را میفرمائید؟
معین فر- در داخل کریدور مجلس ملاحظه کردم همینکه حجه الاسلام آقای لاهوتی تشریف آوردند به ایشان اهانت میشد.
یکی از نمایندگان- آقای معین فر از تریبون مجلس استفاده نکنید.
رئیس- میکروفون آقای معین فر را قطع کنید.
معین فر- خواستم این مسأله را تذکر بدهم و از جنابعالی برای حفظ قانون اساسی بخواهم که جلو این قبیل تخلفات را بگیرید.
رئیس- آقای معین فر بفرمائید بنشینید. من از برادران عزیز نماینده خواهش میکنم وقتی که من میفهمم که شما میفرمائید من میخواهم تذکر قانونی بدهم من طبق قانون تریبون را باز میکنم تا شما صحبت بفرمائید صدای این تریبون هم به همه قانون تریبون را باز میکنم تا شما صحبت بفرمائید صدای این تریبون هم به همه ایران میرسد شما هم به خودتان حق ندهید که خارج از0000
معین فر- من به خودم حق میدهم که از قانون اساسی دفاع کنم. به نماینده مجلس اهانت شده است. این حق را بخودم میدهم وظیفه من دفاع از قانون اساسی است.
رئیس- اگر یک پاسداری یا یک محافظی اعتراضی به نماینده ای در بیرون مجلس کرده است (معین فر: در کریدور مجلس بوده است) آن را باید به من بفرمائید (معین فر: الان میگویم) من طبق قانون آن پاسدار را احضار میکنم و آن نماینده مجلس را هم میگویم تشریف بیاورند تا ببینیم چگونه اهانت شده و طبق قانون رسیدگی بشود . شما از تریبون مجلس همینطور که یک چیزی نسبت به پاسدار میگوئید مجموعه این پاسدارهائی که در همه جا منتشر هستند ودر میدان جنگ هستند و اینجا و آنجا هم هستند حساب کنید چه میشود؟
معین فر- به میدان جنگ ارتباط ندارد. در اینجا اهانت شده است.
رئیس- عرض کردم شما به من بفرمائید (معین فر: من عرض کردم) اگر رسیدگی نکردم همانطوری که صبح هم فرمودید و من هم رسیدگی خواهم کرد اگر واقعاً چنین چیزی بوده است رسیدگی میشود.
موحدی ساوجی- در آن جلسه بنده را هم دعوت کنید تا مطالبی که دارم به عرض برسانم.
2- بیانات قبل از دستور آقایان سید محمد کاظم دانش، شکرالله زینلی و سید ابوالفضل موسوی تبریزی.
رئیس- سخنرانان قبل از دستور را دعوت کنید.
منشی- آقای سید محمد کاظم دانش بجای آقای اخوتیان بفرمائید.
رئیس- آقای دانش بفرمائید.
سید محمد کاظم دانش- بسم الله الرحمن الرحیم، بنام خدا، خدای پیامبران، خدای امامان و خدای شهیدان مطالب زیاد است و سعی میکنم با مختصر گویی باندازه ای که وقت اجاز میدهد مصدعتان شوم . از اندیمشک برایتان سخنی نمیگویم . گلوگاه خوزستان، و نه از شوش، شوش دانیال، جبهه گمنام و به گفته خودشان شهر شهیدان گمنام ، که از آغاز تجاوز نیروهای بعثی عراق به ایران اماکن مسکونی، مساجد ، مدارس ، بیمارستان و بقعه دانیال پیغمبر در این شهر هدف توپهای دشمن است. و تاکنون بنیاد شهید در حدود صد نفر شهید از آنجا آمار داده است. که عده ای از آنها جوانان برومند مسلحی بودند که بعضی از آنها هم در خارج از شوش ، در جبهه های سوسنگرد و آبادان شهید شده اند ولی اکثراً افراد غیر مسلح بوده اند. و در بین آنها زنان و کودکان و پیرمردان فراوان بوده اند از دزفول هم چیزی نمیگویم. این شهر قهرمان خیز و الگوی مقاومت واستقامت که تکریتیان فکر میکنند با توپ باران این شهر را میتوانند شهر را از سکنه خالی کنند. حتی در یاوه- های رادیوئی شان هم گاهی به این عذر بدتر از گناه اعتراف میکنند که شهر را بمباران و توپ – باران کرده اند. و میگویند شهر خالی از سکنه است. و ما فقط پاسداران را میگوییم. اگر شهر خالی از سکنه باشد پس این زنان و کودکان و این پیرمردانی که شهید شده اند کجا بوده اند؟ آری. یک جمله اش راست است و آن اینکه شهر دزفول همه شان پاسدار هستند. از کودک یکساله اش تا پیرمرد 92 ساله اش. پاسدار اسلام. پاسدار انقلاب و پاسدار آرمانهای امام . در سفرهای قبل که به حضور مردم دزفول و اندیمشک و شوش میرسیدم خواسته ها و نیازهایشان را میگفتند. و از ما میخواستند تا این مسایل را مطرح کنیم . اما در آخرین سفری که آنجا بودم دیگر سخنی از نیازهای خود و خواسته های شهر و منطقه به میان نمیآوردند. آنچه که از ما میخواستند این بود که به مسؤولین بگوئیم آتش بس. اما نه آتش بسی در برابر رژیمهای استعماری، در برابر شیطان بزرگ آمریکا و یا در برابر جوجه شیطانی چون صدام. که هیچگاه این ننگ را نخواهد پذیرفت.
خلخالی- بفرمائید سگ زنجیری.
دانش- سگ زنجیری. آتش بس در این جنگ داخلی. مسؤولین امور میدانند و باید هم بدانند که ملت ستمدیده ، رنج کشیده ، به پا خاسته شهید داده ایران از این جو عفن اختلاف نگران هستند. و جداً خواستارند که این جو را به جوی عطرآگین از محبت، از برادری ، از اتحاد، از همکاری، از همفکری مبدل سازند. مسؤولین محترم امرخوب میدانند که دشمن ازاین جو چه سوء استفاده های تبلیغاتی میکند و به خیال اینکه این بگومگوهایشان و این اختلافاتشان بر مسایل کلی تری است جری شده اند. گو اینکه باید بدانند که اینها از این اختلاف طرفی نخواهند بست و اختلافی که مسؤولین امور دارند بر سر بهتر ادامه دادن انقلاب است، در مورد شیوه بهتر اداره کردن مملکت است. و هیچ کدامشان حاضر نیستند با ضد انقلابهای داخلی ودشمنان خارجی نرمشی از خودنشان بدهند. وهمه در اینکه مبارزه برای ادامه انقلاب اسلامی لازم و واجب و فریضه است متفق القول هستند. اما آنها سوء استفاده خود را خواهند کرد. در جو کنونی بنظر این برادر کوچک تان شهادت چند پاسدار در جبهه های جنگ مصیبت نیست. شهید شدن یک کودک شش ماهه ای در آغوش مادر و یا گهواره خواب مصیبت نیست. حمله کردن به اماکن مسکونی و ویرانی خانه ها و مدارس و مساجدمان مصیبت نیست. اینها امتحان است . آنچه مصیبت است همین جو متأسفانه اختلاف- آلود است. که این انحراف است. انحراف از مسیر انقلاب. بیائید برای خدا به این وضع خاتمه بدهید. خود میدانید که اگر مجروحی در اثر دیر رسیدن دارو در اثر دسترسی نداشتن به پزشک و جراح شهید بشود، خود میدانید که اگر در اثر جری شدن دشمن ، در اثر اینکه ما به کارهای خودمان مشغول باشیم و دشمن گامی جلو بیاید و یک توپ بر شهری از شهرهای ما بیندازد و ما در اثر مسایل شخص خودمان و اختلافهامان نتوانسته باشیم و فرصت پیدا نکنیم که جلو این تجاوز را بگیریم در گناه شریک صدامها هستیم . من ازآن میترسم که روز قیامت، آن روزی که همه ما بآن یقین داریم در آن روز یقه ما را بچسبند و بگویند فرمان آمده است «وقفو هم انهم مسؤلون» اینها را نگه بدارید که مسؤول هستند در این هنگامه ای که دشمن در خانه ما لانه کرده است، دراین هنگامه ای که توپهائی در شهرها و خانه های ما می اندازند که این یک ترکش از آن است. (اشاره به ترکشی که همراه آورده بودند) اگر این ترکش را اینجا بیندازم زیلو را پاره میکند. این ترکش را ظاهراً در زایشگاه هلال احمر دزفول پیدا کرده اند. دنیا بداند! در چنین موقعیتی که در اثر آثار طبیعی جنگ کمبودهائی داریم، نارسائی هایی هست، آوارگانی داریم، آیا وقت و فکر ما محدود نیست؟ آیا امکانات و نیروی ما محدود نیست؟ آیا اگر ما قسمتی ازوقت و فکر و سرمایه و نیرو و همت مان را و خروشمان را که میبایستی صرف درمان دردهای مردم و مملکت بکنیم، صرف امور شخصی خودمان بکنیم، آیا چه جوابی برای خدا در نظر داریم؟ خودمان را برای آن روز و حساب پس دادن آماده کرده ایم؟ آیا پایان دادن به این جو اختلاف دشوار است؟ آیا شاخص بین حق و باطل در بین ما نیست؟ آیا از امام شاخص بهتری سراغ دارید؟ یک روز رسول گرامی اسلام میفرمود: »اذاالتسبت علکم الفتن کقطع اللیل المظلم
فعلیکم بالقرآن» به هنگامیکه نمیدانید چکار کنید و ابرهای سیاه و تیره جو زندگی شما را تاریک میکند از قرآن استفاده کنید. روزگاری گذشت سلمان فارسی دید که منحرفین و منافقین و سودجویان با تأویلهای دلخواه خود نسبت به آیات قرآن ممکن است از خود آیات قرآن هم سوءاستفاده کنند. بنظرش رسید که تجسم عینی قرآن را نشان مردم بدهد. خوب پیش بینی میکرد. میدانست که بعدها معاویه ها و یزیدها خواهند آمد و چه کار خواهند کرد. و لذا تجسم عینی قرآن را بمردم معرفی کرد و در کوچه های مدینه فریاد میکشید: اذاالتسبت علیکم الفتن کقطع اللیل المظلم فعلیکم بعلی بن ابیطالب. و امروز ما هم میبایستی برای اینکه افرادی حتی از آیات قرآنی از نهج البلاغه از روشن سنت پیامبر واهل بیت عصمت و طهارت «صلواه الله علیهم اجمعین» به نفع مقاصد خود سوء استفاده نکنند بگوئیم : اذاالتسبت علیکم الفتن کقطع اللیل المظلم فعلیکم بالامام الخمینی (حضار سه مرتبه صلوات فرستادند) خوب برادران پیش امام بروید . نظرش را بخواهید.
رئیس- آقا شما یک دقیقه دیگر وقت دارید.
سید محمد کاظم دانش- هم به فرزند امام توصیه میکنم که خدمت پدر عزیزش برود هم به مقلدش که خدمت مقلد گرامی خودش برود. این مسأله مشخص است که نه فقط برادرمان رئیس جمهور نه فقط برادرمان نخست وزیر، ما نمایندگان هم هر کداممان به همان میزانی که رأی آورده- ای مربوط بوده است به میزانی که مردم ما را پیرو راه امام و خط امام همان خط اسلام است خواسته مردم هم هست و ما رأی که گرفته ایم در حقیقت رأی بوده است که مردم به امام داده اند. در پایان عرایضم یک نکته کوتاهی را هم به برادران وخواهران نماینده عرض کنم. برادران میدانید که امام صادق میفرماید: «الصراط دق من الشعر واحد من السیف.» راه اسلام دقیق تروظریف تر از مو است. اگر کسی بخواهد قوانین اسلام را بررسی کند. گذشته از آگاهی ، گذشته از اخلاص و ایمانی که میبایستی نسبت به مسائل اسلامی داشته باشد، بایستی ظرافت هنرمندانه ای هم داشته باشد که اگر این ظرافت را بکار نبرد در خطر سکوت التقاط قرار خواهد گرفت با التقاط شرقی یا التقاط غربی.
رئیس- وقت شما تمام است.
دانش- بسیار خوب،انشاءالله امیدواریم که در بررسی قوانین فقط اسلام را در نظر بگیریم و از هیچ چیز دیگری نهراسیم. والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.
منشی- آقای شکرالله زینلی بفرمائید.
شکرالله زینلی – دو دقیقه از وقتم را به آقای موسوی تبریزی میدهم.
رئیس- بسیار خوب دو دقیقه از وقت شما را به آقای موسوی میدهیم حالا بفرمائید صحبت کنید.
زینعلی- بسم الله الرحمن الرحیم، «عسی ان تکرهوا شیئاً و هو خیر لکم و عسی ان تحبوا شیئاً و هو شرلکم». جنگ عوارض گوناگون مثبت و منفی را به دنبال خود خواهد داشت که عوارض مثبت آن عبارت است از اتحاد امت مسلمان شکوفائی استعدادهای نهفته در فطرت مسلمانان و نابودی ژاندارم منطقه. از عوارض منفی آن مسأله پیچیده آوارگان جنگی است که ما بایستی به همان روال و به همان شکل برخوردی که نسبت به جنگ داشتیم به آن شکل برخورد انقلابی و مکتبی که ما نسبت به این جنگ داشتیم بهمین شکل هم میبایست به مسأله آوارگان و جنگ زدگان برخورد داشته باشیم، چرا؟ که اگر این مسأله را ما فراموش بکنیم، ضایعات و عواقب جبران ناپذیر سیاسی ، فرهنگی و اجتماعی را بدنبال خواهد داشت. بنابراین بایستی به همان شدت و به همان قدرتی که در صحنه پیکار ما به رزمندگان کمک میکنیم با همان قدرت باید به آوارگان هم برسیم. بنده میخواهم گزارش مختصری از آوارگانی که در شهرستان بهبهان در حوزه انتخابیه ام هستند به استحضار نمایندگان محترم برسانم، حدود یک میلیون آواره در خوزستان وجود دارد بر اساس آماری که استانداری خوزستان دادند یک میلیون آواره جنگی در خوزستان داریم که از این یک میلیون نهصد هزار نفر آنها در خود شهرهای خوزستان ساکن هستند. و در حدود صد هزار نفر آنها به شهرهای دیگر رفته اند (یکی از نمایندگان: آقا این آمار درست نیست) و این 900 هزار نفر در شهرهای پشت جبهه مثل شوشتر و (یکی از نمایندگان: آقا این آمار درست نیست) رامهرمز و ماهشهر و بهبهان ساکن هستند (یکی از نمایندگان: بروجرد صد هزار نفر جمعیت دارد) تعداد آوارگانی که در بهبهان هستند صد وبیست هزار نفر هستند با توجه به اینکه جمعیت شهرستان حدود صد و چهارده هزار نفر است اهمیت مسأله برای ما روشن میشود و این صد و بیست هزار نفر در دو نقطه و در دو مرکز و در دو شهر از این شهرستان بنام بهبهان و آغاجاری ساکن هستند، آوارگان ساکن در بهبهان هفتاد و شش هزار نفر تا هشتاد هزار نفر هستند در صورتیکه جمعیت خود این شهر پنجاه هزار نفر است یعنی افزایش جمعیت بهبهان در حدود صد وشصت درصد است. و شهر آغاجاری سی هزار جمعیت دارد در صورتیکه چهل هزار آواره در آنجا ساکن هستند و اینهم حدود بیش از صد وسی درصد افزایش جمعیت دارد. بنابراین خود به خود مجموع این دو شهر دو نیم برابر جمعیتشان زیاد شده است ، پس بنابراین به همین نسبت ما باید مسائل ومشکلات اقتصادی ، حتی فرهنگی ، حتی اجتماعی، حتی سیاسی ، که دامنگیرمان هست باید به این مشکلات توجه داشته باشیم، محلی که این صد و بیست هزار نفر در آن ساکن شده اند تمام مدارس این دو نقطه یعنی مدارس آغاجاری و بهبهان تعطیل است در حدود بیستم و یا بیست و پنجم مهرماه تا الان تعطیل شده است. تمام مساجد و عبادتگاهها تعطیل و اشغال است و این نشان میدهد که تا جه حد ما باید از این جبنه فرهنگی و مکتبی ضربه ببینیم اگر یک علاج اساسی نشود . من در آماری که مسؤولین استانداری داده اند والان هم همین جا هستند و به تهران آمده اند، طبق این آمار که داده اند از یک میلیون آواره جنگی در خوزستان نزدیک به نهصد هزار یعنی 889 هزار نفر) در خوزستان ساکن هستند و مابقی در شهرهای دیگر که البته آوارگان غرب هم شامل شهرستانهای دیگر میشود. این آماری است که به اینجا آمده اند و داده اند و با ستاد بسیج و با وزارت کشور در ارتباط هستند به خاطر کمک و اعانه و غیره000 که این آمار هم بسیار دقیق است. تمام معابد پر از جنگ زدگان است وقتی که انسان از نزدیک برود و حالت جنگ زدگان را ببیند نه به آن شکلی که تلویزیون نشان میدهد، تلویزیون وقتی که اینها تقریباً در یک جای مناسبی ساکن شدند و به آنها رسیدگی شد بعداً فیلمی تهیه میکند و برای مردم به نمایش میگذاد. برود ببیند که یک خانواده هفت نفری در یک مساحت پنج الی شش متر مربعی دارند زندگی میکنند، در شبستانهای مساجد حدود ده، بیست خانواده جمع شده اند، ورزشگاه ها ، استادیوم ها، خانه های خالی، خانه های نیمه تمام که سقف و پوششی نداشته است و یک مقدار چادر روی آن انداخته اند، اطاقهای خالی خانه ها که به آنها داده اند رویهم رفته ازدحام جمعیت وسیل جمعیت در این شهرستان موج میزند و تا حالا هم ملت شریف ایران از طریق رسانه های گروهی آنجا را ندیده اند و نشنیده اند. ما واقعیت را دیده ایم و معذوریم که در اینجا عنوان میکنیم چون از من خواسته اند . با توجه به اینکه رادیو، تلویزیون اینها را گزارش نمیکند شدیداً از من خواسته اند که در اینجا عنوان بکنم والا ما مسائل بیشتر و مهمتری در سایر امور داریم که میبایستی تذکر بدهیم. پریروز که بحث آوارگان بود یکی از مسؤولین گفتند اردوگاه بهبهان پنجاه هزار نفر گنجایش دارد در صورتیکه این خلاف واقعیت بود، البته طرح اردوگاه این طرح، این تئوری، شاید صد هزار نفر هم داشته باشد ولی با واقعیت از زمین تا سمان فاصله هست، زمانیکه یک بارندگی شدیدی شد حدود صد و بیست خانواری که در استادیوم یعنی در منطقه رو باز استادیوم ساکن شده بودند. بعد از اینکه باران شددی شد اینها را اسکان دادند از آنجا به چادرهائیکه در حدود چهارصد تا پانصد بود و هلال احمر اینها را در آنجا نصب کرده بود البته به طور نیمه تمام و ناقص چون نه حاده ای هست و نه آب آشامیدنی دارند و نه وسایل گرم کن دارند از این جهت است که به آنجا نمیروند و نمیشود رفت زیرا اگر ماشین بخواهد به آنجا برود و برگردد در گل گیر خواهد کرد این را که من پرسیدم گفتند آوارگانی که الان در آن منطقه بهبهان در اردوگاه ساکن هستند بین 840 تا 900 نفر جمعیت است و حداکثر صد و بیست خانواده هفت نفری درصد و بیست چادر سکونت دارند و بقیه در مساجد و مدارس هستند و بیرون نمی آیند و حق هم همین است چون سرما بسیار شدید است خوزستان ، گرمای بیش از پنجاه درجه دارد و سرمای بسیار سوزان، اینجا است که تا الان حدود صد و بیست نفر در این اردوگاه رفته اند و ساکن شده اند و البته علت هم دارد، علتش هم این است که وقتی در بین مردم باشند بیشتر به آنها میرسند و البته این که این جنگ زدگان را مردم اداره میکنند و دولت میبایستی که به این کمک جهت بدهد. بطوری که جبهه های جنگ را مردم دارند تدارک میدهند جنگ زدگان را هم مردم اداره میکنند و اینجا است که من میگویم نقش
رادیو و تلویزیون بسیار مهم است تا مردم اینها را ببینند تا واقعیتها را ببینند و کمک بکنند (رئیس: شما دو دقیقه دیگر وقت دارید) من این دو دقیقه را هم به آقای موسوی تبریزی میدهم. (رئیس: خیر، دو دقیقه غیر از آن دو دقیقه ای که به ایشان میدهید) متشکرم. آقای کیاوش نامه ای مرقوم فرموده اند که آمار مورد اعتراض است اصلاح بفرمائید، من این آماری که دادم دقیقاً از آن کسانی است که جنگ زده هستند و الان در بهبهان ساکن میباشند و هم از فرمانداری گرفتم و هم از کمیته امداد گرفته و هم از 000
محمد رضا عباسی- آقای زینلی آماری که فرمودید اشتباه است آمار را از هر جا گرفته اید گرفته باشید طوری که شما میفرمائید از یک میلیون نفر جنگ زده خوزستان 900000 نفر و بیشتر در همان استان مانده اند برای بقیه استانها کمتر از صد هزار نفر میماند در حالیکه در بسیاری از شهرها حدود یکصد هزار مهاجر جنگ زده وجود دارد.
