خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی/ سال 59 / کتاب انقلاب در بحران
کمیسیون تحقیق درباره حادثه صحرای طبس از دیدگاه آیت الله هاشمی رفسنجانی
کمیسیون تحقیق درباره حدثه صحرای طبس از دیدگاه آیت الله هاشمی رفسنجانی
پس از وقوع حادثه طبس، گزارش اصل قضیه و حوادث پیرامون آن، خصوصاً بمباران سریع منطقه فرود هواپیماهای آمریکایی که به دستور بنیصدر صورت گرفته بود و منجر به شهادت محمد منتظرقائم، فرمانده سپاه یزد شده بود و نیز اسناد و مدارک مهم بازمانده از متجاوزین را از بین برده بود، در جلسه شورای انقلاب مطرح شد. گزارشها و بررسیها نشان میداد که برخی از عوامل داخلی با آمریکاییها همکاری داشتهاند و مشخصاً ضدهواییها را از بعضی مراکز دفاعی جمع کرده بودند. همچنین بمباران هلیکوپترهای برجای مانده و انهدام اسناد در آنجا که نشانه هماهنگی قبلی با آمریکاییها بود، مشکوک و بر ابهامات موضوع افزوده بود.
در شورای انقلاب قرار شد با توجه به اعتراضاتی که به این اقدامات مشکوک شده، کمیسیون تحقیقی با عضویت آیتالله خامنهای، من و دکتر ]مصطفی[ چمران تشکیل و مسائل را بررسی کند.
ما علی رغم اوضاع خاص کشور در آن شرایط، بسیار تلاش کردیم که جزئیات ابهامآمیز این حادثه را روشن کنیم. حتّی به اتفاق یکدیگر - احتمالا در 10 اردیبهشت 1359 - سفری هم به صحرای طبس داشتیم و در آنجا همراه با تنی چند از افراد نیروی هوایی، صحنه و آثار باقی مانده از تجاوز آمریکاییها را دیدیم و مسائل را از نزدیک بررسی کردیم و البته با توجه به رفاقت و اعتمادی که به شهید چمران داشتیم و با توجه به آشنایی که او با مسائل نظامی داشت، ایشان را به طور اختصاصی مأمور بررسی و تحقیق موضوع و تهیه گزارش نهایی کردیم. او هم پس از مدتی گزارشی آورد که در اسناد شورای انقلاب موجود است، ولی ابهامات را حل نکرد و سؤالات همچنان باقی ماند.
من گزارش آنچه توسط کمیسیون تحقیق انجام شده بود، چند روز بعد ]در تاریخ 18 اردیبهشت 1359[ به اطلاع امام رساندم.
البته برخی از اشخاص در این روزها معتقد بودند موضعگیری شورای انقلاب و رئیسجمهور درمقابل تجاوز آشکار آمریکا به ایران، ضعیف و غیر انقلابی است و میگفتند با توجه به اینکه افکار عمومی در داخل آمریکا و در دنیا برضد رئیسجمهوری آمریکا است، بهتر است که با شدت عمل بیشتری اقدام شود. این مسأله خصوصآ وقتی که موضوع باز پس دادن اجساد متجاوزان آمریکایی مطرح شد و مخالفتهایی با آن صورت گرفت، بیشتر نمایان شد و بحثهای سیاسی زیادی را در داخل دامن زد.
منبع:کتاب هاشمی رفسنجانی، کارنامه و خاطرات 1359، انقلاب در بحران، زیر نظر عباس بشیری، دفتر نشر معارف انقلاب