خاطرات
  • صفحه اصلی
  • خاطرات
  • خاطرات روزانه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی؛ سال1371؛ کتاب رونق سازندگی

خاطرات روزانه آیت‌الله هاشمی رفسنجانی؛ سال1371؛ کتاب رونق سازندگی

  • شنبه ۲۸ شهریور ۱۳۷۱

 

شنبه 28 شهریور 1371/ 21 ربیع‌الاول 1413 19 سپتامبر 1992

 

دکتر [علی اکبر] ولایتی، [وزیر امور خارجه]، تلفنی مذاکراتش را با [آقای فاروق الشرع]، وزیر امور خارجه سوریه که با پیام حافظ اسد برای مسأله ابوموسی آمده بود، شرح داد و برای سفر به سازمان ملل کسب نظر کرد. راهنمایی‌هایی در مورد حادثه [میکونوس] آلمان و ارسال اسلحه به بوسنی و هرزگوین نمودم.

آقای دکتر [محمدعلی] نجفی، [وزیر آموزش و پرورش] آمد. با هم برای شرکت در مراسم آغاز تحصیلی سال جدید در مدرسه شهید بهشتی، به محله جوادیه رفتیم. بیرون مدرسه، جمع زیادی از مردم اجتماع کرده بودند. بعد از مراسم در میان آنها رفتم و به احساسات‌شان جواب دادم.

بچه‌های دبستان، راهنمایی و دبیرستان جمع بودند و به گرمی استقبال کردند. وزیر خوشامد گفت و من زنگ آغاز سال تحصیلی را به صدا درآوردم و صحبت کوتاهی نمودم.[1] فرستنده سیار صداو سیما عیب کرد و مراسم، برخلاف برنامه، به‌طور مستقیم از تلویزیون پخش نشد. سپس به دو مدرسه دبیرستان و راهنمایی دخترانه رفتیم. برایشان سخنرانی کردم.[2] با معلمان مدرسه هم صحبت کردم؛ حقوقشان خیلی زیاد شده، نزدیک به دو برابر و هنوز هم امتیاز طلب می‌کنند.

به دفترم رفتم. آقای [اکبر] ترکان، [وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح] آمد. گزارش مذاکرات با چینی‌ها و پاکستانی‌ها و مسائل تسلیحاتی را داد که مثبت بود. قرار شد پیگیری کنند. آقای [سیدمحمد] غرضی، [وزیر پُست و تلگراف و تلفن] آمد. از ایجاد مانع در راه خرید شش میلیون سویچ و مناقصه ماهواره مخابراتی شکایت داشت و استمداد کرد.

آقای فاروق الشرع، وزیر امورخارجه سوریه آمد. پیام آقای [حافظ] اسد را در مورد مسائل ابوموسی ارائه کرد و تحلیلی ارائه داد که کشورهای عربی، همراه عراق و مصر و حامیان غربی آنها، تلاش دارند اختلافات ایران و اعراب را تشدید کنند و از آن بهره‌برداری نمایند. نظر داد که بهتر است مصالحه کنیم؛ قبول کردم.

عصر آقای [حسن] امینیان، سفیرمان در امارات متحده عربی آمد. گزارش وضع در امارات و مذاکره با آنها را داد. پیشنهاد تشکیل کمیسیون مشترک و رفع تشنج را مطرح کرد. آقای [مصطفی] پورمحمدی، [معاون بخش خارجی وزارت اطلاعات] آمد و گزارش پیامد حادثه میکونوس آلمان را داد.

شورای عالی امنیت ملی جلسه داشت. تصمیم گرفتیم که با پیشنهاد امارات درخصوص تشکیل کمیسیون مشترک موافقت کنیم و برای حرکت به سوی رفع تشنج اقدام شود. در مورد پیغام مقام آلمانی در خصوص برنامه‌های آمریکا برای مراجعت ایران در مورد حقوق بشر، انرژی اتمی، تسلیحات، تروریسم و پیشنهاد مطالعه وضع بررسی و تصمیم‌گیری شد. در مورد پخش اخبار اعدام‌ها و کنترل تبلیغات نیز تصمیماتی گرفتیم. تا ساعت نُه شب کارها را انجام دادم و به خانه آمدم.