زینعلی- برادر عزیز من آن آوارگان خوزستان را عرض میکنم،آوارگان جنگ خرمشهر و آبادان و سوسنگرد در حدود یک میلیون نفر هستند که نزدیک 900 هزار نفر آنها در شهرهای خود خوزستان ساکن هستند این را من میگویم دو ، دو تا چهارتا است. (همهمه نمایندگان) نیاز شدید این جنگ زدگان دارو000 (یکی از نمایندگان : بیچاره ها خانه و زندگیشان را داده اند) مسکن، پوشاک و پتو است به خصوص گاز، بهبهان شهری است که 000 (نمیدانم نمایندگان محترم از نظر جغرافیائی با اینشهر در ارتباط و تماس هستند یانه؟) پالایشگاه گاز بیدبلند در مرکز شهرستان است از دو کیلومتری بهبهان لوله های گاز میگذرد و روستاهای دورافتاده را گاز میدهند و به این شهر تا الان گاز داده نشده است (خلخالی: آقا مقامات رسمی این را تکذیب میکنند و میگویند چنین چیزی نیست) مقامات رسمی فرمانداری و استانداری است. (خلخالی: آقا میگویند در نزدیکی شهرش مرکز گاز و نفت و از این چیزها نیست،) (یکی از نمایندگان: چرا هست).
رئیس- آقای زینعلی فرصت شما تمام شد.
زینعلی – متأسفم که وقت من را گرفتید و نگذاشتید که گزارشم را تکمیل بکنم.
رئیس- آقای موسوی تبریزی ایشان دو دقیقه از وقتشان را بشما داده اند بفرمائید.
موسوی تبریزی- بسم الله الرحمن الرحیم، با تشکر از برادرم آقای زینعلی که وقتشان را به من دادند البته دیروز حادثه مؤلمه ای که در تبریز اتفاق افتاده است یکی از شاگردان راستین مکتب امام صادق علیه الصلوه والسلام و روحانیت که در خط اصیل امام بودند رحلت کرده است من رحلت این عالم بزرگوار آیت الله آقای انگجی را به پیشگاه امام زمان و نایب مخصوصش حضرت امام امت وتمام مسلمانان و برادران و خواهران نماینده تسلیت عرض میکنم. مطلب دوم که با اجازه خواهران و برادرانم میخواهم بگویم این استکه میدانید افترا در اسلام یکی از گناهان کبیره است و گناه کبیره در باب حدود یک جای مخصوص دارد تا جائیکه اصحاب الکبائر اذااقیمت علیهم الحدود، سه مرتبه است و در مرتبه چهارم کشته میشوند و یا دو مرتبه ، مرتبه سوم ، کشته میشوند علی الاختلاف که بین به اصطلاح فتاوی علماء هست، ما آنروز مطلبی را به استناد به قانون اساسی مان اصل هشتادو نهم قانون اساسی گفتیم که اسرار جلسه غیر علنی مادامیکه ضرورت آن برطرف نشده است کسی حق افشای آن را ندار. ما اعتراض کردیم بر روزنامه انقلاب اسلامی بعد انقلاب اسلامی هم دوباره یک توطئه و افترای دوباره ای بر شصت و هفت نفر نماینده بست که نوشته بود «توطئه آیت بدست شصت وهفت نفر انجام شده» ومیخواستند اینکار را بکنند. برادران اگر توهین ، توهین است و افترا، افترا است، اگر واقعاً توهین بد است، خدا شاهد است، من به عنوان شخص خودم وقتی که روزنامه را دیدم به حکم تداعی معانی که در مجلس خبرگان بودم این اصل به یادم افتاد به عنوان این اصل اعلام جرم کردم و الان به عنوان مفتری اعلام جرم میکنم بر من افترا گفته است. (یکی از نمایندگان: احسنت) بله بر من افترا گفته است.
عده ای از نمایندگان- ما هم همینطور.
یکی از نمایندگان- به همه افترا گفته است.
موسوی تبریزی- این از طرف شخص خودم و اما از طرف مجلس000 (رئیس: آقای موسوی وقت شما تمام است) نیم دقیقه اجازه بدهید آقای هاشمی (رئیس: نیم دقیقه بفرمائید) از طرف مجلس، مجلسی که شصت و هفت نفر نه، دویست و سی نفر نماینده منتخب مردم، نماینده واقعی مردم، آنها که واقعاً برای اسلام جان دادند و خون دادند و تمام حیثیت شان را دادند، آیا روا است که در یک مملکت در یک روزنامه ای بنام روزنامه انقلاب اسلامی که واقعاً از تنها چیزی که در آنجا خبری نیست از اسلام است، چون افترا بزرگترین گناه است و بر مجلس دارد میزند. بناء علیهذا من از مسؤولین امر میخواهم، من متوسل میشوم به قانون مطبوعات در مملکت که جلوی این رقم مطبوعات را باید گرفت تا بالاخره ملت ا بدانند که باید چکار بکنند (یکی از نمایندگان: صحیح است) الان در بیرون آن کسانی که انقلاب اسلامی را خوانده اند میگویند که اینها توطئه گر هستند ولی بقیه نه، راجع به سخنرانی قبل از دستور من هم تحریفی شده بود که الان راجع به آن حرفی نمیزنم آن جا را واگذار بر خدا میکنم، چون بقیه روزنامه ها درست نوشته بودند والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته.
یکی از نمایندگان- به اسم اینکه مال مسلمانها است ضد اسلام عمل میکند.
3- تذکرات آقای رئیس در مورد وفات حضرت آیت الله انگجی ، زلزله و اظهار خوشحالی و حمایت از اینکار حضرت آیت الله العظمی منتظری امام جمعه قم.
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم، یکی ، دو نکته است که من باید در ابتدای سخنانم تذکر بدهم: اولین مطلب راجع به وفات آیت الله انگجی است شخصیت بزرگواری که حق عظیمی به گردن مسلمانان ایران و بخصوص خطه آذربایجان و عموم شیعیان و مسلمین تسلیت عرض میکنیم و مخصوصاً به خانواده محترم ایشان. مسأله دوم: زلزله ای است که در استان مرکزی اتفاق اقتاد و باعث صدماتی برای برادران و خواهران ما مخصوصاً در روستاها شد عموم نمایندگان استان مرکزی نامه ای نوشتند و عده ای دیگر از برادران که اظهار همدردی با خانواده های صدمه دیده کرده اند و از مسؤولان اجرائی خواسته اند و این را هم قاطعاً میخواهیم که همه امکانات را بسیج کنند و نگذارند کسانی که منزلشان و امکاناتشان از این بلای آسمانی صدمه دیده است در رنج بمانند هر گونه امکانی را بکار بگیرند که مشکلات ناشی از زلزله را جبران کنند و مسأله سوم: اظهار خوشحالی است از ابتکار فقیه عالیقدر حضرت آیت الله منتظری امام جمعه قم که با ابتکارشان فصل نوینی در حرکت اسلامی مردم ایران بوجود آوردند و برای اولین بار ائمه جمعه که هر هفته با میلیونها نفر از مردم ما مستقیماً سخن میگویند و مسائل اجتماعی، سیاسی ، نظامی و دینی را مطرح میکنند، اینها را برای مشورت و همفکری و همگامی و جهت دادن به خطبه های جمعه دعوت کرده اند . این طلیعه یک سازماندهی اساسی در تبلیغات اسلامی و حرکت انقلابی است ومخصوصاً در رابطه با نماز جمعه شیعیان ایران چیزی که در گذشته کم داشتند مسأله نماز جمعه بود که از سایر بلاد اسلامی عقب بودیم، به فضل خداوند شرط اساسی نماز جمعه تحقق پیدا کرد و حکام شرع مبسوط الید شدند و نماز جمعه این مانور عظیم اسلامی که به حق باید گفت بیمه حفظ انقلاب اسلامی است چون در هر هفته میلیونها انسان بیاد خدا و بیاد اسلام و تحت رهبری امام جمعه منصوب از طرف مقام رهبری در مراکز اسلامی اجتماع میکنند و با این اجتماع دیگر ضد انقلاب به خودش جرأت نمیدهد در خلال هفته توطئه های وسیع داشته باشد ما این ابتکار را به حضرت آیت الله منتظری و دوستان دیگرشان تبریک عرض میکنیم و از همین تریبون ازبرادرانمان درقم میخواهیم که مسأله را همانطور که جدی گرفته اند برای آن اهمیت فوق- العاده ای قائل بشوند و برنامه همه جانبه ای برای خطبه ها و برنامه های نماز جمعه تنظیم کنند و ما هم همه گونه حمایت را از برادران ائمه نماز جمعه خواهیم کرد. برنامه ای که برای امروز اعلان شد قسمتهای اول برنامه لوایح دو فوریتی بود که شورای نگهبان پیغام داده اند که در ساعت ده در مجلس حضور بهم خواهند رسانید . ما مقداری وقت داریم که فکر کردیم بهتر است آخرین برنامه امروز را که لایحه ای است مربوط به ساختمانهای زلزله زدگان طبس قبلا مطرح کنیم تا برادران شورای نگهبان که تشریف میآورند برنامه های دوفوریتی مطرح بشود. از مخبر کمیسیون آقای احمد کاشانی تقاضا داریم که تشریف بیاورند و گزارش کمیسیون را قرائت بفرمایند.
4- تصویب شور اول لایحه الحاق یک تبصره به لایحه قانونی نحوه واگذاری ساختمانهای احداث شده در شهرستان طبس.
منشی- آقای احمد کاشانی مخبر کمیسیون مسکن و شهرسازی بفرمائید.
رئیس-آقای احمدکاشانی تصادف کرده بودند و در بیمارستان بودند یکی از منشیان ویا نایب رئیس تشریف بیاورند. آقای شهرکی بفرمائید.
شهرکی- بسم الله الرحمن الرحیم، گزارش از کمیسیون مسکن وشهرسازی به مجلس شورای اسلامی. کمیسیون مسکن وشهرسازی در جلسه روز پنجشنبه 20/9/59 لایحه راجع به الحاق یک تبصره به لایحه قانونی نحوه واگذاری ساختمانهای احداث شده در شهرستان زلزله زده طبس و توابع آن را مورد بحث وبررسی قرار داده است و با اکثریت آراء عیناً تأیید وتصویب کرد.
گزارش کمیسیون برنامه و بودجه به کمیسیون مسکن و شهرسازی.
کمیسیون برنامه و بودجه در جلسه روز سه شنبه یازدهم آذر ماه هزار و سیصد و پنجاه و نه، خود لایحه شماره 5486 مورخ 25/8/59 مصوبه هیأت وزیران راجع به الحاق یک تبصره به لایحه قانونی نحوه واگذاری ساختمانهای احداث شده در شهرستان زلزله زده طبس و توابع آن رامطرح و عیناً تصویب کرد. لایحه الحاق یک تبصره به لایحه قانونی نحوه واگذاری ساختمانهای احداث شده در شهرستان زلزله زده طبس و توابع آن مصوب 4/9/58 شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران اضافه میشود.
تبصره- در صورتیکه وزارت مسکن و شهرسازی تعداد بیشتری واحد مسکونی احداث نماید میتواند طبق ضوابطی که تعیین میکند و با توجه به اولویتها نسبت به واگذاری آنها به مستأجرین و چادرنشینان اقدام نماید. یک توضیحی هم در مورد این لایحه خدمت نمایندگان محترم هم لایحه ای از تصویب شورای انقلاب در جهت واگذاری خانه هائی که در طبس ساخته شده است بلاعوض به زلزله زدگان گذرانده شده است در 4/9/58 . بعد میزان و تعداد خانه هائی که میبایستی واگذار میشده مشخص بوده است، و اکنون در منطقه طبس و توابع و جاهای دیگر که زلزله زده است، تعدادی خانه های اضافی هست که نمیتوانند این خانه ها را به موجب قانون قبلی واگذار کنند و تعدادی از مردم هم هستند که احتیاج به این خانه ها دارند و مستحق هم هستند که این خانه ها به آنها واگذار بشود به همین منظور وزارت مسکن و شهرسازی درخواست نموده بود که ماده واحده ای از مجلس بگذرد و به این وزارتخانه اجازه داده بشود که این خانه ها در اختیار افرادی که مستحق هستند گذاشته بشود و از آن استفاده بکنند کمیسیون مسکن وشهرسازی پس از کسب نظر کمیسیونهای فرعی این لایحه را تصویب نمود و توضیح بیشتری ندارد چون که خانه ها موجود است و افرادی که استحاق دارد از این خانه ها استفاده کنند در محل هستند. فقط احتیاج به یک مادة واحده ای دارد که به وزارت مسکن وشهرسازی اجازه داده بشود تا این خانه ها را به آنها تحویل بدهد. و من توضیح بیشتری نمیدهم اگر سؤالی در این زمینه باشد من به اتفاق سایر اعضاء کمیسیون در خدمت نمایندگان محترم هستیم ولی من آمادگی در جهت توضیح دادن برای این لایحه نداشتم و آقای کاشانی مخبر کمیسیون قرار بود که در مورد این لایحه صحبت بکنند که متأسفانه برایشان پیش آمدی شده است و تصادفی کرده اند و نتوانستند در جلسه حاضر باشند و همین الان به من گفته شد. به هر جهت تا آنجائیکه من اطلاع دارم به این ترتیب در مورد این لایحه تصمیم گرفته شد که هر چه زودتر این لایحه بگذرد و مردمی که در آن منطقه هستند واحتیاج به این خانه ها دارند در زمستان بتوانند از این خانه ها استفاده بکنند با یک لایحه قانونی که از مجلس میگذرد. اگر سؤالی هست که من میتوانم جواب بدهم بفرمائید.
رئیس- وقتی مخالف و موافق در این مورد صحبت کردند اگر نیازی به توضیح شد جنابعالی توضیح بدهید.
منشی- آقای شرعی موافق هستید یا مخالف؟ چون چیزی ننوشته اید.
شرعی- بنده مخالف مشروط هستم.
منشی- چون در لیست نوشته نشده است اگر کسی مخالفت دارد دستشانی را بلند بکنند.
خانم طالقانی- آقا ما سؤال داریم.
رئیس- بسیار خوب سؤالتان را جواب میدهند . آقای مهندس صباغیان شما آمادگی بیشتری برای توضیح دادن دارید؟
صباغیان- بلی من آماده پاسخگویی هستم.
رئیس- ببینید ، ما اخیراً توجه کرده ایم ، آئین نامه میگوید که مخبر کمیسیون باید توضیح بدهد واگر او مانعی داشت نایب رئیس یا یکی از منشیها. از این به بعد آقایان توجه داشته باشند و نایب رئیسها و منشیها هم خودشان را برای دفاع از لوایحی که از کمیسیونها میآید آماده بکنند. حالا سؤالها مطرح میشود البته اول اگر کسی هست که مخالف باشد صحبت بکند تا بعد به سؤالها برسیم جون ممکن است در ضمن این موافقتها و مخالفتها سؤالات جواب داده بشود ببینید کسی مخالف هست؟
منشی(توکلی)- آقای فردوسی پور از طبس.
رئیس- آقای فردوسی پور صحبت بفرمائید.
فردوسی پور- بسم الله الرحمن الرحیم، اولا باید این نکته را توضیح بدهم که در خود شهر طبس هنوز به اندازة کافی خانه ساخته نشده است واین مطلبی که در اینجا آمده است که خانه های اضافی ساخته شده است این درست نیست و در اکثر روستاهائی هم که باید خانه برای زلزله – زدگان ساخته میشد هنوز به مقدار کافی خانه ساخته نشده است. مردم آنجا هنوز ناراحتند در بعض از دهات اصلا اقدام به خانه سازی نشده است. مهندسی که در آنجا مسؤول پیاده کردن طرح خانه- سازی بوده است مورد غضب و نفرت مردم است. و شکایتهای زیادی داشتند . در آنروزهائی که جناب آقای پرورش ریاست مجلس را به عهده داشتند نامه ای به خدمتشان دادم که وزیر مسکن و شهرسازی بیایند و در این زمینه توضیح بدهند.
رئیس- شما در باره مخالفت با این لایحه صحبت کنید.
فردوسی پور- مخالفتم را با این لایحه الان عرض میکنم. اولا در اینجا آمده است که: «تعداد بیشتری واحد مسکونی احداث نماید.» یکی از شکایاتی که هست اینست که به واسطه روابطی که در آنجا بوده است. در بعضی از دهات اقدام به خانه سازی شده است و بیشتر هم ساختند اما جاهای دیگر که نیاز داشته است، اقدامی نشده است. و این بر اثر روابطی بوده که بین مهندسین خانه سازی وجود داشته است. حالا که خانه ها را تقسیم کرده اند. دو سه یا پنج خانه اضافه آمده است . این چهار پنج خانه را در آن ده چه کار بکنند؟ گیر کردند . لذا این تبصره را به مجلس آورند که این خانه ها را به افرادی بدهند ک معلوم نیست این افراد از کجا آمده اند و چه جوری هستند. وانگهی این لایحه، به این مهندسین اجازه میدهد که بعد از این هم هر جا دلشان خواست در هر قریه ای خانه اضافی بسازند و بعد طبق روابطی که دارند آن خانه ها را به کسانی که دلشان میخواهد واگذار کنند. این عبارت در اینجا غلط است. باید در اینجا توضیح داده بشود که در بعضی قراء و قصباتی که بیشتر از حد لزوم خانه ساخته شده است. آنها را به کسانی که واجد شرایط هستند واگذار کنند نه اینکه عبارت «احداث نماید» در اینجا بحال خودش باقی بماند یعنی بعد از این هم هر چه دلشان خواست خانه بسازند و بعد طبق این تبصره به هر که دلشان میخواهد واگذار کنند و اصولا من خواستارم که راجع به خانه سازی طبس باید وزیر مسکن تشریف بیاورند و توضیح بدهند.
