پنجشنبه 12 مرداد 1374 //5 ربیعالاول 1416 //3 اگوست 1995
با همراهی محسن، مهدی ، یاسر، حسین، محافظان و [آقایان عیسی کلانتری، غلامرضا فروزش و مرتضی محمدخان]، وزرای کشاورزی، جهادسازندگی و دارایی، برای بازدید از مرکز تحقیقات پرورش نهال خرما، به صفادشت شهریار رفتیم. با تکنیک کاشت بافت از پاجوش، با همکاری یک مرکز تحقیقاتی از انگلیس و با شرکت آنها به ثمر رسیده است. از بخش خصوصی، به نام آقای [سیدحسن] ورشوچی است که با تمام اعضای خانوادهاش اداره میکنند؛ کار مهمی است. از یک پاجوش، میتوانند تا شصتهزار نهال تولید کنند. تحولی در توسعه و بهینهکرد نخلستانهاست[1].
عصر هم در مؤسسه تحقیقاتی وزارت کشاورزی، همین نوع کار را با مقیاس وسیعتر و تحقیقاتیتر در چندین نوع گیاه و میوه بازدید کردیم. اینها نقاط کوری داشتهاند که با استفاده از تکنیک آن شرکت، تا حدودی حل شده است.
به مرکز تحقیقات آبیاری تحتفشار کشاورزی در کرج رفتیم و از چند نوع سیستم آبیاری بارانی و قطرهای و تراوا بازدید کردیم؛ جالب و مهم است. خوشبختانه همه آنها در داخل کشور تولید میشود. سپس جلسه شورای عالی کشاورزی را همانجا تشکیل دادیم. وزارت صنایع، گزارش داد که ظرفیت ساخت تجهیزات آبیاری بارانی، برای 330 هزار هکتار موجود و قابلتوسعه است. وزارت کشاورزی هم گفت، تقاضای اصلاح آبیاری برای حدود یک میلیون هکتار داریم. اعتبار 24 میلیارد تومان، وام سوبسیدی برای این منظور لازم است، ولی متصدیان اجرایی، مدعی بودند امکان اجرا در بیش از 120 هزار هکتار را نداریم. بالاخره تصمیم گرفتیم، ظرف یکسال، 350 هزار هکتار را تحت پوشش ببریم. قرار شد، محسن در دفتر بازرسی ویژه [رئیس جمهور]، پشتیبانی تدارکاتی تأمین ارز و رفع موانع اداری را به عهده بگیرد.
بعد از ناهار و نماز و استراحت، از مرکز شرکت آب و خاک [وزارت کشاورزی] بازدید کردیم. آنها در گزارش خود گفتند، با حدود 2500 دستگاه ماشین سنگین و نزدیک 10 هزار پرسنل و 28 مرکز در سراسر کشور، قدرت اجرایی عظیمی دارند که فعلاً درصد کمی مشغول است. از هر ماشین، به طور معدل در روز چهار ساعت کار کشیده میشود که باید به شش ساعت برسد. استاندارد بینالمللی هشت ساعت است. من هم صحبت کوتاهی در تشویق و اهمیت کار نمودم[2]. از آزمایشگاه تحقیقات کشاورزی، با توضیحات خوب دکتر مجیدی، بازدید کردیم.
سپس برای افتتاح اردوگاه بنیاد شهید [ایثار] در دشت کُردان رفتیم. مرکز جامعی با دویست هکتار زمین و تأسیسات ورزشی و تفریحی و خوابگاه و فضای سبز است. حدود هزار نفری هم از خانوادههای شهدا و پرسنل بودند. از کلاسهای تقویتی و برنامههای هنری و ادبی و ورزشی بازدید کردیم. آقای [محمدحسن] رحیمیان، [رییس بنیادشهید] گزارش داد و من هم صحبت دلگرمکنندهای نمودم[3]. در هر یک از کلاسها با بچههای شاهد هم جداگانه احوالپرسی و صحبت کوتاه داشتم. برنامه خوبی بود. ساعت نُه و نیم شب به خانه رسیدم.
[1] - مجتمع بیوتکنولوژی گیاهی رعنا، به عنوان یکی از بزرگترین مراکز تکثیر نهال خرما، با استفاده از جدیدترین دستاوردهای حاصل از تحقیقات جهانی در عرصه زیست فناوری، نهالهای اصیل و مرغوب را تکثیر میکند. انتقال فناوری تکثیر نهال گردوی خودریشهزا نیز از دیگر دستاوردهای این مجتمع است. از دیگر توانمندیهای این مجموعه، امکان معرفی سریع گونههایکمیاب، تولید و دسترسی به نهال عاری از بیماری، امکان نگهداری بلندمدت از نمونههای ارزشمند گیاهی و افزایش بهرهوری محصولات است.
[2] - رجوعکنید ← کتاب «هاشمی رفسنجانی، سخنرانیهای سال 1374»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1396.
[3] - در بخشی از این سخنرانی آمده است: « من از بنیاد شهید، خدمتگزاران و شخص جناب آقای رحیمیان که این تشکیلات خوب را برای پرورشعزیزانما، سرمایههای گرانقدر انقلاباسلامی، به وجودآوردهاند، تشکرمیکنم. فرصتکمی بود، اما ابعادگوناگون برنامههای شما را در این اردوگاه دیدم؛ هم کلاسهای تقویتی را که کار بسیار بجایی است، چون فرزندان شهدا، حق بزرگی بر جامعه ما دارند. وارث عزیزترین انسانهای کشور و انقلاب ما هستند. هر قدر بنیه علمی آنها در آینده تقویت بشود، حضور جدیتری میتوانند در مدیریت کشور داشته باشند. آن روزی که فرزندان شهدا و ایثارگران، مدیران کشور باشند، کشور ما میتواند به سعادت بیشتر امیدوار باشد. من به مدیران بنیاد شهید تأکید میکنم که این نوباوگان شهدا، به خاطر اندوهی که در فراق شهدایشان دارند، نیاز هست که شادابی و طراوت به آنها هدیه بشود. آنها همیشه به خاطرههای شهدایشان توجه میکنند که گرچه افتخارآمیز است، اما اندوهبار است و این بچههای رو به رشد، نیاز دارند که از نشاط و طراوت و انرژی نوجوانیشان هم بتوانند درست استفاده بکنند که خوشبختانه منظور است.» رجوعکنید ← کتاب «هاشمی رفسنجانی، سخنرانیهای سال 1374»، دفتر نشر معارف انقلاب، 1396.