جلسه یکصدوبیستم ونهم 18فروردین ماه 1359هجری شمسی
بسمه تعالی 2جمادی الثانی 1401هجری قمری
مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی
صورت مشروح مذاکرات جلسه علنی روزسه شنبه هجدهم فروردین ماه 1359
فهرست مندرجات
1-اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید
2-بیانات قبل از دستور آقایان میریونس عرفانی ،برومند ،اعظمی .
3-بیانات آقای رئیس به مناسبت سالگرد شهادت حضرت آیت الله باقر صدر و هشمشیره بزرگوارشان .
4- تصویب قانون اجازه انجام هزینه های کشور در دو ماهه اول سال 1360
5-پایان جلسه و تاریخ تشکیل ودستور جلسه آینده .
جلسه ساعت هشت و بیست و پنج دقیقه به ریاست آقای هاشمی رفسنجانی تشکیل شد
1-اعلام رسمیت جلسه و تلاوت آیاتی از کلام الله مجید
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . با حضور 182 نفر جلسه رسمی است . دستور جلسه هم بحث درباره لایحه دو دوازدهم بودجه است .تلاوت کلام الله مجید را شروع کنید .
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
واما من اوتی کتابه بشماله فیقول یالیتنی لم اوت کتابیه . ولم ادرما حسابیه . یالیتها کانت القاضیه . ما غنی عنی مالیه . هلک عنی سلطانیه . خذوه فغلوه . ثم الجحیم صلوه . ثم فی سلسله ذرعها سبعون ذراعاً فاسلکوه . انه کان لایؤمن بالله العظیم . و لا یحض علی طعام المسکین . فلیس له الیوم هینها حمیم . ولا طعام الامن غسلین . لایا کله الا الخاطؤن . فلا اقسم بما تبصرون . وما لاتبصروه . انه لقول رسول کریم .
(صد ق الله العلی العظیم - حضار صلوات فرستادند )
‹‹از آیه 26 الی آیة 41 سوره الحاقه ››
2-بیانات قبل از دستور آقایان میریونس عرفانی ،برومند ،اعظمی
رئیس- سخنرانان قبل از دستور را دعوت کنید .
منشی- آقای یونس عرفانی بفرمائید .
یونس عرفانی – بسم الله الرحمن الرحیم . و به نستعین . خدا را سپاسگزاریم که در آستانه جدید وسومین سالگرد تأسیس جمهوری اسلامی دو عیدی بزرگ به ملت قهرمان ایران عنایت فرمود .اولی فروکش کردن حرارت اختلافات لفظی بین مسؤولین باارشاد و نصایح رهب کبیر انقلاب حفظه الله ومتعنا الله بطول بقائه الشریف .که اط مصادیق این آیه شریفه واقع شد .
‹‹ واذکروا نعمت اله علیکم اذکتم اعداء فالف بین قلوبکم فاصبحتم بنعمت اخواناً›› انقلابی ک که با وحدت وانسجام تحقق پیدا کرده است انصاف نیست که با اختلاف و تفرقه تضعیفش کنیم مرحوم شیخ محمد حسین آل کاشف الغصاء میگوید :بنی آدم انا جمیعاً بنواب
لحفظ التأخی بیننا و بنوأم
رأیتکم شتی الحزازت بینکم
وکما بینکم غیر التضارب بالوهم
متأسفانه اخیراً مشاهد می شود که بعضیها دوباره می خواهد از نو شروع کنند . نمونه اش مطلبی بود که یکی از روزنامه های صبح دیروز با آب و تاب در صفحه اول روزنامه درج کرده بود.آن آقا نوشته بود که استاندار قبلا به او تلفنی داده واخیراً دستور قطعش را صادر کرده است .بدون اشاره و بدون توجیه می گذرم ولی به آن آقای استاندار می گویم نه به آن نویسنده . به آن استاندار می گویم کا راولت طبق مقررات غلط ودومی ان شاءالله کفاره گناه قبلیت خواهد شد . عیدی دوم عملیات پیروزمندانه ومتهوارانه خلبانان شجاع نیروی هوائی ارتش جمهوری اسلامی ما بود که چهار پایگاه هوائی عراق را در دورترین نقطه کهمملو از هواپیماهای پیشرفته توپولف و غیره بود تارو مار نمورومشمول:‹‹قد مرناء تدمیراً›› ساخت . از این حماسه ها ارتش و ژاندارمری و سپاه پاسداران وبسیج د رجبهه های جنگ بسی آفریده ان . خداوند ان شاءالله پیروزی نهائی را نصیب آنها عطا بفرماید . مطلب دیگر من در مورد کمیته های انقلاب اسلامی ایران است که متأسفانه تاکنون از آنها صحبتی در مجلس عنوان نشده است .ومن به عنوان مسؤول یکی از کمیته های چهار ده گانه لازم می دانم نکاتی را درباره کمیته ها بهعرض نمایندگان محترم برسانم .
روزهای اول پیروزی انقلاب کمیته ها به فرمان امام تأسیس گردید آن زمان که ارتش و شهربانی و ژاندارمری هنوز در صحنه به طور آشکار نبودند . و سپاه پاسداران انقلاب تأسیس نشده بود . کلیه مسؤولیتهای سنگین از قبیل حفظ امنیت ومبارزه با ضد انقلاب ومبارزه با فساد و قاچاقچیان به عهده پاسداران کمیته های انقلاب اسلامی ایران بود . والان هم نقش مهمی به عهده دارند . مخصوصاً با اصلاحات اساسی که در سطح کمیته ها انجام گردیده است . آنها بودند که ضد انقلاب ومفسدین را تحویل دادگاههای انقلاب اسلامی میدادند کمیته ها دهها شهید در خورشان به آنها توجهی نمیشود .وحقوق کمی دریافت می کنند .و آینده آنها هنوز مشخص نشده است . طرحی در یکی از کمیسیونها در دست تهیه است امیدوارم نمایندگان محترم مورد توجه قرار بدهند .
مطلب دیگر ، در هفته اول سال در لبنان بودم . کسانی که قبلا با لبنان آشنائی دارند (لازم است که مطلبی را تذکر بدهم کهیکی از برادران گفته اند آن استاندار قبلی بوده است و اینکه دستور قطع تلفن داده است . استاندار فعلی هستند .) میدانند که انقلاب اسلامی ایران چه نقش مثبتی در شؤون مذهبی در آنجا به وجود آورده است مساجد پر از نمازگزاران جوان ا ست . مردم مسلمان لبنان مخصوصاً شیعه چگونه از انقلاب اسلامی ایران طرفداری می کنند . سازمان نظامی امل که عصاره ای از جوانان فعال ومتحرک شیعه لبنان است به خاطر طرفداری شان از انقلاب ما روزی نیست که مورد هجوم و حمله دستجات چپی وابسته به حکومت صدام قرار نگیرند .در همان روزهای اقامتم د رلبنان موشکی از طرف بعثی ها به یک مدرسه شیعه در بعلبک پرتاب ویکصد و سی نفر بچه را مجروح کرد . تعجب اینجا است که دیروز ‹‹هیگ ››وزیر خارجه آمریکا حمله نیروهای صلح عرب را به مراکز نظامی فالانژهای فاشیستی عمل وحشیانه نام میبرد . ولی اسمی از این جنایت ویا آواره شدن /250 هزار مسلمان بیچاره جنوب رااز چ جنوب لبنان نمی برد . نمایندگان محترم مجلس شورایاسلامی ایران من حامل پیامی از مردم محروم لبنان برای شما هستم . آنها چه شیعه و چه سنی از شما میخواهند بار دیگر برای روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر دوباره از طرف شما اقدامی شود . قرائن مکرری نشان میدهد که آقای صدر زنده هست . بلکه در اینمورد مطالبی وجود دارد که من نمیخواهم در اینجا حتی به آنها اشاره کنم .همه این قرائن حکایت از حیات ایشان می کند .ومن از دولت انقلابی جمهوری اسلامی هم همین درخواست رادارم .مسائلی در آنجا ذکر میشد انسان قطع به حیات ایشان می کند واین مساله نباید از مد نظر دولت ما و نمایندگان محترم ما خارج شود اما راجع به حوزه انتخابیه ام طالش قبلا باید این مقدمه را بگویم که وظیفه داریم حتماً از خطاهای مسؤولین وقتی مشاهده کردیم انتقاد کنیم . اما بی انصافی است که فقط حمله کنیم ؛ اعتراض کنیم .ومطالبی نیشدار به دولت نثار کنیم . ولی از این همه خدمات چشم بپوشیم .شما فقط آمار عملیات عمرانی جهاد سازندگی را که توسط برادرمان حجت الاسلام آقای علی اکبر ناطق نوری که قرائت شد، شنیدید. در مورد برق رسانی و آب رسانی وتوسعه مخابرات و سایر مسائل ضروری ، دولت انقلابی چه تلاش های وسیعی در این وضعبحرانی انجام داده است ومیدهد ولی بعضی از مسؤولین کارها را خوب اداره نمیکنند ، ازاین ها باید انتقاد بشود .وقتی چاههای کم عمق و ع عمیق و چاههای اکتشافی که قرار بود تا اردیبهشت ماه برای کشاورزان گیلان آماده شود هنوز اقدام قابل توجهی دراین باره نشده است . مساله نفت و روغن برای ماشین های کشاورزی در طالش و گیلان ، عموماً بحران به وجود آورده است هر لیتر نفتی را که کشاورز طالش سه تومان میخرد . و برای دریافت 3 لیتر روغن ماشین کشاورز طالش باید چندین باز و با خرج چند صد تومان به هشتپر بیاید . تازه کوپن سه لیتر روغن تحویل بگیرد .
از طرفی همین کشاورز برای خرید یک قطعه لوازم یدکی ماشین کشاورزی که قبلا پنجاه تومان بود . الان باید چهارصد تومان بها بپردازد . ما از وزارت کشاورزی گلایه هائی داریم جنگل در شمال در شرف انقراض است .اگر شما از دور جنگلی می بینید فقط درخت هائی است که برای سوخت به درد میخورد از وزیر کشاورزی میخواهیم ، محیط زیست و جنگلداری را از این حالت رکود و انجماد نجات دهد .دریا باز هم مورد استفاده متمکنین قرار گرفته است .مردم محروم گیلان و طالش از نعمت ماهی محروم هستند . اصولا مقر شرکت سهامی شیلات در جنوب یا شمال ایران باشد . نه د رمرکز . اینجا که دریائی وجود ندارد وانتقاد دیگر من از کمیته های امور صنفی است که هنوز نتوانسته است تحول چشم گیری به وجود بیاورد . مسأله دیگری که بنده به عنوان اینکه سرپرست یکی از کمیته های 14 گانه انقلاب اسلامی هستم (کمیته هشت ) مسأله افزایش مصرف هروئین هست . حمام ها ،سرکوچه ها، خرابه ها مثل سابق الان دائر شده است . وکسی هم یعنی نمیتواند در اثر کثرت و شیوع این عمل وحشیانه جلویش را بگیرد .واز طرف دیگر مسأله ازدیاد عمل فحشاء ومنکر هست مسؤولین ومخصوصاً دادگاههای انقلاب نمیتوانند کاملا جلو این قضیه را بگیرند . ومن تعجب می کنم چه سیاستی و چه مصلحتی بود و چه حکمتی بود جلو مبارزه با قاچاق چیان و معتادین را گرفتند . واین عمل که به صورت انقلابی ترین مرحله وارد شده بود جلویش را گرفتند . یعنی از بزرگترین تحولات انقلابی به شمار میرفت . من نمیخواهم اسمی ببرم تا موجب رضایت یک فردی باشد ومن برای رضای خدا اسم میبرم حجت الاسلام آقای خلخالی در این قسمت خدمت بزرگی به انقلاب اسلامی کرد. در سوریه و لبنان سؤال میکردند که چطور شد جلو ایشان ار گرفتند ونگذاشتند در صحنه به کارهای اسلامی و انقلابی خودش ادامه بدهد ؟آخرین عرض من خطاب به نمایندگان محترم شهر تهران است .نمایندگان محترم شما درقبال شهرتان مسؤولیت داردی . آنچنانی که مادر قبال منطقه وحوزه انتخابیه مان مسؤولیت داریم . ما از شما درخواست می کنیم به عنوان یک شهروند تهرانی و به عنوان یک ساکن شهر تهران به شهردار فقط توصیه بکنید خیابانها را آغل گوسفندها کرده اند، چهار راه ها را کشتارگاه کرده اند . به مسائل بهداشت وامثال این ها کاری ندارم . اما آنچه که در این رابطه هست ودر مسأله گرانی ارزاق وامثال این توجهی بکنید ،توصیه ای بکنید .و اشاره ای بکنید . من با کمال صراحت میگویم با توجه به اینکه با این مسائل سروکار دارم .شهدار جدید ما نتوانسته است در این باره تحولی بهوجود بیاورد وامیدواریم خداوند ان شاءالله به همه مسؤولین توفیق بدهد وهمه را د رراه خدمت به انقلاب ا سلامی ایران موفق بدارد .والسلام علیکم ورحمت الله وبرکاته .
منشی-آقای برومند نماینده مردم برورد بفرمائید .
محمد هادی برومند - سلام علیکم بسم الله الرحمن الرحیم. سلام به پیشگاه امام امت و درود بر شهدای انقلاب اسلامی از آغاز ن تا امروز .ملتی پس از سالیان دراز اسارت و بندگی خود را از چنگال طاغوت و سلطه اجنبی رهانیده و به پشت گرمی و توان توده ها و درایت وروشن بینی رهبر صفحه جدیدی در تاریخ زیست خویش گشوده است وجود چنین ملت بپا خاسته ای برای دشمنان غیر قابل تحمل و به مثابه خاری است در چشمشان . از این رو از نخستین روزهای اعلام موجودیت واظهار وجود همه دست در دست یکدیگر علیه حکومت استقلال وتمامیت ارضی اش آشکارا و نهان توطئه می کنند .وقایع گنبد ،کردستان وآذربایجان بوسیله عمال داخلی آنها بوقوع می پیوندد و چون ناموفق میماند . شیطان بزرگ عملا وارد میدان میشود ودیدیم که دخالت نظامی او در طبس چگونه کوس رسوائیش رادر پهنه گیتی به صدا در آورد .وبرگی ننگین بر اوراق کثیف امپراطوریش افزود. پس از آن متوسل به کودتا گردید که آنهم با خواست خدا د رنطفه خفه شد . بالاخره در پی تمهدات وطرح نقشه های شوم با مشورت وهمفکری و تعاون اقمار خویش این بار دست از آستین پلید صدام بیرون آورد . و با برنامه ای مفصل ومحاسباتی بس دقیق جنگ را بر ما تحمیل کرد .به اینامید باطل که ظرف یک هفته کار را تمام و ضمن تسخیر بخش عظیمی از خاک وطن عزیزمان انقلاب اسلامی ما را سرنگون و چون سال 32 محمد رضای دیگری را بر این ملت تحمیل کند . غافل ازا ینکه لطف خدای مهربان همواره شامل حال این ملت ومملکت بوده . هست وخواهد بود .این جنگ اگر چه زیان های مادی فراوانی در برداشته وخون هزاران تناز بهترین فرزندان ما راد رصحنه های نبرد بر زمین ریخته است . وجان صدها نفر مردم بیگناه شهرهای مارا گرفته است . لکن به فرموده رهبر عالیقدر این جنگ موهبتی الهی بود که از جانب دشمن به ما عرضه شد . ‹‹ عدوشود سبب خیر گر خدا خواهد ››و دیدیم انقلاب را روحی تازه بخشید ود رانسجام توده ها نقشی بسیار سازنده ایفا کرد منجمله ارتش متفرق ما را اتحاد و تشکلی آنچنان بخشید که موجب حسد دشمنان وتحسین دوستان گردید. وخیال واهی حمله تازه و گشودن جبهه جدید را از سردشمنان بیرون برد . و آنان رامتوجه ا ین حقیقت ساخت که رد صورت تجاوز برسرشان همان خواهد گذشت کهبر صدام و صدامیانرفته است . چون از تشکل و وحدت ارتش سخن بمیان آمد به حکم ‹‹من لم یشکر المخلوق . لم یشکر الخالق ›› از زحمات و تلاش فراوان ریاست جمهوری در جهت احیاء وانسجام ارتش . تشکر و قدردانی میکنم . همچنین زحمات ارزنده و دلاوری های رزمندگان تمام جبهه های جنگ را ارج می نهم .امید است که خدای بزرگ همه خدمتگزارات به اسلام و ایران را در پناه خویش مصون ومحفوظ بدارد .اما از این بابت که هر چیز راآغاز و انجامی است .این جنگ تحمیلی هم از این غائله مستثنی نمیباشد . و سرانجام میبایست روزی خاتمه یافته ونیروهای مابه ترمیم خرابی و بازسازی مناطق جنگ زده و آسیب دیده بپردازند . لذا خاتمه دادن به جنگ امری معقول و پسندیده است بشرطی که شرافت ملت وحدود و ثغور وتمامیت ارضی کشور منظور وملحوظ باشد .واین کار موقعی انجام پذیر است که ما از موضعی قوی برخوردار باشیم که بحمدالله هستیم .اگ رچه از چیزی بیم وهراس نداریم .اما دشمن را نباید ضعیف وناتوان شمرد . و چه بسا که فردا وضع صوری جبهه ها غیر ازاین باشد که امروز هست .بنابراین اگر کسی ندای صلح سرمیدهد نباید متهم بخیانت شود واو را سازشکار تلقی کنند . بلکه مراد این است که قرار داد اخیر الجزایر تکرار نشود . زیرا اگردر آغاز سال گذشته مسأله گروگانها حل میشد . چوندرموضع قدرت بودیم قطعاً به اهداف مطلوب میرسیدیم .علیهذا ، این روی داد میتواند برای ما سرمشق باشد تا در این باره به مشکل برخورد نکرده و قضیه را بروقف مراد حل و فصل کنیم به این امید که دشمن متجاوز پیشنهاد جامع الاطراف شورایعالی دفاع را بپذیرد وما ضمن برپائی جشن بزرگ پیروزی با همت والای همه اقشار ملت به ترمیم خرابی ها وبازسازی مناطق جنگ زده بپردازیم .وکارآئی وانسجام خویش را د راین زمینه نیز به ثبوت رسانیم .اما کلامی چند در رابطه با حوزه انتخابیه ام شهرستان بروجرد:
1-پس از گفتگوهای فراوان وطرح مسأله در مجلس شورای اسلامی که نمایندگان محترم سابقه ذهنی دارند .دبیرستانهای بروجرد کما کان تعطیل است ،علت آن را اسکان برادران وخواهرارن جنگ زده در مدارس ذکر می کنند ضمن گرامی داشت مقدم اینعزیزان از اولیای امور سؤال میکنم که آیا مدارس دیگر شهرهای کشورمان که میزبان آوارگان جنگ هستند تعطیل است ؟یا بی توجهی مسؤولان شهرستان بروجرد چنین مصیبت وگرفتاری را ببار آورده است وعکس العمل مقامات مسؤول در این زمینه چه میباشد ؟
2-پاک سازی در آموزش و پرورش بروجرد علیرغم منع قانونی تا این اواخر تحت عنوان آماده بخدمت ادامه داشته وموجی از نارضایتی ایجاد کرده است . ضمن تأکید برسالم سازی محیط آموزشی بمنظور اجرای عدالت وقسط اسلامی خواستار تجدید نظر در احکام صادره برمبنای ضوابط ودستورالعملهای موجود هستم
3-بموجب شکایات واصله ودربازدید شخصیتهای مملکتی ازاین شهرستان مردم به کرات نارضایتی خود اراز فرماندار اعلام وتقاضای تعویض او ار کرده اند .لکن با کمال تأسف وزارت کشور در این زمینه تاکنون اقدامی بعمل نیاورده است . چنانچه این گزارش را حق نمیدانند یا د رماهیت شکایات رسیده تردید دارند کافی است از مردم نظر خواهی کنند تا حقیقت برای آنها آشکار شود .
4-مسأله جنگ زدگان ،اگر چه مردم بروجرد چون دیگر هموطنان عزیز تا سر حد فداکاری وایثار از نظر مادی و معنوی در خدمت برادران وخواهران جنگ زده بوده وهستند .لکن بعلت کمبودجا، کثرت نفرات وطولانی بودن زمان ، ادامه انجام این وظیفه انسانی بدون توجه وکمک بیشتر مقامات ذیر بط برایشان مقدور نیست .از این رو نظر مسوولان را در جهت کمک رسانی سریع به این عزیزان خواستارم والسلام علیکم ورحمت الله وبرکاته .
رئیس- آقای اعظمی دو سه دقیقه از وقت آقای برومند را گرفته اید بفرمائید .
فخرالدین رحیمی – آقای هاشمی !فرماندار بروجرد شخصی استمکتبی و ضد گروهک های سیاسی که در بروجرد علیه انقلاب اسلامی کار می کنند .از این جهت مورد اتهام قرار گرفته است .
رئیس- آقای اعظمی شما سه دقیقه وقت دارید بفرمائید .
اعظمی – بنام خداوندبزرگ ، خداوندی که خالق جهان هستی است . و آنچه که هست ونیست از او است .به او پناه میبریم که بلکه از انحراف بازمان دارد .و درود بر امام امت که تنها او است که براین ملت جنگ زده دل میسوزاند .وسلام براسلام ،اسلامی که بشر را بصورت انسان درآورد و راه سعادت ونجات در این مکتب مقدس اسلامی است . چون وقت کم است چند تقاضائی را که از دولت داشتم عرض میکنم .یکیاینکه در لرستان چهار نفر بدون دستور حکم دادگاه انقلاب کشته شدند . قاتلین هنوز دستگیر نشده اند وما تمام میگوئیم که باید قانون اجرا بشود ، مثلی است معروف که میگویند ‹‹با حلوا گفتن دهان شییرین نمیشود .›› هر وقت استانی شاهد آن هستند که قاتلینی بدون داشتن حکم بدون اجازه از مقامات مسؤول در خیابان ، در انظار مردم ،آدم می کشند و آزاد میگردند .آیا جز یاس و نا امیدی چه حاصلی بدست می آید؟ من انتظار دارم برای عدمنارضایتی مردم لرستان این قاتلین را مشخص و تعقیب کنند تا این که مردم امیدوار شوند در حکومت جمهوری اسلامی که برمبنای عدل و انصاف است ، حقیقت همیشه اجرا میشود .
تذکر دیگری که داشتم موضوع پاکسازی در تمام نقاط ایران خصوصاً لرستان است .از یک طرف ما در جنگ می جنگیم و کشته میشویم و این وظیفه اسلامی ما است وباید انجام بدهیم .از طرف دیگر خانواده ها از اول شب تا صبح می لرزند احتیاج نیست از این تاریخ یا آماده به خدمت هستید یا بکلی اخراج مبنای قانونی ندارد .معلوم نیست که روی چه کیفیتی است وروی چچه دلیلی.
دوم آن که حکومت وظیفه دارد که رفاه اجتماعی را بوجود بیاورد اما می بینیم ملتی که در جنگ است ، ملتی که صبح بلند میشود ونانش قطع شده است .شوهر به یکطرف ،زن به یک طرف، به صف می ایستند برای احتیاجات پیش پا افتاده و کوچکترین فکری در بارهاین ها نمیشود روز به روز جنس گران میشود .اگ رعرض کنم البته خود من برای مثال عرض کنم .
رئیس- شما سه دقیقه وقت داشتید ولیکن چهار دقیقه صحبت کردید و وقتتان تمام است .
3-بیانات آقای رئیس به مناسبت سالگرد شهادت حضرت آیت الله باقر صدرو همشیره بزرگوارشان
بسم الله الرحمن الرحیم . آقای دکتر هادی از وقتی که گرفته بودند فعلا منصرف شده اند حتی دیروز هم یک تردیدی پیدا شد درمورد این که آیا امروز میتوانند صحبت کنند یا نه . بهر حال ایشان منصرف شده اند ومن هم جزو کسانی بودم که اسم نوشته بودم ومطالبی زیادی هم دربارهاظهارات بعضی از دوستان که مربوط به دو دوازدهم نبود وبه اصل بودجه ومخصوصاً استخراج نفت واین مسائل مربوط میشد داشتم کهمن هم فعلا این مطالب را میگذارم برای وقتی که برنامه اصلی بودجه سال 60 به مجلس می آید آنموقع صحبت می کنیم ، فقط دو کلمه ای راجع به حوادث شیرازی واظهار تأسف در مورد آنچه که در آن جا پیش آمده است و تذکری به خواهران و برادران جنگ زده که مواظب باشند گروهک های ضد انقلاب که از هر چیزی سوءاستفاده می کنند از کمبودهای و نابسامانیهائی که ما میدانمی در این اردوگاهها ودر این مراکز هست ،علیه انقلاب ،وخود آوارگان جنگ که تحقیقاً به خاطر مصالح کشور این مسائل را تحمل می کنند آن ها نتوانند سوءاستفاده بکنند واز تمام برادران وخواهران مسلمان ایرانی تقاضا داریم که هر جا آوارگان جنگ را می بینند مثل خانواده های خودشان بلکه عزیز تر با آن ها رفتار کنند زیرا آن ها نیازمند به محبت وکم بیشتر هستند ،تا آن ها کمتر احساس غربت وکمبود را به اضافه مصائبی که دیده اند بکنند .
خلخالی- آقای هاشمی شما با ین که فرمایشاتتان خیلی متین است این جنبةموعظه را دارد .باید دولت با قاطیعت جلو این گروهک ها را بگید ،هر روز بلوا درست می کنند (رئیس – البته ) همه ایران را میخواهند به آشوب بکشانند (رئیس – آن وظیفه دولت است که البته خواهد گرفت )ملت ایران میخواهد صبر داشته باشد آخر تا کی ؟ شما جلو این را بگیرید شما دستور بدهید ، شما در شورای عالی دفاع هستید .
رئیس- چشم ،آقای خلخالی تذکر میدهند ، البته باید بگویم من الان در شورای عالی دفاع نیستم ، ایشان تذکر میدهند که دولت ومسوولان ….(خلخالی – اگر شما نیستید هم باید بگوئید دوباره میتوانید بروید )(خنده نمایندگان ) انتظامی و نظامی با شدت عمل جلو این پرورئی گروهک ها که میخواهند (خلخالی – بله ، باشدت عمل )علیه انقلاب ازهر چیزی سوء استفاده کنند بگیرند
خلخالی0 خدا میداند تمام شیرهای بیشه را شغال ها خوردند ،ملت پشتیبان شما است شل حرف نزنید .
رئیس- حرف دوم : تسلیتی است به خانواده محترم آیت الله حاج سید محمد باقر صد رشهید قهرمان ما ، د رعراق که در اه نجات ملت عراق ومسلمانان ستم دیده عراق شهید شدند وامیدواری به این که ملت عراق ومسمانان غیور و قهرمان عراق جنایات صدام را که یکی از آن جنایات شهید کردن آیت الله صدر و همشیره بزرگوارشان هست در نظر داشته باشند تاسقوط دولت شوم بعث و صدام جنگ افروز و نجات ملت عراق با حمایت ملت ایران ودولت جمهوری اسلامی ایران ان شاءالله پیروز وموفق باشند . حالا کمیسیون برنامهوبودجه ووزیر مشاور اگر مطالبی دارند میتوانند توضیح بدهند .
4- تصویب قانون اجازه انجام هزینه های کشور در دو ماهه اول سال 1360
رئیس- آقای خیر تشریف بیاورند .اگراعضای شورای نگهبان هم د رمجلس هستند بفرمائید به جلسه تشریف بیاورند .
(در این هنگام تعدادی از اعضای شورای نگهبان وارد جلسه شدند) آقای خیر شما دررابطه با مطالبی که گفته شد اگرتوضیحی داردی بفرمائید .
خیر- اعوذ بالله من الشیطان الرجیم . بسم الله الرحمن الرحیم .
یکی از نمایندگان – آقای هاشمی بنده یک تذکری دارم .
رئیس- بفرمائید .
یکی از نمایندگان –آقایان اعضای شورای نگهبان باید اکثریت داشته باشند .
رئیس- شورای نگهبان معمولا باید در مجلس حضور داشته باشن حالا اگر یک لحظه ای کم و زیاد بشود ایرادی ندارد.
یکی از نمایندگان – باید همة اعضای شورای نگهبان باشند .
یکی از نمایندگان- اعضای شورای نگهبان حضور و غیاب ندارند؟
خلخالی- آقایان این ادامه مذاکرات است ودر ادامه مذاکرات اشکالی ندارد.
رئیس- آقای خیر شما کمی صبر کنید تا اعضای شورای نگهبان حاضر شوند.
(در این هنگام اعضای شورای نگهبان در جلسه حضور پیدا کردند )آقای مهندس خیر شما می توانید صحبت کنید .
مهندس خیر- بسم الله الرحمن الرحیم . اذکروانعمتی التی انعمت علیکم وانی فضلتکم علی العالمین . د راین جا موافقت هاومخالفت هائی در مورد لایحه تقدیمی وخود بودجه ابراز شد که هر کدام از این ها،اعم ازا ین که موافقت باشد یا مخالفت ،بنده ذکری به عنوان ذکری از نعمت های بیکران حق تعالی میبینم اعماز اینکه جنبه مثبت آن باشد که شکر نعمت دیدن تداوم این لطف ونعمت است ویااینکه جنبه منفی آن را ذکر کردن، تمایلی است بردوری ازاین جنبه های منفی و ان شاءالله سعی در رفع آن ها و باز هم مشمول این الطاف حق تعالی بودن .در حقیقت هر سرزنشی که مادر اینجا میکنیم ،خودمان را جمعی سرزنش می کنیم و هر ستایشی که می کنیم خداوند تبارک و تعالی را ستایش می کنیم که ان شاء الله بیشت ربر نعماتش شاکر باشیم .بنده به دو نوع میتوانم رشته صحبت را بگیرم .یکی پرسش هائی که در اینجا نمایندگان محترم مجلس فرمودند، یک یک به ترتیب پاسخ داده بشود براستی میتوان گفت کهخود نمایندگان محترم به بهترین صورت این پاسخ ها را فرمودند ومخصوصاً برادر عزیزمان جناب آقای عزت الله سحابی که در حقیقت ما این دستگاله خوب را از ایشان تحویل گرفتیم ویان دستگاهی بود که کارشرا میکرد کما اینکه درمورد بودجه هم که بودجه 59 در اواخر اردیبهشت اوایل خرداد ماه به تصویب شورای انقلاب رسیده بود بلافاصله در خرداد ماه ایشان مقدمات تهیه لایحه اصلاحی بودجه 59 را براساس شرایط اضطراری حصر اقتصادی دستور شورع آن را داده بودند واین دستگاه برنامه ریزی وبودجه ریزی مشغول اینکا ربود . البته این لایحه تقدیم شورای انقلاب شد منتها همزمان با انحلال آن شورا بود وهمینطور تحولاتی که ناشی از استقرار مجلس وانتصاب دولت باعث شد کهیک مقدار این لایحه اصلاحی 59 تا مهر ماه به تعویق افتاد .د رمهر ماه با شروع جنگ تحمیلی این وظیفه به عهده بنده قرار گرفت و لایحه اصلاحی شرایط حصر اقتصادی را مجدداً براساس شرایط جنگ تحمیلی بررسی کردیم .و همان اواخر مهرماه تقدیم هیات دولت شد و بررسی شد ومراحل مختلف بررسی به علت ابهاماتی که در درآمدها و هزینه ها که ناشی از یک نوع شرایط نامشخص بود و بررسی مکرری احتیاج داشت /. دائماً برای اصلاح نظرات یاگنجانیدن نظرات در این لایحه اصلاحی در رفت و برگشت بود .