رئیس- این یک بحث دیگری است. شما در این ماده پیشنهاد اصلاحی دارید آن پیشنهادتان را میدادید چون ما در شور اول هستیم. موافق بعدی را دعوت کنید.
منشی(توکلی)- آقای موحدی ساوجی بفرمائید.
موحدی ساوجی- آنچه که در این ماده واحده آمده است . بقدری تقریباً روشن و واضح است که من فکر میکنم که اگر مقررات آئین نامه ای مجلس نباشد نیازی به صحبت کردن موافق و مخالف هم نبوده. زیرا در این مادة واحده دارد که یعنی مطلبش را میخواهم عرض کنم شورای انقلاب در تاریخ 4/9/58 لایحه ای را تصویب میکند که در شهرستان زلزله زده طبس که شهر طبس و توابعش میباشد . به تعداد خانه هائی که ویران شده است . دولت یعنی (وزارت مسکن و شهرسازی) خانه هائی را بسازد. و آنهایی که خانه هایشان ویرن شده است به آنها خانه بدهند حالا در هر جائی همانطوری که افرادی هستند صاحب خانه هستند. کسانی هم هستند که در آن منطقه هستند ولی اصلا خانه نداشتند. حالا در اینجا در این لایحه یا تبصره الحاقی و مادة واحده الحاقی منظورشان این است که اگر ما زیادتربر آنچه را که 000 (عده ای از نمایندگان: هنوز که آن خانه ها ساخته نشد. خوب اگر ساخته شد. اینجا
هم بصورت قضیه شرطیه است. «در صورتیکه وزارت مسکن و شهرسازی تعداد بیشتری واحد مسکونی احداث نماید میتواند » یعنی تعداد بیشتری از آن چه که در آن لایحه مصوبه شورای انقلاب آمده است. یعنی اگر بآن حد توانست نیاز افرادی را که قبلا خانه داشتند و زلزله ویران کرده است. به تعداد همه آن افراد خانه ساخت و بآنها داد. زیادتر اگر توانست بسازد بتواند این مازاد را به افرادی قبلا ولو خانه هم نداشتند و یا افراد چادرنشین بودند ، دستش باز شد تا بتواند به آنها اجازه بدهد و یا واگذار بکند. این خلاصه مطلب است.
رئیس- مخالف دیگری هست؟
منشی- خیر.
رئیس- سؤالاتتان را مطرح کنید تا آقایان توضیح بدهند.
منشی- خانم طالقانی سوال دارند.
خانم طالقانی- بسم الله الرحمن الرحیم، سؤال من اینست که با توجه به مصوبه شورای انقلاب ، و آن اینست که ، آن خانه هایی که میبایست ساخته میشد و حق اینها بوده است آیا باز هم نیازی به گذراندن ماده واحده است یا نه؟ این مسأله واقعا هنوز برای من روشن نشده است. این حق اینها بوده وباید به اینها داده بشود بنام اینها ساخته شده است. برای اینها بوده و شورای انقلاب هم تصویب کرده است.
رئیس- آقای صباغیان بفرمائید.
صباغیان- بسم الله الرحمن الرحیم، سؤال خانم طالقانی بسیار بجا بوده است ولی اگر من توضیحی در بارة مصوبه شورای انقلاب بدهم روشن میشود وبرای سایر خواهران و برادران هم مشخص میشود. مادة واحده مصوبه شورای انقلاب به این ترتیب است «به وزارت مسکن و شهرسازی به نمایندگی ازطرف دولت اجازه داده میشود که نسبت به واگذاری بلاعوض عرصه واعیان خانه های احداث شده در منطقه زلزله زده طبس به اشخاصی که ساختمان آنها به علت حدوث زلزله آسیب دیده و ویران شده است اقدام نماید و همچنین به اشخاصی که رأساً و با رعایت مشخصات و نظارت مهندسین وزارت مذکور اقدام به بازسازی واحد ساختمانی خود میکنند معادل مبلغی که هزینه احداث واحدهای ساختمانی مشابه وسیله وزارت مسکن وشهرسازی میشود پرداخت نماید». ببنید حادثه زلزله طبس که در زمان رژیم منحوس گذشته به وقوع پیوست هیچ اقدامی درآن موقع انجام نشده است. بعد از انقلاب شاید میشود گفت مقدماتش فراهم شد بعد از انقلاب در ابتدای کاری که حتی اگرخاطرتان باشد دستور بود که امام فرمودند نسبت به مسأله خانه های زلزله زده طبس اقدام سریع بشود. وزارت مسکن و شهرسازی هیأتی را در دولت موقت تعیین کرد که سریعاً به این کار رسیدگی بکند. در طبس یک مقدار خانه توسط پیمانکاران ساخته شد. یک مقدار هم به خود مردم که ساکنین آنجا بودند اگر خودشان خانه میساختند (چون قرار شد از نیروی اجرائی مردم هم استفاده بشود) مصوبه شورای انقلاب این بود: «به شرط اینکه خانه را ضد زلزله بسازند» یعنی با ضوابط وزارت مسکن و شهرسازی بسازند طبق برآورد مشابهی که یک خانه را وزارت مسکن میسازد بلاعوض به اینها پول داده بشود و پول خانه هایی هم که دولت میسازد بلاعوض واگذار بشود ولی تبصره را دقت بفرمایید. عده ای بودند در آنجا مستأجر بودند و یا بعد از حادثه زلزله به محض اینکه زلزله شد به آنجا مراجعه کردند وماندند و مستأجر هم نبودند یک خانواده ای بودند که قبلا ساکن طبس بودند بعد از حادثه زلزله آمدند و در چادر اسکان پیدا کردند این دو گروه مصوبه شورای انقلاب نصیبشان نمیشود یعنی آن مستأجری که چندین سال در طبس خانه مسکونی داشته است . حادثه زلزله به او هم لطمه زده است الان دیگر خانه ای ندارد تبصره میخواهد بگوید به این مستأجرین هم مثل مالکین چون مصوبه شورای انقلاب میگوید «به دارندگان خانه» یعنی آنهائیکه خانه داشتند ولی شامل حال مستأجر نمیشود. این تبصره برای این آمده است که «به مستأجرین و چادرنشینان» به همان ترتیب خانه بلاعوض واگذار بشود و تعدادی هم که واگذار شده است. شاید انتقال سند با مصوبه شورای انقلاب دچار اشکال بشود. ولی این تبصره بیشتر به این دلیل آمده است.
منشی(توکلی)- آقای محلاتی سؤال دارند.
محلاتی- بسم الله الرحمن الرحیم، عرض کنم که اینجا به وزارت مسکن وشهرسازی اختیار داده شده است که ضوابطی را که برای کیفیت واگذاری خانه است خودش تعیین بکند. و مشخص نیست که این ضوابط چیست. سؤال من اینست که روشن بشود با توجه به مسأله ای که من هم اطلاع دارم آقای فردوسی پور هم فرمودند در گذشته آنطوری که باید و شاید خوب عمل نشده است و تقسیم عادلانه نبوده است نواقص دیگری هم بوده است که من از ذکرش معذرت میخواهم ما تا ضوابط را ندانیم نمیتوانیم به این لایحه رأی موافق بدهیم.
موسوی خراسانی- آقای هاشمی بفرمائید نماینده طبس هم توضیح بدهند.
رئیس- نماینده طبس حرفشان را زدند. آقای مهندس صباغیان اگر توضیحی در مقابل اظهارات آقای محلاتی دارید بدهید.
صباغیان- مطلبی که آقای محلاتی فرمودند «ضوابط تعیین شده» این ضوابط میتواند هم از طرف نمایندگان در فاصله شور اول و دوم به صورت پیشنهاد بیاید که در شور دوم منظور بشود و هم میتواند که رؤوس آن را در لایحه اصلی بگذاریم و آئین نامه اش هم به عهده وزارت مسکن و شهرسازی گذاشته بشود.
رئیس- آقای موسی تبریزی بفرمائید.
سید ابوالفضل موسوی تبریزی- سؤالم اینست که : بطوریکه برادرم آقای صباغیان گفتند اگر قرار است این خانه های اضافه ساخته را به افرادی بر طبق اولویتها بدهند، دیگر این عنوان «واگذاری آنها به مستأجرین و چادرنشینان اقدام کنند» برای چیست؟ وقتیکه قرار است رایگان در اختیار آنهایی که خانه ندارند بگذارند به عنوان «مستأجر و چادرنشین» آوردن این دو عنوان در این مادة واحده برای چیست؟
حائری زاده- آقای هاشمی من اخطار آئین نامه ای دارم.
رئیس- اخطارتان را بفرمائید.
حائری زاده- بسم الله الرحمن الرحیم، بر اساس مادة 81 وقتیکه یک لایحه قانونی در مجلس دارد مطرح میشود بایستی وزیر مربوطه یا نماینده و یا معاون پارلمانی او در اینجا باشد. و الان نیست و بعد مشکلات ایجاد میکند. بحث میکنیم و آخر کار وزیر میاید تمام آن را رد میکند یا مشکل دیگری ایجاد میشود.
رئیس- از وزیر مربوط دعوت کرده بودیم منتها چون وقت لایحه جلو افتاده قاعدتاً ایشان به موقع نرسیدند آقای مهندس صباغیان از طرف وزیر دفاع میکنند. (شبستری: آقای هاشمی قابل طرح نیست) آقای فردوسی پور شما هم توضیحتان را بدهید تا یک بار جواب بدهند.
فردوسی پور- عرض میشود که این تبصره صرفاً برای دو، سه پارچه آبادی است که در آنجا حالا که خانه ها را واگذار کردند سه یا چهار یا پنج خانه اضافه آمده است اینها را فکر کردند که واگذار کنند به مأمورین دولتی و چون از پیش خودشان نمیتوانستند اینکار را بکنند این تبصره را به مجلس آورند ومن اساساً با طرح این تبصره در این مجلس ودر این شرایط مخالفم برای اینکه این تبصره نشان میدهد که دولت خانه های اضافی برای زلزله زدگان ساخته است. و حال اینکه این دروغ است. من وقتیکه به طبس میروم با مردم زلزله زده مواجه میشوم
رئیس- این حرفها را قبلا فرمودید حرف جدید بفرمائید.
فردوسی پور- این اصلا درست نیست000 خانه های زیادی که احداث مینمایند درست نیست.
رئیس- این را قبلا فرمودید.
فردوسی پور- مطابق احتیاج مردم خانه احداث کنند در اختیارشان بگذارند. اصلا جناب آقای هاشمی صحیح نیست مجلس اینجور مطالب را مطرح کند.(رئیس: خیلی خوب، میگویم شما قبلا این حرف را فرمودید) الان ملت ایران خیال میکنند که خانه زیادتر از حد احتیاج مردم در طبس ساخته شده است و حال آنکه مطابق احتیاج ساخته نشده است. این صحیح نیست که ما مطرح کنیم. ما را در دنیا دروغگو منعکس میکند. میگویند اینها مثل سابق میایند و میگویند خانه ساختیم و حال آنکه هیچ خانه ای وجود ندارد.
رئیس- آقای فردوسی پور یکبار مهلت گرفتید صحبت فرمودید دوباره تقریباً همان حرفها را مکرر فرمودید اگر توضیحات بیشتری میخواهید سؤال بکنید توضیح بگیرید.
بجنوردی- اگر توضیح آقای فردوسی پور درست باشد ما نمیتوانیم رأی بدهیم.
رئیس- آقای شهرکی توضیحی دارید بفرمائید.
شهرکی- مسأله این تبصره ایکه به آن تصویب نامه شورای انقلاب
اضافه میشود این نیست که در آنجا واقعاً از حد نیاز بیشتر خانه ساخته شده است. در همان شهر طبس کسانی بودند که ساکن هم بودند اما مستأجر بودند، خانه نداشتند (فردوسی پور: در طبس بحد لازم خانه ساخته نشده است) اجازه بدهید آقای فردوسی پورشما صحبت تان را کردید من از وزیر مسکن دفاع نمیکنم حتماً آنجا کمبود هست اما یک تعدادی بودند که شخصاً خانه داشتند. یک تعدادی دیگر در همان شهر مستأجر خانه های دیگر بودند. الان میخواهند ببینند اگر با آن تعداد مستأجر میخواهند خانه واگذار بکنند که خانه نداشتند و خانه ای که مال شخص دیگری بوده و می نشستند خراب شده است. تکلیفشان چیست؟ مسأله این نیست که از حد نیاز بیشتر ساخته شده است. نه، چنین چیزی نیست. و این تبصره چنین چیزی را نمیگوید اگر که در این تبصره اشکالی هست آقایان میتوانند پیشنهاد بدهند و اصلاح بشود. این دلیلی ندارد که همه این را خراب بکنیم و بگوئیم که همه این خراب است. نه چنین چیزی نیست.
رئیس- برای رأی گیری دو سه نفر کم داریم ببینید کسی بیرون هست. آقایان تشریف داشتند حالا میبینیم نیستند.
شبستری- آقای هاشمی تذکر آئین نامه ای را مورد توجه قرار ندادید.
رئیس- تذکر آئین نامه ای را جواب دادم و گفتم عدم حضور وزیر یا معاون او مانع بحث نمیشود.
یکی از نمایندگان- ولی مانع رأی گیری میشود.
غلامرضا دانش- آقای هاشمی سؤال دارم.
رئیس- آقای دانش بفرمائید.
غلامرضا دانش- بسم الله الرحمن الرحیم، سؤال من اینست که این خانه های اضافی که برای آن ماده واحده و تبصره آورده اند تعدادش چند تا است؟ و آن مسأله که مطرح کردند آیا واقعاً تعداد خانه ها آنقدر زیاد است که باید در مجلس مطرح بشود ؟ و واگذار بشود یا اگر خانه هایی را میخواهند بعداً بسازند با اولویتهائی که در سطح کشور هست. باید دید جای مطرح کردن این لایحه راجع به طبس هست یا نیست؟ این را خواستم که روشن بشود.
رئیس- آقای شهرکی جواب این سؤال را دادند.
صمد شجاعیان- سؤال دارم.
رئیس- شما هم سؤالتان را بفرمائید تا آقای شهرکی یکباره جواب بدهند.
صمد شجاعیان- این تبصره میگوید که : «در صورتی که وزارت مسکن و شهرسازی تعداد بیشتری واحد مسکونی احداث نماید میتواند طبق ضوابطی که تعیین میکند و با توجه به اولویتها نسبت به واگذاری آنها به مستأجرین و چادرنشینان اقدام کنند» این میگوید که اگر خانه بسازند آنها که خانه نساختند و این چه احتیاجی دارد که خانه ای که در آن منطقه ساخته نشده لایحه اش را به مجلس بیاورند؟
رئیس- آقای شهرکی جواب بدهند.
شهرکی- آقایان باز هم توجه نکردند من میگویم ممکن است که تا پنج سال دیگر هم وزارت مسکن نتواند بحد نیاز تمام اهالی آنجا خانه بسازد اما تصویب نامه شورای انقلاب، قانونی که شورای انقلاب گذرانده است خاص افراد بخصوصی است که خانة شان را از دست داده اند در یک شهر افراد متفاوتی زندگی میکنند یک عده هستند خانه دارند. یک عده هستند مستأجر هستند یک عده هستند که اصلا جائی و سرپناهی نداشتند. بعد میخواهند اگر اضافه از آن تیپ اول که خانه داشتند و خانه شان خراب شده خانه ای ساخته بشود ویا شده است. میخواهند باین افراد دیگر هم که استحقاقش را دارند واگذار کنند این نمیرساند که بحد نیاز بیشتر ساخته شده است.
عابدین زاده- آقای هاشمی یک سؤال دارم.
منشی(توکلی)- آقای عابدین زاده بفرمائید.
عابدین زاده- عرض کنم سؤال من اینست که الان که مسأله برای ما بغرنج و مبهم است، آیا کیسیون مسکن و شهرسازی یک اکیپی را برای تحقیق به آنجا فرستاده است یا نه؟ و ثانیاً آیا در همه جای ایران ما برای مستأجرین خانه تهیه کرده ایم که اینقدر برای آنجا جوش میزنیم؟
رئیس- بسیار خوب، آقای شهرکی جواب ایشان را هم بدهید تا رأی بگیریم.
شهرکی- اگر قرار باشد تمام کمیسیونهای مجلس هر موضوعی که در مجلس مطرح میشود تعدادی به محل بفرستند و بررسی کنند فکر نکنم که بتواند ظرف یکسال هم یک لایحه ای به مجلس بدهند وزیر مسکن و کسانی که در آنجا کار میکنند مورد تأیید هستند. همین مجلس به وزیر مسکن رأی داده است. پس کمیسیون مسکن بر اساس گفته هائی که وزیر مسکن در کمیسیون داشته است اینها را تصویب کرده است. نه اینکه کمیسیون مسکن حتماً باید هیأتی را بفرستند به آنجا تا آنها بررسی کنند.
رئیس- مذاکرات تمام شد چند نفر از آقایان پیشنهاد کردند که چون وزیر مسکن معذور بوده اند که در این بحث شرکت نکردند چون وقت حضور برای ایشان آخر جلسه بوده است. و ما بخاطر تشریف نداشتن شورای نگهبان بحث را جلوتر انداخته بودیم. رأی گیری متوقف بشود تا وزیر مسکن هم توضیح شان را بدهند که نمایندگان بتوانند رأی بدهند. این پیشنهاد معقولی است. ما بحثمان را کرده ایم آخر جلسه که وزیر مسکن تشریف آوردند توضیح میدهند و بعد ما رأ’ میگیریم.
5- طرح سؤال آقای آیت از آقای نخست وزیر راجع به عدم انتخاب بعضی از وزراء و ارجاع آن به کمیسیون.
رئیس- آقای رجائی برای جواب یک سؤالی تشریف آوردند و اعضای محترم شورای نگهبان هم برای لوایح دوفوریتی تشریف آوردند سؤال مربوط به جواب آقای رجائی بعد از لوایح دوفوریتی است. منتها قاعدتاً ایشان گرفتاری دارند اگر مجلس مانعی نمیداند اول ایشان جواب سؤال را بدهند که به کارهای خودشان برسند. چون سؤال مربوط به پاسخ آقای رجائی کوتاه است ولی بحثی که مربوط به شورای نگهبان است طولانی است زیرا مکن است امروز و فردا هم ما خدمت آقایان شورای نگهبان باشیم از این جهت از آقای آیت میخواهیم که سؤالشان را مطرح کنند. جناب آقای رجائی شما هم به سؤال توجه بفرمائید.
آیت- بسم الله الرحمن الرحیم، اول سؤال را میخوانم و بعد توضیح میدهم. سؤال این است.