 

[1] - در بخشی از این سخنرانی آمده است: : « 17 میلیون از نوجوانان و نونهالان ما برای تحصیل و تلاش جهت بهبودی وضع خود و کشورشان سال تحصیلی جدید را آغاز می‌کنند. آغاز فعالیت حدود 850 هزار تن از معلمان و مدیران آموزش و پرورش با انرژی و امید بیشتر، آموزش و پرورش را نقطه حرکت به‌سوی سازندگی و پیشبرد کشور کرده است. بیش از 25 درصد از کل بودجه کشور یعنی حدود 256 میلیارد تومان برای هزینه‌های جاری و عمرانی آموزش و پرورش صرف می‌شود که باز هم کافی نیست. هنوز بسیاری از مدارس چند نوبته هستند و در برخی نقاط، مدرسه مناسب وجود ندارد و از سوی دیگر نتوانسته‌ایم زندگی معلمان را آنطور که شایسته آنهاست تأمین کنیم، گرچه برای تمام این موارد اقدامات جدی صورت گرفته، اعتبارات افزایش یافته، حقوق معلمان تا حد قابل توجهی بالا رفته است. سالانه 15 هزار کلاس به فضاهای آموزشی اضافه می‌شود و تحصیل به‌گونه‌ای که دانش‌آموزان حرفه و فن مناسب کار و زندگی را فراگیرند اصلاح شده است و از امسال نیز اولین گام‌ها در جهت اصلاح آموزش متوسطه برداشته می‌شود. بخش خصوصی با وسعت مطلوبی وارد میدان شده است و امسال مدارس فراوان غیرانتفاعی در دست ساخت است، لذا با امکاناتی که برای آموزش و پرورش که مقدمه آموزش عالی است در نظر گرفته شده است و همچنین پیش‌بینی امکانات زیاد برای گسترش آموزش عالی، امیدواریم به سطح مطلوب در تمام سطوح آموزشی کشور دست بیابیم.» رجوع کنید ← کتاب «هاشمی رفسنجانی، سخنرانی‌های سال 1371»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1393

[2] - آقای هاشمی، در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید در دبیرستان دخترانه شهید مریم کاظمی و مدرسه راهنمایی دخترانه استقلال در منطقه 16، ضمن تبریک شروع سال تحصیلی به‌دانش‌آموزان گفت: شما باید ثابت کنید که هم اهل تحصیل، کار و سازندگی هستید و هم می‌توانید خانواده را اداره کنید. در گذشته نقش خانم‌ها در زمینه مدیریت و سازندگی محدود به خانه‌داری بوده است و این باید اصلاح شود تا زنان به‌نقش و جایگاه واقعی‌شان در جامعه برسند. اخیراً این روند رو به اصلاح است. در حال حاضر 46 درصد از دانش‌آموزان کشور را دختران تشکیل می‌دهند که رقم خوبی است، اما وقتی به‌عدالت می‌رسیم که این رقم به 50 درصد برسد. در کنکور دانشگاه‌ها نیز دخترها رقابت فشرده‌ای با پسرها دارند و از آنها عقب نیستند. در زمینه اشتغال نیز مسئولان وزارت آموزش و پرورش، کار معلمان و مدیران زن را منظم و با کیفیت بالا ارزیابی می‌کنند و از آنها رضایت دارند. اکنون که موقعیت مناسبی برای فعالیت و اشتغال خانم‌ها فراهم شده است، آن‌ها می‌توانند با حفظ روحانیت اسلام، در محیط کار به دنیا نشان دهند که در ایران راه برای کارکردن خانم‌ها باز است.» رجوع کنید ← کتاب «هاشمی رفسنجانی، سخنرانی‌های سال 1371»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1393