نهایتاً این لایحه در اواخر دیماه در مجلس بتصویب رسید وبالفاصله دربهمن ماه بخشنامه بودجه سال 60 از طرف آقای نخست وزیر صادر شد و کار روی بودجه ریزی 60 به سرعت ادامه پیدا کرد اسفند ماه این بودجه با توجه به اینکه در یک مکانیزم جدیدی بررسی میشد و آن این بود که در کمیسیون های مشترک برنامه ریزی مصوب شورای انقلاب که بین دستگاههای اجرائی و سازمانهای برنامه وبودجه تشکیل شده بود واین کمیسیونهای مشترک برنامه ریزی درحدود چهل گروه یا بیشتر از دستگاه های اجرائی و نهادهای انقلابی ا تشکیل شد واین بودجه در آن جا بررسی شد (چهل گروه تخصصی ) طبق قوانین کمیسیون های مشترک برنامه ریزی وبودجه ریزی . همزمان بااین بررسی هیأت دولت هم در کمیسیونها یتخصصی اش و یا د رجلسات عمومی اش علاقمند بود که بودجه را بررسی کند و این بررسی مشترکاً به این ترتیب هم ادامه پیدا کرد یعنی یا همزمان ،زمان را بطور کشوئی داخل هم کردیم که هر گورهی که بررسی میکند یک مقدار بطور خطی زمان گرفته نشود بلکه همزمان ، گروه ها یمشترک برنامه ریزی یعنی دستگاه های اجرائی وسازمان برنامه وبودجه این بودجه را بررسی بکنند وهیات دولت هم بررسی بکند ودر یک فاصله کوتاه حدود یک ماه ونیم این بودجه آماده شد بطوری که قبل از پایان سا لما بودجه را آماده داشتیم ، حتی این تصور میرفت و بعضی از برادران درهیأت دولت فکر میکردند که چون بودجه به موقع آماده میشود بنابراین احتیاجی نیست که لایحه اجازه هزینه دو ماهه کهدر اول اسفند از طرف سازمان برنامه وبودجه تقدیم هیأت دولت شده بود به مجلس تقدیم بشود واین نظر ابراز شد که چون خود بودجه را به موقع خواهیم داد. بنابراین ضرورتی به این لایحه اجازه هزینه دو ماهه نیست ،البته نظر بعضی ها بود وهمین بحث باعث شد که لایحه دو،دوازدهم یک مقدار دیگر تقدیم مجلس شدواین مساله که چرا این لایحه دو دوازدهم دیر داده شده است کاملا بجا است ومامعتقد بودیم که حتماً باید لااقل او ل اسفند این لایحه به مجلس داده میشد که فرصت بررسی باشد بطوری که قبل از پایان سال این اجازه هزنیه دو ماهه تصویب بشود .منتها بنده باید عرض کنم که واقعاً اینهم یکی از نعمات همین انقلاب است و لطف حق تعالی است که با اینکه ما گرفتاری بسیار مشخص و پیش بینی نشده در هر لحظه دراین شرایط زمانی داشتیم .بودجه سال 60 هم زودتر از همه سال های گذشته عملا آماده شدهاست منتها باز یک مقدار در هماهنگی و فکر نوع تقدیم آن به مجلس باعث شد که باز هم ما به اینطرف سال برسیم .لایحه بودجه امسال یک خاصیت دیگری هم دارد که همزمان علاوه بر این که خود لایحه آماده شده است. ریز مواد هزینه (یعنی جاری )آماده شده است وریز طرح های عمرانی (یعنی هزینه های سرمایه گذاری ) آماده شدهاست ودر نسخ معدودی برای بررسی اعضای هیأت دولت در اختیارشان قرار گرفته است پیشنهاد یکه برادر سحابی فرمودند بسیار بجا است که این تجربه را ماد ردر مورد کمیسیون مجلس همتکرار بکنیم یعنی الان همزمان که همین امروز ، این لحظه ، این بودجه توسط هیأت دولت در حال بررسی هست در کمیسیونها یتخصصی مجلس هم د رحال بررسی باشد ک بطوری که ما زمان را فشرده کنیم وقتی در مجلس این بودجه وارد میشود با حداقل زمان ان شاءالله تصویب بشود .بااین کهما زمان هائی را از دست داده ایم این امید هست که باز هم امسال با همه بذل وتوجه و دقتی که همه نمایندگانمحترم مجلس واعضای هیأت دولت روی بررسی دقیق این بودجه دارند وان شاء الله دقت هم خواهند کرد (بالاخره د رهر موردی ) با زهم بودجه با وجود شرایط اضطراری فعلی زودتر هر سالی آماده بشود وتصویب بشود واینهم یکی از نکاتی است که ما از انقلابمان و نحوة برخورد با مسائل وتمام کردن کارها از هر دستگاههی واز هر مجموعه همکاری انتظار داریم .بطور کلی در ادامه مطالبی که برادر عزت الله سحابی فرمودند که میتوانم بگویم ایشان مطلبی برای بنده باقی نگذاشتند چون حقیقتاً کل مکانیزم بودجه 58و59و60 را محاسن ونکات مثبت ومعایب ونکات منفیآن را د راین جا ذکر فرمودند و پیشنهادهای بسیار ارزنده ای دادند که ان شاءالله ما به سهم خودمان درسازمان برنامه وبودجه استفاده می کنیم امیدوارم که د رکمیسیون ها یا در خود مجلس هم بذل توجه به این پیشنهادهابشود چون این پیشنهادها را از داخل یک تجربه ارزنده ای که فقط زمان واین شرایط خاص باعث شده که ما بتوانیم این تجربه را انجام بدهیم به ما داده اند این دید را یا این پیشنهادهارا ، پیشنهادهائی است که از آزمایشگاه طبیعت و طبیعت انقلابی زندگی جنگی مان ناشی شده بنابراین واقعاً بصورتی نیست که فقط یک مقدار بررسی روی کاغذ یا دیدن انتزاعی مسائل باشد بلکه عینیتی است که ما در شرائط فعلی داریم .بنابراین فکر می کنم البته این راد رلیست سؤالاتی هم که بنده منظم کرده بودم واقعاً کنترل کردم اکثر سؤالات جوا ب داده شد بنده فقط می خواهم ادامه این بحث را به یک صورتی که می توانم عرض کنم یک دید اساسی روی برخورد با مسائل برنامه ریزی وبودجه ریزی هست با توجه به این که همة نمایندگان محترم عنایت داشتند روی این مساله ومسائلی که مطرح میفرمودند حاکی از این بود که روی خود اجازة هزینة ددو ماهه و لایحه ای که فعلا مطرح است بیشتر توجهشان روی خود بودجة 60 است وبحثها بیشتر روی خود بودجه ادامه داشت که ما در حقیقت فکر میکردیم وقتی این لایحه را تقدیم مجلس می کنیم این مسائل مطرح خواهد شد . ما این را به مصداق ‹‹الخیر فی ما وقع›› باز هم این استفاده خیر رادر اینجا می کنیم که واقعاً روی مبحث بودجه یک مقدار بیشت بحث بشود در همین موقعی که لایحه دو دوازدهم تصویب می شود و کار آسانتر بشود برای موقعی که لایحة بودجه 60 مطرح می شود ، یعنی خودبخود تمایلها وجهت دید نمایندگان محترم هم گوئی برای فشردن زمان بررسی و تصویب این مسأله است زودتر می خواهند ک خود بودجه مطرح بشود نه دو دوازدهم
مسألة بودجه ریزی بطور کلی باید گفت که برنامه یک ساله است که به رقم و اقلام کا رهب این صورت منظم می شو .منتهی این برنامة یک ساله خودش باید از یک برنامةعمومی ویک برنامه سراسری کشور و طولانی مدت یاد ید آینده ناشی بشود .در گذشته برنامه های هفت ساله ، پنج ساله قبلا هفت ساله بعد پنج ساله، مقداری حجم کار به ما تحمیل کرده ،همان چیزی که برادر سحابی بعنوان ‹‹میراث شوم›› یک مقدارش را بسیار هم بجاست ،اسم بردند .این کارهای نیمه کاهر که بعضاً 200 قرار داد برای کی طرح الان هست واکثر این قراردادها هم تکلیفش نامشخص است واین قرار دادها هم بیشت ربا دشمنان ما،دشمنان قبلی و فعلی ما واز رژیم قبلی مانده و طبیعتاً این قراردادها را به این سادگی نمی شود با آنها برخورد کرد . کارها نیمه کاره مانده وخودبخود یک کارگاه دایر با پرسنل خودش هست وباید بررسی بشود که چطور این قرار دادها و تعهدات طرفین تنظیم بشود بطوری که بدانیم بجای هر تعهدی چه تعهد جدیدی قرار می گیرد که این کار قابل اتمام یا قابل تعدیل وکم کردن وخلاصه تعیین تکلیف باشد . بنابراین حجم می شود اینجا عرض کرد که 90% کارهای عمرانی ماهمان ماندةکارهای رژیم گذشته است . یعنی د ربودجة 59 که انتقاد هم به آن شد ،آن بودجه ای که در شورای انقلاب تصویب شده وانتقادها هماز یک دید بجاست ولی نسبت به واقعیتی که می بینیم ،می بینیم ما با یک مقدار مسائلی که تحمیل شده به ما برخورد کرده ایم وبالاخره باید تکلیف اینها را روشن کنیم .بنابراین برنامه های پنج ساله گذشتع ، پنجم و ششم خود بخود این کارها را تحمیل می کند توی برنامه های آتی،اعم ازا ینکه 59 باشد یا 60 باشد .این مسأله خودش می رساند که ما علاوه بر اینکه نمی توانیم یعنی حجم آزاد قابل بررسی نداریم که ما برنامةجدیدی بیشتر از آن ده درصدی که یا یک مقدار با فشار بیشتر 15% کارهای جدید ما شروع بکنیم . بیشتر از آن ما حیطة برنامه ریزی نداریم از لحاظ طرحها بنابراین ،این طرحهای قبلی راباید به یک صورت موجه و ضروری ،یعنی آنچه که ضروری است ومی تواند موجه باشد ما بگنجانیم در برنامه های آتی بعنوان برنامة یک سالة آتی که بشود بودجه آن سال. البته در کمیسیونها ی مشترک برنامه ریزی همانطوری که بعرض رسید در یک یک این طرحها وواحدهای اجرائی و سازمانها بررسی می شود ولی باز به اندازة وسع وقت و دقتی که امکانش هست انجام می شود خوب بخاطر همین هم حقیقتاً اگر به این بودجه بذل توجهی بشود همةنمایندگان محترم هم دقت بفرمایند که مواردی را که بنظرشان میرسد دراین بصورت ملاحظات گنجانده بشود . این بررسی بطور جمعی یک بررسی دقیقی یا دقیق تری خواهد بود وهمینطور (البته در مورد همین موضوع د رهیأت دولت هم آقایان مسوولان دستگاههای اجرائی هر کدامشان این دقت را سعی کرده اند بکا ر ببرند ) منتهی باز اندازة همان امکان وقتی و عجله ای که درروی تنظیمش و زمان هست . پس اگر ما بیائیم و صحبت برنامه ریزی را بکنیم ، این در این شرایط اضطراری و زندگی جنگی ما آنچه که در گذشته مانده باضافة ضرورتهای زندگی فعلی مان را می توانیم بصورت یک برنامه در قالب برنامة یک ساله بودجه تنظیم وتدوین کنیم .این می شود آن دیدی که از برنامه ریزی الان می شود داشت ،البته این فقط برخورد موضعی با مسأله است یعنی امسال را یا سال 60 را به نحوی بررسی بکنیم و بتوانیم یک قراری بگذاریم برای نحوة زندگی سال آینده مان ، پیش بینی کنیم که چطور ممکن است در سال آینده کارها انجام بشود .منتهی همزمان بااین از سه ماه آخر سال 59 یعنی از دی و بهمن واسفند یک کلاسهائی یعنی می شود گفت جلسات تا پنج نفر افرادی هستند که مسوولان دستگاههای اجرائی معرفی کرده اند وهمینطور از نهادهایانقلابی. بنابراین ، این حدود 220، 230 نفر می شوند که روی مباحث مکتبی ، نظام اقتصادی در اسلام وهمینطور نظام برنامه ریزی کار می کنند .البته اینها در همان کمیسیونهای مشترک برنامه ریزی از اول فرودین مطرح خواهد شد . یعنی الان شروع شده حاصل این کا رحتی یک مقدارش منتشر شده ، یک مقدارش در حال تصحیح و انتشار است حتماً خدمت نمایندگان محترم مجلس تقدیم می شود که ان شاءالله یا یک بررسی جمعی ، چون برنامه ریزی یک کار جمعی و همکاری وهمفکری جمعی است در سراسر دستگاههای اجرائی و حتی افراد ذی علاقه و باید از همه دعوت کرد واقعاً در این بررسی جمعی مشارکت د اتشه باشند ،مخصوصاً اینکه خط مشی کلی و سیاست های اساسی را قوة مقننه باید بفرمایند وبه همان ترتیب بررسی بشود وعمل بشود ومجدداً در هر موردی ،د هر مسأله ای اینجا مطرح بشود .مشکلات و مسائل حل بشود . کمیسیونهای مشترک برنامه ریزی در بیش از چهل گروه بعنوان گروه کا رهمین لایحه بودجة 60 را کا رکرده اند واین 220-230 نفر که روی نظام جدید اقتصادی مشغول کا رهستند .بااین گروههای کا رهمکاری خواهند داشت از اول امسال که ان شاءالله حاصل کاراینها بصورت قابل عرضه ، قابل تقدیم به قوة مقننه باشد و ان شاءالله در کمیسیونهای تخصصی مجلس ه همزمان یعنی ما این همکاری ا بین کمیسیونهای تخصصی هیأت دولت ، کمیسیونهای تخصص مجلس وکمیسیونها ی مشترک برنامه ریزی که مرکب از کارشناسان سازمان برنامه وبودجه وکارشناسان دستگاهها هستند،این بصورت یک همکاریجمعی بعنوان زمینه برنامه ریزی سال آینده آماده بشود وما امیدواریم با این زمینه برنامةریزی نسبتاً دورتری را ما فوری نتیجه گیری کنیم بطوری که نتیجه حتمی اش این باشد که ان شاءالله بودجه 61 با پیش بینی بهتر و بصورتی که بشود گفت مقدمتاً بودجة برنامه ریزی آماده بشود وسال بعد ما وضعیتی را داشته باشیم که بیشت رقابل توجیه باشد نسبت به معیارهای انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی .
یکی از نمایندگان – آقای هاشم یخارجاز موضوع است .
رئیس- مثل همه آن سخنرانیها یدیگر .آقای خیر شما اگر راجع به دو دوازدهم مطلبی دارید بفرمائید ؟
مهندس موسی خیر(وزیر مشاور و سرپرست سازمان برنامه وبودجه )- بله بنده البته خودم حقیقتاً انتظارم این بودکه این لایحه دو دوازدهم به سرعت همانطوری که انتظار هیأت دولت هم این بود به سرعت تصویب بشود ودر موقع بحث بودجه این مطالب عنوان بشود . منتهی نمایندگان محترم همه درمتن خودبودجه بحث کردند وحقیقتاً اگر لازم نباشد ک الان مطح بشود ،ما این را می گذاریم برای آن وقت خودش که مطرح شدن لایحه بودجه است .بنابراین اگر باین ترتیب نمایندگان محترم بفرمایند بنده این مبحث را می گذارم برای موقعی که لایحه بودجه مطرح می شود ویک مقدار روی خود همان لایحه دو دوازدهم صحبت می کنیم کهکمتر وقت مجلس هم گرفته بشود .
محمد یزدی – آقای هاشمی ایشان فرمودند که سؤالات جواب داده شده است ولی یک سؤال مانده است .
رئیس- لطفاً سؤالتان را کتبی بدهید . که از ایشان بخواهم جواب بدهند
مهندس موسی خیر- د رهر حال ما باز هم می توانیم مساله را چند نوع ادامه بدهیم .یکی سوالهای مانده را جواب بدهیم که بحث کلی روی دو دوازدهم به این شکل است که واقعاً چون فرصت بررسی بودجه نیست یا بودجه ای که بخواهد از اول فروردین قابل اجرا باشد باید د راسفند تصویب شده باشد یا لااقل همین الان در حال تصویب این بودجه باشیم . چون این منظور حاصل نیتس . معمولا مکانیزم درسالهای پیش اینطور بوده که اجازة خرج را دو ماه یاسه ماه بعضی وقت ها ا زمجلس گرفته می شد که د راول سال ما گرفتاری از نظر کارهای اجرائی نداشته باشیم . ما می توانیم اول گزارش اقتصادی را مرور و بررسی بکنیم بعد از سؤالهائی که پاسخ داده نشده ویکی هماینکه د رنهایت بنده تقاضا کنم که به علت اینکه این خرج ، این هزینه جاری الان هم که در حال انجام است می شود گفت که مجوز قانونی ندارد حقیقتاً به این علت ما به استناد پشتوانه اینکه این لایحه تقدیم شده و پذیرفته شده در کمیسیون هم تصویب شده ، به این علت فکر می کنیم که در مرحلة رسیدن به مجوز هست . بنابراین ،هر چه زودتر تقاضای ما این است که تصویب بشود بطوری که ما برای کارهائی که انجام می شود مجوز قانونی داشته باشیم ،ضمناً همزمان با آن بودجه را تقدیم مجلس بکنیم وروی مباحثی که اینجا مشکلاتی هست بررسی بشود وبحث بشود، سؤالهائی که اینجا رسیده است .
رئیس- قبلا باید این سؤالها را شما مطالعه کنید .
مهندس خیر- الان داده اند .
رئیس- می بایست سوالات را به ما میدادند،خواهش می کن سوالات را به مابدهید به ایشان ندهید .
مهندس موسی خیر- سوال اول مطرح است که این عدهای که مشغول تحقیق و بررسی هستند آیا این لایحه دو دوازدهم هم از نتایج آن تحقیق بر خوردار هست یا نه ؟
بنده جوابم به این سوال این طور است که طبیعتاً چون کار شناسائی که مشغول آن کار هستند ذهنشان درگیر آن بررسی و تحقیق هم هست از این طرف هم می خواهند به یک نحوی کا راجرائی هم متوقف نماند وبه این علت می شود گفت که متأثر هست .ولی حقیقتاً می توانم عرض کنم که به آن شکلی دراین مورد بخصوص زیاد اثری داشته باشد وجز اینکه ما لوایح مال قبل را آمده ایم به نحوی در قالب زمان واجراء وکار اجرائی تقدیم مجلس کرده ایم بیشتر از آن اثری ندارد ولی این تمایل هست که اگر این اجازه خرج داده بشود در آن دو ماه هم که تخصیص اعتبارات داده بشود از طرف سازمان برنامه وبودجه ووزارت امور اقتصادی ودارائی . بنابراین ،د رهمانجا هم یک بررسی می شود که این هزینه ضرورت دارد یا می شود حذف کرد ؟ کماا ینکه ما صرفه جوئی های سال 59 را با همین مکانیزم تخصیص مقداری انجام دادیم .بنابران بررسیهائی که در جریان است خودبخود برای ما یک آگاهی خواهد داد که در موقعی که تخصیص اعتبارات جاری وعمرانی را می دهیم مقداری آگاهانه تر تصمیم بگیریم اعم از اینکه خود دستگاه اجرائی باشد یا سازمان برنامه وبودجه باشد ؟ چون دستگاههای اجرائی هم هم زمان رویاین تحقیق ها هستند .پس اثر می گذارد مخصوصاً درروش اجرائی اش، ولی در خود لایحه گمانم این است که بسیار ناچیز است یعنی هیچ اثری میتوانمی بگوئیم نتیجه آن بررسی ها ندارد
سؤال دومی که مطرح است : با تصویب لایحه دو دوازدهم تکلیف ارقامی که در بودجة 59 می باشد واگر نگوئیم خلاف شرع است ، حداقل خلاف عرف ویا غیر ضرورری به نظر می رسد چه خواهد شد ؟ بنده فکر میکنم با این توضیحی که برای سوال اول عرض کردم ،مقداری پاسخ داده شد ولی باز هم مشخص تر می شود عرض کرد که واقعاًدر گذشته هماینهزینه هائی که قاب ل حذف بوده ولی کی مقدار به علت نبودن وقت و فشردگی کارها خوباین هزینه ها مقداری داده شده ، کمااینکه مثلا در مورد فرض بفرمائید فرهنگسرای فلان موزه یا جائی که اینجا بحثش شد، اینها بیشت رحقوق کارمندانشان است . وما امیدواری مان این است که آن کارمندان هم خودشان را تطبیق داده باشند با معیارهای اسلامی و مشغولند همان فرهنگ سرا و همان موزه را وبالاخره کاری وری آن صورت می دهند والبته اگ رمسوول دستگاه اجرائی بیشتر فرصت داشته باشد برسد ، حقیقتاً با ارشادی که می کند این هزینه ها هم ان شاءالله به هدر نرود ولی بهر حال مقداری دراین شرایط انقلابی هزینه هائی که در بودجه 59 بود بصورت حقوقهای بیکاریهای پنهانی یک مقدارش شاید عمدی هم نباشد ، عده ای از کارمندان محترم دولت علاقمند هستند کاری بکنند ممکن است بعلت فشردگی کارها هنوز تکلیفی برای آنها تعیین نشده .
مثلا نگفته اند که فرهنگسرای نیاوران و قطعاً هدفش برنامه اش چه باشد البته مشغولند بصورت موزع، بصورت قابل استفاده برای عموم و نشان دادن جنایات رژیم منحوس پهلوی قابل استفاده باشد ، ولی تا اینهابراه بیفتد خوب یک مقداری می شود گفت که این هزینه ها شایدغیر ضروری ویا غیر شرعی و یا غیر عرفی باشد که آن را هم ما سعی می کنیم د رمکانیزم تخصیص مقداری بررسی بشود . یعنی هر ماه که بودجة یک دستگاهی تخصیص داده می شود . مخصوصاً بودجة جاری آن چون تخصیص اعتبارات عمرانی برای سال 59 بعلت ایجاد تسهیلات برای مجریان متوقف شده بود یعنی اعتبارات تخصیص یافته تلقی می شد . اگرموافقت نامه یک طرح ییا برنامه بین دستگاههای اجرائی و سازمان برنامه وبودجه مبادله می شد آن اعتبار هم تخصیص یافته بود واز خزانه پولش را می گرفتند . اما در مورداعتبارات جاری اینطور نیست . اعتبارات جاریهر سه ماه تخصیص داده می شود و بررسی می شود که اینها واقعاً ضروری هستند واگر باز هم بر اساس میزان وسع وقت که نسبت به آن بشود بررسی دقیقه تر کرد ، مقداری جلوی این هزینه ها هم در موقع اجراء گرفته می شود . بنابرایناگر احتمالا ما لایحة قانونی بودجه 59 را که شورای انقلاب تصویب کرده بود نارسائیهائی در آن می دیدیم واینجا ذکر شد بعضی هایش هم کاملا بجا بود .اینها ر موقع انجام هزینه مقدار زیادی تعدیل شده و همین صرفه جوئی که از 1590 یعنی از مصوب 1810 که با اضافاتش 1850 بوده وما 1590 عملکرد داریم ، یک مقدار همت همة مردم شرافتمند است در صرفه جوئی در این شرایط اضطراری و زندگی جنگی و مقداری هم واقعاً حذف این هزینه های زائد و غیر ضروری و غیر شرعی و غیر عرفی است که اینجا در این سؤال مطرح است وما می توانیم این را مطمئن باشیم که در لایحة اجازة هزینه دو ماهه یا دو دوازدهم بودجه هم همین مکانیزم باز بهتر و بصورت دقیق تری عمل و انجام خواهد شد یعنی چیزی را که اینجا تصویب می شودامید این است که به دستگاههای اجرائی ایمنی سپرده می شود که خودشان موازین شرعی را رعایت می کنند ورد موقع هزینه حداکثر دقت را می کنند کهاین هزینه های بی جا حذف بشود .
بنابراین بنده باز هم بعرض می رسانم که تصویب ملاک است برای هیچ اشکالی ندارد،ادامةآن عملکرد سال 59 است که بهترین ملاک است برای نوع زندگی مثبت سال گذشته .سال گذشته با همة گرفتاریهائی که بودههیچ دستگاهی از نظر بودجه ناراحتی نداشت . فشار بود، تحمل کردند،اینهم یک وجهة انقلابی مردم شرافتمند ایرانهست وهمه در این سهیم بوده اند و بنابراین باز هم ما آن زندگی را مثل این است که دو ماه دیگر ادامه می دهیم و بهوجه دقیق تری از لحاظ بررسی موقع هزینه کردن و هم زمان با آن لایحة بودجه 60 را بررسی می کنیم . بنابراین تصویب این لایحه به نظر بنده که نظر هیأت دولت رااینجا منعکس می کنم هیچ اشکالی پیش نخواهد آورد ونمایندگان محترم مجلس می توانند مطمئن بشوند که تا حد دقت ، تا حد ممکن مصرف این وجوه حتی از نظر شرعی و عرفی هم رعایت خواهد شد، یعنی هم قانونی خواهد بود هم شرعی و عرفی در حد دقت وآگاهی مسؤولان اجرائی . ان شا ءالله . سؤال دیگری هم هست که بااجازه مطرح می کنم . سؤال این است کهبه چه دلیل لایحة دولت بصورت تقاضای پرداخت دستمزدها یعنی بودجة جاری مطرح نگردیده تا هزینه ها وموارد غیر شرعی پرداخت نگرددو احتیاجی به استفاده از مکانیزم تخصیص نباشد ؟ پاسخ حقوق ودستمزد ،یک قسمت از هزینه هایچرخیدن آن دستگاه اجرائی است . آن کارکنانی که درهر دستگاه اجرائی هستند همة وسائل اجرائی دیگر را هم لازم دارند منجمله ابزارهای کار،آب ،برق،اجازة محل وخلاصه آن 20 مادة هزینه را لازم دارند علاوه بر آن دستگاههای اجرائی هزینه های جاریشان برای این است که روی پا بایستند وبتوانند سرمایه گذاری های مفید و اقتصادی راانجام بدهند و گرنه خوب بودنشان فقط بصورت بودن ومنتظر شدن برایاینکه پول طرحهای عمرانی برسد وبعد کار را شروع بکنند بنابراین تمام این اقلام هزینه اعم از جاری و عمرانی اینها ضروری است لازم است حتی برای یک روز، با ذکر اینکه در طرحهای عمرانی هم ما حقوق دستمزد داریم یعنی ما در آنجا هم احتیاج داریم که حقوق ودستمزد پرسنل کارکنان طرح های عمرانی را بپردازیم اگر قرا رباشد اقلام دیگر هزینه را نپردازیم باز آنها هم متوقع خواهند ماند ومتوقف خواهند بود ونمی توانند کار را ادامه بدهند بنابراین فکر می کنم که ضروری است که تمام اقلام هزینه تصویب بشود ورد اجراءدستگاه تخصیص دهنده بودجه که دستگاه اجرائی هست یعنی وزارت امور اقتصادی و دارائی و سازمان برنامه وبودجه ، اینها هزینه های غیر ضروری را خود به خود حذف بکنند واین کار را رکدند وباز هم ادامه خواهند داد.
رئیس- یکی دو سؤال کوتاه است که البته توی پیشنهادها میتواند بیاید در جزئیات است تو پیشنهادها هم میاید ببینید یکی سوال کردند تکلیف بودجه سری چه خواهد شد؟ جزو پیشنهادها دربارة این چیزی آمده آنجا بحث می شود یکی هم ،آیا برای جذب نیروهای بیکار در این بودجه چیزی منظور شده یا نه؟ خوب همان مجموعة بودجه است دیگر که دیدید که آن در اختیارتان است
موحدی ساوجی- آقا فعلا بحث در جزئیات نیست .
رئیس- بله در جزئیات اینها را میتوانیم بحث بکنیم آقای خیر شما دیگر اینرا جواب ندهید .متشکر.
هادی غفاری- سؤال ما جوابش چه شد آقا؟
رئیس- عرض کردم پیشنهاد آمده درباره بودجه سری بعد به موقع مطرح میشود متشکر آقای خیر.
خیر- والسلام علیکم ورحمت الله .
رئیس- آقای آشنا شما مطلبی دارید .
یکی از نمایندگان – بودجه سری سؤال آقای غفاری چه شد ؟
رئیس- عرض کردم هنگام بحث در جزئیات بودجه مطرح میشود .