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی، خواهشمند است به نخست وزیر ابلاغ شود که برای پاسخ به سؤال ذیل در مهلت قانونی در مجلس شورای اسلامی حضور یابد. با وجود آنکه تا این تاریخ 12/8/59 مدت 84 روز از رأی تمایل مجلس به نخست وزیری ایشان (که الان میشود مدت 133 روز یعنی 4 ماه ونیم) و مدت پنجاه و چهار روز از رأی اعتماد به کابینه میگذرد (که الان میشود 103 روز) یعنی تقریباً سه ماه ونیم به چه دلیل تاکنون نزدیک به یک سوم از وزراء انتخاب نگشته اند و کشور جمهوری اسلامی در این شرایط حساس و حیاتی بلاتکلیف مانده است. البته یک سوم در آن موقع بوده است. برای روشن شدن موضوع توجه دارند نمایندگان محترم که فرق یک کشور ضد استبداد و یک کشور استبدادی اینست که همه مقامات در کشور ضد استبدادی مسؤولند و این مسؤولیت هم در قانون مشخص است. البته سؤالی که من کردم برای این هست که مسؤول موضوع روشن بشود. کی مسؤل است؟ کلا هم معلوم نیست که پاسخ دهنده مسؤول باشد منتها پاسخ دهنده مسؤول جوابی است که میدهد که جواب صحیح و درست بدهد از این جهت از آقای رجائی میخواهم که صریح و بدون تقیه مسأله را که اینجا توضیح میدهم روشن کنند. اولین مسأله این است که : آیا امر خلافی انجام شده است یا نه؟ امر خلاف این است که : وزراء تکمیل نشده اند آن هم در این شرایط حساس، مثلا وزیر خارجه، در این شرایط جنگی، در این شرایطی که امارات متحده عربی مدعی مالکیت آن سه جزیره شده است و وزیر خارجه باید دردنیا از این مسأله دفاع کند تعیین نشده است. وزیر دارائی در این شرایطی که کمبود اسکناس هست. و حتی گفته میشود که کمبود اسکناس عمدی بوده است . اسکناسهای فرسوده را به جریان گذاشتند. خود من سؤال دارم (رئیس: خارج از موضوع سؤال است) خارج از موضوع نیست. این تقصیری است که انجام شده است. من باید روی آن بحث کنم. وزیر دارائی نیست. وزیر بازرگانی در شرایطی که مسأله ملی کردن بازرگانی خارجی مطرح است. نیست. مادة 180 و بخصوص 181 میگوید: هیأت وزراء باید در ظرف ده روز از طرف نخست وزیر معرفی بشوند. پس تقصیر هست. قصور یا تقصیر حالا هر چی که میخواهید اسمش را بگذارید . مسأله
این است که: چه کس یا کسانی مقصرند؟ اصل 122 تکلیف را مشخص کرده است. میگوید به پیشنهاد نخست وزیر و تصویب رئیس جمهور وزراء تعیین میشوند. بنابراین یکی از این دو مقام باید مسؤول باشند. نخست وزیر در چه صورتی مسؤول است؟ نخست وزیر در این صورت مسؤول هست که یا وزراء را معرفی نکرده باشد یا در معرفی کردنشان اهمال کرده باشد یا کسانی را معرفی کرده باشد که شایستگی و صلاحیت نداشته باشند در مثل مناقشه نیست. مثلا اول آمده باشد گفته باشد ، شمر خوب، بالطبع رئیس جمهور میگوید، نه. بعد میگوید سنان این انس او میگوید نه، بعد میگوید خولی، او میگوید نه، اگر مشخص شده این است. نخست وزیر مسؤول است. برعکس اگر مشخص شد که نخست وزیر افراد صالح و شایسته ای را معرفی کرده است. و رئیس جمهور معرفی نکرده، او مسؤول است. مطابق اصل 122 قانون اساسی، مطابق اصل 110 قانون اساسی و مطابق اصول دیگر، یعنی رئیس جمهور نمیتواند که اگر آقای رجائی گفتند سلمان وزیر خارجه بشود. بگوید نه، نخست وزیر بگوید اباذر او بگوید نه. باید دلیل مشخص وروشنی برای رد وزراء داشته باشد . قانون هم اینطور نیست که برای بی نهایت به یک فرد اختیار بدهد که تا هر وقت دلش خواست موافقت نکند. بهر صورت مسأله روشن شد. تقصیر انجام شده است. مقصر هم قاعدتاً یکی از دو طرف میباشد یا نخست وزیر یا رئیس جمهور که حالا من میخواهم توضیح ایشان را بدون تقیه و صریح گوش بدهم و بعد بالطبع در ده دقیقه بعدی صحبت خواهم کرد که آیا قانع شدم یا نشدم و چه خواهد شد؟
رئیس- بسیار خوب، آقای حاج سید محمد خامنه ای هم نامه نوشتند و همین مطلب سؤال کردند منتها ایشان اخیراً این نامه شان را دادند که اگر ما بخواهیم آن سؤال را یکبار دیگر مطرح کنیم یعنی باید همین مطلب تکرار بشود. اگر مجلس موافق است . ایشان هم همان نامه شان را بخوانند البته نوبت سوال ایشان هنوز نرسیده است سؤالهای جلوتر از ایشان هست. ولی مطلب عین این است اگر مجلس موافق است . ایشان هم نامه شان را بخوانند که آقای رجائی که جواب میدهند (نمایندگان: موافقیم) آقای خامنه ای شما نامه تان را بخوانید.
محمد خامنه ای- بسم الله الرحمن الرحیم، مقدمه ام خیلی شبیه مقدمه ای است که آقای دکتر آیت بیان کردند چون موضوع یکی است. و بنظر من این سؤالی است که شاید مجلس و بیشتر نمایندگان داشته باشند (نمایندگان: صحیح است، صحیح است.) و ملت و موکلین ماهها است که از ما این سؤال را میکنند و حقیقت مسأله اینست که در پرده ای از مراعات و شرم حضور ورعایت و حتی برای گریز از نسبتهائی که احیاناً میدهند مااین سؤال را در دل نگه داشتیم چون معتقد بودیم که تمام ارکان عمده مملکت حسن نیت دارند نیازی نیست که ما ثابت کنیم که از آنها بیشتر دل میسوزانیم و از آنها بیشتر می فهمیم ولی من احساس میکنم که تا امروز سکوت خطا بوده است و امیدواریم که از این صحبت ما نتیجه مثبت بگیریم. من چون آن اصل نامه در اختیارم نیست و شما هم قرائت نکردید استنادهایی کردم وبرابر استناد من و شقوقی که در آنجا ذکر شده است مسأله از یکی از دو چیز خالی نیست. یا آقای نخست وزیر در این بین مسامحه کرده اند و این طبق قانون اساسی بعد از سؤال واثبات مسأله به استیضاح خواهد انجامید و ما بر این فرزند مجلس و برادر عزیزمان اگر خاطی باشند رحم نخواهیم کرد و در صورتیکه تقصیر ایشان نباشد طرف دیگر قضیه آقای بنی صدر با تمام حفظ جنبه های شخصی و روابط حسنه ای که در بین هست ما حق را اگر چه تلخ باشد خواهیم گفت و پایش خواهیم ایستاد، از دو حال خارج نیست یا بر اثر بی کفایتی است که مجلس طبق قانون به آن رسیدگی خواهد کرد و تصمیم لازم را خواهد گرفت ، یا تخطی و تخلف است که طبق قانون دیوان کشور به آن رسیدگی خواهد کرد. ما مسأله را در این دو محدود نمیدانیم امیدواریم که صورت سومی هم داشته باشد و آن عبارت از محظوراتی باشد که در بین بوده و ما قانع بشویم ولی اگر قانع کننده نباشد نه من و نه مجلس و نه ملت از این سؤال نخواهیم گذشت و امیدواریم که از همین شروع مقدمه جبران قضیه باشد و سؤال ما به آخر نرسد. و این توضیح را هم من عرض بکنم که عرض کردیم ما موضع شخصی در این بین نداریم ما از روزنامه ها و وسایل تبلیغاتی خواهش میکنیم که بصورتهای دلخواه درنیاورند.
صباغیان- بنده سؤالی دارم و آن اینست که پاسخگوئی به سؤالاتی که از طرف نمایندگان میشود آیا ترتیبی دارد یا نه؟ چون بنده هم سؤالی از وزارت دادگستری کرده بودم.
رئیس- سؤال آقای آیت خیلی جلوتر از سؤال شما بود و ترتیب هم مراعات میشود و ما همه آقایان را دعوت کرده ایم، مثلا آقای دکتر مهران باید به سؤالی جواب میدادند ولی ایشان الان نیستند. آقای رجائی بفرمائید.
رجائی(نخست وزیر)- بسم الله الرحمن الرحیم، اللهم اهدنامن عندک. در مورد انتخاب وزراء که یکی از مسایل مهم مورد اختلاف بین من و برادرم رئیس جمهور هست تلاش نسبتاً زیادی شده در فاصله رأی اعتماد مجلس که برای جبران بقیه وزراء انجام دادیم. قبل از توضیح مطلب امیدوارم که خدا بمن توفیق بدهد در نحوه بیان آنچه که در این فاصله انجام شده ، طوری عمل و بیان کنیم که بر آنچه که در جامعه کم و بیش وجود دارد و همه ما از پشت میز وزارتخانه گرفته تا جبهه جنگ آرزو داریم که این نه تنها تشدید بشود بلکه تخفیف هم پیدا بکند انشاءالله در آن رابطه باشد و باعث ایجاد جوی جدید در جهت خلاف آرامش بخصوص امام که بارها بمن توصیه فرموده اند نباشد همانطوری که نمایندگان محترم اطلاع دارند انتخاب نخست وزیر با رضایت کامل رئیس جمهور نبود بلکه ایشان از نظر قانونی موافقت کردند که من نخست وزیر باشم و این مطلب را ایشان بعداً هم چه بطور شفاهی و چه در گزارشی که بمردم میدهند بارها یادآوری کرده اند. گرچه این فشار یعنی فشار اینکه رئیس جمهور دولت را قبول ندارد، برای دولت بسیار سنگین است ولی تعهدی که در پذیرفتن این مسؤولیت از اول داشتیم . بما این امکان را داد که این مطالب را بخوانیم و بشنویم ولی همچنان بدنبال انجام مأموریت باشیم طبیعی بود که با آن اختلاف ابتدائی و به اصطلاح شروع قضیه من در صورتی به تشکیل کابینه موفق میشدم که آن نامه ای را که در یک صحبتم ارائه کردم آن نامه جامه عمل بخودش میپوشید و نخست وزیر غیر از وزیر دفاع و وزیر کشور در انتخاب بقیه وزراء آزاد میبود البته آزاد از قید ، نظر رئیس جمهور و نه تصویب مجلس خوب، همانطور که اطلاع دارید مطلب به آن صورت برگزار نشد و ما افتادیم به گیر و دار همان مسأله طبیعی قضیه یعنی مقدمه با آنچه که بدنبال مقدمه میآمد بهیچوجه نمیخواند. در انتخاب و معرفی وزیر بسیار کار شده است و الان درست خاطرم نیست شاید بیش از مثلا ده نفر برای این سه وزارتخانه آخری که هنوز خالی است معرفی شده باشند. خوب، آقای رئیس جمهورمعتقدند که اگر بنا به تصویب هست، یعنی اگر قانون اساسی اجازه و اختیار تصویب به رئیس جمهور داده است، بنابراین رئیس جمهور میتواند یک کسی را که پیشنهاد میکنند نپذیرد. منتها گرفتاری نخست وزیر در این مسأله این است که اگر نپذیرفت چه کسی حاکم و حکم نخست وزیر است و همچنان با این گرفتاری دست بگریبان بودیم تا جامعه روحانیت مبارز دعوتی کردند از نخست وزیر ، رئیس جمهور، رئیس مجل و دعوت رئیس دیوان عالی کشور به شورای عالی قضائی بموقع نرسیده بود در نتیجه ایشان حضور نداشتند و عده ای از برادران، در آنجا بعد از اینکه مذاکراتی شد در مورد اینکه اگر مطلبی بین نخست وزیر ورئیس جمهور مورد اختلاف بود قبل از اینکه به آن هیأت پنج نفری ارائه بشود، در روزنامه منعکس نشود این مطلب روی کاغذ آمد و رئیس جمهور و نخست وزیر امضاء کردند بعد روحانیت مبارز مسأله وزراء را مطرح کردند رئیس جمهور اظهار داشتند که من انتخاب بقیه وزراء را در اختیار امام گذاشته ام من هم خیلی خوشحال دو روز دیگر خدمت امام رسیدم و گرفتاریهایم را توضیح دادم نقطه نظرهایم را هم در باره وزرائی که پیشنهاد کرده ام و روی آن وزراء هم اصرا ردارم ، توضیح دادم. امام قبل از هر چیز فرمودند که منمیل دارم که اختلاف بین شما رفع بشود درست نیست در این شرایط شما با هم اختلاف داشته باشید اما من در انتخاب وزراء دخالت نمیکنم، حالا که یک هیأت پنج نفری قرار شده روی مسائل مورد اختلافتان اظهار نظر بکند بروید این مطلب را با آنها در میان بگذارید و ایشان تصریح کردند آقای موسوی اردبیلی را من هم نیمساعت بعد از آقای موسوی اجازه گرفتم و در دادگستری خدمتشان رسیدم . مطلب را توضیح دادم وزیر امور خارجه شخصی است که آقای موسوی اردبیلی کاملا او را میشناسد و قبول هم دارند در حد اینکه یک
انسان مسلمان متعهد در حدی که چند سالی است که با ایشان در مسائل اجتماعی آشنا هستند گفتند فلانی من هم این را قبول دارم و قبلا هم گفته ام، اما چیزی که مورد اختلاف هست خوب است که مطرح نکنید من که دلایلم را برای ایشان مجدداً ب توضیح بیشتر گفتم ایشان گفتند خیلی خوب، حالا باشد بررسی میکنیم در مورد وزیر دارائی هم پیشنهادم را دادم و همچنین در مورد وزیر بازرگانی روز دیگر آقای موسوی فرمودند که بیا بنشینیم صحبت کنیم نشستیم وایشان گفتند که بنظر من خوب است که (الان خاطرم نیست که همان روز مطرح کردند یا روز دیگر) خوب است این آقا را هم که من بنظرم رسیده بعنوان وزیر امور خارجه رزرو کنیم وبرویم آنجا اول آن فردی راکه مورد نظر تو است پیشنهاد میکنیم، اگر نشد این نفر بعدی را پیشنهاد میکنم با اینکه من در مقایسه با آن فرد اول و فرد دوم برای نفر سوم تردیدهائی داشتم و از ایشان اجازه گرفتم که دومرتبه مشورت کنم در مجموع به این نتیجه رسیدیم که وزیر دارائی هم من تا آنجائی که تحقیق کرده ام این با کابینه همگون هست بنابراین در آن هم ایشان با من توافق داشتند ولی در مورد وزیر بازرگانی ما خودمان دو نفری به نتیجه ای نرسیدیم. قرار شد فعلا که روی این دو نفر توافق داریم با رئیس جمهوری در میان بگذاریم و وقت گرفتیم و در یک جلسه سه نفری نشستیم. آقای رئیس جمهوری بعد از توضیحاتی که آقای موسوی دادند نه، آن نفر اول را پذیرفتند و نه، نفر دومی که خیلی صحبت نشده بود و نه نفر سومی که به پیشنهاد آقای موسوی اردبیلی و موافقت بنده آنجا عنوان شد. این گزارش به اصطلاح دوره گردش کاری است که در مسأله انتخاب وزراء انجام شده است من تقاضا میکنم، در این مورد بخصوص یک جلسه غیر علنی، مجلس داشته باشد و برادرمان رئیس جمهور هم حاضر بشوند و دلایلشانرا بر رد آن نامه اول که خودشان با این وعده به من اجازه دادند که تشکیل کابینه بدهم، بگویند و بخصوص در زمینه وزیر امور خارجه که در حال حاضر من در نهایت گرفتاری در این قضیه هستم. مسأله جواب گروگانها هست. من هیچ کاری در وزارت امور خارجه نمیتوانم بکنم بنا بر اعتراضی که ایشان کردند و مطلبی که همین الان در شورای نگهبان مطرح کردم که امیدوارم جوابم راهم زودتربگیرم البته عرض میکنم ایشان هم تکیه- هائی داشتند، من تقاضا میکنم از مجلس که در جلسه علنی ، حتی تنها به این دلیل که امام هم اصرار می فرمودند که حتی المقدور مسائل مورد اختلاف اگر کمتر از این نمیشود دیگر از این تجاوز نکند. من تقاضایم این است که خود آقای رئیس جمهور باشند ، بنده هم باشم، مجلس هم باشد جلسه غیر علنی باشد، موارد مورد اختلاف گفته بشود و بالاخره به یک جائی انشاءالله برسیم.
فدائی- بنده سؤالی دارم.
رئیس- خیر، آقای فدائی جنابعالی حق صحبت ندارید ، بفرمائید بنشینید.
رجائی(نخست وزیر) – البته من بطور خیلی مختصر عرض کنم که جناب آیت مسأله اسکناس خوشبختانه حل شده من گزارش دادم و واقعاً مردم همت کردند و لطف کردند، در آن مسأله اشکالی نیست ولی کل مشکل همچنان بدوش دولت و کشور سنگینی میکند دیگر عرضی ندارم.
رئیس- متشکر، آقای آیت اگر میخواهند صحبتی بکنند بفرمائید.
آیت- بسم الله الرحمن الرحیم. جناب آقای رجائی جواب را دادند ولی نه آنطوریکه من خواسته بودم یعنی هم تقیه کردند و هم صراحتی در جواب نبود. من قبل از اینکه در مورد جواب ایشان توضیحی بدهم چون مطمئنم امروز عصر و فردا صبح دوباره روزنامه ها همینطور که هر روز این کاررا انجام میدهند آیت و نوار و توطئه و توطئه گر000 به این وسیله میخواهند مسأله را لوث کنند یادآوری میکنم به نمایندگان محترم و ملت ایران که این مسأله و پیش آمدن چنین مسأله ای را من در مهر ماه سال گذشته در مجلس خبرگان گفته بودم که نه آقای بنی صدری بود و نه معلوم بود که چه کسی رئیس جمهور میشود، و در این ورقه تکثیر شده است وخدمت آقایان خواهد رسید فقط چند سطر از اول این را میخوانم. در مورد این اصل، یعنی اصل 133:«با وجود اینکه بعلت رسوبات ذهنی که از 2500 سال نظام شاهنشاهی در ذهن ما مانده و رئیس جمهور را یک غول در نظرمان مجسم میکنیم و این چند روز هم می بینیم که چند نفری صدای وا رئیس جمهور را ، بلند کرده اند ، آن موقع رئیس جمهوری در کار نبود ولی چون میخواستند قدرت رهبری کم بشود صدای وا رئیس جمهور را ، بلند کرده بودند.
خلخالی- مربوط به مطلب صحبت نمیکند.
آیت- چرا به مطلب مربوط است، اجازه بفرمائید.
رئیس- آقای خلخالی، این به تشخیص شما نیست به تشخیص رئیس مجلس است.
آیت- و جو برای تصویب این اصل آماده است معهذا من مخالفم برای اینکه نخست وزیر است که با وزراء کار میکند و با وزراء جلسه تشکیل میدهد و رئیس جمهور گه گاه میتواند جلسه را در حضور خود تشکیل بدهد وحتی حق رأی هم ندارد، معهذا ما میگوئیم با تصویب رئیس جمهور، نخست وزیر باید وزراء را تعیین بکند و حال آنکه نخست وزیر باید کسانی را تعیین بکند که با او هماهنگ باشند(تا آخرش نمیخوانم) منظور این بود که در مجلس خبرگان عقیده من این بود که توافق رئیس جمهور لازم نباشد ولی قانون اساسی محترم است والان هم تصویب رئیس جمهور لازم است مسأله ای را که آقای رجائی گفتند و برای من روشن نشد یکی در مورد اینکه خودشان مورد رضایت رئیس جمهور نیستند. ما در معاملات و در عقود در اسلام داریم ما که از قلب افراد خبر نداریم، کاشف آن حرفی است که میزنند. آقای بنی صدر در مجلس گفته بودند که اگر مجلس با اکثریت تامی رأی تمایل داد به آقای رجائی من او را میپذیرم و حرفی هم ندارم. این رضایت آن را میرساند حالا بعد خلافش صحبت کرده اند، آقای رجائی نمیتوانند به این استناد بکنند، ایشان از قولی که داده اند انحراف حاصل کرده اند اما آقای رجائی بایستی اینجا نام میبردند چون من گفتم000
رئیس- شما از آقای رجائی سؤال کرده اید.
