خاطرات روزانه / آیتالله هاشمی رفسنجانی/ سال 1373 / کتاب «صبر و پیروزی»
چهارشنبه 12 مرداد 1373 //24 صفر 1415// 3 آگوست 1994
ورزشکاران پیروز جانباز، نمایندگان کانونهای ورزشی و هنری بسیج و ورزشکاران نمونه، همراه آقای [مصطفی] هاشمیطبا، [رییس سازمان تربیت بدنی] و [بهرام] افشازاده، [دبیرکل کمیته ملی المپیک] آمدند. گزارش دادند. ورزشکاران، مدالشان را به من دادند؛ قرار شد در حرم امام رضا (ع) نگاهداری شود. همچنین داور ایرانی فوتبال که در جام جهانی در آمریکا درخشیده بود، آمد و مدالش را به من داد. با تشکر به او برگرداندم. به آقای هاشمیطبا گفتم، هدیهای به او بدهد. کانونهای بسیج هم ماکت بعضی از مراکزشان را آورده بودند؛ جالب است.[1]
آقای [گودرز] افتخار جهرمی، [رییس دفتر خدمات حقوقی بینالمللی نهاد ریاست جمهوری] آمد. گزارش دادگاه لاهه را داد و اجازه گرفت بر سر غرامت ایرباس ساقط شده [در سال 1367] و پرداخت غرامت به خانوادههای شهدا به تفاهم برسند.
آقای [محمد] مسجدجامعی، [سفیر ایران در واتیکان] آمد. گزارش وضع واتیکان و مسیحیت را داد و نظرات خوبی دربارة نحوه رفتار ما در مسائل جهانی داشت.
عصر در هیأت دولت شرکت کردم. آقای [هادی] نژادحسینیان، [وزیر صنایع سنگین]، گزارش صنایع خودروسازی را داد. آقای فلاحیان، [وزیر اطلاعات] نیز مسأله [مهدی] نحوی و بمبگذاری در حرم مطهر امام رضا (ع) را توضیح داد.
در مجلس، لایحه استان شدن قزوین رد شد. مردم قزوین آشوب به راه انداختند و راهبندان و ایجاد مزاحمت. به آقای بشارتی، [وزیر کشور]، گفتم برود آنجا و مدیریت کند.
تا آخر شب، مرتباً گزارشهای آشوب میرسید. دست از تقاضا بر نمیدارند. نیروهای انتظامی و سپاه مجبور به دخالت شدهاند.[2]
شب سُفرا را در باشگاه نهاد، به ضیافت شام با همسرانشان دعوت کردیم. آقای ولایتی گزارش کار سمینار را داد. من هم سخنرانی دلگرمکنندهای نمودم.[3] بعد از صرف شام به خانه آمدم. آقای موسویان اطلاع داد که از طرف سعودیها، طبق قراری که در مراکش مقرر شده بود، دعوت کردهاند که با مهدی به مکه بروند.
[1] - آقای هاشمی در دیدار قهرمانان جانباز و معلول رشتههای والیبال، تیراندازی و دو و میدانی، مدیران نمونه کانونهای فرهنگی - ورزشی بسیج و ورزشکاران معلول و جانباز افتخارآفرین در مسابقات جهانی، اظهار داشت: «درخشش شما ورزشکاران عزیز، نه تنها نقش مهم اراده، مقاومت و ایمان را در جامعه ثابت میکند، بلکه پیامآور تکامل و خلاقیت برای بشریت است. افسردگی، خمودی و بیتحرکی از بدترین آفتها برای جامعه است که انسان را به یک موجود بیخاصیت و مزاحمت تبدیل میکند.» ایشان با اشاره بهجایگاه ورزش از دیدگاه اسلام، تلاش دولت را برای توسعه ورزش توأم با اخلاق و انضباط اجتماعی در جامعه، به عنوان اصلی جدی و مهم مورد تأکید قرار داد و گفت: «توأم بودن اخلاق و معنویات با پرورش، توانا و سالم نگهداشتن جسم و روح، از امتیازات ورزش در جامعه و از ویژگیهای ورزشکاران کشور است. حضور ورزشکاران جمهوری اسلامی ایران در میدانهای رقابت بینالمللی صرف نظر از کسب پیروزی و افتخار، خنثی کننده تبلیغات منفی و تهمتهای دشمنان علیه جامعه توحیدی و نظام اسلامی است.» رجوعکنید ← کتاب «هاشمیرفسنجانی، سخنرانیهای سال 1373، دفتر نشر معارف انقلاب، 1395.