آشنا(معاون وزارت دارائی )- بسم الله الرحمن الرحیم . بنده مقدمتاً بعنوان معاون وزارت دارائی ومسؤول خزانه مملکت می خواستم به استحضار نمایندگان محترم برسانم که بپاس حرمت قانون چون تا این تاریخ مجوزی برای پرداخت هزینه های سال 60 از مجلس شورای اسلامی تحصیل نشده بوده دینازی پرداخت نشده خواستم این مور عنایت و توجه نمایندگان محترم باشد .عرض کنم مطالبی را که من می خواهم به عرضتان برسانم قسمت اعظمش را جناب خیر فرمودند ولی فقط من اجازه می خواهم که به صورت فهرست واربعضی از مشکلات را اشاره بکنم که هم برای نمایندگان محترمی که در موافقت صحبت کردند یک اطمینان قلبی باشد و برای نمایندگان محترمی که در مخالفت صحبت کردند هم همینطور و برای روشن شدن ذهنشان ، ضمن اینکه سعی می کنم کاملا برای عدم تضییع وقت مجلس محترم به اختصار بپردازم واز تکرار گفته شده ها خود داری کنم . با توجه به اینکه یکی از موهبت های وره آوردهای انقلاب شکوهمند اسلامی ملت ایران یکی شدن دولت ومجلس ومردم واز بین رفتن فاصله ها هست ،بنده بعنوان یکی از مسؤولان دولت با کمال صراحت و صمیمیت اعتراف می کنم که بسیاری از مطالب گفته شده توسط نمایندگان ، چون نمایندگان محترم موافق یا مخالف در مورد اشکالات موجود واقعیت دارد وباید این واقعیت تلخ را بپذیریم ولی مطلب مهم این هست که توجه بکنیم این اشکالات ناشی از چه است ؟ وبه چه نحو قابل رفع هست .اشاره شد که میراث شومی از رژیم منحوس گذشته برایاین مملکت باقی مانده ، من فقط به قسمتی از این میراث در ارتباط با بودجه و اثری که می تواند روی بودجه مملکت داشته باشد فقط بصورت فهرست وار اشاره می کنم .اول مسأله اتکاء به درآمد نفت، این کاری بوده که در این مملکت با برنامه ریزی دقیق امپریالیسم و عمال داخلیش دقیقاً برنامه ریزی شده ، طی سالیان دراز برای اینکه این مملکت را متکی به یک درآمد و آنهم درآمد نه بلکه به ثروت ملی بکنند که هم ثروت ملی ما را غارت کرده باشند و هم اینکه منافع خودشان را تأمین بکنند وهمدر چنین روزهائی ، چنین مشکلاتی را برای این ملت پیش بیاورند و بعد در آخر هم عرض خواهم کرد که آیا در یک مدت کوتاه یک چنین اتکاء شدیدی را که حتی گاهی تا 90 درصد منابع تأمین بودجه درآمد نفت بوده و تازه درآمدهای دیگر هم ،درآمدهای مالیاتی هم همینطور که استحضار داردی در حقیقت باز متکی به درآمد نفت بوده است چون بابگردش درآمدن این درآمد در مملکت درآمدهای دیگری تولید مشد واز آن درآمدها مالیات گرفته میشده واگراین درآمد نبود، درآمدهای دیگر هم قطعاً موثر بود . آیا با مشکلات دیگری که عرض خواهم کرد قضاوت بفرمائید که در چه مدت این اتکاء شدید را میشود از بین برد ؟ رژیم سابق یک غول بوروکراسی برای این مملکت باقی گذاشته ، با برنامه ریزی دقیق به نحوی که دستگاه دولت را وسیع کرده برایاینکه در گذشته یکتجربه ای برای امپریالیسم حاصل شده بود وآن ، این بود که اگر مملکت را د ر حصر اقتصادی هم قرار بدهند وقتی که کشاورزی خود کفا باشد و دامپروری و صنایع دستی ملت می تواند با یک مقدار فداکاری و ایثار روی پای خودش بایستد چون این تجربه تلخ را از نظر خودش بدست آورده بود ،بود ، سعی کرد که برنامه ای را در این مملکت فراهم بکند که کشاورزی و دامپروری مملکت را نابود بکند برایاین کار سعی در هر گوشنه این مملکت که کا رشخصی و مستقل داشت به کشاورزی و دامپروری اشتغال داشت آمد و کارمند دولت وحقوق بگیر دولت شد و این غول عظیم را بوجود آورد از یک طرف افراد را از اتکاء به نفس بیرون آورد و نان خور دولت کرد اصطلاحاً که تو سری خورتر باشد و بهتر سیاست های آن رژیم بهش دیکته بشود و عمل بکند واز طرف دیگر کشاورزی و دامپروری و صنایع دستی از بین برود و زمینه برای فروش محصولات آنها هم فراهم بشود این رااستحضار دارید که یک اشاره فقط می کنم یکی از راههائی که ای ن کار را کرد این بود که میرفت برنج را ، گوشت را ، مواد خوراکی را از خارج از محل همنی ثروت ملی مملکت میخرید و پول را به جیب اربابهای خارجی میریخت ومیاید تفاوت این و آن را درشهرها بدون اینکه روستانشینان محروم همانطور که بعضی از نمایندگان محترم اشاره فرمودند برخوردار از این بشوند اینر ا به قیمتی خیلی ارزانتر قیمت تمام شده بطوریکه برای کشاورز داخلی و برای دامدار داخلی قابل رقابت نباشد ، به مردم عرضه میکرد ، گوشت را کیلوئی 8 تومان به قصاب تحویل میداد در حالیکه چند برابر این برایش تماممیشد که بخرد این هدف کمک به مردم نبود ، هدف نابودی دامداری داخلی بود، هدف نابودی کشاورزی داخلی بود و هدف به استثمار کشیدن کشاورز و دامدار بود که بیاید ویک حقوق بخور ونمیربگیرد وهمینطور که عرض کردم تو سری خور باشد و دستگاه بهتر بتواند ،بهش تحمیل بکند .خوب حالا دولت بااین غول عظیم چه بکند با این انبوه کارمندان چه بکند . در این شرائط سیاسی دراین شرائط مملکت آیا ره آورد انقلاب اسلامی این باشد که دولت تمام کارمندها را اخراج بکند به خیل بیکاران جامعه اضافه بکند ؟ این مشکلی را حل می کند ؟ اصلا پس این یکمساله عمیقی است ،اینکه ملاحظه می فرمائید که بودجه جاری چرا پائین نیامده علیرغم حذف ساواک ودربارو بسیاری از دستگاههای دیگر ، یکی از دلایل مهمش این هست که این غول عظیم وجود دارد واین مستلزم یک برنامه ریزی عمیق وهمه جانبه است که با کارکنان دولت پس از بررسیها و تجدید سازمان آنهائی که زائد تشخیص داده بشوند چه برنامة صحیح و سازنده ای که منطبق با قانون اساسی ونظام جمهوری اسلامی ایران باشد در نظر گرفته برایشان ؟ در هر حال قبول بفرمائید که بسرعت و با تصمیمات عاجل و احساسی نمی شود با این قضیه روبرو شد و بسیاری از مواردی که یکی از آقایان نمایندگان محترم اشاره فرمودند عناوینی را از بودجه خواندند که فلان موزه یا فلان نگارستان و فلان هنرسرا وجود دارد جناب خیر هم پاسخ دادند این حقوق کارکنانی است که باقی ماندند واین مشکلی است که عرض کردم والا دیگر آن دم ودستگاه آن مسؤولان طاغوتی با آن حقوق های گزاف وکمر شکن وجود ندارند . پس یکی از عوامل مؤثر در اینکه بودجة جاری را خیلی نمی شود پائین آورد این عامل هست کهمحتاج زمان و بررسی همه جانبه هست ولی علیرغم این ملاحظه می فرمائید که همانطور که توضیح فرمودند از طریق تخصیص اعتبار تا آنجائی که امکان داشته در هزینه ها صرفه جوئی شده این هزینه های جاری که یک هزینه هائی است که قسمت عمده اش حقوق ومزایا هست وقتی از هزار و هشتصد وده میلیارد اعتبار فقط هزار و پانصد ونود میلیارد پرداخت می شود و بیش از دویست و ده میلیارد صرفه جوئی میشود ،این نشان دهنده این دقت و وسواس و علاقمندی است که به کار رفته برایاینکه حتی الامکان هزینه هائی که قابل اجتناب هست و پرداخت نشود،پرداخت بشود،بخصوص که در آخر اشاره خواهم کرد که این را د ررابطه با جنگ یک شاهکار محسوب می شود بدون اغراق با نهایت صداقت عرض می کنم ، شما ببینید در دنیا حتی ممالک صنعتی پیش رفته جنگی پیش میاید تبدیل اقتصاد زمان صلح به اقتصاد زمان جنگ چه هزینه هائی سرسام آوری بدنبال دارد و چه تورمی را بدنبال دارد و چه قحطی ایجاد می شود برایاینکه حتی در یک کشور صنعتی وقتی که جنگ وقوع پیدا می کند اصلا اقتصاد زمان صلح تبدیل به جنگ میشود ، تمام کارخانجات دستاز تولید می کردند برمیدارند ومیایند نیرویشان را وامکاناتشان را در اختیار تولید کالاهائی که در جنگ مورد نیاز هست اختصاص می دهند واین خوب هم باعث هزینه اضافی می شود وهم باعث کمبود کالاهائی گکه کارخانجات قبل از جنگ تولید می کردند میشود ود رنتیجه باعث گرانی کالاها وکمبود کالاها ومشکلات دیگری میشود ملاحظه می فرمائید که این هم البته یکی از مواهب الهی است و یکی از ره آوردهای انقلاب است و همان نعمتهائی است که جناب خیر فرمودند ماباید شکر گزارش باشیم ولی نقش دولت را هم با رهنمودهای نمایندگان محترم در این مورد نباید ندیده گرفت و لااقل قبول کرد که در این راه گام برداشته و زحمت کشیده و پس توجه داشته واین وسواس نمایندگان محترم رادراین مورد در حقیقت اعمال کرده والا اطمینان داشته باشید که امکان نداشت یک جنگ طولانی شش ماهه که حتی برای کشورهائی که اقتصاد غول آسا دارند تحملش مشکل هست ، شما می دانید کشورهائی نظیر اسرائیل ملعون ، در شش روز یا 7 روز که می جنگد توان ادامه جنگ را ندارد به همین جهت سعی می کند که جنگ هایش کوتاه باشد ودر کوتاه مدت آسیب وارد بکند وحتی ابرقدرتی مثل آمریکا در جنگ ویتنام از نظر اقتصادی داشت از پا در میامد و بزرگترین عاملی که وادار به عقب نشینی وکوتاه آمدنش کرد همین عامل بود والا از چیز دیگری ابا نداشت وشرم نداشت از جنایت پس قبول بفرمائید که این یک کار فو قالعاده ای بوده که موهبت الهی وبده و دولت هم چون متکی به پروردگار بوده ومتکی به ملتی که شهید پرور هست بوده این توفیق را پیدا کرده که بدون اینکه نه تنها هزینه ای اضافه بر اعتبارات با تحمل 6 ماه جنگ به مملکت تحمیل نکرده بلکه مبلغ قابل توجهی در اعتبارات جاری صرفه جوئی کرده .از مختصات دیگر این میراث شومی که اشاره شد اینهست که اسکناس در گردش در نیمه اول سال 57، چهارصد میلیارد ریال بوده فقط در 6 ماهه دوم سال 57 پانصد میلیارد ریال اسکناس اضافی منتشر شده وبه جریان گذاشته شده یعنی حجم اسکناس در گردش یک باره از دو برابر هم بیشتر شده ، در سال 57 یکباره از 400 میلیارد ریال به 900 میلیارد ریال بالغ شده . و تازه در زمینه برنامه ریزی، این برنامه ها چه بوده ؟ این برنامه هائی بوده است که یکی از همکاران اشاره کردند که از طرف آمریکا دیکته میشده ودستگاه برنامه ریزی این را در جهت تأمین مصالح ومنافع امپریالیسم تنظیم می کرده این برنامه یک چیزی نبوده که فقط روی کاغذ باشد و فوری بشوداینر ا بست و کنار گذاشت این آثار شومش در تمام شؤون اقتصادی واجتماعی مملکت ظاهر بوده وبه طور بارزی خودش را نشان می داده وهمینطور که جناب خیر اشاره فرمودند این زمان طولانی نیاز د دارد تا این آثار شوم را از بین ببریم وکارهای نیمه تمامی را که مفید تشخیص مید هیم ادامه بدهیم وکارهائی که میشود کنار گذاشت . کنار بگذاریم ،پس این هم زمان بیشتری از این وقت محترم مجلس را بگیرم ولی تصدیق بفرمائید که دولتی ک درشروع کارش تقریباً در مهر ماه بااین مسائل گذشته روبرو بوده وبا جن تحمیلی و عظمتش که عرض کردم با آثاری که می توانست داشته باشد ، چطور میشود انتظار داشت که در ظرف این شش ماهی کهمصدر کار بوده این همه مصائب را از بین ببرد ؟ این را من فقط صرفاً برای دفاع از دولت عرض نمی کنماین را عرض می کنم که توجه بشود که اگر ما انتظار داشته باشیم که این مسائل یک باره حل بشود واقعاً نخواهد شد این محتاج برنامه ریزی و صبر هست ولی باید در جهتش قدم برداشت و بهمین جهت من به سهم خودم بعنوان عضو کوچک دولت از راهنمائی های صادقانه و صمیمانه ای که همه نمایندگان چه مخالف و چه موافق فرمودند تشکر بکنم . با این که من د رمقام پاسخگوئی به نمایندگان محترم نیستم ولی متأسفانه یکی از آقایان نمایندگان چون اشاره ای به یک آیه شریفه ای فرمودند که در آن اشاره به سفاهت شده بود، البته نماینده محترم دیگری پاسخش را عرض کردند ولی قضاوت د راین مورد را من بعهده خود نمایندگان محترم می گذارم .آیا دولتی که بااین مشکلاتی که عرض کردم همین مساله جنگ را به این ترتیب به یاری پروردگار و همت این ملت شهید پرور برگزار کرده برازنده اینعنوان بود؟ و آیا این آیه را پروردگار برای این منظور نازل فرمودند ؟ و آیا بجا هست از آیات الهی برای مقاصد سیاسی استفاده کردن ؟ و آیا حق را لباس باطل پوشاندن نیست ؟ که همان قرآن آن همه نهی کرده ؟و ائمه توصیه فرمودند؟
گلزاده غفوری- اگرفرصت بدهید ، جواب میدهم .
آشنا- من چون کوچکتر از آن هستم که در این مورد قضاوت بکنم این قضاوت رابه خود نمایندگان محترم که اکثراً از مراجع عظام هستند واگذار می کنم .
رئیس- خیلی متشکر.
غفوری- اگر فرصت بدهید جواب داده میشود .
آشنا- در خاتمه عرض می کنم که این صحیح هست کهبودجه سال 60 هم حتی به مقداری متکی به مصائب گذشته که عرض کردم به یک باره قابل محو نیست هست ، ولی عرض کردم این نیاز به کار دارد دقیقاً یکی از مهمترین عوامل تاخیر در تقدیم لایحه بودجه سال 60 درست همین مطلب است ، یعنی اگر دولت می خواست بطور سرسری یک بودجه ای را که روی روال گذشته تنظیم شده با سرعت به مجلس تقدیم بکند باور بفرمائید که این کاری است که د رعرض دو هفته می توانست انجام بدهد عکس برداری از روی بودجه 59 و تقدیمش به مجلس که زمانی نم یخواست که باعث بشود بودجه سال 60 یا تأخیر به مجلس تقدیم بشود این وسواسی است که دولت بکار برده که جدا از کار سازمان برنامه مدتهاست دارد خودش با تعیین کمیته ویژه ای که اعضای دولت درش شرکت دارند دارد کار می کند کهبلکه بتواند هر چه بیشتر در شرائط فعلی آن آثار شوم را کمتر بکند واین دقیقاً دلیل یا مهمتر عامل تأخیر در تقدیم لایحه بودجه سال 60 که همچنین جناب خیر فرمودند از طرف سازمان برنامه تهیه شده و آماده است که حالا خدمت ایشان هست و حضورتان ارائه کردند اما در دو نکته مغایرت این لایحه با شرع مقدس وبا قانون اساسی هم بنده اجازه می خواهم یک توضیح مختصری عرض بکنم با قانون اساسی اعضاء محترم شورای نگهبان تشریف دارند قضاوت به موجب قانون وهم از نظر تخصص از طرف آقایان هست فقط بنده به عنوان یکمسؤول دولت این نکته را لازم می دانم عرض بکنم که همانطور که یکی از نمایندگان محترم هم پاسخ دادند اصل 52‹‹ که مقرر می دارد لایحه بودجه کل کشور باید به مجلس تقدیم بشود ›› بهیچوجه مانع از این نیست که جزئی از این تقدیم نشود، پس با قانون اساسی بهیچوجه مغایرتی ندارد .
گلزاده غفوری- اینها جواب دارد آقا.
آشنا-از نظر شرع هم چون اتکاء فرمودند به آ“ هزینه های تجملی وتشریفاتی که در قانون عناوینش را قرائت فرمودند وبه استناد آن فرمودند که با شرع مغایرت دارد ،آنرا هم توضیحش را جناب خیر فرمودند بنده هم اضافه کرم که این فقط حقوق کارکنان آن دستگاههائی است که باقی مانده و آن حقوق هم تعدیل شده ، همچنانکه استحضار داردی بطور کلی حقوق کارکنان دولت تعدیل شده و یک سقف و حداکثری برایش در نظر گرفته شده و این هم تا زمانی است که تکلیف کلیه آنها روشن بشود چون بسیاری از اینها بتدریج دارد یا منحل میشود یا در دستگاههای دیگر ادغام میشود وبهیچوجه آن هزینه های تجملی وتشریفاتی پرداخت نمی شود، چون همان موزه ها، همان مراکزی که اشاره فرمودند یک مقدار بیت المال و ثروت مملکت در آنجا هست وآنها احتیاج به حافظ ونگهبان وافرادی دارد که آنها را حفظ بکنند وحراست بکنند برایاینکه از بین نرود وحیف ومیلنشودتازمانیکه تکلیف دقیقتریبرایشان روشن بشود، درخاتمه ضمن تشکر ازاینکه حوصله فرمودید و عرایض بنده را استماع فرمودید، به عرایضم خاتمه میدهم فقط همانطور که درابتدای عرایضم استحضار دادمهیچ نوع هزینه ای پرداخت نشده واگر در ظرف یکی دو روز اجازه پرداخت هزینه حقوق صادر نشود، حقوق فروردین ماه با مشکل مواجه خواهد شد برای اینکه د رسراسر مملکت و اقصی نقاط که موجبات این فراهم بشود لازم هست که بزودی مااجازه این کار را و بخشنامه اش را صادر کنیم واین کار را ما نمی توانیم بکنیم مگ راینکه این لایحه دو دوازدهم تصوی ب بشود، ایننکته را هم اضافه بکنم که این لایحه آن د لایلی که آوردم که خلاف شرع وخلاف قانون اساسی نیست اهدافی که این لایحه دارد را بطور خلاصه یعنی اگر این تصویب بشود مخارجی که از آن پرداخت می شود تهمش را عرض می کنم . یکی حقوق ومزایای کارکنان ، قسمت عمده اش این است چیزی حدود 200 میلیاردش در دو ماه صرف این کا رخواهد شد، یکی تداوم طرحهای نیمه تمام است ، طرحهائی ک در سال گذشته راهی بوده نصفش انجام شده والان نیمه کاره است کارگر در آنجا هست مقاطعه کار هست و توقف این جز ضرر برای مملکت و تأخیر در انجام کارها ثمرة دیگری نخواهد داشت ، قسمت سوم که تبصره خاص دارد وملاحظه فرمودید مخارج جنگ است اعم از جنگ زدگان ویا درارتباط مستقیم با جنگ ، این سه رقم عمده ومهمی است که در صورت تصویب این لایحه پرداخت خواهد شد . من عرض دیگری ندارم و …
رئیس- آن سؤالی که دادم اگرجواب دارید بفرمائید .
آشنا – این سؤال دیگری است قربان که د رارتباط با این مطلب نیست این قضیه جداگانه ای است .
رئیس- بسیار خوب.
گلزاده غفوری- می خواهید شفاهی مطرح کنم سؤالم را آقا.
رئیس- سوالی بود که ایشان میفرمایند مربوط به مطلب بودجه نیست .
گلزاده غفوری- نه چرا دنباله حرف ایشان است دیگر.
رئیس- حالا هر حرفی ایشان داشتند که سوال ندارد آقای مظفر اگر شما توضیحی دارید از طرف کمیسیون بودجه بفرمائید .
قره باغ- آقای هاشمی بقدر کافی صحبت شددیگر احتیاج به توضیح ندارد.
رئیس- حالا اگر توضیحی دارند میدهند .
عباس مظفر- بسم الله الرحمن الرحیم. در رابطه با لایحه دو دوازدهم بودجه سال 1360 چند نکته بود که لازم دیدم که به خدمت برادرها وخواهرارن عرض کنم ، مادر سال 60 ومخصوصاً در کوتاه مدت تا مدت لااقل سه سال نیاز به برنامه های کوتاه مدت داریم تا بتوانیم از این بحران اقتصادی و برزخ اقتصادی بگذریم و بهبرنامه های طولانی مدتی که ان شاءالله با آرامش مملکت به آن نائل بشویم، دو مطلب خیلی مهم هست که ما رابرای رسیدن و فکر کردن اصولا در مورد برنامه های طولانی مدت باز میدارد یکی مساله اشتغال هست واز بین بردن بیکاری و دوم مبارزه با تورم واین دو تا باشعار صرفمسلماً برطرف نخواهد شد وماباید در برنامه های کوتاه مدت خودمان این دو مطلب را حتماً در نظر داشته باشیم در رابطه با بالابردن سطح اشتغال وبالا بردن ظرفیت اقتصادی که مملکت ما از ظرفیت اقتصادی بالقوه زیادی برخوردار هست مسلماً سرمایه گذاری در بخشهای بخصوص تولیدی و اعتبارات عمرانی باید دستمان تا جائی که امکان دارد باز باشد ومسلماً به مفید بودن طرحها و بازگشت سریع این سرمایه توجه خاصی بشود واز اهدافی که باید در قانون بودجه سال 60 حتماً د رنظر بگیریم آزاد کردن نیروها هست با یک نگاهی به بودجه ها یمخصوصاً قبل از پیروزی انقلاب می بنیم بودجه ها معمولا برای بستن ومحبوس کردن نیروهای ، مخصوصاً بود، اگر یک سری به داشنگاهها بزنیم ویا ادارات دولتی که ا زجنبه ها یتخصصی بیشتری برخوردار هستند می بینیم حقوق ها و دستمزدها بیشتر برای محبوس کردن تخصصها وانرژیها بکار گرفته شده والان هم اگر ما به دانشگاهها نگاه کنیم به ادارات وسازمانهای دولتی که جنبه فنی بیشتری داشته باشند نگاه بکنیم ، می بینیم که به عده ای از کسانیکه 17،18 سال درس خواندند در یک رشته بخصوص کارشان فقط و فقط نشستن در یک چهار دیواری هست وچون خودشان را بیهوه می بینند وپولی را که از دولت واز این بیت المال می گیرند به حق نم یبینند کارشان چه بسا بیشتر در جهت خلاف انقلاب باشد همه را عرض نم یکنم ولی عده ای را خود بنده مشاهده می کنم د ردانشگاهها ومسلماً با آزاد کردن این نیروها باید مهار هم بشوند طرح فرض بفرمائید جعهاد دانشگاهی یکی از سیاستهای جالبی بود که باید در تمام سطوح در نظر گرفته بشود ،دومین هدف در برنامه های کوتاه مدت مساله پائین آوردن تورم هست واز بین بردن رکود اقتصادی البته این را قبل گفتم ،آن فاکتورها وعواملی که در تورم نقش بسیار اساسی دارند یکی مساله هزینه های جاری هست که مسلماً حالت مصرفی دارد .دوم بخشی از هزینه های عمرانی که اینها ماهیت جاری دارد مثل حقوق ودستمزد که به کارگر باید داده بشود ،اینها مسلماً یک ماهیت جاری دارند و باعث تورم میشوند وبایددر بازار مصرف،کالای مصرف به اندازه وفور باشد از عوامل مؤثر در بالا بردن تورم بد بودن الگوی مصرف هست که تبلیغات باید نقش بسیار موثری را بازی کند ودولت به اینمساله باید توجه داشته باشد د رسطوح مختلفش وزارت بازرگانی در وارد کردن کالاهای مصرفی باید بسیار دقیق باشد وبتواند الگوی مصرف را تعدیل کند وهمچنین سیستم توزیع هست که نقش بسیار موثری دارد، در رابطه بااین دومساله ومشکل اجتماعی یکی اشتغال و دیگری بیکاری وتورم ، صادرات نفت نقشی بسیار اساسی دارد و باید با محاسبه و آینده نگری میزان صادرات نفتمان را تامین کنیم و لذا افت صادرات درسال گذشته که تحمیلی بود وکار چه بسا به خیر ما بود ولی آن افت شدید دلیل این نیست که حتماً باید در آن سطح باشیم باید محاسبه بشود تا خدای ناکرده مابا تورم درکوتاه مدت روبرو نشویم که تابحال تورم فشار اصلیش بر طبقه مستضعف این مردم بوده و دولت را هم از پرداختن به مسائل طولانی و دراز مدت باز داشته . هشدارهائی هم هست کهمن باید به نمایندگان محترم عرض کنم ، بررسی قراردادهای بین المللی نظیر قرار دادهای فروش نفت چه قبل ازانقلاب ،چه بعد ازانقلاب،سازمان انرژی اتمی وزارت کشاورزی و سایر شرکتهای دولتی ومخصوصاً سازمان سرمایه گذاری های م فنی و اقتصادی و قرار دادهای نظامی باید هر چه سریعتر مورد مطالعه قرار گیرد چون ما چه بسا که متحمل غرامتهای زیادی میشویم وخودمان متوجه نیستیم وحتماً هم میشویم ودوم اینکه خیلی از قرار دادها ادامه سیاست غلط رژیم گذشته بوده که مااگر زود به آنها نپردازیم در اصل خون شهدای خودمان را به مفتی داده ایم .برای اینکه ما بهیک اقتصاد سالم برسیم همانطور که آقای سحابی فرمودند مهمترین داشتن اطلاعات صحیح ومنسجم است . یعنی دسترسی به یک بانک اطلاعاتی دقیق که هر لحظه خواستیم به اطلاعاتی که رد مملکت هست در تمام وجو هماقتصادی ، امنیتی و غیره داشتن شناسنامه های مالیاتی واصولا مالیکت افراد و بکار گرفتن سیستم بانکی که خیلی بیشتر از اینها میتواند کارآئی داشته باشد و نقش کامپیوتر که کمتر به آن توجه میشود وبه نظر بنده کامپیوتر وابستگی نمی آورد بلکه وسیلبه بسیار خوبی هست که از وابستگی برسیم . اینها تذکراتی بود کهخواستم در رابطه با بودجه سال 60 بدهم . وآنچه که مسلم است یکی از معایب لایحه ای که بعنوان دو دوازدهم بودجه سال 60 به مجلس تقدیم میشود بستن دست مجلس است دررأی گیری یا رأی دادن بعدی در بودجه سال 60 است . ما گفتیم که بودجه سال 59 خیلی اشتباه داشته است .البته رفتن داخل بودجه سال 59 بسیار کار مشکلی است .باید افرادی که مطلع هستند به کلیات این بودجه نظر بدهند ومشکلاتی که در تنظیم این بودجه بوده است ویااحتمالا نارسائیهائی که یان بودجه دارد و اگر ما فرض بکنیم ک بودجه سال 59 اشکالات زیادی داشته است وبخواهیم بنا را براین بودجه سال 59 بگذاریم مسلماً خود ما هم دچار اشتباهات زیادی خواهیم شد .ولی چاره ای ندارمی وبا توجه به اینکه دولت احساس مسؤولیت کرده است که طرح ها را یکی یکی مورد بررسی قرار بدهد وبا همکاری مسوولین اجرائی بخصوص سازمان برنامه وبودجه ووزارت اقتصاد و اعتمادی که ما به دولت انقلاب داریم به نظر من مشکلات زیادی را بعداً نخواهیم داشت وهمزمانی مطالعه بودجه سال 60 همزمانی کا ردولت و کمیسیونهای تخصصی مجلس این مشکل را تا حد زیادی رفع خواهد کرد وبا پیشنهاداتی که بعداً در این لایحه خواهد شد تا حد زیادی دست دولت را مخصوصاً گذاشت استانها که از موفقیت نسبی در سال 59 برخوردار بوده است ان شاءالله باز خواهیم گذاشت وبا توجه به ایناختیارات سطح اشتغال را د رسال 60 بیشتر از سال 59 بالا خواهیم برد .من دیگر د رکلیات صحبتی ندارم .
رئیس- متشکر،منشی ها تعداد حضار را 183 نفر میفرمایند .بحث های بودجه یعنی مخالف وموافق صحبت شد و فعلا به اصل این دو دوازدهم رأی میگیریم اما مطالبشو جزئیاتش و تبصره هایش چیزی اضافه بشود یا کم بشود در بحث های مرحله دوم ما است .برای عبور از کلیات و ورود در شور در جزئیاتش رأی میگیریم .کسانیکه با اصل دو دوازدهم موافقند قیام بفرمایند .(اکثر برخاستند ) با اکثریت قوی تصویب شد.یک ربع ساعت تنفس میدهیم از آقایان خواهش میکنیم که زود تشریف بیاورند تا شاید بتوانیم امروز ار تمام بکنیم .
(جلسه ساعت 40/10 دقیقه بعنوان تنفس تعطیل شد و جلسه مجدداً در ساعت 15/11 دقیقه بریاست آقای هاشمی رفسنجانی تشکیل گردید)
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . جلسه برای ادامه مذاکرات رسمی است .ماده واحده قرائت بشود وبعد پیشنهادهایی که درمورد هر تبصره یا ماده داریم به ترتیب خوانده و بحث شود .آقای مظفر شماماده واحده تان را بخوانید .
مظفر- بسم الله الرحمن الرحیم .
لایحه اجازه انجام هزینه ها یکشور در دو ماهه اول سال 1360.
ماده واحده – بدولت اجازه داده میشوداز محل درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار در دوماهه فروردین و اردیبهشت سال 1360 هزینه های جاری و عمرانی (سرمایه گذاری ثابت وزارتخانه ها ومؤسسات وشرکتهای دولتی و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت و سایر ردیفها وکمکها را تا میزان دو دوازدهم عملکرد سال 1359 با رعایت ضوابط اجرای قانون بودجه سال 1359 مصوب 30/2/1359 واصلاحات بعدی آن وسایر مقررات مربوط پرداخت نماید .)
رئیس- اگر پیشنهادی در خود متن ماده واحده است مطرح کنید .
عباس مظفر- همانطوریکه قبلا توضیح مختصری دادم پیشنهاد دولت 500 هزار ریال برای دو ماهه 1360 بود با توجه به اینکه بودجه سال 60 را مجلس هنوز بررسی نکرده است وتصویب نکرده است لذا 500 هزار ریال برای دو ماه اول به منزله سه هزار میلیارد ریال برای تمام سال شاید تلقی بشود .از این نظر مجلس مبنا را عملکرد سال 1359 قرار داد بعلاوه هزینه های احتمالی و ضروری که در رابطه با مسأله جنگ و جنگ زدگان پیش میاید .این تغییر اساسی بوده است که کمیسیون در ماده واحده داده است .اگر پیشنهادی هست بفرمائید .
رئیس- پیشنهادهارا بخوانید .
منشی- سه پیشنهاد از آقای سحابی درباره متن ماده واحده آمده است . پیشنهاد اول این است که بجای کلمه ‹‹عملکرد ›› در سطر آخر صفحه اول جمله ‹‹پرداختی خزانه ›› قرار گیرد .
رئیس- هر سه پیشنهاد را با هم بخوانید که با هم بحث بکنیم .
منشی- پیشنهاد دوم ایشان این است که در سطر آخر صفحه 1 بعد از ‹‹1359››عبارت ‹‹دستگاهها و ردیفهای مربوط را ››اضافه شود . پیشنهاد سوم در آخر ماده واحده قبل از تبصره 1 این جمله اضافه شود .‹‹پردداخت تعهدات و ادامه عملیات نا تمام سال 1359 طرح های عمرانی نیز براساس موافقتنامه های مبادله شده در سال مذکور از محل اعتبار موضوع این ماده واحده مجاز خواهد بود.››
رئیس- آقای سحابی شما توضیحاتتان را بفرمائید .