آیت- بله، من هم دارم همین را میگویم ولی دو جنبه دارد یکی اینکه چون مجلس باید مسؤول را تعیین کند آقای رجائی در اینجا بایستی نام میبردند کسانی را که معرفی کرده اند، چون من گفتم اگر ایشان گفته باشند شمر و سنان بن انس و خولی بالطبع معلوم میشود که تقصیر ایشان است، بایستی نام میبردند که من این افراد را معرفی کرده ام تا هم ملت ایران و هم مجلس بدانند که مثلا تقصیر با ایشان است وایشان نام نبردند. بنابراین چون نام نبردند و دلایل کافی نیاوردند که من چه کسانی را معرفی کرده ام و جوابهای طرف مقابل را هم که آقای رئیس جمهور باشند نگفتند که به چه دلیل اینها را رد کرده اند؟ روی این اصل من قانع نشدم و معتقدم که این سؤال باید به کمیسیون سؤالات برود و حتی چون مسأله مهم است پیشنهادی هم بعد میکنم که اصل 76 که میگوید مجلس حق تحقیق و تفحص در تمام امور را دارد، مجلس دقیقاً این مسأله را بررسی کند و بالاخره مشخص بشود که آیا قصور از این طرف بوده است یا از آن طرف چون طرف ثالثی که ما نداریم اصل 133 مشخص کرده است یا پیشنهاد دهنده پیشنهاد بد داده است یا تصویب کنند ه لطف نداشته و عنایت نکرده است این را مجلس باید در کمیسیون سؤالات تعیین کند و این هم که بعضیها میگویند که خوب، آخرش چه میشود؟ مجلس میتواند در این مورد تصمیم بگیرد آئین نامه گفته است هیأت دولت باید در عرض ده روز تکمیل بشود و الان توجه کنید 133 روز همینطور گذشته است چون جنگ بوده و ما اصلا متوجه نیستیم که 133 روز این مسائل در کشور معطل ماندن یعنی چه؟ چون وقتی که آئین نامه میگوید ده روز آن هم کشور در حال انقلاب کشور در حالت جنگ یک دقیقه اش هم مملکت نباید بدون مسؤول باشد وزارتخانه اش بدون مسؤول باشد کمیسیون سؤالات رسیدگی کند و این سؤالات هم نه در جلسه غیر علنی، در جلسه علنی مطرح بشود چون ما چیز غیر علنی نباید داشته باشیم، ملت ایران همانطور که امام اشاره کردند میزان است و همانطور که قانون اساسی گفته است و مسائل باید صاف و پوست کنده برای ملت ایران روشن بشود که قصور یا تقصیر یا هر چیزدیگری که شما میخواهید اسمش را بگذارید از طرف چه کسی بوده است؟ والسلام.
رئیس- آقای خامنه ای شما هم میخواهید صحبتی بفرمائید و اگر کوتاه است از همانجا بفرمائید.
محمد خامنه ای- چند کلمه ای صحبت میکنم.
رئیس- ما آقای رجائی را محدودشان نکرده بودیم چون ایشان ده
دقیقه صحبت نکردند .
محمدخامنه ای- بسم الله الرحمن الرحیم، بنظر من اصل 133، جهت پیشنهاد و تصویب را دو طرف یک قضیه قرار داده است، رسیدگی به این قضیه بدون حضور طرفین میسر نیست و آقای آیت هم اشاره کردند آقای رجائی خصوصیاتی را که مؤثر بود توضیح ندادند علل مخالفت و دلائل ایشانرا نگفتند، دفعات مراجعه به ایشانرا نگفتند اسامی وزراء و تعداد آنها را در دفعات نگفتند چون همه اینها مؤثر بود و بنظر ما بدون حضور طرفین میسر نیست و من هم طرفدار این نظر هستم که وقتی که مطالب سری مجلس هم تضمینی ندارد و به خارج درز میکند، چرا ملت و موکلین اصلی در جریان نباشند؟ (احسنت، احسنت).
رئیس- بسیار خوب سؤال به کمیسیون سؤالات میرود . بعد تعقیب میکنیم. آقای رجائی آمادگی دارند در مورد سؤالی که آقای صلواتی در مورد قیمت بنزین کرده بودند و آن را ما برای دولت فرستادیم جواب بدهند ولی چون در دستور امروز نبوده آن را طرح نمیکنیم و برای جلسه دیگری میگذاریم تا بعد مطرح شود.
6- رد طرح دوفوریتی مربوط به تشکیل کمیسیون عالی رسیدگی به امور جنگ زدگان.
رئیس- حالا اولین لایحه دوفوریتی در دستور را قرائت کنید. ومسؤول آن لایحه بیاید دفاع بکند. اولین طرح مربوط به جنگ زدگان است قرائت میشود.
منشی- بسم الله الرحمن الرحیم، نظر بر اینکه تعدد مراکز مددرسانی به جنگ زدگان موجب اخلال و بی نظمی شده است، لذا طرح زیر را با قید دوفوریت به مجلس شورای اسلامی تقدیم میداریم.
مادة واحده- بمنظور رسیدگی به امور جنگ زدگان و جمع آوری کلیه اعاناتی که تاکنون در حسابهای مختلف واریز شده است، کمیسیونی متشکل از افراد زیر تشکیل شود.
1- نماینده امام.
2- یکنفر نماینده هیأت دولت.
3- از کمیته امداد و بنیاد مستضعفان ، بنیاد شهید و جهاد سازندگی و هلال احمر هر کدام یکنفر، دو نفر نماینده مجلس شورای اسلامی از جنوب وغرب کشور. این تعداد موظفند که اقدامات ذیل را معمول دارند:
1- تمام اعانات جمع آوری شده در حسابهای مختلف را بحساب واحدی تحت عنوان کمیسیون عالی رسیدگی بامور جنگ زدگان وارز نمایند.
2- کمیسیون موظف است در اولین فرصت تشکیل جلسه داده و خط مشی و برنامه جامعی جهت رسیدگی و حل مسائل مربوط به جنگ زدگان در سراسر کشور تهیه و تنظیم و به مجلس ارائه نماید.
3- دولت موظف است کلیه فعالیتهائی که در این زمینه انجام میگیرد تحت هر نام زیر نظر این کمیسیون قرار دهد.
4- دولت و سایر سازمانها موظفند کلیه امکانات و اعانات و بودجه ای که به این منظور اختصاص داده شده است بحساب مزبور واریز نمایند.
5- کلیه فعالیتهای امداد که توسط تمام ارگانها انجام میگیرد باید زیر نظر این کمیسیون قرار گرفته و منطبق با برنامه منظم این کمیسیون باشد.
رئیس- اگر میخواهید دفاعی بکنند بفرمایند.
منشی- آقای رشیدیان بفرمائید.
رشیدیان- بسم الله الرحمن الرحیم. قبل از شروع مطلب لازم است که از طرف نمایندگان مناطق جنگ زده و ملت ایران از همه مردم که واقعاً بطوری بی سابقه در تاریخ به کمک برادران جنگ زده شتافته اند واز هرگونه کمکی دریغ نکرده اند تشکر کنیم. در تمام تاریخ جنگ و مسائل مربوط به جنگ زده ها همانطور که انقلاب ما بی نظیر بوده است، رسیدگی بوضع آوارگان از طرف مردم واقعاً بی سابقه بی نظیر بوده است. ارگانهای مختلف هم در این زمنیه کمک ، فعالیت و فداکاری و تلاش شبانه روزی کرده اند و ما درحقیقت انقلابمان بمردم وبه توده و بخصوص زاغه نشینها و جنوب شهریها متکی است و آنها هستند که در نماز جمعه و سایر اجتماعات اسلامی، حداکثر فعالیت و کمک را در هر موردی میرسانند. اما آنچه که باعث شد ما این طرح را ارائه مجلس عرضه کنیم این بود که در مناطق جنگ زده وقتی بررسی میکردیم . که اگر مناطق جنگ زده را بدو قسمت تقسیم کنیم یکی اصل خود جبهه و یکی هم مناطق پشت جبهه است قبلا در جلسه غیر علنی گفتم که این خلوص وعشق ملت ایران چه قدر بالا است که در صف مقدم جبهه آن مواد خوراکی که حتی در تهران هم ممکن است گیر نیاید در آنجا وجود دارد. اما مردم به یک مسأله اعتراض داشتند اعم از افرادی که در جبهه می جنگند من حامل پیام همان سربازان و پاسداران صف مقدم جبهه به مجلس بودم و هم مردم آواره و جنگ زده، و آن این بود که تدارکات واعانات مردم واقعاً خیلی عالی و شایسته ودر خور تحسین است. و در این زمینه شاید کمبودی نباشد ولی توزیع درستی صورت نمیگیرد و تحت یک نظم خاصی نیست . هر گروهی وهرارگانی هردسته ای و حتی هر فردی حسابی دارد بنام حساب جنگ زدگان ، اما وقتی که مراجعه به آنها میشود برای اینکه مایحتاج آنها برطرف بشود. هر کدام بدلایلی که شاید هم دلایل آنها برای خودشان قانع کننده باش به طرف مقابل پاس میدهد حتی بعضی از ارگانهائی که وظیفه شان این است. مثل هلال احمر، و وزارت کشور متأسفانه باید بگویم که هلال احمر در این زمینه فعالیتی نداشته است اگر هم داشته آن نبوده است که مردم انقلابی، از یک ارگان انقلابی انتظار دارند با اینکه بودجه هنگفتی در اختیار دارد و با اینکه وظیفه اش این است متأسفانه نرسیده است، بیشتر خود مردم بوده اند. همچنین نماینده استاندار خوزستان وقتی که به تهران آمده بود و به وزارت کشور مراجعه کرده بود، وزارت کشور بخاطر اینکه آوارگان را با مراجعین را سرگردان بکند یا اینکه از سر خودش دفع بکند و دفع الوقت کرده باشد. گفته بود نماینده استانداری خوزستان آن جا است و به کار جنگ- زئگان میرسد. و به او مراجعه کنید. و حال آنکه آن شخص برای گرفتن بودجه آمده بود و گرفتن امکانات از قبیل پتو و پوشاک و مواد خوراکی که بیگرد وببرد. واین گله ای بود که ایشان داشتند بنابراین بمنظور اینکه هماهنگ باشد (این اصلا دلایلش با خود طرح است) برای اینکه این کار هماهنگ باشد ستادی از ارگانها و سازمانها ومؤسسات مورد اعتماد مردم تشکیل بشود. مثل مجلس، مثل نماینده امام، مثل خود هلال احمر،دولت حاکم ، که دولت جمهوی اسلامی است یک مجتمعی و یک ستادی تشکیل بدهند. که علاوه بر اینکه حسبا را واحد تشکیلاتی داشته باشد و برسد و برود بررسی کند. نیاز هر منطقه را برآورد بکند. و بر اساس آن نیاز آن امکانات را به آنجا بفرستد. مسأله دیگر هم این است که گاهی می بینید امکانات و تدارکات فراوان است . اما میبینید به شهری داده شده است که در سر راه است یا مثلا ماشین دارها میگویند «ما به دهلران نمیرویم ودر همان کرمانشاهان بار را تخلیه میکنیم» و یا در اهواز بعنوان مثال عرض میکنم تخلیه میکنیم. و به نقاطی که بایستی توزیع بشود مثل رگها و مویرگها به تما نقاط بدن برسد، نمیرسد. بخاطر همین است که گاهی از یک جائی فریاد بلند میشود و سبب میشود که در آنجا نابسامانیها بوجود بیاید و زدوخوردها و درگیریهائی که البته آن درگیریهائی گفتم که منظور این نیست یعنی صف را طولانی میکند و حال آنکه امکانات را ملت ایران تقدیم کرده وداده است بنابراین، وقتی این ساد تشکیل بشود از نقاط مختلف احتیاجات خودش را میپرسد. و وقتی نیازها را سؤال کرد، بر اساس آن نیازها تدارکات و مواد را و مایحتاج را به آنجا میفرستند. بعضی از مایحتاج مانند مواد خوراکی و پوشاکی به یک نقطه ای فرستاده شده است. بعد معلوم شده است که قبلا در آنجا تدارک شده است و احتیاجی نداشته است. مجدداً از آنجا برگرداندند. ولیکن نابسامانیها فراوان بوده است. بخاطر این است که توزیع عادلانه ای صورت بگیرد. و همه ارگانها موظف باشند. یک مسأله اساسی دیگر هم این است که مردم و مجلس بفهمند که مسؤول مستقیم رسیدگی به امور جنگ زدگان چه کسی است؟ و چه کسانی در این امور سهل انگاری میکنند. بطوری که بعضی از برادران مطلع میگفتند یکی از شرکتها که چون برایم ثابت نیست از این نظر اسمش را نمیبرم بیست هزار پتو احتکار نموده و انبار کرده است. وقتی به او مراجعه کردند که آقا در مناطق جنگی سربازان ما دارند درجبهه ازسرما میلرزند این پتوها را چرا احتکار کردی؟میگوید «اینها را پیش فروش کرده ام» و حال آنکه دو ماه است این پتوها را در انبارهای خود دارد. اگر مسؤول مستقیمی و اگر ستاد قدرتمندی وجود میداشت، این شرکت را به محاکمه میکشید واحیاناً اموالشان را به نفع محرومان و مستضعفان مصادره میکرد. و چون متأسفانه این کار نشده است و اگر میتوانستند ، این کار را میکردند ، یعنی اگر واقعاً بگوئیم فلان ارگان این کار را بکند واین ستاد را تشکیل بدهد. چرا به مجلس بیاید که مجلس کارش قانونگذاری است ولی اگر میتوانستند این کار را میکردند و چون نکرده اند ومسأله حاد است ما باید توجه
به حاد بودن مسأله بکنیم که جنبه اقتصادی ندارد بلکه جنبه سیاسی دارد جنگ اگر طولانی بشود، که انشاءالله امیدواریم و منتظر پیروزی هستیم که آمریکا را در منطقه شکست بدهیم. اگر یکوقت این جنگ طولانی بشود اینها نابسامانیهای اقتصادی نیست، تبلیغات سیاسی بر اساس نابسامانیهای اقتصاد صورت میگیرد، و توطئه ها هم یکی پس از دیگری، برای جلوگیری از این کار خوب است که این ستاد تشکیل بشود و جنبه قانونی هم پیدا بکند. و کسانیکه تخلف بکنند، چه آنهائی که احتکار میکنند و چه آنهائی که واقعاً000 یک مسأله دیگری هست که حسابهای شخصی ممکن است یک بعد سیاسی پیدا بکند. یعنی امور خیریه، یک امور خیریه محض و محضاً لله وبا خلوص نیت صورت بگیرد . و ممکن است شخصی از این مسأله بهره برداری سیاسی بکند. بهر حال برای اینکه بوضع جنگ زده ها برسیم چون مسائل آنها واقعاً حاد است و آنها واقعاً با یک وضع بسیار بحرانی و خطرناکی قرار گرفته اند. و ما هم باید حافظ انقلابمان باشیم. به این جهت تمنا میکنم این طرح مطرح شده را تصویب بفرمائید و به آن نظر موافق بدهید. متشکرم.
زرهانی- آقای هاشمی من سؤالی دارم.
رئیس- آقای زرهانی سؤالتان را بفرمائید.
زرهانی- بسم الله الرحمن الرحیم، قسمت اول سؤال من مربوط به این میشود که کانالهای توزیع در شهرستانها تاکنون کمیته ها و ارگانها و نهادهای مختلفی بوده اند که در ارتباط با نهادی که در بالا و در رأس اینها قرار دارد امکانات را بین جنگ زده ها توزیع کرده اند. وقتی در بالا بتوانیم چنین ستادی بوجود بیاوریم بایستی ای تفرقه ای را که در خود شهرستانها و مناطق جنگی هم وجود دارد. همین الان از مجرای قانون حل بکنیم. مثلا تصویب بکنیم . فرماندار، «مسؤول جهاد سازندگی» و مسؤول کمیته امداد هم موظف به توزیع عادلانه هستند. تا آنجا هم درگیری و کشمکش به وجود نیاید قسمت دوم سؤال من این است که 000
رئیس- این که سؤال نیست ، پیشنهاد است. بعلاوه شما حق پیشنهاد دارید چرا سوال میکنید.
زرهانی- آقای هاشمی، این سؤال است و میخواهم این را مطرح بکنم که به چه شکلی پیش بینی شده است (رئیس: من میگویم بصورت پیشنهاد بدهید) قسمت دوم این است اگر ملاحظات سیاسی و گرایشها ایجاب کردند که هر کدام ازاین نهادها همه امکانات خودش را در اختیار این ستاد قرار ندهد ما چه کاری میتوانیم انجام بدهیم و چه ضامن اجرائی وجود دارد. که باز هم گرفتاریهای بعدی بوجود نیاید.
رئیس- چون آقایان همه حرفهایشان را در حد سؤال میزنند و طول میکشد. بهتر است اگر مطلبی دارند، پیشنهاد بدهند و پیشنهادشان مورد بحث قرار بگیرد.
رشیدیان- آقای هاشمی اگر اجازه بدهید سؤال دومشان را جواب میدهم .
رئیس- آقای رشیدیان توضیح بدهید.
رشیدیان – همانطور که در طرح آمده است. ارگانها و سازمانهای دولتی و در آنجا که ارگانهای غیر دولتی هست می بینید که اسمی آورده نشده است. وتنها انجا نام امام آمده است بخاطر اینکه مقام رهبری است و زیر نظر ایشان و مجلس این اعانات جمع آوری میشود اما این که چگونه این پراکندگیها و تشتت به اصطلاح در رده پائین حل بشود. هر کدام از این ارگانها نماینده ای دارند و از همان تشکیلات هم استفاده میکنند منتها از یک مجرای واحد همه اینها یک ستادی ویک سازمان میشوند . اگر نماینده جهاد و یا نماینده کمیته امداد در این ستاد داشته باشیم. به جهاد شهرستانها هم دستور داده میشود که آنها هم با این افراد همکاری بکنند. یعنی در همین مجرا قرار بگیرند.
رئیس- اگر به عنوان مخالف و موافق صحبت میکنید لازم است در کلیات صحبت کنید. اگر پیشنهادی بود و یا در مورد مسائل جزئی حرفی داشتید در مرحله بعد است.
منشی- آقای محلاتی به عنوان مخالف.
