رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، در ادامه سفر خود به استان کرمان از پروژه تونل انتقال آب بازدید کردند.
با توجه به اقلیم گرم، خشک و کویری استان کرمان، با متوسط بارندگی 125 میلیمتر در سال و کمبود نزولات جوی و تداوم خشکسالی 18 ساله اخیر و افت شدید سطح آبهای زیرزمینی که سالانه بین 80 تا 140 سانتیمتر میباشد، تأمین آب شرب بهعنوان اولین نیاز حیاتی مردم از ضرورتهای این استان است.
آیتالله هاشمی رفسنجانی، پس از بازدید از قسمتهای مختلف این طرح که شامل خطوط انتقال اصلی به طول 700 کیلومتر، خطوط انتقال فرعی به طول 450 کیلومتر، تصفیهخانهای با ظرفیت 8 مترمکعب در ثانیه، مخازن ذخیره آب خطوط اصلی به ظرفیت 450 هزار مترمکعب، مخازن ذخیره آب خطوط فرعی به ظرفیت 96 هزار مترمکعب، 6 ایستگاه پمپاژ خطوط اصلی به ارتفاع هزار و 150 متر و 10 ایستگاه پمپاژ خطوط فرعی به ارتفاع 2 هزار و یکصد متر میباشد، در جلسه شورای آب استان که در محل پروژه تشکیل شده بود، با ابراز رضایت از روند اجرای طرح، گفت: برای استفاده درست از آب باید طرحی جامع از سرچشمه تا مصرف داشت که هر قطرهٔ آب به عنوان مایهٔ حیات بشر حفظ شود.
ایشان با تشکر از ائمه جمعه استان، استانداران، فرمانداران و مسئولان همهٔ بخشهای اجرایی، گفت: مردم از ما که مسئولین آنها هستیم، هماهنگی و اتحاد برای پیشرفت کشور را میخواهند.
آیتالله هاشمی رفسنجانی، با تشکر صمیمانه از رئیس جمهور، قرارگاه خاتم الانبیاء و همهٔ افرادی که برای اجرای این طرح در تونلها و بیابانها کار میکنند، گفت: ظرفیتهای کشاورزی کرمان به عنوان وسیعترین استان کشور آن قدر بالاست که اگر آب مورد نیاز آن تأمین شود، شاهد تحولی در کشاورزی و اشتغال آفرینی خواهیم بود.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، با اشاره به طرحهای که در زمان سازندگی برای مهار آبهای باران در رودخانهها میشد، مخصوصاً آبهای مرزی، گفت: در چهار سوی کشور رودخانههایی داریم که انبوهی از آبها را به کشورهای همسایه میبرند، در حالی که مردم همان مناطق مرزی و مناطق مرکزی کشور شدیداً به آب نیاز دارند.
ایشان با اشاره به چرایی و چگونگی احداث سد دوستی در مرز مشترک با کشور ترکمنستان، گفت: بعد از احداث آن سد علاوه بر تأمین بخشی ازآب شرب مشهد بسیاری از زمینهای آن اطراف زیر کشت رفته است.
آیتالله هاشمی رفسنجانی، با اشاره به طرحی که دانشگاه آزاد اسلامی برای تأمین آب کشور در آینده دارد، گفت: از متخصصین مسائل آب و حتی کارشناسان صنعت آبیاری انتظار میرود که به این مهم توجه کنند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، احداث کانال سراسری آستارا تا گنبد را از دیگر طرحهای بسیار مهم کشور دانست و گفت: با احداث آن کانال، علاوه بر حفظ نیاز محیط زیست در رودخانههای استانهای شمالی کشور، میتوان آبهای اضافه را به سمت گرگان و گنبد هدایت و از زمینهای وسیع و مستعد آن مناطق استفاده کرد.
ایشان با اشاره به طرحهای آبخوانداری و آبخیزداری در دوران سازندگی، گفت: با اجرای این نوع طرحها که پیچیده هم نیستند و هزینههای زیادی هم نمیخواهد، علاوه بر تقویت سفرههای زیرزمینی، میتوان جنگلهایی در اطراف اجرای طرحها ایجاد کرد.
آیتالله هاشمی رفسنجانی افزود: در سراسر کشور هر جا درّهای است، میتوانیم با دو یا سه خاکریز آبخوان درست کنیم.
در ابتدای این جلسه، استاندار کرمان گزارشی از طرح انتقال آب به استان کرمان ارائه کرد و همچنین مهندس سیفالهی و مهندس بختیاری به بیان دیدگاههای خویش دربارهٔ آب، نیازهای استان کرمان و طرحهای تأمین آب شرب و کشاورزی پرداختند.