اگر خطبه های نماز جمعه، سخنرانی ها و مصاحبه های آیت الله هاشمی رفسنجانی در سال 1376 را آثار گفتاری ایشان برای تحلیل و تبیین اتفاقات تاریخی و تشریح مسیر سیاسی ایران در بعد داخلی و خارجی بدانیم، پیامها، آثار نوشتاری هستند که در یک دسته بندی به چهار نوع تقسیم میشوند:
1ـ پیامهای تبریک به شخصیتهای حقیقی و حقوقی در داخل و خارج از کشور
2ـ پیامهای تسلیت به افراد یا دولتهایی که به مصیبتی گرفتار شدهاند.
3ـ پیامهای دعوت به سران کشورها برای شرکت در مراسم مختلف، علی الخصوص کنفرانس اسلامی
4ـ پیامهای رسمی به همایشها، گردهماییها و مناسبتهای خاص
اگر چه موارد 1 و2 طبیعی و احیاناً تشریفاتی به نظر میرسد که بعضاً براساس مخاطب، متن آن تنظیم میشود، موارد 3 و4 از دو دیدگاه اهمیت خاصی دارند:
الف) برگزاری کنفرانس سران کشورهای اسلامی از دستاوردهای مهم دولت سازندگی در سیاست خارجی است که علیرغم کارشکنیهای قدرتهای جهانی و القای ایرانستیزی، ایران گریزی و ایران هراسی به کشورهای اسلامی در تهران برگزار شد و نقطه آغاز ریاست سه ساله جمهوری اسلامی بود که در دنیای کنونی ظرفیت بسیار ارزشمندی به حساب میآید.
ب) پیام به مناسبتها و همایشهای گوناگون که به خاطر موضوعات خاص، نوعی تمرکز فکری در نوشتار را ضروری میداند.
اهمیت دیگر این نوع پیامها عدم محدودیت آنها در تقویم تاریخ است و مطالب آن به خاطر جامعیت همیشه تازه است و میتواند روشنگر خط سیر جامعه در موضوعات خاص باشد.
پیامهای آیتالله هاشمی رفسنجانی وقتی کنار هم میآیند و بر اساس ترتیب تاریخی چیده میشوند، تحسین و تقدیر همگان را بر میانگیزد که شخصیتی در آن سطح در کنار دعوت از سران کشورها و پیام به همایشهای ملی و بینالمللی، وقتی میشنود کسی به رحمت خدا میرود، پیام تسلیت را فراموش نمیکند و این بهترین مصداق برای مردمی بودن یک شخص و جاودانگی ایشان در سیاست است.
دفتر نشر معارف انقلاب خرسند است که به وظیفه خویش برای ثبت و ضبط زوایای تاریخ انقلاب اسلامی با محوریت آیتالله هاشمی رفسنجانی عمل مینماید، آن هم در سال 76 که اگر نگوییم نقطه عطفی در دوران انقلاب اسلامی است، به خاطر انتخابات ریاست جمهوری و نتیجه آن، از سالهای ماندگار است.
نقش رئیس جمهور علاوه بر امین و مجری قانون اساسی در این اتفاق مهم جلوگیری از ایجاد هر شبهه و شائبهای است که پیش زمینههای آن فراهم شده بود و کار به جایی رسیده بود که دفتر بازرسی ویژه خود را که توسط محسن هاشمی مدیریت میشد، مأمور بررسی و دقت کامل مینماید و در یک جمعه قبل از انتخابات دوّم خرداد، وقتی آیتالله هاشمی رفسنجانی برای نماز جمعه به دانشگاه تهران میرود، قبل از خطبهها، نمایندگان دو نامزد مطرح نزد ایشان میروند و از برنامههای مرموز طرف مقابل برای تقلّب میگویند و آقای هاشمی در خطبهها چنان هشدار میدهند که هنوز پس از سالها، وقتی تحلیلگران سیاسی میخواهند از چند و چون آن انتخابات و نتیجه آن بگویند، از سخنانی یاد میکنند که صراحتاً تقلّب را خیانت به انقلاب، امام، کشور و مردم دانست و تهدید کرد که هرکس بخواهد در برنامه ایران و اعتماد مردم خدشه وارد نماید، تنبیه میشود.
البته این مورد هیچ ربطی به مجموعه پیامها ندارد، امّا خطی را ترسیم نمود که انقلاب اسلامی میتواند سرافرازانه بگوید که در جمهوری اسلامی جنگ قدرت نیست. مخصوصاً که این حرف را کسی میزند که 8 سال رئیس جمهوری بود و بعضیها علیرغم محدودیت در قانون اساسی، تقاضای تجدید دوره ایشان را داشتند که مورد قبول ایشان واقع نگردید.
به هر حال امیدواریم این مجموعه در کنار سه مجموعه دیگر، یعنی خطبههای نماز جمعه، سخنرانیها و مصاحبههای سال 76، مکمّل خاطرات روز نوشت آیتالله هاشمی رفسنجانی باشد که از سال 1360 مرتب نوشته میشود و تاکنون 15 جلد آن منتشر شده است.
توضیح اینکه بخش ضمائم این مجموعه توضیحات تکمیلی درباره بعضی از موضوعات، اماکن، اشخاص و اتفاقات تاریخی است که بر اساس ترتیبی که در متن پیامها آمده است، در ضمائم میآید که امیدواریم خوانندگان عزیز را در افزایش آگاهی به کار آید.