محلاتی- بسم الله الرحمن الرحیم، مخالفت من با این طرح آقایان چند جهت دارد: یکی اینکه با آن هدفی که برادران تعقیب میکنند که هر چه زودتر به وضع جنگ زدگان رسیدگی بشود. این طرح مغایر است علتش این است که همانطور که ملت ایران در این انقلاب همه سهیم بوده اند در تمام نارسائیها و ناراحتیها با هم همکاری طبیعی داشتند چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب، یک حادثه ناگواری که در یک گوشه ای اتفاق می افتاد همه ملت به عنوان اتوماتیک و خودکار حرکت میکردند و به حکم وظیفه شرعی رسیدگی میکردند . و الان میخواهم عرض بکنم در تمام ایران (چون در جریان کارها هستم) شاید بیش از هزار حساب به همین منظور در سراسر مملکت هست. و افرادی بطور خودکار بلند میشوند و میروند. و احتیاجات را بررسی میکنند و برمیگردند پول جمع آوری میکنند ومیبرند میرسانند. البته اگر همه اینها تحت یک سازمانی باشد خواهید گفت که همین علت است. عرض میکنم نه، این نیست، ما میدانیم اگر چنانچه این عده ای که الان در اینجا اسم برده شده است که اینها یک ستادی تشکیل بدهنند و تمام آن حسابها بسته بشود. قطعاً درآمد به یکصدم خواهد رسید (این یک جهت) و این مخالف با اصل کمک رسانی به این مردم است و از همه طرف دیگر بازوی قوی این کار خود ملت هستند، ما این بازو را نباید قطع بکنیم و بیاوریم چند تا نهاد انقلابی که هر کدامشان اصلا به کارهای بومیة روزانة خودشان نمیرسند تا برسد به ایکه این تکلیف بزرگ را به گردنشان بگذاریم . مسأله دیگر که البته شورای محترم نگهبان حضور دارند وبعداً نظر خواهند داد. ولی از نظر خودم فکر میکنم که این اصلا شروع و شرعی نیست که وقتی یک دسته ای آمدند و یک دسته ای را امین دانستند و پولی را در اختیار آنها گذاشتند و آها قبض کردند. به چه مجوز شرعی ما بیائیم قانون وضع بکنیم و بگوئیم که خیر، این پولی که دادید به فلانی که درفلان کار خیر صرف بکند. حق ولایتش را مسلوب کنیم و بگوئیم خیر این کار را این عده انجام میدهند. (یکی از نمایندگان: آقای هاشمی میتوانم از آقای محلاتی سؤال کنم.) مسأله دیگر، اشکال دیگری که در اینجا هست این است که ما در اینجا برای رهبر وظیفه معین کردیم. که یک نفر نماینده بگذارند . امام برای این کارها نماینده دارند. الان آقای عسکراولادی در کمیته امام تشریف دارند و در بنیاد شهید آقای کروبی تشریف دارند در تمام اینها که به این کارها رسیدگی میکنند نماینده دارند ما نمیتوانیم برای رهبر وظیفه معین کنیم. مسأله دیگری که هست این است که، مجلس کارش قانونگذاری است اگر چنانچه یک کار خیر اجرائی که مربوط به مجلس نیست و دخالت بکند دیگر این مصلحت نیست. در کار خیر نمایندگان همیشه بعنوان وظیفه دینی هم نظارت داشتند و هم دخالت میکردند و راهنمائی میکردند. اما این قانون است، طبق قانون آنوقت طرف مجبور است که این کار را بکند و نمیشود نماینده مجلس را مجبور کرد که بیاید یک کاری که خیر هست و بصورت قانون درآمده است حتماً انجام بدهد. اشکالات و مسائلی که برادرمان نقل کرد هیچکدام مستلزم این نیست که ما چنین طرحی را تصویب بکنیم. اگر هلال احمر وظیفه خودش را انجام نداد باید از طرف مجلس و از طرف سایر مسوؤلینی رفت و به مسأله رسیدگی کرد. که چرا در این موقعیت وظیفه ات را انجام نداده اید، این مستلزم به این است که ما یک ستادی با یک شکل دیگری، آنهم نسبت به ارگانهای خیریه ای که هیچگونه مسؤولیتی دولت و یا مجلس ندارد برای آنها قانون وضع بکند. و آزادی که قانون اساسی در این مسأله برای همه ارگانها و مردم قائل هست این مستلزم بوجود آوردن این طرح نمیشود. مسأله دیگری که هست. این است که توزیع عادلانه نمیشود. من قبول دارم این نابسامانیها همه جا در امور خیریه ای که همه ملت شریک هستند. توزیع عادلانه نمیشود. البته این را میشود در خارج همانطوری که هر هفته الان، همین نهادهای انقلابی با هم جلسه دارند و با دولت هم جلسه دارند. نماینده بگذارند بر اینکه در منطقه همآهنگی بوجود بیاورند و در کارهای خیر، کارهای سیاسی نیست که ، همه با هم شریک هستند، یک نظمی در منطقه بوجود بیاورند. این بوجود آوردن نظم برای توزیع عادلانه مستلزم این نیست که مابیائیم اینجا ملت را محدود بکنیم و چنین طرحی را به مجلس بیاوریم . مسأله این است که این برنامه با برنامه ای که مردم باید آزادانه انجام بدهند مخالف است و من با این طرح مخالفم اگر یک مسأله ای که من فکر میکنم که شاید همان عامل باعث شده است که یک عده ای این طرح را آورده اند. اگر چنانچه در پشت پرده یک مسأله خاصی است و آن مسأله خاص را میخواهند بادادن این طرح ، مطرح بکنند. آنرا در خارج و خصوصی میتوانیم انشاءالله با کمک حق تعالی حل کنیم.
رشیدیان- آقای هاشمی من اعتراض دارم.
رئیس- شما حق توضیح دارید و حق اعتراض ندارید.
رشیدیان- ایشان توهین میکنند مسأله خاص یعنی چه؟ چرا توهین میکند؟
محلاتی- عرض کردم اگر چنین چیزی هست اختلاف را حل میکنیم و هیچ نسبتی ندادم این ادله بنده با مخالفت طرح بود هم از نظر شرعی و هم از نظر قانونی بنده عرض کردم.
منشی- آقای مرتضی محمودی موافق.
کرمی- تذکر آئین نامه ای دارم.
رئیس- بفرمائید.
کرمی- طبق ماده 66 به همه ما که این طرح را امضاء کرده ایم توهین کردند بنابراین بنده حق دارم به نمایندگی از طرف آقایان دفاع بکنم.
رئیس- اگر تذکرتان این است این تذکر وارد نیست چون ایشان فرمودند «اگر» و هیچ چیزی هم ندارد. نسبتی هم نداده اند ضمناً آقایان بنوبت توضحتان را میدهید. از آقایان کریمی، محمودی خواهش میکنم بنشینید آقای رشیدیان اگر میخواهید لایحه 000
رشیدیان – نمیخواهم لایحه تصویب شود.
محلاتی- بنده گفتم اگر مسأله خاصی در پشت پرده است.
رئیس- ایشان گفتند «اگر» توضیحی که ندادند.
محلاتی- من نه اسم آوردم نه اینکه توهین کردم (همهمه نمایندگان) گفتم اگر مسأله خاصی پشت پرده است.
رئیس- خواهش میکنم بنشینید من الان تحمل شنیدن صدای بلند را ندارم از آقایان خواهش میکنم بنشینید و مزاحم نباشید.
کرمی- آقای هاشمی آقای محلاتی هم تحریف کرد و هم توهین کرد باید جوابش را داد با این کار حق ضایع میشود. اگر آئین نامه معتبر است که من باید دفاع کنم.
رئیس- شما امروز من را ضعیف احساس کردید و داد و بیداد میکنید بفرمائید بنشینید.
کرمی- نشستن آسان است ولی حق ضایع میشود.
رئیس- خیلی خوب دفاع میکنیم بفرمائید بنشینید.
منشی- آقای محمودی ببخشید نوبت شما بعد از آقای کیاوش است بفرمائید بنشینید.
رئیس- آقای کیاوش بفرمائید.
کیاوش- بسم الله الرحمن الرحیم، ارزش این طرح را آن برادرانی میدانند که در جبهه و یا در پشت جبهه بودند . فکر میکنم آنهائی که در جای دیگر باشند و یک جائی را فقط چسبیده باشند. آنها بتوانند لمس بکنند ه این طرح چه میگوید بر خلاف آنچه که اظهار میکنند. چند ایراد به این طرح وارد کرده اند که به ناچار باید جواب گفته بشود یکی اینکه ضرر بی سرو سامانی در امر امداد بیشتر از آن حسابهای پراکنده ای است و یا کمکهای پراکنده ای است که مردم میکنند. اگر از اینجا ده تا کامیون میرود. جیره ای است که من برای خودم و برای این عده ای ام دارم آن را بجای دیگر میفرستم. پس اگر در آنجا درست تقسیم نشود. هم به این تعداد ضرر خورده است و هم به آن تعداد. در جریان سیل خوزستان هم دیدیم بین ما بمقدار خیلی زیاد، چندین تن نان در راه آهن میماند و کپک میزد و خودم هم مأمور و امدادش بودم و آنها را دور میریختم در حالیکه این نانها را که از روستاهای دور فرستاده بودند ، جیره خود آنها بود. و اینها را درست نمیتوانستیم توزیع بکنیم. و بعلاوه فرمودند که اگر مردم خیر ببینند حساب واحدی شد کمک نمیکنند بر عکس اگر بدانند این ارگانهائی که انتخاب شده است و همه میدانند موثق ترین ارگانها هستند وخیریه دست اشخاص صالحی میافتد. بیشتر از آنچه که الان هست کمک میکنند اگر هم همین الان تا دینار آخرش را کمک نکرده اند بخاطر اینکه نمیدانند آیا مثل زمان شیر و خورشید سابق پتوهایشان توی بازارها بفروش میرسد یا واقعاً بدست اشخاص لازم و محتاج میرسد این ارگانهائی را که اسم بردیم ارگانهائی هستند که هم انقلاب بر دوش آنها بوده و هم موثق ترین افراد هستند برای اقدام به یک چنین کاری و بعلاوه این ایثار و انفاق در همین جا ختم نمیشود. چون انقلاب مداوم است و باید تداوم داشته باشد. ضربه ها مرتب یکی پس از دیگری بر ما وارد خواهد آمد. پس باید تداوم داشته باشد و مردم نوع احسان و نوع خیر را بیاموزند. که بر طبق دستور قرآن باید بصورت دسته جمعی باشد. ما نمیخواهیم باین طریق هر کسی بخیابانها راه بیفتد و شخصاً برای خودش و یا برای گروه دیگری اعانه جمع کند. این مسأله سبب میشود از گداپروری جلوگیری بشود. بازوی ملتی که ایشان فرمودند که ارگانها و نهادهای انقلابی بازوی ملت هستند درست است. این طرح سبب میشود این بازوی محکم انقلاب بهم به پیوندد و نیرویشان قوی تر بشود اما فرمودند خلاف شرع است. خوب، من صلاحیت جواب این را ندارم که خودشان این طرح را امضاء کرده اند چند نفر از مجتهدین همین مجلس بوده اند. اگر خلاف شرع بود امضاء نمیکردند . مسأله میماند که آیا بقیه مردم اطاعت خواهند کرد، یا نه. خوب مردم انقلابی هستند و خودشان دارند کمک میکنند. میبینند که در مسیر بهتری هم افتاد. پس چرا کمک نکننند. بهتر از نماینده خودمردم که از مجلس یک مسؤولیتی را قبول میکند و یا نهادهای دیگر، چه کسانی هستند؟ که اینها مورد اعتماد مردم باشند. خود مردم این وحدت را از ما خواسته اند ، امضاء کنندگان این طرح همه شان آنهائی هستند که در خود بطن امداد بودند، ودیده اند در اثر نداشتن نظم در انبار شادگان ، پتو هم بوده، و فلانی از بی- پتوئی مرده است. و تعداد این افراد طبق آمار کمیته امداد پشت جبهه اهواز به هفت نفر میرسد در حالیکه پتو هم بوده است پس عدم احساس مسؤولیت یک ارگان ، سبب چنین کاری میشود. شاید دیروز بود عرض کردم. دارو بمقدار فراوانی در هلال احمر هست ما برای مجروحین جنگی دنبال دارو میگردیم واز هلال احمر جواب میدهند. با اینکه قبلا صحبت کردیم و تعهد کردند که بدهند. لیست داروها را که میفرستیم به جای دیگران را احاله میدهند. و از خودشان رفع مسؤولیت میکنند مینویسند بهتر است که شما در آنجا بنشینید و آه وناله نکنید ما کارمان را خودمان انجام میدهیم. در حالی که مجروحان در همان بیمارستان لقمان الدوله و در بیمارستان امام خمینی بی دوا میمانند. و چه بسا هم میمردند. و بعد به هر کسی که دوباره مراجعه میکنیم جوابگویشان نیستند. راجع به نایلونهائی که خواسته بودند و باز هم دیشب تلفن کردند این نایلونها هنوز نرسیده است. و من باز هم امروز صبح از نهادهائی که مسؤولیت دارند توضیح خواستم و نتوانستند جواب بدهند باز هم تأییدی است که باید یک ارگان مسؤولی باشد. گفتم شورای نگهبان هم تشریف دارند پریشب که باران میآمد تلفن کردند که بمقدار زیادی به نایلون احتیاج داریم که روی این چادرها و روی این کپرها بکشیم مردم دیگر زیر باران نمانند. بهر جائی که تلفن کردم هر کسی مسؤولیت آنرا به گردن دیگری انداخت . آخر نخست وزیری قبول کرد که این نایلونها را بفرستد. آن مسأله آخری که آقای محلاتی فرمودند که چرا مسأله ای است که در زیر این طرح آن را علناً بگوئید. آقای محلاتی من از قول شما میگویم شما همانطور که فرموده بودید که چرا از ریاست جمهوری اسمی در این طرح نیست علت این، این بود که گفتند اگر از هیأت دولت اسمی در این طرح برده شده است. دیگر لزومی ندارد اسمی از ریاست جمهوری در این طرح نامبرده بشود. زیرا ریاست جمهوری رئیس قوه مجریه است و باز هم به سرنوشت این طرح آن نیاید که به سرنوشت طرح صدا و سیمای جمهوری اسلامی آمد بعلت آن تفاوتی که بین این دو گذاشته بودیم و طرح رد شد از حالا نیائیم بین ریاست جمهوری و هیأت دولت یک سدی قائل بشویم ودر هر قانونی که از اینجا گذشته میشود اسم ریاست جمهوری را هم بیاوریم به این طریق دیواری بین هیأت دولت وریاست جمهوری بکشیم تا الی الابد بماند تا آخر یک بدعت بدی را گذاشته باشیم (محلاتی: آقای هاشمی من حق صحبت دارم ایشان به من تهمت زدند باید صحبت کنم تا رفع سوء تفاهم بشود) اگر بنا باشد این کاری را کرده باشیم پس هر کس، بازاری ، روستائی از مساجد، یک ارگانی برداریم و در اینجا بگنجانیم و این امکان ندارد چرا پس از دولت نام بدریم ، برای اینکه دولت عواملی دارد استانداری و فرمانداری هست. و ارگانهای دیگری هم هستند که دیگر مثل جهاد سازندگی و امداد و هلال احمر را که اسم بردیم هر کسی میتوانند اشخاص معتمد را باین شورا معرفی کنند. و شورا بتواند برای آنها انتخاب بکند. والسلام علیکم و رحمه الله.
محلاتی- آقای هاشمی، چون آقای کیاوش در بین صحبتش اسمی از من بردند من حق دارم صحبت کنم.
طیبی- بیچاره نکنید مجلس را بگذارید مجلس کار کند.
کرمی- آقای هاشمی حق من قبل از حق آقای محلاتی است من باید قبل از ایشان صحبت کنم.
اسدی نیا- اگر آقای محلاتی بخواهند صحبت کنند بنده هم باید صحبت کنم.
رئیس- خیلی خوب، پس اول اجازه بدهید دیگران که قبل از شما نوبت گرفته اند آنها صحبت کنند.
محلاتی- آقای هاشمی چون آقای کیاوش اسمی از من بردند طبق قانون حق دارم.
رئیس- اسم؟ اهانت که نکردند.
محلاتی- اجازه بفرمائید یک جمله ای که
رئیس- پس اجازه بدهید آنهائیکه قبل از شما نوبت گرفته اند صحبت کنندو بعد نوبت شما هم میرسد (محلاتی: من ازحق قانونی خودم باید استفاده کنم) 20 نفر قبل از شما نوبت گرفته اند که صحبت کنند شما امروز تشخیص دادید که من امروز ضعیف هستم فشارتان را زیاد کردید بفرمائید بنشینید.
محلاتی- شما طبق آئین نامه عمل کنید ایشان یک جمله ای را به من نسبت داد.
رئیس- خیلی خوب من به آن بیست نفر باید قبل از شما نوبت بدهم.
کرمی- آقای محلاتی مگر مأمور شده ای که جلسه را بهم بزنی.
رئیس- آقا اجازه بدهید.
خلخالی- آقای هاشمی اصلا توهینی به آقای محلاتی نشده است.
طیبی- بهترین طرحی که به هیچ جا ضرر نمیزند همین طرح است آقای محلاتی شما چرا میخواهی سنگ بیندازی.
رئیس- آقای طیبی اجازه بدهید.
محلاتی- مگر من وابسته به رئیس جمهور هستم.
طیبی- همین را هم نگوئید.
رئیس- آقای محلاتی بحث بین الاثنینی نکنید.
طیبی – با اینهمه که میگویند باید تفاهم بشود شما یک سنگ برمیداری و شکاف می اندازی نکنید این کار را گناه کبیره همین است.
رئیس- آقایان اینجور بحث کردن آیا نتیجه دارد. شما دارید می بینید من اگر بخواهم به این بحث دامن بزنم باید بیست نفر قبل از شما صحبت کنند بعد نوبت شما میشود.
محلاتی- من میخواهم ایجاد وحدت کنم یک جمله من گفتم.
طیبی- به خدا بزرگترین اختلاف را تو راه انداختی.