مهندس سحابی- بسم الله الرحمن الرحیم .همانطور که در جلسه قبل خدمت نمایندگان محترم عرض کردم در جلسه کمیسیون برنامه وبودجه که در آخرین روز سال یعنی در روز چهار شنبه 27/12/59 بعد از ظهر بطور فوق العاده تشکیل شد و فرصت زیادی نبود، برای اینکه با دولت و نمایندگان وزارت دارایی و سازمان برنامه تماس بگیریم واز آن طرف هم عجله داشتیم برای اینکه هر چه زودتر تکلیف آن لایحه تقدیمی دولت را معلول کنیم برای اینکه برای اولین جلسه سال جدید به مجلس تقدیم بشود که طرح بشود در کمیسیون یک بررسی شد ومجموع کمیسیون به اتفاق آراء به این نظر رسیدند که یک بخشی از آن لایحه را فوری تصویب کنند بطوریکه دست دولت از اول سال برای مخارجش باز باشد . همانطوری که عرض کردم بدون برخورد با نمایندگان دولت ولی بعد از اینکه طرح مصوبه کمیسیون چاپ شد وبه اطلاع دولت رسید از سازمان برنامه و وزارت دارایی در این مورد نکاتی داشتند .د رجلسه ای که دیروز صبح قبل از تشکیل جلسه مجلس در جلسه کمیسیون برنامه وبودجه با حضور آقای آشنا پیشنهاداتی داشتند برای اینکه آن اشکالاتی را که فکر میکردند در عمل از لحاظ اجرا پیش خواهد آمد آن اشکالات رفع بشود .در مجموع بحثی که با حضور آقایان در کمیسیون صورت گرفت .آن اشکالاتی را که آقایان میگفتند و پیشنهاداتی را که داشتند تصویب شد .و آن پیشنهاد را بنده بصورت پیشنهاد دیروز اول جلسه خدمت هیات رئیسه مجلس دادم . حالا یکی یکی توضیح میدهم . پیشنهاد اول یعنی اصلاح اول در این لایحه تقدیمی کمیسیون این است که به جای کلمه ‹‹عملکرد ›› در ماده واحده سطر آخر دو دوازدهم عملکرد سال 1359 بیاید ‹‹پرداختی خزانه ››مسأله اینجاست که وقتی می نویسیم ‹‹عملکرد›› بایستی عملکردهای دستگاههای اجرائی روشن باشد .و هیچوقت د رهمین ماه اول سال وزارت دارایی نمیتواند از تمام ذی حسابی ها عملکرد دقیق را جمع کند وبعد جمع آوری کند ودر هر فصلی ود رهر دستگاهی جمع بندی کند وحاضر آماده داشته باشد بطوریکه دولت در این سال جدید بتواند برمبنای آن عملکرد واقعی عمل کند .ولیکن پرداختی خزانه که مسلماً از عملکرد واقعی بیشتر است چیزی است که خزانه همیشه در دست دارد . واز همین ماه اول سال هم میشود روی آن عمل واقع شد .که ‹‹پرداختی خزانه ››بگذاریم . یعنی خزانه در طی سال 59 برای هر دستگاهی هر اداره ای ، وزارتخانه ای هر چقدر که پرداخت کرده است دو دوازدهم آن را دولت مجاز است در این دو ماهه خرج کند .وچون اشکالی که آقایان میکردند منطقی بود و واقعاً ااین اشکال پیش می آمد بعد کمیسیون تصویب کرد بجای ‹‹عملکرد ››‹‹پرداختی خزانه ››قرار بگیرد . ضمناً بدنبال همان جمله عملکرد سال 1359 این عبارت را اضافه کردند ‹‹دستگاهها وردیفهای مربوطه را ›› فلسفه این عبارتی که آقایان میگفتند که اضافه بشود وکمیسیون همتصویب کرد این است که ما وقتی میگوئیم دو دوازدهم عملکرد یا پرداختی خزانه در سال 59 دولت مجاز است دراین دو ماهه اول سال خرج کند این ابهام را پیش می آورد که این دو دوازدهم دو دوازدهم سقف است . یعنی کل اعتبارات . دولت مجاز است مثلا برای یک دستگاه شش دوازدهم خرج کند در عوض برای یک دستگاه هیچ .این ابهام ممکن است برای ذی حسابیها پیش بیاید . اما وقتی بنویسیم دو دوازدهم پرداختی خزانه سال 59 دستگاهها و ردیفهای مربوطه . یعنی برای هروزارتخانه ای ، هر دستگاهی یا هر اعتباری که در بودجه 59 ردیف خاص داشته است برای همان تا دو دوازدهم می تواند مصرف کنند . یعنی به این ترتیب اگراین جمله را اضافه کنیم و اشکال برای ذی حسابیها از نظر هزینه رفع میشود .اگر این توضیحات در این مورد کافی است روی ماده واحده صحبت بشود بعداً بقیه توضیحات را می دهم .
موحدی ساوجی- این دو پیشنهاد ایشان را تفکیک کنید .
رئیس- این قسمت اخیر را باز می خواهید جزء ماده بشود؟
مهندس سحابی- بلی، این قسمت آخر باز مربوط به ماده واحده است .
رئیس- توضیحاتتان را بگوئید .
مهندس سحابی- اما د رلایحه خود دولت هم در تبصره 1 می نویسد که ‹‹حداکثر تا دو دوازدهم اعتبارات جاری مصوب سال 1359 دستگاهها وردیفها پرداخت نماید .›› خود دولت هم منظورش همین بوده است .ودر آن مصوبه کمیسیون لازم بود کهیک چنین رفع ابهامی بشود . اما پیشنهاد سوم با اصلاحیه سومی که برماده وارد شدهاست . فلسفه از این قرار است که در مور اعتبارات سومی این ماده واحده روشن است . اما د رمورد اعتبارات عمرانی ، اعتبارات عمرانی همانطوریکه مسبوق هستید براساس موافقتنامه هایی که در طی سال بین سازمان برنامه و آن دستگاه ،دستگاهی که مجری آن طرح است مبادله میشود براساس آن موافقتنامه عمل میشود .اعتبار آن موافقتنامه های سال 59 تمام میشود .لازم بود که ما دراینجا بگوئیم که براساس یک موافقتنامه ای این طرحها باید انجام بشود وهزینه طرحها باید پرداخت بشود . چون موفقتنامه سال 60 هنوز تنظیم نشدهاست ودر این دو ماهه فرصت نیست که تنظیم بشود ما بایستی بر یک مبنائی استوار میکریدم . اجازه خرج اعتبارات عمرانی را. این است که درپایان همین ماده واحده این جمله اضافه شده است . ‹‹ پرداخت تعهدات ادامه عملیات ناتمام سال 1359 طرحهای عمرانی نیز براساس موافقتنامه های مبادله شده در سال مذکور ›› یعنی اعتبار موافقتنامه سال 59 را بااین جمله دو ماه تمدید میکنیم . ‹‹براساس موافقتنامه های مبادله شده در سال مذکور از محل اعتبار موضوع این ماده واحده پرداخت گردد.›› اگراین جمله را ننویسیم ذی حسابیها اعتبارات عمرانی را پرداخت نمیکنند .برای اینکه میگویند براساس چه چیزی بدهیم .موافقتنامه سال 60 که هنوز تنظیم نشده است .در لایحه هم ذکر نشده است و تصریح نشده است که براساس موافقتنامه سال 59 بدهد. این بود که همانطوریکه نمایندگان وزارت دارایی مخصوصاً اصرار داشتند از نظر آن دقت ها وموشکافی های قانونی که معمولا ذی حسابیها میکنند لازم میدانستند که این جمله اضافه بشود .وکمیسیون هم تصویب کرد .درمجموع این سه اصلاحیه برماده واحده نه تبصره ها پیشنهاد شد ومورد توافق کمیسیون هم هست وحالا ما خواهش میکنیم که مجلس هم موافقت بفرمایند .
رئیس- مخالف کسی ثبت نام نکرده است ؟
منشی- آقای موحدی ساوجی شما مخالف هستید ؟
موحدی ساوجی- با یک بخش پیشنهادشان مخالف هستم .
رئیس- آقای موحدی ساوجی بفرمائید .
موحدی ساوجی- بسم الله الرحمن الرحیم ، بنده خودم یک پیشنهادی روی این ماده واحده داشتم که آن قسمت اخیر پیشنهاد آقای مهندس سحابی منظور مرا درآن پیشنهاد تقریباً برآورده میکند .اما من بابخش اول پیشنهاد ایشان مخالف هستم .بدلیل اینکه در آن پیشنهاد بنده آمده بود که ‹‹تا میزان دو دوازدهم عملکرد سال 59›› حذف بشود . یعنی در واقع از مجموع اظهارات و بیاناتی که نمایندگان محترم مخالف داشتند این بود که اگر ما بخواهیم آن عیوب و اشکالاتی که بودجه 1359 که برمبنای بودجه ها یا برنامه ریزی و سیاست بودجه ای سالهای قبل بود آن را بخواهیم ادامه بدهیم این اشکال دارد . ما فقط آن چیزی که ما را ملزم کرده است بلکه دولت را ، برای تقدیم این لایحه به مجلس این است که در این دو ماهه اول سال 60 که هنوز لایحه کل بودجه سالانه کشور تصویب نشده است دولت یک هزینه های ضروری غیر قابل اجتناب دارد که باید اینها را مجوزی داشته باشد .و اینها میتواند دو بخش باشد .یک بخش همان هزینه های جاری باشد که حقوقها و دستمزدها باشد وبخش دیگر همان کارهای نیمه تمامو طرحهای نیمه تمام عمرانی . اما بودجه سری و سایر طرحهایی که تازه شروع میشود ما چه الزامی داریم در صورتیکه بودجه ک کلی سالانه 60 هنوز تصویب نشده است مابخواهیم دو دوازدهم عملکرد یا پرداختی هزینه سال 59 را در اینجا بیاوریم . بنابراین نظر من این است که ما فقط موافقت میکنیم بااینکه دولت در این دو ماهه دستش باز باشد وهزینه های جاری را بدهد و آن طرحهای نیمه تمام هم بتواند تکمیل بکند ولی در مورد سایر هزینه ها ما هیچوقت عطف نمیکنیم .
ونظر بنده ایناستکه عطف کردن به بودجه سال 59 چه عملکردش و چه پرداختی خزانه اش غلط است .والسلام .
رئیس- آقای توکلی بعنوان موافق بفرمائید .
توکلی- بسم الله الرحمن الرحیم . د رمورد پیشنهاد آقای سحابی عرض کنم ،راجع به پیشنهاد اولشان که فرق عملکرد و پرداختی خزانه این است که شما د رتبصره 4 همین لایحه داردی تصویب می کنید که ‹‹ذی حسابیه ومسؤولان مالی کلیه دستگاههای اجرائی مکلفند حداکثر تا پایان فروردین ماه سال 60 وجوه استفاده نشده اعتبارات سال 59 و سالهای گذشته را اعماز اعتبارات جاری وسرمایه گذاری ثابت وکمکها به خزانه واریز نمایند .››
خود اینتبصره گویای این حقیقت است که عملکرد دقیق دستگاههای اجرائی هنوز معلوم نیست .یعنی بودجه ای تصویب شده است مقداری از آن تخصیص داده شده وبه دست مسوول اجرائی رسیده است ولی هنوز برآورد نشده است که ه مقدار از آن بودجه حتماً صرف شده است .روی این حساب تکیه بر عملکرد یک چیز مبهمی است . یا باید بگوئیم بودجه ای که تخصیص داده شدهاست یا باید بگوئیم پرداختی خزانه . پرداختی خزانه راباید بیاوریم چون عملکرد مبهم است ومعلوم نیست . روی این حساب روی قسمت اول پیشنهادایشان موافقم .در مورد قسمت دوم که تعبیر عبارت ‹‹ دستگاهها و ردیفهای مربوط ››اضافه بشود همانطوریکه آقای سحابی توضیح دادند ویکی از آقایان هماعتراض داشتند که شما این بودجه را میدهید وایندستگاههای اجرائی هر جور کهبخواهند میتوانند خرج کنند .امااگر شما آمدید ملزم کردید وگفتید در هر ردیف در این بودجه اگر نگاه بفرمائید که حتماً دیده اید ردیفهای مختلفی ذکر شده است که تک تک برنامه ها بودجه خاص خودشان رادارند .این طوری نیست کهیک مسؤول اجرایی الان بتوانددراین دو ماه اگر شما این عبارت را اضافه نکنید بگوئید من می خواهم یک مرتبه یک موافقتنامه خیلی بلند بالایی را شروع بکنم (البته اگر تبصره های بعدی تصویب بشود.) وکلی بودجه مطالبه کند .د رحالیکه اگر ردیف مربوطه در سال 59 آن برنامه رامحدود کرده باشد این محدودیت را ما دوباره با این عبارت باقی میگذاریم کارهایی انجام بشود که ما هنوز اطلاع نداریم .در مورد پیشنهادسوم اگر توجه کرده باشید اصل لایحه دولت تبصره 2 آن در مصوبه کمیسیون اصلا نیامده است .تبصره 2 لایحه دولت این بوده است که طرحهای ه عمرانی نیمه تمام امکان ادامه شان باقی باشد .روی این حساب اگر ما این عبارت رااضافه کنیم در حقیقت دارمی تبصره 2 دولت را به یک شکلی به آن جواب مثبت میدهیم ومفید هم هست .چرا که توجه دارید که این ماهها، ماههای کار عمرانی است که از این ماهها شروع میشود و تقریباً تا اواسط پائیز کار فعال بیشتر ادامه ندارد .روی این حساب اگردراین 40-50 روزی که باقی میمانداز عمر مفید این لایحه ای که ان شاء الله احتمالا تصویب میشود باید دولت کاربکند واین حقوقی هم کهشما دارید میدهید اگر صرفاً حقوق بدهید کلی ازاین حقوق ، حقوق و دستمزد کسانی است که درکارهای عمرانی شرکت دارند .حالا ش شما بگوئید پول ادامه این کار را نمیدهیم اما حقوق به این افراددراین دو ماهه فروردین و اردیبهشت میدهیم که همینطور دست روی دست بگذارند و بنشینند واین مسلم خلاف مصلحت است . یعنی پول جاری که دارید مصرف میکنید نتیجه عمرانی نمیدهد .درحالیکه اگر یک مقدار به آن پول اضافه بکنید این حقوق جاری ثمره عمرانی خواهد داشت .
رئیس- آقای مظفر وهمچنین نماینده دولت اگر توضیحی دارید بفرمایند .
مظفر- در رابطه با مخالفت آقای موحدی باید خدمتشان عرض کنم که یکی از مشخصات یک قانون این است که قانون باید واضح باشد و قابل اجرا باشد .اگر ما بخواهیم یک سری تبصره ها ویا پیچ و خمهائی را دراین مدت کوتاه یک ماهه دراین قانون بیاوریم مسؤولین اجرایی مخصوصاً ذی حسابها تا به خودشان بجنبند واز قانون سر در بیاورند یک ماه گذشته است .و لذا عملی نخواهد بود . همانطوریکه آقای توکلی فرمودند آن عبارت آخر پیشنهادی که در ماده واحده است در اصل خواستیم که تبصره 2 پیشنهادی دولت رابه نحو دیگری تصویب بکنیم تاکارهای عمرانی سال گذشته که نیمه تمام ماند است ادامه داشته باشد . فکر میکنم توضیح دیگری ضرورت نداشته باشد .
رئیس- آقای خیر توضیحی نمی خواهید بدهید ؟ اگ رحرفی ندارید ما اصراری ندارمی اگ رمایل هستید بفرمائید .
مظفر – یک اصلاحی هم عین متنی را که کمیسیون درجلسه فوق العاده تصویب کرد یک اختلاف خیلی کوچکی ما پیشنهاد آقای سحابی دارد که البته خود ایشان هماگر دقت بفرمایند شاید مانعی نباشد .در آنجا که گفته است ‹‹پرداخت تعهدات ››یک کلمه حرف ‹‹و›› باید بیاید ‹‹پرداخت تعهدات وادامه عملیات ناتمام سال 1359 طرحهای عمرانی نیز براساس موافقتنامه های مبادله شدهدر سال مذکور از محل اعتبار موضوع این ماده واحده مجاز خواهد بود ›› این ‹‹پرداخت گردد ››باید ‹‹مجاز خواهد بود›› بشود.
رئیس- آقای خیر اگر توضیحی داردی بفرمائید .
خیر- بسم الله الرحمن الرحیم . در توضیح این مساله همانطوریکه بنده قبلا عرض کردم و آقای توکلی هم فرمودند واقعاً مسأله روال کامل زندگی را نمی شود به هم زد . یعنی واقعاً همه این هزینه ها با هم لازم است .اگر واقعاً حتی همان رقم بودجه سری فرضاً به مقدار قابل قبولی دراختیار یک مسؤول قرار گرفته برا یک هزینه قابل قبولی که قانون اجازه داده است د همان دو ماه هم هست .البته میشود بعضی چیزها را موشکافی کرد و بدست آورد که دراین دو ماه این لازم نیست و قابل توقف است ولی حقیقتاً فرصت این کار الان به آن شکل نیست .با آن توضیحی هم که عرض کردم درمورد مکانیزم تخصیص بودجه باز هم دراین دو ماه هم این دقت خواهد شد که اگر هزینه ای ضروری نیست تخصیص داده نشود.
رئیس- شماباید در مورد پیشنهاد آقای سحابی صحبت بفرمائید .
موحدی ساوجی- بگذارید توضیح بدهند .
رئیس- روی پیشنهادی که مطرح است باید بحث کنند .
موحدی خوئینی ها- آقای موحدی مخالفت کردند ایشان دارند جواب میدهند .
مهندس خیر- البته آن توضیح تمام شد . بنده فقط می خواهم عرض کنم که حتی اگ رهزینه ای به علتی تشخیص داده بشودکه ضروری نیست در آن تخصیص این دو ماه عمل خواهد شد . اما در مورد پیشنهاد آقای سحابی بنده باید عرض کنم که واقعاً همانطوریکه آقای مظفر توضیح دادند قانون باید خیلی مشخص و قابل اجرا برایمجری باشد . اینکه ما بگوئیم عملکرد سال 59 عملکرد واقعاً الان مشخص نیست. پرداخت خزانه مشخص هست برگگشتی ها باید از آن تفریق بشود وعملکرد بدست بیاید وگاهی این توأم با یک سری اختلافهای جزئی بود که ممکن است مجری و پرداخت کننده خزانه را دچار اشکال بکند .بنابراین اگ رما مشخص تر بگوئیم که پرداختی خزانه ملاک عمل باشد . این بیشتر قابل عمل است . ظاهر قضیه این است که پرداختی خزانه یک کمی بیشتر از آن عملکرد است یعنی برگشتی هم در آن ارقام هست ولی این باز هم همانطوریکه عرض شد با آن مسأله تخصیص مشکل رفع میشود .یعنی یکمبلغی که لازم نیست تخصیص داده نمی شود . بنابراین ، این پیشنهاد برای سهولت قانون است و واقعاً در این دو ماه برایاینکه بتواند مجری به سرعت مسأله اش حل بشود کار بکند این یک پیشنهادی است است که در کمیسوین هم تقاضا شد و قبول شد ان شاءالله مورد تأیید خواهد بود که باید به همین ترتیب ه عمل کنیم . بنده توضیح بیشتری ندارم متشکرم .
رئیس- متشکرم 184 نفر به گفته منشی ها د رجلسه حضور دارن . پیشنهادات یک به یک خوانده میشود برای رأی گیری .
منشی- پیشنهاد اول :بجای کلمه ‹‹عملکرد درسطر آخر صفحه اول جمله ‹‹پرداختی خزانه ››قرار گیرد .
رئیس- نمایندگانی که بایان پیشنهاد موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند )تصویب شد . پیشنهاددوم را قرائت کنید .
منشی- در سطر آخر صفحه 1 بعد از سال 1359 عبارت ‹‹دستگاهها و ردیفهای مربوطه راخ ››اضافه شود یعنی به این شکل در می آید ‹‹وکمکها را تا میزان دو دوازدهم پرداختی خزانه سال 1359 دستگاهها وردیفهای مربوطه را با رعایت ضوابط اجرا ››.
رئیس- یک نفر به تعداد حاضرین اضافه شد . آقای فؤاد کریمی آمدند و 185 نفر شد . آقایانی که بایان پیشنهاد دوم آقای مهندس سحابی موافقند قیام بفرمایند .(اکثر برخاستند ) تصویب دش پیشنهاد سوم را بخوانید .
توکلی- در آخر ماده واحده قبل از تبصرة 1 این جمله اضافه شود ..‹‹پرداخت تعهدات وادامه عملیات ناتمام سال 1359 طرحهای عمرانی نیز براساس موافقتنامه های مبادله شده در سال مذکور از محل اعتبار موضوع این ماده واحده مجاز خواهد بود ››.
رئیس- عده حاضر همان 185 نفر هستیم .کسانی که بااین عبارتی که مطرح شد برای اضافه شدن به ذیل ماده موافقند قیام بفرمایند .(اکثر برخاستند ) بااکثریت تصویب شد . پیشنهاد بعدی مطرح است .
توکلی- پیشنهادی خدمت مجلس داده ام که یک کلمه ‹‹ضروری ››بعد ازاین جمله هزینه ها اضافه بشود .
رئیس- عبارت را بخوانید .
توکلی- عبارت به این شکل در می آید . ‹‹به دولت اجازه داده میشود از محل درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار در دو ماهه فروردین واردیبهشت سا ل 1360 هزینه های ضروری جاری و عمرانی اه علتش هم این است که اعتراضاتی شده بود . حتی براساس این اعتراضات پیشنهادهایی آمده بود که ضرورتی ندادرد دولت بیای عیناً براساس بودجه سال 1359 عمل بکند که آن اشکالاتی که مخالفین می گرفتند بر آن وارد بود، از نظر آن مخالفین .به همین دلیل گفتند که مثلا اینجا بیایند فقط حقوق ومزایا بدهند .د رحالیکه حقوق و مزایا همان ایرادی که در نپرداختن چیزهای عمرانی هست اگر فقط بخواهند حقوق ومزایا بدهنداینجا هم هست شمابه راننده حقوق میدهید که چه کار بکند ؟ رانندگی بکند .اگر ماشین خراب شد آن ردیفی که پول برای تعمیر ماشین پرداخت میشود از آن دولت هیچخرج نکند / پس حقوقی که به راننده میدهید چه فایده دارد ؟ رویاین حساب چون آن ایرادها وارد نیتس اگ رما اینجا یک کلمه ‹‹ضروری ››اضافه بکنیم اولا دولت طبعاً خودش را ملزم میداند که دقت بیشتری درمخارج قابل صرفه جویی بکند و ثانیاً آن ایرادهایی هم از جهت اینکه شرعی نیست چون ما دقیقاً نمیدانیم چیست و داریم جواز میدهیم اگ رواقعاً ایرادی باشد به حکم ضرورت ممکن است صحیح شناخته بشود.
رئیس- مخالف صحبت کند .
منشی- آقای الویری مخالف هستند و آقای هاشمی رفسنجانی موافق هستند
الویری – من دلیل مخالفتماین است که : اصولا وقتی که کلمه ‹‹ضروری ››را دراینجا می گذاریم مرجع تشخیص این که چه چیزی ضروری هست چه چیزی ضروری نیست کاردشواری هسست یعنی بر میگردد به سلیقه فردی که دارد اجرا می کند بنابراین اگر ما مواردی را خلاف می دانیم همین الان باید جلوی آن را بگیرمی .اگر مواردی هست که بودجه نبایستی در آن رابطه صرف بشود بایستی همنی الان مشخص بشود ونظر خواهی بشود وبعد هم حذف بشود یعنی بگوئیم دراین موارد دولت حق خرج کردن ندارد .
رئیس- من که به عنوان موافق ثبت نام کرده ام به این علت است که اگ رحالا این کلمه را اضافه نکنیم بدون هیچ مرجه تشخیص دست دولت را باز گذاشتیم که براساس این تصویب ما عمل بکند کلمه ضروری مشکلی ایجاد نمی کند .ازاین جهت که ایشان گفتند یعنی باز از نظر مجلس یک احتیاطی است و ثانیاً مساله مهم همان مساله شرعی بود .بحثی که مطرح شده بود ومخالفتهایی که اینجا شده بوددرمواردی بود که ما هنوز دراین بحثها نتوانستیم به ماهیت آنها برسیم .یک مواردی ویک مواردی از بودجه هست که ما دقیقاً نتوانستیم .برسیم . سک شبهه ای در ذهن مجلس بین بسیاری از رفقا من دیدم هست حتی درمورد این شبهه من دیدم شورای نگهبان هم برایشان این مسأله مطرح است وقتی که خدمتشان رفتم آنها همفکر کردند که چنین شبهه ای وجود دارد چون شبهه وجود دارد کلمه ‹‹ضروری ››که ما اینجا بگذاریم و آقایان هم بیشتر توجه دارنداین یک ضرورتی ایجاب کرده است هم برای دولت ، که خود دولت هم معلوم نیست در بودجه و59 چقدر نظر دارد و هم برای ما ، که ما به آن بودجه 59 نرسیدیم اقدام به تصویب دودوازدهم بودجه صرفاً به خاطر ضرورت امور جاری کشور بوده ما این کلمه می گذاریم که از لحاظ رأی کار مستحکمی کرده باشیم وما دولت را به عنوان افراد متدین قبول داریم . آقایان بدانند جاهایی که ضرورت ندارد ومی توانند برای دو ماه دیگر تأخیر بیندازیند تا ما بعداً لایحه بودجه را رسیدگی بکنیم آنها لااقل مسؤولیتی پیدا می کنند که بااین کلمه دستشان باز نباشد . ما هیچ ضرری ازاین کلمه نمی بریم . بلکه وظیفه خودمان رادر یک احتیاط کردیم و دست شورای نگهبان را هم نیستیم برایاینکه بخواهند نظرشان را بدهند ودولت هم چون متدین است می تواند مراعات بکند .
امامی کاشانی- پیشنهاد بهتری داده شده پیشنهاد مرا بخوانید .
رئیس- آن پیشنهاد را هم مطرح کنید .
منشی- پیشنهاد آقای امامی کاشانی هم د رهمین زمینه است فقط جای….
امامی کاشانی – خیر، به شکل دیگری است .‹‹در موارد غیر مشخص فعلا متوقف می شود ››.
رئیس- اگر ضروری بود نم یتواند متوقف بشود .(امامی کاشانی – آقا کلمه ‹‹ضرورت ››مشکل را حل نمی کندحالا شما بعداً پیشنهادتان رابدهید .
منشی- پیشنهاد این است کلمه ‹‹ضروری ››بعد ازاین عبارت ‹‹دو ماهه فروردین واردیبهشت سال 1360 هزینه های ضروری جاری و عمرانی ›› این کلمه ‹‹ضروری ››اینجا اضافه می شود .
رئیس- آقای خیر و آقای مظفر می تواننداینجا نظر بدهند .
خیر- کلمه ‹‹ضروری ›› هیچ اشکالی ایجاد نمی کند هماز نظر سازمان برنامه و هم از برادر آشنا پرسیدم ایشان هم فکر می کنند گذاشتن این کلمه مفید است .
امامی کاشانی – مشکلی را حل نمی کند .
رئیس- خیلی خوب، حالا بگذارید ، شما بحث نکنید .شما در پیشنهادتان اضافه کنید ما حرفی نداریم .
خیر- ایرادی که درمورد نامشخص بودن وملاک تشخیص ضرورت اینجا فرمودند .این وارد است منتها پشت سرلایحه یک شرحهایی هست که این هزینه یک چهارچوبی دارد که آن همین دو دوازدهم و ضوابط بودجه 59 است . بنابراین براساس ضوابط بودجه 59 تشخیص ضرورت همان دستگاه اجرایی می شود سازمان برنامه بوودجه و وزارت امور اقتصادی و دارائی و بین خودشان اگر این ضرورت نباشد حذف می کنند وایناتفاق افتاده ، حتی در شش ماه گذشته 1359 به همین حال بوده وبا همین مکانیزم تشخیص ضرورت بوده که ما مقدار زیادی صرفه جویی داشتیم .بنابراین بودن این کلمه ضرری نخواهد بود ونبودنش هم مسأله ای نیست چون که عیناً عمل خواهد شد .
رئیس- متشکر ،از آقایان کسی چیزی نم یخواهد بگوید ؟
عباس مظفر – با توجه بهاینکه یک سقف حداکثری ماقابل شدیم که از پرداختی خزانه افزایش پیدا نکند وچیز مهمی کهبرای کمیسیون اعتقاد دارد تا جایی که امکان دارد استقلال نظریه خودش را حفظ بکند و دستش برای نظر دادن به لایحه بودجه سال 1360 بازتر باشد و لذا یک صرفه جوئی احتمالی خواهد بوداز کلمه ‹‹ضرورت ››ومن به یان دلیل مانعی نمی بینم .
رئیس- متشکرم .آقای آشنا بفرمائید .
آشنا –بسم الله الرحمن الرحیم . عرض کنم که محدود کردن اینهزینه هایی که در اینجا پیشنهاد شده فقط به حقوق ومزایا وادامه طرح ، با توجه به توضیحاتی که جناب مهندس سحابی و جناب آقای توکلی دادند مقدور نیست .هزینه ها خیلی متنوع است .یکی دومور آن را برای توضیح عرض می کنم . فقط حقوق مزایا نیست که اهمیت دارد . فرض بفرمائید که هزینه های بیمارستانی غذا و دوای بیمار یا مثالی که در مورد اتومبیل زده شد من مثال کاملترش را بزنم .فرض کنید ماشین الات راهسازی که مشغول فعالیت هستند که حقوق راننده اش پرداخت بشود . اگرهزینه سوخت این ، یعنی از چند ماده هزینه های این باید پرداخت بشود .سوختش بایداز مادة 6 پرداخت بشود . عرض شود که قطعات یدکیش باید برحسب مهم یا جزئی بودنش ، عمده یا جزئی بودنش از مادة 7 یا 12 خریداری بشود . پس اگر این هزینه ها دولت نتواند انجام بدهد آن حقوق را هم که توضیح دادم راننده می گیرد بدون اینکه آن ماشین راهسازی اگ رخراب شده باشد یا حتی اگ رخراب هم نشده باشد وقتی سوختش تامین نشود بتوان کار و فعالیتش راانجام بدهد بنابراین حصر کردن اجازه پرداخت به حقوق ومزایا مسلماً بسیاری هزینه های فوری و فوتی اجتناب ناپذیر را مانع از پرداختش می شود . ایجاد اشکال می کند و آن هدف نهایی که از تقدیم این لایحه مورد نظر بوده باعث می شود که به آن هدف نرسیم .ولی در مورد اضافه کردن ، برای اینکه خاطر آقایان نمایندگان بیشتر جمع بشود عرض می کنم که با توجه به اینکه مبناء پرداختی خزانه در سال 59 گرفته شده ودر آن علیرغم جنگ همانطوری که حضورتان توضیح دادم صرفه جوئی بسیار قابل توجهی انجام شده مسلماً این مبلغی که بشود ازاین محل ، مخصوصاً با توجه به امکانات مالی و درآمدهایی که در این دو ماهه عاید خواهد شد . هزینه های غیر ضروری پرداخت بشود اصولا ،عملا امکانش نخواهد بود . ولی همانطور که جناب آقای هاشمی رفسنجانی توضیح فرمودند.اضافه شدن کلمه ‹‹ضروری ››بسیار بجاست وخط مشی را روشن می کند وهدف از تصویب را هم روشن می کند و نحوه عمل بسیار واضحتر خواهد بودومسوولیت ومرجع تشخیص هم چون به دولت ، مجلس این اجازه را می دهد قطعاً هیأت دولت خواهد بود ییعنی در این مورد مجلس به دولت اعتماد می کند واین اجازه را می دهد واصولا در تصویب بودجه این مساله هست هیچ معلوم نیست که بودجه ای که تصویب می شود در مرحله اجرا چه طور اجرا می شود بنابراین دولت همیشه به مجلس اعتماد می کند بودجه را تصویب می کند . برنامه ها را تصویب می کند وبعد همانطور که استحضار دارید گزارشی به نام تفریغ بودجه به مجلس می آید که در آنجا مجلس رسیدگی خواهد کرد که آیا عملکرد بودجه همان چیزی بوده که تصویب شده ومورد نظر بوده یا نه ؟ ودر آنجا حق توضیح خواستن وحتی در مواردی که لازم باشد استیضاح دولت را خواهد داشت .بنابراین به اعتقاد مااضافه شدن کلمه ‹‹ضروری ››بسیار مفید و بسیار بجا است وعملکرد و نحوه عمل را روشن می کند وهیچ مانعی ندارد .رئیس- پیشنهاد را برای رأی گیری مشخص کنید .