[2] - شهر قزوین، گرچه بزرگتر از زنجان بود، اما در تقسیمات کشوری، جزو استان زنجان قرار داشت. دولت، لایحه استان شدن قزوین را ارائه داد، اما مجلس آن را رد کرد. مقامات محلی، انتظار داشتند، این لایحه به راحتی تصویب شود. حتی ساختمان استانداری نیز در قزوین ساخته شده بود. در جریان بحث در خصوص لایحه، برخی نمایندگان، از جمله آقایان عباس شیبانی، نماینده تهران و علی موحدی ساوجی، نماینده ساوه، مطالبی مطرح کردند که برای مردم توهینآمیز تلقی شد. مثلاً جمله معروف آقای علی موحدی ساوجی، «ما انار داریم، پس ساوه را استان کنید. به خاطر سنگپا که جایی را استان نمیکنند.»، برای مردم تحریکآمیز بود. بعد از رد لایحه، گروهی از مردم منطقه نسبت به این اقدام مجلس اعتراض کردند. طرفداران استان شدن قزوین با سردادن شعارهایی این منطقه را واجد استعدادهای لازم برای ارتقا به سطح استان معرفی کرده و به رأی نمایندگان مجلس اعتراض داشتند. بیشتر اجتماعات مردم در مرکز شهر و اطراف منزل امام جمعه و فرمانداری شهرستان صورت گرفت. در حالی که مردم سعی داشتند، با تجمع و راهپیمایی آرام، خواست خود مبنی بر تبدیل قزوین به استان را اعلام نمایند، تعدادی عناصر افراطی با حمله به اماکن عمومی، ساختمان چند بانک و اداره را به آتش کشیده و به غارت اموال عمومی و مغازهها پرداختند.
[3] - در بخشی از این سخنرانی آمده است: «منطق سخنان مستند و افکار سنجیده و متعالی، پشتوانه عملکرد جمهوری اسلامی ایران در جهان است. توفیق جمهوری اسلامی ایران، جذب دلهای مظلومان و افکار آزادی است که بهما چشم دوختهاند و همین عامل نیز حلاوت و شیرینی خدمت بهاین نظام مقدس را مضاعف میکند. صلابت و تثبیت کامل جمهوری اسلامی ایران، دشمنان را از آسیب رساندن بهآن ناامید کرده است. دشمن به توانایی سازندگی جمهوری اسلامی ایران بهخوبی واقف است و تلاش میکند، بههر نحو ممکن از توسل به تبلیغات مسموم و نشر اکاذیب گرفته تا توطئههای اقتصادی و سیاسی، جلوی پیشرفت کشور را بگیرد. کاهش نیاز به ارزهای خارجی، رشد تولید عمده مواد اولیه و اساسی صنعت کشور و سایر بخشها، اجرای کارهای عظیم و پیچیده فنی و صنعتی، بازسازی خرابیهای جنگ و اتکای کامل به نیروهای داخلی، گوشهای از موفقیتهای ایران در دوران سازندگی است. شما به عنوان نمایندگان نظام اسلامی، با پشتوانه عظیم مردمی متمدن و انقلابی، متخصصان و مدیران لایق و کشوری در حال پیشرفت و توسعه در دنیا سرافرازید و باید با جدیت و اطمینان خاطر برای معرفی چهره واقعی انقلاب اسلامی بهافکار عمومی جهان تلاش کنید. رجوعکنید ← کتاب «هاشمیرفسنجانی، سخنرانیهای سال 1373، دفتر نشر معارف انقلاب، 1395.