محلاتی- چرا تهمت میزنید من اسم رئیس جمهور را کجا آوردم مگر من وکیل مدافع رئیس جمهور هستم یعنی چه؟
رئیس- آقا اجازه بدهید شما دارید همینطوری حرفتان را میزنید آقا ی مهندس سحابی بفرمائید. (ساعت یازده و هفت دقیقه آقای هاشمی جلسه را ترک و آقای موسوی خوئینی ها نایب رئیس ریاست جلسه را بعهده گرفتند. )
مهندس سحابی- بسم الله الرحمن الرحیم. مخالفت بنده با این طرح قانونی از چند قسمت است. مطلب اول این است که اصولا این طرح قانونی که برادران و همکاران، تهیه کرده اند، دو جنبه دارد. یک جنبه اجرائی. و یک قانونی.. قسمت عمده وتمام استدلالات برارمان ما که در جهت فوریت و ضرورت تشکیل یک چنین مرکزی و یک چنین عملی آقایان کیاوش ورشیدیان و غیره بیان کردند. تمام در جهت این بود ک ضرورت ایجاد یک مرکز هماهنگ کننده در عملیات اجرائی کمک رسانی احساس میشود لذا اصل مسأله و آن چیزی که مورد نگرنی برادران تهیه کننده این طرح است مسأله اجرا و عمل کمک رسانی است که بایستی هماهنگ باشد بایستی توزیع عادلانه باشد و در این هیچکس تردیدی ندارد تمرکز در یک عمل اجرائی یک عملی است اجرائی و از وظایف و اختیارات قوه مجریه است لذا دولت کاملا این اختیار را دارد و میتواند خودش تشکیلات سازمان ستاد مرکزی، ستاد هماهنگ کننده، یا نوع سازماندهی دیگری را که برای بهتر به اجرا رساندن آن هدفهائی را که برادران ما ذکر کردند من هم دقیقاً در آن هدفهاو آن استدلالهائی که کردند یک شریک هستم من هم آنها را تأیید میکنم ولیکن برای اجرای آنها و درست بعمل درآوردن آنها یک ستاد هماهنگی بایستی ایجاد بشود یا یک ستاد مرکزی و حالا به هر نوعی که میواهند از یک کانال عمل بشود یا کانالهای مختلف اینه عملیات اجرائی است و کاملا صلاحیت واختیار قوه مجریه است بنابراین احتیاج به اینکه بیاید در مجلس و مصوبه قانونی داشته باشد ندارد ای بسا ما در اینجا یک طریقی را یا یک نحوة سازماندهی را که منجمله در اینجا یک نوعش را پیشنهاد کردند تصویب کنیم ولی در عمل دولت مجبور بشود که در جاهائی عدول از این بکند آنوقت عدول از قانون کرده در حالیکه عمل اجرائی در اختیار خود دولت است و دولت هماهنگی امنیتی این ستادهائی که بعد از شروع جنگ در تهران و احتمالا در سراسر کشور تشکیل شد مگر اینها هیچکدام آمدند مجوز قانونی گرفتند؟ یا رأی مجلس یا نظر مجلس راگرفتند؟ اینها همه اش جزو اختیارات دولت است باید بکندو خوب هم میتواند انجام بدهد لذا این جنبه این طرح قانونی که همکاران ما تهیه کردند بنظر من بهیچوجه قابل طرح نیست یعنی احتیاجی به طرح نیست تلف کردن وقت خود دولت ومجلس است که ما بحث سر این کارها بکنیم اینها اختیارات دولت است برود بکند اصلا شاید تصویب هیأت وزیران هم لازم نداشته باشد وزیر اجرائی شایدبتواند اینکار را بکند اما وجه دیگر این طرح چیزی است که شاید احتیاج به تصویب قوه مقننه داشته باشد و آن اینست که میخواهند نحوه جمع آوری اعانات را جمع آوری کمکهای مردم را یک کانالی بکنند این بنظر من حق است که در مجلس مطرح بشود و بحث بکنیم اما اینکه بخواهیم این جمع آوری اعانات را یک کانالی بکنیم، یک کاسه بکنیم به نظر بنده اشکال اساسی دارد حالا آن جنبه شرعی که آیا میشود مردم را اجبار کرد وادارشان کرد که حتماً بایستی به صندوق معنی کمک کنند این را جنبه شرعی اش را آقایان اهل علم تشریف دارند و میگویند ولی اصولا به لحاظ اجتماعی و سوابق و سنن تاریخی در این جامعه خودمان خیلی عمل خطرناکی است مردم این جامعه هیچ کاری نداریم گرایشهای سیاسی شان و یا عقاید مکتبی شان چیست ولی همیشه نشان دادند که هر دسته- ای از مردم به یک فرد یا یک گروه یک جا اعتماد داشتند این اظهار اعتماد و این ابراز اعتمادشان را ما اگر بخواهیم وادار کنیم که همه اش یک جا جمع بشود این موجب خواهد شد که اصلا ابراز اعتماد نکنیم یا اگر یک کمکهائی را هم میخواهند بکنند، نکنند تجربه خیلی زیاد نشان داده در دورة گذشته مخصوصاً زیاد بوده چند بار زلزله آمد آمدند وادار کردند مردم را که فقط به شیر وخورشید کمک کنید (شیر و خورشید آنموقع) مردم ندادند د رحالیکه آن موقع که آزاد بود زلزله بوئین زهرا آمد زلزله خراسان آمد مردم هجوم آوردند سیل آسا و کمکهای بیدریغ را خودشان رفتند اجرا کردند حالا ما رسیدیم به اینکه اجرایش را باید دولت بعهده بگیرد و تمرکر بدهد باید بکند . ولی اعاناتش را اگر بخواهیم یک کاسه بکنیم یعنی جلو دست مردم را بگیریم الان در تمام شهرستانها مردم به روحانی آن شهر به امام جماعت آن شهر یا امام جمعه آن شهر یا نماینده امام از قدیم اعتقاد داشتند. اعتماد داشتند و به او وجوها میدادند پول میدادند پول برای کمک به همین حوادث همین جنگ میدادند و دارند هم جمع الان میکنند. الان یکی از همکاران میفرمودند در حدود هزار مرکز جمع آوری اعانات هست آنهائی که شناخته شده بعلاوه در سطوح بالا ریاست جمهوری یک صندوق تعیین کرده خوب یک عده ای اعتقاد دارند اگر یک عده مخالف هستند با این اعتقاد بماند ولی یکعده از مردم این مملکت اعتقاد داشتند به رئیس جمهور وپولشان را در آن حساب ریختند ما نمیتوانیم اینرا بدون رضایت آنها از آن حساب بیرون بکشیم و اصلا درست نیست به فرض اینکه آنها رضایت بدهند درست نیست که ما وادارشان کنیم که تو حتماً بیاور پولت را درحسابی که ما بتو میگوئیم بریز بله این صحیح است وقتی این اعانات جمع شد همه اش باید از کانال، آن ستاد مرکزی که دولت تأسیس میکندوجزو وظایف ستاد عملیاتی است از کانال آنجا باید خرج بشود تا تفرقه و تشتت در اجرا و عمل پیش نیاید ما اینرا قبول داریم بنابراین آن صندوقها باید سر جای خودشان بماند ما حق نداریم و درست نیست و خطرناک است که بگوئیم همه حسابهای آنها باید خالی بشود آنچه را که تا حالا دادند در حساب بریزیم آنها باید نماینده ای داشته باشند در همین ستاد و آن نماینده ببیند هر وقت ستاد عملیاتی میگوید این احتیاجات را داریم آن از حساب خودش پول بگیرد و کمک کنند ولی در عین حال آن راه را ما باز بگذاریم که آن کسانی که آن اعتماد را دارند یا به نخست وزیر اعتماد دارند. و یا عده ای به هلال احمر اعتماد دارند بگذارید بیاورند آزادانه بدهند و مردم را مجبور نکنید چنانچه از ابتدای جنگ
تا حالا بحمدالله تعالی این مردم رشد بسیار زیادی را نشان دادند فداکاریها و ایثارهای زیادی کردند بدون اینکه هیچ اجباری رویشان باشد خودشان راه افتادند رفتند آنجا غذای حاضر و آماده ریختند و به رزمندگان جبهه ها دادند بدون اینکه کسی وادارشان کرده باشد من البته قبول دارم در عملیات برای اینکه این اختلافات واین اشکالات پیش نیاید بایدهماهنگی باشد باید وحدت باشد ولی در اعانه جمع کردن وادارشان نکنید لذا در این جنبه یا این وجه قانونی این طرح وجهی که بایستی از مجلس بگذرد بنده نظرم اینست که این صندوقهای اعاناتی که تا حالا تأسیس شده اینها را منحل نکنیم بگذاریم اینها باشد و هر دسته ای از مردم هر کسی به هر جا اعتماد دارد بیاورد و پولش را بریزد منتها آن وجه دیگر این قانون یا این طرح که جنبه اجرائی دارد آن را بایستی از این جدا کنیم و در اختیار دولت است و احتیاجی به مصوبه مجلس هم ندارد و باید پس بگیرند والسلام.
توکلی- موافق بعدی آقای مرتضی محمودی بفرمائید.
مرتضی محمودی- بسم الله الرحمن الرحیم، در مورد این طرح بعضی از برادران دیگر مسائلی را مطرح کردند و نکاتی که در مخالفت گفته شد مسائلی است که باید شکافته بشود مسأله ای که جناب برادر مهندس سحابی میفرمایند که احتیاجی به قانون ندارد و دولت میتواند چنین کاری بکند درست است همچنانکه مثلا هماهنگی در سوخت واین چیزها بوجود آورده ما چون مسأله سوخت و مسأله نفت واینها دردست خود دولت است هماهنگی آن خیلی آسان است برای اینکه بتواند در امر سوخت رسانی خیلی آسان هماهنگی را بوجود بیاورد ولی در اینجا چون این کمکهائی را که مردم میکنند مستقیماً در اختیار دولت نیس و در اختیار افراد مختلف و کمیته های مخلتف است در جاهای مختلف لذا مشکل است اگر اینکه ستادی تشکیل نشود اینها را هماهنگ بکنند. دیگر اینکه اگر جنبه قانونی نداشته باشد همانطور که خودشان هم ضمنی اظهار فرمودند و متوجه بودند بسیاری از این ارگانها و این افراد و این کمیته های کمک رسانی که مردم این کمکها را در اختیار آنها گذاشتند که به این جنگ زده ها برسانند اطاعت نخواهند کرد اگر جنبه قانونی نداشته باشد و آنها مستقیماً میگویند بایستی از طریق خود ما این کمکها برسد. دیگر اینکه این حسابهائی که باز شده یا کمیته هائی که تشکیل شده اینطور نیست که آن افرادی که بنام آنها حسابها باز شده خودشان مستقیماً بروند این کمکها را در اختیار مردم بگذارند یا مردم خودشان مستقیماً بروند این کمکهایشان را در اختیار جنگ زده ها بگذارند از طریق همان کانالهائی که چندین کانال مختلف است و باعث ناهماهنگی و تشتت شده و بسیار از پولها و کمکهائی که شده حتی من میتوانم بگویم هنوز دست نخورده است بعلت اینکه هنوز نتوانسته اند از چه راهی و به چه وسیله این پولها در اختیار مردم جنگ زده گذاشته بشود در کرمانشاه وقتی که سؤال کردم از آقای استاندار که پولهائی که واریز شده در حسابهائی که در کرمانشاه است کجا هست و از چه طریقی خرج شده وقتی از یکی از آقایان روحانیون سؤال شد گفته شد که هنوز هیچ دست نخورده و حتی یکقرانی از آن خرج نشده و برداشت نشده البته این صحبت ده یا بیست روز پیش است شاید تا حالا تغییر کرده باشدولی دلیل این بود که ده، بیست روز پیش یا یکماه گذشتن از جنگ و آوارگی هم کم نیست بعلت این ناهماهنگی و نداشتن برنامه و اینست که آن کمکی که مردم در اختیار این افراد مورد اعتمادشان گذاشتند بعلت اینکه راهش را نمیدانند از کجا بروند و چه جوری کمک برسانند این کمکهائی که مردم کردند و مردم خواستند خیلی سریع در اختیار این جنگ زده ها قرار بگیرد اما هنوز در اختیار آنها قرار نگرفته و در حسابها خوابیده از این گذشته اگر قانونی نشود و جنبه قانونی بخودش نگیرد همانطور که گفته شد بعضی از کمیته ها وافراد اطاعت نمیکنند و دیده شده بسیاری از این کمیته ها و این افراد ازاین پولهاو حسابهائی که مردم به جنگ زده ها کمک کردند برای خودشان تبلیغ کردند و تبلیغ میکنند و برای پایگاه درست کردن برای موقعیت درست کردن برای اینکه خودشان را به مردم نشان بدهند تبلیغ کردند در حالیکه متأسفانه باید جنبه شرعی آن کمک را واخلاص را در نظر داشته باشند و به مردم مستقیماً بدون کوچکترین تبلیغی به مردم از کانالهای صحیح برسانند اما متأسفانه تا حالا چنین چیزی نشده و خیلی مشکلات الان برای جنگ- زده ها وجود دارد و هنوز حل نشده تازه این کار کاری نیست که مانعی برای کاردولت بشود یک کمکی است که بدولت میشود الان دولت بسیار مشکلات دیگری برایش هست و ناراحتیهای فراوانی در رابطه با جنگ و مسائل مملکت برایش وجود دارد یکی از مهمترین ناراحتیهایش هم همین مسأله آوراگان و جنگ زده هاست این ستاد این کمیته یک کمکی میشود یک دستیاری میشود قانونی نه همینجوری غیر قانونی که کسی از آن اطاعت نکند. دستیاری قانونی برای دولت میشود از نظر شرعی هم اساتید روحانی تشریف دارند مسلماً آن افرادی که مورد اعتماد مردم هستند و این وجوهات در اختیار آنها گذاشته میشود چون خودشان مستقیماً در اختیار مردم نمیگذارند و از کانالهای دیگر در اختیار مردم میگذارند و این ستاد نیز چون مورد اعتماد مردم هست مسلماً افرادش میتوانند همان حسابهائی را که در اختیار این حساب مرکزی که باز میشود بگذارند و حسابهای خودشان را هم نبندند اصلا حساب باز باشد اما هر گاه این کمکها به این حسابها میشود آن حسابها را در اختیار این حساب کل بگذارند و از طریق این ستادمرکزی واین حساب کل بطور هماهنگی و منظم و برنامه ریزی شده وکاملا درست در اختیار تمام مردم بطور عادلانه گذاشته بشود این نظر من است والسلام.
نایب رئیس- آقای موسوی خراسانی پیشنهاد کفایت مذاکرات دادند.
حائری زاده- مخالفم.
محلاتی- آقای موسوی حق قانونی من چه شد آقا.
نایب رئیس- آقای محلاتی چون زورشان به آقای هاشمی نرسید حالا از من خواستند ایشان تذکرشان اینست که «من در صحبتهایم اسم رئیس جمهور را نیاوردم آقای کیاوش این مطلب را که گفتند صحت ندارد» همین مقدار است دیگر؟
محلاتی- من باید توضیح عرض کنم. من کارم تفاهم است.
نایب رئیس- اجازه بدهید آقای محلاتی من خواهش میکنم چیزی را که آقای هاشمی از آن رد شدند دومرتبه از من نخواهید چون دیگران هم وقت خواستند.
محلاتی- این مربوط به حیثیت من است.
نایب رئیس- آقای موسوی خراسانی پیشنهاد کفایت مذاکرات دادند.
محلاتی- حق قانونی من است به من توهین شده من باید جواب بدهم.
چند نفر از نمایندگان- حق قانونی ما هم هست.
نایب رئیس- آقای محلاتی پیش از شما آقایان دیگر هم وقت خواستند اجازه بدهید ده، بیست نفر صحبت کنند.
محلاتی- من مسأله را طوری حل میکنم که خود آقایان هم راضی باشند.
نایب رئیس- یعنی اگر اینطور باشد باید قبل از شما به آن آقایان اجازه بدهیم.
محلاتی- شما وظیفه تان است که اجازه بدهید اگر من به کسی توهین کردم یا به شخصیتی یا اسم کسی را آوردم (همهمه نمایندگا).
خلخالی- به آقای محلاتی توهینی نشد.
نایب رئیس- آقای موسوی خراسانی راجع به کفایت مذاکرات توضیح بدهید.
محلاتی- آقای موسوی من باید از حق قانونی خودم استفاده کنم.
نایب رئیس- اجازه بفرمائید آقای موسوی خراسانی صحبت کنند (محلاتی: ایشان به من تهمت زدند. )
موسوی خراسانی- بسم الله الرحمن الرحیم، راجع به این طرح خود آقایان پیشنهاد دهنده و آقایان موافقین مسائل لازم را و دلائل لازم را بیان فرمودند و همچنین مخالفین این طرح هم دلایلشان را اقامه کردند عمده دلیل موافقین و طرح دهندگان این بودکه بایستی ایجاد هماهنگی بشود برای رسیدگی به امور جنگ زدگان و برای آنکه ایجاد هماهنگی بشود این طرح را دادند تا آنکه بهتر بتوانند به امور جنگ زده ها برسندو دلایل عمده ای که مخالفین هم ذکر کردند دو چیز بود یکی آنکه گفتند ما جلو اعانات را نگیریم محدود نکنیم چون جامعه ما به همینجور خو گرفته اند که به هر کسی به هر فردی هر جمعیتی که اعتماد دارند به آنها کمک میکنند تا آنها کمکها را به جای خودش برسانند این یک دلیل عمده شان بود دلیل عمده دیگرشان این بود که ایجاد هماهنگی در امر رسیدگی.
یکی از نمایندگان- آقای موسوی ایشان باید راجع به کفایت مذاکرات صحبت کنند.
نایب رئیس- آقای موسوی خراسانی توجه بفرمائید.
موسوی خراسانی- اطاعت میکنم در امر رسیدگی به امور جنگ زدگان یک جریان اجرائی است و چون جریان اجرائی است در اختیار قوه مجریه است و خود قوه مجریه این اختیار دارد و میتواند ایجاد هماهنگی بکند بنابراین با وجود اینکه دلایل موافقین ومخالفین ذکر شده و عمده دلایل آنها هم مشخص شده بنابراین احتیاج ندارد که این مذاکرات ادامه پیدا کند پس من با ادامه مذاکرات مخالف هستم.
توکلی- آقای حائری زاده مخالف کفایت مذاکرات هستند.
حائری زاده- بسم الله الرحمن الرحیم، من از این نظر با کفایت مذاکرات مخالفم برای اینکه یک طرحی که کلا مبهم است و خود من 23 مورد مخالفت با این طرح دارم که از نظر قانونی هم مسلماً میدانم که اگر تصویب بشوددر شورای نگهبان رد خواهد شد و دلیل میآورم و از آن طرف مسأله یک میلیون نفر آوارة جنوب هست اگر قرار است طرحی گذاشته بشود یک طرح خیلی وسیع و جامع و حساب شده باید باشد و بایستی هم باشد ولی به این صورت مجمل که یک سری حرفهائی گفته شد والبته بعضی از آقایان هم خیلی کلی و مفصل شرح دادند ولی با بعضی سرو صداها یک مقداری ذهن آدم خراب میشود و نمیتواند موضوع را جا بیندازد و درک کند به این حالت تشنج وبه این صحبتهای گفته شده من مخالفم و بایستی حتماً حداقل که در آئین نامه برای بحث تعیین شده آن نیمساعت را مخالف وموافق بحث کنند تا روشن بشود مخصوصاً دو فوریتی هم هست ومجال دیگری هم نداریم.
توکلی- آقای صلواتی موافق کفایت مذاکرات هستند.
صلواتی- فرمایشاتی که پیرامون طرح انجام شد موافق و مخالف مطالب کلی گفتند و طرح را هم که آقایان نسب به آن شناخت دارند موضوع هم که کاملا مشخص است. از نظر قانونی هم یک مقدار برادران در باره اش مطالعه داشتند و مطالعه کردند هم دلایل موافق به حد کفایت شنیده شد وهم دلایل مخالف هم جناب کیاوش و محمودی و آقای محلاتی و آقای سحابی خیلی خوب مسأله را مورد تحلیل قرار دادن به جائی رسید که یک مقدار مسائل ، تکراری مطرح میشود. بنظر من کفایت مذاکرات به جا است و با کفایت مذاکرات موافق هستم وفکر میکنم دیگر بحث لازم نباشد.
نایب رئیس(موسوی خوئینی ها)- پیشنهاد کفایت مذاکرات از طرف آقای موسوی شد مخالف و موافق هم صحبت کرد حالا با این مطالبی که گفته شد اگر مجلس موافقت کرد که هیچ والااین بحث ادامه پیدا میکند آقایانی که با کفایت (دکتر سلامتیان: حاضرین چند نفر هستند؟ ) 183 نفر هستن کسانی که با کفایت مذاکرات موافق هستند قیام بکنند (اکثر برخاستند) تصویب شد. حالا مرحله بعدی آن ماده به ماده خوانده بشود ودر باره مواد صحبت بشود.
محلاتی- آقای موسوی شما نگذاشتید من صحبت بکنم بمن توهین شد و نگذاشتید جواب بدهم در حالیکه موظف هستید که آئین نامه را اجرا بکنید.
نایب رئیس – اصلا توهینی به شما نشد، نسبت بد به شما ندادند.
محلاتی- مگر شما موظف نیستید که آئین نامه را اجرا بکنید طبق آئین نامه بنده حق دارم یک ربع صحبت کنم چرا نمیگذارید صحبت بکنم.
نایب رئیس- آخر مگر نسبت بدی به شما گفتند، نسبت سوئی که گفته نشد، توهین هم که نشده یک کلمه ای از قول شما نقل شد که شما نگفته بودید آنها را هم من تکذیب کردم.