منشی- کلمه ‹‹ضروری ››بین هزینه های وکلمه جاری اضافه می شود . یعنی به این شکل در می آید . ‹‹به دولت اجازه داده می شود از محل درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار در دو ماهه فروردین واردیبهشت سال 1360 هزینه های ضروری جاری و عمرانی الی آخر…..››
رئیس- پیشنهاد مشخص است ،184 نفر در جلسه حاضرند . کسانیکه بااضافه شدن این کلمه موافقند قیام بفرمایند .(اکثر برخاستند )تصویب شد .پیشنهادات بعدی مطرح است قرائت کنید .
منشی- دو سه تا پیشنهاد دیگر راجع به متن لایحه هست که من آن ها را می خوانم . یکی پیشنهاد آقای موحدی ساوجی است که اگر می خواهید با این تصویب هائی که شده است بخوانم .
یکی از نمایندگان – ایشان پیشنهادشان را پس گرفتند .
موحدی ساوجی- خیر، من پیشنهادم را پس نگرفتم .
منشی- پیشنهاد آقای موحدی ساوجی ماده واحده به شکل زیر در بیاید :‹‹تا پایان اردیبهشت سال 1360 به دولت اجازه داده می شود از محل درآمدها و سایر منابع تامین اعتبار هزینه های ضروری جاری و طرحهای نیمه تمام عمرانی وزارتخانه ها ومؤسسات و شرکتهای دولتی و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت و سایر ردیفها وکمکهای لازم را با رعایت ضوایط قانون بودجه سال 1359 واصلاحات بعدی آن پرداخت نماید .››
رئیس- کسی به عنوان موافق ثبت نام کرده است ؟
رهامی- منبعنوان موافق ثبت نام کرده ام .
رئیس- پس آقای موحدی بفرمائید .
موحدی ساوجی- عرض می شود که این پیشنهاد را من به این جهت دادم که در واقع این لایحه دو دوازدهم مثل اکل میته می ماند یعنی نمایندگان مجلسی که الان حضور دارند اصلا در جریان تدوین و تصویب بودجه سال 59 نبودند و لذا الان هم نمی دانند واقعاً این دو دوازدهم را که تصویب می کنند آیا شرعاً اشکال دارد یا ندارد ؟ بعد من باب احتیاط فرض کنید یک کلمه ‹‹ضروری ›› می آورند که به یک شکلی بتوانند مثلا از زیر بار مسؤولیتش شانه خالی کنند که اگر حالا مثلا هزینه های غیر صحیح و غیر موجهی در این بین شد این آقایانی که تصویب می کنند فرض کنید که روز قیامت مسؤول نباشند یادر برابر مردم مسؤول نباشند. اما من دراینجا به نظرم می آید این پیشنهادی را که دادم یک مقدار مشخص تر است برایاین که ما آن مقداریکه واقعاً ضروری هست وناچار هستیم در این جا اجازه می دهیم نه بیش از آن و لذا در این پیشنهاد بنده آمده که هزینه های ضروری که الحمدلله تصویب شد و نیز طرحهای نیمه تمام عمرانی که آقای مهندس سحابی پیشنهاد دادند و تصویب شد نهایت یک جمله دیگر هست و آن این است که جان کلام اینجاست که ما این دو دوازدهم را عطف نکنیم به پرداختی هزینه سال 59 و دو دوازدهم پرداختی خزانه دولت در سال 59، اینعطف را اگر ما بخواهیم بکنیم و دولت آزاد باشد که همه آن هزینه ها راانجام بدهد و طرحهایی که د رگذشته مثلا بوده اینها را انجام بدهداین به نظر من صحیح نیست . لذا من در اینجا پیشنهاد کردم که این جممله اصلا برداشته بشود . جمله ‹‹ تا میزان دو دوازدهم پرداختی خزانة ›› حذف بشود . پیشنهاد من این است .
توکلی – بعد از تصویب پیشنهادات اخیر اختلاف پیشنهاد آقای موحدی با ماده واحده تنها در یک مورد می شود ،و آن برداشت سقف است یعنی ایشان در پیشنهادشان سقف را برداشتند معنی این کار این است که تا آخر اردیبهشت ،دولت می تواند بدون توجه به سقف ردیفها پول خرج بکند و این کار یعنی بازگذاشتن دست دولت در این حد غلط است .
رئیس- موافق چه کسی است ؟(همهمه نمایندگان ).
عده ای از نمایندگان – پس گرفتند .
رئیس- آقای موحدی ، اگر پس گرفتید برگردانیم .
موحدی – سقف پائین تر می آید چرا ایشان می گویند اشکال قانونی دارد
رئیس- اشکال قانونی دارد چون اگر بخواهید . سقف را بردارید باید محل آن را هم تأمین کنیم .
موحدی ساوجی- اگر اشکال قانونی دارد پس می گیرم .
رئیس- بسیار خوب پس گرفتند .
توکلی- پیشنهاد بعدی از آقای فؤاد کریمی است که پیشنهاد فرمودند پرانتزی د رمتن ماده واحده قرار گیرد بعد از هزینه های جاری این پرانتز اضافه شود فقط ‹‹فصل اول و دوم اعتبارات جاری ›› که خودم مخالف هستم .
رئیس- آقای فؤاد کریمی توضیح بفرمائید .
فؤاد کریمی – نکته مهمی را حالا که ما کلیات این لایحه را تصویب کردیم در جزئیات باید در اصلاح هر چه بیشتر این لایحه بکوشیم وسعی کنیم برنامه وبودجه کشورمان را در جهت اسلامی شدن هر چه بیشتر پیش ببریم ، در این جهت بعضی از آقایان فکر می کنند که در اعتبارات جاری صرفه جوئی ممکن نیست یا نم یشود این اعتبارات را زد ، در حالیکه اگر ببینیم اعتبارات جاری صرف چه چیزهائی می شود وبادر نظر گرفتن اینکه دولت،این اعتبار دو دوازدهم را حالا از مجلس می گیرد ! اما بعداز گرفتن اعتبارات دو دوزدهم قانون بودجه سال 60 که به کمیسیون برنامه وبودجه می آید در آن جا ماباید روی فقره فقره اش ، رقم رقمش بیائیم با مسؤولان اجرائی صحبت بکنیم و بحث بکنیم و بعد هم به مجلس بیاوریم و نمایندگان محترم در مورد رقم به رقم وحتی موارد جزئی آن هم بیایند بحث بکنند وشکی نیست بیش از مدتی که این بودجه دو دوازدهم را ما تصویب کردیم زمان پیش خواهد آورد یعنی چه ؟ یعنی دوباره دولت مجبور می شود یک دو دوازدهم دیگری را به مجلس بیاورد به خاطر اینکه دو ماه هم از آن طرف طول می کشد تا قانون بودجه سال 60 بیاید در کمیسیون وبحث بشود .بنابراین باید حداکثر صرفه جوئی راکرد .
در مواردی که در قانون بودجه است موارد اجرائی ، موارد اعتبارات جاری به 10 ماده تقسیم شده است (و 10 مورد ) یک مورد هزینه های پرسنلی است که شامل حقوق و دستمزد ومزایا وکمک ها است .
یک مورد هم هزینه های اداری است که شامل خدمت قرار دادی یعنی تعمیراتی که آقایان می گفتند و همچنین سوخت و برق و آب است .
اما موارد دیگر اعتبارات جاری مطالعه برای ساختمان و تأسیسات است یعنی خرید ساختمان است ، مشارکت وکمک برای سرمایه گذاری عمومی است ، مشارکت وکمک برای بخش خصوصی است وهمچنین پرداخت های انتقالی و دیوان بلامحل وکمک و اعانه است .
این موارد برای این دو سه ماه قابل حذف است پیشنهادی که من دادم این است که فصل اول و فصل دوم که ضروری است و برای چرخیدن فعلا نمی اندازد تا بعداً مجلس ، درباره اش تصمیم بگیرد . آن موارد را هم اگر باز هم عنایت بفرمائید مطالعه برای امور ساختمانی و غیره و غیره است و امور ضروری هم به تنهائی باز کافی نیست ( رئیس – وقتتان تمام شده است ) چون این موارد را هم ممکن است بگوئیم ضروری است . ضروری تشخیص داده شدهاست .
منشی- آقای رجائیان مخالف بفرمائید .
رجائیان –بسم الله الرحمن الرحیم .من فکر می کنم توضیحی که نمایندگان دولت دادند کاملا جواب آقای کریمی داده شد . آقای کریمی فکر می کنند فقط هزینه های ضروری دستمزد ومزایای کارمندان یا کارگران است در صورتی توضیحی که آقای آشنا دادند مشخص کرد هزینه بیمارستانها هزینه شهرداری ها، هزینه ای که در ادارات هست ، هزینه جنگ زدگان اینقدر مسایل ریزه کاری دارد به هیچ وجه مساله حقوق و دستمزد حتی ممکن است مثلا اگر حقوق کارمندان ده روز دیرتر پرداخت بشود شاید اشکالی پیش نیاورد . در صورتیکه بعضی از هزینه های دولت د رمود بیمارستانها،در مورد هزینه های عمرانی ، اینقدر مسایل مهمی است که اصلا به هم میزند .بنابراین آن کلمه ‹‹ضروری ›› که در متن ماده واحده گذاشته شد اینمسأله را حل کرد اگر پیشنهاد آقای کریمی بخواهد تصویب بشود اصلا دولت هیچ کاری نم یتواند انجام بدهد بنابراین موردی برایا ین پیشنهاد وجود ندارد .
منشی- موافق آقای رهامی بفرمایید .
رهامی- بسم الله الرحمن الرحیم .با توجه به مسایلی که من دیروز خدمت برادران وخواهران عرض کردم ، تصویب بودجه دو دوازدهم سال 60 براساس عملکرد سال 59 بههیچ وجه با هدفهای انقلاب سازش ندارد و این استمرار همان نظامی است که تصویب آن بودجه می خواست د رمملکت ایجاد کند . و چون این سؤال پیش آمد که پس دولت چه کار باید بکند دولت که نمی تواند دست روی دست هم بگذارد و ادارات را را کد بگذارد وحقوق ندهد ما بنشینیم بودجه تصویب کنیم . این پیشنهادی که برادرم آقای کریمی دادند چیزی بود که دیروز هم من مطرح کرده بودم منتها آقای رفسنجانی فرمودند که اینها را در جزئیات ، فردا مطرح کنند . یعنی این مسأله جزو پیشنهادهای دیروز من بود د رفصل اول پیشنهاد های بودجه اعتبارات جاری مادة 1و2و مادة6 وماده 12 به نظر میرسد که نوقفش شاید مشکلات زیادی ایجاد کند ودولت نتواند تحمل مشکلات ناشی از توقف این ماده را بکند یعنی مادة 1و2 هزینه هیا پرسنلی، حقوق دستمزد ومزایا که باید بدهند تا امورات کارمندان راه بیفتد . مادة 6 مربوط به سوخت و آب و برق ادارات جزو هزینه های جاری است که توقفش امکان ندارد .مادة12 مربوط به ماشین آلات ، تجهیزات سنگین که برای ادارات لازم است خریدش و راه انداختن خیلی از ادارات .آن مواد دیگرشان ،یکی دو ماه را میشود متوقف کرد تا ما بنشینیم در این دو ماه ان شاءالله مطالعه زیادی روی آنها بکنیم واین هیچ اشکالی هم به آن صورت برای دولت ایجاد نم یکند شما توجه داشته باشید که اگر مابه بهانه اینکه خسته هستیم .به بهانه اینکه حالا فرصت مطالعه نداریم همانطور دیروز متأسفانه بعد از اینکه یک ساعت وقت عزیزتان را گرفتم من فکر می کردم مؤثر بشود ودیگر ما کلیات را تصویب نکنیم فقط این دو سه ماده را تصویب کنیم که دولت ان شاء الله کارش در این دو سه ماه راه بیفتد ما بتوانیم یک فکر اساسی برای این مملکت بکنیم . عرضی ندارم .
رئیس- آقایان که میخواهید توضیح بدهید حقتان است درهر پیشنهادی شما میتوانید بحث کنید آقای ممهندس خیر بفرمائید .
مهندس خیر- البته این مسایلی که مطرح می شود حسنش این است که واقعاً کار لایحه بودجه را آسان خواهد کرد این مواد 20 گانه ای که اینجا هست اگر اجازه بفرمائید مااینها را یک به یک بخوانیم ببینیم کدامش ممکن است ضروری باشد .
رئیس- دو سه موردش را بخوانید .
مهندس خیر- حقوق ودستمزد ومزایا وکمکها که ضرورتش را تأیید می فرمائید هزینه سفر، مأموریت، حمل و نقل و ارتباطات این ماده 3 را با همین شکل هزینه سفر.مأموریت، حمل ونقل وارتباطات ، این همه اش در یک ماده است . ممکن است د رجایی هزینه سفر لازم نباشد ولی حمل و نقل و ارتباطات جزو کارهای اجرائی است و بر حسب ضرورت تشخیص داده می شود ومصرف میشود .
مادة4- اجارة محل.
مادة5- خدمات قرار دادی ، گاهی پیش می آید که واقعاً اجاره کردن یک وسیله نقلیه مثلا یک کامیون ده تن برای یک آدم مجری لازم است . خوب این نم یتواند انی کار را مجموع این کار است که میشود کار اجرائی ، ممکن است همه مواردش فراهم باشد غیر از آن یک مورد ونتواند اینکار را انجام بدهد .
سایر موارد هم همینطور بیائیم پائین می بینیم مجموع اینها یعنی آن مادة 8 که مربوط به هزینه های سری در سال گذشته ما در کل هزینه سری هیأت دولت چهل و پنج میلیون تومان بوده د رطول سال واین دراختیار فرض بفرمائید ه وزیری اگ ردویست هزار تومان، صد هزار تومان قرار می گرفته ، حسابهای آن هم پیش خود آن وزیر مسؤول است و معمولا اگر ضروری نباشد خرج نشده، بنابراین این هم اگر واقعاً دراین دو ماه ضرورت پیش نیاید خرج نمی شود منتهااگر دست بسته بشود ممکن است همان یک مورد ویک نکته ادامه آن روند کاری که داشتیم ودر سال 59 این عملکرد ثبت بوده یعنی از نظر جوابگوئی حل مسائل …. هم شرایط کلی زندگی و هم مسائل اقتصادی و جنگی . بنابراین چون عملکرد 59 جوابگو بوده ، بنابراین درست مثل این است که نمایندگان محترم مجلس ادامه آن را برای مدت دو ماه با قید ضرورت .با قید آن مکانیزم تخصیص تأیید می فرمایند که اگر ضرورت نباشد تخصیص داده نخواهد شد تمام این 20 ماده هر کدامش یک چنین مواردی است .
رهامی- مادة7و15و17 را بخوانید تا ببینیم هزینه های سری چیست ؟
رئیس- آقا ، شما هر چه می خواستید در بیان خودتان گفتید، شما نباید به ایشان تکلیف کنید .شما در بحث های خودتان مطالب تان را گفتید .
فؤاد کریمی – آقای هاشمی ، توضیح بدهند .
مهندس خیر(وزیر مشاور و رئیس سازمان برنامه وبودجه )- بنده واقعاً این توضیحات را از یک جهت مثبت میدانم که ابهامی در اذهان نماند ، پرداخت های انتقالی به کارکنان . فرض بفرمائید کارکنانی را از یک محلی به محل دیگر، ضرورت این است که انتقال بدهند خوب این جزء اجراء است ،جزءآن مسأله روزمره است استفاده میشود ،واگر ضرورت نباشد استفاده نمی شود .سایر موارد هم همینطور است .
رئیس- بسیار خوب، پیشنهاد رابرای رأی گیری بخوانید .
آشنا(معاون وزارت امور اقتصادی و دارائی )- اجازه بفرمائید توضیح بدهم .
رئیس- بفرمائید .
آشنا(معاون امور اقتصادی و دارائی ) – بنام خدا من خیلی به اختصار روی چند مورد از ضروریات دیگر را علاوه بر مورادی که نام بردم و جناب آقای خیر فرمودند عرض میکنم .
در مادة 12 که خرید ماشین آلات و تجهیزات عمده است قبلا توضیح دادم، ماشین آلات راهسازی را مثال زدم که قطعات عمده آنها اگ رخراب باشد وبخواهند بخرند ناچار باید از آنجا بخرند والا ماشین متوقف میشود . مادة19 که فرمودند پرداخت های انتقالی است مثلا حقوق بازنشستگی و وظیفه کار کنان دولت است و بعضی از پرداخت های دیگری به بازنشستگان ، پس این هم ببینید نمی شود ممنوع و حذفش کرد .
مادة16 که کمک به بخش عمومی است بافت وماهیت بودجه طوری است که د ربعضی از موارد خود این مادة 16 بودجه یک بودجه کامل است یعنی به یک دستگاه دولتی دیگر داده میشود ،و آن دستگاه طبق نظام خودش این را مواد هزینه میکند وهم حقوق میپردازد وهممزایا میپردازد و هم هزینه هایدیگری را بنابراین در مجموع بسیاری از هزینه ها هست که اگر بخواهیم همهموارد رااسم ببریم هم قانون مطول میشود وهمممکن است یک مورد ضروری و اجتناب ناپذیری از قلم بیفتد اگر بخواهیم محدودش بکنیم همانطوری که عرض کردم بسیاری از هزینه های لازم امکان دارد که پیش بیاید ومواردش را بطور مثال عرض کردم ود رنتیجه نتوانیم که بپردازیم .
وبطور کلی همانطوری که توضیح دادم خدمتتان ، و بعضی از آقایان نمایندگان هم توضیح دادنداین شبهه نباشد که منظور از قید کلمه دو دوازدهم پرداختی خزانه در سال گذشته بهیچوجه منظور ادامةآن برنامه و آن نظامی که در آن بودجه بوده نیست بلکه فقط این یک ایجاد حصر است یعنی اگر این مبنا نباشد و برداشته بشود دولت تا بی نهایتمیتواند هر هزینه ای را که ضروری دانست پرداخت بکند ولی وقتی متکی به دو دوازدهم است ویک حصری ایجاد شد که از دو دوازدهم پرداختی سال گذشته تجاوز نکند این معنی ادامه دقیقاً همةبرنامه های گذشته نیست منظور اینا ست که محدودیت داشته باشد وچک سفید داده نشدهباشد ومعلوم بشود وچون پرداخت های سال گذشته مشخص هست دیگر بیش از آن پرداخت نشود .توضیح دیگری ندارم .
رئیس- وقت نماز است الان جلسه را برای نماز و ناهار واستراحت تعطیل میکنیم از نمایندگان محترم خواهش میکنماز مجلس خارج نشوند که در جلسه بعداز ظهر تعداد به اندازه کافی برای رأی گیری باشد .
(جلسه در ساعت 15/12 دقیقه به عنوان تنفس تعطیل شد ومجدداً در ساعت 15/1 دقیقه تشکیل شد ).
رئیس- بسم الله الرحمن الرحیم . جلسه برای ادامه مذاکره رسمی است و دو سه نفری که کم هستند امیدواریم تا اولین پیشنهادی که درباره اش بحث میشود آقایان برای رأی گیری برسند .آقای توکلی، به ترتیب پیشنهادات را مطرح کنید .
توکلی- پیشنهاد بعدی که مربوط به متن مادة واحده میشود، پیشنهاد آقای صباغیان – پس میگیرم )منصرف شدند.
رئیس- آقای صباغیان انصراف حاصل کردند . پس آقای توکلی تبصره ها را مطرح کنید .
توکلی- تبصرة1 مطرح است که میخوانم :
‹‹دولت میتواند تا مبلغ هفتاد میلیارد ریال علاوه بر اعتبارات موضوع این مادة واحده برای مصارف جنگی و بازسازی مناطق جنگ زده در ماههای فروردین واردیبهشت سال 1360 هزینه نماید .››
رئیس- آقای توکلی این تبصره پیشنهاد ندارد؟(توکلی – خیر ) تبصره بعدی را ببینید اگر پیشنهادی دارد بخوانید .
توکلی- تبصرة2‹‹میزان تنخواه گردان خزانه در سال 1360 مبلغ یکصد میلیارد ریال است ››
عباس مظفر(مخبر کمیسیون بودجه )ـآقای هاشمی . اجازه بدهید گزارش کمیسیون را خودم بخوانم .
رئیس- بخوانید .
عباس مظفر(مخبر کمیسیون بودجه )- بسک الله الرحمن الرحیم ،در مورد تبصرة 2 قبل از عید جلسة فوق العاده ای که کمیسیون داشت با مبلغ صد میلیارد ریال به عنوان تنخواه گردان خزانه در سال 1360 توافق کرد ولی درجلسه فوق العاده 16 فروردین ماه بخاطر اختلاف نظری که بین بعضی ازاعضاء کمیسیون و کارشناس وزارت اقتصاد پیش آمد به حالت مبهم ماند و بهمین جهت روی صد میلیارد باید خود آقایانی که اعتقاد دارند که صد میلیارد کافی است دفاع بکنند وخود من هم نظری دارم که بعداً اعلام خواهم کرد (آیت – همان صد میلیارد تصویب شد آقای مظفر )مبلغ صد میلیارد در جلسه فوق العاده کمیسیون بودجه به جواب صحیحی نرسیدیم که به بعد موکول شدو بعد هم فرصتی نکردیم ببینیم که آیا صد میلیارد کافی است یا 150 میلیارد (سلامتیان – پیشنهاد یکه به مجلس داده شد صد میلیارد است ).
توکلی- بلی، پیشنهاد رسمی صد میلیارد است .
رئیس- در جلسه فوق العاده کمیسیون بودجه هم چیزی به آن اشاره شده است .
عباس مظفر(مخبر کمیسیون )- ماوقع کمیسیون را باید من به حضور نمایندگان میگفتم که گفتم ازاین نظر عرض شد .
رئیس- عده حاضر درجلسه 180 نفر است ، مادة واحه برای رأی گیری قرائت میشود.
توکلی- مادة واحده ‹‹ به دولتاجازه داده میشوداز محل درآمدها و سایر منابع تأمین اعتبار دردو ماهه فروردین واردیبهشت سال 1360 هزینه های ضروری جاری و عمرانی ،سرمایه گذاری ثابت وزارتخانه هاومؤسسات و شرکت های دولتی ومؤسسات انتفاعی وابسته به دولت و سایر ردیف ها و کمک ها را تا میزان دو دوازدهم پرداخت خزانه سال 1359 دستگاهها وردیف ها یمربوطه با رعایت ضوابط اجرای قانون بودجه سال 1359 مصوب 30/2/1359 و اصلاحات بعدی آن و سایر مقررات مربوط پرداخت نماید پرداخت تعهدات و ادامة عملیات ناتمام سال 1359 طرح های عمرانی نیز براساس موافقت نامه های مبادله شده در سال مذکور از محل اعتبار موضوع این مادةواحده مجاز خواهد بود.››
رئیس- تبصره ها را بعداً یکی یکی رأی گیری میکنیم (فؤاد کریمی – پیشنهاد تبصره اضافه دادند ). بعد پیشنهاد تبصره ها یاضافه هم مطرح میشود . فعلا روی اصل ماده رأی میگیریم و تبصره ها و تبصره های اضافه بعداً مطرح میشود.
یکی از نمایندگان – ماده واحده و تبصره ها را نمیشود جداگانه رأی گیری کرد .
رئیس- مانعی ندارد قبلا هم اینکار شده است .
امامی کاشانی- من یک استثنائی در مورد بودجه سری داشتم .
رئیس- بودجه سری خودش پیشنهاد دارد یعنی در پیشنهادها هست.حالا 181 نفر در جلسه حاضر هستند .نمایندگانی که با اصل ماده واحده قرائت شده موافق هستند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد با اکثریت ،آقای توکلی،تبصرة1 رابخوانید .
منشی- تبصرة1- دولت میتواند تامبلغ 70 میلیارد ریال علاوه ب اعتبارات موضوع این ماده واحده برای مصارف جنگی و بازسازی مناطق جنگ زده ودرماههای فروردین و اردیبهشت سال 1360 هزینه نماید .
توکلی- آقای یونس محمدی پیشنهاد دارند .
رئیس- پیشنهاد آقای یونس محمدی را بگوئید .
منشی- ایشان پیشنهاد میکنند ‹‹وکمک به جنگ زدگان اضافه بشود ››یعنی جمله باین صورت اصلاح شود ‹‹مصارف جنگی وبازسازی مناطق جنگ زده و کمک به جنگ زدگان ››
رئیس- اگر آقای محمدی بخواهند پیشنهادشان را مطرح بکنند اشکالی ندارد ولی نظر من کمک به جنگ زده ها دربودجه هست .
کرمی- بازسازی با کمک فرق میکند .
منشی- آقای موحدی کرمانی قبل از آقای یونس محمدی پیشنهاد داده بودند که من غفلت کردم . پیشنهاد در مورد تبصرة1 است که میخوانم :
‹‹بعد از بازسازی مناطق جنگ زده کلمة ومخارج آوارگان جنگی اضافه شود ››.
رئیس- عبارت چه بود ؟
توکلی- برفرض تصویب این پیشنهاد به این شکل در میاید ‹‹دولت میتواند تا مبلغ 70 میلیارد ریال علاوه بر اعتبارات موضوع این ماده واحده برای مصارف جنگی یا بازسازی مناطق جنگ زده ومخارج آوارگان جنگی ››.
زرهانی- بازسازی درهیچ جا صورت نمیگیرد .
رئیس- مصارف جنگی ، یکی از مواردش همین است . مصارف جنگی ابزار جنگکه نیست .
زرهانی- بازسازی مناطق جنگی دراینجا مطرح شد .
رئیس- خیلی خوب، میخواهید کلمه را اضافه میکنیم .
یکی از نمایندگان – د رمدت دو ماه کجا میتواند بازسازی بکند .
رئیس- معلوم نیست که کسی مخالف باشد که بحث بخواهد آقایان اگر موافقند این کلمه رااضافه بکنند ، دیگر حالا بحث موافق ومخالف لزومی ندارد .اگر نماینده ای مخالف نیست این کلمه را برای رأی گیری در بطن تبصره اضافه میکنیم .
توکلی- کسی مخالف است ؟(اظهاری نشد ).
رئیس- این کلمه را اضافه کنید . آقای توکلی ، حالا عبارت را برای رأی گیری بخوانید .
توکلی- تبصره1-‹‹دولت میتواند تا مبلغ 70 میلیارد ریال علاوه بر اعتبارات موضوع این ماده واحده برای مصارف جنگی و بازسازی مناطق جنگ زده ومخارج آوارگان جنگی در ماههای فروردین و اردیبهشت سال 1360 هزینه نماید ››
رئیس- آقایانی که بااین متن قرائت شده به عنوان اولین تبصره ماده واحده موافقند بفرمایند (اکثر برخاستند )تصویب شد .
توکلی- تبصرة2-‹‹میزان تنخواه گردان خزانه در سال 1360 مبلغ یکصد میلیارد ریال است ›› د رمورد این تبصره از طرف آقای مظفر پیشنهاد یرسیده است .
‹‹که مبلغ تنخواه گردان از یکصد میلیارد ریال به یکصد و پنجاه میلیارد ریال اضافه بشود .››
هادی- اگر لایحه دولت مطرح است پیشنهاد ایشان مفهوم ندارد .
رئیس- پیشنهاد که می توانند بدهند .در لایحه یک فوری همه نمایندگان میتوانند پیشنهاد بدهند . آقا یمظفر توضیح بدهند .
عباس مظفر(مخبر کمیسیون )- البته نظر کمیسیون همان مطلبی است کدر اینجا گزارش داده است (صد میلیارد ریال از نظر رسمی )ولی آن چه که در کمیسیون قبل از عید و بعد از عید گذشته بود، خدمت نمایندگان عرض کردم و برآوری که خود من دراین مورد کردم به نتیجه 150 میلیارد رسیدم .
اعتبار جاری سال 59 حدود 1600 میلیارد ریال بود که یک ششم آن 267 میلیارد میشود با صرفه جوئی که ممکن است بکنند اگر 67 میلیارد ریال در نظر بگیریم در 2 ماه فروردین واردیبهشت سال 60-200 میلیاردریال نیاز دارمی .در مورد عمرانی هم اگر یک ششم را حساب بکنیم یعنی ماهی 75 میلیارد در نظر بگیریم 150 میلیارد ریال میشود که اگر صرفه جوئی را در این قسمت هم بکنیم (یعنی 100 میلیارد ریال دراین 2 ماه ) و برای جنگ زدگان اگ رما از 70 میلیاردی که در نظر گرفته شده 20 میلیارد ریال باز هم صرفه جوئی بفرض بشود رویهمرفته ما 350 میلیارد هزینه در 2 ماه سال 60 خواهیم داشت .برآورد در آمدها ومنابع تأمین اعتبار هم از نفت از نفت حدود 140 میلیارددر این 2 ماه خواهیم داشت . مالیاتها را اگر ماهی 30 میلیارد ریال در نظر بگیریم در 2 ماه 60 میلیارد میشود . وتنخواه گردان را هم اگر 150 میلیارد در نظر بگیریم 350 میلیارد ما درآمد خواهیم داشت که با هزینه ها متعادل خواهد بود .این برآوردی بود که من به آن رسیدم و نظر شخصی من هست ، با محاسباتی که کردم احیاناً اگر کسی مخالف است بفرمایند و ضمناً خدمتتان عرض کنم که در سال 59 هم تنخواه گردان عملا 150 میلیارد ریال بود نه صد میلیارد والسلام علیکم و رحمت الله .
رئیس- مثل اینکه مخالف ندارد .
توکلی- کسی مخالف نیست ؟(مهندس سحابی- مخالفم )آقای عزت الله سحابی هستند .
رئیس- بفرمائید .
