خاطرات روزانه آیتالله هاشمی رفسنجانی/ سال 1375 / کتاب «سردار سازندگی»
14 ساعت سفر به قم، از زیارت تا اجلاس خبرگان و اغتتاح طرح های سازندگی
سهشنبه ۲۳ بهمن ۱۳۷۵ //۳ شوال ۱۴۱۷ // 11 فوریه 1997
صبح زود با هلیکوپترها به طرف قم پرواز کردیم. بعد از استقبال رسمی نظامی در مرکز سپاه، با حرم و زیارت و فاتحه بر سر قبر والده شروع کردیم. سپس برای اجلاس خبرگان به مدرسه دارالشفاء رفتیم. شروع اجلاس با صحبت آقای [علی] مشکینی، [رئیس مجلس خبرگان رهبری] بود. دو سه نفر از نمایندگان نیز صحبت و روی نقش رهبری و من در پیشرفت انقلاب تکیه کردند. آقای مشکینی، از مشروعیت ولایت، حتی بدون انتخابات گفتکه جا نیفتاد. از لزوم بودن خمس در اختیار ولیفقیه گفت که آن هم جا نیفتاد. آقای [سید علیاکبر] قریشی، نماینده ارومیه، به شدت از سریال امام علی (ع) انتقاد کرد. انتخابات هیأت رییسه و کمیسیونها انجام شد که همان افراد قبلی انتخاب شدند. تنفس دادیم.
من برای کارهای کشوری، از جمله افتتاح مجتمع فرهنگی نور رفتم. آقای [محمود] محمدی عراقی، [رئیس سازمان تبلیغات اسلامی] گزارش داد: ۱۴ هزار مترمربع زمین و ۸ هزار مترمربع بنا، بیشتر با کمک دولت و رهبری ساخته شده است. من هم در
خصوص ضرورت این گونه مراکز و لزوم پُرمحتوا شدن آن به منظور الگو شدن برای سایر مراکز فرهنگی، صحبت کردم.[1] مردم زیادی اطراف مجتمع جمع شده بودند؛ با احساسات گرم و جمع زیادی از طلاب، در جلسه جمع بودند.
در ادامه، برای افتتاح فروشگاه رفاه رفتیم که با یک میلیارد تومان هزینه، ساخته شده است؛ فروشگاه جامعی است. از بخشهای مختلف بازدیدکردم. گفتند چیزی بخرم؛ گفتم یک جاصابونی بدهند که نداشتند و شرمنده شدند. قبلاً گفته بودند، همه چیز دارند. جمع زیادی از مردم، با احساسات پُرشور جمع بودند.
برای نماز و استراحت و ناهار، در استانداری بودیم. ماکت میدان بزرگ آستانه را دیدیم؛ خوب است. هنوز بر سر خصوصیات طرح، اختلاف دارند. مدرسه طلاب خارجی را که کنار استانداری، با هزینه رهبری و در زمین وقفی ساخته شده، دیدیم؛ خیلی وسیع است: ۶۰ هزار مترمربع بنا در ۵ هکتار زمین، برای حدود هزار نفر شبخواب، دهها کلاس درس و کتابخانه و سالن اجتماعات و رستوران و حُجرههای خوب. با چند نفر از طلاب هندی و ژاپنی و پاکستانی و مالزیایی صحبت کردم.
به سلفچگان پروازکردیم. مراسمی برای افتتاح بزرگراه قم- سلفچگان وکلنگزنی مجتمع رفاهی مسافران در آنجا و شروع بهرهبرداری از شهرک طلاب جانباز بود. سپس مراسم دیگری در دفتر مخابرات سلفچگان بود، برای بهرهبرداری از دهها طرح مخابراتی و پُستی، با هزینه ۱۷ میلیارد تومان که در مراسم اول، آقایان ترکان، [وزیر راه و ترابری] و حلوایی، [معاون فنی وزیر راه] و سعیدینژاد، [رییس سازمان پایانههای کشور]، صحبتکردند. در مراسم دوم، آقای غرضی، [وزیر پُست وتلگراف و تلفن] و معاونش؛ در هر دو مراسم، من نیز صحبت کردم و از بنای منطقه حراست شده اقتصادی در سلفچگان درآینده و تکمیل بزرگراه تا شیراز در سال ۱۳۷۶ خبر دادم.[2] جمع زیادی از مردم منطقه با قربانی و ابراز احساسات جمع بودند.