محلاتی- این مسأله موجب سوءظن است ومن آنرا با دودقیقه حل میکنم.
نایب رئیس- توهینی بشما نشده (محلاتی: چرا توهینی نشده)از قول شما یک کلمه ای نقل شد که واقعیت نداشت و من هم تکذیب کردم گفتم ایشان چنین کلمه ای نفرمودند.
محلاتی- من حق دارم خودم دفاع کنم.
نایب رئیس- آخر برای چه حق دارید مگر توهینی بشما شده است؟ توهینی که شما نشده است.
خلخالی- توهین نشده است.
محلاتی- آقای موسوی من طبق آئین نامه باید حرف بزنم.
نایب رئیس- کدام آئین نامه.
محلاتی- در آئین نامه قید شده است که من میتوانم از حقم دفاع کنم.
نایب رئیس- در آئین نامه نوشته نشده است اگر کسی اسم نماینده ای را برد آن نماینده حق دارد نوشته است «اگر صریحاً یا تلویحاً توهین کرد.» توهین که نشده است یک کلمه ای از قول شما نقل شد که شما نگفته بودید واین را هم ما تکذیب کردیم.
محلاتی- من به عنوان یک فرد مستقل هستم نه وابسته به بنی صدر هستم و نه وابسته به حزب هستم نظر من تفاهم است.
نایب رئیس- آقای محلاتی اجازه بفرمائید بحث ادامه پیدا کند این مشکلی را حل نمیکند.
عابدین زاده- ایشان حق ندارد بعد از کفایت مذاکرات صحبت کند.
نایب رئیس- برای اینکه ببینیم برای ورود شور در مواد مجلس موافق هست. وبه تعبیری که همیشه میگفتم نسبت به اصل طرح یاکلیات طرح بد تعبیر دیگرازاین مرحله بگذریم یا نه؟ باید رأی گیری کنیم که از این مرحله کلیات لایحه بگذریم و وارد در شور مواد بشویم.
حائری زاده- آقای موسوی من طبق مادة 89 اخطار آئین نامه ای دارم.
نایب رئیس- اخطار شما چیست؟ آقای حائری زاده.
حائری زاده- عرض کنم ، در اینجا چون این طرح قانونی به هیأت دولت مربوط میشود و از طرف دیگر به هلال احمر و چندتا ارگان دیگر وبنیاد دیگر براساس مادة 89 هر طرح قانونی که میخواهد در مجلس مطرح بشود بایستی نماینده یا معاون پارلمانی و از هیأت دولت کسی در اینجا باشد و الان در حال حاضر نیستند تمام بحثها هم دارد میشود و الان میخواهید رأی گیری کنید از هیأت دولت نماینده ای نیست از هلال احمر نیست، حالا بگوئیم از بهزیستی نیست از تمام ارگانهائی که مربوط به این هست بر اساس ماده 89 باید باشند «در مواردی که طرح قانونی مربوط به امور داخلی مجلس نباشد باید به وزیر و مسؤول مربوطه اجرائی اطلاع داده شود که خود یا معاون او در جلسه علنی حاضر شوند ومذاکرات در حضور او بعمل آید.»
نایب رئیس- آقای نخست وزیر تشریف داشتند ما به تصور اینکه ایشان در این زمینه توضیحاتی میدهند.
عده ای از نمایندگان- اشکالی ندارد.
نایب رئیس- بله، متأسفانه ایشان بدون اطلاع رفتند.
یکی از نمایندگان- اشکالی که ندارد ولی باید تشریف میداشتند. (در این موقع که ساعت یازده و سی دقیقه بود آقای خوئینی ها ریاست را ترک و آقای هاشمی رفسنجانی مجدداً ریاست مجلس را عهده دار شدند).
رئیس- آقای رجائی با من مکاتبه ای کرده بودند و مانده بودند برای اینکه در این بحث تشریف داشته باشند و نظر دولت را بگویند، رفتند؟
مهندس گنابادی- بله رفتند.
یکی از نمایندگان- بله در رفتندو به بعضی سؤالات جواب ندادند.
رئیس-دیگر از هیأت دولت کسی هست؟
منشی- آقای گنابادی تشریف دارند.
رئیس- آقای گنابادی برای منظور دیگری آمده اند و برای تقدیم لوایحی از طرف دولت، خوب، اگر آقای نخست وزیر تشریف بردند ما هنوز دو سه تا کارهای جزئی هم داریم زیرا این بحث هم هنوز تمام نشده وپیشنهادهای علیحده هم باید بحث بشود آن کارهایمان را جلو بیندازیم چون بحث می افتد بفردا.(همهمه نمایندگان) آقا رأی بگیرید، هنوز ما پیشنهادها را مطرح نکردیم.
عده ای از نمایندگان- آن مرحله بعدی است.
رئیس- میدانم.
منشی- بنده تذکر آئین نامه ای دارم.
رئیس- تذکر آئین نامه ای تانرا بدهید.
توکلی- حضور مسؤولین اجرائی در موقع طرحهای قانونی که نمایندگان عرضه میکنند به مجلس طبق آئین نامه لازم است آقا عدم حضورشان مانع از ادامه بحث نمیشود و تنها از طرف مجلس بایستی از آنان توضیح خواسته شود این یک نکته ودیگر اینکه وقتی در مورد یک قسمت از صحبت کفایت مذاکرات گرفته شد حتماً باید رأی گیری در ورود به شور همین امروز انجام بشود درادامه صحبت نمیتوانم چون قبل از ورود شما (اشاره به آقای هاشمی) مجلس به کفایت مذاکرات
رأی داد و باید سوای ورود در شور مواد رأی گرفته بشود.
حائری زاده- نظر مسؤول نسبت به این مطالب شرط است.
رئیس- آقایان بیرون نباشند چون میخواهیم برای ورود در شور مواد و جزئیات رأی بگیریم تا یکی دو نفر دیگر تشریف بیاورند و به حد نصاب برسیم من یک دو تذکر کوتاه دارم خدمتتان بدهم. ما در نظر گرفتیم از ائمه محترم جمعه که فردا برای زیارت امام به تهران تشریف میآورند دعوت کنیم که ناهار فردا را در مجلس خدمتشان باشیم (همهمه نمایندگان: شاید ناهار مطابق میلشان نباشد) جناب آقای نخست وزیر هم تشریف آوردند شما اگر در مورد لوایحی که مطرح بود اگر نظری دارید بفرمائید.
عده ای از نمایندگان- پیشنهادکفایت مذاکرات شده است.
محمد شبستری- کفایت مذاکرات شده است.
رئیس- کفایت مذاکرات اصلا نمیشده است چون اصلا از پیش خواسته بودند که صحبت کنند و قانون اساسی میگوید که ما مجبوریم نظرات ایشانرا بشنویم. اصل 70 قانون اساسی را نگاه کنید، آن شامل کفایت مذاکرات نمیشودآقای رجائی بفرمائید.
رجائی(نخست وزیر)- برای من بعضی از قسمتهای این طرح مبهم بوده دو سؤال داشتم که میخواستم قبلا مطرح کنم منتها فکر کردم که نوبت بمن نمیرسد خیلی معذرت میخواهم که از مجلس خارج شدم. سؤال اول من این بود که اگر این هیأت بخواهند بصورت یک هیأت اجرائی وارد بشوند لازمه اش این است که اولا معلوم بشود این هیأت در مقابل چه کسی مسؤولند که معلوم باشد، دوم اینکه زیر نظر چه کسی فعالیت میکنند مسائل جنگ زدهها تنها مسائل تغذیه نیست وتنها مسأله اسکان نیست مسایل بسیاری دارد اگرنظر مجلس این است که مسأله جنگ زده- ها بطور کلی به این هیأت واگذار بشود آنوقت دولت باید از نظر مسؤولیتی که دارد مبرا باشد و شناخته بشود که هیچ کاری به دولت مربوط نیست فقط به عنوان یک نماینده در آنجا هست مسائل جنگ زده ها خیلی زیادتر(صحیح است) از آن چیزی است که آقای رشیدیان و یا بعضی از بردران توضیح دادند، من میخواستم که در باره این مسائل روشن بشوم و پیشنهادم این بود که همانطوریکه در قانون هم هست ودر شأن مجلس هم هست این هیأت فقط نظارت و دولت را راهنمائی بکنید خود برادرمان رشیدیان وصفاتی در دفتر تشریف آورده بودند من از ایشان خواهش کردم که مباشرت اینکار را بعهده بگیرند، دولت موظف است که این کارها را درست انجام بدهد مجلس یک هیأتی را انتخاب بکند که در کار دولت نظارت بکند واگر احیاناً هم جائی غفلت شده است راهنمائی کند ما هم در اختیارشان هستیم،
رشیدیان- آقا من یک سؤال دارم از ایشان که اگر هلال احمر کار خلافی کرد000
رئیس- حالا موقع سؤال نیست و تمام شد ، آقای رجائی خواهش میکنم به این سؤال جواب نفرمائید، 186 نفر در مجلس حضور دارند برای عبور از اصل طرح و ورود در جزئیاتش که شامل این پیشنهاد جناب نخست وزیر هم میشود یعنی پیشنهادهائی داده خواهد شد که چگونه این طرح اصلاح بشود که اینگونه مشکلاتی که پیش بینی یا فکر میشود داشته باشد و من فقط برای عبور از اصل و ورود در شور جزئیات رأی میگیرم آقایانی که با اصل طرح موافقند قیام بکنند (عده کمی برخاستند) تصویب نشد.
7- اعلام وصول شش فقره لایحه از طرف دولت و ارجاع به کمیسیونهای مربوط.
رئیس- آقای نخست وزیر تعدادی لایحه آوردند اجازه بدهید این لوایح را که ایشان به مجلس دادند بخوانیم.
1- لایحه راجع به مستثنی شدن مصرف اعتبارات مربوط به آوارگان ناشی از جنگ تحمیلی عراق از شمول قانون محاسبات عمومی وسایر مقررات مربوط که درجلسه مورخ 3/9/59 به تصویب هیأت وزراء رسیده است.
2- لایحه راجع به شمول مقررات لایحه قانونی نحوة بازنشسته کردن و بازخرید کارکنان مازاد بر احتیاج دولت و اعضاء هیأت علمی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی که در جلسة مورخ 3/9/59 به تصویب هیأت وزراء رسیده است.
3- لایحه راجع به پرداخت فوق العاده مأموریت جنگی به کارمندان دولت در مناطق جنگی که در جلسه مورخ 3/9/59 به تصویب هیأت وزیران رسیده است.
4- لایحه راجع به لغو تعهد خدمت معلمان فارغ التحصیل مراکز تربیت معلم که مشمول لایحه پاکسازی میشوند که در جلسه مورخ 10/9/59 به تصویب هیأت وزراء رسیده است.
5- لایحه راجع به اجازه ورود و ترخیص 10 دستگاه آمبولانس مورد نیاز دانشگاه تهران با استفاده از معافیت از پرداخت حقوق و عوارض گمرکی که در جلسه مورخ 17/9 به تصویب هیأت وزیران رسیده است.
6- لایحه تشکیل وزارت معادن و فلزات که در جلسه مورخ 8/9 به تصویب هیأت وزیران رسیده است.
(ادامة بحث و تصویب شور اول لایحه الحاق یک تبصره به لایحه قانونی نحوة واگذاری ساختمانهای احداث شده در شهرستان طبس.)
رئیس- آقایان همگی تشریف داشته باشید راجع به آن لایحه ای که صبح در مورد آن بحث کردیم و تمام شد ، منتظر آقای وزیر مسکن بودیم که توضیح بدهند آقای مهندس گنابادی توجه بفرمائید. لایحه الحاق یک تبصره به مصوبه شورای انقلاب مطرح بود آقایان در اینجا بحث کردند و کمیسیون هم نظر خود را داد، نمایندگان هم سؤالاتی داشتند متأسفانه ما وقت را عوض کرده بودیم شما مقصر نبودید اگر توضیحی دارید بدهید که میخواهیم رأی بگیریم. چکیده سؤالاتی که بیشتر مطرح میشد این بود که اولا خانه زیادی اصلا با این نیازهای مملکت در آنجا چرا ساخته بشود؟ و ثانیاً اگر ساخته شده چرا به کسانی که خانه نداشتند واگذار نشود؟ ما میل داریم اعضاء شورای نگهبان تشریف داشته باشند البته خودشان هم حق دارند به هر حال دیگر الزامی نیست که تشریف داشته باشند، آقای مهندس گنابادی بفرمائید.
مهندس گنابادی(وزیر مسکن و شهرسازی)- بسم الله الرحمن الرحیم. واگذاری خانه هائی که در مناطق زلزله زده ساخته میشود و به افراد آن تحویل داده میشود طبق یک قانونی است که شورای انقلاب در تاریخ 4/9/58تصویب کرد، متن قانون را که مقداری از آن مربوط به جلسه میشود خدمتتان میخوانم. «به وزارت مسکن وشهرسازی به نمایندگی از طرف دولت اجازه داده میشود که نسبت به واگذاری بلاعوض عرصه واعیان خانه های احداث شده در مناطق زلزله زده طبس به اشخاصی که ساختمان آنها به علت حدوث زلزله آسیب دیده و یا ویران شده است اقدام نماید». اشکال ما در این مورد است واضافه کردن آن تبصره بر این اساس است که عده ای در آن شهر و روستا بوده اند که مستأجر یا چادرنشین بودند تبصره ای را که اضافه میکنیم این است. «در صورتی که وزارت مسکن وشهرسازی تعداد بیشتری واحد مسکونی احداث نماید میتواند طبق ضوابطی که تعیین میکنند با توجه به اولویتها نسبت به واگذاری آنها به مستأجرین (کسی که در طبس و روستای طبس مستأجر بوده است) و چادرنشینان اقدام بکنند». درخواست ما این است که تصویب بشود که ما به افرادی که مستأجر هستند (در طبس و روستای طبس) یا چادرنشین هستند بتوانیم این خانه ها را بلاعوض مثل همان افرادی که خانه داشتند و خانه آنها خراب شده است خانه ها را اهداء بکنیم. پیشنهاد ما این است که فعلا به تعدادش کاری نداریم اگر شما انشاءالله تصویب بکنید به تعداد آنها خانه میسازیم.
خانم دستغیب- در آینده چه وقت برای این افراد خانه میسازید؟
رئیس- اینگونه توضیحات و حرفها زده شد. آقای گنابادی توضیح اضافی که ندارید بدهید؟
مهندس گنابادی (وزیر مسکن)- خیر، اگر سؤالی هست جواب بدهم.
رئیس- سؤالات همین بود که حالا احتیاج مردم به جاهای دیگر زیاد است چرا در آن مناطق ساختمان بسازید؟
مهندس گنابادی- در آن منطقه آن افرادی که خانه داشتند بلاعوض به آنها خانه دادیم و اگر هم چادرنشین یا مستأجر بوده است خانه نمیدهیم، این قانون را میخواهیم تصحیح بکنیم یعنی به آن چادرنشین و اجاره نشین اقلا در آن منطقه بخصوص بدهیم (توکلی: تعداد این قبیل افراد هم خیلی کم است).
طیبی- کسانی که از خارج به آنجا آمدند چه کار میکنید؟
رئیس- آقای مهندس گنابادی ایشان میگویند کسانی اگر از خارج به آنجا آمدند چه میکنید؟
مهندس گنابادی- بلی، اجازه بفرمائید یک کمیسیونی مرکب از معتمدین محل و نماینده های دولت در آنجا هستند که این تشخیص را میدهند چون حالا در شور اول است ممکن است اضافه بکنیم و تاریخ هم به آن اضافه میکنیم.
رئیس- هر چه میتوانید برای شور دوم پیشنهاد بدهید فعلا اصلا لایحه مطرح است.
مهندس گنابادی- تاریخ را هم میتوانید محدود کنید.
رئیس- متشکر، 183 نفر در جلسه حاضر هستند آقایانی که با اصل این لایحه (با قطع نظر از جزئیات آن و پیشنهاداتی که بعداً خواهید داد) موافقند قیام بکنند (اکثر برخاستند) تصویب شد. آقای دکتر قائمی اسامی غائبین را بخوانید.
8- قرائت اسامی غائبین جلسه گذشته.
دکتر قائمی(منشی)- بسم الله الرحمن الرحیم، جلسه روز دوشنبه مورخ 1/10/59 غائبین غیر موجه. آقای سید احمد مصطفوی از نطنز، آقای حسن بهروزیه از کلیبر، آقای فردوسی پور از طبس. تأخیرهای تا 15 دقیقه غیر موجه آقایان: میراکبر غفاری، شرعی، صفاتی، طاهری، نصراللهی، استکی، فخرالدین رحیمی، شهریاری محمد نوروزی، خزاعی، سید احمد حسینی، بیت اوشانا، ابوترابی، غضنفرپور، فومنی، خانم طالقانی. تأخیرهای بیش از 15 دقیقه غیر موجه: آقای موسوی نظر محمد، آقای قاسم صادقی، آقای محسن رهامی، آقای محمد رشیدیان هر کدام 20 دقیقه، آقای یونس محمدی، آقای محمد مهدی جعفری، آقای علی آقامحمدی، هر کدام 25 دقیقه، آقای سید حسین موسوی از مشهد 30 دقیقه، آقای طیبی، آقای امین ناصری، آقای هادی غفاری هر کدام 30 دقیقه، آقای زرهانی و آقای مهدی کرمی و آقای عبدالکریمی هر کدام 35 دقیقه، آقای امید نجف- آبادی 40 دقیقه. اسامی کسانی را که از ساعت ده و نیم دیروز در مجلس حاضر نبودند و از هر نماینده ای یک کارت گرفتیم و کسانی را که اسمشان را میخوانم بعنی کارت آنها نبوده و غائب به حساب میآیند و برای هر نفر 40 دقیقه غیبت غیر موجه منظور شد آقایان: محمد خزاعی، محمد حسین خامنه ای ، سید احمد زرهانی، غلامرضا دانش، محمد حسین سلمانی، نورالله طباطبائی، عمادالدین کریمی، سید عباس میریونسی، علی معرفی زاده ، مجدداً یادآوری میکنم در مورد نامه مربوط به میزان غیبت لطفاً حداکثر تا پایان هفته مراجعه بکنید به آقای میراحمدی و پرونده تان را ملاحظه بفرمائید تا وضع روشن بشود و نظر نهائی تان را در همان ورقه مرقوم بفرمائید و تحویل بدهید.
9- پایان جلسه وبرنامه و تاریخ تشکیل جلسه بعد.
رئیس- آقایان برنامه و تاریخ جلسه بعد اولا آقای رجائی (نخست وزیر) لایحه دوفوریتی داشتند چون وقت جلسه گذشته است بعلاوه دو لایحه دوفوریتی هم در برنامه داریم نمیتوانیم امروز مطرح بکنیم تاریخ جلسه بعد ما 8 صبح فردا است و برنامه جلسه هم:
1- طرح قانونی انتزاع بنیاد شهید از سازمان بهزیستی کشور.
2- تفویض اختیارات کمیته اجرائی مربوط به کالاهای متروکه که دو فوریت آن تصویب شده است و طرح دوفوریتیها هم هست که ایشان دادند و یک سؤالی هم هست امیدواریم بتوانیم فردا جواب بدهیم که هم اکنون آن سؤال را بمن ندادند. (زنگ رئیس، اعلام ختم جلسه.) (جلسه در ساعت یازده و پنجاه دقیقه پایان یافت.
رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبرهاشمی رفسنجانی