عزت الله سحابی- بسم الله الرحمن الرحیم . همانطوری که دو نفر از آقایان نمایندگان گفتند مصوبه کمیسیون همان صد میلیارد ریال است فلسفه ما هم در پائین آوردن مبلغ تنخواه گردان این بود که اولا دولت خود 500 میلیارد ریال سقف اعتباراتی که در این مدت 2 ماهه میخواست خرج کند پیشنهاد کرده بود . برمبنای آن پانصد میلیارد ریال چون تصور میکردند که در آمد یعنی واردات به خزانه دراین 2 ماهه بقدر کافی نباشد پیشنهاد 150 میلیارد ریال تنخواه گردان کرده اند .ولی با تغییری که کمیسیون داد وماده واحده اش هم به تصویب مجلس رسید هزینه به اینترتیب پائین میاید یعنی حداکثر به 430یا 440 میلیارد ریال میرسد یعنی 60 میلیارد ریال دراینجا هزینه دولت د رمدت 2 ماه پائین آمده است . لذا آن اندازه آن 50 میلیارد ریال زا لازم ندارد مضافاً باینکه درمحاسبه ای که آقای مظفر فرمودند بنظر من باید یک تجدید نظری بشود اولا درآمد دولتدرسال گذشته 1348 بوده ، پیش بینی شده است درسال 60، 1400 میلیارد ریال از محل درآمد تأمین بشود 1400 را وقتیکه تقسیم بر 6 بکنیم یعنی ضربدر دو دوازدهم بکنیم میشود رقمی د ر حدود 230 میلیارد ریال از نفت بهخزانه ریخته میشود .از طرف دیگر درآمدهای غیر نفتی دولت هم در این مدت 2 ماهه در حدود 50 میلیارد ریال خواهد بود میشود 280 تاواگر 100 تا دیگر هم ما از محل تنخواه گردان (برگشتی های خزانه هم حالا هست ) صد میلیارد ریال تنخواهگردان در اختیار خزانه باشد میشود 380 تا د رحدود 20 یا 30 میلیارد هم احتمال برگشت به خزانه دارد چرا که در تبصره آخر همین لایحه پیشنهادی تمام ذیحسابی ها مکلف شدند که هر چه وجوهات نزد آنها است وخرج نشده به خزانه برگردانند یعنی تا آخر فروردین مقدار قابل توجهی وجوهات به خزانه برگشت خواهد کرد به این جهت بنظر میرسد که بیخودی ما 50 میلیارد ریال اضافی دولت از بانک مرکزی نگیرد و بهره بیخودی ندهد این است که آن صد میلیارد ریال روی حساب ومحاسبه بوده وبیخود نبوده است وبهمین علت من با پیشنهاد آقای مظفر مخالفم.
رئیس- آقای توکلی بعنوان موافق.
توکلی- بسم الله الرحمن الرحیم . من فکر میکنم آقای سحابی فرمودند که 430 میلیارد ریال میشود با این برداشتن سقف (مخارج دولت دراین دو ماهه ) تنخواه گردان بیشتر روزهای اول به درد میخورد که این درآمدها حاصل نمی شود توجه داشته باشیم این بالا رفتن درآمد ایران پیش بنی شده برای سال 60 به درد این دو ماه نمی خودر چون پولی که بابت فروش نفت دراین دو ماه به دست مان میاید مربوط به فروش این دو ماهه مان نیست مربوط به فروش بهمن و اسفند است وبا توجه به اینکه مبلغ تقریبی آذر و دی حدود 140 میلیارد ریال بوده نمی شود زیادتر از آن مبلغ امیدوار بود که در این مدت دو ماهه بابت نفت به دست ما بیاید مضافاً بها ین ، تنخواه گردان هیچ مشکلی ایجاد نمی کند چون هزینه ای که وزارت دارائی چک بابت مصوبات ما بکشد وبخواهد از بانک بردارد، ا اول از حساب دولت برداشت میکنند اگر کم آورد آنوقت از تنخواه گردان به او میدهند با توجه باینکه درآمدهائی که صحبت آن شده در آخر این برج ممکن است به آن مقدار کافی نباشد من فکر میکنم همان 150 میلیارد ریال را تصویب بکنیم به صلاح نزدیکتر باشد .
رئیس- آقای آشنا بفرمائید .
آشنا(معاون وزارت دارائی و اقتصادی )- بسم الله الرحمن الرحیم . قسمت اول مطلب را که میخواستم توضیح بدهم برادرم جنای توکلی این را فرمودند وزحمت من را کم کردند .د ردرآمد نفت همانطوری که توضیح دادند پولی که عاید خزانه خواهد شد فروش بهمن واسفند است چون همانطوری که توضیح دادند همین حداقل دو ماه فاصله است از تاریخی که نفت صادراتی بفروش میرود تا موقعیکه پولش عاید خزانه میشود . براساس یک میلیون بشکه بطور متوسط در ماههای بهمن و اسفند که بطور قطعی بفروش رفته است ومشخص است .د رماه مبلغ 60 یا 70 میلیارد ریال تجاوزنخواهد کرد ودر همین 15 روز اول همعیناً این برآورد ثابت شده برایاینکه 34 تا 35 میلیارد ریال از این بابت عاید خزانه شده است بنابراین به احتمال بسیار قوی تا آخر اردیبهشت ماه بیش از 140 میلیارد ریال از بابت نفت عاید خزانه نخواهد شد .
درآمدهای مالیاتی ار که جناب آقای مهندس سحابی فرمودند دقیقاً درست است در این دو ماه ما هم برآوردمان همین استنکه همان حدود مبلغ 50 میلیارد ریال که ایشان فرمودند وصول بشود . برگشتی ها همعلیرغم اینکه در این قانون است تا به اقصی نقاط مملکت این ابلاغا بشود واجرا بشود مدتی زمان خواهد برد. سال گذشته هم این ثابت شد و تا آخرین روز برگشتی داشتیم یعنی رقمی که در بودجه منظور بود وبرگشت شد همه در فروردین و اردیبهشت برگشت نشده مبلغ جزئی آن برگشت شد واقلام عمده اش در ماههای بعد برگشت شد .
با توجه به رقم هزینه ها را حتی کمتر از چیزی که جناب آقای مهندس سحابی فرمودند هم احتمال دارد که بشود .ولی ارقام درآمد چون درآمد نفت را ایشان اضافه تر محاسبه فرموده بودند قطعاً به این تنخواه گردان نیاز است . مخصوصاً با توضیحی که جناب توکلی دادند توجه فرمودید که تنخواه گردان نه وام است نه کسر بودجه است که از این طریق تامین میشود فقط یک نقدینگی است ، در اختیار خزانه است که بصورت اعتبار در حساب جاری عمل میشود تاآخر سال هم واریز میشود وبدهی از این بابت برای دولت نزد بانک ایجاد نمی کند . چون همانطوری که استحضار دارید درآمدهای بتدریج وصول میشود وهزینه های دولت باید از محل درآمدها پرداخت بشود به این منظور که اگر آهنگ وصول درآمدها در بعضی از موقع از سال با پرداخت هماهنگ ومنطبق نبوده دولت مواجه با اشکال نشود این نظم هر سال در قانون پیش بینی شده است واین مبلغ در سال 59 و هم 150 میلیارد ریال بوده است و همانطوری که توضیح دادند مادامکه آن حساب ( چون حسابهای درآمد دولت هم استحضار دارید تمرکز در آمدش هم در بانک مرکزی است ، چکهائی که خزانه میفرستد از محل آن حساب است )موجودی داشته باشد دیناری بانک مرکزی از تنخواه گردان پرداخت نخواهد کرد ولی بمحض اینکه آن موجودی کافی نباشد از آن حساب پرداخت خواهد کرد واگر مبلغ این کم باشد ودرآمدها وصول نشود یادر آن مدتی که این پرداخت ها باید انجام بشود وصول نشود مشکل ایجاد میشود در حالیکه در پرداخت ها است به خصوص د راین برهه از زمان بسیار ضروری تر از سالهای گذشته است و پرداخت ها را هم براساس تعدیلی که در کمیسیون بودجه در این لایحه شده ود رحقیقت فقط دو دوازدهم پرداختی سال 59 خزانه رااجاره داده شده که پرداخت بشود هم که محاسبه بشود، همانطوری که آقای مظفر فرمودند 200 میلیارد ریال یعنی ماهی صد میلیارد ریال د رحالیکه یک دوازدهم 1600 میلیارد ریال د ر حدود 140 میلیارد ریال میشود .ولی 40 میلیارد ریال هم پیش بینی شده که دولت باز هم صرفه جوئی بکند حداقل پرداخت ها خواهد بود که شاید 80 درصد این مبلغ حقوق ومزایا باشد که اجتناب ناپذیر است .
عرض شود حضور گرامی تان که درمور عمرانی پیش بینی میکنیم که حداقل 100 میلیارد ریال داده بشود وهزینه جنگ زدگان هم که 70 میلیارد ریال است بااین ترتیب 370 میلیارد ریال خواهد شد در حالیکه عرض کردم 140 میلیارد ریال از نفت خواهیم داشت 60 میلیارد ریال مالیات وبرگشتی ها در این دو ماهه خواهد بود وبا 150 میلیارد ریال تنخواه گردان تقریباً این پرداخت ها ودریافت ها متوازن خواهد شد .شاید حدود 20 میلیارد ریال هم کسری خواهد بود که باز هم دولت باید صرفه جوئی بکند .
رئیس- بسیار خوب،آقای توکلی پیشنهاد را مشخص کنید تا رأی گیری بکنیم .
توکلی- میزان تنخواه گردان خزانه در سال 1360 مبلغ 150 میلیارد ریال است .
رئیس- اول باید برای پیشنهاد رأی بگیریم تا بعد به آن برسیم (تابلو 183 نفر ار نشان میدهد )
محمد یزدی – آقای هاشمی ، مطلبی را که آقای سحابی فرمودند آن مبلغ اضافه آیا در ظرف این مدت آیا دولت سودی هم برا اینکا ر میدهد یا خیر ؟ این موضوع را روشن بکنید .
رئیس- آقای آشنا، سؤال این بود که آیا دولت سودی هم باید بابت اینتنخواه گردان اگر مصرف بکند بپردازد یا خیر؟
آشنا(معاون وزیر امور اقتصادی و دارائی )- نظام گذشته این بوده است که این تخواه گدان بهر مبلغ که از آن استفاده می شده است بانک از آن ، بهره می گرفته است .البته نه به اجازه اش بلکه به مبلغی که استفاده بشود . یعنی اگردراینجا 600 میلیارد هم نوشته می شد در قانون بودجه بهره فقط به آن مبلغی ککه استفاده می شود تعلق می گیرد .ولی همانطوریکه استحضار دارید دولت اسلامی بطور کلی مخالف با بهره است ودراین زمینه هم اقداماتی شده و همچنان ادامه دارد . حتی د مورد وامی در گذشته تصویب فرمودید که دولت از بانک مرکزی بگیرد . چهار درصد را کهحالا اسمش را عوض کرده وبجای بهره، کارمزد مطالبه کرده اند که ما هنوز قرار داد آن را امضا نکردیم به همین دلیل که معتقدیم که باید حذف شود واگر کارمزد است و آن را چهارصد نوشته بودند باید یک چیزی د رحدود شاید نیم درصد حداکثر برای عملیات بانکی باشد و چهار درصد نمیتواند کارمزد باشد و دولت هم آن را نپذیرفته و قرار داد آن را هم امضا نکرده است . بنابراین مطمئن باشید که از این بابت پولی بابت بهره پرداخت نخواهد شد.
رئیس- متن تبصره را جهت رأی گیری بخوانید .
توکلی- با این تغییر . تبصره باین شکل در می آید :
تبصرة2- میزان تنخواه گردان خزانه در سال 1360 مبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریال است .
رئیس- 183 نفر در جلسه حاضرند شاید هم بیشتر باشند چون ایستاده هم داریم .
رجائیان – آقای هاشمی باید دو دفعه رأی بگیرید . چون اول یکصد میلیارد است و بعد دوباره یکصد و پنجاه میلیارد است با هم نباید باشد .یکصد میلیارد ریال درمتن لایحه هست .
منشی- پیشنهاد آقای مظفر این استکه تنخواه گردان به یکصد و پنجاه میلیارد ریال افزایش یابد .
رئیس- نتیجه یکی خواهد شد . فعلا برای حفظ روبه وتبدیل صد میلیارد به یکصد و پنجاه میلیارد رأی میگریم . نمایندگانیکه با پیشنهاد آقای مظفر در تبدیل یکصد میلیارد به یکصد میلیارد به یکصد و پنجاه میلیارد تنخواه گردان ، موافق هستند قیام فرمایند .(اکثر برخاستند ) تصویب شد. حالا متن تبصره برای رأی گیری خوانده شود .
منشی- میزان تنخواه گردان خزانه در سال 1360 مبلغ یکصد و پنجاه میلیارد ریا لاست .
بعضی از نمایندگان – این تبصره است .بگوئید پیشنهاد را بخوانند.
رئیس- همان است . حالا این چه اصراری است که شما دارید ؟ 183 نفر در جلسه حاضرند . نمایندگانیکه با تبصرة خوانده شده موافق هستند قیام فرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد . نسبت به این تبصره دیگر پیشنهادی نیست ؟
منشی- خیر.
رئیس- آقای مظفر تبصره بعدی را بخوانید و توضیح بدهید .دو تبصرة دیگر داریم و چند پیشنهاد تبصرةاضافی .
مظفر- تبصرة3- شرکتهای دولتی می توانند حداکثر تا دو دوازدهم هزینه های پیش بینی شده در بودجه ابلاغی سال 1359 خود را در دو ماهه فروردین واردیبهشت سال 1360 مصرف نمایند واین تبصره به منزله مصوبه مجمع عمومی مربوطه در هر شرکت دولتی خواهد بود .
توضیح مختصری که باید در مورد شرکتهای دولتی بدهم ایناست که سال مالی شرکتهای دولتی آخر خرداد هر سال به پایان می رسد . یعنی سال مالی شرکتهای دولتی د رخرداد ماه سال 1360 پایان می پذیرد واز طرف دیگر ، ککلمه :‹‹عملکرد ›› در مورد شرکتهای دولتی یا ادارات دولتی فرق دارد . و لذا در این دو ماه ،شرکتهای دولتی مجبورند که هزینه های خودشان را طبق مصوبه عمومی این شرکتها خرج کنند وچون بلاتکلیف می مانند از این نظر این دو ماه باید این اعتبار در اختیارشان گذاشته بشود تا با مشکلاتی روبرو نشوند .این توضیحی بود که بطور اختصار بعرض رساندم .
رئیس- بسیار خوب. در مورد این تبصره پیشنهادی آمده ؟
منشی- خیر.
رئیس- در مورد این تبصره پیشنهادی نداریم .
آیت- این شرکتهای دولتی یکبار در مادة واحده بحث شده است ویکبار دراینجا .در کمیسیون همبحث شد که زائد است .
رئیس- چطور؟
منشی- اقای آیت، بحث در کمیسیون بدرد نمی خورد گزارش کمیسیون همین است .
رئیس- آیا زائد است ؟
منشی- خیر. گزارش رسمی کمیسیون است .
سید محمد خامنه ای –باید تناسب تبصرة3 یا ماده واحده دراینجا رعایت بشود .
رئیس- آقای آشنا بفرمائید توضیح بدهید ، تا مطلب برای نمایندگان روشن شود .
آشنا(معاون وزارت امور اقتصادی ودارائی )- بنام خدا . چون برای بعضی از آقایان نمایندگان این شبهه پیش آمده بود که ظاهراً این تبصرة3 با توجه به اینکه د رمتن ماده واحده به شرکتهای دولتی اشاره شده ، تکراری است ، اول اجازه بفرمائید این توضیح را بعرض برسانم و بعد مطلب دوم را .
شرکتهای دولتی همانطوریکه مستحضر هستید دو دسته اند . یک دسته شرکتهائی هستند که زیان ده هستند . وزیان عملیات جاری دارند .که البته بحث این مفصل است . جناب آقای سحابی به آن اشاره فرمودند .من بطور مختصر عرض می کنم که بعضی از آن مربوط به سوبسید هائی است که دولت می دهد واین از آن جهت است که کالائی ارازنتر بدست مردم برسد . مانند قند وشکر و گندم و غیره . بعضیها همالبته ارث رژیم گذشته است که باید رسیدگی بشو د رآینده ان شاءالله تکرار نشود . بهر حال بعضی از شرکتها از بودجه دولت ، کمک دریافت می کنند ، برای ادامه فعالیتهای خودشان ایندسته از شرکتها در متن ماده واحده برایشان اجازه گرفته شده که دو دوازدهم آن کمک را به میزان پرداختی سال 59 دولت به آن ها بپردازد. ولی برخی از شرکتها هستند که زیان نیستند وخود کفا هستن .ودرآمدهایشان برای پرداخت هزینه هایشان کافی است .واز بودجه مملکت پولی را دریافت نمی کنند .فرض بفرمائید ،شرکت دخانیات یک شرکت خود کفا است که ازمحل درآمدهای خودش تغذیه می کند ولی بطور کلی در اطراف مقررات حاکم برشرکتهای دولتی بودجه شرکتها راباید یک مرجع مورد هر شرکتی یک مجمع عمومی خاص وجود دارد . همانطوریکه درمورد شرکتهای خصوصی ویک شرکت سهامی ، یک مجمع عمومی صاحبان سهام وجود دارد ، در مورد شرکتهائی که سرمایه شان متعلق به دولت است ، به موجب قانون سه وزیر صاحب سهم دولت هستن در آن شرکت ، که جمع عمومی را تشکیل می دهند و آنها عبارتند از وزیر امور اقتصادی و دارائی ،وزیر سازمان برنامه وبودجه ووزیر مربوط .ویکی دو نفر وزیر دیگر هم در بعضی از شرکتها به انتخاب هیأت وزیران .این مجمع عمومی در مورد شرکتهای دولتی مرجع تثبیت بودجه است . حالا شرکتهائی که کمک بگیرد هستند باید میزان کمک در بودجه کل کشور به تصویب مجلس برسد تا مجمع عمومی آنها بتواند ریز بودجه آن ها را تصویب کند .در مورد شرکتهائی هم که کمک بگیر نیستند این اجازه باز لازم است بدلیل اینکه بطور کلی بودجه شان بی ارتباط با بودجه کل کشور نیست . چون یک شرکتی که در آمد دارد سود ویژه دارد ، مالیات دارد،ارقام آن به عنوان درآمدهای دولت در بودجه مملکت منعکس می شود .باید صبر کند ، بودجه کل کشور تصویب کند .بنابراین ، اگر بخواهیم این تبصره را نداشته باشیم باید هر شرکت دولتی مجمع عمومیش تشکیل بشود ویک اجازه دو دوازدهم برای آن بگذارند و آن هم قبل از تصویب بودجه مملکت نمی شود .بنابراین در متن ماده واحده اجازه پرداخت کمک به شرکتهائی که ازبودجه مملکت کمک می گیرند،گرفته شده است ودر تبصره 3 پیشنهاد کسب اجازه برای مصوبه ایکه بمنزله مصوبه عمومی مجمع شرکتها باشد آمده است که دیگ هر شرکتی برای دو دوازدهم نیاز به یک مصوبه مجمع عمومی نداشته باشد چون مجمع عمومی بهتر است موقعی تشکیل بشود وریز بودجه شرکت را تصویب کند که اول کل بودجه مملکت به تصویب رسیده باشد . بنابراین هیچ مشابهتی بین این دو وجود ندارد ودو مطلب کاملا جدا از همند .اما در مورد مطلب دوم که فرمودند: چرا بودجه ابلاغی نوشته شده است ؟ برای اینکه اگر آقایان ‹‹عملکرد›› را پیشنهاد می فرمایند و بعد هم تصویب می فرمایند، اشکالی ندارد که نوشته بشود . همانطور که در متن ماده واحده در مورد بودجه دستگاه دولتی هم ‹‹عملکرد ›› بود و پرداختی خزانه شد، اگر مجلس تصویب بفرمایند . یم شود عملکرد ،اضافه بشود .ولی پرداختی خزانه نمی شود بهمان دلیل که عرض کردم که شرکتهائی که خود کفا هستند ، خزانه به آنها پرداختی نداشته است که دو دوازدهم مبنا قرار بگیرد .ولی اگ دو دوازدهم عملکرد سال 1359 را تصویب بفرمائید که مبنا قرار بگیرد، هیچ مانعی نخواهد داشت .
رئیس- تبصرة3 را مطرح کنید برای رأی گیری .
منشی- تبصرة3- شرکتهای دولتی می توانند حداکثر تا دو دوازدهم هزینه های پیش بینی شده در بودجه ابلاغی سال 1359 خود را د ردو ماهه فروردین و اردیبهشت سال 1360 مصرف نماید واینتبصره بمنزله مصوبه مجمع عمومی مربوطه درهر شرکت دولتی خواهد بود .
رئیس- 182 نفر د ر مجلس حاضرند نمایندگانی که با متن تبصره قرائت شده موافقند قیام فرمایند (اکثر برخاستند ) تصویب شد . آخرین تبصره را بخوانید .آقای مظفر تبصره 4 را بخوانید .
مظفر-تبصره4- ذیحسابها ومسؤولان مالی کلیه دستگاههایاجرائی مکلفند حداکثر ب تا پایان فروردین ماه سال 1360وجوه استفاده نشده اعتبارات سال 1359 و سالهای گذشته را اعم از اعتبارات جاری و سرمایه گذاری ثابت وکمکها به خزانه واریز نمایند . تخلف از حکم اینتبصره تصرف غیر مجاز در اموال و وجوه دولتی محسوب می گردد.
در سال 1359 یکی از منابع بسیار مهم تأمین کسری بودجه برگشتی هائی بود که از سالهای قبل نزد ذیحسابیها مانده بود بدون اینکه هزینه بشود و 263 میلیارد ریال از این راه به خزانه دولت در سال 1359 واریز شد .
این اتفاق بسیار جالبی بود در بودجه سال 1359 واز آنجا که حواله هائی که از خزانه به ذیحسابیها شد . وتمام آنها هزینه نشده است و به احتمال قوی مقدار زیاد ومبالغ بسیاری از آنها هنوز هزینه نشده است وهر چه سریعتر باید به خزانه دولت برگشت بخورد لذا ذیحسابیها باید در اولین فرصت مبالغ هزینه نشده را به خزانه مملکت برگردانند . و چون تا بیستم فروردین یک چنین کاری عملی نبود لذا کمیسیون پیشنهاد کرد بجای بیستم فروردین سی فروردین گذاشته شود .
رئیس- پیشنهاد آقای دانش را مطرح کنید .
منشی- آقای دانش پیشنهاد فرموده اند که عبارت :‹‹ حداکثر تا پایان فروردین ››به ‹‹حداکثر تا پایان اردیبهشت تبدیل گردد››.
رئیس- آقای دانش، خودتان توضیح بدهید .
دانش- بسم الله الرحمن الرحیم . با توجه باینکه قسمتی از این هزینه ها هزینه های سرمایه گذاری ثابت است . واین به مناسبت عدم تناسب هزینه شدن سرمایه گذاری ثابت در نیمه دوم سال که مواجه با سرمابوده باضافه نارسائیهائی که در نهادها بوده است ودر اواخر اسفند درگیری شدیدی از این جهت برای جذب ود راختیار گذاشتن استانداریها و نهادها بوده واشکال زیادی بوجود آورده بود عیناً همان مساله الان هم هست . چون تا این ماده واحده تصویب بشود ود راختیار نهادهایاجرائی قرار بگیرد ، اواخر فروردین خواهد شد،اگر واقعاً مسأله جذب نشدن هزینه های عمرانی وسرمایه گذاری ثابت به مصلحت کشور است و نباید برنامه ها یعمرانی اجرا بشود، حرف دیگری است .ولی بعداز آنکه تصویب شده ومصلحت بوده که انجام بشود برخلاف آن مسأله ایکه آقای مظفر فرمودند ضرورت دارد که ما این سرمایه گذاری ثابتی که شده و نا تمام مانده است واگر در اختیار قرار نگیرد شاید آن مقداری هم که مصرف شده از بین بود بنابراین ضرورت و لزوم دارد که مدت مهلت جذبش تا پایان اردیبهشت باشد که امکان جذب وتکمیل آن هزینه های عمرانی باشد .
رئیس- آقای دانش اشتباهی کردند که اگر اشتباه توضیح داده شو ممکن است پیشنهادشان را پس بگیرند .آقای آشنا توضیح می دهند تا ببینیم آق ی دانش روی پیشنهادشان می مانند یا نه .
آشنا(معاون وزیر امور اقتصادی و دارائی )- بسم الله الرحمن الرحیم . نظر جناب آقای دانش دراین مورد که لازم است تمام کارهای نیمه تمام عمرانی ادامه پیدا کند کاملا صحیح و بجا است .ولی در ادامه ماده واحده پیشنهادی که شد وتصویب شد ،اجازه گرفته شد که هم تعهدات پرداخت نشده طرحها پرداخت شود از اعتبارات سال 1360 و هم عملیات نیمه تمام ادامه پیدا کند . بنابراین نگرانی جناب آقای دانش کاملا مرتفع شده با عبارتی که به آخر ماده واحده همین قانون الحاق شد وبه تصویب رسید .هیچ نگرانی از این جهت و جود ندارد .
رئیس- متن تبصره را بخوانید برای رأی گیری.
منشی- تبصرة4- ذیحسابیها ومسؤولان مالی کلیه دستگاههای اجرائی مکلفند حداکثر تا پایان فروردین ماه سال 1360 وجوه استفاده نشده اعتبارات سال 1359 و سالهای گذشته رااعم ازاعتبارات جاری و سرمایه گذاری ثابت وکمکها به خزانه واریز نمایند . تخلف از حکم این تبصره تصرف غیر مجاز در اموال ووجوه دولتی محسوب می گردد.
صدر حاج سید جوادی – آقای هاشمی من هم یک پیشنهاد داده ام .
رئیس- خودتان پیشنهادتان را بگوئید.
صدر حاج سید جوادی- بسم الله الرحمن الرحیم . ممکن است یک طرحی در سال 1359 به تصویب رسیده باشد واعتبار آن هم حواله شده باشد ، مثلا برای یک راه روستائی که کارهای مقدماتی آن مانند مناقصه ودیگر مسائل انجام شده باشد اما هنوز در مورد انجام خود طرح ، انجام نشده است . این را نمیشود گفت طرح ناتمام . ناچار جزو طرحهائی است در سال 1359 که مصوب است وپولش هم فرضاً در فرمانداریها یا استانداریها موجود است اما بعلت آن مقدمات وعمل اقدام ویااجرا نمی شود گفت طرح ناتمام .بنابراین ناچار باید پولش بخزانه برگردد و برای سال 1360 همین طرح را مجدداً مکاتبه کنند ومجدداً بصورت طرح جدید سال 1360 مشمول این ماده واحده و تبصره هایش بشود لذا من پیشنهادی کردم به این صورت که : به استثنای اعتبار هزینه های عمرانی جاری که از سال 1359 باقیمانده است . یعنی پول و اعتبارش در فرمانداریها موجود است ولی مقدمات کار به آن ترتیبی که بگوئیم کار نیمه تمام است شروع نشده است نمی شود گفت کا رنیمه تمام ونمی شود گفت که کار جدید و طرح جدید مصوب سال 1360 است .
رئیس- توضیح بدهید شاید قانع شوند .
موحدی ساوجی- اگر قانع نشوند من مخالفم .
آشنا(معاون وزیر امور اقتصادی و دارائی )- بسم الله الرحمن الرحیم پیشنهادی که اخیراً مطرح شد در حقیقت مفهومش تمدید سال مالی است .استحضار داردی که سال مالی طبق قانون محاسبات عمومی از اول فروردین تا آخر اسفند ماه است .وهر اعتباری که تا آخر سال تعهد شده باشد و پرداخت شده باشد که هیچ واگر پرداخت نشده باشد باید بهخزانه برگشت داده بشود .اگر تعهد شده باشد و پرداخت نشده باشد درمورد اعتبارات جاری یک راه و روش دیگری وجود دارد که اعتبار خاصی در بودجه منظور می شود که تعهدات پرداخت نشده پرداخت بشود .ودر مورد اعتبارات عمرانی برایاینکه قیمت تمام شده طرح معلوم بشود از اعتبار سال بعد همان طرح پرداخت می شود .ولی مطلقاً برای دولت مقدور نیست که بیاید در سال 1360 هم برای سال 1359 پرداخت کند وهم برای سال 1360 برای اینکه کل عملیات بودجه سال 1360 یعنی کل درآمدهائی که می توانسته است وصول کند وکل هزینه هائی را که باید بپردازد بصورت جامعی د ربودجه دولت منعکس می کند وبه مجلس تقدیم می کند وحالا بای ک مقدار کسری هم تصویب می شود بنابراین این امکان وجود ندارد که در سال 1360 دولت دو پرداخت داشته باشد هم بابت عملیات سال 1360 وهم اجازه بدهد که مانده اعتبار سال 1359 طرحها هم خرج بشود ولی این کا رار نیمه تمام نمی گذارد وهمیشه اجازه می گیرد ودر همین لایحه هم هست که اجازه دارد که عملیات سال 1359 را چه شروع نشده باشد و چه ناتمام باشد در طرح سال 1360 باید دستگاه منظور کند و انجام بدهد . بنابراین ،کار انجام خواهد شد ولی نیازی به اجازه استفاده از مانده اعتبار سال گذشته ندارد . چون به مصلحت نیست . ونظام جامعیت بودجه را از بین می برد ومقداری از درآمدهای خزانه بطور پراکنده ودرآمدها در سراسر مملکت در حسابها میماند ومملکت از این امکانات محروم می شود ومعلوم نمی شود که در آخر چقدر از آنخرج شده و چقدر باقی مانده است . بنابراین ، مصالح مالی مملکت اقتضا می کند که د رآخر سال حداکثر تا فروردین سال بعد تمام وجوه استفاده نشده سالهای قبل برگردد وهر قدر اعتبار که برای ادامه عملیات سال قبل یا کارهای سال جدید منظور بشود وبتصویب برسد واز آن محل انجام بشود .
صدر حاج سید جوادی .بهر حال باید یک مکاتبات مجدید برای انجام همنی طرح کهبحث شد انجام بشود تا ….
رئیس- بهر حال شما می خواهید پیشنهادتان بحث بشود ولی ایشان می گویند که این کار در عمل انجام خواهد شد یعنی می ماند وبعد با بودجه سال 1360 انجام می شود .بار دیگر اصل تبصره را برای رأی گیری بخوانید .
منشی- تبصره4- ذیحسابها ومسؤولان مالی کلیه دستگاههای اجرائی مکلفند حداکثر تا پایان فروردین ماه سال 1360 وجوه استفاده نشده اعتبارات سال 1359 وسالهای گذشته را اعم از اعتبارات جاری و سرمایه گذاری ثابت و کمکها به خزانه واریز نمایند . تخلف ار حکم اینتبصره تصرف غیر مجاز در اموال ووجوه دولتی محسوب می گردد .
رئیس- عده حاضر درمجلس 186 نفرند نمایندگانیکه با تبصره 4 که متن آن قرائت شد ، موافقند قیام فرمایند .(اکثر برخاستند )تصویب شد .حالا تبصره هائی که بصورت پیشنهاد رسیده است خوانده شود.
منشی- پیشنهاد آقای شاهچراغی به شرح زیر است :پیشنهاد می شود این تبصره به لایحه دو دوازدهم بودجه اضافه شود :
تبصره – کلیه بودجه های سری باستثنای مصارف سری نظامی در دو ماهه فروردین واردیبهشت حذف وبه مصارف جنگی اختصاص می یابد .