به تهران مراجعت کردیم. تا ساعت ۹ شب، کارها را تکمیل کردم. آقای حسین مرعشی و مهدی هاشمیان آمدند و گزارش انتخابات رفسنجان را دادند. مهدی، شکایت زیادی از رقیب آشیخحسین [هاشمیان] دارد و انتظار دارد که بازرسان به منطقه بروند، ولی آقای مرعشی این جور فکر نمیکند.
[1] - آقای هاشمی، با قدردانی از دستاندرکاران احداث این مجتمع گفت: «از کارهای خوب دوره جدید سازمان تبلیغات اسلامی، احداث اینگونه مجتمعها در کشور است. این مراکز میتواند، محل تجمع نیروهای مؤمن و مستعد و جوانان نیازمند به ارشاد باشد. بهترین راه جذب جوانان به اسلام و پُرکردن اوقات فراغت آنان، ایجاد این مراکز است. ایجاد همه سرگرمیها و آموزشها در مساجد آسان نیست. پُرکردن صحیح اوقات جوانان در چنین فضاهایی مقدور است. منطقه نیروگاه قم، از گذشته از نقاط محروم این شهر بود و هنوز هم هست. امیدواریم در این دوره، بعد از سفر مقام معظم رهبری که هدایای خوبی به قم داشتند، از این منطقه رفع محرومیت کنیم و دولت برای رفع محرومیت از استان قم از هیچ تلاشی دریغ نخواهد کرد. قم مرکز استعدادهای خوب کشور است و باید این شهر را از لحاظ فرهنگی نیرومند نگه داریم. باید مجتمع فرهنگی، هنری قم، طوری اداره شود که محصولات فرهنگی آن، بتواند همه مجتمعهای دیگر را پشتیبانی نماید و دیگر مراکز از اینجا کپیبرداری کنند.» رجوعکنید ← کتاب «هاشمی رفسنجانی، سخنرانیهای 1375»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1397.
[2] - آقای هاشمی، در مراسم افتتاح باند دوم جاده قم - سلفچگان گفت: «مهمترین مرکز حراستشده تجاری کشور در سلفچگان قم ایجاد میشود. وضعیت استثنایی منطقه سلفچگان، به عنوان پل ارتباطی بسیاری از استانهای مرکزی کشور که از راههای مواصلاتی آن به کلیه نقاط وجود دارد، وضعیت بسیار مناسبی است تا ما در مرکز کشور، یک منطقه حراست شده مهم داشته باشیم که بدون گمرک و موانع اداری، انبار عظیم تدارک مراکز صنعتی کشور و محل صادرات صنایع داخلی باشد. طرح منطقه حراستشده صنعتی و تجاری منطقه سلفچگان، در دستور کار شورای مناطق آزاد است و فکر میکنیم، با وضعیت ممتازی که دارد، بهزودی به تصویب برسد. این یک طرح مادر برای منطقه و استان قم میباشد و با اجرای این طرح تحقیقاً هفت هشت سال آینده، در این منطقه یک شهر بزرگ و پُررونق خواهیم داشت.» ایشان با اشاره بهاهمیت ایجاد آزادراهها در کشور گفت: «ایران در این زمینه خیلی عقب بود، اما مایه خوشحالی است که آزادراهها کمکم آثار خود را نشان میدهند و قطعه قطعه در گوشه و کنار کشور جداگانه ساخته میشود. امیدوارم با افتتاح فازهای بعدی آزاد راه تهران – شیراز، جنوب و مرکز کشور، دسترسی خوبی به هم داشته باشند.» رجوعکنید ← کتاب «هاشمی رفسنجانی، سخنرانیهای 1375»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1397.