عده ای از نمایندگان – موافق.
بعضی از نمایندگان – حذف شود .
رئیس- آقای شاهچراغی پیشنهادتا را توضیح بدهید .
شاهچراغی- مقصود حذف بودجه های سری است .به استثناء مصارف سری نظامی . چوندرمصارف نظامی احتیاج است . مهم همان حذف بودجه های سری است . علتش هم این است که اکثر مخالفین روی این ….
رئیس- آقایان توجه بفرمائید این پیشنهاد از طرف بسیاری از نمایندگان رسیده است باید یک متن مورد قبول اکثریت تهیه شود که همه نخواهند جداگانه پیشنهادشان را مطرح کنند .
بعضی از نمایندگان – متن ار دوباره بخوانند .
منشی- کلیه بودجه های سری به استثنای مصارف سری نظامی در دو ماهه فروردین و اردیبهشت حذف می شود .
رئیس- این مسأله با مسؤولان وزارت اقتصاد و برنامه وبودجه هم مشورت شده است . آقایانی که بصورت متفرقه پیشنهاد داده انداگر روی این متن توافق کنند که پیشنهاد زیادی نداشته باشیم خیلی در وقت صرفه جوئی خواهد شد .
منشی-آقا ی امایم کاشانی موافقند و آقای عزت الله سحابی مخالف.
رئیس- آقای شاهچراغی توضیحشان را بدهند تا بعد ک که مخلف صحبت کند .
شاهچراغی- بسم الله الرحمن الرحیم . من با بعضی از مسؤولین سابق سازمان بودجه صحبت کردم گفتند معمولا ازاین بودجه های سری استفاده ای نمی شده است و حتی اگر کسانی احیاناً بخواهند سوءاستفاده کنند امکانش در مصرف بودجه های سری وجود دارد .ودر میان مردم هم نگرانی ایجاد کرده است و در ذهن نمایندگان محترم هم همین طور بود که وجود بودجه های سری چه دلیلی دارد ؟ بدین ترتیب آن را حذف می کنیم که احتیاج زیاد به توضیح هم نداشته باشد .
یکی از نمایندگان – استثناء را همتوضیح بدهید .
شاهچراغی- چون اکنون شرایط مملکت شرایط جنگی است گاهی یک سری مصارف در وزارت دفاع وجود دارد که احتیاج است . از این جهت بود که مصارف جنگی رااستثناء کردیم .
منشی- آقای عزت الله سحابی بعنوان مخالف بفرمائید .
عزت الله سحابی- بسم الله الرحمن الرحیم .مانبایستی دچار افراط بشویم ونه هم دچار تفریط .نه به آنترتیبی که د ررژیم گذشته بوده است وبی بند و بار و وبی حساب وکتاب بودجه ها یسری را در اختیار وزارتخانه ها ودستگاهها وشرکتها می گذاشتند ووزراء ورؤساءهر چه می خواستند از محل بودجه سری استفاده می کردند ونه اینکه یکمرتبه همه چیز را از بین ببریم .
آقایان می دانید که هر دولتی یک سری هزینه هائی دارد که مصلحت نیست این هزینه ها از طریق عمومی حسابداری واسناد زیر دست چند نفر برود . بطور اشاره می گویم یک سری هزینه های امنیتی هست که حتی لازم نیست نظامی باشد، اینها را آنطور که آقای فؤاد کریمی می گویند ندیده ونسنجیده و نشنیده و رسیدگی نکرده نباید حذف بکنیم . همین الان این چهل و پنج میلیون تومان را ملاحظه بفرمائید و بعد بودجه سری راد رسالهای گذشته ملاحظه کنید که خیلی زیاد بوده است ودر سال قبل به مبلغ 45 میلیون تومان رسید و آن هم فقط ازا ین مبلغ در اختیار رئیس جمهوری باشد بدلیل آنکه رئیس جمهوری در مساله کردستان وبسیاری از جاهای دیگر مسائل ومشکلات وکارهای امنیتی و غیره داشت این بود که آن مبلغ یعنی کمتر از یک چهارم در اختیار رئیس جمهور بود و بقیه د راختیار نخست وزیری است .ومن اعلام می کنم که اگر شما این پیشنهاد را تصویب کنید حتی نخست وزیری هم یک مقداری از هزینه های ضروریش را در همین دو ماهه نمی تواند انجام بدهد .
لااقل یکبار آقایان با نخست وزیری تماس بگیرند واینکه آقای آیت و یا آقای فؤاد کریمی مثلا برای حمله به رئیس جمهوری یک چیزی گفتند شما بقیه اش را از بین نبرید . صد میلیون ریال ازا ین چهارصد و پنجاه میلیون ریال در دست رئیس جمهوری است وسیصد وپنجاه میلیون ریال آن در دست دولت ونخست وزیر است ….
آیت – من باید حرفهایم را توضیح بدهم . آقای سحابی جوسازی می کنند .
سلامتیان – حیف ومیل اتهام است و قابل تعقیب .
رئیس- اظهار آقای سحابی نه اهانت بود ونهتحریف نطق بود گفتند که اینکه آقایان یک چیزی گفته اند …
آیت- کلی اهانت بود .
رئیس- موافق صحبت کند .
منشی- آقای امامی کاشانی بفرمائید .
آیت- من باید توضیح بدهم .
رئیس- آقا این نه تحریف بود و نه ….
آیت - من وقت گرفته ام برای اینکه در جهت موافق صحبت کنم .
منشی- آقای آیت می فرمایند من قبل از جلسه وقت گرفته ام .در موقع طرح پیشنهاد وقت گیری ممکن است .
رئیس- ایشان زود وقت گرفتند ومن هم دیدم که ایشان زود وقت
گرفتند آقای امامی اجازه دبهید اول آقای آیت صحبت کنند .
آیت- بسم الله الرحمن الرحیم .همانطوریکه اشاره کردند من پیشنهاد مشابهی داده بودم آقایان یادشان هست که دو ورز قبل من سندی را خواندم که 178 هزار تومان به آقای علامه نوری داده شده بود البته متأسفانه نه در روزنامه ها نوشتند حرفی ار که من زدم ونه تلویزیون گفت وباز در مرحله سری ماند ودو روزنامه میزان وانقلاب اسلامی هم که خیلی به آقای نوری علاقمند هستند باز اینرا مطرح نکردند .به هر حال،آن 178 هزار تومان اتفاقاً به کسی داده شده یعنی نماینده آقای نوری کسی بوده است که در روزنامه انقلاب اسلامی خط نوار را نوشته بود (همهمه نمایندگان ) توجه بفرمائید مربوط به همین سری است یعنی مزد به آنها داده اند از بودجه سری چون از بودجه علنی نمیشود پولی داداز بودجه سری برای نوشتن چنین مسائلی مزد داده شده ، بودجه سری یعنی یک چیزی که بی بند وبار میشودخرج بشود .اسنادی من الان اینجا دارم که نوشته است اینقدر بپردازید که فلان شخص درمصارفی که می خواهد خرج کند اسنادی هست که به شخص بنام آقای مصطفی انتظاریون که حالا آن شخص را همنمی خواهم بحث کنم ، چندین مرتبه 500 هزار تومان علی الحساب داده شده ومعلوم نیست مربوط به چه چیزی است ،اگر بودجه سری هم گاهی اوقات لازم هست به هر حال هیچ اشکال ندارد که مورد مصرفش دقیق نوشته ود رمحافل خاصی مطرح بشود اینطور نیست که آقای مهندس سحابی خواستند جو سازی کنند وبگویند که برای مخالفت با فلان شخص یا بهمان شخص بوده ما اگر پیشنهاد کریم پیشنهاد کلی بوده ، نه تنها رئیس جمهور بلکه نخست وزیر وهر شخص دیگر گفتیم خرج سری در این مملکت ما نباید داشته باشیم وحالا در بودجه 60 این را پیشنهاد خواهیم کرد که اگر خرج سری هم باشد باید درست مورد مصرف مشخص باشد .که قابل رسیدگی باشد برای آقایان توضیح بدهم در مورد دویست هزار دلاری که من آن دفعه اشاره کردم که صرفاً به بانک مرکزی گفته شده که پرداخت بشود،آقای مهندس نوربخش کهمعاون وزارت دارائی استخواسته که این راد رچه مورد شمامی خواهید مصرف کنید ؟ گفته اند شما هم نامحرم هستید ، مثل اینست که یک زن از شوهر خودش هم روبگیرد . یک چنین مسائلی هست د رمورد بودجه های سری و همانطور که گفتم البته اسناد زیادی در اینمورد هست وحیف ومیل های فراوانی میشود واین همکه آقای مهندس سحابیگفتند که نخست وزیری می ماند ،هیچوقت نم یماند یا این بودجه ایکه امنیتی هست …
سلامتیان – آقای هاشمی این حیف ومیل ها همه اش می تواند قابل تعقیب باشد .
رئیس- خوب شکایت کنید .
سلامتیان- آئین نامه مجلس را میدانید که توهین به رئیس جمهور جایز نیست ؟
رئیس- وقتتان تمام است آقای آیت .
آیت- وقتم چرا تمام است اجازه بدهید توضیح بدهم اصلا من از رئیس جمهور یاکسی نام نبردم که شما به خودتان گرفتید این مصرف امنیتی یا جزو مصارف مشخصی استکه بدرد مملکت می خورد باید صریحاً نخست وزیر قید کند که در این مورد باید خرج بشود که بعد قابل رسیدگی باشد نه همینطور بنویسند که آقا صرف فلان چیز بشود وبعد هم بگوید که سری است ونمیتوانیم به شما بگوئیم.
رئیس- آقایان از وزارت اقتصاد یا برنامه وبودجه اگ رتوضیحی دارند . بدهند .
مهندس خیر(سرپرست سازمان برنامه وبودجه )- بسم الله الرحمن الرحیم . خوشبختان ه در بودجه 60 که تدوین شده است ک ما توزیع اعتبارات جاری لایحه بودجه سال 60 برحسب مواد هزینه را هم داریم در این مجموعه ایکه تنظیم شده 58و59و60 در کنار هم هست ریز مواد هزینه ، این یکی از مجموعه هائی است که همراه بودجه 60 تنظیم شده ود ربودجه 59 نداشتیم هزینه های سری ماده 8 است د رهمه جا ود رهر موردی هست اینجا د رمورد دفتر ریاست جمهوری هم هست دفتر نخست وزیری هم هست و سایر نیروها، نیروهای ژاندارمری و شهربانی اینجا هست ارتش در جلد دیگری است بنابر اینها همه شان قابل بحث هست اگر واقعاً روی اقلام بودجه اینجا می خواهیم بحث کنیم میشود چون هم مقدارش مشخص است هم اینکه د راختیار چه کسی بوده ودراختیار هر کسی که هست خودش مسؤول است حسابهایش را دارد ویک ضوابطی دارد که خود آن شخص مسؤول وحسابدارش باید جوابگوباشند بهر حال مطلب را لاان میشود به اینشکل عنوان کرد بطور کلی عرض می کنم .در حالی که د رگذشته وضعیت عادی بوده و آن ریخت و پاشها بوده الان مایک ترکیبی از مجموعة انقلاب و ضد انقلاب ، حصر اقتصادی و جنگ توأم داریم . حتی حالا مسأله ضد انقلاب و جنگ را می گذاریم کنار. موارد حصر اقتصادی بعضی وقتها پیش می آورد که یک جنسی را می باید ،فرضاً 50 درصد گرانتر بعلت ضرورتی یک مسؤول دستگاه بخرد وبرای یکبار هم می خرید وبرای یک مسأله احتمالا استفاده میکرد یعنی یکبار برای یک موردی که یک کاری را می خواست حل بکند ورفع کند .بنابراین دراین شرائط بنده بعنوان نماینده دولت فکر می کنم که حذف این رقم صحیح نیست (فواد کریمی - سری نمی خواهد این خارج از قانون محاسبات است . )اما مکانیزمهای کنترل را میشود رویش گذاشت واقعاً میشود که فرضاً یکی از کمیسیونهای مجلس روی این قلم وارقامش یک نظارتی داشته باشد حقیقت باز این هم یکی از آن ابزارهای کار است ونمیشود حذف کرد مگر اینکه از یک سری چیزها واقعاً بگذریم یعنی فرضاً با حذف این بودجه فردا آقای نخست وزیر مسائلی دارند بسیار متعدد.
معادیخواه- برای سال 60 قابل پیش بینی هست ولی برای این دو ماه لازم نیست .
مهندس خیر- در این دو ماه بله حقیقت امر نیست که شاید هیچ پیش نیاید ولی شاید هم یک مورد بسیار اضطراری وحتمی باشد که اینرا نتوانند کار ی بکنند ویک مورد فوتی باشد که صحیح نباشد حذفش. بنده اگر بمعنای واقعی دیدن مسائل بگوئیم حتی ممکن است دریکروز آن مسأله اضطراری پیش بیاید بنابرایناگراین باشد ویککنترلی از یک طریقی که راهش را حتماً نمایندگان محترم مجلس خودشان پیشنهاد می کنند اگ رکنترل بشود هم آن مسأله حل میشود هم اینکه این نگرانی رفع میشود بنده عرضی ندارم.
هادی- آقای هاشم یاگ رموافقید یک موافق ومخالف صحبت کنند . تا مسأله روشن شود .
رئیس- خیر، نمی شود پیشنهاد را برای رأی گیری بخوانید .
منشی- کلیه بودجه هیا سری به استثناءمصارف سرینظامی در دو ماهه فروردین و اردیبهشت حذف میشود .
هادی- آقای آشنا چرا توضیح نمیدهند ؟
رئیس- آقای آشنا نمی خواستند توضیح بدهند اگر می خواستند میدادند ایشان همان توضیح آقای خیر را گفتند .کسانی که بایان پیشنهاد قرائت شده با همین متنی که خواندیم موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند )تصویب شد (تکبیر نمایندگان )پیشنهاد بعدی را بخوانید .
منشی- پیشنهاد آقای آیت :پیشنهاد ذیل بعنوان یک تبصره اضافه شود.
تبصرة6- ‹‹دولت موظف است بهنگام تقدیم و طرح لایحه بودجه 1360 کلیه مصارفی را که ا زاعتبارات سری درسال 1359 خرج شده است ا ز جهت مبلغ ومورد به اطلاع مجلس شورای اسلامی برساند هزینه ها یسری نظامی وامنیتی باید به اطلاع شورای عالی دفاع و جلسه غیر علنی مجلس شورای اسلامی برسد ››.
رئیس- آقای آیت توضیح بدهند .
آیت- بسم الله الرحمن الرحیم .من مخصوصاً این پیشنهاد را دادم که هیچ تهمت و اهانتی هم نسبت به کسی نشده باشد میگویند . ‹‹آ“ کس را که حساب پاک است از محاسبه چه باک است ››
سلامتیان – قبلش هم نباید گفته می شد .
آیت- خوب شما هر کار که دلتان خواست بکنید بحث آن را جدا است .
رئیس- آقای سلامتیان بگذارید صحبت کنند .
سلامتیان – من گفتم بعداز رسیدگی هم حیف ومیل دشه نه قبل از رسیدگی
آیت-بهشتی هستیم و ثابت هم خواهیم کرد که بهشتی هستیم . همانطور که اشاره کردم میلیونها تومان بودجه به عنوان سری مصرف شده است یک مقدارش که اصولا غیر نظامی و غیر امنیتی بوده که هیچ اشکالی ندارد که گزارش داده بشود ومواردش مشخص بشود که آقا این صد هزار تومان این دویست هزار تومان یا چهارصد هزار تومان راخرج این مورد مشخص کردیم دلیلش هماینست یک مقدارش هم که دفاعی وامنیتی بوده پیشنهاد شده است که دو مرجع مهم ما دراین مملکت دارمی کههر دو هم مورد اطمینان است یکی شورای عالی دفاع است گفتیم مخارج نظامی در آنجا به اطلاع آنها برسد وبه اطلاع جلسه غیر علنی مجلس ،که معلوم بشود این بودجه سری واقعاً صرف شده است در آن مورد خاصی که آنها مدعی هستند یا صرف نشده است ؟ و این را هم خواستیم که موقعی که بودجه 60 تنظیم میشود وبه مجلس داده میشود یک جا به مجلس گزارش بشود که مجلس بداند واگر حیف ومیل شده که بررسی بشود واگر حیف ومیل هم نشده است که بحث جدائی است .
رئیس- مخالف صحبت کند .
منشی- مخالف آقای مجید انصاری .
مجید انصاری- بسم الله الرحمن الرحیم .با اینکه من با حذف بودجه های سری موافق بودم ورأی دادم اما نسبت به گزارش صرف بودجه ها یسری در سال 59 در وضعیت کنونی به شکلی که ایشان پیشنهاد میدهند من مخالف هستم البته پیشنهاد خود من اینست که مجلس یکهیأت ویژه ای را با کمیسیون ویژه ای را تعیین بکند برای بررسی آن موارد اما از آنجائیکه شاید برخی از آن وجوه د ررابطه با جنگ و دررابطه با مسائلی که هنوز فلسفه سری بودن آن بودجه از بین نرفته ،صرف شده است از این جهت اگر ما آنها را گرچه در جلسه غیر علنی مطرح بکنیم احتمالا ضربه هائی را از نظر نظامی و سایر جهات می خوریم ، لذا گرچه باز آن مسئله ایکه ایشان فرمودند احتمال دارد در این وسط افرادی سوء استفاده کرده باشن .از این بودجه های سری در بعضی از قسمتهای اجرائی ،در عین حال د رمجموع به این شکلی که ایشان پیشنهاد می کنند من مخالف هستم و پیشنهاد جداگانه ای خودم دارم که بعداً ارائه میدهیم ولزوم ندارد که در لایحه بودجه آن پیشنهاد فعلا مطرح بشود .
منشی- موافق آقای موسوی تبریزی .
معادیخواه – اخطار قانونی دارم .
رئیس- آقا یمعادیخواه اخطار قانونی تان را بفرمائید .
معادیخواه- اصل 76، اصلی است که ما را مستغنی از این معنا هر وقت بخواهیم میتوانیم عمل بکنیم میگوید :‹‹ مجلس شورای ملی که حالا اسلامی است حق اصل 76 قانون اساسی به مجلس این حق راداده اگر مجلس می خواهد عمل کند . بسم الله .
رئیس- خیلی خوب این اخطار نیست .
منشی- موافق آقای موسوی تبریزی .
سی ابوالفضل موسوی تبریزی – بسم الله الرحمن الرحیم . عاقلانه ترین راه برای بودجه سری مملکت همین پیشنهاد است که آقای آیت دادند که آخر هر سال بیاورند لیست آن بودجه سری را که در هر کجا مصرف کردند وبرای چه امری جهت ، انگیزه چه بوده د راختیار مجلس بگذارند ودر نتیجه ملت بداند اما اینکه این پیشنهاد با آن مصوب قبلی شما که من مخالف بودم دست دولت و دست اندرکاران مملکت را ببندید بودجه سری را در این دو ماه حذف بکنید بعد آنوقت بدهید لیست بودجه سری سال 59 را بیاورند مجلس خوب بود که همین دو ماه هم درهمین پیشنهاد دوم ادغام میشد ودست دست اندر کاران را نمی بستند بهتر بود پس بناء علیهذا اگر بخواهیم واقعاً بعنوان امین ملت از بیت المال ن مسلمین از بیت المال ملت ما حمایت بکنیم واز حیف ومیلش باصطلاح مطلع باشیم عاقلانه ترین راه همین است که هر سال بودجه ای را که دولت تقدیم مجلس میکند آنوقت بودجه سری سال گذشته را با آن تقدیم بکند یا د رجلسه غیر علنی رسمی یا غیر رسمی یا بالاخره به هر وسیله که ملت ازاین بودجه سری مطلع بشوند خیلی هم راه خوبی است .
رئیس- حالا ایشان اینجور صحبت کردند پیشنهاد ار مشخص کنید برای رأی گرفتن .
منشی- تبصره 6- دولت موظف است بهنگام تقدیم و طرح لایحه بودجه 1360 کلیه مصارفی را که از اعتبارات سری که در سال 1359 خرج شده است از جهت مبلغ ومورد به اطلاع مجلس شورای اسلام برساند هزینه های سری نظامی و امنیتی باید به اطلاع شورای عالی دفاع و جلسه غیر علنی مجلس شورای اسلامی برسد .
رئیس- کسانی که با یان پیشنهاد قرائت شده آقای آیت موافقند قیام ب فرمایند (عده کمی برخاستند ) تصویب نشد پیشنهاد بعدی قرائت میشود .
منشی- پیشنهاد بعدیاز آقا یشاهچراغی است (همهمه نمایندگان )
یکی از نمایندگان – آقای فواد کریمی مجلس را تضعیف نکنید .
رئیس- آقایان چرا همهمه می کنید بگذاردی کا ر تمام شود .
منشی- پیشنهاد بعدی از آقای شاهچراغی است که اگر تصویب بشود میشود تبصره 6.
از مصرف بقیه بودجه 160 میلیون ریالی مصوب شورای انقلاب ویژه تعمیر کاخ ریاست جمهوری خودداری و جهت توسعه اردوگاههای آوارگان جنگ اختصاص یابد .
موحدی ساوجی- موافقم .
رئیس- آقای شاهچراغی- بسم الله الرحمن الرحیم . ظاهراً این بودجه 16 میلیون توماین را جهت تعمیر کاخ ریاست جمهوری یعنی همان ساختمان باشکوه باشگاه افسران یک کمیسیون خاصی در شورای انقلاب تصویب کرده بود . با توجه یه اینکه با این 16 میلیون تومان اصلا میتوان یک کاخ ساخت با دو تا ساختمان اب عظمت راساخت و باشگاه افسران هم ساختمان با عظمتی است واحتیاجی به تعمیرات 16 میلیون توماین ندارد درعین حال این بودجه تصویب شده تا چه مقدارش هم خرج شده اطلاعی ندارمی ولی امام دو شب قبل سخنانی داتشند در رابطه با کاخ نشینان وکوخ نشینان و اصولا با روح جمهوری اسلامی سازگار نیست رفتن به سوی کاخ نشینی و عنوان کردن این مسائل و آقای رئیس جمهور هم تاکنون ازا ین محل استفاده نکردند وبه کا رخودشان درمحل نخست وزیری ادامه دادند ساختمانهای بسیار زیادی هم بنیاد مستضعفان دارد که میشود از آنها استفاده کرد ومجلل هم هستند با عظمت همهستن اطاقهای زیادی دارند فکر نمی کنم احتیاجی باشد به اینکه ما درشرائط کنونی با وضع آوارگان وضع جنگ زدگان ووضع رقت باری که روستائیان ماد ارند بودجه ای د راین جهت مصرف بکنیم و حتماً آقای رئی س جمهور هم که تنها هدفشان پیروزی در این جنگ و پیش بردن این جنگ هست و وضع آوارگان راضی نیستند که بودجه ایدیگر در این جهت خرج بشود بهتر این که با این تبصره اینرا استفاده بکنیم .
منشی- مخالف؟ موافق آقای معادیخواه هستند .
عده ای از نمایندگان – مخالف ندارد موافق نمی خواهد .همه موافقند .
رئیس- از طرف دولت وزیر اقتصاد و سازمان بودجه شما چه ؟
خیر(رئیس سازمان برنامهوبودجه )- این از بودجه پارسال نیست ؟
رئیس- چرا از بودجه پارسال است .
منشی- جزو بودجه پارسال است آقای خیر.
رئیس- از بودجه 59 است که این دو ماه آینده هم میتواند صرف بشود اگ راجازه بدهیم .
توکلی- اگر منع کنیم برمیگردد به خزانه دولت .
خیر- بحثی ندارم .
رئیس- به هر حال می خواهید صحبت کنید یا نه اگ رمی خواهید پس موافق صحبت کند بعد شما صحبت کنید آقای معادیخواه مقدم است (زنگ رئیس )
موحدی ساوجی- وقتی مخالف ندارددیگر موافق احتیاجی نیست صحبت کند .
معادیخواه- بسم الله الرحمن الرحیم ، معنی اینکه مخالفی برای این پیشنهاد وجود ندارد اینست که مسأله از بدیهیات است در شرائط فعلی حالا شورای انقلاب آنموقع یکمقداری در مسائل مختلف ذهنش پراکنده بود کمیسیونهای مختلف و غیره فکر می کردند که حتماً لازم است که یک چنین بودجه ای صرف بشود . جناب آقای رئیس جمهور هم علاقه ای به اینکه چیزی برای خودشان بسازند که ندارند ایشان یک وقتی هم مطرح کردند این یک چیزی است که برای همیشه هر کسی که رئیس جمهور بشود بالاخره در مملکت یک جائی می خواهد که آنجا بنشیند احیاناً سفرا را به حضور بپذیرد یا نیازهای دیگری که هست ما الان تورم ساختمان داریم درتهران یعنی اینقدر مطمئناً دیگر این عاقلانه نیست که 16 میلیون تومان هم بیاوریم صرف جای دیگر بکنیم بنابراین این روشن است و احتیاج به بحث هم نداشت بطور کلی ولی حالا …..
رئیس- آقای خیر اگر می خواهید صحبت کنید .
خیر(رئیس سازمان برنامه و بودجه )- بسم الله الرحمن الرحیم .عرض به حضورتان مساله هزینه های غیر ضروری همانطوری که عرض شد در یک قالب کلی با همان مکانیزم تخصیص میشود جلویش را گرفت این یک مورد .دیگر اینکه این پول اگر خرج نشده باشد که خود به خود با آن مکانیزم برگشت اعتبارات مصرف نشده تا اول اردیبهشت برمیگردد به خزانه بنابراین این هم یک مورد دیگر مورددیگری که منالان تذکر دادم به آقای رئیس مجلس آن این بود که ممکن است این لایحه دو دوازدهم با این تبصره ها یک مقدار به علت اینکه موارد خاص هست یک مقدار خود لایحه اولا عقب بیافتد و ثانیاً شاید از یک نظر با آن دو موردی که عرض کردم خود به خود این ملحوظ هست و فقط اینتذکر را می خواستم عرض کنم که توضحتاً اذهان روشن بشود خیلی متشکرم.
رئیس- خوب اصل پیشنهاد را مشخص کنید برای رأی گیری تبصرة6- از مصرف بقیه بودجه 160 میلیون ریالی مصوب شورای انقلاب ویژه تعمیر کاخ ریاست جمهوری خود داری و جهت تسعه اردوگاههای آوارگان جنگی اختصاص یابد .
رئیس- کسانی که بایان پیشنهاد که تبصره جدید است (همهمه نمایندگان ) توج کنید این اواخر جلسه مدیریت را خیلی خسته میکند .
روحانی- من مخالفم .
رئیس- مخالفید؟ مخالف صحبت کرده دیگر گذشت (یکی از نمایندگان- خواب بودند ).
یکی از نمایندگان – مخالف صحبت نکرد .
رئیس- مخالف اول باید صحبت کند خیلی خوب صحبت کنید .
توکلی-آقای روحانی مخالف هستند بفرمائید .
روحانی- بسم الله الرحمن الرحیم .عرض کنمدر یک کشوری که اینهمه مخارج هست انگشت گذاشتن روی یک مخارجی که 16 میلیون تومان هم بیشتر نیست آنهم به نام کاخ ریاست جمهوری هست این کار درستی نیست (همهمه نمایندگان )اجازه بدهید من نظر خودم را می گویم ا ین عکس العملش د ر بیرون عکس العمل خوبی نیست و به اضافه از این 16 میلیون تومان ممکن است چیزی نمانده باشد اگر هر چیزی مانده باشد اکثراً این پول برایدستگاهها و سیستمهای حفاظتی هست وکنترل هست بنابراین آن سیستمها هم اگرخریداری شده باید تکمیل بشود راه دیگری هم ندارد بنابراین من با چنین پیشنهاد یمخالفم .
کیانوش –آقای روحانی در حالیکه اکثر مردم برای یک صابون معطل هستند …
رئیس- آقای کیانوش چرا شلوغ میکنید .تابلو 185 نفر نشان میدهد کسانیکه اباین پیشنهادی که قرائت شد به عنوان یکتبصره در این لایحه وارد بشود موافق هستند قیام بفرمایند (نود ونه نفر برخاستند ) تصویب شد .
منشی- پیشنهاد بعید از آقای رجائیان است .
رئیس-اگر لطف کنید این پیشنهاد هائی که مهم نیست ، پس بگیرند که امروز کارمان تمام بشود و به فردا نیفتد .
منشی- این پیشنهاد آقای رجائیان نصفش تصویب شده د رمادة واحده نصف دیگرش هعم باز هم تصویب شده پس میگرید ؟
رجائیان – تبصرة 2 تصویب شد . تبصرة4 که تصویب نشده است .
منشی- هر دو آنها آمده درمادة واحده بخوانم ؟
رجائیان – بگذارید من توضیح بدهم .
رئیس- خیلی خوب .
منشی- پیشنهاد آقای رجائیان این هست که تبصرة 2 اصل لایحه و تبصرة 4 اصل لایحه به صورت تبصره های 5و6 که حالا میشود 7و8 به مادة واحده اضافه شود .
رجائیان – بسم الله الرحمن الرحیم . آقایان توجه بفرمائید . تبصرة2 و تبصرة4 که در لایحه دولت پیش بینی شده بود …
رئیس- آقایان بیرون نروند . خواهش میکنم . ببینید اگر بیرون بروید جلسه تعطیل خواهد شد .
رجائیان – تبصرة2 با جمله ای که آقای مهندس سحابی اضافه کرده به مادة واحده عملی شد ولی در موردتبصرة4، طرح هائی ک دربودجه 60 برایشان بودجه پیش بینی شدهدر دو ماهه فروردین و اردیبهشت مخصوصاً برای مناطقی که سردسیر هستند لازماست بودجه داشته باشند .من پیشنهادم اینست که تبصرة 4 پیشنهادی که در لایحه دولت هست .به لایحه ای که از طرف کمیسیون تصحیح شده ،اضافه بشود .
رئیس- مخالف وموافق صحبت کنند .
توکلی- خودم مخالف هستم ، من توضیح میدهم که نظر آقای رجائیان بااصل ماده واحده تأمین میشود علتش اینست که طرح های عمرانی سه نوع هستند .یک سری طرح های عمرانی هستند که د سال 59 پیش بینی شده برای سال 59 تمام بشود .یک سری طرحهائی است که در سال 59 آغاز شده ولی اصل طرح چند ساله است . یک مقدارش موافقت نامه اش مال سال 59 است بقیه اش برای سال….آقای هاشمی کسی گوش نمیکند .
رئیس- آقایان توجه کنید !آقای توکلی ایشان پیشنهادشان را پس گرفتند شما بیخود توضیح میدهید .
توکلی- آقای رجائیان پیشنهادتان را پس گرفتید ؟
رئیس- بلی، قبول کردند . پیشنهاد دیگری هست ؟
منشی- پیشنهاد زیاد است .
رئیس- اسمشان را بخوانید .
منشی- آقای رهامی پیشنهادشان را بخوانم .
یکی از نمایندگان – آقای رفسنجانی برا یفردا بماند زیرا فایده ای ندارد وهیچکس گوش نمیکند .
یکی از نمایندگان – وقت جلسه تمام است .
رئیس- وقتش تمام نمیشود زیرا 5 ساعت حداقل است وما میتوانیم 10 ساعت هم کا کنیم .
توکلی- آقای هاشمی اجازه می دهید که من یک تذکری بدهم.
رئیس- بفرمائید .
توکلی- اولا از وقت جلسه 25 دقیقه باقی مانده من خواهش میکنم یک روز به تعویق نیندازید .از رئیس مجلس خواهش میکنم با موافق مجلس نیمساعت هم شده جلسه ا تمدید کنند . چون چهار، پنج تا پیشنهاد مانده (رئیس- تمدید نمیخواهد ) یکروز ابلاغ این بودجه تأخیر میافتد ، این مشکلات را در نظر بگیرید .
رئیس- آقای رهامی بفرمائید .
رهامی- بسم الله الرحمن الرحیم . توجه بفرمائید . درصحبت دیروز من در مورد وضع بسیج مسائلی خدمت برادرها عرض کردم واینکه بودجه سپاه کفایت برای پوشاندن بودجة بسیج را ندارد و برادرانی که در بسیج خدمت میکنند پنج ماهه ، شش ماهه آنجا هستند و هنوز وجهی خیلی هایشان دریافت نکردند . اضافه بر این که از نظر پوشاک و غذا شدیداً درمضیقه اند . من پیشنهاد دارم . البته دو تا است . یکی در مورد وضع بسیج است .از آن مبلغی که بعنوان تنخواه گردان در اختیار دولت قرار داده شده پیشنهاد کردم مبلغ 500 میلیون ریال یعنی 50 میلیون تومان به سپاه پاسداران داده بشود تا به مصارف حقوق و لباس و ریگر مخارج برادرانی که دربسیج خدمت میکنند برسد با توجه بهاینکه در شرایط حساس فعلی مملکت بسیج نقش عمده ای وحساسی د ردفاع از مملکت داردو برادرانی که به جنوب تشریف بردند می بینید که :د رآبادان ودر شهرهای دیگر خوزستان بسیج درکنار ارتش و سپاه یک نقش اساسی دارد و سپاه وارتش بودجه دادر ولی بسیج قبلا به این اندازه بودجه نداشت تعداد زیزی هستند که می گفتند مااهل و عیالمان را ، خانواده هایمان را رها کردیم و آمده ایم اینجا تابحال دیناری دریافت نکرده ایم سپاه هم میگوید من بودجه ای بابت پرداخت اینهمه هزینه ندارم علی الحساب برای 6 ماه … توجه فرمائید آقایان ! اگر گوش نمیکنید ما پیشنهادمان رانخوانیم من نمیخواهم همینطوری وقت شما را بگیرم مساله یک مملکتی است . شما حساب یک ساعت دو ساعت ارمیکنید در حالیکه یک مملکت منتظر شما نشسته اند که شما بودجه تصویب کنید
رئیس- شما ادامه بدهید .
رهامی –آخر نمیشود اینطوری که صحبت کرد .
رئیس- چرا؟
رهامی – آخر نمیشود که اینطوری صحبت کرد .یکی صحبت میکند ،
یکی روزنامه میخواند،یکی بلند میشود میرود بیرونو چای میخورد . پیشنهاد مناین است که 50 میلیون توماناز آن تنخواه گردان دراختیار سپاه قرار داده بشود مخصوص مصارف بسیج برای حقوق برادران در این دو ماه ودیگر لوازماتی که اینهااحتیاج دارند وهیچ جائی هم به این بودجه برخورد نمیکند .وبا اصل 75 هم مغایرتی ندارد.این پیشنهاد اول من هست . پیشنهاد دوم هم اگر این تصویب شد،میخوانم .
رئیس- حالااینرا که سپاه خودش نخواسته است شما از طرف سپاه میگوئید؟
فواد کریمی – ( چرا خواسته است )
رئیس- چه موقع گفته است آقایان نمایندگان .
رهامی- سپاه نگفته .
رئیس- نه نامه ای ، نه چیزی ،سپاه نخواسته شما همینجوری پیشنهاد میدهید .رهامی- آقای رفسنجانی:! سپاه نگفته ،ولی ما که ده پانزده روز در خوزستان بودیم شدیداً نیاز است .وسکی هم گوش به حرف ما نمیکند .
رئیس- خیلی خوب حالا چیزی که نخواسته اصلا شاید بودجه به سپاه در آن بودجه ای که در آخر سال تأمین کردیم یک مبلغ گزافی داده اند .
رهامی – شما خودتان که آقای رفسنجانی در خوزستان بودید کهوضع اینها رادیدید که چه طور هست .کسی به حرف آنها گوش میکند که بخواهند یا نخواهند،صد دفعه هم پیشنهاد کردند کسی گوش نکرده علی ای حال حالا اگر کسی مخالف هست . صحبت کند بعد رأی گیری بشود .
رئیس- مخالف صحبت کند .
منشی- آقای معادیخواه مخالف هستند .
معادیخواه-بسم الله الرحمن الرحیم .من مخالفم بااین پیشنهاد .بخاطر اینکه بودجه سپاه در سال 60 ان شاءالله بر حسب پیشنهاد یکه آنها میکنند ومذاکراتی که خواهد شد و بررسی هائی که در کمیسیون دفاع میشود تصویب خواهد شد . الان هم برای این دو ماه تصویب این پیشنهاد بمعنی بستن دست دولت است در صرف این بودجه ای که در اختیارش هست .مصرف بودجه تابع شرایطی است که باشد .یکوقت لازم است برای جنگ زدگان بیشتر اختصاص داده بشود ما حالا بگوئیم ، نخیر، شما برای سپاه مثلا این مقدار را خرج بکنید آنهم در یک جلسه چطور ما میتوانیم .این کار یکنوع حدس و تخمینی است که برآورد این چیزها احتیاج به بررسی ومحاسبه واینها دارد که مثلا یک سوم آن مال سپاه ، همینطوری که نمیشود چشم انداخت گفت این یک سوم مال سپاه ،باید دید که خوب سپاه در رابطه با جنگ زدگان چقدر نیاز دارد ، او چقدر نیاز دارد او چقدر نیاز دارد ،برآوردی بشود برای هر کدام بمقدار احتیاج و نیازشان بودجه اختصاصی داده بشود .من با این نحو پیشنهاد واینجور اختصاصی دادن بودجه مخالفم .
رئیس- موافق.
منشی- چه کسی موافق است (کاظم دانش – موافقم ) بفرمائید آقای دانش.
رئیس-آقای کاظم دانش.
دانش- بسم الله الرحمن الرحیم . این جهت که الان در شرایط فعلی نیروهای مردمی که الان زیر پوشش بسیج هم در جبهه خدمت میکنند وهم پشت جبهه خدمتهائی دارند که نیروهای رزمندة ما میتوانند باخیال آسوده در جبهه بکار خود ادامه بدهند .واینکه الان مدتی است مجلس تصویب کرده که بسیج زیر نظر سپاه باشد ولی تاحالا بودجه ای برایاین منظور در نظر گرفته نشده است . آنچه که برادرمان جناب آقای معادیخواه فرمودند که درسال 60 همچنین چیزی مورد نظر است . خوب آن سال 60 است ولی فعلا که برای این دو ماه چیزی منظور نشده است .این دو ماه ان شاءالله برایشان در نظر گرفته بشود واینها هم اگر باصطلاح رسماً چیزی درخواست نکرده اند ، اما بهر کدام از ما نمایندگان که رسیده اند احتیاجاتشان را گفته اند واحتیاج به بودجه دارند . و این یک مطلب مسلم است ان شاء الله موافقت بشود بسیار بجا است .والسلام .
رئیس- عده حاضر در جلسه 181 نفر است . پیشنهاد آقای رهامی برای رأی گیری مشخص بشود .
منشی- تا تصویب بودجه قطعی سال 60 دولت موظف است مبلغ 500میلیون ریال از تنخواه گردانخزانه راجهت هزینه های ضروری سپاه پاسداران مربوط به بسیج عمومی علاوه بر بودجه فعلی د راختیار سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار دهد.
رئیس- کسانیکه با این پیشنهاد آقای رهامی موافقند ،قیام بفرمایند ،(عده کمی برخاستند )تصویب نشد . پیشنهادی داریم ؟
منشی- سه تا پیشنهاددیگر بیشتر نمانده است .
رئیس- پس میگیرند . حالا بخوانید .
منشی- نخیر پس نمیگرند. یکی از آنها خیلی مهم است وکمیسیون داده است .
تبصرة7- (اگر تصویب بشود ، تبصرة7)مهلت اجرای تبصره های 2و32و33 قانون بودجه سال 59 تا آخر اردیبهشت ماه سال 60 تمدید میشود .آقای مظفر این پیشنهاد را داده اند .
رئیس- آقای مظفر بفرمائید .
مظفر- بسم الله الرحمن الرحیم . تبصرة2 قانون بودجه سال 1359 مربوط میشود به تنخواه گردان وزارت کشاورزی در رابطه با توسعه کشاورزی وتأمین علوفه وبذر وکود وامثال اینها که وزارت کشاورزی …
رئیس- کسی بیرون نرود .آقای کریمی خواهش میکنم .مگر ما انسان نیستیم که اینجا نشسته ایم اعصاب من را خرد کردید. مرتباً بگویم بیرون نروید بیرون نروید. خوب مثل همه بنشینید .اینجا بفرمائید.
مظفر- که وزارت کشاورزی به این تنخواه گردان خیلی نیاز دارد واگر خاطرتان باشد 150 میلیارد ریال تنخواه گردان سال 1359 وزارت کشاورزی بود که از این محل برای مصارف بسیار ضروری و فوتی خودش استفاده میکرد واین دو دوازدهم عملکرد باید به وزارت کشاورزی داده بشود وگرنه خیلی از مصارف ضروری وزارت کشاورزی معلق خواهد ماند .هر چند که در قانون اصلاح لایحة بودجة سال 59 قرار بر این بود که بعداز تصویب لایحة اصلاحی وزارت کشاورزی گزارشی از این تنخواهرا به کمیسیون برنامه وبودجه مجلس شورای اسلامی بدهد ولی تابحال ما دریافت نکرده ایم .وما از ریاست محترم مجلس خواهش داریم که وزارت کشاورزی هر چچه زودتر گزارش عملکرد تنخواه 150 میلیارد و سالهای قبل را آنقدر که مقدارش هست هر چه زودتر به کمیسیون عودت بدهد . دومین تبصره ایکه خیلی مهم هست . تبصرة32 قانون بودجه سال 59 هست ومربوط میشود به شرکت نفت که ا زمحل عواید فروش نفت .
رئیس- آقایان بیرون نروید این چهکاری است . مثل من که اینجا چهار ساعت می نشینم شما هم بنشینید ، همة کارهایتان را میخواهید ضمن مجلس بکنید . خوب بفرمائید بنشینید . آقایان بیرون نروید .
یکی از نمایندگان – آقای هاشمی ! خسته هستند .
رئیس-آخر من هم خسته ام ،آدم خر د میشود وقت رأی گیری ما آدم بفرستیم که نمایندگان را بداخل بیاورند .
گلزادة غفوری- رأی در حالت خستگی ارزش ندارد .
رئیس- قانون است شما دو ساعت بعد از ظهر آمده اید چه خسته ای ، نمیشود تعطیل بشود (گلزادة غفوری – نیمساعت را برای فردا بگذارید . آخر رأی با حال خستگی اثر ندارد ).آقای غفوری حداقل پنج ساعت است آنروز که آئین نامه می نوشتید باید این را در نظر میگرفتید . –آقای مظفر ادامه بدهید .
مظفر- اینها خیلی مهم هم هستند .
رئیس- خوب، مهم اند ادامه بدهید .
مظفر- دررابطه با تبصرة32 قانون بودجه سال 59 از محل در آمدهای حاصل از فروش نفت و فرآورده های نفت ، شرکت نفت یکسری ازمخارج و هزینه های خودش رادر رابطه با خود وزارتخانه وشرکت گاز وصنایع پتروشیمی باید باز پرداخت کند که اگر ما دراین دو ماه اگ راین مجوز را ندهیم نمیتواند وخیلی از کارهای وزارت نفت خواهد ماند مخصوصاً طرح های عمرانی که در تبصره ای که بسیار مهم است و نباید به تعویق بیفتد تبصرة 33 هست که به بانک مرکزی و سایر بانک ها اجازه میدهد که برای گسترش کارهای تولیدی ، سرمایه گذاری بکنند ووام بدهند . اگر این مجوز ار د راین دو ماهه به بانک مرکزی ندهیم دو ماه از سال را متوقف خواهد شد وخیلی از کارها یتولیدی را که سرمایه گذاری کرده اند وباید ادامه بدهند این سرمایه گذاری را واحیاناً وام هائی برای مسکن و غیره با مشکلاتی روبرو خواهند شد ، توضیحات بیشتر شرا آقای خیر انشاءالله در این رابطه خواهند داد.
منشی- مخالف کیست ؟
رئیس- مخالف.
منشی- مخالفی ندارد .همه موافقند .
رئیس- کسی بعنوان مخالف نمیخواهد صحبت کند .
یکی از نمایندگان – (مخالف ندارد ).
رئیس- مخالف ندارد .
توکلی- رأی نمیاورد اجازه بدهید توضیح بدهیم .
رئیس- توضیح بیشتری بدهید .
منشی- توجه بفرمائید برادرها، این تبصره ، تبصره ای است که در اصل لایحه بوده وکمیسیون هم درجلسه ای که فوقالعاده گذاشته اینرا لزومش را تشخیص داده بنابراین خواهش میکنم توجه بفرمائید چون اگر اینتصویب نشود مشکلات زیادی درست میکند .خستگی مجلس باعث نشود که عنایت نفرمائید .تبصرة2 اگر یادتان باشد در قانون اصلاحیه بودجه ما یکسری تبصره تصویب کردیم که همیشه هست وتا لغو آنرا ما اعلام بکنیم عنایت داردی . که تبصره های قانونی هر لایحه بودجه بعد از مدت ملغی است .وتوی این قانون هم فقط همین تبصره ها اجرا میشود در این دو ماه،روی این حساب آن دسته از تبصره های لایحة قانون بودجه سال 59 که لازم تشخیص داده دولت وکمیسیون درجلسة فوق العاده اش ،این سه تا تبصرة است 2و32و33 یادتان هست که عین همین تبصرة2 را در لایحه اصلاحیه بودجه شما تصویب کردید. چرا که وزارت کشاورزی (الان آنهائی که مناطق کشاورزی هستند میدانند )برای خرید کود خریدبذر وخرید محصولات کشاورزی پول میخواهند وباید پیش پیش وزارت کشاورزی بدهد .بعد ازاینکه کود را پولش را داد واز خارج خرید و آورد بعد از مدتها از کشاورز قابل وصول است دراین فاصله باید وزارت کشاورزی پولی داشته باشد که بتواند اینکار را بکند ، تنخواه گردانی که د رتبصرة 2 قانون بودجه سال 59 تصویب شده به وزارت کشاورزی امکان اینرا میدهد که تراکتور بذر ، کود رااز خارج بخرد،بفروشد .واز طرفی محصولات تولید شدة کشاورزان را هماز آنها بخرد .اگر شما اینرا تصویب نفرمائید مشکل هست . آنقدر که یکسری ازاین کارها قطعاً میماند والان هم فصل کشاورزی است و نمایندگان استان های کشاورزی مثل مازندران فکر میکنم این درد راخوب حس بکنند تبصرة32 هم مربوط میشود به کارهای وزارت نفت که سرمایه گذاری در تولید نفت وگسترش تأسیسات نفتی است و تبصرة33 هم همین چیزهائی است که من وشما آنقدر میگوئیم چرا وام نمیدهند برای مصارف تولیدی یا وقتی می بینیم مردم میگویند ما حاضریم کار بکنیم ولی وام نیست . تبصره 33 به بانک مرکزی و بانک های دیگر اجازه میدهد: که برای مراکز تولیدی کشاورزی و صنعتی وام دراختیار مردمبگذارد . آنهم برایانکه این کار در این دو ماه هم تعطیل نشود ، ایفای آن تبصره ا بر اساس این پیشنهاد آقای مظفر تقاضا کرده است که عرض کردم ، کمیسیون هم در جلسه فوق العاده اش با این موافق بوده است .
رئیس- خوب پیشنهاد رامشخص کنید که رأی بدهند .
منشی(توکلی )- مهلت اجرای تبصره های 2و32و33 قانون بودجه سال 1359 تا آخر اردیبهشت ماه 60 تمدید میشود .
(همهمه نمایندگان )
رئیس- عده حاضر در جلسه براساس گفته منشیها 183 نفر است کسانیکه با پیشنهاد قرائت شده وتوضیحاتی که آقای توکلی و آقای مظفر دادند موافق هستند .قیام بفرمایند (اکثر برخاستند )تصویب شد .
منشی- دو پیشنهاد دیگری مانده است .آقای کریمی .
رئیس- پس گرفتند .
فواد کریمی – خیر پس نگرفته ام .
رئیس-بسیار خوب پیشنهاد آقای کریمی را قرائت کنید .
منشی- پیشنهاد آقای کریمی این هست که ‹‹به کمیسیون مشترک برنامه وبودجه وامور اقتصاد و دارائی اختیار داده میشود که ردیف ها وبرنامه هائی را که زائد تشخیص میدهند، حذف نموده وبه سازمان برنامه وبودجه ابلاغ نمایند ››.
رئیس- ببینید اگر یک موافق دارد بعد مطرح کنید .
فواد کریمی – حرف من را اصلا نشنیده اند ، چطور کسی موافق باشد یا مخالف.
رئیس- ایشان پیشنهاد شما را خواندند .(همهمه وخنده نمایندگان )
کریمی – بگذارید پیشنهادم را اول توضیح بدهم آقایان بشنوند که من چه میخواهم بگویم،بعد که روشن شد بعد مخالف یا موافق آن معلوم میشود
رئیس- خیلی خوب توضیح بدهید .
کریمی – بسم الله الرحمن الرحیم .من با مطالعه ای که بر روی ردیف های مختلف بودجه سال 59 کردم بسیاری از ردیف ها،ردیف هائی بود که قابل حذف بود ونمونه های این ردیف ها را هم من یادداشت کردم ،ردیف هائی که میتواند حذف شود، اسراف وتبذیر است ولیکن طرح این ردیف ها وبحث کردن دربارة آن در مجلس طول میکشد .اما از یکطرف ،بیت المال ،بیت المال مردم است مال،مال مردم است ، اعتباری است که قبلا تصویب شده وکسانیکه این چنین اعتباری را بدست آوردند میایند با سازمان برنامه وبودجه صحبت میکنند ومطالبة اعتبارشان را میکنند،حالا ممکن است بگوئید که ما گفتیم که هزینه های ضروری ،اساساً هر کسی هزینه خودش را ضروری میداند ودرگیری وکشمکش بین سازمان برنامه وبودجه از یکطرف وآن اداره د رمیگیرد ،آن میگوید:ضروری است .این میگوید ضروری نیست و بعد هم اساساً هر چه مجلس کنترل بیشتری بر روی بودجه داشته باشد ،خصوصاً بودجه ای که اسراف آمیز است،وبودجه ا یاست که اساساً گلوگشاد است .برایاینکه مامطمئن بشویم به وظیفه شرعی مان عمل کردیم وبرایاینکه در مقابل خدا روز قیامت پاسخی داشته باشیم .از نظر اینکه حجت تمام شده باشد .
رئیس- یک دقیقه وقت دارید .
کریمی – پیشنهادی که من دارم اینست : که مجلس اختیار بدهد به کمیسیون مشترک برنامه وبودجه و اقتصاد و دارائی که بیایند این ردیف هائی که زائد است .اصلا موضوعش زائد است .یا قابل کم و زیاد است ، با مذاکره با مسؤولان اجرائی تصمیم بگیرند وبه سازمان برنامه وبودجه ابلاغ کنند که این مورد را ب دارد . با خود مسؤولان که صحبت کردیم ، خود آقایان هم در این مورد مخالفتی نداشتند .
رئیس- موافق دارد پیشنهاد ایشان ؟(اظهاری نشد )آقای کریمی کسی بعنوان موافق وقت نمیگیرد . اگر میخواهید دیگر رأی نگیریم .
کریمی – بعنوان وظیفه شرعی من صحبت کردم .
رئیس- بسیار خوب، میگویم حالا کسی بعنوان موافق رأی نمیگیرد . . بنابراین ایشان پیشنهادشان را پس گرفتند .
منشی-آخرین پیشنهاد .
یکی از نمایندگان – رأی بگیرید .
رئیس- خیر خودشان دیگر نمیخواهند .وقتی موافق ندارد چه لزومی است آقای کریمی وقتی که کسی موافق نیست پس میگیرید که رأی نگیریم (کریمی – بسیار خوب )متشکرم .
فواد کریمی- یک پیشنهاددیگر هم دررابطه با بسیج داشتم .
منشی- پیشنهاد بعدی آقای کریمی را میخوانم بعد یک اخطار قانونی دارم که جلویش را بگیرد .تبصره ای که آقای کریمی در پیشنهاد بعدی گفته اند اینست :‹‹ ردیف های 10505000، برنامه آمادگی ملی و بسیج غیر نظامی و (20201000)دفاع غیر نظامی به ستون اعتبارات سپاه منتقل گردد ودر اختیار نمایندگان قرار میگیرد ››.اخطارش اینست ایشان توجه نکرده اند .این ردیف ها در یکسال پیش قبل از اینکه مجلس تأسیس بشود وجود داشته ، بعداً مجلس آمد بسیج را مدغم کرد در سپاه گفت اعتبار ات بسیج هم همه میرود در سپاه ، این کار انجام شده اسن کا رانجام شده واز نظر قانون قابل طرح نیست .
رئیس- بله بوده است .
کریمی–همین حالا من این مطلب را از آقای قیصر (اداره قوانین )سؤال کردم وشمااینرا درآن قانون نیاورده اید .
منشی- بگذارید دفاع کند .
رئیس- خوب اگر میخواهید بگوئید .
منشی- آقای کریمی اگر میخواهید دفاع کنید بفرمائید .
آقای کریمی –بسم الله الرحمن الرحیم ، مجلس محترم قانونی را قبلا تصویب کردند . طبق آن قانون بسیج مستضعفان ادغام در سپاه شد . اما در آن قانونی که مجلس محترم تصویب کردند تکلیف اعتبارات سازمان بسیج مستضعفان تعیین نشد .
عدهای از نمایندگان – شده است .
کریمی – اگر شد که حل است .مسأله اینست که نشده وازاینجهت این پیشنهاد را داده ام .
منشی- تبصرة آخری که آقای رهامی پیشنهاد کرده اند .
‹‹دولت موظف است بابت کمک به کشاورزانی که احتیاج به وام وکمک های بلاعوض دولت جهت کشت زمین ها یخود دارند .علاوه بر آنچه که برمبنای دو دوازدهم بودجه سال 59 برای سال 60 در اختیارش قرار گرفته حداکثر تا مبلغ 6 میلیارد ریال در نظر بگیرد ….››
رئیس- آقای رهامی بفرمائید .
رهامی- بسم الله الرحمن الرحیم ،برادران توجه فرمائید چون این آخرین پیشنهاد است ان شاءالله که دیگر خسته نمیشوید .برادران عزیز توجه دارند که پیشنهادهای ما براساس احساس مسوولیت شرعی است و برادرهائی که مخالف یا موافق رأی میدهند یا می نشینند ،باید رأی دادنشان و نشستنشان مستند به یک دلیل شرعی باشد . بر مبنای این مسؤولیت شرعی من این پیشنهاد را دادم به این منظور که در تبصرة 2 قانون بودجه سال 59 مبلغ 100 میلیارد ریال بعنوان تنخواه گردان بمنظور خرید محصولات کشاورزی و دامی زارعین ، انواع بذر،سموم کود شیمیائی مواد اولیه واکسن وسرم ،گوشت وانواع خوراک دام در اختیار وزارت کشاورزی بود، که از این مبلغ دو دوازدهم آن یعنی قریب به 17 میلیارد ریالش بنا شده امسال هم د راختیار وزارت کشاورزی باشد یعنی تبصرة2 ابقاءمیشود . منتها عملا آنطوری هم که دیروز برادران وخواهران عزیز توضیح دادند وتوجه فرمودید این مبلغ 17 میلیارد ریال تبصره وکفایت براین منظور نمیکند وکشاورزان مااکثراً به خاطر نرسیدن کمک های کشاورزی ،نرسیدن سم ،نرسیدن ماشین آلات کشاورزی رها کردند و به شهرها سرازیر شدند ، پیشنهاد من این است که پنج میلیارد ریال از آن مبلغ تنخواه گردان که در اختیار دولت است ود رخزانه داری کل است ، در اختیار وزارت کشاورزی قرار داده بشود ، برای کشاورزانی که طبق بند (ج) یا سایر طرح ها صاحب زیان شدند ولینمیتوانند زمین را بکارند ،شما میدانید که سال گذشته بخاطر نیامدن باران د راکثر نقاط مملکت تولید محصولات کشاورزی پائینآمد ، امسال هم به خاطر سرمای اول بهار، این سرما چون شدید بوده سر درختی ها را زد و صدمات زیادی به کشاورزان وارد کرد ما پیشنهادمان اینست که حداقل 5 میلیارد ریال (یعنی چیزی نیست ) حدود /500 میلیون تومان دراختیار وزارت کشاورزی برای کمک به کشاورزاناز جمله وام وکمک های بلاعوض قرار بگیرد . ان شاءالله کهبه این مسأله توجه داید به این آخرین تقاضای کوچک ان شاءالله که رأی میدهید .
توکلی- آقای هاشمی من اخطار قانونی دارم .
رئیس- آقای توکلی اخطار قانونی دارند بفرمائید .
توکلی- اصل 75 قانون اساسی مقرر میکند که پیشنهادها و اصلاحاتی که نمایندگان د رخصوص لوایح قانونی عنوان می کنند وبه تقلیل (عده ای از نمایندگان – محلش تعیین شده است ، تنخواه گردان )اجازه بفرمائید من علتش را می گویم بعد شما به عنوان موافق یا مخالف با من صحبت بفرمائید ودیگر دعوا ندارد .(رئیس- موافق ومخالف ندارد .) تقلیل درآمد عمومی و یا افزایش هزینه های عمومی می انجامد باید منبع تأمین هزینه اش معلوم بشود (همهمه نمایندگان ) اجازه بفرمائید ایشان فرمودند ‹‹ وام وکمک های بلاعوض از تنخواه گردان ››که الان تنخواه گردان دراین پیشنهادشان نیست و زبانی گفته اند به فرض هم که تنخواه گردان باشد .شما اگر کمک بلاعوض از تنخواه گردان کردید باید توی تنخواه گردان پر بشود .این از کجا پرمیشود ؟ دولت گفته است من فقط تا دو دوازدهم عملکرد یا پرداختی هزینه سال 59 را میکنم یعنی همین اندازه ا را دولت گفته ا ست من قبول دارم وانجام میدهیم وپول آن را هم د رمیاورم . واما شما دارید میگوئید علاوه برآن دو دوازدهم یک پنج میلیارد دیگر هم اینکار را بکن یعنی یک مقدار صرف کمک بلاعوض ویک مقداری هم صرف وام بکن از تنخواه گردان واینعملی نیست .
رئیس- این اخطار وارد است یعنی مبلغ این پیشنهاد مشخص نیست در تنخواه گردان دولت بودجه ای روی آن ندارد وباید آن را از یک جائی پرکند (یکی از نمایندگان – بعد از دو ماه )آقا د رآن پیشنهاد منبع ندارد (یکی از نمایندگان – ما مخالف هستمی )
یکی از نمایندگان – ما بلاعوض کردیم .
رئیس- درست که شما بلاعوض کردید ولی باز وام دادن هم همینطور است .
رهامی- تنخواه گردان د راختیار دولت است .
رئیس- د رظرف دو ماه که نمیتوانیم وام بدهیم باید این دو ماه پر بشود
رهامی- این در بودجه سال 60 می آید . یعنی این تنخواه گردان چیزی است که در اختیار دولت است ومااز خارج به آن وام نمیدهیم فقط مورد آن را تعیین میکنیم .
آقا رحیمی – اصل تنخواهگردان را آقای هاشمی توضیح بدهید تا ما بدانیم که چیست .
موحدی ساوجی- من با این پیشنهاد مخالف هستم .
رئیس- آقای آشنا میگویند کم که خودشان با این مسائل آشنا هستند و میگویند که این از آن منبع پر نمیشود خواهش میکنم صرف نظر کنید .اگر صرف نظر همنکنید قابل طرح نیست حالا یکبار برای کل ماده واحده وتبصره ها رأی میگیریم وبعد مجلس ختم میشود .لطفاً قرائت بفرمائید .
منشی-بسم الله الرحمن الرحیم .ماده واحده – به دولت …(همهمه نمایندگان )
آقا محمدی- آقای هاشمی دیگر خواندن نمیخواهد .
توکلی- طبق آئین نامه باید یکبار از ابتدا تا انتها بخوانیم .
رئیس- البته احتیاج به خواندن ندارد میتوانیم رأی بگیریم .
یکی از نمایندگان – مشکل ایجاد میکند .
رئیس- خیر، مشکلی هم ایجاد نمیکند .
هادی- آقای هاشمی به چی میخواهید رأی بگیرید ؟
رئیس- به ماده واحده و هفت تبصره آن
هادی-آقای هاشمی نمایندگان خسته هستند رأی گیری را بگذارید برای فردا صبح .
رئیس- شما با این طرزی که صحبت می کنید معلوم میشود که خسته نیستید (همهمه نمایندگان )اجازه بدهید رأی بگیریم ، این مسأله ای است که به آن رأی داده اید واین تشریفات زائد است .و در آئین نامه بی خود آمده است منتها چون آئین نامه داریم عمل می کنیم به چیزهائی کهیک بار به هر کدام رأی داده ایم حالا میخواهیم در مجموع رأی بگیریم .احتیاجی به مصرف نیرو که نیست . آقایان توجه بفرمائید یک ماده ای ما در آئین نامه داریم که بی توجه ثبت شده است و آن این است که غیر ازاینکه برای مواد و تبصره ها بطور جداگانه رأی می گیریم برای مجموع هم یک بار رأی بگیریم ، مجموع چیزی از این واحدهائی که رأی داده ایم نیست د رعین حال برای این که این ماده را عمل کرده باشیم یک رأی گیری میشود کسانی که با مجموع ماده واحده و هفت تبصره ای که تصویب کردیم ورأی گرفتیم موافقند قیام بفرمایند (اکثر برخاستند )تصویب شد .
5-پایان جلسه و تاریخ تشکیل و دستور جلسه آینده
رئیس- الان مجلس را ختم می کنیم .برنامه فردای مجلس تتمة آن چیزهائی بوده که برای روز یکشنبه اعلام کردیم و اولین برنامه روز سه شنبه خواهد بود وساعت تشکیل جلسه هم هشت صبح فردا خواهد بود . جلسه ختم میشود .
(جلسه ساعت 45/15 دقیقه پایان یافت )
رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی رفسنجانی